Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΠΡΩΤΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ !



    
Του ΜΑΡΚΟΥ ΛΑΔΗ
Η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής (μπλοκ των λεγόμενων ''προεδρικών'' και των λεγόμενων ''53'') τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για Έκτακτο Συνέδριο (απαιτείται εκλογή εξαρχής νέων συνέδρων) το Σεπτέμβριο και στην πραγματικότητα από τον Οκτώβρη και βάλε, μιας και οι διαδικασίες προετοιμασίας και προσυνεδριακών συνελεύσεων χρειάζονται χρόνο. 

Η ίδια αυτή πλειοψηφία απέρριψε, έτσι, την πρόταση της «Αριστερής Πλατφόρμας» και άλλων μελών της ΚΕ, διεξαχθεί άμεσα Διαρκές Συνέδριο, το οποίο είναι δυνατό να συγκληθεί άμεσα αφού οισύνεδροι αυτού του σώματος είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του προηγουμένου Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος και το οποίο Διαρκές Συνέδριο θα είχε σκοπό να συζητήσει και να εξετάσει τη διαπραγματευτική πορεία και την επικείμενη μνημονιακή συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το ίδιο αυτό Διαρκές Συνέδριο, ως εκ της καταστατικής και δημοκρατικής του δέσμευσης σε ένα πρόγραμμα κατάργησης των μνημονίων θα όφειλε, εφόσον συγκαλούνταν , να απορρίψει κάθε δυνατότητα σύναψης από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας νέας μνημονιακής συμφωνίας λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής με την ψήφο της και την τελική της απόφαση, έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης και συγκεκριμένα μιας μικρής ομάδας που διευθύνει τις διαπραγματεύσεις, να χειριστεί ερήμην του κόμματος και εν λευκώ τις διαπραγματεύσεις με την τερατόικα και τη σύναψη μιας νέας μνημονιακής συμφωνίας, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά επώδυνη.
Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο και ιστορικά πρωτοφανές, η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑαπαλλοτρίωσε το ρόλο των μελών της και ευρύτερα του κόμματος να εμπλακούν στις διαδικασίες και την απόφαση επί του κρισιμότερου θέματος που αφορά όχι μόνο το κόμμα και την ταυτότητα του αλλά και τον ίδιο τον τόπο και το μέλλον του: τη σύναψη ή όχι ενός νέου μνημονίου και των χαρακτηριστικών του !!!
Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου από το Σεπτέμβρη και βάλε, όταν η νέα μνημονιακή συμφωνία και οι όροι της θα έχουν επισφραγιστεί, συνιστά παρωδία, κοροϊδία και περιφρόνηση κάθε έννοιας δημοκρατίας και συλλογικών λειτουργιών.
Αν το νέο μνημόνιο έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στους «18» της ευρωζώνης, αν αυτό έχει εγκριθεί (με τις ψήφους και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού) από την ελληνική Βουλή αλλά και από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών της ευρωζώνης, είναι προφανές ότι είναι αδύνατον, πλέον , να το θέσει υπό αμφισβήτηση ή και να το ακυρώσει το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύνεδροι του Έκτάκτου Συνεδρίου θα λειτουργήσουν κάτω από τη μπότα ενός ωμού εκβιασμού και τη διαμόρφωση σκληρών τετελεσμένων.
Αν, όμως, οι σύνεδροι του Εκτάκτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκβιαστούν και να βαρύνουν πάνω τους τα τετελεσμένα , δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και δεν θα συμβεί με την κοινωνία.
Ένας ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα έχει καταργήσει , όπως είχε υποσχεθεί, τα δύο προηγούμενα μνημόνια αλλά και θα φέρνει στις πλάτες του και ένα «δικό του» τρίτο μνημόνιο, θα βρει απέναντι του μια έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και πελώριες κοινωνικές αντιδράσεις.
Το Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να υφαρπάξει μια προσωρινή και τραυματική κομματική «νομιμοποίηση» με τη συμβολή κάποιων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα που πατάνε σε πολλές βάρκες, αλλά δεν θα μπορέσει να νομιμοποιήσει το νέο μνημόνιο στα μάτια του ελληνικού λαού που ψήφισε «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και διεκδικεί αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Το «ΟΧΙ» δεν συμβαδίζει με μνημόνια, παλιά και νέα. Η δυναμική του πατριωτικού και βαθύτατα λαϊκού «ΟΧΙ» δεν μπορεί να ανακοπεί. Θα συνεχισθεί μέχρι τέλους. Μέχρι την τελική νίκη !
ΜΑΡΚΟΣ ΛΑΔΗΣ






iskra.gr

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ "ΘΕΣΜΩΝ" ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΘΑΚΗ - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ



ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Το αίνιγμα αν θα συναντώνται οι υπάλληλοι των θεσμών με υπουργούς, λύθηκε από την πρώτη στιγμή και σε όφελος του κύρους των θεσμών. Οι υπάλληλοι - εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με τους Τσακαλώτο - Σταθάκη, όχι όμως σε υπουργείο αλλά σε ξενδοχείο και συγκεκριμένα στο Hilton!
Eίναι εντυπωσιακό ότι οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν με πρώτο πιάτο τη σύσταση του αποικιακού Ταμείου Αξιοποίησης (ξεπουλήματος) Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο κατά υπουργούς θα βοηθήσει τόσο την αποπληρωμή του χρέους όσο και την ανάπτυξη(!). Το δεύτερο πιάτο στις συναντήσεις ήταν η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία θα συντελεστεί πάλι με δανεικά των φορολογούμενων για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις τράπεζες ιδιώτες τραπεζίτες! 
Νέα μέτωπα και εκκρεμή ζητήματα αναδείχθηκαν κατά την πεντάωρη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.
Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.
Τα κυβερνητικά στελέχη αν και τόνισαν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και πως σε αυτές εξετάσθηκε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αναγνώρισαν πως μπήκαν στο τραπέζι και νέα ζητήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και ΝτέλιαΒελκουλέσκου (ΔΝΤ) εξέτασαν οργανωτικά θέματα, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ.ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά μεγέθη και την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη τους.
«Εξετάσαμε το πώς θα φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018», είπε και αποκάλυψε πως σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά σε κάποια άλλα καταγράφηκε διαφωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, εκείνος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχουν τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σε λίγη ώρα οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος συζήτηση με τον Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα με θέματα την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΕΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή, πρώτη συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.
Μετά τις σημερινές επαφές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο Δεκέμβριος του 2015.
Βέβαια για να καταστεί εφικτή η επίτευξη του, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ταstess tests των τραπεζών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες.
Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα του 2012, όπου το βασικό ρόλο ανέλαβε το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΓΟΣ






iskra.gr

Εκβιάζουν με απολύσεις οι καναλάρχες - Θα τηρηθεί η νομιμότητα απαντάει η κυβέρνηση - 48ωρη απεργία κήρυξε η ΕΤΙΤΑ


Σε μαζικές απολύσεις, τουλάχιστον 30, τεχνικών προχώρησε o τηλεοπτικός σταθμός Ant1 και σε μία απόλυση ο ραδιοφωνικός σταθμός Alpha, ο οποίος προχώρησε επίσης και σε μειώσεις μισθών κατά 50% στους τεχνικούς - Αυστηρό μήνυμα στους καναλάρχες από τους υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο: "Οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο" - 48ωρη απεργία κήρυξε η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας


Σάββατο 1/8

Με σύνθημα «Όλοι μαζί μια γροθιά» η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας (ΕΤΙΤΑ) κήρυξε 48ωρη απεργία από σήμερα στις 6 π.μ. μέχρι την ίδια ώρα της Δευτέρας, για τις απολύσεις στον ANT1 και τις μειώσεις των μισθών στο ραδιόφωνο του Alpha.
Η απεργιακή κινητοποίηση στον ΑΝΤ1 συνεχίζεται μετά την χθεσινή στάση εργασίας εναντίον των μαζικών απολύσεων 30 τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού.
Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ. 
Τις απολύσεις και μειώσεις των μισθών στα δύο μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας(παραπάνω η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ).

Παρασκευή 31/7

Ολόκληρο το κάλεσμα συμπαράστασης της ΕΤΙΤΑ:


«Στάση εργασίας στον ΑΝΤ1
Σήμερα Παρασκευή 31/7
Από ώρα 18:00 έως ώρα 24:00
Όλοι μαζί μια γροθιά λέμε όχι στις απολύσεις
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 προβαίνει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Πετάει στο δρόμο δεκάδες απλούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που δούλευαν στο σταθμό πολλά χρόνια!!! 
  
Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την «εκτέλεση» του προσωπικού του!!!
Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!!
Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών τις Ε.Ρ.Τ.!!!
Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους!
Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στην δική τους κρίση!!!
Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ σε αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας
σήμερα Παρασκευή 31/7
και ώρα 18:00
έξω από το studio KAPPA στα Σπάτα.
ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ»
 

Η ανακοίνωση των ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ:


«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 6ωρης στάσης εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στον Τ/Σ «ΑΝΤΕΝΝΑ» και στην ιστοσελίδα antenna.gr, για σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, από τις 18.00 έως τις 24.00, ως συμπαράσταση στις άδικες απολύσεις τεχνικών του σταθμού.
 
Οι Διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλούν την εργοδοσία να εγκαταλείψει τις αντεργατικές πρακτικές της, επισημαίνοντας ότι η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε οποιοδήποτε ΜΜΕ.»

 

Στη συγκέντρωση και το ΠΑΜΕ


Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει:
«Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ καταγγέλει τις μαζικές απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1, οι οποίες ακολουθούν τις απολύσεις δημοσιογράφων που προηγήθηκαν, ενώ σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλες.
Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ επισημαίνει πως κάθε απόλυση εργαζόμενου σε οποιοδήποτε χώρο, αλλά και σε ότι αφορά τον κλάδο του Τύπου, ανεξαρτήτως ειδικότητας (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), εντάσσεται στην γενικότερη, ολομέτωπη και συντονισμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο με πολλούς από  τους μηχανισμούς του και αξιοποιώντας πολλά του όπλα, εναντίον του συνόλου της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα από τα όπλα του κεφαλαίου στην επίθεση αυτή είναι και η κυβέρνηση της "πρώτης φοράς αριστεράς", η οποία εντελώς ξεδιάντροπα δεν αξιοποιεί ούτε τα ελάχιστα από τα εναπομείναντα προβλεπόμενα της εργατικής νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρώντας ακάθεκτη στην σύναψη συμφωνίας με τους δικούς της εταίρους, (κεφάλαιο, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), προετοιμάζει νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοποιώντας, σύμφωνα με τα στελέχη της και τους υπουργούς της, τις "καλύτερες πρακτικές" που υπάρχουν στο "σπίτι" της κυβέρνησης και των συμμάχων της, την ΕΕ.
Οι "καλύτερες πρακτικές" δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, "συμβάσεις - σκουπίδια" μερικών ωρών ή ημερών, χωρίς κανένα ασφαλιστικό ή όποιο άλλο δικαίωμα.
Οι "καλύτερες πρακτικές" αποτελούν την πρώτη προϋπόθεση για την "προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων", για το πώς δηλαδή τα μονοπώλια θα αυξήσουν τα κέρδη τους και πως θα βρεθούν σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές τους, ενώ όλοι μαζί συμφωνούν απόλυτα στο τσάκισμα των εργαζομένων.
Σε όλα αυτά ορκίζεται καθημερινά η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση, η οποία, φαρδιά - πλατιά, θα υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο ή οτιδήποτε άλλο συμφωνήσει με τους εταίρους της. Ότι και να είναι θα τσακίζει το λαό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το χρεώνεται απολύτως. 
Στην ίδια ρότα κινούνται και όσοι δήθεν "διαφωνούντες" δηλητηριάζουν τους εργαζόμενους  ότι μπορεί να αλλάξει ρότα το καράβι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που είναι η ΕΕ, ή ότι μπορεί να σταματήσει η ανεργία, η φτώχεια και το τσάκισμα του λαού με μια αλλαγή νομίσματος, αλλά με το κεφάλαιο πάντα στην εξουσία.
Οι εργαζόμενοι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, πρέπει να απαντήσουν με την δική τους συντονισμένη αντεπίθεση, αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα που οι ίδιοι θα αποφασίσουν και θα ελέγχουν, με ταξική ενότητα και συσπειρωμένοι με την ταξική γραμμή στα σωματεία.
Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για:
- Άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων
-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πλήρη ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι.
-Εργασία με πλήρη κατοχύρωση και κάλυψη των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
- See more at: http://left.gr/news/mazikes-apolyseis-ston-ant1-kinitopoiisi-apo-somateia-syndikata#sthash.Is9AjCdR.dpuf

ΣΥΡΙΖΑ: Ουδέποτε η ΝΔ απάντησε για το ρόλο Παπασταύρου


«Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να χύσει άπλετο φως σε αυτήν, καθώς και σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις»

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την
 κλήση Παπασταύρου:
«Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου εκλήθη, επιτέλους, ως ύποπτος,  για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους 5,5 εκ. ευρώ που εντοπίστηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι επί μήνες, κι ενώ ο ελληνικός και διεθνής τύπος βοούσε, τόσο η πρώην όσο και η νυν ηγεσία της ΝΔ ουδέποτε απάντησε δημοσίως, δίνοντας διευκρινήσεις ή εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κ. Παπασταύρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή της προετοιμασίας επίσημων επισκέψεων του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό (Κατάρ, Γερμανία και αλλού).    

Τώρα, όμως, τα ψέματα τελείωσαν για όλους όσοι νόμιζαν ότι θα απολαμβάνουν ενός καθεστώτος  ασυλίας και ατιμωρησίας. Η   Δικαιοσύνη θα πρέπει να χύσει άπλετο φως σε αυτήν, καθώς και σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις».
- See more at: http://left.gr/news/syriza-oydepote-i-nd-apantise-gia-rolo-papastayroy#sthash.Ckslmj6Q.dpuf

Καρδιακή προσβολή: Αυτά είναι τα 10 συμπτώματα


Αυτά είναι τα 10 συμπτώματα που εμφανίζονται ακόμη και… 30 ημέρες πριν εκδηλωθεί καρδιακή προσβολή.
Αναλυτικά:
1. Δύσπνοια
Η απώλεια της ροής του αίματος προκαλεί μικρότερη ροή στους πνεύμονες, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αναπνοή. Η Nieca Goldberg, αναπληρώτρια Καθηγητρια Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, αναφέρει τα εξής: «Μερικές φορές οι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή δεν νιώθουν πίεση στο στήθος ή πόνο, αλλά μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή. Είναι σαν να έχουν μόλις τρέξει στον μαραθώνιο, παρ’ όλο που δεν έχουν καν κινηθεί. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η δύσπνοια συνοδεύεται συχνά από δυσφορία στο στήθος, αλλά μπορεί να συμβεί πιο πριν ή χωρίς δυσφορία στο στήθος. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να εισπνεύσουν αρκετό αέρα. Έχουν λαχάνιασμα ακόμα και με λίγη προσπάθεια, το οποίο βελτιώνεται όταν σταματούν.
2. Ζαλάδα και εφίδρωση
Όταν στον εγκέφαλο φτάνει λιγότερο αίμα, επηρεάζονται οι σωματικές λειτουργίες. Για τη σωστή λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου είναι απαραίτητη μεγάλη ροή αίματος. Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και λιποθυμία, όπως επίσης και δυνητικά επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, γνωστές ως αρρυθμίες. Η απότομη εμφάνιση κρύου ιδρώτα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ο David Frid, καρδιολόγος στην κλινική Cleveland Clinic, αναφέρει: «Μπορεί απλώς να κάθεστε στην καρέκλα και ξαφνικά να ιδρώσετε σαν να έχετε μόλις κάνει γυμναστική».
3. Κόπωση
Το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης καθημερινά μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αίματος που μεταφέρεται προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Έτσι γίνεται δύσκολο να πραγματοποιήσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας ενώ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και συχνά οδηγεί σε μεγάλη εξάντληση – νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε οτιδήποτε. Ιδίως στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής καθώς και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα, ίσως πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια.
4. Πόνος στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους, τον βραχίονα και τον αυχένα
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Αυτός ο πόνος δίνει το πράσινο φως για την εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Αρχικά, όταν ο πόνος εμφανίζεται οι άνθρωποι πανικοβάλλονται, αλλά από τη στιγμή που εξαφανίζεται μόνος του συνήθως δεν πηγαίνουν για εξετάσεις και τον αγνοούν. Συχνά αγνοούν τον πόνο στο στήθος, αλλά καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια και την πλάτη.
5. Οίδημα
Η καρδιακή ανεπάρκεια κάνει τα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα (συνήθως στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιακή χώρα) καθώς και ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.
6. Ανεξήγητη αδυναμία
Στις εβδομάδες και ημέρες που προηγούνται από μια καρδιακή προσβολή καθώς και κατά τη διάρκειά της, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από έντονη κι ανεξήγητη αδυναμία. Η Jean C. McSweeney, αναπληρώτρια Κοσμήτορας έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για το Κολέγιο Ιατρικών Επιστήμων στο Little Rock, λέει τα εξής: «Μια γυναίκα μου ανέφερε ότι ένιωθε σαν να μην μπορούσε να κρατήσει ούτε ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στα δάχτυλά της». Είναι σαν να έχετε γρίπη με λίγες ή και καθόλου δυνάμεις. Οι άνθρωποι το θεωρούν σύμπτωμα γρίπης, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο εγγύς μέλλον.
7. Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Οι γιατροί λένε ότι αν η καρδιά σας χάνει έναν χτύπο περιστασιακά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ένας γρήγορος ή ακανόνιστος παλμός όμως – ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζαλάδα ή δυσκολία στην αναπνοή – μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας. Αν παραμείνετε χωρίς θεραπεία, οι αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο.
8. Πεπτικό σύστημα
Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται κάποιος ναυτία και να έχει κοιλιακή διόγκωση, η οποία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια που μειώνει την όρεξη και την πέψη. Οι συχνές δυσπεψίες και οι έντονες καούρες αποτελούν σημαντική ένδειξη.
9. Αλλαγές στη διάθεση
Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή ακόμη και τον φόβο του θανάτου. Οι επιζώντες από μια καρδιακή προσβολή συχνά διηγούνται ότι έχουν βιώσει την αίσθηση μιας «επικείμενης καταστροφής». Συνηθισμένα είναι επίσης τα συναισθήματα άγχους άνευ λόγου.
10. Βήχας
Ο επίμονος βήχας ή συριγμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια βγάζουν φλέμα με αίμα.
Πηγή: boro.gr

Ανακοίνωση προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων Εθνικών Εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το υπ΄αριθμ. 5266/17.7.2015 έγγραφό της και σε συνέχεια του 28.7.2015 ηλεκτρονικού μηνύματος της Ευρ.Επιτροπής, ανακοινώνει την προκήρυξη πλήρωσης τριάντα έξι (36) θέσεων Εθνικών Εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόσπαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 7 του ν. 3320/2005, και της απόφασης C(2008)6866/12-11-2008 της Επιτροπής , με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων τον Σεπτέμβριο του 2015.
Αναλυτικότερα:
1. Όσον αφορά στην 10η Σεπτεμβρίου 2015, προκηρύσσονται οι παρακάτω θέσεις:
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI.J.5)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (EMPL.C.3)
 Μία θέση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «Εurostat» (ESTAT.G.4)
 Mία θέση στη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (MARE.B.3)
2. Όσον αφορά στην 25η Σεπτεμβρίου 2015, προκηρύσσονται οι παρακάτω θέσεις:
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα (CLIMA.Α.1)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (CNECT.C.4)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση «Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες» (CNECT.H.2)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (COMP.H.FT)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (DEVCO.B.1_HRBA) (cost free, χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε.)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (DEVCO.B.1_TORTURE) (cost free, χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε.)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (DEVCO.D.1) (cost free, χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε.)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης (DGT.B.PL)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης (DGT.B.RO)
 Mία θέση στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EAC.A.3)
 Mία θέση στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EAC.B.2)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (ECFIN.D.3)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO.B.1)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (EMPL.B.4)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ENV.C.4)
 Μία θέση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού(EPSO.05)
 Μία θέση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «Eurostat» (ESTAT.A.3)
 Μία θέση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «Eurostat» (ESTAT.B.1)
 Μία θέση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «Eurostat» (ESTAT.F.2)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση «Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών» (FISMA.C.3)
 Μία θέση στην Υπηρεσία Μέσων Εξωτερικής Πολιτικής (FPI.2)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (HOME.C.1-A)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (HOME.C.1-B)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (HOME.D.3)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (SANTE.C.2) (cost free, χωρίς αποζημίωση από Ε.Ε.)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (SANTE.D.3)
 Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD.D.1)
 Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD.D.4)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (TRADE.B.3)
 Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (TRADE.H.2)
Οι ενδιαφερόμενοι, οφείλουν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά μέσω των Μονίμων Αντιπροσωπειών των κρατών-μελών, βάσει του ειδικού εντύπου (European CV), αφού το μετατρέψουν κατά προτίμηση σε αρχείο word ή pdf, και το οποίο μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Introduction.csp?loc
στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα.
Ειδικότερα, ως προς τη συμπλήρωση του εν λόγω εντύπου, επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν στο λήμμα «Επιθυμητή θέση εργασίας/τομέας απασχόλησης» επακριβώς τα στοιχεία της θέσης (δηλ. Γεν. Διεύθυνση ή Υπηρεσία ή Μονάδα), στην οποία επιθυμούν να εργασθούν. Στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ενδιαφέρεται για την κάλυψη περισσοτέρων της μιας θέσεων, τότε απαιτείται η σύνταξη ισάριθμων βιογραφικών σημειωμάτων κι όχι η αναγραφή όλων των θέσεων σε ένα έντυπο.
Συνιστάται, οι υποψήφιοι να υποβάλουν αίτηση μόνο για τις θέσεις, στις οποίες αντιστοιχούν τα προσόντα και η εμπειρία τους. Η υποβολή αιτήσεων για όλες τις θέσεις, αποδυναμώνει τη σχετική υποψηφιότητα καθώς εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να διαθέτει κάποιος εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στο σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρακαλούνται, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι να περιοριστούν στην αποστολή μόνο του βιογραφικού σημειώματος και πιθανόν μιας συνοδευτικής επιστολής, καθώς και να επιλέγουν τις θέσεις, για τις οποίες υποβάλουν τις αιτήσεις τους, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ταύτιση των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με τις προϋποθέσεις που θέτει η αντίστοιχη προκήρυξη.
Εν συνεχεία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν τις αιτήσεις τους, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας:
admin@rp-grece.be
(υπόψη κυρίας Εξαρχοπούλου)
Επιλέγεται ως μέθοδος αποστολής των αιτήσεων αυτή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφενός για λόγους ταχύτητας κι αφετέρου διότι η πλειονότητα των αρμοδίων υπηρεσιών της Ε.Ε. ζητούν από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες να τους διαβιβάσουν τις αιτήσεις αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή (e-mail).
Οι εν λόγω αιτήσεις θα πρέπει να διαβιβαστούν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προκειμένου να είναι δυνατή η συμπλήρωση ή η διόρθωσή τους, σε περιπτώσεις που τούτο απαιτείται, καθώς και η εμπρόθεσμη προώθησή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα για τις θέσεις με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την 10η Σεπτεμβρίου 2015, οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στη ΜΕΑ Ε.Ε. το αργότερο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ για τις θέσεις με λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων την 25η Σεπτεμβρίου 2015, οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στη ΜΕΑ Ε.Ε. το αργότερο μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2015.
Τα λοιπά στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας μπορούν να αποστέλλονται, σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας επιλογής, ταχυδρομικώς.
Επιπρόσθετα, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αιτήσεων προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να συνδυάζεται υποχρεωτικά και με την τηλεομοιοτυπική εμπρόθεσμη διαβίβαση (με fax), των σχετικών αιτήσεων με έγγραφο της υπηρεσίας, στην οποία υπάγεται ο δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου να αποδεικνύεται με σαφήνεια ότι η υπηρεσία του ενδιαφερομένου έχει λάβει γνώση των σχετικών ενεργειών του και συμφωνεί, κατ΄ αρχάς, με την προώθηση της σχετικής υποψηφιότητας.
Το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να αποστέλλεται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία (υπόψη κας Εξαρχοπούλου) με φαξ στους αριθμούς 003225515619 και 003225515651.
Σημειώνεται ότι η Μ.Ε.Α. Ε.Ε. δεν θα προωθεί υποψηφιότητες για τις οποίες οι υπηρεσίες των ενδιαφερομένων εκφράζουν επιφυλάξεις που σχετίζονται με τις ανάγκες τους σε προσωπικό ή με τις δυνατότητες των προϋπολογισμών τους να καλύψουν τις δαπάνες της απόσπασης.
Στην περίπτωση που για την υποψηφιότητα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής και υπάρξει αποδοχή της αίτησης, η Επιτροπή ή το Συμβούλιο καλεί τον εργοδότη, εν προκειμένω την κρατική αρχή, να πιστοποιήσει ότι:
α) ο ενδιαφερόμενος απασχολείται στις υπηρεσίες της τουλάχιστον κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο,
β) δέχεται να τον αποσπάσει και ότι
γ) διατηρείται το ισχύον καθεστώς ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης.
Στο στάδιο αυτό απαιτείται επίσης, ανάλογα με τη Γενική Διεύθυνση / Υπηρεσία στην οποία αποσπάται ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας, εθνική εξουσιοδότηση ασφαλείας, η οποία να του επιτρέπει την πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών – μελών.
Η Επιτροπή ή το Συμβούλιο καταβάλλει στους Εθνικούς Εμπειρογνώμονες ημερήσια αποζημίωση και καλύπτει έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον αυτές προκύψουν κατά το διάστημα της απόσπασης.
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των Υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών και των φορέων παρακαλούνται να διαβιβάσουν άμεσα, ηλεκτρονικά, την παρούσα εγκύκλιο σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς.
Επίσης, παρακαλούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις του Κράτους να διαβιβάσουν άμεσα, ηλεκτρονικά, την παρούσα σε όλους τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους.
Επισημαίνεται ότι, οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την περίοδο δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Τέλος σημειώνεται, ότι οι εν λόγω προκηρύξεις για τις θέσεις των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, στις οποίες προσδιορίζονται τόσο τα καθήκοντα, όσο και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, επισυνάπτονται στην παρούσα εγκύκλιο και δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: www.ydmed.gov.gr στην ενότητα: Προκηρύξεις/Προσωπικό/Αποσπάσεις (http://www.ydmed.gov.gr/?cat=55)
Η υπηρεσία μας και η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.




aftodioikisi.gr

Συνταξιοδότηση ενστόλων: Έλεγχος του νέου καθεστώτος μόνο με νέες προσφυγές


Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι δεν μπορεί, με αφορμή τις παλαιές προσφυγές των συνταξιούχων ενστόλων, να επεκτείνει τον έλεγχο συνταγματικότητας στον νεότερο αποκαταστατικό νόμο που επανέφερε εν μέρει τις αποδοχές και τις συντάξεις τους στα παλαιά μισθολογικά επίπεδα, καθώς το παλαιότερο νομοθετικό καθεστώς έχει καταργηθεί από το νεότερο και για να ελεγχθεί (το νέο νομοθετικό καθεστώς) απαιτείται η κατάθεση νέων προσφυγών.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ’ αριθμ.2192-2196/2014 αποφάσεις της έχει κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αναδρομικές, από 1 Αυγούστου 2012, περικοπές των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών όλων σωμάτων που υλοποιήθηκαν με το νόμο 4093/2012.
Στη συνέχεια, σε συμμόρφωση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, εκδόθηκε ο νεότερος νόμος 4307/2014, ο οποίος απεκατέστησε μερικά τα πράγματα.
Ο νόμος 4307/2014 κατάργησε τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4093/2012 και θέσπισε νέους βασικούς μισθούς, νέους συντελεστές και νέα επιδόματα για τους ενστόλους, σε τέτοιο, όμως, ύψος «ώστε να αναπληρωθούν κατά το ήμισυ οι οικονομικές απώλειες που είχαν επέλθει στις μισθολογικές αυτές παροχές με το νόμο 4093/2012».
Όμως, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούσε προσφυγή συνταξιούχου πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος στρεφόταν κατά του παλαιού νομοθετικού πλαισίου και ζητούσε συμπληρωματικά να κριθεί και το νεότερο αποκαταστατικό νομοθετικό πλαίσιο, που αναπροσάρμοσε μεν, αλλά όχι πλήρως (όπως έλεγε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας) τις αποδοχές και τις συντάξεις στο προ του Αυγούστου του 2012 ύψος.
Τελικά, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι για να ελεγχθεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του νόμου 4307/2014 που επαναφέρει εν μέρει τις αποδοχές και συντάξεις των ενστόλων στο προ του 2012 καθεστώς, απαιτείται να υπάρξει νέα προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.





aftodioikisi.gr

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΧΑΡΤΗΣ )


Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) το Σάββατο 1η Αυγούστου κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε την Παρασκευή.
Η προειδοποίηση αφορά σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες και Σαμοθράκη.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης) ή η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
xartis



Εγκύκλιος για το αλαλούμ με τον ΦΠΑ – Διευκρινίσεις από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και ξηρούς καρπούς (αναλυτικά)


Το προβλήματα που επικρατούν στην αγορά, μετά τις πρόσφατες μετατάξεις πλήθους προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23% επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο Οικονομικών. Το αλαλούμ είναι πρωτοφανές αφού σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο προϊόν ή η ίδια υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί είτε με ΦΠΑ 13% είτε με ΦΠΑ 23% ανάλογα με την μορφή ή τον τρόπο που προσφέρονται στον τελικό καταναλωτή.
Με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου δίνει νέες διευκρινίσεις και καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας το οποίο είναι περασμένο σε «καλαμάκι» και πωλείται από το κρεοπωλείο. Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί. Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.
Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο με 23%.
Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται κατ’ οίκον με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Επίσης, στην περίπτωση που παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εκπαίδευση αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια των εγκυκλίων ΠΟΛ.1160/17.7.2015 και ΠΟΛ.1161/21.7.2015 και με αφορμή ερωτήματα σε σχέση με πρακτικά ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ Α’ 80), παρέχονται συμπληρωματικά οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
Α. ΑΓΑΘΑ
  1. Γενικές παρατηρήσεις
Για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις κατηγορίες αγαθών που προσδιορίζονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) χρησιμοποιούνται οι διατάξεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας της Ε.Ε για την κατάταξη των προϊόντων σε κωδικούς ονοματολογίας εμπορευμάτων.
Η τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ έγινε με γνώμονα την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκειμένου η αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή να θιγεί το λιγότερο δυνατό.
Με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1101/2014 για το έτος 2015 (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε, τεύχος L 312/31.10.2014), καθιερώνεται ονοματολογία εμπορευμάτων, γνωστή ως «Συνδυασμένη Ονοματολογία», ώστε να πληρούνται ταυτοχρόνως οι απαιτήσεις του κοινού δασμολογίου και των στατιστικών του εξωτερικού εμπορίου της Ένωσης.
Η ακριβής περιγραφή των προϊόντων δέον να αναζητείται στο Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε στην ιστοσελίδα http://eur-lex.europa.eu δηλ. στον ανωτέρω αναφερόμενο κανονισμό 2658/87 όπως ισχύει για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το Κοινό Δασμολόγιο.
Η κατάταξη των αγαθών σε κωδικούς ονοματολογίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το κείμενο των δασμολογικών κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων και των κεφαλαίων και σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία των διατάξεων της Συνδυασμένης Ονοματολογίας.
Διευκρινίζεται ότι, το πρόθεμα ΕΧ που αναγράφεται πριν τον κωδικό αριθμό της δασμολογικής κλάσης (Δ.Κ.) στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ σημαίνει ότι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται μόνο τα αγαθά που αναφέρονται ρητά στη σχετική παράγραφο του Παραρτήματος του νόμου και όχι το σύνολο των αγαθών που κατατάσσονται στη συγκεκριμένη δασμολογική κλάση. Στις περιπτώσεις όπου δεν αναγράφεται το πρόθεμα ΕΧ πριν τον κωδικό αριθμό της δασμολογικής κλάσης στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, αυτό σημαίνει ότι όλα τα αγαθά που κατατάσσονται στην εν λόγω δασμολογική κλάση υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ενδεικτικά παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα προς κατανόηση των ανωτέρω και διευκόλυνση για την υπαγωγή αγαθών στον ορθό συντελεστή ΦΠΑ :
(α) ΕΧ 1901 (παράγραφος 10 Παραρτήματος III) : από τη δασμολογική κλάση 1901 μόνο τα παρασκευάσματα διατροφής για παιδιά υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Λοιπά προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 1901, όπως εκχυλίσματα βύνης, ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αλευροποίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιϊας κ.λ.π υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
(β) ΕΧ 3003 (παράγραφος 13 δεύτερο εδάφιο Παραρτήματος III) : από τη δασμολογική κλάση 3003 μόνο τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6%, εν αντιθέσει με τα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία υπάγονται σε συντελεστή 13%.
(γ) 0406 : όλα τα τυριά που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 0406 δηλ. τυριά νωπά, τυριά τριμμένα, λιωμένα, με στίγματα κ.λ.π υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
(δ) 0809 : όλα τα προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 0809 δηλ. βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα κλπ. νωπά υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 13%.
  1. Πέραν των ανωτέρω, επισημαίνονται τα ακόλουθα : .
(α) ο όρος «παρασκευασμένο» δεν αφορά τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων αλλά σχετίζεται με την παραγωγική τους διαδικασία και κυρίως με την επεξεργασία τους με μεθόδους όπως μπορεί να είναι η θερμική επεξεργασία (π.χ βράσιμο ή ψήσιμο) ή με την προσθήκη άλλων προϊόντων ή συστατικών καθώς και με τον τρόπο διατήρησης ή συντήρησής τους.
(β) τα παραδείγματα προϊόντων που δίνονται για σκοπούς διευκόλυνσης της εφαρμογής του νέου Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ στην ΠΟΛ.1160/17.7.2015, δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητικά, καθώς, ως είναι ευνόητο, το εύρος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο εισαγωγής ή παράδοσης στο εσωτερικό της χώρας καθώς και οι σημαντικές αλλαγές του Παραρτήματος ΙΙΙ, καθιστούν μη εφικτή τη συμπερίληψη κάθε πιθανού είδους για το οποίο δύναται να ζητηθούν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τον εφαρμοζόμενο συντελεστή Φ.Π.Α.
Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για τη δασμολογική κατάταξη ενός εμπορεύματος και την ανεύρεση του εφαρμοστέου συντελεστή ΦΠΑ μπορείτε να επικοινωνείτε με τα αρμόδια τμήματα: Α’ τμήμα Δασμολογικό και Δασμολογητέας Αξίας της Δ/νσης Δασμολογικών Θεμάτων και Τελωνειακών Οικονομικών Καθεστώτων (τηλ. 210 69.87.484210 69.87.485) και Δ’ τμήμα ΦΠΑ εισαγωγών-εξαγωγών της Δ/νσης Ε.Φ.Κ και Φ.ΠΑ (τηλ. 210 69.87.469210 69.87.409) της Γεν. Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα γνωμοδότησης για τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων ανήκει στην Ανωτάτη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α), σύμφωνα με το άρθρο 114 του Π.Δ 284/88, δέον είναι τα σχετικά ερωτήματα για την υπαγωγή προϊόντων σε Φ.Π.Α να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στην υπηρεσία μας (με πλήρη παροχή της σύνθεσης, της ανάλυσης και της παραγωγικής διαδικασίας αυτών).
Για θέματα ΦΠΑ σε υπηρεσίες παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στο τμήμα Α’ ΦΠΑ της Δ/νσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (τηλ. 210 36.45.848, 832)
iii. Συμπληρωματικά της εγκυκλίου ΠΟΛ.1160/17.7.2015 και για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών διευκρινίζονται τα ακόλουθα :

Κρέατα
Κρέας εκτός από το κρέας βοοειδών, νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία (Δ.Κ. 0203, 0204, ΕΧ 0207, ΕΧ 0208), υπάγεται στο 13%.
Κρέας παρασκευασμένο με προσθήκες άλλων προϊόντων ή συστατικών ή με άλλη επεξεργασία, όπως θερμική επεξεργασία ή ομογενοποίηση, (π.χ. αλλαντικά) (Κεφάλαιο 16), υπάγεται στο 23%.

Για παράδειγμα:
«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε «καλαμάκι» (Κεφάλαιο 2) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).
«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο) (Κεφάλαιο 16) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).
Η αναφορά στα ενδεικτικά παραδείγματα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1160/17.7.2015 στο «σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία:13%» είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.
Επίσης επισημαίνεται ότι όταν το κρέας αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή (π.χ. κιμάς βόειος και χοιρινός) και μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, η τιμολόγηση γίνεται ανά συντελεστή. Αντίθετα, όταν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή.

Φυτά και άνθη του Κεφαλαίου 6
Στα είδη αυτά περιλαμβάνονται π.χ. μοσχεύματα και μπόλια, δένδρα, χαμόδενδρα, δενδρύλλια και θάμνοι που δίνουν βρώσιμους καρπούς (π.χ. φυτά αμπέλου) τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται με τις ρίζες τους, γυμνές ή με χώμα, ή φυτεμένα σε γλάστρες, κουβάδες, πανέρια, ξύλινα δοχεία και παρόμοιους περιέκτες, ροδόδενδρα και αζαλέες, τριανταφυλλιές, φυτά ανανά, φυτά λαχανικών και φυτά φράουλας, φυτά της υπαίθρου, δένδρα του δάσους, φυτά εσωτερικών χώρων, ζωντανές ρίζες φυτών κ.λπ.: (Δ.Κ. 0602) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).
Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση (π.χ. υακίνθων, ναρκίσσων, τουλίπας, γλαδιόλας, ορχιδέας), βολβοί φυτών που δεν χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς (π.χ. ριζώματα του ραβεντιού και του σπαραγγιού), φυτά και ρίζες ραδικιού (με εξαίρεση τις μη καβουρντισμένες ρίζες κιχωρίου της ποικιλίας Cichorium intybus sativum), κ.λπ. (Δ.Κ. 0601) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).
Το κύριο διαφοροποιητικό στοιχείο των ανωτέρω δασμολογικών κλάσεων είναι ότι τα προϊόντα της Δ.Κ. 0601 διαθέτουν ρίζες βολβοειδείς, κρεμμυδοειδείς ή κονδυλοειδείς, ενώ τα προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 0602 όχι.

Δημητριακά
Σιτάρι και σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο σε κόκκους, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι), κεχρί, κεχρί μακρό κ.λπ. Οι σπόροι μπορεί να παρουσιάζονται ακόμα και στα στάχυα ή πάνω στα καλάμια, και δεν πρέπει να έχουν ξεφλουδιστεί ούτε να έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία [με εξαίρεση το ρύζι, το οποίο δύναται να τύχει επεξεργασίας, όπως είναι η αποφλοίωση, η λεύκανση, η στίλβωση, ο βρασμός σε νερό (parboiled) κ.λπ.]. Η συσκευασία δεν επηρεάζει τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ειδών. Το γεγονός επίσης ότι μπορεί να διατίθενται ως ζωοτροφές, επίσης δεν επηρεάζει τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων προϊόντων ως δημητριακών: (Δ.Κ. 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006, 1007 και 1008) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

Άλευρα
Τα μείγματα αλεύρων, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, εφόσον τα επιμέρους άλευρα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Εάν κάποιο από τα επιμέρους άλευρα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή τότε η τιμολόγηση γίνεται διακεκριμένα ανά συντελεστή και εάν αυτό δεν είναι δυνατό τιμολογείται εξ ολοκλήρου το αγαθό στον κανονικό συντελεστή (Παράρτημα IΙΙ, Κεφάλαιο Γ, παρ. 1 Κώδικα ΦΠΑ).
Συσκευασία

Στην περίπτωση αγοράς αλεύρων ή δημητριακών κλπ. σε μεγάλες ποσότητες (με μειωμένο συντελεστή) προς μεταπώληση συσκευασμένων σε μικρότερες ποσότητες, δεν μεταβάλλεται ο συντελεστής (παραμένει δηλ. μειωμένος στη μεταπώληση), εφόσον δεν μεσολαβεί κανενός είδους επεξεργασία του αγαθού (που να αλλάζει την δασμολογική του κλάση) πλην της συσκευασίας του.

Ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί του Κεφαλαίου 8 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1101/2014 της Επιτροπής (Συνδυασμένη Ονοματολογία του έτους 2015), όπως π.χ. είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια κ.λπ, νωποί ή ξεροί, έστω και χωρίς το κέλυφος ή τη φλούδα τους, όχι αλατισμένοι, ούτε ψημένοι, καβουρντισμένοι ή αλλιώς επεξεργασμένοι (συντελεστής ΦΠΑ 13%).
Ξηροί καρποί του Κεφαλαίου 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1101/2014 της Επιτροπής (Συνδυασμένη Ονοματολογία του έτους 2015), οι οποίοι είναι διαφορετικά παρασκευασμένοι ή διατηρημένοι, ήτοι με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, αλατισμένοι ή καβουρδισμένοι (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ.) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).
Ψωμί
Ψωμί κοινό, το οποίο παρασκευάζεται συνήθως μόνο από αλεύρι δημητριακών, μαγιά και αλάτι, έστω και με προσθήκη ζαχάρων ή λιπαρών ουσιών σε περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει κατά βάρος το 5%, καθεμία, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο, χωρίς καρυκεύματα, το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται σε διάφορα σχήματα (μαργαρίτα, κουλούρα, καρβέλι, φραντζόλα, φραντζολάκι) και το οποίο μπορεί να έχει επικάλυψη σουσαμιού η κάποιου άλλου σπόρου (π.χ. παπαρουνόσπορου), ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με τη διαδικασία του κοινού ψωμιού (ΔΚ ΕΧ 1905) (συντελεστής ΦΠΑ 13%). Επίσης παραμένει στο μειωμένο συντελεστή το ψωμί (όπως έχει περιγραφεί ανωτέρω) που πωλείται συσκευασμένο από αρτοποιούς σε πρατήρια και διάφορα σημεία πώλησης.
Τα κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης ως κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Ψωμί με γέμιση ή καρυκεύματα (π.χ. με σταφίδες, ελιές, τυρί), λαδόψωμο, ψωμί φρυγανισμένο, φρυγανιές, ψωμί άζυμο, όστιες, κριτσίνια, ψωμί του τοστ παρασκευασμένο με διαδικασία διαφορετική από εκείνη του κοινού ψωμιού (π.χ. με προσθήκη συντηρητικών ουσιών κ.λπ.), και άλλα αρτοσκευάσματα (ΔΚ ΕΧ 1905) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).

B . ΕΣΤΙΑΣΗ
Όσον αφορά στην εστίαση, όπως ευκρινώς αναφέρει η ΠΟΛ.1160/17.7.2015 (παρ. 10), οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ανεξαρτήτως των ειδών εστίασης που καταναλώνονται, δεδομένου ότι οι εν λόγω υπηρεσίες δεν περιλαμβάνονται στις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
Ως υπηρεσία εστίασης νοείται η παροχή, κατόπιν παρασκευής ή όχι, τροφίμων, ποτών και γενικά ειδών εστίασης, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές παροχές, όπως, ενδεικτικά, η διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, το σερβίρισμα, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κλπ, οι οποίες επιτρέπουν την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, όπως καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων, ταχυφαγείων, αναψυκτηρίων, οβελιστηρίων, πιτσαριών, σνακ – μπαρ, κέντρων διασκέδασης και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Υπηρεσία εστίασης θεωρείται και η τροφοδοσία (catering), εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων, κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
Βάσει των ανωτέρω και παραδείγματος χάριν, στην περίπτωση που στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών εστίασης καταναλώνονται νερό, ψωμί, τυριά ή γάλα, κατά την τιμολόγηση της εν λόγω υπηρεσίας εστίασης εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ.
Στην περίπτωση απλής πώλησης, κατόπιν παρασκευής με οποιονδήποτε τρόπο (μαγειρέματος, ψησίματος, ανάμειξης κλπ) ή όχι, τροφίμων, γευμάτων, ποτών, ροφημάτων και γενικά ειδών εστίασης, δηλαδή όταν τα είδη αυτά παραδίδονται στον πελάτη, χωρίς τις πρόσθετες υποστηρικτικές παροχές εκ μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους, πρόκειται για παράδοση αγαθών (παραδόσεις «πακέτο»). Το αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν τα είδη εστίασης παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως από τους πελάτες για κατανάλωση εκτός των επιχειρήσεων εστίασης ή αν αποστέλλονται με ευθύνη της επιχείρησης εστίασης σε τόπο που υποδεικνύει ο πελάτης. Στις παραδόσεις αγαθών σε «πακέτο» το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται.
Για παράδειγμα, «πακέτο» που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναφορικά με την τροποποίηση της απαλλακτικής διάταξης της περίπτωσης ιβ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ κατά τρόπο ώστε οι υπηρεσίες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών να μην περιλαμβάνονται πλέον στην απαλλασσόμενη από το ΦΠΑ εκπαίδευση, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Με τη νέα διάταξη επαναπροσδιορίζεται το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής των υπηρεσιών εκπαίδευσης. Η εν λόγω απαλλαγή, όπως και οι λοιπές του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για τα κράτη μέλη της Ευρ. Ένωσης, παρέχεται δε η διακριτική εξουσία στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής τους στο εθνικό τους δίκαιο (άρθρο 131 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, στο εξής Οδηγία ΦΠΑ). Ειδικά, όσον αφορά στους μη δημόσιους οργανισμούς, το κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την εν λόγω απαλλαγή στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν ιδιωτικοί φορείς με τα εξής κριτήρια:
– τη μη συστηματική επιδίωξη του κέρδους και το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα,

– τη διοίκηση και διαχείριση αμισθί από πρόσωπα χωρίς άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων,

– τις χαμηλότερες τιμές τους σε σχέση με τις τιμές εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στο ΦΠΑ,

– τη μη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, αποκλείοντας από την απαλλαγή τους ιδιωτικούς φορείς με κερδοσκοπική δραστηριότητα, ή, αλλιώς, με εμπορικούς σκοπούς (άρθρο 133, περ. α’ της Οδηγίας ΦΠΑ).
Οι επιχειρήσεις των φροντιστηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αποτελούν ένα συγκεκριμένο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν δεν αποτελούν, ούτε είναι ισοδύναμες με σχολική ή πανεπιστημιακή ή επαγγελματική εκπαίδευση.
όταν το κρέας αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή (π.χ. κιμάς βόειος και χοιρινός) και μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, η τιμολόγηση γίνεται ανά συντελεστή. Αντίθετα, όταν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή.
Το αυτό ισχύει και για τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την επιφύλαξη ότι στην περίπτωση που η από μέρους τους παρεχόμενη εκπαίδευση είναι επαγγελματική δικαιούνται της απαλλαγής. Στην περίπτωση, όμως, που οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν δεν αποτελούν επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά απλώς μετάδοση γνώσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή εκμάθηση ξένης γλώσσας, οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στο ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν ο σκοπός ή και το αποτέλεσμα της εν λόγω εκπαίδευσης είναι η απόκτηση τίτλου ή πιστοποίησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή γλωσσομάθειας, αντίστοιχα.
Διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που, κατά τα ανωτέρω, υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, δηλαδή από 20.07.2015, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση μεταβολών εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία αυτή, με ημερομηνία μεταβολής την 20.07.2015. Η ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς συνεπάγεται όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποκειμένων στο φόρο, όπως υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης, δυνατότητα μετάταξης στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου κλπ.
Όσον αφορά στο δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 30 και του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ, τα πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονταν από το φόρο μέχρι 19.07.2015 και από 20.07.2015 υποχρεούνται στην επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους, εφόσον κατέχουν επενδυτικά αγαθά τα οποία αποκτήθηκαν με επιβάρυνση ΦΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν εντός της τελευταίας πενταετίας, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα εναπομείναντα έτη της πενταετίας, εφόσον βεβαίως η πενταετία αυτή δεν έχει παρέλθει.
Για την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματος έκπτωσης, θα πρέπει οι υποκείμενοι στο φόρο να συντάξουν απογραφή των εν λόγω αγαθών που κατέχουν στις 19.07.2015, ανάλογα με το συντελεστή στον οποίο υπάγονται, και να υποβάλουν δήλωση αποθεμάτων μετάταξης (έντυπο 012 – ΦΠΑ) εντός δύο μηνών από τη μεταβολή, δηλαδή μέχρι 20.09.2015. Ο προς έκπτωση ΦΠΑ αναγράφεται στα προστιθέμενα ποσά της περιοδικής δήλωσης που υποβάλλεται για την πρώτη φορολογική περίοδο για την οποία υπάγονται στο φόρο.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι όσον αφορά στους δασκάλους, καθηγητές και γενικά εκπαιδευτές – φυσικά πρόσωπα – που διδάσκουν σε σχολές όλων των κατηγοριών και βαθμίδων εκπαίδευσης ή σε σεμινάρια, έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση (εγκύκλιος 10/1987) ότι, λόγω της φύσης και του τρόπου παροχής των υπηρεσιών τους, δημιουργούνται μεταξύ των εν λόγω φυσικών προσώπων και των εργοδοτών τους δεσμοί εξάρτησης, όσον αφορά στους όρους εργασίας και την αμοιβή τους, που συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη τους, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα ΦΠΑ. Συνεπώς, οι υπηρεσίες των εν λόγω φυσικών προσώπων δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ και οι αμοιβές τους δεν υπάγονται στο φόρο αυτό, όπως αντίστοιχα ισχύει για τους μισθωτούς υπαλλήλους.
Επίσης, με την περίπτωση ιβ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 εξακολουθεί να απαλλάσσεται από το ΦΠΑ η προσχολική, η σχολική, η πανεπιστημιακή και η επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές χορού, δραματικής τέχνης και κινηματογραφίας και οι μουσικές σχολές και τα ωδεία, καθώς και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και γενικά αγωγής παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση που δεν είναι επαγγελματική, αλλά εξυπηρετεί σκοπούς ερασιτεχνικούς ή ψυχαγωγικούς εξακολουθεί να υπάγεται στο ΦΠΑ ως μη εμπίπτουσα στην έννοια της απαλλασσόμενης από το ΦΠΑ εκπαίδευσης. Επίσης, στο ΦΠΑ υπάγονται οι σχετικές με τον επαγγελματικό προσανατολισμό υπηρεσίες, καθώς θεωρούνται συμβουλευτικές υπηρεσίες και όχι εκπαιδευτικές.
Τέλος, αναφορικά με την απαλλαγή των ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περίπτωσης ιγ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (αντίστοιχη διάταξη άρθρου 132.1.η’ της Οδηγίας ΦΠΑ), διευκρινίζεται ότι αφορά στις υπηρεσίες διδασκαλίας που παρέχονται σε μαθητές ή φοιτητές από εκπαιδευτικούς κατ’ οίκον για ίδιο λογαριασμό και υπ’ ευθύνη τους και όχι στο πλαίσιο μαθημάτων που διοργανώνει και παρέχει στο όνομά του τρίτος φορέας, όπως π.χ. φροντιστήριο. Δεδομένου ότι η χορήγηση της απαλλαγής αναλόγως των διδασκόμενων μαθημάτων αποδεικνύεται δυσχερής, απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων και ξένων γλωσσών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς ή ερασιτεχνικούς σκοπούς.

Δ. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

  1. Οι υπηρεσίες κτηνιάτρων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).
  2. Ο εργασίες επί αγαθών, όπως φασόν, συναρμολογήσεις, επισκευές, επιδιορθώσεις κλπ υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται το παραγόμενο, κατασκευαζόμενο, συναρμολογούμενο ή επισκευαζόμενο αγαθό».






aftodioikisi.gr