Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ.



Του  ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ
Από τον νόμο του ιδιώνυμου ακόμα του Ελευθέριου Βενιζέλου(1929), οαντικομμουνισμός υπήρξε η ιδεολογικοπολιτική συγκολλητική ύλη του αστικού μπλοκ εξουσίας.´Ετσι έκλεισε άρον-άρον και το χάσμα μεταξύ δημοκρατικών και μοναρχικών με την παραδοχή της ήττας των πρώτων,στην προετοιμασία τους γιά την επερχόμενη μεγάλη ταξική σύγκρουση.Ο αντιφασιστικός αγώνας μόνο προσωρινά έδωσε αναβολή σ'αυτήν.Με την ήττα των δυνάμεων της λαϊκής δημοκρατίας ,της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού,στην ελληνική κοινωνία περιχαρακώθηκε,στιγματίστηκε και κυνηγήθηκε ο ¨εσωτερικός εχθρός, που ήταν μάλιστα και όργανο του εξωτερικού εχθρού. Συνθήκη αναγκαία γιά να κρατάει ενωμένο το αστικό μπλοκ εξουσίας,αλλά όχι ικανή από μόνη της.Οι εσωτερικές αντιθέσεις του τελευταίου ήταν οξύτατες,οι αντιστάσεις των καταπιεζομένων τάξεων και το πρόβλημα της εθνικής ανεξαρτησίας(και του κυπριακού λαού),επικαθόριζαν τις συγκρούσεις. Ο αντικομμουνισμός αξιοποιήθηκε από την δεξιά παράταξη ακόμα και σε βάρος της κεντρώας, το δημοκρατικό κίνημα γιγαντώθηκε, έφτασε η ώρα να στραφεί ο αντικομμουνισμός και κατά των δύο αστικών πολιτικών παρατάξεων· με την στρατιωτική δικτατορία.Η κατάρρευση της μέσα σε συνθήκες επαίσχυντης προδοσίας,έφερε αναπόφευκτα και την χρεοκοπία της αντικομμουνιστικής τρομολαγνείας.Κάτι άλλο έπρεπε να βρεθεί, πιό εκλεπτυσμένο.
Η καινούργια ιδεολογικοπολιτική συγκολλητική ύλη του αστικού μπλοκ εξουσίας,χωρίς να αποκλείνει από τη γραμμή του ¨ανήκομεν είς την δύσιν ¨ του αντικομμουνισμού,θα έπρεπε να λάβει υπόψη της ότι απευθύνεται πιά σε ένα κοινό πιό μορφωμένο, με καλύτερο βιοτικό επίπεδο,με πικρές εμπειρίες,άρα πιό υποψιασμένο.Το ''ανήκομεν είς την δύσιν ''-σε πείσμα της γεωγραφίας και της ιστορίας που λένε ότι ανήκουμε και στη δύση και στην ανατολή-έπρεπε να εξωραϊσθεί διατηρούμενο. Αν και διασαλεύτηκε με τη Νατοϊκή προδοσία και την προσωρινή αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αποκαταστάθηκε τελικά με το ''ευρωπαϊκό ιδεώδες''. Εφτασε η ώρα της ένταξης στην ΕΟΚ, την ίδια ώρα που στον διεθνή δημόσιο λόγο εμφανίστηκε ο όρος ¨παγκοσμιοποίηση¨.
Η ΕΟΚ παρουσιάστηκε στα συμμετέχοντα έθνη σαν ασπίδα απέναντι σ'αυτή την παγκοσμιοποίηση, ενώ στην πραγματικότητα έδινε τα όπλα στο ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο να μπει με καλύτερους όρους στον αγώνα επικράτησης στον παγκόσμιο στίβο. Παρά τις αρχικές θεατρικές αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ,ο ''ευρωπαϊσμός'' αποδείχτηκε πράγματι επιτυχημένα, η καινούργια ιδεολογικοπολιτική αλλά και υλική συγκολλητική ουσία του αστικού μπλοκ εξουσίας. Από την στιγμή που εξαγοράστηκε σ'αυτήν η συναίνεση πλατιών λαϊκών στρωμάτων με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, επιδοτήσεις, κλπ, και σε συνθήκες διεθνούς ήττας της αριστεράς με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την μετάλλαξη της Κίνας, μπορούσαν να γίνουν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα.Ευρωπαϊκή ´Ενωση,Μάαστριχτ,ΟΝΕ,υιοθέτηση του ευρώ.
Σε λίγο θα πληρώναμε τον λογαριασμό γιά όσα είχαμε επωφεληθεί, ξεχνώντας όμως όλα όσα είχαμε ήδη χάσει, κυρίως την παραγωγική βάση της χώρας. Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης μεγεθυνόταν στο διπλάσιο στα πλαίσια της ΕΕ και της ΟΝΕ. Η αποσάθρωση του έθνους-κράτους (του μικρού έθνους -κράτους βέβαια), η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας,γινόταν πλήρης με την απώλεια της νομισματικήςκυριαρχίας,όπως πικρά θα διαπιστώναμε το 2010 με την χρεοκοπία και την επιβολή τουνεοαποικιακού μνημονίου.
Το ευρώ έγινε από το αστικό μπλοκ εξουσίας το νέο εθνικό και (παρά)θρησκευτικό σύμβολο,αντικείμενο λατρείας,βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη σημαία και το σταυρό. Η ίδια η σημαία μπήκε σε δεύτερη θέση μετά τη σημαία της ΕΕ .Ο φέτιχισμός(είδωλο-λατρεία) του εμπορεύματος του Μαρξ, έγινε φετιχισμός του κατεξοχήν εμπορεύματος, του χρήματος. Εδώ έχει θέση και μιά απόφανση του Μάρξ του 1856:"´Ολες οι πρόοδοιμας φαίνονται να έχουν σαν αποτέλεσμα να προικίζουν τις υλικές δυνάμεις με διανοητική ζωή"( και το νόμισμα βέβαια είναι μιά τεράστια υλική δύναμη  στις δοσμένεςκοινωνικές συνθήκες),"και να υποβιβάζουν την ανθρώπινη ζωή στο επίπεδο μιάς υλικήςδύναμης"(να την εκχυδαΐζουν δηλαδή τόσο όσο να λατρεύει μιάν υλική δύναμη).
Το ¨πας μη ''Ελλην βάρβαρος'', είχε γίνει επί αντικομμουνισμού ¨πας μη εθνικόφρων ´Ελλην βάρβαρος, μη-´Ελλην¨. Τώρα, επί ευρωκρατίας ,το ρητό λέει:"´Οποιος δεν προσκυνάει το ευρώ,δεν είναι ´Ελλην", διότι ´Ελλην είναι όποιος βάζει την ευρωπαίκή του ταυτότητα πριν από την ελληνική. Βέβαια το ''ευρωπαϊκό'' είναι ταξικά προσημειωμένο.Εκχυδαΐζουν την ελληνική ταυτότητα ρίχνοντας την στο επίπεδο ενός νομίσματος, με όλα τα βρωμερά πάθη που αυτό γεννάει, ενώ από την άλλη μεριά την εξαϋλώνουν στα σύννεφα ενός αφηρημένου ιδεοληπτικού ευρωπαΐσμού, επενδεδυμένου με ωραίες και κούφιες διακηρύξεις (αλληλεγγύη,σύγκλιση,δικαιώματα,κ.α.), που διαψεύδονται οικτρά από ωμή πραγματικότητα,του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού και του ¨κοινού¨ νομίσματος.
Κοινού νομίσματος βέβαια μόνον κατ όνομα,γιατί στην πραγματικότητα είναι νόμισμα αυτού που το εκδίδει,της ΕΚΤ,της Γερμανίας που κυρίως την ελέγχει,και πάνω από όλα της ευρωπαϊκης χρηματιστικής ολιγαρχίας.Το διαπιστώσαμε οδυνηρά τις τελευταίες μέρες.
Παρά τις ως επί το πλείστον στημένες δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας και του ευρώ- όπως ήδη είχαν δείξει άλλες,ανεξάρτητες έρευνες- παρά το ντελίριο παραπληροφόρησης και εκφοβισμού ,παρά τις καλυμμένες ή ανοιχτές απειλές για διχασμό ή εμφύλιο πόλεμο,ο περήφανος ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο,και σε όλα τα μνημόνια ,ΟΧΙ στον νεοφιλελευθερισμό που αυτά συμπυκνώνουν,ΟΧΙ στην Ευρώπαϊκή Ενωση η οποία επιβάλει αυτές τις πολιτικές (και στο Δ.Ν.Τ βέβαια). Και όπως παραδέχτηκε και ο Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν και ΝΑΙ στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Αλλά αυτός το παραδέχτηκε γιά να μας βγάλει τη γλώσσα ,και γιά να γράψει στα παλιά του τα παπούτσια αυτή την ετυμηγορία του λαού. Γιά να δώσει τα διαπιστευτήρια του υπακοής στην ευρωατλαντική ολιγαρχία.
Στα Ιουλιανά του 1965- την αποπομπή του εκλεγμένου με 53% πρωθυπουργού από τον βασιλιά- πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και ο Ηλίας Τσιριμώκος που έγινε ένας απότους τρείς ανακτορικούς, αποστάτες πρωθυπουργούς. Είκοσι χρόνια πιό πριν,το 1945,ο Τσιριμώκος ήταν ένας από τους τρεις που υπογράψανε την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία της Βάρκιζας( Οι άλλοι δυό ήταν ο Σιάντος και ο Παρτσαλίδης). Στα Ιουλιανά του 2015- τη μετάλλαξη μιας κυβέρνησης με κορμό την αριστερά,σε μνημονιακή και εθελόδουλη-πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε μόνο ο Τσίπρας,με κομπάρσο τον Καμμένο.
Ο Τσίπρας- ο οποίος τον Δεκέμβρη  απήυθηνε κατηγορίες ότι ψάχνουν ένα νέο Τσιριμώκο ενόψει της προεδρικής εκλογής- αναδείχτηκε ο ίδιος σε Τσιριμώκο, επισφραγίζοντας τα νέα Ιουλιανά με μιά νέα Βάρκιζα.
Ο Καμμένος ήταν αυτός που ευθαρσώς και τρεμάμενος παραδέχτηκε,ότι ψηφίζει γιά ένα νέο μνημόνιο, όχι γιατί φοβήθηκε ένα Grexit ,όπως ο Τσίπρας, αλλά γιατί φοβήθηκε έναν εμφύλιο. Στην πραγματικότητα ήταν η ακραία περίπτωση προσπάθειας εκφοβισμού του λαού, με τα όπλα που συνήθως χρησιμοποιεί η Δεξιά.Αυτοί οι δυό όμως εκλέχτηκαν ακριβώς επειδή διακήρυσσαν ότι είναι παλικάρια και ανυπότακτοι.´Ομως ο λαός τους τελευταίους αναζητά εναγωνίως. Δεν πρέπει να αφεθεί να νομίσει ότι τους βρίσκει στους ναζί.
Είναι επείγουσα ανάγκη γιά την  οργάνωση και έκφραση των λαϊκών αντιστάσεων, η ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής και μαχητικής αριστεράς, που θα πάρει πρωτοβουλίες γιά την συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιευρωνομισματικού και αντιευρωενωσιακού μετώπου,γιά την εθνική κυριαρχία και προκοπή,με προοπτική τον σοσιαλισμό. Αυτό το μέτωπο θα εκφράσει και θαενδυναμώσει όλο το πλειοψηφικό λαϊκό δυναμικό-και πιό πέρα ακόμα-που εκφράστηκε με το περήφανο ΟΧΙ στο ιστορικό δημοψήφισμα της πέμπτης Ιούλη 2015




iskra.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ (18/7) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ
ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ''ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ''
Ερωτ.: Η αντίθεσή σας στη συμφωνία και τα μέτρα της θα συνεχιστεί και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;
Απάντ.: Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια οποιαδήποτε συμφωνία της χώρας μας με τους λεγόμενους «θεσμούς». Στην πραγματικότητα έχει συνομολογηθεί ένα νέο μνημόνιο λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων, μαζικών εκποιήσεων και υποθήκευσης του δημόσιου πλούτου της χώρας. Αυτό το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε Με κανένα τρόπο να το δεχθεί και φυσικά δεν θα έπρεπε να το ψηφίσει Η μάχη, όμως, κατά του μνημονίου δεν τελειώνει με την ψήφισή του στη Βουλή. Ο αγώνας θα συνεχισθεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη θέση του και το νέο μνημόνιο να μην εφαρμοσθεί στην πράξη, να ακυρωθεί στη ζωή και μαζί του να ακυρωθούν και τα παλιά μνημόνια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να εφαρμόσει, δίπλα στα παλιά και το νέο μνημόνιο, κινδυνεύει να υποστεί μετάλλαξη. Προσωπικά θα επιμείνω να μάχομαι μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερασπίζομαι τις μεγάλες αρχές και αξίες του και τον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του, μέχρι να σταματήσει αυτή η εφιαλτική μνημονιακή περιπέτεια της χώρας.
Ερωτ.: Μπορεί, κ. Λαφαζάνη, να ακυρωθεί, όπως λέτε, το μνημόνιο και η χώρα να παραμένει στο ευρώ;
Απάντ.: Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω εδώ και χρόνια στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή αμφισβήτηση των μνημονίων, χωρίς να αμφισβητούμε, ταυτόχρονα, τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια ιδιόμορφη γερμανική «φυλακή» χωρών και λαών, εντός της οποίας τα μνημόνια, εκείνης ή της άλλης μορφής, σε όλα τα μήκη και πλάτη της τείνουν να γίνουν καθεστώς.
Ερώτ.: Αν δεν αλλάξει η πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που αποκαλείται νέο μνημόνιο, θα συνεχίσετε να παραμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντ.: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει να εφαρμόσει μέχρι τέλους και το νέο μνημόνιο, τότε κινδυνεύει. Κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε μια νέα μεγαλύτερη ΔΗΜΑΡ ή σε ένα είδος μεγάλου πολυσυλλεκτικού «Ποταμιού». Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα θα επανακάμψει στις αντιμνημονιακές ρίζες του. Αυτό, άλλωστε, επιθυμεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ο οποίος διατηρεί ψηλά τις δημοκρατικές, προοδευτικές και σοσιαλιστικές αρχές του.
Ερώτ.: Λέτε ότι στηρίζετε την κυβέρνηση, αλλά ότι είσαστε αντίθετος με τη συμφωνία που υπέγραψε με τους «θεσμούς». Δεν είναι αυτό αντίφαση, αφού η συμφωνία αυτή θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα;
Απάντ.: Δεν πιστεύω σε μια πολιτική που άλλα υπόσχεται και στη συνέχεια, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, κάνει τα εντελώς αντίθετα. Η αναξιοπιστία και τα «άλλα λέω και άλλα κάνω», έχουν καταντήσει την πολιτική ζωή να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στηρίζω την κυβέρνηση, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ότι στηρίζω το πρόγραμμά της. Εμείς δεν είχαμε πρόγραμμα ένα νέο μνημόνιο, αλλά την κατάργηση όλων των μνημονίων και το σταμάτημα της λιτότητας. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πραγματικό προεκλογικό και κυβερνητικό της πρόγραμμα και πιστεύω ότι η κυβερνητική θητεία στη στήριξη μνημονίων θα είναι μια «κακή παρένθεση», που γρήγορα θα κλείσει με την προσπάθεια όλων των μελών και στελεχών του κόμματος και του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου. Θα ήταν το αποκορύφωμα της ειρωνείας να μου ζητείτο ως προϋπόθεση και απόδειξη στήριξης μιάς κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζω παλιά και νέα μνημόνια. Να μην καταργήσουμε και τη λογική.

Στη συνέχεια η Ιskra παραθέτει το άρθρο του Παν. Λαφαζάνη στην εφημερίδα τα ''ΝΕΑ'' (18/7) και το οποίο έχει ως εξής:
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ
Η ιστορία της αστικής πολιτικής ζωής κατακλύζεται από δυνάμεις και πρόσωπα τα οποία πράττουν τα αντίθετα ακριβώς απ’ όσα προεκλογικά υπόσχονται. Η Αριστερά πάντα ξεχώριζε. Αν και η Αριστερά απολέσει την αξιοπιστία της, τότε κινδυνεύει να χάσει η ίδια την ψυχή της και η δημόσια ζωή το ύστατο καταφύγιό της. Και ειλικρινά δε θα μπορεί να υπάρξει χειρότερη τραγωδία απ’ αυτή για το μέλλον της χώρας. Μπορεί ένας λαός να στερηθεί πολλά αλλά δε μπορεί να επιβιώσει με τη γενικευμένη κατάρρευση της πιο στοιχειώδους εμπιστοσύνης.
Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα έπρεπε να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, το οποίο, μαζί μεΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι», επιχειρεί τώρα να ψηφίσει στη Βουλή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια κάνει και το λάθος να εφαρμόσει και στην πράξη αυτό το μνημόνιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κινδυνεύσει μεμετάλλαξη και η χώρα με βέβαιη επιδείνωση της ήδη τραγικής θέσης της.
Προσωπικά δε θα μπορούσα ποτέ, να ψηφίσω ένα μνημόνιο που προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας, σκληρές νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και νέες ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών ακινήτων και επιχειρήσεων. Και αυτό όχι μόνο για λόγους ιδεολογικής και πολιτικής συνέπειας αλλά και γιατί ένα τρίτο μνημόνιο θα έφερνε στην πατρίδα μας τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες των δύο ανάλογων προηγούμενων.
Ο εκβιασμός όσο ωμός και κτηνώδης και αν είναι, σαν αυτόν που επέδειξαν οι κυρίαρχοι νεοαποικιοκράτες της ΕΕ, δεν είναι πάντα επαρκής δικαιολογία για υποχωρήσεις.
Δεν παραδίδω ποτέ μαθήματα πολιτικής ηθικής και πολιτικής ορθότητας σε κανένα. Απεχθάνομαι όσο τίποτα ένα τέτοιο ρόλο. Η πολιτική κυρίως κρίνεται από τις συνέπειες των επιλογών.
Δεν αποδέχομαι, όμως, και τους αναγκαστικούς μονόδρομους και τις ανόητες και ανιστόρητες κατηγορίες της «αποστασίας» για όσους τους αμφισβητούν. Πολύ περισσότερο δεν αποδέχομαι ότι η δημοκρατία στην πατρίδα μου, στην Ελληνική Βουλή και στα κόμματα πρέπει να ενοχοποιείται, προκειμένου να θριαμβεύει, στο «προτεκτοράτο» της Αθήνας, η συναινετική σιωπή των αμνών, ή η ηχηρή αποδοχή ως «αναγκαίου κακού» του νέου μνημονίου.
Ασφαλώς στα σκληρά διλήμματα, πολύ περισσότερο σε εκείνα που η επίκλησή τους πάει να δικαιολογήσει την επιβολή μνημονιακών δεσμεύσεων, χρειάζονται εναλλακτικές απαντήσεις. Και αυτές οι εναλλακτικές απαντήσεις υπάρχουν. Δε θεωρείται, όμως, καν ότι πρέπει να τεθούν στη βάσανο των επιχειρημάτων, αν αμφισβητούν ενδεχομένως και το ευρώ, το οποίο έχει αναχθεί παραδόξως και ταυτοχρόνως, ως το «ιερόν και όσιον» της εγχώριας καπιταλιστικής ολιγαρχίας αλλά και ως ο μόνος δρόμος για τον «εκσυγχρονισμό» και το «δημοκρατικό σοσιαλισμό» για κάποια τμήματα μιαςξεπεσμένης Αριστεράς στη χώρα μας! Μιας «Αριστεράς», που με ασήμαντα «διαλείμματα», πάντα καταφέρνει να επιπλέει, όντας «παντός καιρού»!



iskra.gr

Χίου Μάρκος: Οι ομογενείς στέκονται στο πλευρό της Ελλάδoς


E-mailΕκτύπωσηPDF
Του Θεόδωρου Καλμούκου στον Εθνικό Κήρυκα
METROPOLITIS-XIOU-MARKOS-KIMISI-THEOTOKOU-BROOKLYN
Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.
Προέστη Λειτουργιών και Ιερών Ακολουθιών, συναντήθηκε με ομογενείς έλκοντες την καταγωγή τους εκ Χίου και επισκέφθηκε τα Γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» τιμητικώς για την εκατοστή επέτειο διαρκούς και αδιάλειπτης έκδοσής του.
Ο Μητροπολίτης Μάρκος είναι ένας νέος ηλικιακά ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσηνής και ευπαίδευτος, με υψηλό το αίσθημα της ποιμαντικής αγάπης και ευθύνης προς την τοπική Εκκλησία της Χίου, της οποίας τυγχάνει ποιμένας και διδάσκαλος της αληθείας.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι «η βοήθεια και η χάρη του Θεού πρώτα απ' όλα με φέρνει για τρίτη φορά ως Επίσκοπο της ακριτικής Μητροπόλεώς μας στη φίλη για την Ελλάδα χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Συμπλήρωσε πως «η ειδικότερη αιτία αυτής της ποιμαντικής επισκέψεως ήταν η πρόσκληση του ομογενούς συμπατριώτου μας του κ. Στυλιανού Ζερβούδη να τελέσουμε τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου στον ιερό ναό Αγίου Πέτρου Μπρονξ, ο οποίος έχει ανοικοδομηθεί με σχεδόν σύνολη την υλική και ηθική συνδρομή του κ. Ζερβούδη».
Τόνισε πως «λάβαμε την κανονική ευλογία αφ' ενός μεν από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη αφ' ετέρου δε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και μετέβημεν στην φίλη αυτή χώρα επαναλαμβάνω ώστε να έχουμε την ευκαιρία αφ' ενός μεν να τελέσουμε τις Ιερές Ακολουθίες που προείπα και παράλληλα να συναντήσουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν, εργάζονται και προοδεύουν σ' αυτήν τη χώρα και συντελούν στην πρόοδο της».
Στην ερώτηση τι μήνυμα κομίζει στην Ομογένεια και τι προσδοκά να αποκομίσει φεύγοντας, είπε, πως «το μήνυμα που εμείς φέρομε δεν μπορεί να είναι κανένα άλλο μήνυμα από το μήνυμα του Ευαγγελίου. Θα μπορούσα να το συνοψίσω με μία φράση της Παλαιάς Διαθήκης 'μεθ' ημών ο Θεός', ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Θα ενθυμείσθε ότι ο πρώτος Ελληνας κυβερνήτης μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας στην πρώτη εγκύκλιό του είχε θέσει ως επικεφαλίδα τη φράση 'ει Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών'».
Εκείνο το οποίο κομίζω είναι η βεβαιότητα, η χαρά, ότι οι άνθρωποι εδώ στέκονται με ιδιαίτερη αγάπη και για τη χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία τους αγκαλιάζει, αλλά και για την πατρίδα των προγόνων τους, την Ελλάδα, στο πλευρό της οποίας εμπράκτως πάντοτε βρίσκονται».
Ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε ακόμα πως «θα μεταφέρω στο ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην πατρίδα μας ότι το παράδειγμα των αδελφών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι είναι φιλόπονοι και εργατικοί μπορεί να εμπνεύσει και καθοδηγήσει και εμάς για να ανταπεξέλθουμε και στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας».
Οταν τον ρωτήσαμε τι είμαστε εμείς η Ομογένεια για σας, ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε, πως «είσαστε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Ενα κομμάτι της προσευχής μας. Ενα κομμάτι του ενδιαφέροντός μας και παράλληλα είσαστε ένα παράδειγμα ανθρώπων δικών μας οι οποίοι μπορούν να εμπνέουν και να καθοδηγούν και τις δικές μας νεότερες γενιές».
Μιλώντας για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είπε, πως «η Ελλάς διέρχεται την πλέον κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της μετά το 1974». Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι απαιτείται πίστη στο Θεό, εθνική ομοψυχία, ορθολογισμός και ψυχραιμία. Κρίνω ότι το συμφέρον του Εθνους είναι συνυφασμένο με την ευρωπαϊκή του πορεία και κριτής για τις όποιες επιλογές μας θα είναι ο Τριαδικός Θεός και η ιστορία μας».
Στην ερώτηση τι σας λέγει ο λαός της Χίου για την όλη κατάσταση, είπε, πως «ο λαός της Χίου υπήρξε πάντοτε λαός υπομονής και εργασίας. Εχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Θεό, έχουν ψυχραιμία και περιμένουν να δουν την πορεία των πραγμάτων που αισιοδοξούμε με την βοήθεια του Θεού να είναι η πλέον ευνοϊκή για το Εθνος μας».
Αναφορικά πόσο έχει επηρεάσει τον λαό και την τοπική Εκκλησία της Χίου η οικονομική κρίση, είπε, πως «η οικονομική κρίση θα έλεγα μας έδωσε την αφορμή στο να έλθομε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Η διακονία της τοπικής μας Εκκλησίας επιβεβαίωσε τον λόγο του Ευαγγελίου 'ως επισυνάγει όρνις τα νοσία εαυτής υπό τας πτέρυγας'. Εμείς ταπεινά διακονούμε τους ανθρώπους αυτούς, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την αγαθή προαίρεσή τους σε έργα εθελοντισμού, ευποιίας και να συσφίξουμε περισσότερο τους δεσμούς μας και να καταλάβομε ότι είμεθα μία ποίμνη κάτω από έναν ποιμένα που είναι ο Ιησούς Χριστός». Είπε ακόμα, πως «μέσα από την κρίση ξεπετάχθηκε η έκπληξη της επιστροφής μας στο πνεύμα των κοινοτήτων που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εκεί που γύρω από την Ενοριακή ζωή υφάνθηκε ολόκληρη η πνευματική, μορφωτική, πολιτιστική ζωή των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων, κάτι το οποίο το βλέπουμε και το ζούμε κι εδώ στην Ομογένεια» και υπογράμμισε την Ορθόδοξη εκκλησιολογική άποψη πως «η Ενορία είναι το κύτταρο της Εκκλησίας μας».
Στην ερώτηση ποια είναι μερικά από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος σήμερα, είπε πως «από πλευράς κοινωνικής θα έλεγα ένα πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί είναι η δυσκολία στους νέους ανθρώπους για την άμεση και σύμφωνα με τις σπουδές τους επαγγελματική τους αποκατάσταση, αυτό το θεωρώ το σπουδαιότερο πρόβλημα και αποτελεί αντικείμενο της μέριμνα μας και της προσευχής μας».
Οταν τον ρωτήσαμε τι του λέγουν οι νέοι όταν τον πλησιάζουν στη Χίο, ο Μητροπολίτης Μάρκος είπε: «θα σας πω κάτι το οποίο θα σας εκπλήξει, οι νέοι άνθρωποι που με πλησιάζουν διότι έχομε και συναντήσεις με νέους σπουδαστές και σπουδάστριες στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου που είναι στη Χίο και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, θέλουν να με αποκαλούν πατέρα. Μου λέγουν ότι οι γονείς τους είναι κάπου μακριά, έρχονται στο νησί να σπουδάσουν και τα παιδιά τα δικά μας που είναι στο νησί θέλουν να με βλέπουν σαν πατέρα. Αυτό θα έλεγα αυξάνει περισσότερο τις ευθύνες μου. Μέσα από αυτές τις επικοινωνίες με τα νέα παιδιά ο Θεός επέτρεψε αν δημιουργηθούν καινούργιες οικογένειες και μάλιστα να τελέσουμε τρεις φορές το μυστήριο του Γάμου μέσα στη Θεία Ευχαριστία κατά την παλαιά τάξη της Εκκλησίας».
Στην ερώτηση «δηλαδή δεν σας αποκαλούν Σεβασμιότατε κι όλα αυτά τα υπερθετικά, σας αποκαλούν π. Μάρκο;», απάντησε πως «μου αρέσει πολύ αυτή η προσφώνηση, μου θυμίζει και το όνομα του προστάτη μου Αγίου».
Αναφορικά αν εκκλησιάζονται οι νέοι, είπε «ναι, οι νέοι εκκλησιάζονται, αρκεί κι εμείς από την πλευρά μας ως λειτουργοί της Εκκλησίας να τελούμε το μυστήριο 'μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης' και να μην το αλλοιώνουμε, να μην το κενώνουμε σε μία τελετή, αλλά να είναι ένα βίωμα το οποίο έχει σταυρικό και αναστάσιμο χαρακτήρα».
Στην ερώτηση ποιο νομίζει είναι το μήνυμα της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο και με ποια γλώσσα θα πρέπει να μεταδίδεται, υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι μήνυμα της Εκκλησίας σήμερα είναι το ίδιο που ήταν χτες και το ίδιο που θα είναι αύριο, αφού 'Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας'. Ακόμα το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ο λόγος του Μεγάλου Αθανασίου 'Θεός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς Θεοποιηθώμεν'. Η γλώσσα με την οποία θα πρέπει να μεταδίδεται η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να είναι η γλώσσα της σταυρικής και θυσιαστικής αγάπης».
Ο Μητροπολίτης Μάρκος έκανε έκκληση στους ομογενείς να επισκεφτούν αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες την Ελλάδα με τις οικογένειές τους.

Xάνονται 30.000 επιβάτες κάθε μέρα


foivos_elliniki_aktoploia_

Aνατροπή δεδομένων και βαρύ πλήγμα για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες. Oι ακυρώσεις στον τουρισμό, τα capital controls και το ρευστό οικονομικό- πολιτικό τοπίο δεν επιτρέπουν ούτε η φετινή χρονιά να είναι εκείνη που η ελληνική ακτοπλοΐα θα βγει από την «φουρτούνα», όπως αισιοδοξούσαν πολλοί παράγοντες του κλάδου.
Oι ραγδαίες εξελίξεις δε, «τορπιλίζουν» και κάθε σχεδιασμό για τη συνολική αναδιάρθρωσή του μέσα από τη δημιουργία λιγότερων, αλλά ανταγωνιστικότερων εταιρικών σχημάτων, καθώς είναι ένας από τους υπερχρεωμένους κλάδους, για τους οποίους οι τράπεζες είχαν αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες. Προς το παρόν, όλα αυτά μπαίνουν στον… πάγο μέχρι νεωτέρας και οι ακτοπλοΐκές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη «βαρυχειμωνιά» μέσα στο κατακαλόκαιρο, ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις.


e-nautilia.gr

Ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν «δημοψήφισμα» για αλλαγή έδρας


pontoporos_nautilia_ (2)

Του Μηνά Τσαμόπουλου
Σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, με έδρα την Ελλάδα, εκ των οποίων κάποιες είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά τέθηκε, πρόσφατα και για μία ακόμη φορά, το ερώτημα εάν σε περίπτωση μετεγκατάστασης της εταιρείας στο εξωτερικό θα ακολουθούσαν.
Το ποσοστό όσων απάντησαν θετικά αυτή τη φορά ξεπέρασε 80%.
Ακόμη και εκείνοι που απάντησαν αρνητικά είπαν ότι ο λόγος ήταν οικογενειακός αφού δεν μπορούν να πάρουν την οικογένεια μαζί τους σε ξένη χώρα.
Οι υπάλληλοι των ναυτιλιακών εταιρειών θεωρούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο εξωτερικό είναι καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα ενώ θα έχουν και εξασφαλισμένη εργασία σε γνώριμο εργασιακό περιβάλλον.
Οι εταιρείες
Οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν κατά 22 μέσα στο 2014 φθάνοντας τις 668 από 690 ποσοστό 3,2% .
Συνολικά από το 2011 η μείωση αγγίζει το 12% και είναι κατά 94 λιγότερες. Οι μικρότερης δυναμικότητας ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που ελέγχουν ένα με δύο πλοία μειώνονται συνεχώς. Από το 2011 ο αριθμός τους από 350 κατέβηκε στις 274.
Τα τελευταία 17 χρόνια ο συνολικός αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μειώθηκε κατά 28%.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Petrofin Research δεδομένης της τραπεζικής συμπεριφοράς απέναντι στους μικρούς πλοιοκτήτες, αλλά και της ίδιας της ναυτιλιακής αγοράς, αναμένεται, τα επόμενα χρόνια, περαιτέρω μείωση του αριθμού των μικρών εταιρειών και ειδικά όσων έχουν ένα με δύο πλοία. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί ο αριθμός των μεγάλων «παικτών» της ναυτιλιακής σκακιέρας.


e-nautilia.gr

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, απάντησε στην επιστολή της ΕΜΧ σχετικά μετην ένταξη της μαστίχας Χίου και των προϊόντων της στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.


"Αξιότιμε κ Προεδρε,
Έλαβα την από 16 Ιουλίου επιστολή σας για την μετακύλιση της μαστίχας στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ.
Είναι φανερό ότι λόγω των Κυβερνητικών χειρισμών το τελευταίο εξάμηνο η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση και η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρεύσει, ειδικά μετά το δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα το πληρώνουμε με δεκαπλάσια φορολογικά και υφεσιακά μέτρα από όσα χρειάζονταν προ εξαμήνου να ληφθούν. Μέτρα τα οποία είναι επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειδικά η αύξηση του συντελεστή της μαστίχας δεν προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο άλλα το επέβαλε ο Υπουργός Οικονομικών με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε προς το τέλος της συνεδρίασης και μετά το σημείο που μπορούσαν να λάβουν το λόγο οι βουλευτές για να αντιδράσουν.
Αναγνωρίζω το δίκαιο του αιτήματος και θα προσπαθήσω να συμβάλω στην εξεύρεση λύσης.
Μετά τιμής,
Νότης Μηταράκης"

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 35 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Δύο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για τη θέσπιση νέου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σχέδια για να βοηθήσει την Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ της 12ης και 13ης Ιουλίου, αυτό θα συμβάλει στην κινητοποίηση άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Τα δύο αυτό στοιχεία – οι μεταρρυθμίσεις και η κινητοποίηση κεφαλαίων υπέρ των επενδύσεων και της συνοχής – αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ευημερίας.
Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη θα ευνοήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έρχεται ως συνέχεια της βοήθειας που χορήγησε ήδη η Επιτροπή στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπό μορφή τόσο οικονομικής στήριξης όσο και τεχνικής βοήθειας.
Ως έκτακτο μέτρο και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. Ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δις. Ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες1. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής σε πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 81 (2) του Κανονισμού Κοινών Διατάξεων.
Η Ελλάδα έχει ήδη τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης: τα ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλια της ΕΕ την περίοδο 2007-2013 λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ. Επομένως, το ποσοστό συγχρηματοδότησης που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα είναι μικρότερο από εκείνο πολλών άλλων χωρών μέσω προσαύξησης του ποσοστού της συγχρηματοδότησης της ΕΕ κατά 10% έως τα μέσα του 2016. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ καταβάλλει το 95% του συνολικού κόστους της επένδυσης κατά τη χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013 (σε αντίθεση με το ανώτατο όριο του 85% που θα ίσχυε διαφορετικά).




ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

«Βόμβα» στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Καταργείται η θεμελίωση με 25ετία – Τι φέρνει το νέο μνημόνιο


Διπλή ανατροπή για τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης των πρώτων μέτρων του νέου Μνημονίου.
Για το θέμα είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αναφερόμενη συνολικά για τις αλλαγές στις συντάξεις που θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες.
Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/10) ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς από το νέο σύστημα δεν θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει και την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης πριν από το 2015, και βάσει του νόμου 3863 είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και μετά το 2015, χωρίς όμως να τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης, τονίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθέρος Τύπος».
Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποχώρησης από την 1η/1/2015 και μετά, προβλέπει ότι το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους «συντάξεων»:
1. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2010 και θα υπολογιστεί με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία του κάθε Ταμείου, δηλαδή θα υπολογιστεί με το «παλιό σύστημα».
2. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογιστεί με μειωμένους συντελεστές και με βάση τις εισφορές και τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων από το 2011 μέχρι το έτος που συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι η αναλογική σύνταξη και το ποσό είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης, των αποδοχών και των εισφορών που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά.
3. Ενα τμήμα σύνταξης θα είναι από το βασικό ποσό των 360 ευρώ, που όμως δεν θα είναι ολόκληρο, αλλά θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν οι εργαζόμενοι μετά το 2011 και θα διαιρείται με τα συνολικά έτη ασφάλισης που έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 30 έτη, εκ των οποίων τα 5 από το 2011 ως το 2015, θα πάρει τα 5/30 από τη βασική των 360 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 60 ευρώ.
Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κριτήριο το πότε υποβάλουν «αίτηση αποχώρησης» οδηγεί στην ουσία στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση την 25ετία και μετά την ανατροπή στον υπολογισμό της σύνταξης έρχονται και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Στο Δημόσιο το κριτήριο για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι το έτος θεμελίωσης, δηλαδή οι υπάλληλοι παίρνουν σύνταξη με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει το έτος που συμπληρώνουν την 25ετία. Η πλειονότητα των υπαλλήλων λοιπόν έχουν συμπληρωμένη την 25ετία ως το 2014 και, ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπέβαλαν αίτηση μετά το 2015 που ισχύει το νέο σύστημα, δεν θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές.
Με τη διάταξη – αστραπή όμως που ψηφίστηκε στη Βουλή, το κριτήριο για τον υπολογισμό των συντάξεων και στο Δημόσιο, όπως και σε όλα τα άλλα Ταμεία, δεν θα είναι το έτος που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ετσι όποιος κάνει αίτηση από την 1η/1/2015 και μετά, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα.



aftodioikisi.gr

Αυτά θα μπορούμε να κάνουμε από Δευτέρα στις τράπεζες!


Από τη Δευτέρα οι τράπεζες αρχίζουν να λειτουργούν με ένα σύνολο υπηρεσιών και τραπεζικών συναλλαγών και οι πολίτες δεν μπορούν κάνουν αναλήψεις, αλλά παρέχονται οι άλλες παραδοσιακές υπηρεσίες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι όποιος έχει προθεσμιακή κατάθεση μπορεί να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ένας γονέας μπορεί να στέλνει 5 χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο στα παιδιά του που σπουδάζουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
«Μπορεί κάποιος πολίτης να έχει πρόσβαση στις θυρίδες του, και να κάνει ό,τι θέλει τα χρήματά του σε αυτές, αλλά πρέπει να συνεννοηθεί πρώτα με την τράπεζα», διευκρίνισε ο ίδιος.
Η Δευτέρα είναι πρώτη μέρα για μια επιταγή που έληξε, το δεκαήμερο της αργίας δεν συνυπολογίζεται είναι σαν να ήταν Σαββατοκύριακο, επισήμανε ο υπουργός.
«Συναλλαγή στο εξωτερικό γίνεται με κάρτα, δεν μπορεί να κάνει κανείς ανάληψη, αν κάποιος ξένος επιχειρηματίας δεν δεχθεί την κάρτα είναι άλλη υπόθεση, αλλά το φαινόμενο αυτό λογικά θα πρέπει να υποχωρήσει από τη Δευτέρα» τόνισε ακόμη.
Για τις εισαγωγικές εταιρείες τόνισε ότι υπάρχει επιτροπή που δέχεται όλα τα αιτήματα. Η επιτροπή θα ελέγχει τις μεγάλες υποθέσεις πλέον, και τα υποκαταστήματα τις μικρότερες.
Νομικά και φυσικά πρόσωπα που παίρνουν χρήματα από το εξωτερικό, μπορούν να λαμβάνουν το 80% του ποσού, σημείωσε ο κ. Μάρδας.
Τέλος, όπως επανέλαβε εάν ένας πολίτης δεν πάρει 60 ευρώ την πρώτη μέρα από το ΑΤΜ, μπορεί να πάρει 120 ευρώ τη δεύτερη, ή 180 ευρώ την Τρίτη μέρα.




aftodioikisi.gr

Ο κωμικός ηθοποιός και υφυπουργός, πλέον, κοινωνικών ασφαλίσεων, Πάνος Χαϊκάλης – Όσα δεν ξέρετε για το βιογραφικό του


Ο κωμικός ηθοποιός και βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης κατάφερε με τα πολλά να εξασφαλίσει μια θέση στη νέα κυβέρνηση. Ο κ. Χαϊκάλης συμμετέχει στο υπουργικό σχήμα, υπεύθυνος για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, κάτω από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο Παύλος Χαϊκάλης, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1959 στο Κατάκολο Ηλείας. Ενα μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Πάτρα.
Στράφηκε στην υποκριτική μετά από παρότρυνση των συμμαθητών του. Παλαιότερα έχει δηλώσει “Νομίζω ότι βγήκα στο θέατρο για να κάνω τους άλλους να γελάνε, γιατί εγώ δεν γέλασα σαν παιδί.”
Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Γ. Θεοδωσιάδη το 1983.
Το 1988 βραβεύτηκε με το βραβείο Κάρολος Κουν.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη στο νομό Αχαΐας.
Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Περιφέρεια Αττικής, στις Εκλογές του Ιουνίου 2012 επανεκλέχθηκε.
Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών



aftodioikisi.gr

Παύλος Πολάκης: Ο κρητικός πρώην δήμαρχος που αναλαμβάνει το τιμόνι της Αυτοδιοίκησης


Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρμοδιότητα προφανώς την Αυτοδιοίκηση, Παύλος Πολάκης βρίσκεται προφανώς στα νερά του. Με δύο θητείες στη θέση του δημάρχου Σφακίων και μάλιστα με ποσοστό… δικτάτορα του 2014 (96,5% έναντι 62% το 2010), εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ένας από τους σημαντικούς χειρουργούς – εντατικολόγους που διαθέτει η ιατρική κοινότητα της χώρας. Με θητεία στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Μα αριστερές οικογενειακές καταβολές, προερχόμενος από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, διαχώρισε την θέση του το 1989 λόγω της συγκυβέρνησης του ΣΥΝ με τη ΝΔ (κυβέρνηση  Τζαννετάκη), ενώ δραστηριοποιήθηκε στο ΝΑΡ. Ως φοιτητής υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ενώ ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Μαχητικός συνδικαλιστής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας βρέθηκε μπροστά σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις του χώρου του, ενώ και ως απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα διακρίθηκε για την κοινωνική του προσφορά. Δεν δίστασε να ζητήσει ιατρική και φαρμακευτική υλικοτεχνική υποστήριξη για να ταξιδεύει με εξοπλισμένο σκάφος στα χωριά της Κρήτης παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στους συμπατριώτες του. Τον Μάιο του 1999, ήταν ο επικεφαλής της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γιουγκοσλαβία της Ένωσης Γιατρών Αθήνας – Πειραιά. Η αγάπη του για τα Σφακιά και τον λαό του και τα αιτήματα των συντοπιτών του ώθησαν τον κ. Πολάκη να πάρει την απόφαση της επιστροφής στην γενέτειρά του μαζί με την σύζυγό του, επίσης ιατρό -πνευμονολόγο και τις δυο κόρες τους.
Με σημαντικό έργο που είτε ολοκληρώθηκε είτε είναι σε εξέλιξη και εκτείνεται σε όλους τους τομείς -ύδρευση, άρδευση, ενέργεια, οικοσύστημα, δυο πολυδύναμα περιφερειακά ιατρικά κέντρα (στα οποία χειρουργούσε ο ίδιος προσωπικά), δημοτικό φροντιστήριο, προγράμματα ανάπλασης χωριών, στήριξης της αγροτικής παραγωγής, σειρά τεχνικών έργων στην παράλια ζώνη που αύξησαν την επισκεψιμότητα και βελτίωσαν τους όρους ζωής των κατοίκων, Internet και νέες τεχνολογίες σε όλο τον δήμο, εναλλακτικό τουρισμό κ.ά.- ο πρώην δήμαρχος Σφακίων άφησε όνομα για τις διεκδικήσεις του από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να υλοποιήσει το έργο του.



aftodioikisi.gr

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Ο «δημοσκόπος» του Αλέξη Τσίπρα που καλείται να μεταρρυθμίσει το δημόσιο


Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η πορεία του οποίου ταυτίσθηκε με το «παιδί» του την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC που ίδρυσε το 1993, «δημοσκόπος» και εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, κατεβαίνει μεν έναν όροφο αλλά ανεβαίνει πολλούς στην κυβερνητική ιεραρχία. Συγκεκριμένα, ο κ. Βερναρδάκης μετακινείται από το γραφείο του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης στον έκτο όροφο του κτηρίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασιλίσσης Σοφίας στον πέμπτο και στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να συνεχίσει το έργου του Γιώργου Κατρούγκαλου στην μεταρρύθμιση του δημοσίου.
Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά», ενώ από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».
Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.
Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη – Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.
Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου. Μέσω της εμπλοκής του στην VPRC επέβλεψε πάνω από 800 μικρά και μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, στους τομείς της πολιτικής και εκλογικής έρευνας, της κοινωνικής έρευνας, της έρευνας Μέσων Ενημέρωσης και της έρευνας αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, επέβλεψε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα επιστημονικών ινστιτούτων ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχοντας υπό την επίβλεψή του τις σταθερές έρευνες παρακολούθησης των δεικτών του κλάδου.
Ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά, την εκλογική-κοινωνική έρευνα και ευρύτερα το χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο: Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα – Οι μετασχηματισμοί της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010. Από το 2000 έως το 2011 επιμελήθηκε την έκδοση Η Κοινή Γνώμη στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε αναλύσεις από το χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. Εχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, καθώς και συστηματική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.
Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”, καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Στο διάστημα 2010-2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του ΑΠΘ. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.



aftodioikisi.gr