Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας!


cold_autumn_sea_by_vally5-d4g9ovz
Μετά τους νότιους ανέμους και τον ζεστό καιρό, έρχονται οι βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Για αύριο στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χωρά βελτιωμένος καιρός με βόρειους ανέμους 5 με 6 μποφόρ και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βελτίωση τη νύχτα από τα δυτικά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά από τα βόρεια βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: έως 22 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές βροχές και στις βορειότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 22 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 22 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 22 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση γιά αύριο πέμπτη
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οπού είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά.
Άνεμοι: δυτικοί 4 με 6 και σταδιακά βόρειοι με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια δυτικοί που βαθμιαία θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς κελσίου.

e-nautilia.gr

Συγχαρητήρια επιστολή Βαρβιτσιώτη στον Νίκο Τσάκο


nikos_tsakos_
Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tsakos Energy Navigation, Νίκο Τσάκο για την εκλογή του ως Προέδρου τηςΙΝΤΕRΤΑΝΚΟ. Επισημαίνεται ότι ο κ. Νίκος Τσάκος εξελέγη την περασμένη εβδομάδα νέος Πρόεδρος της INTERTANKO από το Συμβούλιο των Μελών της, ενώ έως τότε εκτελούσε χρέη ενός εκ των τριών Αντιπροέδρων της Διεθνούς Ένωσης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην επιστολή του μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που αποδίδει η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και τους Έλληνες επιχειρηματίες. «Η εκλογή σας στην εξόχως τιμητική αυτή θέση από τα Μέλη της INTERTANKΟ, του σημαντικότερου θεσμικού φορέα στον τομέα των δεξαμενοπλοίων με ουσιαστική και εποικοδομητική συνεισφορά διεθνώς, σηματοδοτεί την αναγνώριση, το κύρος και την ποιότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι με τις σταθερά υψηλές επιχειρηματικές επιδόσεις τους και τις συνεχείς προσπάθειες τους διατηρούν την ναυτιλία της χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως», χαρακτηριστικά τονίζει.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει στην επιστολή του ότι «αποτελεί συνέχεια της παράδοσης των τελευταίων ετών η επιλογή Ελλήνων σε θέσεις ευθύνης διεθνών οργανισμών της ναυτιλίας, γεγονός που προσδίδει κύρος τόσο στην Ελληνική ναυτική οικογένεια, όσο και συνολικά στην χώρα μας» ενώ, κλείνοντας, αναφέρει ότι: «Σας συγχαίρω και πάλι και σας εύχομαι υγεία και καλή επιτυχία στο έργο σας, ευελπιστώντας στη συνέχιση της αγαστής μέχρι σήμερα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και της INTERTANKO προς όφελος της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας».
Σημειώνεται, ότι η INTERTANKO αποτελεί τη Διεθνή Ένωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων. Τον Ιανουάριο του 2014 η Ένωση αριθμούσε 212 Μέλη των οποίων ο στόλος αντιστοιχεί σε περίπου 3.040 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας (dwt) 270 εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο της INTERTANKO εξετάζονται οι συναφείς πολιτικές και διαμορφώνονται οι θέσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή συναφούς πληροφόρησης και παροχής οδηγιών για την ναυτιλιακή βιομηχανία υγρών φορτίων. Στόχος τηςINTERTANKO είναι οι ασφαλείς μεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δημιουργία συνθηκών ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

e-nautilia.gr

«Η απλήρωτη ναυτική εργασία αφορά πάνω από το 70% των Ακτοπλοϊκών πλοίων»


nautergates_aktoploia_sillogikes-simvaseis_
Η Β΄ Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ η οποία συνήλθε στον Πειραιά στις 30/10/2014 έπειτα από διαλογική συζήτηση κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:
Καταγγέλλουμε την Ναυτιλιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ η οποία με διαδοχικά και διαχρονικά μέτρα στηρίζει και ενισχύει τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο νόμος 4150/2013, ο νόμος 4256/2014 με τους οποίους μειώνονται οι οργανικές θέσεις και συνθέσεις των Ναυτεργατών αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών μας ταμείων (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας Ε.Ν) διάλυση του Οίκου Ναύτη και ταυτόχρονα αλματώδη αύξηση της ανεργίας στον χώρο της Ναυτιλίας.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πριν δύο χρόνια τριπλασίασε την φορολογία των Ναυτικών, ενώ πρόσφατα με τροπολογία στην Βουλή θέσπισε ως εθελοντική την φορολογία των εφοπλιστών διατηρώντας την σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και στην ουσία οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο στον χώρο της Ναυτιλίας φοροδιαφεύγουν και απολαμβάνουν ένα προκλητικό από κοινωνικής άποψης καθεστώς φοροασυλίας.
Παράλληλα με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές στον χώρο της Ναυτεργασίας, τα ασφαλιστικά μας ταμεία έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και μαρασμό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, προτίθεται να καταργήσει την αυτόνομη και αυτοτελή ύπαρξη των ταμείων μας και να τα ενσωματώσει σε ένα κοινό ασφαλιστικό ταμείο για όλους τους εργαζόμενους. Μια τέτοια πολιτική επιλογή συνιστά σοβαρότατους κινδύνους για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα (όρια ηλικίας – θαλάσσια υπηρεσία – κ.λπ).
Η Ελληνική Ακτοπλοΐα συνεχώς συρρικνώνεται, πλοία αποσύρονται, Ακτοπλοϊκές εταιρίες χρεοκοπούν, τα δρομολόγια επίσης μειώνονται, η ταχύτητα των πλοίων μειώνεται στο όνομα της μείωσης των καυσίμων και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι τραγική τόσο σε ότι αφορά τα δικαιώματα των Ναυτεργατών, όσο και των νησιών που στερούνται στοιχειώδους συγκοινωνίας ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Η απλήρωτη ναυτική εργασία αφορά πάνω από το 70% των Ακτοπλοϊκών πλοίων. Συστηματικά παραβιάζονται τα ωράρια εργασίας, οι ώρες ανάπαυσης, οι ΣΣΕ και η ναυτική νομοθεσία.
Υπουργείο Ν.Α – Λιμενικές αρχές ανέχονται την εφοπλιστική αυθαιρεσία, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την επιβολή του νόμου, η μαύρη εργασία οργιάζει, ιδιαίτερα σε επισκευαζόμενα πλοία.
Οι ΣΣΕ ανοιχτά αμφισβητούνται από τους εφοπλιστές ενώ η νομιμοποίηση των επιχειρησιακών ΣΣΕ ανοίγει τον δρόμο για τριτοκοσμικούς μισθούς σε όλη την ναυτιλία. Ο Υπουργός Ν.Α απειλεί ότι θα καταργήσει την υπάρχουσα νομοθεσία για την επάνδρωση και οργανική σύνθεση των Ε/Γ πλοίων και πάλι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Πρώτο θύμα θα είναι το ξενοδοχειακό προσωπικό και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο ελληνικό Ναυτεργατικό δυναμικό. Ο κίνδυνος αφελληνισμού της επιβατηγού ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας είναι περισσότερο από ποτέ ορατός!!!
Ταυτόχρονα ο κλάδος μας και ο Ναυτεργατικός κόσμος υφίσταται τις δραματικές συνέπειες από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης και τρόϊκα στο σύνολο των κατακτήσεών του που κερδήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες σε όλους τους τομείς, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ, κοινωνική πρόνοια, υγεία κ.λπ.
Θεωρούμε κοινωνική και πολιτική πρόκληση την πολιτική της κυβέρνησης η οποία διαρκώς παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη οδηγεί χιλιάδες Ναυτεργάτες στην ανεργία, στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το κοινωνικό περιθώριο.
Η ΠΕΝΕΝ και ο ιστορικός μας κλάδος είναι στην πρωτοπορία των αγώνων ενάντια στην κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική. Θεωρούμε ότι είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων με στόχο την επίτευξη της πιο πλατιάς ενότητας και συσπείρωσης του Ναυτεργατικού μας κόσμου.
Αυτή η κυβερνητική πολιτική δεν μερεμετίζεται, ούτε διορθώνεται και φυσικά δεν έχουμε αυταπάτες ότι με κοινωνικούς διαλόγους με τα ανδρείκελα της τρόικα και του μεγάλου κεφαλαίου ότι μπορούμε να διορθώσουμε αυτήν την άθλια κυβερνητική πολιτική.
Παλεύουμε για την ριζική αλλαγή της κυβερνητικής και ναυτιλιακής πολιτικής, για την ανατροπή της υποταγμένης κυβέρνησης στους τοκογλύφους δανειστές, στο μεγάλο κεφάλαιο και στους εφοπλιστές. Η ανατροπή της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το εργατικό κίνημα, για τα συνδικάτα,, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα μικρομεσαία στρώματα, για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση το εργατικό κίνημα πρέπει να πορευθεί αυτόνομα με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο , με οργάνωση, συσπείρωση και αγώνες παλεύοντας για μια σειρά αιτήματα τα οποία πρέπει να συνιστούν ένα σύνολο στόχων και διεκδικήσεων που θα οδηγούν στην επαναφορά των δικαιωμάτων του στην προ μνημονίου περίοδο.
Τα συνδικάτα για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων πρέπει να απαλλαγούν από κάθε εξάρτηση και κηδεμονία από το μεγάλο κεφάλαιο, την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και τα κόμματα, τα οποία θέλουν και επιθυμούν την χρησιμοποίησή τους σαν εργαλεία για το πέρασμα και την υλοποίηση των πολιτικών και κομματικών επιδιώξεών τους.
Επιβάλλεται το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στα πόδια του, να επανασυνδεθεί με τους εργαζόμενους, να έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό, να αναπτύξει τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες στο εσωτερικό του, να ενώσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους στην βάση των κοινών προβλημάτων που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια η καταστροφική τροϊκανή και κυβερνητική πολιτική.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ

e-nautilia.gr

Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια


Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για βιώσιμη διαχείριση με κοινωνική συμμετοχή
Πρόληψη, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, με παράλληλη κοινωνική συμμετοχή είναι οι βασικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων.
Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη πραγματικότητα στην οποία έχει φθάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Οικολόγοι Πράσινοι συζήτησαν το θέμα στη διάρκεια των εργασιών του 11ου Τακτικού Συνεδρίου τους, που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 15-16 Νοεμβρίου. Προηγήθηκε ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι, με συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων πολιτικών χώρων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση.
Με βάση τη συζήτηση αυτή καταθέτουν δημόσια τις προτάσεις τους για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή «μηδενικών απορριμμάτων»», που προωθούν μέσα από τους εκλεγμένους τους στην Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης αλλά για τις οποίες δηλώνουν πως θα αγωνιστούν μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών.
Κεντρικά στοιχεία των προτάσεων είναι η έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση του όγκου, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση, οι αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους αλλά και η κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή.
Βασικοί άξονες προτεραιότητας:
  • Ο σχεδιασμός σε δημοτικό /διαδημοτικό επίπεδο, μέσα από τα σχέδια πενταετίας των ΟΤΑ, τον χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και τα σχέδια ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης
  • Η προώθηση και ριζική αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ με βάση τα δεδομένα της συγκυρίας, αλλά και η επανεξέταση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ
  • Η οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση  των  εθνικών σχεδίων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και διαχείρισης αποβλήτων

Αμυγδαλέζα: Κέντρο εξαθλίωσης και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής



Άλλος ένας θάνατος πρόσφυγα στο “σύγχρονο κολαστήριο” του στρατοπέδου κράτησης στην Αμυγδαλέζα ήρθε στη δημοσιότητα με την ανακοίνωση της έναρξης απεργίας πείνας των συγκρατουμένων του.
Ο 26χρονος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του μετά από πολύμηνη άρνηση της διοίκησης του στρατοπέδου, όπως καταγγέλλεται, να ανταποκριθεί στο αίτημά του για περίθαλψη καθώς  αντιμετώπιζε έντονο αναπνευστικό πρόβλημα. Η ολιγωρία και η αναλγησία της διοίκησης του στρατοπέδου τον οδήγησαν στο θάνατο, καθώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού είχε ήδη καταρρεύσει.
Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων» Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Αυτή την εικόνα της ντροπής που επικρατεί στα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων,  με τις  απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» σε καθεστώς φυλάκισης, την κράτηση  πέραν του (απαράδεκτου έτσι κι αλλιώς) 18μηνου ανθρώπων που όχι μόνο δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα αλλά δικαιούνται και διεθνούς προστασίας, την παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαγόρευση επικοινωνίας με  τον έξω κόσμο και τις οικογένειές τους, τη μη πρόσβαση σε νομική βοήθεια - κοινωνικούς λειτουργούς και  διερμηνείς, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και σίτισης, την ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη, την κακοποίηση και τα βασανιστήρια, δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν ούτε οι δεκάδες -τα τελευταία χρόνια- καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Χριστίνα Ευθυμιάτου πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση του εξανθρωπισμού των συνθηκών κράτησης συντηρώντας το καθεστώς της κατάφορης παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα στρατόπεδα ως “κέντρα εξαθλίωσης και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας”.».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν διατυπώσει μια σειρά προτάσεων για τη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων, στις οποίες περιλαμβάνονται: η ίδρυση ανοιχτών κέντρων υποδοχής, φιλοξενίας και βραχείας διαμονής μεταναστών και προσφύγων χωρίς στέρηση της ελευθερίας και με δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών για παρέμβαση και έλεγχο, η επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, η αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, οι ρυθμίσεις στο διεθνές δίκαιο που επιτρέπουν την διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο στη θάλασσα, η αλλαγή των διαδικασιών ασύλου, ιθαγένειας, έκδοσης αδειών παραμονής, ενσωμάτωσης στην κοινωνία, η παύση της μακροχρόνιας κράτησης για τους μετανάστες χωρίς "χαρτιά" και η δυνατότητα νομιμοποίησης για όσους διαμένουν αποδεδειγμένα για πολλά χρόνια στη χώρα.

Κατάθεση επερωτήσεων προς την Περιφερειακή Αρχή [με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]



Κοινοποιούμε δύο επερωτήσεις που κατέθεσε ο σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Ανδρέας Μπάλλας προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα παρακάτω θέματα:
1)      Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.
2)      Ενέργειες Περιφερειακής Αρχής για την διασφάλιση των συμφερόντων της απέναντι στους υπευθύνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου.













Ανταρσία στο Αιγαίο 2.jpgΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 1η
[με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]
ΘΕΜΑ: Πρόταση ένταξης έργου με θέμα «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, μέσα από την διορισμένη από αυτήν Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έχει παραχωρήσει την υπηρεσία εκπομπής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην κοινοπραξία έξι ιδιωτικών καναλιών (MEGA, ANT1, SKAI, ALPHA, STAR, Μακεδονία), την DIGEA.
Ο διαγωνισμός καταγγέλθηκε και μέσα στην Βουλή ως σκάνδαλο, καθώς η εταιρία ανέλαβε την ψηφιακή εκπομπή για 15 χρόνια με αποικιακού τύπου σύμβαση, με διαγωνισμό-παρωδία, χωρίς ανταγωνιστή, έναντι ευτελούς ποσού για τους μετόχους της και με τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ το κόστος για την DIGEA θα είναι 18 εκ. ευρώ για 15 χρόνια, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 30-40 εκ. τον χρόνο! Ταυτόχρονα, καθώς η DIGEA αποτελείται αποκλειστικά από κανάλια, τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνει, απ' την μία τσέπη θα βγαίνουν στην άλλη τσέπη θα μπαίνουν...
Πρόκειται για πλήρη έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, όχι μόνο από την άποψη του περιεχομένου, όπως το έχουν μέχρι τώρα με τα ιδιωτικά κανάλια και με την κυβερνητική ΝΕΡΙΤ, αλλά και από άποψη ψηφιακής εκπομπής. Θα μπορεί δηλαδή ο πάροχος να ελέγχει το περιεχόμενο οποιουδήποτε καναλιού και αν δεν του αρέσει θα το κόβει. Όπως είχε κάνει με τον 902, ο οποίος προσπαθούσε να αναμεταδώσει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια φάση, κατά την οποία η DIGEA δεν ανταποκρίνεται ούτε στη στοιχειώδη υποχρέωσή της να έχει εγκατεστημένους τους αναγκαίους πομπούς για την ψηφιακή κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι στο Β. Αιγαίο και στην υπόλοιπη χώρα να μην έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες, αφού και το αναλογικό σήμα έχει κοπεί.
Αντί λοιπόν οι φορείς της Πολιτείας να υποχρεώσουν την DIGEA να εκπληρώσει η ίδια στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ή να ακυρώσουν την ανάθεση, βλέπουμε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να αναλαμβάνει η ίδια το κόστος που αναλογεί στην ιδιωτική εταιρία και μάλιστα με ένα πολύ μεγάλο ποσό (600.000 ευρώ) που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλη κατεύθυνση, στα πλαίσια του ίδιου κωδικού (λ.χ. υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο απομακρυσμένων περιοχών ή μικρότερων νησιών).
Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
Ø      Σε ποιες ενέργειες προέβη για να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία και την εταιρία, πριν πάρει την απόφαση να αναλάβει η ίδια το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού;
Ø      Εμπλέκεται η DIGEA σε κάποια φάση της αγοράς και εγκατάστασης των πομπών με την ευθύνη της Περιφέρειας, λ.χ. ενδέχεται να αγοραστούν από αυτήν οι αναμεταδότες ή να συνεργαστούν στην εγκατάσταση στελέχη της εταιρίας;
Ø      Ποια είναι η πολιτική θέση της Περιφερειακής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συχνοτήτων; Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις λυμαίνονται και, αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;

Μυτιλήνη, 18-11-2014

Ο επερωτών

Μπάλλας Ανδρέας
περιφερειακός σύμβουλος
Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Ανταρσία στο Αιγαίο 2.jpgΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 2η
[με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]
ΘΕΜΑ: Ενέργειες Περιφερειακής Αρχής για την διασφάλιση των συμφερόντων της απέναντι στους υπευθύνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου

Τον Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου–Λήμνου λίγο πριν την κατάρρευση της. Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για τις οικονομίες εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Λέσβου και της Λήμνου (και ένα μικρό μέρος και από την Χίο). Η συνολική ζημιά από την κατάρρευση της Τράπεζας είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι 6.000 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής, πέρα από τα κεφάλαια που ήδη έχουν χάσει, κινδυνεύουν να πληρώσουν άλλα τόσα για να καλύψουν μέρος από τις ζημιές που δημιουργήθηκαν.
Δεν πρόκειται απλώς για διαχειριστικά ή επενδυτικά λάθη αλλά για συνειδητή πολιτική σειράς διοικήσεων της Τράπεζας για την ενίσχυση συγκεκριμένων μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και με τα όσα εμμέσως έχει παραδεχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η Συνεταιριστική κάλυπτε από τα ίδια κεφάλαια ακάλυπτες επιταγές πελατών της, χορηγούσε δάνεια σε επιχειρηματίες που ήταν αδύνατο να τα εξυπηρετήσουν λόγω του μικρού τζίρου των επιχειρήσεων τους, έχουν βρεθεί στην Τράπεζα φάκελοι δανειακών συμβάσεων χωρίς καν τα στοιχεία ταυτότητας των δανειοληπτών, ενώ επίσης χορηγούσε δάνεια χωρίς να λαμβάνει τις αναγκαίες εγγυήσεις. Γι' αυτό και πρώην ανώτερα στελέχη της Τράπεζας (του 2004) είναι αντιμέτωπα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για μία εκ των προαναφερομένων περιπτώσεων, ενώ το σύνολο της υπόθεσης διερευνάται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Τα επόμενα χρόνια  η τράπεζα χορηγούσε μπόνους σε στελέχη και μερίσματα στους μεριδιούχους, παρότι οι ορκωτοί λογιστές τόνιζαν πως έπρεπε να κάνει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν τα διαφόρων τύπων θαλασσοδάνεια που είχε χορηγήσει. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες πως συνεχίστηκε η χορήγηση δανείων σε πρόσωπα (φυσικά και νομικά) πέραν των ορίων της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών ήταν να εξανεμιστούν τα κεφάλαια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου και το Μάρτιο του 2012 να ανασταλεί η λειτουργία της. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει είναι ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου). Τα κεφάλαια που έχασαν ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι απώλειες κεφαλαίων προσεγγίζουν τα 800.000 ευρώ. Πρόκειται για ίδια κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τους περιορισμούς του Καλλικράτη για να καλύψουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Λέσβου κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν στο διπλάσιο, όπως προβλέπει το καταστατικό της Συνεταιριστικής για την κάλυψη των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί. Στην περίπτωση αυτή η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει άλλο 800.000 ευρώ, πέραν αυτού που ήδη έχει χάσει.
Τεράστια ήταν η ζημιά που προκλήθηκε και στην τοπική οικονομία από το κλείσιμο της Τράπεζας καθώς, παρά τα προβλήματά της, κάλυπτε σημαντικό μέρος των αναγκών των μικρομεσαίων και πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ορθά έπραξε όταν απέσυρε τις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα, λίγο καιρό πριν το κλείσιμο της. Όμως πέραν αυτού δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει τα κεφάλαια που είχε χάσει από τις συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε.
Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
1)      Γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της ζημίας για την περιουσία της Περιφέρειας από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας; Μπορεί ο εκκαθαριστής της Τράπεζας να ενημερώσει το σώμα για το εύρος της ζημίας που έχει καταγράψει, για τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας έναντι της Τράπεζας, με βάση το νόμο και το καταστατικό της Τράπεζας, και για την πορεία της εκκαθάρισης;
2)      Τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά της και των μεριδιούχων;
3)      Προτίθεται η Περιφέρεια να γίνει μέλος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεριδιούχων, και να στηρίξει και με τον τρόπο αυτό τους ζημιωθέντες μεριδιούχους;
4)      Προτίθεται να συμμετάσχει στην προσφυγή που έχει ξεκινήσει από τον παραπάνω Σύλλογο κατά των πρώην διοικήσεων της Τράπεζας και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράβαση των κανόνων λειτουργίας των Τραπεζών και πλημμελείς ελέγχους που ζημίωσαν την Περιφέρεια ως μεριδιούχο;
5)      Έχει γίνει πρόβλεψη στο προϋπολογισμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν όταν η Περιφέρεια κληθεί να πληρώσει τα επιπλέον 800.000 ευρώ για τις ζημίες της Συνεταιριστικής; Αν όχι, πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό η Περιφερειακή Αρχή;


Νομοσχέδιο – βόμβα για την Υγεία: Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί – Οι ειδικότητες που αναγνωρίζονται και το νέο καθεστώς μονιμοποιήσεων


Την παράταση, κατά δύο χρόνια, της συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΣΥ, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ παρατείνεται μέχρι το 67 ο έτος της ηλικίας τους. Σήμερα, οι γιατροί συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη. Με το ίδιο νομοσχέδιο, αποσυνδέονται τα δύο Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), καθώς και τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία («Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο») και αποτελούν στο εξής ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ακόμη, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις, ενώ για κάθε ιατρική ειδικότητα απαιτείται η ύπαρξη μόνο μίας επιστημονικής εταιρείας.
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι συνιστάται μία επιστημονική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, για κάθε ιατρική ειδικότητα. Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, καταργείται και η Εταιρεία.
Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται οι: Αγγειοχειρουργική, Αιματολογία, Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση, Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία, Αναισθησιολογία, Βιοπαθολογία -Εργαστηριακή Ιατρική, Γαστρεντερολογία, Γενική – Οικογενειακή Ιατρική, Δερματολογία – Αφροδισιολογία, Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός, Εσωτερική Παθολογία, Ιατρική Γενετική, Ιατρική της Εργασίας, Ιατροδικαστική, Kαρδιολογία, Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία, Κυτταρολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Νεφρολογία, Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία, Παθολογική Ανατομική, Παθολογική Ογκολογία, Παιδιατρική, Παιδοψυχιατρική, Πλαστική Χειρουργική, Πνευμονολογία – Φυματιολογία, Πυρηνική Ιατρική, Ρευματολογία, Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακα, Χειρουργική Παίδων, Ψυχιατρική, Ωτορινολαρυγγολογία -Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.
Επίσης, ως εξειδικεύσεις αναγνωρίζονται η Εντατικολογία, η Επεμβατική Ακτινολογία, η Κλινική Μικροβιολογία και η Λοιμωξιολογία.
Δικαίωμα εγγραφής στις Επιστημονικές Εταιρείες έχουν όλοι όσοι έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και κατέχουν τίτλο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας. Οι καθηγητές Ιατρικής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της ειδικότητας που έχουν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν και στις δύο Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.
Δεν μπορεί να εγγραφεί στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία.
Μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών
Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπου υπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.
Επίσης, έλληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.

aftodioikisi.gr

Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας – Τι κάνουν οι δήμοι στο εξωτερικό, τι δεν κάνουν στην Ελλάδα (παραδείγματα)


Σήμερα εορτάζεται μια ξεχωριστή ημέρα… «Η Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας». Καθιερώθηκε το 2001 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαιώματά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα λίγοι γνωρίζουν για την ημέρα αυτή, ενώ οι περισσότερες πόλεις είτε δεν διαθέτουν δημόσιες τουαλέτες ή όπου υπάρχουν η κατάστασή τους δεν είναι και… η καλύτερη.
Επίσης, στα γενικά χαρακτηριστικά της σημερινής ημέρας συγκαταλέγεται το συμπέρασμα ότι 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
Πρόκειται για την ημέρα που μας θυμίζει τα λάθη της Πολιτείας και τις παραλείψεις της αυτοδιοίκησης ακόμα σε σε αυτό το… απλό θέμα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Για παράδειγμα, στον δήμο της Αθήνας λειτουργούν 27 δημόσιες τουαλέτες (19 αυτοπλενόμενες και 8 κτιστές). Αυτές βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος, στη Βαρβάκειο αγορά, στην πλατεία Ψυρρή, Μοναστηρακίου, αλλά και στην πλατεία Αμερικής. Παλαιότερα υπήρχαν πολύ περισσότερες (για παράδειγμα το μακρινό 1950 ο δήμος της Αθήνας είχε 70 ουρητήρια), αλλά με το χρόνο έχουν καταστραφεί.
ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Όσον αφορά την ύπαρξη τουαλετών στα σταθερά μέσα μαζικής μεταφοράς, ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της εταιρείας ΣΤΑΣΗ ΑΕ, Δημήτρης Τσιούφος, εξήγησε πριν ένα χρόνο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στους σταθμούς του μετρό υπάρχουν τουαλέτες, αλλά δεν είναι ανοιχτές για το κοινό, για λόγους ασφαλείας. «Αν κάποιος χρειαστεί την τουαλέτα, μπορεί να το ζητήσει από κάποιο υπάλληλο του σταθμού και αυτός θα κρίνει αν θα του ανοίξει» επισήμανε ο κ. Τσιούφος.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Όσον αφορά στη διαχείριση των χώρων αυτών, τη σύγκριση με τις χώρες του εξωτερικού και το τι κάνουν οι δήμοι, μια εικόνα έδωσε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, πρώην αντιδήμαρχος στο Ρέθυμνο: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξευρεθεί λύση με την έννοια ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εκεί επί τόπου που με το φιλοδώρημα του επισκέπτη ουσιαστικά αποζημιώνονται. Είναι συνεχώς μέσα στο χώρο για να μπορούν να τον συντηρούν και να είναι ευπρεπής και καθαρός. Γενικά, όμως, είναι ένα θέμα υποδομής που θέλει διαχείριση και συντήρηση. Είναι ευαίσθητο το θέμα αυτής της υποδομής και θέλει συνεχή φροντίδα. Όμως, ακόμα και εδώ φαίνεται ότι η κρίση έχει βαθύνει τόσο πολύ, ώστε να μας κάνει να μη μπορούμε να ασχοληθούμε με τέτοια θέματα, κάτι όμως που σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται…»
OI ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν όμως λύσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία σε πόλεις της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία η πόλη ‘Ααλεν εφαρμόζει μια πρωτοποριακή ιδέα βάσει της οποίας επιχορηγούνται επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν τις τουαλέτες τους στο κοινό. Αυτή η δράση ονομάζεται Nette Toillete «Καθαρές τουαλέτες». Η δημοτική επιδότηση εξαρτάται από τον εξοπλισμό των τουαλετών (π.χ. αν έχουν και βρεφικές αλλαξέριες). Η ιδέα αυτή, έτυχε τόσο μεγάλης αποδοχής από επιχειρηματίες που κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις τουαλέτες τους για να προσελκύουν το κοινό! Η γερμανική πόλη μάλιστα… «αναγκάστηκε» λόγω της επιτυχημένης αυτής δράσης να κλείσει τις δημόσιες τουαλέτες της.
Ένα αντίστοιχο μοντέλο, το Community toilet Scheme, έχουν αναλάβει και πολλές πόλεις της Βρετανίας. Το σχέδιο ξεκίνησε από το Δήμο Ρίτσμοντ στο Λονδίνο και περιλαμβάνει χρηματοδότηση επιχειρήσεων με 600 λίρες ετησίως. Την ιδέα αργότερα υιοθέτησαν και άλλοι 13 δήμοι της χώρας.
Στη Γαλλία, επικρατεί το σύνθημα: «Κάντε τις τουαλέτες προτεραιότητα της δημόσιας υγείας» και η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με ειδικές κάρτες που η Πολιτεία δίνει σε ευπαθείς ομάδες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες επώνυμων επιχειρήσεων.
Αντίστοιχο παράδειγμα ακολουθούν και 13 αμερικανικές Πολιτείες.
Παράλληλα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν προβλεφθεί ξεχωριστές δημόσιες τουαλέτες ειδικά προσαρμοσμένες σε άτομα με ειδικές ανάγκες με ειδικά κλειδιά πρόσβασης.
Στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν ειδικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου για ενημέρωση σχετικά με την τοποθεσία των δημόσιων τουαλετών, ενώ μια γαλλική εταιρεία κατασκεύασε και ειδική εφαρμογή για smartphones που λειτουργεί μέσω GPS.
Στη Σεούλ οι δημόσιες τουαλέτες παρέχουν θέρμανση και κλασική μουσική (!) ενώ σε σημεία του κόσμου όπως στη Σιγκαπούρη, στη Νότιο Κορέα, στο Στρασβούργο κ.α. εφαρμόζονται δράσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων τουαλετών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μείνει πολύ πίσω… ακόμα και σε αυτό το απλό αλλά τόσο ουσιαστικό θέμα…


aftodioikisi.gr

Αξιολόγηση δομών και καταγραφή του προσωπικού των δήμων ζητά το ΥΠΕΣ


Την επαναξιολόγηση των δομών των δήμων  ζητά με επιστολή του προς του 325 δημάρχους της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Κατά τον κ. Ντινόπουλο η διαδικασία αυτή γίνεται “προκειμένου να οδηγήσουν στην τροποποίηση των οικείων οργανισμών τους, με γνώμονα τον εξορθολογισμό στη διάρθρωση των οργανωτικών τους δομών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων” με στόχο:
α) Την αξιολόγηση των δομών, μέσω της επικαιροποίησης των υφιστάμενων οργανισμών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα,
β) Την καταγραφή του υφιστάμενου προσωπικού,
γ) η εκτίμηση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων σε χρονικό ορίζοντα τριών(3) ετών και
δ) η εκτίμηση αναγκών στελέχωσης σε χρονικό ορίζοντα τριών (3) ετών.
Καθησυχάζει ο Ντινόπουλος αλλά οι εργαζόμενοι βλέπουν απολύσεις
Μάλιστα, καθώς η επιστολή του εγείρει ανησυχίες με πρώτη την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κάνει λόγο για “συνέχιση της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων και της διάλυσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”,ο κ. Ντινόπουλος επιχειρεί να τις καθησυχάσει τονίζοντας ότι  “η ανωτέρω διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με απόλυση υπαλλήλων ή περιορισμό οποιουδήποτε δικαιώματός τους. Αντίθετα, αποσκοπεί στην αρτιότερη και ορθολογικότερη οργάνωση των Δήμων, προκειμένου να μπορέσουν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να αντλήσουν πόρους, οι δε Δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν μπροστά τους μια ολόκληρη θητεία να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στο έργο τους”, προσθέτει.
Παράλληλα, μαζί με την επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών στέλνει εννιασέλιδο κείμενο με Προδιαγραφές και Οδηγίες για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση δομών

aftodioikisi.gr