Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΧΙΟΥ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ "ΠΑΝΔΩΡΑΣ"




Με πρόσχημα τις υπαρκτές ανάγκες λόγω της ελλιπούς στελέχωσης που αντιμετωπίζει το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, η Δημοτική Αρχή φέρνει προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα,  την έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Χίου, το Ν.Π.Δ.Δ και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πανδώρα».
Εν μέσω του θέρους και ενώ εντείνονται οι κυβερνητικές επιθέσεις σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον πελέκι των απολύσεων να επικρέμεται επί των κεφαλών των εργαζομένων, ο Δήμαρχος απεκδύεται τον αντιμνημονιακό του μανδύα και μέσω του νεοσύστατου κοινωνικού συνεταιρισμού με τη χαρακτηριστική ονομασία "Πανδώρα", επιχειρεί την ενοικίαση προσωπικού για λογαριασμό του Νομικού Προσώπου του Δήμου
Η «Πανδώρα» όπως κάθε κοινωνικός συνεταιρισμός αποτελεί τον προθάλαμο της κατάργησης των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και του Νομικού του Προσώπου.
Τη στιγμή που οι δημοτικές υπηρεσίες αποψιλώνονται από μόνιμο προσωπικό είναι τουλάχιστο άστοχη και προκλητική η επιχορήγηση του κοινωνικού συνεταιρισμού για την ενοικίαση προσωπικού στο Νομικό Πρόσωπο Χίου, όταν μάλιστα οι νησιωτικοί ΟΤΑ εξαιρούνται της απαγόρευσης προσλήψεων εργαζομένων.
Αρωγός στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής ο γνωστός για τις πρόσφατες αντεργατικές μεθοδεύσεις του, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Βασίλης Μυριαγκός.
Εμπνευστής της νέας αντεργατικής επιλογής ο κύριος Μυριαγκός είναι αυτός που εισηγείται το άνοιγμα στο κουτί… της Πανδώρας.
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο μνημονιακό φρούτο των κοινωνικών συνεταιρισμών και καλεί τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα της «Πανδώρας» από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου".

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας
 Αλέκος Γαϊτάνος      Παναγιώτης Πεντάκης


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ



«ΟΙ ΑΝHΜΠΟΡΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΣΑΣ»

Στον Καιάδα της ανυπαρξίας καταδικάζει για μία ακόμα φορά με τις αποφάσεις της η γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνηση πληθώρα καρκινοπαθών, που αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα μετάβασής τους στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα, βρίσκονται σε τροχιά του απόλυτου κινδύνου.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ, μεταφέρει επιστολή καρκινοπαθούς, σύμφωνα με την οποία «τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΠΥΥ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να θεραπεύονται οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο με μία από τις 3 βασικές μεθόδους θεραπείας, δηλαδή την ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ».

Όπως αποκαλύπτει ο άτυχος συμπολίτης μας, «με έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα περιφερειακά γραφεία ΕΟΠΥΥ της χώρας, δεν δίδονται πλέον έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς όπου στον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία (π.χ. ασθενείς από το Νομό Καβάλας κάνουν ακτινοθεραπεία είτε στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης ή στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά)».

Επομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι με καρκίνο, που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και δεν έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν, αναγκαστικά βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη τροχιά, αφού δε θα μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

«Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στο περιβάλλον σας στενό συγγενή που χρήζει ακτινοθεραπειών και να μην είχε την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα μετακινήσεών του για τις θεραπείες που θα έσωσαν τη ζωή του; Και να διαπιστώνατε ότι το κράτος του αρνείται την επιβεβλημένη συνδρομή του;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του Τμήματος Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη λύπη, οργή και αγανάκτηση, σας μεταφέρω επιστολή καρκινοπαθούς, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, 
στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Στην επιστολή του, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον ίδιο, ο άτυχος συμπολίτης μας αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΠΥΥ έχει καταργήσει τη δυνατότητα να θεραπεύονται οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο με μία από τις 3 βασικές μεθόδους θεραπείας, δηλαδή την ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Με το έγγραφο Δ25α/Φ113/38/17901/3-7-2013 της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων/ Τμήμα Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο έχει αποσταλεί σε όλα τα περιφερειακά γραφεία ΕΟΠΥΥ της χώρας, δεν δίδονται πλέον έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς όπου στον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία (π.χ. ασθενείς από το Νομό Καβάλας κάνουν ακτινοθεραπεία είτε στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης ή στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά).

Επομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι με καρκίνο, που χρειάζονται ακτινοθεραπεία και δεν έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν, αναγκαστικά θα πεθαίνουν και μάλιστα με άσχημο τρόπο αφού δε θα μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του Τμήματος Α’ Βάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, 
στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

2.Με ποια κριτήρια ελήφθη η ως άνω απόφαση;

3.Πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα «εξοικονομηθούν» με την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης στα ακτινοθεραπευτικά κέντρα;

4.Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, ποιος θα φέρει την ποινική και αστική ευθύνη για το θάνατο, έστω και ενός καρκινοπαθούς, λόγω της μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας;

5.Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στο περιβάλλον σας στενό συγγενή που χρήζει ακτινοθεραπειών και να μην είχε την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα μετακινήσεών του για τις θεραπείες που θα έσωσαν τη ζωή του; Και να διαπιστώνατε ότι το κράτος του αρνείται την επιβεβλημένη συνδρομή του;

6.Κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 5Α του Συντάγματος της Ελλάδας που σαφώς ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας;»


Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

     Σήμερα Παρασκευή, 23-08-2013, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου με εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, και συγκεκριμένα με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο, τον πρώην ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλη Τρεμόπουλο, με τον περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου Ηλία Γιαννίρη, καθώς και με τους Στέλιο Κραουνάκη και Βασίλη Μπάλλα, μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

     Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν προτάσεις για θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, καθώς και άλλων ευαίσθητων περιβαλλοντικά θεμάτων.


KATΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



Η συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου είναι το πρώτο βήμα για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών. Η επί τρία χρόνια ψηφιζόμενη αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία αίρεται. Δικαιολογία βρέθηκε. Είναι τώρα οι επιτήδειοι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Για τα δημοκρατικά δικαιώματα ήταν οι τρομοκράτες, για τη φορομπηξία οι φοροφυγάδες... Το θύμα όμως πάντα το ίδιο. Τα εξουθενωμένα πλέον λαϊκά στρώματα.
Μετά την οικονομική εξόντωση τεράστιων κοινωνικών στρωμάτων, οι τοκογλύφοι της κυβέρνησης και της ΕΕ έρχονται να τιμωρήσουν τους «δανειολήπτες». Την ώρα που ο Σόιμπλε προαναγγέλλει τρίτο μνημόνιο για το 2014, οι ντόπιοι συνεργάτες απαντούν ξανά με τιμωρία όσων έχασαν τη δουλειά τους, μειώθηκε ο μισθός και η σύνταξή τους, τινάχτηκε στον αέρα, όχι μόνο κάθε οικονομικός τους προγραμματισμός, μα η ζωή τους ολόκληρη και το μέλλον των παιδιών τους.
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο καταδικάζουμε την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ, αλλά συνεχίζουμε τη μάχη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή αυτής της κατάστασης. Θυμίζουμε στα κοράκια ότι η κατοικία είναι δικαίωμα, για το οποίο μάλιστα στη χώρα μας οι κυβερνήσεις ποτέ δεν άσκησαν κοινωνική πολιτική. Ο λαός που έχτισε τα σπίτια του με όπλο την αλληλεγγύη και την αυτενέργεια δε θα υποχωρήσει. Αν κι άλλο τον υποτιμήσετε, θα πάρει το δικά σας «σπίτια», κυβερνητικοί τοκογλύφοι.
Καλούμε τον λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους, το λαϊκό κίνημα και όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς να δημιουργήσουν από κοινού μια ανίκητη ασπίδα αλληλεγγύης, αντίστασης και ανατροπής που όχι μόνο δεν θα αφήσει κανένα σπίτι του λαού να πέσει στα χέρια της αγοράς, αλλά θα στείλει αυτή την πολιτική και τους πολιτικούς υπηρέτες της στο σπίτι τους.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου


ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΡΧΟΝΤΑΙ 45.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Την ερχόμενη εβδομάδα  θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, πεντάμηνης απασχόλησης περίπου 45.000 άνεργων συμπολιτών μας σε δήμους και επιμελητήρια, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους για το οποίο αναμένεται να διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Οπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr oι ειδικότητες της πληροφορικής, διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι και γενικών καθηκόντων, συγκεντρώνουν μεταξύ πολλών άλλων, τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κατάλογο των  εποχικών προσλήψεων πεντάμηνης διάρκειας, που θα γίνουν το Σεπτέμβρη μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους και Επιμελητήρια.
Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος, κατανέμονται σε Αθήνα, 1.865 και Θεσσαλονίκη, 1.010.  Ακολουθούν ο Δήμος Πάτρας με 845, Ρόδος 674, Κέρκυρας με 694, Ηρακλείου Κρήτης με 688 Λάρισας με 607, Ιωαννίνων 599, Λέσβου με 566, Βόλου με 538, Πειραιά με 455, Χανίων με 457, Κοζάνης, 462, Χαλκίδας με 434, Περιστέρι με 385,  Αγρινόυ 365, Λαμίας 353, Κορδελιό – Εύοσμος με 314, Παύλου Μελά 307, Τρικκαίας 302, Αλεξανδρούπολης 296, Εορδαίας, 296, Αχαρνών 296, καβάλας 286, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλαμαριάς 284, Καλλιθέας 278, Κομοτηνής, 269 Κατερίνης 267, ,Ζακύνθου 266, Ξάνθης 262, Νέαπολη – Συκεών 260, Κερατσινίου – Δραπετσώνας 253, Ρεθύμνου, 247, Γλυφάδας 242, Δράμας 238, Σερρών 238, Κεφαλλονιάς, 234, Καστοριάς 233, Άρτας 230, Πυλαίας – Χορτιάτη 220. Θέσεις θα προκηρυχθούν και σε άλλους Δήμους σε όλες τις Περιφέρειες.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, νέοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας πλέον ή μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ.

aftodioikisi.gr

METΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση επανέρχεται στο ζήτημα της δημιουργίας κέντρων παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, αυτή τη φορά με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου»


Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων έφερε στη Βουλή το θέμα της ανάθεσης στο Λιμενικό Σώμα των μέτρων πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, η βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη.

Το Λιμενικό Σώμα θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με την απόφαση αυτή, ενώ, ουσιαστικά, η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας κέντρων παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή την κοστολογική μελέτη της απόφασης και να διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, σε ποια νησιά θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Μέτρα πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα»

Τη στιγμή που το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, με απόφαση του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου προσθέτει στις αρμοδιότητες του και την εφαρμογή μέτρων πρώτης υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες, σε συνεργασία με τους τοπικά αρμόδιους φορείς.

Επειδή το Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό του καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και δημιουργεί ήδη προβληματισμό στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Επειδή η ανάθεση των μέτρων πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών στο Λιμενικό Σώμα προϋποθέτει και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, επανέρχεται, δηλαδή, στο θέμα η κυβέρνηση με τον κ. Βαρβιτσιώτη, αντί του κ. Δένδια αυτή τη φορά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Από τον προϋπολογισμό ποιου φορέα θα εκταμιευθούν τα απαιτούμενα χρήματα; Του υπουργείου ή του Λιμενικού Σώματος;
2.      Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με μεγάλη δυσκολία καλύπτονται βασικές ανάγκες, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος (καύσιμα, ανταλλακτικά, service κλπ) όσο και για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών του Λιμενικού Σώματος σε τρίτους (πχ ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες προσωπικού);
3.      Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες, όταν είναι πλέον βέβαιο ότι θα επηρεάσουν με ακραία αρνητικό τρόπο την εικόνα των νησιών που θα φιλοξενήσουν τις προτεινόμενες λυόμενες εγκαταστάσεις (με αντίσκηνα κλπ) τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα;
4.      Πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που αποψιλώνονται οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες και τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ή κλείνουν οριστικά, να τους ανατίθενται επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που αναφέρετε στην ανακοίνωση;
5.      Με ποιο τρόπο πρόκειται να προστατευθούν οι «προσωρινοί» αυτοί χώροι υποδοχής; Έχουν γίνει ανάλογες μελέτες ασφαλείας;
6.      Σε ποια νησιά του Αιγαίου θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών;

Και καλείται να καταθέσει:

·        Την ανάλογη κοστολογική μελέτη, εφόσον αυτή έχει εκπονηθεί και τις μελέτες ασφαλείας για τη φύλαξη των προσωρινών χώρων υποδοχής.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη