Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Ο ΥΠ.ΟΙΚ.

ΔΕΝ έκανε δεκτή την Τροπολογία της Ντόρας Μπακογιάννη ο Υπ.ΟΙΚ.
Κατά την εισήγησή του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη συζήτηση στη Βουλή για την «Κύρωση της ΠΝΠ: "Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του" και άλλες διατάξεις» αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα Τροπολογία, από τη Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, για μείωση της φορολογίας των ακινήτων, τονίζοντας, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, λόγω του ότι, «οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ήδη αντικείμενο δράσης και επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών» όπως χαρακτηριστικά αιτολόγησε, για να προσθέσει: 
«Όσον αφορά την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών σημειώνεται πως έχει ήδη συσταθεί επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους με βαθιές γνώσεις στην αγορά ακινήτων. 
Η επιτροπή ήδη εργάζεται προς το σκοπό αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού των διοικητικών αξιών των ακινήτων ανά γεωγραφικές ζώνες ώστε να αντανακλούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς. 
Σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. πρέπει να τονίσουμε πως η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης.
Επισημαίνεται. πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν σταδιακά από το 1,43% του ΑΕΠ, κάτω από το 1% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, παράλληλα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. 
Το πνεύμα της τροπολογίας είναι στην κατεύθυνση των θέσεων που εξετάζονται από το Υπουργείο στο πλαίσιο που προανέφερα. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει δεκτή». 


epoli.gr

ΥΠ.Α.Α.Τ. : 1, 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΥΠ.Α.Α.Τ.: 1,8 δις ευρώ στις 13 Περιφέρειες της Χώρας
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Χώρας, για την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στο χθεσινό  Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός, οι Εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι ανέρχονται στα 20 δις ευρώ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Από αυτά, τα 14 δις € αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις - πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ - ενώ τα 6 δις € στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ. 
Όπως συνοπτικά ανέλυσε ο Υπουργός, με το νέο Πρόγραμμα επιχειρούνται σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις με σειρά νέων μέτρων όπως:
Μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, με Κοινοτικά κονδύλια 72 εκ. ευρώ, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στήριξη νέων αγροτών με "μπόνους" 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων, από τον Εθνικό Φάκελο της νέας ΚΑΠ, για μια πενταετία για τους κάτω των 40 ετών. Το Πρόγραμμα 2007-2013 προσέφερε περίπου 12.000 θέσεις αυτό-απασχόλησης νέων αγροτών ενώ, με την νέα Πρόσκληση που ήδη δημοσιεύθηκε, στο Πρόγραμμα εντάσσονται συνολικά 11.116 με ενισχύσεις 194 εκ ευρώ. Στόχος η πρώτη δόση, το 70% της πρώτης εγκατάστασης, ποσό δηλαδή 136 εκ. ευρώ, να δοθεί μέσα στο 2014. Μέσα από το νέο Πρόγραμμα, κατευθύνονται επιπλέον 240 εκ. ευρώ για νέους αγρότες, με την εκτίμηση ότι ο συνολικός αριθμός αυτών που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα θα είναι 16.000.
- Ενισχύεται η ίδρυση και εκσυγχρονισμός περίπου 2.100 νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και άλλων 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκ. ευρώ.
- Αξιοποιούνται 466 εκ. ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στηρίζεται επίσης η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με προϋπολογισμό 254 εκ ευρώ.
- Στα 78 μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού άνω των 630 εκατ. ευρώ που κατασκευάζονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα και στα 487 μικρότερα αρδευτικά προϋπολογισμού 786 εκατ. ευρώ, με το νέο πρόγραμμα κατευθύνονται επιπλέον 436 εκ. € για την ολοκλήρωση ή την κατασκευή νέων μικρών και μεγάλων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών.
- Προωθούνται δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης με Κοινοτικούς πόρους 80 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργούνται συμβουλευτικά δίκτυα υποστήριξης των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους με πόρους 125 εκατ. ευρώ.
- Για την προστασία της παραγωγής και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος από ακραία φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, κυρίως από συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, διατίθενται 45 εκ. ευρώ για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί θα ενισχύονται σε ποσοστά, της τάξης του 80%, και με 100% οι μετέχοντες σε Ο.Π.
Ισχυροποιείται περισσότερο ο ΕΛΓΑ, και ενισχύεται η ασφάλιση φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, προκειμένου να αντισταθμίζονται οι οικονομικές απώλειες γεωργών και κτηνοτρόφων από τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ειδικό μέτρο για στήριξη της ασφάλισης της παραγωγής. Ξεκινά με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει μέχρι τα 200 εκ. ευρώ μετά την σύνταξη και κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπεριστατωμένης μελέτης.
- Ενισχύεται και ενθαρρύνεται η σύσταση Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών και Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους.
Το 1,8 δις ευρώ - 30% από το νέο Πρόγραμμα - προβλέπεται να εκχωρηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών μέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους επιλογές για τον αγροδιατροφικό τομέα, όπως αυτές προέκυψαν από τις αντίστοιχες περιφερειακές μελέτες που εκπόνησαν και με παράλληλο στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στρατηγική επιλογή αποτελεί η εκχώρηση στις Περιφέρειες στο 100% του νέου LEADER, με ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας παρέμβασης και σε ορεινές-μειονεκτικές περιοχές, ενώ καταργείται και το πληθυσμιακό κριτήριο έως 3.000 κατοίκους ανά Δημοτικό Διαμέρισμα. Εκχωρείται, επίσης, στις Περιφέρειες το 100% του προϋπολογισμού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων, για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, της περιβαλλοντικής δράσης που αφορά στην αναχλόαση των βοσκοτόπων, καθώς και των δράσεων αναδασμών και δασικής οδοποιίας.
Επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης των επενδύσεων. Πρώτον αυξάνοντας την επιδότηση μέχρι 90%, για συγκεκριμένες κατηγορίες (νέους γεωργούς, επενδύσεις που συνδέονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία κ.λπ.). Δεύτερον, με διάθεση Κοινοτικών πόρων 170 εκ. ευρώ για δανειοδότηση των επενδυτών  με χαμηλά επιτόκια.
Αξιοποίηση 388 εκ. ευρώ με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία (σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα περίοδο 2007-2013), ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον Αλιευτικό Τουρισμό.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός, εξέφρασε την αισιοδοξία του ίδιου και του Αναπληρωτή Υπουργού, Πάρι Κουκουλόπουλου, ότι με την πολύ καλή προεργασία και τη σε βάθος δουλειά που έχει γίνει, με την έναρξη της νέας χρονιάς τα πάντα θα είναι έτοιμα για όσους στοχεύουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για όσους ήδη δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγροτική οικονομία.

epoli.gr

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΟΤΑ

Κοινοτικά κονδύλια για την Ευρωπαϊκή Δικτύωση Ο.Τ.Α.
Με στόχο την ενίσχυση της οργανωτικής και διαχειριστικής ικανότητας των Ελληνικών Δήμων και Περιφερειών της Χώρας και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων τους, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ενεργά, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά δίκτυα Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών. 
Μέσω των σχετικών Κοινοτικών Προγραμμάτων, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε Ευρωπαϊκά δίκτυα συνιστά μία σχετικά χαμηλού κόστους λύση για τον εντοπισμό, τη μεταφορά και την εφαρμογή Ευρωπαϊκών καλών πρακτικών σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συνεδρίων και των εργαστηρίων, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια της 12ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (OPEN DAYS 2014) στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή δικτύωση των ΟΤΑ συνιστά πλέον βασικό όρο για την επιβίωσή τους στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς η προετοιμασία για τα κυριότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ευρωπαϊκή δικτύωση των Δήμων και των Περιφερειών ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων και οι πρώτες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. 
Εν προκειμένω, το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας της περιόδου 2014-2020 INTERREG EUROPE, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας URBACTIII 2014-2020, αλλά και το Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020, του οποίου την εφαρμογή σε Εθνικό επίπεδο συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, αποβλέπουν, μέσω της δημιουργίας Ευρωπαϊκών δικτύων Δήμων και Περιφερειών, στα εξής: 
· στην υλοποίηση έργων τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, 
· στο σχεδιασμό πολιτικής,
· στην εξασφάλιση ότι οι καλές πρακτικές που έχουν εντοπιστεί μεταφέρονται στις περιφερειακές πολιτικές των κρατών-μελών της Ε.Ε. και
· στην από κοινού βελτίωση των ικανοτήτων και των γνώσεων των τοπικών και περιφερειακών φορέων σε τομείς, όπως η απασχόληση και η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας, η έρευνα και η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβάλλον και η αποδοτική χρήση των πόρων. 
Με αυτόν τον τρόπο, Περιφέρειες και Δήμοι, με μικρότερη πείρα σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, καθίστανται ικανοί να συμπορεύονται με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που διαθέτουν περισσότερη πείρα στους τομείς αυτούς.


epoli.gr

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ



Ο  Επίτροπος Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη), την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο "περιοδείας" του Επιτρόπου στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα.
ΟΣτο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Επίτροπος Johannes Hahn και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.45 (στο ξενοδοχείο «Heliotrope Resort», Αίθουσα «Τερψιχόρη», Βαρειά Μυτιλήνης)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οδηγίες και συμβουλές προς καταναλωτές
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με ανακοίνωσή τους, δίνουν χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε πρατηριούχους.
Με εκτεταμένους ελέγχους σε βυτιοφόρα διανομής πετρελαίου και τη συγκρότηση Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου Οχημάτων, προχωρούν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Παράλληλα, δίνουν χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές για τη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου, με στόχο την προστασία τους και την αποφυγή πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε πρατηριούχους.
Οι υπηρεσίες της Π.Ε Πειραιά καλούν τους αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραλαβή του πετρελαίου και συγκεκριμένα συνιστούν:
1. Πριν την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο και εξοικονομούνται χρήματα προστατεύοντας το περιβάλλον.
2. Ο παραλήπτης να είναι οπωσδήποτε παρών κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πετρελαίου θέρμανσης.
3. Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
4. Να έχει γίνει προμέτρηση της δεξαμενής του πετρελαίου θέρμανσης από τον παραλήπτη του καυσίμου με τη διαβαθμισμένη βέργα τοποθετημένη κάθετα στον πυθμένα της δεξαμενής
5. Να μη λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη του μετρητή του βυτιοφόρου, διότι ακόμα και στην περίπτωση ακριβούς λειτουργίας του, είναι δυνατόν να παραμείνει ποσότητα πετρελαίου στον σωλήνα παράδοσης του βυτιοφόρου και να μη διοχετευθεί στη δεξαμενή.
6. Μετά το πέρας της παράδοσης να γίνεται επιμέτρηση της δεξαμενής αφού περάσουν λίγα λεπτά. Η μετρούμενη διαφορά των τιμών προμέτρησης – επιμέτρησης δείχνει την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που παρελήφθη. Να ζητείται από τον κατασκευαστή της δεξαμενής να παρέχει έγγραφη βεβαίωση για την χωρητικότητα της δεξαμενής και την ακρίβεια της διαβαθμισμένης βέργας για άρση κάθε τυχόν αμφιβολίας.
7. Να αναγράφονται στο σχετικό παραστατικό οπωσδήποτε οι ενδείξεις προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση του παραλήπτη για την παραληφθείσα ποσότητα ή άλλη πρόσθετη συναλλαγή π.χ. επιστροφή χρηματικής διαφοράς στον πελάτη, προσθήκη επιπλέον ποσότητας πετρελαίου λόγω λάθους κλπ.
8. Σε περίπτωση που η δεξαμενή πετρελαίου φέρει προσαρμοσμένο εξωτερικό δείκτη μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου να γίνεται μετά την παράδοση και έλεγχος με τη διαβαθμισμένη βέργα, προκειμένου να διασταυρωθεί το αποτέλεσμα της μέτρησης. Η ενέργεια αυτή απαιτείται, γιατί έχει αναφερθεί από καταναλωτές απόπειρα παραπλάνησής τους κατά την παραλαβή με την αφαίρεση του καλύμματος του εξωτερικού δείκτη μέτρησης και την προσθήκη με σύριγγα μέσα στο σωλήνα του δείκτη ειδικής χημικής ουσίας, η οποία διογκώνει το πετρέλαιο μέσα στον δείκτη με αποτέλεσμα να δίνει ένδειξη μεγαλύτερη αυτής που αντιστοιχεί από την ποσότητα που έχει διοχετευθεί στη δεξαμενή.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/507747/petrelaio-thermansis-odigies-kai-symvoyles-pros-katanalotes#ixzz3GKCAkGfX

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 900.000 ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ Η Chrysler

Προβλήματα που ενδεχομένως οδηγούσαν ακόμα και στο ξέσπασμα πυρκαγιάς ανάγκασε την Chrysler να ανακαλέσει περίπου 900.000 οχήματα παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ανακαλεί περίπου 470.000 οχήματα παγκοσμίως που κατασκευάστηκαν από το 2011 ως του 2014 και είναι εξοπλισμένα με κινητήρα 3,6 λίτρων και εναλλακτήρες 160 amp, καθώς υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής βλάβης του εναλλακτήρα που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά ή την ακινητοποίηση του οχήματος.

Παράλληλα, ετοιμάζει και δεύτερη ανάκληση 437.000 Jeep Wrangler παγκοσμίως που κατασκευάστηκαν από το 2011 ως το 2013, εξαιτίας του κινδύνου να εκδηλωθεί πυρκαγιά στα οχήματα.

Η εταιρεία υπογράμμισε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν ατυχήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας κάποιου από αυτά τα προβλήματα.

Στα μοντέλα που αφορά η ανάκληση περιλαμβάνονται τα Chrysler 300 sedan, Dodge Challenger Charger, Dodge Durango και Jeep Grand Cherokee.
Πηγή: Mega

ΠΕΝΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΜΠΟΛΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ"

Τη δική τους παρέμβαση στο θέμα της ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος ιού Έμπολα κάνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» το οποίο έχει οριστεί ως νοσοκομείο υποδοχής του πιθανού ασθενή.
Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος –το οποίο είναι διασυνδεόμενο με το Σισμανόγλειο- παραθέτει προβληματισμούς που τους μετέφεραν, όπως αναφέρει, περίοικοι, ασθενείς και συνοδοί, συγγενείς, αναφορικά με τη δυσμενή αλλά όχι απίθανη εξέλιξη της υποδοχής κάποιου πιθανού κρούσματος.
«Έχουμε γίνει αποδέκτες της έκδηλης ανησυχίας των γειτόνων μας στα Μελίσσια, ασθενών και συνοδών, των συγγενών και φίλων, για την πιθανότητα αντιμετώπισης κάποιου ασθενή που πιθανά έχει μολυνθεί από τον ιό. Έχοντας λοιπόν πλήρη συναίσθηση για τη σοβαρότητα της κατάστασης και για τη δικαιολογημένη ανησυχία του κόσμου, αλλά και για την ακρίβεια και εγκυρότητα όσων διατυπώνουμε, κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια απάντησης σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας» εξηγεί το Σωματείο για ποιους λόγους προέβη σε αυτήν την παρέμβαση.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν διευκρινήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά την αποζημίωση του προσωπικού που θα μπει στα σχετικά προγράμματα ετοιμότητας για τον ιό Έμπολα καθώς και για το θέμα της έλλειψης που θα προκύψει στα τμήματα όταν ανακύψει περιστατικό από την μετακίνηση των νοσηλευτών και των γιατρών στη Μονάδα για τον Έμπολα.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις όπως διατυπώθηκαν από το Σωματείο Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του.
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του «Αμαλία Φλέμιγκ» στο γενικότερο σχεδιασμό;
Το «Αμαλία Φλέμιγκ» επιλέχθηκε ως το νοσοκομείο που θα υποδεχτεί ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι είναι μολυσμένοι από τον ιό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εντοπισμένοι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε καραντίνα για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι φορείς – όριο αποτελούν οι τρεις εβδομάδες.
Αν τελικά κάποιος είναι φορέας του ιού θα μεταφερθεί για τη νοσηλεία που απαιτείται σε άλλο νοσοκομείο. Συνεπώς, οι «ύποπτοι» ασθενείς, θα έρθουν στο νοσοκομείο συνοδευμένοι από το κατάλληλο προσωπικό, με εξοπλισμό και μέσα ώστε να είναι η μεταφορά απόλυτα ασφαλής για όλους.
Γιατί επιλέχθηκε το Αμαλία Φλέμιγκ;
Η επίσημη εκδοχή είναι πως η επιλογή έγινε επειδή, Α. Κατά το παρελθόν το Νοσοκομείο είχε προετοιμαστεί με επιτυχία για ειδικές καταστάσεις (επιδημίες κλπ) και υπήρχε ήδη καλή εμπειρία στην προετοιμασία αλλά και το κατάλληλο επιστημονικό (ιατρικό - νοσηλευτικό) και άλλο προσωπικό. Β.Υπήρχαν οι προϋποθέσεις του χώρου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι ασφαλείας. Γ. Η τοποθεσία του Νοσοκομείου. Εκτιμούμε πως έχουν βάση όλα τα παραπάνω. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε και τη φήμη που κυκλοφορεί, πως αφενός κανένα μεγάλο Νοσηλευτικό Ίδρυμα δεν ήθελε την ευθύνη αλλά αφετέρου, ως μία επιπλέον ευκαιρία να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο.
Έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία;
Παρά τα σοβαρά προβλήματα, η ετοιμότητα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Η προετοιμασία του χώρου έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού και τα αναγκαία υλικά νοσηλείας. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού είναι επίσης πολύ καλή και συνεχής.
Υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για το προσωπικό, τους ασθενείς και την κοινότητα;
Πρόκειται για το ερώτημα στο οποίο καταλήγει κάθε σχετική αναφορά για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Η ασφάλεια της αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού είναι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και τη συμμόρφωση στα διεθνή stadards που αντανακλούν όση γνώση υπάρχει για τα χαρακτηριστικά του ιού.
Μπορούμε να αποκλείσουμε το «τυχαίο», το «ατύχημα»;
Όχι, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Όμως, ξέρουμε αρκετά για την προστασία μας, αν και όχι ακόμα για τη θεραπεία καθ' εαυτή. Το πιθανότερο μάλιστα είναι πως και η γνώση που θα αποκτήσουμε στο μέλλον, δεν θα αλλάξει τα μέτρα προστασίας που ήδη παίρνονται. Αυτό σημαίνει πως οι επιπτώσεις ενός «ατυχήματος» θα περιοριστούν άμεσα σε ένα στενότατο κύκλο και δεν θα επηρεάσουν κανένα από τους μη άμεσα εμπλεκόμενους.


protothema.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ- "ΣΑΡΑΚΗΝΑ"

Κύριε Πρόεδρε.
 
Με αφορμή συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο χώρο των εργατικών κατοικιών στο Βαρβάσι- "Σαρακήνα" όπως μεταφορικά ονομάζονται , αλλά δυστυχώς πρόκειται για κυριολεξία- σε σύσκεψη των κατοίκων μετά από πρόσκληση σε φορείς, διαπίστωσα την τραγική κατάσταση που βιώνουν εξ αιτίας του κυβερνητικού εμπαιγμού που υφίστανται αυτοί οι  άνθρωποι εδώ και δεκαετίες, ανεξαρτήτως εάν στην εξουσία ήταν η Χούντα, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή σήμερα η συγκυβέρνηση των δύο τελευταίων.
Ακατάλληλα κτίρια, σοβαρές εστίες μόλυνσης, εγκατάλλειψη στα στοιχειώδη.
Στο τελευταίο κομμάτι ευθύνες έχουν  οι παρελθούσες δημοτικές αρχές, αλλά ευθύνη έχει για το τι μέλλει γενέσθαι  η σημερινή δημοτική αρχή.
Βασικά υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει άμεσα να εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο σε συνεργασία με κατοίκους,  με τους εμπλεκόμενους  φορείς Περιφέρειας και υπουργείων.
Το ένα είναι πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα και  το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε ανθρώπους που πλήρωσαν για να έχουν ασφαλή σπίτια και έχουν ερείπια και το δεύτερο πώς στο μεσοδιάστημα θα φροντίσει η δημοτική αρχή να εξαλείψει εστίες μόλυνσης, επικίνδυνα σημεία με δέντρα ή απομεινάρια φωτιστικών στύλων, παλιοσίδερα στην παιδική χαρά, χορτοκοπές  κλπ.
Η συνέλευση των κατοίκων κατέληξε σε υπόμημα που θα σας κατατεθεί, σε προταση για ευρεία σύσκεψη φορέων του νησιού και του κράτους με την παρουσία τους, και στη δέσμευση να ζητήσουν συζήτηση στο σώμα του ΔΣ.
Συνεπείς στα όσα δεσμευτήκαμε ως Λαϊκή Συσπέιρωση και με δεδομένο ότι δεν παρέστη εκπ΄ροσωπος της δημοτικής αρχής,  ζητάμε το θέμα να εισαχθεί ως επείγον στο ΔΣ.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
 
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΧΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ



Την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει την Τετάρτη ο υπουργός για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα στην επικράτεια,

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά από αίτημα του προέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Κρεμαστινού.

Την ίδια ώρα, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου για τη μεταφορά των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα με επιβατικά πλοία και τον υγειονομικό έλεγχό τους, με στόχο να προστατεύονται και οι άλλοι επιβάτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι η μεταγωγή κρατουμένων με πλοίο ή σιδηρόδρομο πραγματοποιείται σε ιδιαίτερο διαμέρισμα ή καμπίνα, απομονωμένο από τους λοιπούς επιβάτες.

Ωστόσο, λόγω έλλειψης συναφούς χώρου στα περισσότερα πλοία της γραμμής Μυτιλήνη- Πειραιάς, οι μεταγόμενοι συγκεντρώνονται σε ελεγχόμενο χώρο της αίθουσας αεροπορικών καθισμάτων και δεν μετακινούνται σε χώρους παραμονής επιβατών χωρίς επιτήρηση.

Εξάλλου, για τη διαχείριση των παράνομα εισερχομένων στο βόρειο Αιγαίο, ο κ. Κικίλιας θυμίζει ότι αυτοί μεταφέρονται στα Κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών Σάμου, Χίου και Λέσβου, όπου υποβάλλονται σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής ανάμεσα στις οποίες είναι και ο ιατρικός έλεγχός τους και η παροχή κάθε αναγκαίας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ενημέρωση και λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης κατά του ιού Έμπολα ζητά η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΕΑΛΣ).

Με επιστολή της προς τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, η ΠΕΑΛΣ επισημαίνει ότι «με αφορμή τη ραγδαία επιδείνωση μετάδοσης του ιού, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αναφορές του Τύπου και επειδή τα στελέχη του Λιμενικού βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω της καθημερινής υποχρεωτικής επαφής τους με παράνομους μετανάστες, στο πλαίσιο του εντοπισμού και ελέγχου παράνομων μεταναστευτικών ροών, ανησυχούμε. Εντονη όμως είναι και η ανησυχία των στελεχών που μας ‘βομβαρδίζουν’ τις τελευταίες μέρες με ερωτήματα που βέβαια δε μπορούμε να απαντήσουμε» αναφέρουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού.

«Επειδή η ελλιπής ενημέρωση ή ακόμα και η άγνοια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, απαραίτητη θεωρούμε την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του προσωπικού από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Σώματος, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων διαφύλαξης της υγείας των στελεχών του Λιμενικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από άλλους επίσημους φορείς, αλλά και επειδή έως σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης και λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης για τα στελέχη του Λιμενικού, πέραν εκείνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρακαλούμε για τις δικές σας οδηγίες και εντολές για όλες τις απαραίτητες από την πλευρά της Υπηρεσίας ενέργειες για την προστασία των στελεχών» καταλήγει η ΠΕΑΛΣ.

πηγες: Τα ΝΕΑ/ zougla.gr

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ



Το ΔΗ.Πε.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο των παραλλήλων δραστηριοτήτων του δημιούργησε ένα μικρό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, για τον τόπο με τις πολύ δυνατές εικόνες, που ακόμη και σήμερα κοιτώντας τις θαρρείς ότι ο χρόνος έχει παγώσει. Εικόνες συγκινητικές, κάποιες ίσως ακόμη και μακάβριες, που όμως αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της ιστορίας του ασύλου όπου ασθενείς απομονωμένοι, έζησαν όλη τους της ζωή. Πολλοί χάθηκαν δίχως ποτέ κανείς να το μάθει, κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν όμως ως «απόκληροι» και δεκάδες σφαγιάστηκαν το 1822 μέσα στην εκκλησιά του ασύλου. Σε κάθε περίπτωση, όλοι έζησαν στιγματισμένοι. Το «στίγμα» ακολούθησε αυτούς τους ανθρώπους ακόμη και μετά το θάνατό τους, όπου η αναγραφή ενός μόνο αριθμού αντί ονόματος πάνω στους τάφους, ήταν -τότε- «επιβεβλημένη», για την υπόληψη τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.
Το Λεπροκομείο της Χίου υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη). Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1378 και επισήμως έκλεισε το 1957. Έκτοτε, το άλλοτε σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα αφέθηκε στη μοίρα του και αποσυντίθεται …σαν κάποιος -ή και όλοι μας- να του επιβάλλαμε το μαρτύριο που υπέστησαν και οι τρόφιμοί του.
Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου
Σκηνοθεσία/Κινηματογράφηση/Μοντάζ: Γιάννης Ζαφείρης
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Καλλίνης
Δ/ση Φωτογραφίας: Γιάννης Οικονόμου


ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ



Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου γίνονται γνωστά τα εξής:
Σε συνέχεια και τηλεφωνικών ειδοποιήσεων, κάνουμε γνωστό ότι πριν λήξει η προθεσμία αντιστοίχησης των επαγγελματικών αδειών σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας (Προεδρικά Διατάγματα 112/2012, 113/2012, 114/2012, 115/2012, 1/2013 και 103/2013 κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.3982/2011/ΦΕΚ 143Α) που αφορά τα Τεχνικά Επαγγέλματα (Υδραυλικοί, Ψυκτικοί, Χειριστές, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλπ) θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να φροντίσουν άμεσα για την αντιστοίχηση των αδειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα Γραφεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Χίου, Κουντουριώτη 16, Χίος και στο τηλέφωνο 2271352319. 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ.ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΕ Γ.Γ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΩΝ




Tη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη ότι σύμφωνα θα καλυφθεί ενιαία το σύνολο των οικισμών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα απέσπασε στη διάρκεια συνάντησης μαζί του χθες η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την είσοδο της Περιφέρειας στην ψηφιακή εποχή, ζήτημα μεγάλης σημασίας για μια νησιωτική Περιφέρεια όπως αυτή του Βορείου Αιγαίου.
Όπως τονίσθηκε, στόχος της νέας περιφερειακής αρχής είναι η ψηφιακή σύγκλιση, προκειμένου να επιτευχθούν εξοικονόμηση πόρων και χρόνου, αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διοίκηση της Περιφέρειας στη λογική της οριζόντιας διοικητικής διάρθρωσης, όπως αυτή άλλωστε αποτυπώθηκε στις αρμοδιότητες που μεταβιβάστηκαν στους Θεματικούς  Αντιπεριφερειάρχες.
Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της ενοποίησης του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τον κ. Δασκαλάκη να δεσμεύεται ότι σύντομα θα καλύπτεται ενιαία το σύνολο των οικισμών.

Δωρεάν wifi
Επίσης, συζήτηση έγινε για την εγκατάσταση ελεύθερου ασύρματου internet (freewi-fi)  σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς και για την εντός του Νοεμβρίου κάλυψη με ευρυζωνική σύνδεση όλων των σημείων που δεν καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρίες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο «Ψηφιακό Μέρισμα», που αφορά πολίτες που λαμβάνουν κοινωνικό μέρισμα και οι οποίοι μέσω κουπονιού θα πάρουν δωρεάν ένα tablet και ένα χρόνο σύνδεση στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της νέας Περιφερειάρχη με στέλεχος της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στην προώθηση σύγχρονων εργαλείων στη διοίκηση της Περιφέρειας


πηγη lesvos report

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Μία μελλοντική «έκρηξη» στην παραγωγή και χρήση φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται, δεν θα αποβεί αρκετή από μόνη της, χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές για το κλίμα, προκειμένου να «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τελικά, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή -εξαιτίας του φυσικού αερίου- να υπάρξει αύξηση έως 10% στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» έως το 2050. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο αναλυτική του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία συσχέτισε τις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία, στην ενέργεια και στο κλίμα τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων προσομοίωσης.
Οι ερευνητές από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αυστραλία), με επικεφαλής τον Χαεγόν ΜακΓιέον του Εθνικού Εργαστηρίου Pacific Northwest του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", δείχνει ότι ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει τον ρυπογόνο άνθρακα μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σε βάθος χρόνου.
Επειδή το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α.), πολλοί ειδικοί είχαν ελπίσει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή και ζήτηση του φυσικού αερίου θα συμβάλει αισθητά στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη (που συνοψίζει το παρεμφερές αποτέλεσμα πέντε ξεχωριστών μοντέλων πρόβλεψης) συμπεραίνει ότι τέτοιες ελπίδες είναι πλήρως ανεδαφικές.
Μία αιτία γι' αυτό είναι ότι το ολοένα φθηνότερο φυσικό αέριο δεν ανταγωνίζεται μόνο τον άνθρακα, αλλά και άλλες πιο «καθαρές» πηγές ενέργειας, όπως την πυρηνική και τις ανανεώσιμες (αιολική, ηλιακή κ.α.). Επιπλέον, ακριβώς επειδή το φυσικό αέριο γίνεται -λόγω της χαμηλότερης τιμής του και της δημιουργίας νέων αγωγών διέλευσης- πιο εύκολα προσβάσιμο, διευκολύνει την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τις αναπόφευκτες συνέπειες που έχει αυτό για την περαιτέρω ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Τέλος, το φυσικό αέριο δεν παύει να περιέχει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου πιο ισχυρό και από το διοξείδιο του άνθρακα. Στη διάρκεια της παραγωγής και διανομής του φυσικού αερίου, ένα μέρος από αυτό το μεθάνιο διαφεύγει απευθείας στην ατμόσφαιρα. Εν ολίγοις, εξαιτίας όλων των παραπάνω, το φυσικό αέριο τείνει διαχρονικά να αντισταθμίσει τα οφέλη του (περισσότερη ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον κ.α.).
Χάρη στις νέες τεχνικές (οριζόντια γεώτρηση, υδραυλική ρωγμάτωση κ.α.), η παγκόσμια παραγωγή του φυσικού αερίου αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί έως το 2050. Όμως, «το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το άφθονο φυσικό αέριο από μόνο του ελάχιστα θα επιφέρει κάποια επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής», όπως αναφέρουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι «οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνουν λόγω της απουσίας εκείνων των πολιτικών για το κλίμα που θα προωθήσουν συστηματικά ενεργειακές πηγές με λιγότερο άνθρακα».

protothema.gr

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Βελτιώσεις στην εξεταστέα ύλη πέντε μαθημάτων της Γ' Λυκείου, στα οποία οι μαθητές θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ενώ στο τέλος του μήνα και οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους τα θέματα, που φέτος περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων.
Οσον αφορά τη Γ' Λυκείου, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος υπέγραψε απόφαση με την οποία γίνονται μικρές μειώσεις στην εξεταστέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων: Φυσική (Γενικής Παιδείας), Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) της Γ' Τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015.
Οι μαθητές θα ενημερωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες από τα σχολεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε, επίσης, οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς των Επαγγελματικών Λυκείων σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Επιλογής.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν ευελιξία ως προς τη διδασκαλία χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στις ομαδικές εργασίες.
Για παράδειγμα, στη Νεοελληνική Γλώσσα τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται σύνδεση της γλώσσας με τον κόσμο, δηλαδή οι γνώσεις για τη γλώσσα να προσφέρονται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται η κατανόηση και η κριτική ανάγνωση των κειμένων, επομένως και του κόσμου.
Οσον αφορά την εξεταστέα ύλη της Α' και της Β' Λυκείου, έχει υποστεί μειώσεις και σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί στην Τράπεζα Θεμάτων. Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, «η ύλη για την Α' Λυκείου είναι υπό ανάρτηση, εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται με βάση τη μείωση της ύλης.
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αναρτημένα τα θέματα του α' τετραμήνου και κάποια θέματα του β' τετραμήνου και εντός Νοεμβρίου θα είναι αναρτημένη όλη η ύλη της Β' Λυκείου.
Σχετικά με τις βελτιώσεις στην Τράπεζα Θεμάτων ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «διαπιστώνοντας μέσα στο καλοκαίρι ότι είχαμε δύο ζητήματα που σχετίζονταν αφενός με τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α' Λυκείου, άμεσα με μια νομοθετική πρωτοβουλία επιλύσαμε το πρόβλημα χωρίς να θίξουμε το πνεύμα του νόμου.
Ενα δεύτερο θέμα που είχε ανακύψει το καλοκαίρι ήταν το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων. Με οδηγίες έχει συντελεστεί σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό η μείωση της ύλης και της Α' Τάξης, αλλά και της Β' Τάξης του Λυκείου, αλλά κυριότερα ο εξορθολογισμός της Τράπεζας Θεμάτων και η διαχείριση των θεμάτων».
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα καταθέσει τροπολογία η οποία θα προβλέπει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, προκειμένου να τίθενται αυτοδίκαια σε αργία οι εκπαιδευτικοί εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.
Νικολίτσα Τρίγκα
Ολόκληρη η εξεταστέα ύλη
Υστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος, υπέγραψε απόφαση με την οποία τροποποιείται η αρχική απόφαση ως προς την εξεταστέα − διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων: Φυσική (Γενικής Παιδείας), Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) της Γ ́ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014−2015 ως εξής:
ΦΥΣΙΚΗ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
Από το βιβλίο «Φυσική» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Γεωργακάκου Π., Σκαλωμένου Αθ. κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
1. ΤΟ ΦΩΣ
1.1 Η φύση του φωτός.
1.3 Μήκος κύματος και συχνότητα του φωτός κατά
τη διάδοσή του.
1.4 Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα.
2. ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
2.1 Ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου.
2.2 Διακριτές ενεργειακές στάθμες.
2.3 Μηχανισμός παραγωγής και απορρόφησης φωτονίων.
2.4 Ακτίνες Χ.
3. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
3.1 Ιδιότητες των πυρήνων.
3.3 Η ραδιενέργεια. (Εκτός της υποπαραγράφου: Ρυθμοί διάσπασης – Χρόνος υποδιπλασιασμού)
3.4 Πυρηνικές αντιδράσεις. (Εκτός των υποπαραγρά− φων: Πυρηνική σχάση, Πυρηνική σύντηξη και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων)
3.5 Εφαρμογές και κίνδυνοι της ραδιενέργειας.
ΣημείωσηΤα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο με έγχρωμο φόντο (πράσινο) δεν αποτελούν εξεταστέα – διδακτέα ύλη.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
A. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος», Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) "Διό− φαντος".
1. Εισαγωγή:
Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:
Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.
Κεφ. Δ3: Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη.
ΙΙ. Ο ΠΛΑΤΩΝ:
Κεφ. Ε1: Ο βίος του
ΙΙΙ. Πλάτωνος Πρωταγόρας:
α) (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή...» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα και ο μύθος για τη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας»)
β) (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου)
IV. Πλάτωνος Πολιτεία: Εισαγωγή στην Πολιτεία
α) (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα πρόσωπα του διαλόγου)
β) (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι−βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).
γ) (Η αλληγορία του σπηλαίου).
V. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):
α) («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης− Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).
β) («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα−Το τέλος της ζωής του»).
VI. Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια, Εισαγωγή (ολόκληρη)
VII. Αριστοτέλη Πολιτικά, Εισαγωγή (ολόκληρη)
2. Κείμενα:
Ι. ΠΛΑΤΩΝ
Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7. Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13.
ΙΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.
Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20. B. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΚΕΙΜΕΝΟ
Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.
2. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ − ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ
α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α ́, Β ́, Γ ́ Γυμνασίου, έκδοση 2014.
β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α ́ τάξης Γενικού Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση 2014 (ενότητες 1 − 21).
ΧΗΜΕΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ ́ Τάξης Γενικού Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ.ά., έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
Κεφάλαιο 1ο Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων και ο περιοδικός πίνακας,εκτός από:
α) την ηλεκτρονιοσυγγένεια της παραγράφου 1.4 και β) τα σχήματα μορίων − θεωρία VSEPR και αποκλίσεις από τα κανονικά σχήματα της παραγράφου 1.5
Κεφάλαιο 3ο Οξέα – Βάσεις και Ιοντική ισορροπία, εκτός από:
α) την ισχύ οξέων – βάσεων και μοριακή δομή της
παραγράφου 3.2 και
β) την παράγραφο 3.7 Γινόμενο διαλυτότητας.
Κεφάλαιο 5ο Οργανική χημεία,εκτός από:
α) το επαγωγικό φαινόμενο της παραγράφου 5.1
β) την παράγραφο 5.2 στερεοϊσομέρεια (εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια)
γ) την αρωματική υποκατάσταση της παραγράφου 5.3 δ) τους μερικούς μηχανισμούς οργανικών αντιδράσεων της παραγράφου 5.3 και
ε) τις οργανικές συνθέσεις της παραγράφου 5.4 με
εξαίρεση την αλογονοφορμική αντίδραση.
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο: «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Δ. Μπουραντά, Α. Βάθη, Χ. Παπακωνσταντίνου, Π. Ρεκλείτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
Κεφάλαιο 1: Επιχειρήσεις και Οργανισμοί
1.2 Η Επιχείρηση
1.3 Λειτουργίες της επιχείρησης
1.4 Η Επιχείρηση και το Περιβάλλον της
1.5 Η Αποτελεσματικότητα των Επιχειρήσεων
Κεφάλαιο 2: Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων
2.1 Εισαγωγικές Έννοιες
2.2 Οργάνωση και Διοίκηση (εκτός από την παράγρα− φο 2.2.4. «Η χρησιμότητα και η καθολική εφαρμογή του Management» και τις αντίστοιχες στο 2.2.4. ασκήσεις)
Κεφάλαιο 3: Διοικητικές Λειτουργίες 
3.3 Διεύθυνση
3.3.1 Ηγεσία – Βασικές έννοιες
3.3.2 Παρακίνηση
3.3.3 Δυναμική Ομάδων
3.3.4 Επικοινωνία
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
Από το βιβλίο «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ ́ τάξης Γενικού Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Α. Βακάλη, Η. Γιαννόπουλου, Ν. Ιωαννίδη, Χ. Κοίλια, Κ. Μάλαμα, Ι. Μανωλόπουλου, Π. Πολίτη, έκδοση (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος».
1. Ανάλυση προβλήματος
1.1 Η έννοια πρόβλημα.
1.2 Κατανόηση προβλήματος.
1.3 Δομή προβλήματος.
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων.
1.5 Κατηγορίες προβλημάτων.
1.6 Πρόβλημα και υπολογιστής.
2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων
2.1 Τι είναι αλγόριθμος.
2.3 Περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων.
2.4 Βασικές συνιστώσες/ εντολές ενός αλγορίθμου. 2.4.1 Δομή ακολουθίας.
2.4.2 Δομή Επιλογής.
2.4.3 Διαδικασίες πολλαπλών επιλογών (αφαιρείται από το Παράδειγμα 4 «Ανάθεση γραμμάτων σε αριθ− μούς» η τελευταία πρόταση "Αν οι διαφορετικές επιλογές ... στο παράδειγμα που ακολουθεί.", που αναφέρεται στην πολλαπλή επιλογή, καθώς και το Παράδειγμα 5. Επιλογή ορίων).
2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες.
2.4.5 Δομή Επανάληψης.
3. Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
3.1 Δεδομένα
3.2 Αλγόριθμοι + Δομές Δεδομένων=Προγράμματα
3.3 Πίνακες
3.4 Στοίβα
3.5 Ουρά
3.6 Αναζήτηση
3.7 Ταξινόμηση
6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό
6.1 Η έννοια του προγράμματος.
6.2 Ιστορική αναδρομή.
6.2.1 Γλώσσες μηχανής.
6.2.2 Συμβολικές γλώσσες ή γλώσσες χαμηλού επιπέδου.
6.2.3 Γλώσσες υψηλού επιπέδου.
6.2.4 Γλώσσες 4ης γενιάς.
6.3 Φυσικές και τεχνητές γλώσσες.
6.4 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων.
6.4.1 Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος.
6.4.2 Τμηματικός προγραμματισμός.
6.4.3 Δομημένος προγραμματισμός.
6.7 Προγραμματιστικά περιβάλλοντα.
7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού
7.1 Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ.
7.2 Τύποι δεδομένων.
7.3 Σταθερές.
7.4 Μεταβλητές.
7.5 Αριθμητικοί τελεστές.
7.6 Συναρτήσεις.
7.7 Αριθμητικές εκφράσεις.
7.8 Εντολή εκχώρησης.
7.9 Εντολές εισόδου−εξόδου.
7.10 Δομή προγράμματος.
8. Επιλογή και επανάληψη
8.1 Εντολές Επιλογής
8.1.1 Εντολή ΑΝ
8.2 Εντολές επανάληψης
8.2.1 Εντολή ΟΣΟ...ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ
8.2.2 Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ
8.2.3 Εντολή ΓΙΑ...ΑΠΟ...ΜΕΧΡΙ
9. Πίνακες
9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες.
9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες.
9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες.
9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων.
10. Υποπρογράμματα
10.1 Τμηματικός προγραμματισμός.
10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων.
10.3 Πλεονεκτήματα του τμηματικού προγραμματισμού.
10.4 Παράμετροι.
10.5 Διαδικασίες και συναρτήσεις.
10.5.1 Ορισμός και κλήση συναρτήσεων.
10.5.2 Ορισμός και κλήση διαδικασιών.
10.5.3 Πραγματικές και τυπικές παράμετροι.
Οι ενότητες 3.4 και 3.5 εξετάζονται μόνο ως θεωρία.
Σημείωση: Οι μαθητές θα μπορούν να διατυπώνουν τις λύσεις των ασκήσεων των εξετάσεων είτε σε οποιαδήποτε μορφή παράστασης αλγορίθμου είτε σε «ΓΛΩΣΣΑ», όπως αυτή ορίζεται και χρησιμοποιείται στο διδακτικό εγχειρίδιο.
Ασκήσεις ή παραδείγματα του βιβλίου μαθητή ή του τετραδίου μαθητή που χρησιμοποιούν την ΕΠΙΛΕΞΕ, η οποία έχει εξαιρεθεί, θα αντιμετωπίζονται με τη χρήση άλλης δομής επιλογής. ατά τα λοιπά ισχύει η με αρ. πρωτ. 104968/Γ2/ 07−07−2014 υπουργική απόφαση (Β ́ 1938).


ethnos.gr 

"ΒΟΜΒΑ" ΚΑΜΜΕΝΟΥ : ΤΟ ΣΔΟΕ ΑΣΚΟΥΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ.

Να συνεχιστεί η έρευνα για το πρωτοσέλιδο της Contra News σχετικά με τις πιέσεις που δέχθηκαν βουλευτές από κλιμάκια του ΣΔΟΕ ζήτησε ο Πάνος Καμμένος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Κουτζαμάνη.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προχώρησε σε καταγγελίες σχετικά με βουλευτές του και πιέσεις από το ΣΔΟΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ δέχθηκε πέντε επισκέψεις για έλεγχο από εφοριακούς.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι θα δώσει και νέα στοιχεία σχετικά με τις κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος στελεχών των ΑΝ.ΕΛ.


newsbomb.gr

Bloomberg : ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δραματική προειδοποίηση για την απεμπλοκή από το Μνημόνιοαπό το πρακτορείο Bloomberg που πριν από λίγο έγραψε πως ''το σχέδιο της Ελλάδας να ξεφύγει από τα δεσμά του μεγαλύτερουπρογράμματος διάσωσης στην ιστορία κινδυνεύει να καταρρεύσει''.
Το δημοσίευμα του Bloomberg ''πατάει'' πάνω στο ξεπούλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
''Το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές'' δηλώνει στο διεθνές πρακτορείο ο Έλληνας αναλυτής Θ. Δρογώσης από την Prantelakis Securities.
Ο ίδιος προσθέτει: Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πρόωρη έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης μπορεί να αποδείξει ότι η δημοσιονομική πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι μη βιώσιμη.
Πηγή: capital

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Από μισθολογικές καταστάσεις θα πληρώνονται στο εξής οι εφημερίες στους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων.
Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο - σκούπα που προωθεί το υπουργείο Υγείας και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι διευθυντές και οι επιμελητές μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (πρώτη ζώνη) θα πληρώνονται τις επιπλέον εφημερίες με τη διαδικασία του νόμου 3868 του 2010.
Το ανώτατο όριο αποζημίωσης διαμορφώνεται στα αντίστοιχα όρια των γιατρών που υπηρετούν σε μεσαία νοσοκομεία (δεύτερη ζώνη).

ethnos.gr