Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ANΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΦΝΙΔΙΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΧΙΟΥ -ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2012 στη νήσο Χίο, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής στο νησί, το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί έκτοτε τρεις αιφνίδιοι θάνατοι πυροσβεστικών υπαλλήλων.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χίου αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν, στην Υγιεινή και την Ασφάλεια των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτεταμένα και επικίνδυνα συμβάντα.
Οι θάνατοι των τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής στη Χίο, σε πολύ σύντομο διάστημα, ανάγκασαν το σωματείο τους να παρέμβει με διαμαρτυρία και να ξεκινήσουν προσπάθειες με ίδια μέσα και απευθυνόμενοι σε φορείς του νησιού, να μπορέσουν να ερμηνεύσουν την απώλεια τριών συναδέλφων τους σε τόσο σύντομο διάστημα. Θέλουν να ερευνηθεί, μήπως οι θάνατοι των συναδέλφων τους, οφείλονται και στις συνέπειες της μεγάλης φωτιάς του καλοκαιριού.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Χίου, τονίζεται η ανυπαρξία ιατρών εργασίας καθώς και το γεγονός ότι το προσωπικό στη Χίο, έχει να πάρει στολές εργασίας από το 1998. Αναδεικνύουν το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις επαγγελματικές ασθένειες, τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και του επαγγελματικού κινδύνου, που τόσο συχνά είναι εκτεθειμένοι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να δικαιούνται το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινούς εργασίας.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του σωματείου, επιβεβαιώνει την όξυνση των προβλημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και καταρρίπτει τις όποιες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής, «περί ειδικού Σώματος Ασφάλειας» και ότι «Το Πυροσβεστικό Σώμα θα αποτελέσει τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας».
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.
Αυτό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή κανόνων ασφάλειας κατά τη διάρκεια εργασίας των πυροσβεστών και ενώ έχουν μεσολαβήσει, δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 3144/2003. Και ο λόγος είναι ότι θα «στοιχήσει» στην εθνική οικονομία, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Π.Σ 300.000 χιλ. ευρώ!!
Επιβεβαιώνονται επίσης οι κατά καιρούς καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων με αφορμή ανάλογα περιστατικά, ότι η ύπαρξη της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας στο Π.Σ. από το 2006 απλά υφίσταται για διεκπεραίωση κυρίως διοικητικών ενεργειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,
1.      Μετά και την ανακοίνωση της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Χίου η κυβέρνηση σκοπεύει να μεριμνήσει ώστε το προσωπικό να εξεταστεί από ιατρούς εργασίας ή άλλο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό., να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ερευνηθούν εάν οι αιτίες θανάτου των τριών πυροσβεστικών υπαλλήλων που σημειώθηκαν στη νήσο Χίο συνδέονται και με την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου;
2.      Βρίσκονται σε εξέλιξη η υπάρχουν μελέτες και ποιες είναι αυτές για τις επαγγελματικές ασθένειες των πυροσβεστών και τη συχνότητα θανάτων που αυτές προκαλούν.
3.      Θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην έγκριση του σχετικού προεδρικού διατάγματος με ότι βελτιώσεις επιβάλλεται να γίνουν για την καλύτερη προστασία των εκτεθειμένων σε άπειρους κινδύνους εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος;
4.      Ποιοι είναι οι λόγοι και γιατί σύμφωνα και με την ανακοίνωση του σωματείου, το προσωπικό στη Χίο δεν έχει πάρει στολές εργασίας από το 1998.

Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής

Γιάννης Γκιόκας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ




oikonomiki-elafrynsi-gia-idioktites-mikron-toyristikon-katalymaton 
Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή μικροϊδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική διάταξη περιέχεται στο άρθρο 58 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή εντός των επομένων ημερών και δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων κάτω των 10 δωματίων, που παράλληλα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, να επιλέξουν ανάμεσα στην υπαγωγή τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) ή την παραμονή τους στον ασφαλιστικό φορέα που είναι ήδη ενταγμένοι. 

Η νέα ρύθμιση απαλλάσσει οικονομικό βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, περίπου 20.000 μικροϊδιοκτήτες καταλυμάτων που ασκούν παράλληλα γεωργικές εργασίες.
newpost.gr

ΤΡΟΪΚΑ : ΤΡΕΙΣ "ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ" ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ



Ενστάσεις σε τρία θέματα διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμίσης  η τρόικα, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης για το θέμα της διαθεσιμότητας των 25.000 δημόσιων υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό οι Ματίας ΜορςΚλάους Μαζούχκαι ο βοηθός του Πολ Τόμσεν, Μαρκ Φλάναγκαν,  πήραν μαζί τους τα στοιχεία που τους έδωσαν ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης και ο γ.γ. Δ. Στεφάνου και μαζί με τον ίδιο τον ο Π. Τόμσεν  ο οποίος φθάνει στην Αθήνα αύριο Τρίτη, πρόκειται να επανακάμψουν (δριμύτεροι;) στη Βασιλίσσης Σοφίας τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μετά την Πέμπτη οπότε και θα γίνει η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τα οργανογράμματα των υπόλοιπων τεσσάρων υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών, Άμυνας και Δημόσιας Τάξης).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε:
1) Αναλυτικά στοιχεία για τους πρώτους 12.500 (και συνολικά για τους 25.000) υπαλλήλους που, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2013.  Κι αυτό γιατί τα στοιχεία που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά σε σχέση με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των μετακινήσεων των υπαλλήλων θεωρήθηκαν «ελλιπή».
2) Συγκεκριμένη και όχι γενική κοστολόγηση σχετικά με την εξοικονόμηση που θα προκύψει από τους 25.000 «διαθέσιμους», καθώς και πάλι τα στοιχεία που τους δόθηκαν από την ελληνική πλευρά ήταν κατά προσέγγιση.
3) Να πληροφορηθεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι πολλές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από προσωρινές γίνουν οριστικές, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να έχει την τύχη της εφεδρείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στο ερώτημα εάν υπάρχει «plan B», δεν πήραν απάντηση παρά μόνο την παρατήρηση ότι όσο συνεχίζει να τίθεται από εκείνους θέμα απολύσεων τόσο είναι πιθανόν να «μπλοκάρεται» η διαθεσιμότητα σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι όσοι υπάλληλοι από αυτούς που επανήλθαν προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις, αρνηθούν να μετακινηθούν, θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου.
Ικανοποίηση στο υπουργείο
Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονταν ικανοποιημένες από την «εποικοδομητική» συνάντηση, με την έννοια ότι αφενός δεν υπήρξε κάποια σημαντική αρνητική εξέλιξη (σ.σ. κάτι που φοβούνταν πολύ μετά τα όσα είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα) αλλά και γιατί, παρά τις «κίτρινες κάρτες», δεν ετέθη άμεσο θέμα απολύσεων.  Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «χωρίς να συζητηθεί περισσότερο, αναφέρθηκε από την τρόικα ως μνημονιακή υποχρέωση, ότι δηλ. θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περί τους 25.000 υπαλλήλους».
aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤHΣ Ε.Ε. ΠΟΕ-ΟΤΑ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ




Η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, η αξιολόγηση προσωπικού, η διασφάλιση του ακατάσχετου και η μη δέσμευση των λογαριασμών μισθοδοσίας προσωπικού των δήμων, η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και η ρύθμιση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι το προεδρείο της ΚΕΔΕ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να θέσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το αίτημα για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει με επιστολή του από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ληφθεί μέριμνα σχετικά με τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις ιδιωτικές τράπεζες.
Κοινό αίτημα των δύο πλευρών προς την κυβέρνηση είναι να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλίζεται το ακατάσχετο και δεν θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί μισθοδοσίας των εργαζομένων στους δήμους, για οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους.
Σε ότι αφορά στις κοινωνικές δομές και τη συνέχιση της λειτουργίας τους, η ΚΕΔΕ έκανε γνωστό ότι υπάρχει ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η λειτουργία των ΚΗΦΗ.
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η ΚΕΔΕ ενημέρωσε την ΠΟΕ –ΟΤΑ ότι έχει καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της στη πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση του προγράμματος για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές. 
Σε σχέση με τη κινητικότητα και την αξιολόγηση του προσωπικού το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι προς το παρόν δεν έχει κληθεί προκειμένου να καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών τις θέσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών της Συμβουλίων. 

O ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ. ΜΑΡΚΟΣ , ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΣΣΟ


ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον
καί τόν εὐσεβῆ λαόν
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Διά τοῦ παρόντος, γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι τήν Καθαράν Δευτέραν 18ην Μαρτίου ἐ.ἔ., πρώτην ἡμέραν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί ὥραν 5ην ἀπογευματινήν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος θά τελέσῃ  τήν Ἀκολουθίαν τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου («Κύριε τῶν Δυνάμεων...») εἰς τό Ἱερόν Προσκύνημα Ἁγίας  Μαρκέλλης Βολισσοῦ.
Διά τήν μετάβασιν καί ἐπιστροφήν τῶν εὐσεβῶν προσκυνητῶν θά ὑπάρχουν λεωφορεῖα, τά ὁποῖα θά ἐκκινήσουν τήν 11ην πρωινήν ἀπό τήν ἀφετηρίαν τοῦ ὑπεραστικοῦ ΚΤΕΛ.
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ
Ἀρχιμανδρίτης
Γεώργιος Κ. Λιαδῆς
Σημείωσις: Παρακαλοῦνται οἱ εὐλαβεῖς Κληρικοί. ὅπως ἀναγνώσουν τό παρόν Ἐγκύκλιον Σημείωμα, ἐπ’ Ἐκκλησίας, περί τό τέλος τῆς Θ. Λειτουργίας τῶν Κυριακῶν τῆς Ἀπόκρεω (10.3.2013) καί τῆς Τυρινῆς (17.3.2013)
.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΜΕΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ


Αγαπητέ Χριστόφορε,
   
     Δέξου σε παρακαλώ, για ακόμη μια φορά, τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου,  για την νέα μεγάλη σου επιτυχία με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 6.000μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
    
     Το πάθος, ο δυναμισμός και η συνέπεια που επιδεικνύεις κάθε φορά που κυνηγάς ένα καινούργιο στόχο, σε κατατάσσουν στην κορυφή και σε καθιστούν πρότυπο και παράδειγμα του αθλητικού κόσμου.
    
     Εύχομαι να είσαι πάντα καλά, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και να κατακτάς τη θέση σου στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
    
     Καλή και δημιουργική συνέχεια στις προσπάθειές σου.




Με φιλικούς χαιρετισμούς

και εκτίμηση



Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Δήμαρχος Χίου

ΑΛΛΟΙ 14 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Εντοπίστηκαν, πρωινές ώρες σήμερα, στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Μυτιλήνης, από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 14 παράνομοι μετανάστες αλλοδαποί στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

ΠΗΓΗ lesvosreport.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει με δικό της stand στο περίπτερο του ΕΟΤ στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ΙΤΒ στο Βερολίνο και TUR στο Γκέτεμποργκ. Η 47η Διεθνής Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί 6 έως 10 Μαρτίου αποτελεί την κορυφαία έκθεση τουρισμού παγκοσμίως με συμμετοχές που ανήλθαν, για το 2012, τις 187 χώρες και τους 10.644 εκθέτες. Την έκθεση επισκέφτηκαν 113.006 επαγγελματίες ενώ το κοινό που πέρασε από τα περίπτερα ανήλθε στα 59.126 άτομα.

Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού TUR 2013 θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Μαρτίου και αποτελεί την κύρια έκθεση της Σκανδιναβικής αγοράς, συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό εκθετών και προσελκύει επαγγελματίες του τουριστικού χώρου, δημοσιογράφους και καταναλωτές. Για το 2012 η έκθεση προσήλκυσε συνολικά 36.100 επισκέπτες κατά την διάρκεια των 4 ημερών και  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών έγιναν συνολικά 14.626 πωλήσεις προϊόντων.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας και στις δύο εκθέσεις, πέρα από την προσφορά τοπικών προϊόντων και του έντυπου πληροφοριακού υλικού που θα διανέμεται, θα υπάρχει επίσης ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται από τους επισκέπτες των εκθέσεων (κοινό και επαγγελματίες) με στόχο να αποδώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τις πηγές πληροφόρησης γι΄ αυτά, την επισκεψιμότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν το κοινωνικό/δημογραφικό προφίλ των ερωτηθέντων. Στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής, θα διενεργηθεί διαγωνισμός-κλήρωση για δωρεάν διαμονή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα πακέτα δωρεάν διαμονής ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων: HELIOTROPE HOTELS, SUNRISE RESORT HOTEL και ALMA LUXURY RESORT HOTEL από τη Λέσβο, ARIA BOUTIQUE HOTEL και SAMOS BAY BEACH HOTEL από τη Σάμο, HOTEL PLATY BEACH, MAISONETTES VILLA VICTORIA, PETRIDES TRAVEL &RENT A CAR και SURF CAMP KEROS από τη Λήμνο. Και οι δύο συμμετοχές της Περιφέρειας στις εν λόγω εκθέσεις πραγματοποιούνται μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις» του 2ου υποέργου «Ενέργειες Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΛΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ



Επανερχόμενοι για μια ακόμη φορά στο αρνητικό φαινόμενο της εναπόθεσης κλαδιών και προϊόντων κλαδέματος, ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κλαδιών και λοιπών αδρανών υλικών μέσα και έξω από τους κάδους, σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, όπως προβλέπεται από το νόμο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

ota_pano_xiosΚάλεσμα για συνεργασία και διοργάνωση δυναμικής αντίδρασης απευθύνει στο Δήμο Χίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου.
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιδράσει σε περίπτωση που προχωρούσε ο θεσμός της διαθεσιμότητας, και ζητά να υπάρξει κοινή δράση μετά την εντολή για μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες των 13 υπαλλήλων που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας του Δήμου Χίου. Επισημαίνει επίσης ότι η εντολή για μετακίνηση δόθηκε αν και υπάρχει καταρχήν δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους, ενώ δεν έχει ερευνηθεί πόσο απαραίτητοι είναι στην υπηρεσία τους.
era-aegean.gr

"ΔΙΝΩ ΖΩΗ" ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ




 Το Τμήμα Αιμοδοσίας (Τράπεζα Αίματος) του Ιδρύματος "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής" καλεί τους εθελοντές αιμοδότες και όσους άλλους επιθυμούν και μπορούν να δώσουν αίμα στην καθιερωμένη τακτική εθελοντική αιμοδοσία (την πρώτη από τις δύο που διενεργούνται ετησίως) που θα γίνει στην ενοριακή αίθουσα της Καλλιμασιάς (Ξενώνα) την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 και από ώρας 9 π.μ. ως 1 μ.μ.

Η ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας γίνεται στα πλαίσια της 15αετούς (1998 - 2013) παρουσίας και προσφοράς της Τράπεζας Αίματος της Ενορίας Καλλιμασιάς και πάντασε αγαστή συνεργασία με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Ο Υπεύθυνος της Αιμοδοσίας
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής
Αντώνιος Ρυθιανός
Παντελής Νεαμονίτης
Χρυσοβαλάντης Μάντικας
 π. Γεώργιο Κωνσταντίνου 
kallimasia.blogspot.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ




Η δημόσια δασική περιουσία βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων ως διέξοδος στην κερδοφορία τους κι αυτή τη χρονιά. Γι’ αυτό η συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προωθεί την κατάργηση και τη χαλάρωση των όποιων προστατευτικών διατάξεων, την κατάργηση του τεκμήριου κυριότητας υπέρ δημοσίου, που ισχύει σ’ αυτά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Το νησί μας, η Χίος, αποτέλεσε ένα βασικό θύμα αυτών των πολιτικών με την περσινή φωτιά που επί της ουσίας το κατέστρεψε.
Με ρυθμό πολυβόλου τους τελευταίους μήνες του 2012 έχουν περάσει διατάξεις με τις οποίες:
1.- Καταργήθηκαν οι εγκρίσεις αδειών που έδιναν οι δασικές υπηρεσίες για επεμβάσεις στα δάση, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών επενδύσεων για το κέρδος (ΑΠΕ, Απορρίμματα, τουριστική βιομηχανία κα). Στόχος αυτής της πολιτικής  να καταργηθεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης των δασικών υπηρεσιών στην προστασία των δασών.
2.- Νομιμοποιούνται όλες οι παράνομες εκχερσώσεις δασών μέχρι το 1975 (καταπατώντας και συνταγματικά άρθρα στοιχειώδους προστασίας των δασών), με τραγικές συνέπειες για την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά ανταμείβονται οι καταπατητές που αλλάζουν χρήση γης.
3.- Καταργείται σταδιακά, κατά περιοχή, ο υπέρ του δημοσίου τεκμήριο κυριότητας που ισχύει στα δάση και παραδίδεται η δημόσια δασική γη ως διέξοδος στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
4.- Παραδόθηκαν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση 11.100 στρέμματα δημόσιας δασικής γης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο όνομα δήθεν της νομιμοποίησης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου που λειτουργεί εκεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επέκταση των ρυθμίσεων αυτών σε όλους τους δρυμούς και τα χιονοδρομικά κέντρα.
5.- Αυξήθηκε από 10% σε 20% το ποσοστό του δάσους που μπορεί να αποδοθεί σε τουριστικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις.
6.- Απογυμνώθηκαν οι δημόσιες δασικές υπηρεσίες από αρμοδιότητες και προσωπικό. Ήδη με το σχέδιο οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ που περιλήφθηκε στο κατατεθέν στις 19-3-2012 στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Υπουργείων, η Γενική Διεύθυνση Δασών συρρικνώνεται κατά σχεδόν 40%, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την «TASK FORCE». Η Δασική Υπηρεσία προσανατολίζεται πλέον χωρίς προσχήματα να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
7. Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις-σήμερα 4500- δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. οχήματα με άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του '70),  η δασική υπηρεσία υποστελεχωμένη έχει αφεθεί στην τύχη της.
Στο πλαίσιο της πολιτικής  για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, εξυπηρετείται το μεγάλο κεφάλαιο να κάνει «πράσινες» μπίζνες είτε στα καμένα, είτε στα άκαυτα δάση. Αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα “Ήλιος”, τα αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, τα βιομηχανικά πάρκα τύπου Ρόκας, ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε εθνικούς δρυμούς.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ, την οποία έχουν συνδιαμορφώσει, και η οποία υποτάσσει τα δάση στην οικονομία της αγοράς, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική κερδοφόρα για το κεφάλαιο δράση.
Χρήματα υπάρχουν, όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό, για καμιά κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των τραπεζιτών, εφοπλιστών και όλων των μεγαλοσχημόνων ντόπιων και ξένων.
 Εκτός από τα τεράστια κονδύλια που ποικι­λό­μορφα χρηματοδοτείται το κεφάλαιο, οι δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ που σφαγιάζουν το λαό και  κάθε τυχάρπαστος επιχειρηματίας, θα αρκούσαν και θα περίσσευαν για να καλυ­φθούν τα κενά με τα χρήματα που δαπανώνται για τη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν και αλλού, για όσα δαπανώνται για Νατοϊκές δαπάνες που μένουν στο απυρόβλητο παρά τις περικοπές από το λαϊκό εισόδημα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, υποστηρίζει πλαίσιο θέσεων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:
  • Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη. Ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας παραδίδει τα δάση και προστατευμένες περιοχές στις ορέξεις μεγαλοεπενδυτών, ΡΟΚΑΣ-ΙΜΠΕΡΤΡΟΛΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κλπ,  για ανάπτυξη βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που συνθλίβουν τα βουνά μας και καταστρέφουν τη φυσιογνωμία και τον παραγωγικό ιστό ιδιαίτερα των νησιών μας και της Χίου.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση, το ίδιο και οι μοναστηριακές.
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά δήμο και περιφέρεια - επιχειρησιακά κέντρα.
  • Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.
  • Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διασπορά πολλαπλάσιων υδατοδεξαμενών σε όλα τα δάση του νησιού, έλεγχος και συντήρηση κρουνών, σχεδιασμός για νέους σε επίκαιρα σημεία, καθώς και νέα πυροφυλάκια με επαρκή επάνδρωση.
  • Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
  • Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
  • Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση. Εμπλοκή και του στρατού τους θερινούς μήνες σε αυτή τη διαδικασία.
  • Ενίσχυση της λαϊκής πρωτοβουλίας και εθελοντικής προσφοράς με τρόπο που δεν θα αποτελεί το άλλοθι για τους κυβερνώντες κεντρικούς και τοπικούς στην εγκληματική απραξία και αδιαφορία. Ο εθελοντισμός πρέπει να επικουρεί έναν κεντρικό σχεδιασμό πυροπροστασίας και πυρόσβεσης , δεν αναπληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές, λάθη και κενά της πολιτικής εξουσίας, αλλά απαιτεί με τη σειρά του τα αυτονόη
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
Στο αμέσως επόμενο ΔΣ να μπει θέμα της πυροπραστασίας του νησιού, προσκαλώντας και τους διάφορους πολιτικιούς και μαζικούς φορείς για να παρθούν συγκεκριμένα  μέτρα όπως:
 1. Καμία αλλαγή χρήσης γης . Να μετατραπούν σε δημόσια περιουσία η περιουσία ιδιωτικών εκτάσεων σε βουνά και δάση.
3. Να συγκληθεί το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και να τηρηθούν και ελεγχθούν άμεσα τα όσα αποφασιστούν για δασικούς δρόμους, αγροτικούς κρουνούς, δεξαμενές κ.τ.λ.
4. Να ισχύσει η περσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μειώσεις άνω του 50% σε ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό  στα πυρόπληκτα χωριά και σε μαστιχοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και  αγρότες που επλήγησαν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Καμιά φορολογία εισοδήματος τα επόμενα έτη  μέχρι να ανακάμψουν, πάγωμα των δανείων Άγροτικής τράπεζας ή άλλης.
5. Ενοικίαση-πάχτωμα- ιδιωτικών εκτάσεων από το δήμο ή την περιφέρεια για λογαριασμό των πληγέντων κτηνοτρόφων. Δημιουργία λειμώνων  σε κατάλληλες περιοχές για να βόσκουν τα κοπάδια που έχουν πρόβλημα για όσο διάστημα χρειαστεί. Ήδη έμειναν βοσκοί, χωρίς βοσκοτόπι με κινδύνους για το ζωικό τους κεφάλαιο.
6.Συγκεκριμένο σχέδιο αναδασώσεων, ανασχινώσεων σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους επιστημονικούς φορείς ( Πανεπιστήμιου  Αιγαίου, ΑΠΘ κλπ).
7.Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με μέσα περιφρούρησης και εμπλοκής  του στρατού για περιπολίες σε 24ωρη βάση τις επικίνδυνες μέρες . (δυνατοί άνεμοι)
Σε κάθε περίπτωση  ο εθελοντισμός δεν είναι άλλοθι για τους κρατούντες και κολυμβήθρα του Σιλοάμ αλλά  έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν πρέπει να παραιτείται από το συνολικό κίνημα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
8. Επίσπευση των έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας με ένα συγκεκριμένο  σχέδιο, αρχίζοντας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε καταφέρει την αποπεράτωση των έργων.
9.Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών  σε καμένες  και εναπομείνασες εκτάσεις.
10.Ακύρωση των αποφάσεων για έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη και δασική γη όπως Ρόκας, Ιμπερτόλα, δυνητικά  έργα που αφορούν των Κορακάρη την περιοχή Ρεστά- Κλειδού, που έχουν πολλάκις μπει στο μάτι του κυκλώνα.
11.Να διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δημόσιας περιουσίας.
12.Κάλυψη των  4.300 θέσεων στην πυροσβεστική υπηρεσία με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εποχιακών υπάλλήλων δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στην Αμανή, Αιγνούσα, και ενίσχυση των υπαρχόντων σε Αρμόλια , Καρδάμυλα. Εκσυγχρονισμό των μέσων και οχημάτων της Πυροσβεστικής. 
13.Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα πυροπροστασίας.
14. Αποψιλώσεις δρόμων και περιο΄χων επικίνδυνων για φωτιά.
15. Κήρυξη περιοχών όπως η Κλειδού, Κορακάρης, Ρεστάς ως προστατευόμενων , ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη μέριμνα γι αυτές.
Τέλος η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διευκρινίζει ότι αυτές οι σκέψεις και προτάσεις, είναι προτάσεις αγώνα για όλο το λαό και όχι απλές προτάσεις που αν μείνουν μόνο μέσα στις αίθουσες του ΔΣ χάνουν κάθε νόημα , όπως έγινε και πολλές άλλες φορές.
Ο λαός είναι εκείνος που μπορεί να τις επιβάλλει και να αλλάξει τη μοίρα του με βάση τη δικής του εξουσία και οικονομία, με ένα δασικό πλούτο κοινωνικοποιημένο , περιουσία του λαού και όχι βορά στις επιθυμίες της ντόπιας και ξένης επενδυτικής ακρίδας.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛΑΙΡΗ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


Ε/Γ-Ο/Γ "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ" : ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΙ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών" ενημερώνει τους επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ "ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ" ότι το πλοίο θα εκτελέσει κατά τις αργίες τα ακόλουθα δρομολόγια:
Καθ. Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013: Αναχ. από Οινούσσες στις 08.00 π.μ. και από Χίο στις 09.30 π.μ.
Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013 Ευαγγελισμού: Αναχ. από Οινούσσες στις 18.30 και από Χίο στις 20.00.

πηγή : ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΦΙΛΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ"

MOΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΥΣΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ Α"





Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αγ.Γεωργίου Συκούση πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Δ.Σ της Εθελοντικής Ομάδας
Πυρόσβεσης-Πυρασφάλειας-Αναδάσωσης του χωριού μας με την επωνυμία «Ομάδα Α».
Υπήρξε αθρόα συμμετοχή των μελών της και αφού εκλέχθηκε τριμελής εφορευτική επιτροπή ξεκίνησε η διαδικασία.
Σε σύνολο 106 εγγεγραμμένων μελών ψήφισαν 84 με δικαιολογημένα απόντες 22.
Για το Δ.Σ εκλέχθηκαν οι παρακάτω:

ΖΕΝΙΩΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 82
ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 69
ΑΝΔΡΙΩΤΟΥ-ΝΥΚΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 57
ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΖΥΜΝΗΣ ΧΑΡΗΣ 57
ΚΥΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 54
ΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 51
ΧΗΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 43

Για Αναπληρωματικά μέλη:

ΤΣΟΥΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ 39
ΦΛΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 33

Εφορευτική Επιτροπή
ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΕΝΙΩΔΗ
ΑΝΘΟΥΛΑ ΧΩΡΕΨΙΜΑ
ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΒΟΛΙΚΑ

ΣΕ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΠΡΟΗΧΘΗ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ





Συντάκτης: 
Στο πλαίσιο των κρίσεων των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκαν την 01-03-2013, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ Παναγιώτης, κρίθηκε, από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος, προακτέος από τον βαθμό του Ταξιάρχου, στον βαθμό του Υποστρατήγου και παραμένει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνεχίζοντας τα καθήκοντά του ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής
archipelagos.tv.com

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ





Στο πλαίσιο της εγκεκριμένης νησιωτικής στρατηγικής που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο τα «Ποιοτικά, Πράσινα και Ίσων Ευκαιριών Νησιά», ο ΓΓΑΙΝΠ Γ.Σπιλάνης, δρομολόγησε σειρά ενεργειών με στόχο τον συντονισμό δράσεων όλων των εμπλεκόμενων  φορέων για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν στους τομείς του περιβάλλοντος και του πολιτισμού και σχετίζονται με την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την διαχείριση των υδάτων, την αξιοποίηση υποδομών και την πολιτιστική ανάπτυξη και συμβάλουν στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών, που αποτελούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου.
Ο συντονισμός μεταξύ των δημόσιων φορέων και στους δύο αυτούς τομείς είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την αποτελεσματικότητα των δράσεων ιδιαίτερα ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς ο τουρισμός αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά μας:
·         Ειδικότερα  για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησιωτικό χώρο, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάστηκε στις 21/2 στη Μυτιλήνη με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Ν. Μάρκου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και της ΓΓΑΙΝΠ ώστε να εξεταστούν θέματα που έχουν να κάνουν με την αδυναμία συμμόρφωσης με τις κοινοτικές οδηγίες σε ότι αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων που οδηγούν σε επιβολή προστίμων. Εξετάστηκαν τα εμπόδια που υπάρχουν για την επιτάχυνση δράσεων μείωσης του όγκου των αποβλήτων που πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ όπως είναι η ανακύκλωση (πχ. κόστος μεταφοράς, απροθυμία εθνικών φορέων για ανακύκλωση στα νησιά) και η κομποστοποίηση και αναζητήθηκαν οι κατάλληλες λύσεις για βελτίωση των επιδόσεων.
·         Για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και των υγρών αποβλήτων στο νησιωτικό χώρο, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνης, συνεργάστηκε στη Μυτιλήνη στις 22/2 με εκπροσώπους της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της ΕΥΔΑΠ, των Δήμων Αγ.Ευστρατίου, Οινουσσών και Ψαρών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και υπηρεσιακών παραγόντων για την παροχή τεχνικής βοήθειας με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού και υγρών αποβλήτων κατά προτεραιότητα σε νησιά που δεν έχουν την επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ώστε να παρέχουν τις σωστές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να προστατεύουν το περιβάλλον. Στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν συνεργασίες προς αυτή τη κατεύθυνση που θα επισημοποιηθούν με την υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
·         Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνης, εγκαινίασε το Σάββατο23/2 στη Θεσσαλονίκη την έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Αιγαίο: η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή, της Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Ε. Χρησίδου, των Πρυτανικών Αρχών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αιγαίου και μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων, τόνισε ότι αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών. Η ΓΓΑΙΝΠ έχει χρηματοδοτήσει την δημιουργία της έκθεσης με 30.000€ και την έχει θέση υπό την αιγίδα της στη προσπάθεια να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα μοναδικά φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία του αρχιπελάγους στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αλλαγής της τουριστικής εικόνας των νησιών.
·         Για την αποτίμηση της προσπάθειας  ένταξης όλων των Νησιωτικών Δήμων στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνης συναντήθηκε στην Αθήνα στις 25/2 με την ΓΓ Δια Βίου Εκπαίδευσης κα. Ε. Καραντζόλα. Στην συνάντηση  εξετάσθηκε η από κοινού τη προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα για την ένταξη όλων των Νησιωτικών Δήμων στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και στα μικρότερα νησιά. Αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσων και την ΕΕΤΑΑ δίνοντας έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης που συνδέονται με την υλοποιούμενη νησιωτική στρατηγική και συγκεκριμένα τον τουρισμό, την γεωργία, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
·         Με στόχο την αξιοποίηση υποδομών πολιτισμού στα νησιά του Αιγαίου μέσω της συνεταιριστικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνης συνεργάστηκε στη Αθήνα στις 26/2 με τις ΓΓ Εργασίας και Πολιτισμού κυρίες Α. Δαλλαπόρτα και Λ. Μενδώνη με στόχο τη προώθηση της συνεταιριστικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας ώστε να αξιοποιηθούν υποδομές πολιτισμού που παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, συμμετέχοντας σε διεργασίες ομάδων που προσπαθούν να επεξεργαστούν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου τους, ο Γ.Σπιλάνης συμμετείχε στις 3/3 στον Πολυχνίτο σε ημερίδα του Κινήματος Πολιτών για την Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Λέσβου παρουσιάζοντας τη προσέγγιση και τις δράσεις της ΓΓΑΙΝΠ.

Η "ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΩΝ 12.700 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ"



Στις 10 το πρωί, κρίνεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν πολλοίς η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς -στη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη- θα του ζητηθεί πλάνο για τη διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου ή… απολύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται προετοιμασμένη προκειμένου να αποφύγει τη λέξη αλλά και τις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις, κι έτσι θα της παραδώσειλίστα διαθεσιμότητας περίπου 12.700 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο – με τους 8.000 από αυτούς να σχεδιάζεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα άμεσα.
Ποιοι περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της διαθεσιμότητας
Στη λίστα, περιλαμβάνονται:
5.503 υπάλληλοι του στενού Δημοσίου: οι περίπου 2.000 θα «πλεονάσουν» από τα νέα οργανογράμματα και οι 3.503 από την κατάργηση οργανικών θέσεων που θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση των δομών,
800 από οργανισμούς που καταργούνται,
2.500 από συγχωνεύσεις οργανισμών,
1.200 εκπαιδευτικοί, κοπανατζήδες και «κατά φαντασίαν ασθενείς»,
3.896 επίορκοι (σ.σ.: το υπουργείο θέλει να εκδικαστούν άμεσα οι υποθέσεις τους από τα νέα Πειθαρχικά).
Πέραν αυτών, μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα στους δήμους και τις περιφέρειες (ήδη έχουν διατυπώσει σχετικό αίτημα 14 ΟΤΑ) αλλά και στους εποπτευόμενους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ο ΕΟΦ.
Η «γραμμή κινδύνου»
Πρώτοι «υποψήφιοι» οι ΙΔΑΧ δημόσιοι υπάλληλοι (υπολογίζονται σε περίπου 54.000 άτομα).
Επιπλέον, οι ΥΕ υπάλληλοι (έχουν και τα λιγότερα προσόντα) είναι πολύ πιθανόν να μην βρουν μια θέση στα νέα οργανογράμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό τους μέλλον: να περάσουν στην «αίθουσα» της διαθεσιμότητας, να παίρνουν για ένα χρόνο το 75% του μισθού τους, και ύστερα από ένα χρόνο, αφού δε θα υπάρχει οργανική θέση, να απολυθούν, όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο 3.
Στο όλο σκηνικό της διαθεσιμότητας έρχονται να προστεθούν δύο νέες πληροφορίες: μια που λέει πως ίσως εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας οι ένστολοι και η δεύτερη που λέει πως οι «διαθέσιμοι» μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό 15.000 και θα προέρχονται από τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.
aftodioikisi.gr