Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

7 ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Χορηγούνται εφάπαξ ή μηνιαίως και φτάνουν έως και τα 700 ευρώ Επτά «άγνωστα» επιδόματα αναμένουν τους δικαιούχους. Πρόκειται κυρίως για παροχές του ΟΑΕΔ που ελάχιστοι γνωρίζουν.


Ταυτόχρονα οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ετοιμάζουν δύο νέα βοηθήματα που αφορούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα (ένδεια) και τις ευπαθείς ομάδες στην περιφέρεια (μειονεκτικές περιοχές). Τρίμηνη επιδότηση ανέργων: Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και «επίκαιρα» βοηθήματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. 

Απευθύνεται σε ανέργους οι οποίοι δεν δικαιούνται ένταξη στην τακτική επιδότηση. Το ύψος του βοηθήματος ανέρχεται σε 216 ευρώ και καταβάλλεται κάθε τρεις μήνες (συνολικά 648 ευρώ το χρόνο). Βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης: Οσοι παραμένουν άνεργοι για ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας δικαιούνται ειδικό βοήθημα εφάπαξ 187 ευρώ. 


Τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 9.977 ευρώ. 

Οικογενειακό επίδομα για όλους: Ο ΟΑΕΔ προσφέρει οικογενειακό επίδομα ακόμα και σε εργαζομένους των οποίων η κλαδική σύμβαση δεν το προβλέπει. Πρόκειται για το ΔΛΟΕΜ, το οποίο δίνει 98 ευρώ για ένα παιδί, 295 για δύο παιδιά και περίπου 700 ευρώ για τρία παιδιά. Χορηγείται εφάπαξ. Παροχή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Πληρωμή μισθών που αντιστοιχούν σε τρία μηνιάτικα. Απευθύνεται σε εργαζομένους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων οι εταιρίες βρίσκονται σε πτώχευση ή εκκαθάριση. Η συγκεκριμένη παροχή, ιστορικά, βρήκε μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της Πειραϊκής Πατραϊκής. Επίδομα σε νέους 20-29 ετών: Οι απόφοιτοι λυκείου, πανεπιστημίου και ΤΕΙ, εφόσον παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για έναν χρόνο, δικαιούνται μηνιαίο επίδομα 73,37 ευρώ. Χορηγείται για πέντε μήνες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι εκπλήρωσαν μόλις τη στρατιωτική θητεία τους.


πηγή: xenesglosses.eu

ΠΑΝΟΥΣΗΣ : ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ , ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες» δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Ο αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε εκεί ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε με την αυτοκτονία ενός πακιστανού μετανάστη το βράδυ της Παρασκευής.

Στην Αμυγδαλέζα βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Β' Αθηνών, Βασιλική Κατριβάνου είχε κάνει τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση και στον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία.

Η κυρία Κατριβάνου σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες τις οποίες συνόψισε στα εξής: να αποτραπεί άλλη αυτοκτονία με τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα οι ασθενείς, οι αιτούντες άσυλο και να τεθεί το θέμα των ανηλίκων καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές υποδοχές.

Και κατέληξε στο να ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Κράτησης.
Newsroom ΔΟΛ

Τελευταίες κινήσεις πριν το Eurogroup της Δευτέρας: Μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία) είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση. 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προσήλθε στη συνεδρίαση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που ενημέρωσε και από την πλευρά του τα μέλη του συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup, αλλά και «για να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς» δηλαδή και στους υπόλοιπους που μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας.
Τα δυο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό το τριήμερο είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών, αλλά και ότι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπουμ έχει μετατοπίσει τον άξονα της συζήτησης «από το εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου». 
Νωρίτερα, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε γίνει αποκάλυψη ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων». 
Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:
1. Η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.
2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.
3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση- παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και ΕΕ, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.
4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν- εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα - ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.
5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.
6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες- δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.
8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.
9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.
10. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.
(πηγή: In.gr)
- See more at: http://left.gr/news/teleytaies-kiniseis-prin-eurogroup-tis-deyteras-marathonia-synedriasi-toy-kyvernitikoy#sthash.6ymowMPN.dpuf

Ο Γ. Βαρουφάκης στον Guardian για τις διαπραγματεύσεις, τη θέση της χώρας, τις απειλές για... Αρμαγεδδώνα


Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έδωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Ο Γκάρντιαν επέλεξε να δώσει στη
 συνέντευξη τον εξής τίτλο: «Γιάνης Βαρουφάκης: Αν δεν φοβόμουν, θα ήμουν τρομερά επικίνδυνος»
Η συζήτηση αρχικά στράφηκε στην εξωτερική του εικόνα και στο γεγονός που τα φώτα της δημοσιότητας είναι συνεχώς στραμμένα πάνω του, με τον 53χρονο οικονομολόγο να σημειώνει πως «είμαι αυτός που είμαι». 
«Έχουμε χάσει τα πάντα», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως «έτσι μπορούμε να πούμε την αλήθεια... και είναι καιρός να κάνουμε».
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως «το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν για τη διάσωση της Ελλάδας. Ήταν ένα σχέδιο διάσωσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Το γερμανικό κοινό έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στους Έλληνες, ενώ το ελληνικό κοινό είχε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν η σωτηρία μας». 
Για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, σημειώνει: «Άλλο πράγμα είναι να πει κάποιος ότι δεν θα έπρεπε να μπείτε στην ευρωζώνη, και εντελώς διαφορετικό να πει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ. Αν οπισθοχωρήσουμε, πέφτουμε στον γκρεμό. Αυτό είναι το επιχείρημά μου σε όλους».
Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο Β, ο υπουργός σημείωσε: «Ακούμε συνεχώς πως εάν δεν υπογράψουμε θα γίνει... Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: Ας γίνει! Δεν υπάρχει σχέδιο πτώσης. Αυτό είναι το σχέδιο Β». 
Και τι θα συμβεί μετά, η επόμενη ερώτηση: «Είναι σαν να με ρωτάτε τι θα συμβεί αν ένας κομήτης χτυπά τον πλανήτη Γη. Δεν έχω ιδέα. Κανένας δεν έχει».
Όσο για το εάν ο ίδιος φοβάται, δήλωσε: «Λιγάκι. Εάν δεν φοβόμουν θα ήμουν τρομακτικά επικίνδυνος».
Άλλα σημεία από τη συνέντευξη: 
«Κάποτε μου είχαν πει πως ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου κάνει». 
«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που παράγει τεράστια συσσώρευση πλούτου και μαζική φτώχεια. Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς (ή μέχρι) να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η 'φυσική κατάσταση'. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι αριστερός». 
«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μοίρα αυτής της χώρας από την τύχη της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά φοβερά πράγματα ξεκίνησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένα από αυτά. Δεν ξεκίνησε στο Βερολίνο, αλλά στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944. Η μεταδοτικότητα της κρίσης στην ευρωζώνη ξεκίνησε εδώ το 2010...».
«Αν δεν είσαι ιδεαλιστής, είσαι κυνικός»
«Εάν αποχωρήσω από υπουργός Οικονομικών... θα επιστρέψω στο βιβλίο μου για την Ευρώπη, που είναι ημιτελές. Είναι πολύ δύσκολο να βρω ένα τέλος, όταν είμαι ακόμα σε αυτή τη δουλειά».
- See more at: http://left.gr/news/o-g-varoyfakis-ston-guardian-gia-tis-diapragmateyseis-ti-thesi-tis-horas-tis-apeiles-gia#sthash.Y9wM6tru.dpuf

Επανεξέταση των συμβάσεων προανήγγειλε ο Φλαμπουράρης


Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να μην προχωρήσουν οι συμβάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προκειμένου να επανεξεταστούν συνολικά, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.

flampouraris.jpg




Ο κ. Φλαμπουράρης μίλησε συγκεκριμένα για τη σύμβαση με τη Fraport, η οποία σε συνεργασία με τον όμιλο Κωπελούζου, πλειοψήφησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. «Η σύμβαση δεν έχει επικυρωθεί και ζητήσαμε να σταματήσει προκειμένου να επανεξεταστεί», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Για εμάς τα αεροδρόμια δεν είναι ένα πακέτο, όπως έκαναν οι άλλοι. Μπορεί σε κάποιο να επιλεγεί μια σύμπραξη ιδιώτη με το δήμο, αλλού να είναι μόνο ιδιώτης, θα το δούμε».Παράλληλα, ο υπουργός μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε και στις συμβάσεις που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επανεξετάσει και αυτές. «Η πρόθεσή μας είναι μέσα από συζήτηση να αναθεωρήσουμε συμβάσεις, με τη θέληση του συμβασιούχου, βασιζόμενοι σε δύο άξονες, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δημοσίου το δυνατόν καλύτερα και να μην θίγονται οι εργασιακές σχέσεις» ανέφερε.
- See more at: http://left.gr/news/epanexetasi-ton-symvaseon-proaniggeile-o-flampoyraris#sthash.SfMTcFNA.dpuf

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ…

ΕκτύπωσηPDF
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*    
Στις Βρυξέλλες από χτες και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα δίνεται η μάχη των λέξεων και των διατυπώσεων που θα χρησιμοποιηθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου ώστε να συνεχιστεί η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Αλλά πέρα από τα λέξεις υπάρχει η ουσία. Ας δούμε την ουσία:
Η Ελλάδα μπήκε στην γκιλοτίνα των Μνημονίων για μια πενταετία με τον λαό να θυσιάζεται. Στόχος των Μνημονίων ήταν να δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα επί ενός δημόσιου χρέους που πέρασε σε οργανισμούς και κράτη μέλη της ΕΕ. Ο λαός πληρώνει αυτό το χρέος με το αίμα του. Το πληρώνει παρότι το προκάλεσε η ολιγαρχία, το πληρώνει χωρίς να το οφείλει και ενώ μόνο από το 1993 και μετά έχει ήδη καταβάλει πάνω από 1 τρισ. ευρώ (!) σε τόκους μια χρεολύσια για την αποπληρωμή του.
Η συνέχιση της εξυπηρέτησης αυτού του δημόσιου χρέους από την Ελλάδα σημαίνει ότι μόνο μέσα στο 2015 θα πρέπει να καταβληθούν σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους για τόκους και χρεολύσια πάνωαπό 22 δισ. ευρώ. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχε καταβάλει σε τοκογλύφους πάνω από 340 δισ. ευρώ. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμένει «φόρου υποτελής» σε «φίλους» και «εταίρους» δανειστές στο διηνεκές και χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς η λιτότητα να ακολουθεί κατά πόδας τα λαϊκά στρώματα.
Αποτελεί λαϊκή απαίτηση η Ελλάδα να βγει από τη μέγγενη της τρόικας. Αλλά το «τέλος τρόικα» δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό της τοκογλυφικής αφαίμαξης του λαού από την τρόικα.  Σήμερα πάνω από το 70% του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν είναι παρά το χρέος που προκύπτει από τα λεγόμενα «δάνεια» της τρόικας. Και λέμε λεγόμενα «δάνεια» καθώς πάνω από το 90% αυτών των «δανείων» και των περίφημων δόσεων δεν ήρθαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Επέστρεψαν ξανά στους δανειστές ή κατέληξαν στα ταμεία των τραπεζιτών, τα βάρη των οποίων πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Η ουσία επομένως είναι ότι: Αυτό το χρέος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι του λαού. Αυτό το χρέος είναι δημιούργημα ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών. Είναι δημιούργημα των θαλασσοδανείων τους, των φοροαπαλλαγών τους, των φοροαποφυγών τους, των λεόντειων συμβάσεων με το κράτος μέσω των οποίων άρμεγαν το δημόσιο ταμείο, των εξοπλισμών (και ενίοτε των μιζών) που επιδιδόταν το πολιτικό τους σύστημα κοκ.
Για να υπάρξει προοπτική σε αυτό τον τόπο, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από την άρνηση πληρωμής αυτού του χρέους. Ειδάλλως θα βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς κοινωνικής χρεοκοπίας. Για να έχει προοπτική ο λαός μας δεν έχει άλλο δρόμο από το να αποφασίσει να διεκδικήσει και να επιβάλλει την απόφασή του να αρνηθεί να πληρώνει στο διηνεκές ένα χρέος που άλλοι το προκάλεσαν και άλλοι το απομύζησαν. Ειδάλλως θα βρίσκεται διαρκώς υπό την δαμόκλεια σπάθη της«επιτήρησης», της «εποπτείας» και του… λιτού βίου.
Η διαγραφή αυτού του ληστρικού και παράνομου χρέους, η απαλλαγή του λαού από το επαχθές καιεπονείδιστο βάρος του, δεν συνιστά την μόνη ικανή συνθήκη για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανακούφιση του λαού από τα βάσανα. Αποτελεί όμως την αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη αυτής της διαδικασίας.
Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, οτιδήποτε λιγότερο από την – πραγματική – διαγραφή του παράνομου χρέους, κάθε παραίτηση από το αίτημα διαγραφής του χρέους, όποιες κι αν είναι οι λέξεις που θα επιλεγούν για να περιγράψουν και να «χρυσώσουν» μια ενδεχόμενη διατήρηση της Ελλάδας σε σχέση εξάρτησης και αλληλεξάρτησης με τους τοκογλύφους (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ), σταράτες κουβέντες: Θα κινείται πέρα από τα συμφέροντα κα τα δίκαια του λαού όποιοι κι αν είναι οι ευφημισμοί που θα εφευρεθούν.
Παρατήρηση 1η: Ακούσαμε ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες που διαπραγματεύεται με τον Σοιμπλε, την Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, μετέχει και η κυρία Παναρίτη. Η κυρία Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ειδική σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η ίδια που πριν μερικά χρόνια είχε εργαστεί για την «διάσωση» του Περού επί της εποχής του δικτάτορα Φουτζιμόρι; Για τον Φουτζιμόρι δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε. Ξέρουμε: Είναι αυτός που εγκατέλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρό­νια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρή­ματος και διαφθορά αφού πρώτα ξεπούλησε τη χώρα του και οδήγησε τον λαό του Περού στα οικονομικά και κοινωνικά τάρταρα. Επιστρέφουμε στην κυρία Παναρίτη:  Είναι η ίδια που ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ενώ «διέσωζε» τα Περού, εξέδιδε βιβλία υπό τους εξής τίτλους: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρ­ρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατί­ας» (1995), «Τίτλοι ιδιοκτησίαςΤο θαύ­μα του Περού» (1999), «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης», με παράδειγμα, επί­σης, το Περού; Είναι η ίδια που χαρακτήριζε τα Μνημόνια, τις Δανειακές συμβάσεις και τα πολυνομοσχέδια της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου σαν «τολμηρή αρχή»; Και είναι η κυρία Παναρίτη που επελέγη από τον κ.Βαρουφάκη για να συνδράμει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες; Ενδιαφέρον...  
Παρατήρηση 2η: Ο κ.Τσίπρας κατά τα εγκαίνια της σχέσης της δικής του κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, δήλωσε στην συνάντησή του με τον κ.Γκουρία ότι η περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που η κυβέρνηση Σαμαρά μετέτρεψε σε πολυνομοσχέδιο για να κατεδαφίσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τα Μνημόνια, δεν ήταν έμπνευσης του ΟΟΣΑ, αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά… Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Άρα θα πρέπει να υποθέσουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου 2013, στην από κοινού συνέντευξη  Στουρνάρα – Γκουρία, όταν ο δεύτερος επιδείκνυε με καμάρι την έκθεση (όπως βλέπουμε στην παραπάτω φωτογραφία), το έκανε γιατί τον είχε «εξαναγκάσει» ο Στουρνάρας…  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

«ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ» ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΛΕΞΗ... «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ»!

ΕκτύπωσηPDF
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*  
Απροσδόκητος κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου από την «Τσάιτ», την εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης. Σοκάρει πραγματικά η αρχή ενός άρθρου της, το οποίο ξεκινάει ως εξής: «Μια νέα ανατριχιαστική λέξη γεμίζει τρόμο τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης: πασοκοποίηση»!!! Τέτοιο πλήγμα από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του σίγουρα με τίποτα δεν το περίμενε ο Ευ. Βενιζέλος. «Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ κατακρημνίστηκε από το 43,9% του 2009 στο 4,7%» διευκρινίζει η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα και συνεχίζει: «Και τώρα; Τώρα συζητούν αυτοί που χαράζουν στρατηγική δεξιά και αριστερά του ευρωπαϊκού κέντρου, πώς θα επιδράσει η ελληνική καθίζηση στη γενική (πολιτική) σκηνή του Παλαιού Κόσμου... Θα μετατραπούν η Ιταλία και η Ισπανία σε χώρες παρόμοιες με την Ελλάδα, καθώς σε αυτές υπάρχουν ήδη οργανωμένοι συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ; Θα γίνει ο λεκτικά βίαιος λαϊκισμός των νέων Ελλήνων ηρώων Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη υπόδειγμα της αντίστασης εναντίον της γερμανικής κυριαρχίας στην ΕΕ;». Η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα αναρωτιέται: «Στο ελληνικό παράδειγμα αναγγέλλεται προς τα έξω η πολιτιστική σύγκρουση του ευρωπαϊκού Βορρά - Νότου (του «γερμανικού Βορρά» εναντίον του «λατινικού Νότου»), για την οποία προειδοποιούσε πριν από δύο χρόνια ο Ιταλός φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκαμπέν;».
Πέρα από τα τόσο προσφιλή στους σοσιαλδημοκράτες σχήματα θεωρίας περί σύγκρουσης των «Γερμανών» με τους «Λατίνους», η ουσία είναι ότι από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ενστερνίστηκαν σε ικανό βαθμό τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές της Δεξιάς ώστε να συγκυβερνούν με άνεση μαζί της στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Αυστρία, στο Βέλγιο κ.λπ., η σοσιαλδημοκρατία κινδυνεύει να μην έχει πλέον λόγο πολιτικής ύπαρξης! Από εκεί δηλαδή που η Κεντροαριστερά και η Δεξιά αποτελούσαν παντού τους δύο πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος και εναλλάσσονταν στην εξουσία διασφαλίζοντας τη διαιώνισή του, τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Ο κεντροαριστερός πυλώνας ατρόφησε και μαραζώνει. Μετατρέπεται σε «κυβερνητική τσόντα» της Δεξιάς σε πολλές χώρες. Είναι παντού φανερό ότι τα σοσιαλδημοκρατικά καισοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης διολισθαίνουν προς την ανυπαρξία, ακόμη και σε χώρες που κυβερνούν! Τέτοιο παράδειγμα είναι π.χ. η Γαλλία ή η Ιταλία. Η πολιτική της λιτότητας που εδώ και πέντε περίπου χρόνια άρχισε να συνοδεύει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη προκαλεί κολοσσιαίεςτεκτονικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Νέες δυνάμεις αναδύονται στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, δυνάμεις οι οποίες αμφισβητούν εντονότατα τη γερμανική τάξη πραγμάτων στη γηραιά ήπειρο.
Αναφερόμενη στην Ισπανία και στο Ποδέμος, το κίνημα που έγινε κόμμα των Ισπανών Αγανακτισμένων, η «Τσάιτ» γράφει μεταξύ άλλων: «Κλασικό κόμμα διαμαρτυρίας. Εκπροσωπεί την επόμενη πρόκληση για το παλιό εργατικό κίνημα της Ευρώπης. Αντί να χαράζει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά, τις χαράζει ανάμεσα στους πάνω και στους κάτω, ανάμεσα στους ανθρώπους και τις ελίτ. Το Ποδέμος απαιτεί νέο «σύστημα» και βλέπει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του νέου. Ο αγώνας του νεαρού πολιτικού επιστήμονα Πάβλο Ιγκλέσιας δεν είναι ταξικός αγώνας της παλιάς σχολής. Εδώ πρόκειται για το όλον«Ο λαός» εναντίον αυτών που ασκούν την εξουσία. Εναντίον του καρτέλ της εξουσίας. Εναντίον της κάστας... Εμείς εναντίον των άλλων είναι η θεμελιώδης στάση» γράφει η σοσιαλδημοκρατική εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».
Λέει κι άλλα πολλά που λιγότερο ή περισσότερο έντονα αποτυπώνουν το υπαρξιακό πρόβλημα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Εκείνο που ομολογούμε ότι μας προκάλεσε κατάπληξη σε αυτό το ενδιαφέρον κατά τα άλλα άρθρο είναι ότι πουθενά, μα πουθενά, στο κείμενο αυτό δεν υπάρχει ηπαραμικρή νύξη για το αυτονόητο: την αλλαγή της πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας! Θεωρούν δεδομένο δηλαδή οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ότι η Κεντροαριστερά δεν θα αλλάξει καθόλου την πολιτική της -πράγμα πολύ φυσιολογικό αφού συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη γερμανική Δεξιά, η οποία και χαράζει την πολιτική της κυβέρνησης- και... αμπελοφιλοσοφούν περί της αντιμετώπισης των δυνάμεων που γεννά ουσιαστικά η προϊούσα πολιτική ανυπαρξία τους! Μωρέ... «πασοκοποίηση» που τους χρειάζεται!  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

ΟΡΓΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΚΑΤΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Οργή από κορυφαία στελέχη στη ΝΔ για την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οργή η οποία κατευθύνεται ουσιαστικά προς την ηγεσία του κόμματος και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στο επαίσχυντο για τον πρόεδρο της ΝΔ, ψήφισμα το οποίο ανέδειξε το defencenet.gr.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε στις 12 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής των ηγετών των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΡΡ, μεταξύ αυτών και η ΝΔ, και στο οποίο αναφέρεται αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα EPP (European People's Party) πραγματοποίησε τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά τη συνάντηση αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τόνισαν την ετοιμότητά τους να βρουν μια λύση για τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά
«Καλούμε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας» αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα  «να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες του λαού της Ελλάδας δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο με μονομερή συμπεριφορά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας οφείλει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα» σημειώνεται.
Μάλιστα σε δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος του ΕΡΡ Joseph Daul ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό πρακτικά να μην διαπραγματευθεί:
«Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να μην αποτελέσει εμπόδιο στο να βοηθήσει τον ελληνικό λαό» (…) «Τώρα είναι στο χέρι του Α. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να  καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα πλήξει τον ελληνικό λαό».
Πρώτος το «χορό» των αντιδράσεων μέσα στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ άνοιξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτοι»  το ψήφισμα του ΕΡΡ για την Ελλάδα, εκτιμώντας επίσης ότι ήταν «απαράδεκτη και η αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία».
Πρώτος ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος, μέσω Twitter, έκανε λόγο για «Απαράδεκτο ψήφισμα από το ΕΛΚ και απαράδεκτη αποδοχή από την ελληνική αντιπροσωπεία», ενώ, ακολούθησε ο Δημήτρης Σιούφας δήλωσε  Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».
Με τον δικό της τρόπο σχολίασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες».
Το πρωί της Παρασκευής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πιο ήπιους τόνους, παραδέχθηκε ότι η διατύπωση στο ψήφισμα του ΕΛΚ θα μπορούσε να είναι λίγο «διαφορετική».
Το ψήφισμα του ΕΛΚ βγήκε στη δημοσιότητα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, χθες, στις Βρυξέλλες και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Γι' αυτό καλούμε τον κ. Τσίπρα να μην είναι το εμπόδιο στη βοήθεια προς τους Ελληνες». 
«Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να είναι υπό το ρίσκο μονομερών συμπεριφορών» σημείωνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα σε άλλο σημείο του κειμένου.
Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί οργή για το κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς, το συνδέουν με τη στάση που κράτησε εντός Συνόδου ο Μαριάνο Ραχόι. Δξλαδή ότι λειτουργησε ως προδότης της "εθνικής προσπάθειας".
Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως ο πρώην πρωθυπουργός τους υπονόμευσε και για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση περί επικείμενων εξελίξεων φούντωσε κυρίως μετά το δείπνο κορυφαίων στελεχών του κόμματος το βράδυ της Τετάρτης με συνδαιτυμόνες, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και άλλους μετά από πρόσκληση της Μαριέττας Γιαννάκου.
Ο Κ.Καραμανλής είχε την Τετάρτη, συνάντηση και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όπου σφραγίστηκε η μοίρα του Α.Σαμαρά.
Η ομάδω των πρωτοκλασάτων στελεχών ετοιμάζεται να πάει στον Κ.Καραμανλή μετά την Δευτέρα και να ζητήσει να εγγυηθεί την αποχώρηση του Α.Σαμαρά και την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ.
Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι ιδιαίτερα αρνητικό, θυελλώδες θα μπορούσε κάποιος να πει, για τον πρώην πρωθυπουργό και ήταν αρνητικό και πριν την αντεθνική πράξη του να υπογράψει το ψήφισμα του ΕΡΡ.
Οι φωνές που επικρίνουν τον Α. Σαμαρά για την έλλειψη αυτοκριτικής αλλά κυριότερα για την παντελή απώλεια επαφής με την πραγματικότητα έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα,  με το ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει σε νέες μετεκλογικές  δημοσκοπήσεις και τη ΝΔ να πέφτει και άλλο φτάνοντας τη διαφορά των κομμάτων στο εκπληκτικό 27%(!), ζητούν την άμεση «καρατόμησή» του.
Μέχρι τώρα οι φωνές αυτές ακούγονταν στο παρασκήνιο, τώρα όμως το κλίμα είναι τόσο φορτισμένο που ακόμη  και κορυφαία στελέχη του κόμματος φαίνονται και είναι αποφασισμένα όχι απλά να θέσουν θέμα ηγεσίας αλλά να τελειώνουν οριστικά με την νυν ηγεσία της ΝΔ.
Μιχελάκης και Μπακογιάννη έκαναν απλώς την αρχή. Η συνέχεια θα είναι «εκρηκτική».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% έως 35%.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία» του Σαββάτου, κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία (α΄ κατοικία), καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο. Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν περισσότερα, με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.

​Όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν περισσότερα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία θα είναι 150-200 χιλιάδες ευρώ, αφού πρώτα προκύψει η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει πως, αν κάποιος σήμερα έχει σπίτι αξίας 220 χιλ. ευρώ, με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα πέσει κάτω από τα 160.000 ευρώ, επομένως δεν θα πιαστεί στα δίχτυα του νέου φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, για τα υπόλοιπα ακίνητα θα πληρώνεται κανονικά ο φόρος, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια πρώτη κατοικία και δύο αγροκτήματα κι ένα εξοχικό, για το μεν πρώτο δεν θα φορολογηθεί εφόσον η αξία δεν ξεπερνά τις 150-200 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο για τα υπόλοιπα θα πληρώσει κανονικά φόρο.

Όπως αναφέρει και ο «Ελεύθερος Τύπος», ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».



Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο! Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

Σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας οριστεί στις 200.000 ευρώ, τότε:

  • Ένας φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από τον φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει φόρο για το εξοχικό!
  • Ένας φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα ισόγειο κατάστημα 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ κι ένα σπίτι στο χωριό του 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από τον φόρο μόνο για τη μονοκατοικία και θα πληρώνει φόρο για το κατάστημα και το σπίτι στο χωριό.


zougla.gr

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ Lazard



Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τόσο για την Lazard όσο και για τον γενικό διευθυντή της Ματιέ Πιγκάς είναι ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού «Paris Match».

Aπό τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη ΒαρουφάκηΟ συντάκτης του δημοσιεύματος, το οποίο φέρει τίτλο «Το παρασκήνιο της σωτηρίας της Ελλάδας», συνομίλησε με τον κ. Πιγκάς και παρακολούθησε την καθημερινότητά του. 

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ, από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Βρήκαμε τον Ματιέ Πιγκάς να ντοπάρεται με ενεργειακά ποτά και καραμέλες coca cola. Πέρασε ακόμη ένα σ/κ στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. 48 ώρες δουλειάς χωρίς διακοπή που έχει στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας. Τόσο ο Μ. Πιγκάς όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Απέναντί τους οι ευρωπαίοι κρύβουν τα χαρτιά τους και έχουν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν τίποτα ως το Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Έφτασε στην Αθήνα με... Φάλκον

Ιδιαίτερη αδυναμία στα... αεροπλάνα φαίνεται ότι έχει ο επικεφαλής της Lazard καθώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οχτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Μ. Πιγκάς πετούσε προς την Αθήνα με ιδιωτικό Falcon.

«Όπως έγραψε η Wall Street Journal «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στο 121 Μπουλβάρ Οσμάν, στο Παρίσι». 

Είναι η διεύθυνση της τράπεζας Lazard, της τράπεζας που συμβουλεύει σήμερα την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.



Ο Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του

Η πρώτη στάση του τραπεζίτη όταν έφτασε στη χώρα μας ήταν το υπουργείο Οικονομκών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Paris Match «Ο τραπεζίτης μπήκε σιωπηλός μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστός για το ξυρισμένο κεφάλι του σαν τον Μπρους Γουίλις, τον περίμενε με τζην και αθλητικά.

“Γειά, τι κάνεις;” του είπε στα αγγλικά. Πολύ χαλαρός, όπως φαινόταν. Και πολύ μόνος, επίσης».

«Είχε δίπλα του μόνο έναν σύμβουλο επικοινωνίας και δύο βοηθούς, δύο κόρες φίλων του που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα» διηγείται ο Πιγκάς. Mε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο υπουργός προσέλαβε «δύο κόρες φίλων του». Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη και δη θυγατέρων φίλων του. 

«Δεν είχε ανάγκη από μια στρατιά οικονομολόγων. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη», προσθέτει με θαυμασμό.

Αυτό που συμβαίνει δεν το έχει ξαναδεί ο τραπεζίτης. «Εδώ δεν χάνουν χρόνο με κουβέντες. Ολα είναι άτυπα και πολύ γρήγορα. Συζητούν, αποφασίζουν και εκτελούν».

Ο γιος βιομηχάνου σε οικονομική θέση
Στις 5 το απόγευμα ο Πιγκάς επιστρέφει στο Παρίσι, με κανονική πτήση αυτή τη φορά και μάλιστα σε οικονομική θέση, μαζί με τον Βαρουφάκη. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι αυστραλο-ελληνας μαθηματικός, γιος βιομηχάνου, καθηγητής στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ, του Όστιν και της Αθήνας. Είναι παντρεμένος με μια διάσημη καλλιτέχνη και δεν είναι φτωχός. 

Ωστόσο πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Η εποχή δεν ενδείκνυται για επίδειξη.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από χρόνια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει την τεχνική επιδεξιότητα της Lazard και του Πιγκάς για να σβήσουν ένα χρέος 100 δις το 2011, όταν ήταν κυβέρνηση ο σοσιαλιστής και σπάταλος Παπανδρέου. Παρακολούθησε, επίσης, πολλές ομιλίες του Γάλλου τραπεζίτη στη Γαλλία, στις οποίες καταδίκαζε την λιτότητα την οποία αποκαλεί «βαρβαρότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». 

Είχε χειροκροτήσει το βιβλίο του «Επαναστάσεις» το οποίο δημοσίευσε το 2012 και έχει ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά.

Εκεί ο Πιγκάς έγραφε: «Ένας ειδικός του ΟΗΕ τόλμησε να μιλήσει για την ανθρωπιστική κρίση και την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προκαλεί η λιτότητα στην Ελλάδα». Αυτά τα επιχειρήματα επαναλαμβάνει σήμερα και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Τα σοκ του Τσίπρα στην Ευρώπη»
«Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και θα έπρεπε από τότε να έχουν σβήσει το χρέος της» λέει ο Πιγκάς.

Αυτό το λάθος έχει εν μέρει αναγνωριστεί σήμερα. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και εξ αιτίας της: σπατάλες, φοροδιαφυγή σε όλα τα στρώματα, ένα τεράστιο δημόσιο, κρυφές χαρισματικές πράξεις όπως στην Εκκλησία και στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους.

Ο Ματιέ Πιγκάς διηγείται το «σοκ» που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του έπαθαν κατά τον μαραθώνιο που έκαναν πρόσφατα σε Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. 

Ήταν σοκ να ανακαλύψουν ότι «δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας και της Ιταλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να ευρεθεί μια λύση». Ήταν σοκ η απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ήταν σοκ να ακούνε τον Σόιμπλε να δηλώνει μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι "συμφώνησαν πως διαφωνούν"».


zougla.gr

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος στό Λονδῖνο


E-mailΕκτύπωσηPDF
London2015_2Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος μετέβη στό Λονδῖνο, κατά μήνα Φεβρουάριο, προσκεκλημένος τοῦ  Ταμείου Εὐπραγίας Οἰνουσσῶν. Ὁ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε την Ἁγιοβασιλόπιτα τοῦ Ταμείου και μίλησε με θέμα «Θεολογική θεώρηση τοῦ χρόνου».
Κατά τη διάρκεια τῆς παραμονῆς του στο Λονδῖνο, ο Σεβασμιώτατος ἐπεσκέφθη τον Ἀρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο. Ἐπισκέφθηκε τό Βρετανικό Μουσεῖο, ὃπου εἶδε τά μάρμαρα τοῦ Παρθενώνα και ἂλλα ἐκθέματα, καθώς και το Westminster Abbey και το Tower of London.
London2015_1


imchiou.gr

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν και Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος στό Ἐθνικό Ἳδρυμα Ἐρευνῶν


E-mailΕκτύπωσηPDF
E.I.E._2015Τήν Τρίτη 20 Ἱανουαρίου 2015 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν και Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος ἐπισκέφθηκε το Ἐθνικό Ἳδρυμα Ἐρευνῶν, ὓστερα ἀπό πρόσκληση τοῦ Προέδρου τοῦ Δ.Σ. καί Διευθυντῆ τοῦ Ἱδρύματος Δρ. Βασιλείου Γρηγορίου και τοῦ Διευθυντῆ τοῦ Ἰνστιτούτου Ἱστορικῶν Ἐρευνῶν κ. Ταξιάρχη Κόλια.
Ὀ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε τήν Ἁγιοβασιλόπιτα, ἀπηύθυνε χαιρετισμό καί στή συνέχεια συνεργάστηκε μέ τόν διευθυντή τοῦ Ἰ.Ἱ.Ἐ. καί Καθηγητῆ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κ. Ταξιάρχη Κόλια γιά τό ἐπικείμενο συνέδριο μέ θέμα τόν Ἀκαδημαϊκό Κωνσταντῖνο Ἂμαντο, ποῦ πρόκειται να γίνει στή Χίο.

imchiou.gr