Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

EΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Μπορεί όλο το καλοκαίρι να είχαμε αρκετές βροχές και θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές όχι και τόσο καλοκαιρινές, ωστόσο ο Αύγουστος και το μεγαλύτερο κομμάτι του Αυγούστου, περίπου ως και τα μέσα του, θα συνοδεύεται από αρκετά θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν από την βόρεια Αφρική και την Σαχάρα.

Φαίνεται να ενισχύονται μετά τις 2-3 Αυγούστου οι νότιοι, νοτιοδυτικοί άνεμοι σε όλη την Μεσόγειο και την Ελλάδα και έτσι μετά τις 4-5 Αυγούστου και για ένα χρονικό διάστημα 4-5 περίπου ημερών, να έχουμε κύμα καύσωνα σε όλη την Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε όλη την ανατολική, νοτιοανατολική Ευρώπη, με θερμοκρασίες άνω των 40oC !!


Τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα, θέλουν αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα, ως ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και ίσως και στην χώρα μας.

Να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα, το τελευταίο ισχυρό κύμα καύσωνα που καταγράφηκε, με θερμοκρασίες ακόμα και 45-46oC, ήταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2007.


Πάντως ο συνδυασμός νοτιάδων και ζέστης, ίσως προκαλέσει και πολλά προβλήματα όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών στην χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.

ΔΙΠΛΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ




Την ευαρέσκειά του για ακόμη μία φορά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον βουλευτή Σταμάτη Κάρμαντζη,   για το εκλογικό αποτέλεσμα της Χίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε πρόσφατη συνάντηση για τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων αποκατάστασης της Δημοκρατίας . Η εκλογή του Σταμάτη ως Αντιπεριφερειάρχη, ικανοποίησε τον  πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα που είχε δείξει φανερά την προτίμηση προς το πρόσωπό του εξαρχής.
 Παράλληλα το "βάπτισμα" Κάρμαντζη, στην Βουλή στέφτηκε εξίσου με επιτυχία, αφού μέχρι τώρα  τρεις μήνες μετά την  ανάληψη των βουλευτικών καθηκόντων, ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στο κοινοβουλευτικό του έργο.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Σταμάτη Κάρμαντζη  μία συνάντηση  η οποία αναμένεται εντός των προσεχών ημερών για να συζητηθούν εκτενέστερα και κάποια θέματα ενόψει και της προσεχούς ανάληψης καθηκόντων του, ως  Αντιπεριφερειάρχη Χίου.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ




Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου «Πολιόχνη», που βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ως εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Π.Ε. Λέσβου Λήμνου για απασχόληση χωρίς διακρίσεις, σας ενημερώνει ότι από τον ΟΑΕΔ έχει προκηρυχθεί  το παρακάτω πρόγραμμα:

Ξεκινά στις
 24-07-2014 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ.«
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ»
Το  Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8 : «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα  μέλη τους ως εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
  • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
  • Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  • Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα  του μισθολογικού  κόστους.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες.
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.

Τέλος η ακτοπλοϊκή σύνδεση «Θεσσαλονίκης – Λήμνου»


thefilos_elliniki_aktoploia_
Την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Λήμνου προανήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα απέκλεισε και το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Κυκλάδων.
Αντίθετα, επεσήμανε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με τη Λήμνο: «Δε νομίζω ότι μπορεί να διατηρηθεί το δρομολόγιο. Δεν υπάρχει εμπορικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον έχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας- Λήμνου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ επεσήμανε ότι το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον το 60% του κόστους των εισιτηρίων, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημασία η προσέγγιση των νησιών από το εγγύτερο σημείο στην ξηρά.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η τουριστική κίνηση των Ελλήνων περιορίστηκε σε δύο μήνες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία οικονομική βιωσιμότητα σε τέτοιες γραμμές.

aftodioikisi.gr

Η «μεγάλη έξοδος» των δημοσίων υπαλλήλων – 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ πυροδοτούν εκρηκτικές καταστάσεις


Ξεπερνούν τις 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του Ταμείου ενώ πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τις 24 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 24 Ιουλίου κατατέθηκαν 10.800 αιτήσεις.
Με δήλωση του στο Mega, ο διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου, Νίκος Καλάκοςτονίζει ότι το ταμείο δεν αντέχει τέτοιους ρυθμούς εξόδου, επειδή τα μόνα έσοδά του είναι περίπου 310 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αρκούν για περιορισμένο αριθμό πληρωμών εφάπαξ, δηλαδή για περίπου 8.000 με 10.000 εφάπαξ το χρόνο.
Το Ταμείο εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η κατάθεση αιτήσεων με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες, τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1161 αιτήσεις φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του ταμείου, το κύμα φυγής δημοσίων υπαλλήλων πυροδοτεί εκρηκτικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Οι λόγοι είναι ότι το ταμείο χάνει έσοδα από τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσει 40.000 εφάπαξ, ενώ το γενικό λογιστήριο του κράτους πρέπει να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες νέες συντάξεις.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το 2011 και μετά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασφαλίζονται πλέον στο δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο πρόνοιας εδώ και 3 χρόνια δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα και νέες εισφορές για να ενισχύσει τα έσοδα του.
Ταυτόχρονα με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν πρέπει να έχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα άρα εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα εφάπαξ μόνο με βάση τα ετήσια έσοδα του.

aftodioikisi.gr

Ανοίγει το Taxisnet για το ακατάσχετο μισθού και σύνταξης


Από την Τρίτη 29 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet που θα μπορούν να δηλώνουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξή τους προκειμένου να τον προστατεύσουν από κατάσχεση.
Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου, με την εν λόγω διαδικασία θα προστατεύονται τα ποσά των οφειλετών του Δημοσίου τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.
Προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει το ακατάσχετο του μισθού του ή της σύνταξής του μέχρι του ύψους των 1500 ευρώ είναι -βάσει της απόφασης- να έχει δηλωθεί το IBAΝ στην σχετική εφαρμογή του Taxis.
Η λίστα με τους αριθμούς των ακατάσχετων τραπεζικών λογαριασμών θα είναι προσβάσιμη από τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να προχωρούν σε διασταύρωση και επαλήθευση των στοιχείων των ακατάσχετων τραπεζικών λογαριασμών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

aftodioikisi.gr

Στις Εφορίες από Δευτέρα 400 χιλ. ανεξόφλητα «χαράτσια»


Η ΔΕΗ ξεκινά να αποστέλλει στις εφορίες τις ανεξόφλητες οφειλές που αφορούν στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 2013, κοινώς «χαράτσι», καθώς την Παρασκευή έληξε η σχετική προθεσμία για την αποπληρωμή τους στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις χρεών.
Παράλληλα, η επιχείρηση διευκρίνισε ότι:
Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.
Το 2013 ήταν η τελευταία χρόνια που εισπράχθηκε το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος καθώς από εφέτος εφαρμόζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

aftodioikisi.gr

Χωρίς προϋπολογισμούς κινδυνεύουν να μείνουν οι δήμοι το 2015


Σε ομηρία βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2015, με δεδομένο ότι θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέσσερις μόνο ημέρες από την ημερομηνία που επίσημα,  οι απερχόμενοι δήμαρχοι θα παραδώσουν τη σκυτάλη στους νεοεκλεγέντες. Το ΥΠΕΣ, αν και έχει δεχθεί καταιγισμό αντιδράσεων από δημάρχους και αιρετούς, δεν έχει προβεί σε διευκρίνιση επί του θέματος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Νόμο 4172/2013, οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Όμως ότι οι νέες αρχές αναλαμβάνουν την 1η Σεπτέμβρη 2014 και είναι σαφές ότι ούτε οι νέες Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων θα έχουν συσταθεί, ούτε βέβαια οι νέες δημοτικές αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πλήρως τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων, ιδίως όταν επίκειται αλλαγή Δημάρχου, όπως συμβαίνει στους περισσότερους Δήμους τουλάχιστον της Περιφέρειας Αττικής. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος τόσο στους νυν όσο και στους επόμενους Δημάρχους, δεδομένου ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι δημότες εξέλεξαν νέες αρχές με συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να περιοριστούν από αποφάσεις των συμβουλίων που ολοκληρώνεται η θητεία τους. Mάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι προεκλογικές συγκρούσεις ήταν σφοδρές, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε κάποιους Δήμους να υιοθετηθούν προϋπολογισμοί που θα ναρκοθετήσουν την προσπάθεια των νέων Δημάρχων αλλά και την τοπική κοινωνία.
Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, αναφορικά με τα προβλήματα στην κατάρτιση και έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων για το 2015. Ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, τον ρωτά: «Σκοπεύετε ή όχι να τροποποιήσετε το Νόμο 4172/2013, τουλάχιστον στο σκέλος της υποχρέωσης των Δήμων να καταθέτουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς έως την 5η Σεπτεμβρίου έστω και μόνο για τα έτη που πραγματοποιούνται οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ώστε να μην δημιουργούνται άνευ λόγου προσχώματα στις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές;».


aftodioikisi.gr

Και οι ευρωβουλευτές διορίζουν συγγενείς τους


Ευκαιρία να διορίσουν παιδιά, συγγενείς, ημέτερους και κομματικούς φίλους βρήκαν Έλληνες ευρωβουλευτές που εξελέγησαν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Πρώτοι μάλιστα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, σέρνουν το χορό οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Επειδή δεν μπορούσε ο κάθε πατέρας να προσλάβει την κόρη του, εφάρμοσαν την εξής  πατέντα: ο κ. Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του κ. Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Όμως για να μην γίνει εντελώς προκλητικό το πράγμα συμφώνησαν και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος κ. Λάμπρος Φουντούλης. Πάντως για να μην μείνει παραπονεμένο το κόμμα και να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ο κ. Επιτήδειος τον Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον κ.Αλέξανδρο Λύρη. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη παρουσία του συζύγου της κυρίας Σοφίας Σακοράφα, κ. Κωσνσταντίνου Μπιτσάνη. Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγός του κ. Κώστα Χρυσόγονου κυρία Ελένη Μυλωνά. Επιτακτικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς κυρία Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Σπυράκη της ΝΔ δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε από το συγγενικό της κύκλο και προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη , γιους παλιούς κομματικών στελεχών. Τον κ. Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών και τον κ. Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της ΝΔ.


aftodioikisi.gr

Λοβέρδος: Οι απολύσεις στο δημόσιο θα μας πάνε σε εκλογές


Καταιγιστικός ήταν το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Είπε: «Αν δεν γίνουν 3.000 απολύσεις στο Δημόσιο, αν βρεθεί λύση για δοσοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία και αν δεν κατατεθεί ρύθμιση για ομαδικές απολύσεις, που ούτως η άλλως δεν περνάει από τη Βουλή, η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των προεδρικών εκλογών».
«Αν αυτά τα τρία σοβαρά θέματα λειανθούν στις συζητήσεις που κάνουν ο πρωθυπουργός κι ο κ.Βενιζέλος με την τρόικα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η σημερινή κυβέρνηση θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Στο μέτωπο της Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως προωθεί μέτρο που θα επιτρέπει σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους να ολοκληρώσουν μέρος των σπουδών τους μέσω διαδικτύου.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι αρκετά ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρητικής κυρίως κατεύθυνσης, μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το μέτρο.
Ωστόσο, ο κ. Λοβέρδος αποσαφήνισε πως το εν λόγω μέτρο δεν θα αφορά όλο το πτυχίο ενός φοιτητή, αλλά ορισμένα μαθήματα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθούν πολλά νοικοκυριά που υποστηρίζουν τις σπουδές των παιδιών που φοιτούν μακριά από το σπίτι τους.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος προέτρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια να ιδρύσουν προπτυχιακά τμήματα για αλλοδαπούς φοιτητές, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

aftodioikisi.gr

Eπανέλεγχος συμβάσεων: Τα υπουργεία και οι δήμοι που θα περάσουν από «κόσκινο» – Κίνδυνος να διπλασιαστούν οι απολύσεις


Από τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και από δέκα μεγάλους δήμους της χώρας ξεκινάει ο επανέλεγχος της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) βρίσκονται σε πρώτη φάση συνολικά 5.300 συμβάσεις και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κωνσταντίνο Ασκούνη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η επιλογή των ανωτέρω φορέων και δήμων έγινε με αποκλειστικό κριτήριο τον συνολικό αριθμό μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς».
Επισημαίνεται ότι, πέραν των υπουργείων Πολιτισμού, Υποδομών-Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δήμοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα και ελέγχονται από το ΣΕΕΔΔ είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πατρέων και Ρεθύμνου.
Ο κ. Μητσοτάκης με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Ασκούνη ζητεί τη συνδρομή του για την απρόσκοπτη διενέργεια των ελέγχων καθώς, όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων δέχονται πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των ελεγκτών, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτές των Δήμων Πειραιά, Ζωγράφου, Πάτρας και του Χαλανδρίου όπου «υπάλληλοι που δηλώνουν συνδικαλιστές με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρακωλύουν τους ελέγχους κατά παράβαση των προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους «μεμονωμένα περιστατικά», ωστόσο «επειδή θα μπορούσαν να γενικευθούν», ζητεί από την ΚΕΔΕ «στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου και την εξάλειψη των ως άνω αρνητικών φαινομένων».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ορατός είναι ο κίνδυνος να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των υπό απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει να αρνείται να εντάξει στο μνημονιακό στόχο των 6.500 απολύσεων τους περίπου 7.000 συμβασιούχους, των οποίων καταργούνται οι προσωρινές διαταγές παραμονής στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.
Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα την φέρει προ πολύ δύσκολων αποφάσεων. Διότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχει καταστεί σαφές από την ηγεσία του υπουργείου κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσει μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα.


aftodioikisi.gr

Και επίσημα το «Κίνημα των ανεξάρτητων δημάρχων»- Όλη η διακήρυξη και οι υπογραφές


Κείμενο με τίτλο «Πρόσκληση για μία νέα αυτοδιοίκηση»  δημοσιεύουν οκτώ ανεξάρτητοι δήμαρχοι μεγάλων δήμων της χώρας, οι οποίοι επιχειρούν να συσπειρωθούν και να καλέσουν κι άλλους δημάρχους να ενωθούν μαζί τους, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.
Το κείμενο αυτό φέρει βαριές υπογραφές και συγκεκριμένα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού, Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ΙωαννιτώνΘωμά Μπέγκα, Λαμίας Νίκου Σταυρογιάννη, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη και ΧανίωνΤάσου Βαμβούκα.
Οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι θέλουν να παλέψουν για μία νέα τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τις παθογένειες του σήμερα και θα είναι μακριά από αποχρώσεις κομματικών ψηφοδελτίων. «Εμείς θεωρούμε μεν τα κόμματα ως βασικό πυλώνα της δημοκρατίας μας, διαφωνούμε όμως με τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού της Αυτοδιοίκησης.», αναφέρουν χαρακτηριστικά στη διακήρυξή τους και καλούν τους δημάρχους να επικοινωνήσουν μαζί τους, ώστε να διαμορφώσουν μαζί θέσεις, να αναδείξουν νέα πρόσωπα και να γίνουν οι πρωταγωνιστές των αλλαγών που έχουν ανάγκη οι δήμοι.
Αναλυτικά, το κείμενο των ανεξάρτητων δημάρχων είναι το εξής:
«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Φίλοι Δήμαρχοι και Αυτοδιοικητικοί,
Εμείς, Δήμαρχοι πόλεων της χώρας, παλιοί αλλά και νεώτεροι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε σάς και να σας καλέσουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί να παλέψουμε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τις παθογένειες του σήμερα.  
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αποδοκιμάστηκαν όλες οι αποχρώσεις κομματικών ψηφοδελτίων και κομματικής χειραγώγησης των πολιτών. Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θριάμβευσαν, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, ανατρέποντας κατεστημένα πολλών ετών.
Στις τοπικές κοινωνίες γεννήθηκε η ελπίδα, ότι θα προχωρήσουν, μόνον εφόσον στηριχτούν στις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, με μοναδικό κριτήριο την προσωπική αξία και τις δυνατότητες του καθενός αυτοδιοικητικού.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες έφεραν σε πέρας, με ωριμότητα, μια σιωπηρή επανάσταση, ανανεώνοντας σε πρωτοφανή βαθμό το πολιτικό προσωπικό των δήμων. Σήμερα, στα δύο τρίτα των πόλεών μας, έχουν εκλεγεί νέοι Δήμαρχοι και αυτό δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, την επιθυμία των δημοτών για ένα καινούργιο ξεκίνημα στις πόλεις, στηριγμένο σε υγιείς βάσεις και νέους ανθρώπους.
Από αυτή τη θεμελιώδη, ιδρυτικού χαρακτήρα, απόφαση των πολιτών, τα κομματικά επιτελεία αποστρέφουν το πρόσωπο, αρνούνται να την αντικρύσουν.  Ήδη ξεκίνησαν να στήνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Επιχειρούν να προσεταιριστούν Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους,  με βάση τους μηχανισμούς που έχουν εκ των προτέρων ορίσει τα κομματικά επιτελεία για την ανάδειξη των  Προέδρων και των υπόλοιπων μελών των συλλογικών οργάνων μας. Και ας ορκίζονταν προεκλογικά ότι το χρώμα τους είναι «λευκό».
Εμείς θεωρούμε μεν τα κόμματα ως βασικό πυλώνα της δημοκρατίας μας, διαφωνούμε όμως με τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού της Αυτοδιοίκησης.
Γι αυτό ήλθε η ώρα εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να κόψουμε κάθε δεσμό με αυτή την κατάσταση! Ως εδώ»! Δεν θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια που άλλοι στήνουν και καθοδηγούν. Δεν θα απαλλοτριώσουμε υπέρ των κομμάτων την ψήφο των δημοτών μας, όταν, τους περισσότερους από εμάς, μας εξέλεξαν ως ανεξάρτητους υποψήφιους.
Οι υποσχέσεις από υπουργικά, περιφερειακά και κομματικά γραφεία δίνουν και παίρνουν. Προσπαθούν και πάλι να εκμεταλλευτούν τη θεμιτή αγωνία του αιρετού, να φέρει πόρους και έργα στην πόλη του.
Όμως το μάθημά μας το έχουμε πια χωνέψει. Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Οι εποχές που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Περιφέρειες μοίραζαν εκατομμύρια στους «εκλεκτούς» τους, μόνιμους και ευκαιριακούς, έχουν παρέλθει οριστικά.
Την ψήφο των συμπολιτών μας θα τη μετουσιώσουμε σε δύναμη, μόνον εφόσον αξιοποιήσουμε τα δικά μας θεσμικά όργανα. Σήμερα αυτό είναι στα χέρια μας να το επιτύχουμε.
Καλούμε λοιπόν, όλους εσάς, που καθημερινά πασχίζετε να λύσετε τα συσσωρευμένα προβλήματα των πόλεών σας, εσάς που παλεύετε να αντιμετωπίσετε την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι και την ανυποληψία στην οποία καταδικάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας καλούμε να δώσετε τη μάχη μαζί μας.
Η κρίση που βιώνουμε, επιβάλλει σε όλους μας να αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ, μια μεγάλη, μια πραγματική μεταρρύθμιση στις σχέσεις της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Εμείς πιστεύουμε στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και σε μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση.
Μόνον εμείς, με τη νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι δημότες μας, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ουσιαστικά βήματα αλλαγών στις πόλεις μας. Δεν επιτρέπεται, για άλλη μια φορά, να τελεσφορήσουν τα σχέδια των κομματικών επιτελείων, ακυρώνοντας στις επιταγές των τοπικών κοινωνιών μας.
Καλούμε όλους εσάς, να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ ένα Αυτοδιοικητικό πλαίσιο στόχων και κανόνων που θα αποκαταστήσει την Αυτοδιοίκηση στην θέση που της αρμόζει: από παρία του συστήματος να την αναδείξει σε πρωταγωνιστή.
Για να είναι ουσιαστική η συμβολή μας στην έξοδο της χώρας από την κρίση, με ειλικρινή και διαφανή συνεργασία με όλους τους θεσμούς του πολιτικού μας συστήματος.
Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε όλοι εμείς, ΜΑΖΙ να διαμορφώσουμε θέσεις και να αναδείξουμε νέα πρόσωπα, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των αλλαγών που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
ΑΧΑΡΝΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ
ΛΑΜΙΑΣ : ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΧΑΝΙΩΝ : ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ»       


aftodioikisi.gr

Δωρεάν tablet και internet σε 150.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα


Σε σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, αποφασίστηκε η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για 150 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες είναι και δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.
Σκοπός η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της «ψηφιακής αλληλεγγύης», με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ασθενών κοινωνικών ομάδων.
Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Τηλεπικοινωνιών και ΤαχυδρομείωνΜενέλαος Δασκαλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Δημήτριος Πτωχός, αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει πάνω από 150.000 οικογένειες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, με απλές διαδικασίες, με τη χρήση ειδικού κουπονιού, δίνοντας τους την ευκαιρία:
  • να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο μέχρι και τον 10ο του 2015,
  • να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (notebook ή Tablet)
  • να λάβουν βασική γνώση/επίδειξη, στο χώρο τους στη χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξ” αποστάσεως εκπαίδευση σε βασική χρήση Η/Υ και διαδικτύου.
Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχυθεί η ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Αυξάνεται προς τούτο ο προϋπολογισμός της δράσης ICT4GROWTH του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά 22 εκατ.ευρώ σε 140 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αποσκοπεί στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στη περιφέρεια Αττικής, που ενώ είχαν λάβει υψηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγηση δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού.

aftodioikisi.gr