Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑ ΧΙΟΥ



Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου συνεχίζοντας το πρόγραμμα Τουριστικής Πληροφόρησης και Υποστήριξης μνημείων της ΕΝΑ Χίου σε συνεργασία με την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υποστηρίζει την παραμονή των επισκεπτών στο νησί μας. Στα πλαίσια της δραστηριότητας “Πολιτιστικές Διαδρομές στα μνημεία της Χίου”, προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις  από το διπλωματούχο ξεναγό κ.Θωμά Καραμουσλή σε επισκέπτες του νησιού μας στα σημαντικότερα μνημεία του νησιού. (ελληνικά, αγγλικά)
Το πρόγραμμα που συνεχίζεται για 12η συνεχή χρονιά ξεκινάει την 1η Ιουλίου και λήγει στις 31 Αυγούστου 2011 και έχει ως εξής:
ü Δευτέρα στις 19.00 - Κάμπος (εκκίνηση από τον Ι.Ν.Παναγίας Κοκοροβιλιάς).
ü Τρίτη στις 19.00 -  Ανάβατος (εκκίνηση από την Πλατεία του χωριού).
ü Τετάρτη στις 19.00 - Ολύμποι (εκκίνηση από την κεντρική πύλη του χωριού).
ü Πέμπτη στις 19.00 - Νέα Μονή (εκκίνηση από την είσοδο της Μονής).
ü Παρασκευή στις 19.00 - Κάστρο της Χίου (εκκίνηση από την κύρια πύλη του Φρουρίου - Porta Maggiore).            


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 

Υπογράφηκε η Σύμβαση για την επισκευή της γέφυρας επί της παραλιακής οδού Χίου-Καρφά, στη συμβολή της με το χείμαρρο Παρθένη. Οι επισκευές αφορούν στην αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2010 και συγκεκριμένα: α) στην αποκατάσταση της υποσκαφής στα θεμέλια της γέφυρας, β) στην αποκατάσταση του πετρόκτιστου μέρους της γέφυρας και γ) στην αποκατάσταση του οπλισμού της γέφυρας, στα σημεία που έχει διαβρωθεί.
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 150.000 €, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η ολοκλήρωσή του μέσα σε τρεις μήνες (μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011).

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ CITRUS



01.07 -  21.07   Έκθεσης φωτογραφίας «ΣΤΙΓΜΕΣ» της Lene Marie Fossen
Εγκαίνια έκθεσης: 01.07, 20:00 μμ         
Η Lene Marie Fossen, φωτογράφος από την Νορβηγία, αναφέρει: «Όταν ήμουν παιδί, ευχόμουν να μπορούσα να σταματήσω τον χρόνο. Έστω και για μία μόνο στιγμή. Ο χρόνος περνούσε τόσο γρήγορα, αλλά δεν ήθελα να μεγαλώσω, ήθελα να παραμείνω παιδί. Τότε άρχισα να φωτογραφίζω. Και ανακάλυψα το μαγικό μου ραβδί. Με την φωτογραφική μου μηχανή μπορούσα να σταματώ τον χρόνο».
·         01.07 -  21.07        Έκθεσης ζωγραφικής «ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» της Serpil Atagoz
Εγκαίνια έκθεσης: 01.07, 20:00 μμ         
Η Serpil Atagoz, ζωγράφος και εικαστικός από την Τουρκία, αποφοίτησε από το Τμήμα Καλών Τεχνών του Διδασκαλικού Ινστιτούτου Buca το 1975. Εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών για 21 χρόνια. Τα θέματα που επιλέγει για τα ζωγραφικά και γλυπτικά της έργα είναι οι γυναίκες και τα προβλήματά τους.
·         01.07 & 02.07        Αλκίνοος Ιωαννίδης solo!
Ώρα έναρξης: 21:00
Ο Αλκίνοος, μόνος επί σκηνής, παρέα με την κιθάρα του, μας καλεί σε ένα μουσικό πέρασμα, μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και αρκετά τραγούδια άλλων δημιουργών που έχει αγαπήσει.
·         15.07 -  15.09       
Εγκαίνια έκθεσης: 15.07, 20:00 μμ         
Το Μουσείο CITRUS σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ATOPOS Contemporary Visual Culture φιλοξενεί στους χώρους του περιβολιού την πρωτοποριακή δουλειά του καλλιτέχνη SHOBOSHOBO. Κάτοικοι του καλλιτεχνικού σύμπαντος του SHOBOSHOBO και πρωταγωνιστές της έκθεσης ZzzzZzzz ΣΤΟ CITRUS είναι τα τέρατα. Πρόκειται για πέντε μεγάλα πολύχρωμα γλυπτά, ανθρωπόμορφες φιγούρες γιγάντων με πολύ μακριά πόδια και χέρια.
·         17.07, 19:00          Καλλιτεχνικό εργαστήρι με τον SHOBOSHOBO για παιδιά
Κρυμμένος πίσω από αυτό το προσωνύμιο βρίσκεται ο Γάλλος Mehdi Hercberg, καλλιτέχνης, εικονογράφος και μουσικός. O SHOBOSHOBO εκφράζεται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως περφόρμανς, μουσική, σχέδιο και μόδα. Πρόσφατα παρουσίασε στην Αθήνα, μια σειρά από εγκαταστάσεις και σχέδια στην έκθεση ZZZzzzzZZZ ΣΤΗΝ ATOPOS και αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην έκθεση ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα που διοργανώνει η ATOPOS στο Μουσείο Μπενάκη.
·         20.07, 20:00          ΣΥΛΛΟΓΗ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ-ΚΑΚΟΥΛΑ – ομιλία του Β. Αγιαννίδη
Η Αριάδνη Ευαγγελινού-Κακούλα ορίζει με τη διαθήκη της τη σύσταση μουσείου στο οποίο θα εκτεθούν τα έπιπλα, τα σερβίτσια και τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν ή αγοράστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα για το γάμο της μητέρας της ώστε να εξοπλίσουν το αρχοντικό των Ευαγγελινών στον Κάμπο.
·         23.07 -  16.08        Έκθεσης φωτογραφίας «ΥΛΟποίηση» της Ολ. Θεοφανοπούλου – Παροικάκη
Εγκαίνια έκθεσης: 23.07, 20:00 μμ         
Η Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια και καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ. αναφέρει: «Η απόδοση των φλοιών των δένδρων της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου – Παροικάκη παραπέμπει στα ελληνικά τοπία με μία πλούσια χρωματική παλέτα και άριστη χρήση της απέριττης ελληνικής γραμμής. Η ενδελεχής ενδοσκόπηση που έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να αναπτύξει έναν προσωπικό μονόλογο και να αισθανθεί μία ψυχική υπέρβαση».
·         23.07, 21:00          Αντίς για φωνή είχε ένα λουλούδι… με την Αγνή Στρουμπούλη
Ο αθάνατος προφορικός λόγος, η απροσμέτρητη μνήμη που κουβαλάει το σώμα και ο κύκλος της συνάντησης γίνονται τα στημόνια, όπου περνούν τα κουρέλια της φαντασίας και υφαίνουν Παραμύθια. Την Αφήγηση πλουμίζει με μουσική και ήχους ο Σόλης Μπαρκή.
·         27.07, 20:00          Ο Γύρος του Θανάτου του Θωμά Κοροβίνη
Το Μουσείο Citrus, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ, θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» (εκδόσεις Άγρα). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας και ο Θωμάς Κοροβίνης.
·         29.07, 21:00          Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη
Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του στυλοβάτη του ρεμπέτικου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Εισηγητής και ερμηνευτής είναι ο Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, τραγουδοποιός και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού. Παίζουν οι μουσικοί: Λάζαρος Χαριτίδης (μπουζούκι, φωνή) και Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα).
·         03.08 – 06.08         «Η Φεγγαρόσουπα» - παιδική θεατρική παράσταση
Ώρα έναρξης:   19:00   
Οι Μιχάλης Γεράνιος, Παντελής Καβύρης, Αυγουστίνα Λυκουρίνα, Χρυσή Πυτιανού και Σοφοκλής Σκούλτσος ζωντανεύουν τη «Φεγγαρόσουπα»! Μια παραμυθοιστορία, γεμάτη τραγούδια και μαγικές συνταγές, που από μέσα της ξεπηδούν ο Μάγος Λωποδύτ και ο μπάτλερ του Μπάμιας, ο Μυτίκος και η Ματίνα, δύο παράξενα πλάσματα γεμάτα θησαυρούς.
Citrus άρωμα μνήμης, Αργέντη 9-11, Κάμπος, Χίος
Οι εκθεσιακοί χώροι λειτουργούν καθημερινά από τις 9:00 ως τις 21:00.
Η καφετέρια και το κατάστημα λειτουργούν καθημερινά από τις 9:00 ως τις 21:00.
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις στην είσοδο και στο κατάστημα
Citrus memories

BE SOCIAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του έργου BE _ SOCIAL , το οποίο υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG IVC . Ο πλήρης τίτλος του προτεινόμενου για χρηματοδότηση έργου είναι «Επιχειρησιακά  Οικοσυστήματα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας».
 
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός «μοντέλου» επιχειρηματικού οικοσυστήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κατά κύριο λόγο, το προτεινόμενο για χρηματοδότηση έργο βασίζεται στην ανάλυση και στην ανταλλαγή εμπειριών οι οποίες θα προσδιορισθούν ως Καλές Πρακτικές Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί (α) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (προληπτική και θεραπευτική) με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς στις μέρες μας το διαδίκτυο, οι κινητές εφαρμογές και η ψηφιακή εξέλιξη έχουν ήδη οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα (στην Tele-ιατρική και ιατρική εξ αποστάσεως) η ανάπτυξη των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις απομακρυσμένες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες της περιφέρειας μας, αλλά και (β) του τουρισμού (εμπορία, διεθνοποίηση, κοινή προώθηση τουριστικών προϊόντων).
 

Στην πρόταση, εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Πριμόρσκρα από την Σλοβενία ως Επικεφαλής Εταίρος, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Βαλένθια από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο από την Πορτογαλία, το Ινστιτούτο για την Καινοτομία Πέδρο Νούνιες από την Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας από την Ελλάδα, το Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας της Ουγγαρίας, το Ίδρυμα Φρίσλαντ για την Επιχειρηματική Καινοτομία από την Ολλανδία, το Τεχνολογικό Πάρκο του Τάρτου από την Εσθονία και το Ταμείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα και τις Επικοινωνίες από την Βουλγαρία (συνολικά 10 εταίροι, από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου είναι 1.964.235,66 € και αυτός χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, σχολίασε την υποβολή της αίτησης χρηματοδότηση ως ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόσο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης περισσότερων «ευρωπαϊκών πόρων» για έργα στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και κυρίως προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για το «μέλλον» έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την καινοτομία, τις σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και των επικοινωνιών και την μετάγγιση αυτών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου ενημερώνει ότι έχουν αρχίσει οι προεγγραφές για το σχολικό έτος 2011-2012. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο στην οδό Ρίτσου 13 (2ο Γυμνάσιο), τηλ. 22710-81860 από 16:30 - 20:30 μ.μ. όλες τις εργάσιμες ημέρες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ



Το Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων, στεγάζεται στο κτήριο του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου - Βιβλιοθήκη, "Ο ΦΑΡΟΣ", στην οδό Καραμανή 12.
Ιδρύθηκε το 1978 και μέσα σ' αυτό άρχισαν να τοποθετούνται τα λιγοστά ενθυμήματα, προσφορές των κτυπημένων, από τη συμφορά του 1922, Βαρβασιωτών προσφύγων.
Αργότερα, το 1983, στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του "ΦΑΡΟΥ" αποκτά ιδιαίτερη αίθουσα με ειδικές προθήκες, όπου εκτίθενται τα περισπούδαστα ιστορικά Μικρασιατικά ντοκουμνέντα και κειμήλια.
Το υλικό που υπάρχει στο Μουσείο είναι κυρίως παλαιές φωτογραφίες των προδομένων πατρίδων και προσφυγιάς του 1922.
Το Μουσείο έχει στην κατοχή την περίφημη συλλογή φωτογραφιών και λευκώματος, το αρχείο και τη φωτογραφική μηχανή του αξιόλογου περιηγητή φωτογράφου Περικλή Παπαχατζηδάκη, Χειρόγραφο τετράδιο του δασκάλου Νικηφόρου Πιπερίδη από την Καισάρεια της Μ. Ασίας (1894),  Παλαιά Μικρασιατικά έγγραφα: Βαφτιστικά, Πιστοποιητικά Γεννήσεως, Γάμων, Περιουσιακών ανταλλαγών, ΙΣτορικά Χειρόγραφα της Κάτω Παναγιάς.
Επίσης, Εκκλησιαστικά σκεύη και ιερά άμφια, ένα βαρύτιμο νυφικό, κεντημένα τραπεζομάντηλα και είδη προικός, εσώρουχα, βιβλία και περιοδικά σχετικά με τη Μικρασία, οικιακά σκεύη. Όλα αυτά είναι δωρεές που καταγράφονται και φωτογραφίζονται.
Από τις 11 Ιουνίου 1992, ο "ΦΑΡΟΣ"με το υπ' αριθμ. 23 Πρακτικό της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίαςέγινε επίσημο μέλος της.
Στο κτήριο του Συνδέσμου φιλοξενείται επίσης η Ιδιωτική Συλλογή της Μικρασιάτισσας ευεργέτιδας του "ΦΑΡΟΥ" Μαρίτσας Ματθ. Περρή, η οποία αποτελείται από περίτεχνα κεντήματα, πραγματικά έργα τέχνης τα οποία είχε φιλοτεχνήσει η ίδια καθώς και πίνακες ζωγραφικής που η ίδια ζωγράφισε