Στους ΟΤΑ στρέφεται, πλέον, η κυβέρνηση ώστε να βρει επιπλέον 5.000 «διαθέσιμους». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, παρά τα όσα είχαν αφήσει να διαφανεί περί του αντιθέτου, απέρριψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών, την πρόταση να υπολογιστούν οι 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών της β’ βάθμιας εκπαίδευσης στην α΄ βαθμια ως διαθεσιμότητα.
Αποτέλεσμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωράει στην εφαρμογή εναλλακτικών σεναρίων. Σύμφωνα, με αυτά η μεγάλη «δεξαμενή» είναι δήμοι που έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με προεξάρχοντες τους 30 δήμους για τους οποίους έγραψε ηaftodioikisi.gr. Μέσα σε αυτούς είναι και 2.741 δημοτικοί υπαλληλοι οι οποίοι είχαν καταγραφεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Ε. Στυλιανίδη ως υποψήφιοι για μετάταξη.
Ευθύνες στους δημάρχους
Όπως τονίζεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «τόσο καιρό δεν είχε γίνει τίποτε με ευθύνη των ίδιων των δημάρχων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί δήμοι οι οποίοι έχουν πολύ περισσότερους υπαλλήλους απ’ όσους χρειάζονται».
Πάντως, είναι πιθανόν εφόσον τελικώς ενταχθούν στο πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας οι περίπου 3.000 υπάλληλοι των υπουργείων των οποίων οι θέσεις καταργούνται με βάση τα νέα οργανογράμματα να μην απαιτηθεί να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 5.000 δημοτικοί υπάλληλοι, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 αλλά περί τους 3 με 3.500.
Υπενθυμίζεται ότι από τους δήμους θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και 3.500 ως 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί, άρα συνολικά ο αριθμός των υπαλλήλων των ΟΤΑ που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μπορεί να προσεγγίσει και τις 9.000.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που ρωτήθηκαν σχετικά από την aftodioikisi.gr, δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με τη νέα αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο βάρος της διαθεσιμότητας, πέφτει στους ΟΤΑ.
aftodioikisi.gr