Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η σελίδα της Διαφάνειας – Δείτε πόσα ξοδεύουν οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές


Η νέα ιστοσελίδα της «Διαφάνειας Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2014», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών άνοιξε και… εκπέμπει. Στόχος, η πλήρης δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ν 3870/2010 (Α138) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενισχύει τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και το σεβασμό των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.
Ειδικότερα:
  • Συγκροτούνται 7 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός. Μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΠΕΔ / ΕΝΠΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων και των εκλογικών παραβάσεων. Η επιτροπή επιβάλλει άμεσα ποινές στους παραβάτες.
  • Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Οι συνδυασμοί θα μπορούν να εκδίδουν θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπα εισιτήρια εισόδου για εκδηλώσεις τα οποία θα είναι ονομαστικοποιημένα.
  • Περιορίζεται το κόστος του προεκλογικού αγώνα, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους, άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
  • Μπαίνει οριστικά τέλος στη ρύπανση του περιβάλλοντος κατά την προεκλογική περίοδο από τις αφίσες, τα αεροπανώ και τις γιγαντοαφίσες.
Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που συμμετέχουν όλων των περιφερειών και για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων . Για τους υπόλοιπους δήμους η διαδικασία είναι προαιρετική, αλλά στα πλαίσια της διαφάνειας, μπορεί να υποστηριχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Το σύνολο των στοιχείων που δημοσιοποιούν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του παρόντος δικτυακού τόπου. Μπορείτε να αναζητήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό ή υποψήφιο για οποιαδήποτε περιφέρεια ή δήμο από την επιλογή Έσοδα/Δαπάνες Υποψηφίων. Τα στοιχεία ενημερώνονται σταδιακά, όπως θα καταχωρούνται από τους συνδυασμούς.
Η καταχώρηση γίνεται με ευθύνη του διαχειριστή του κάθε συνδυασμού. Αν είσαστε διαχειριστής ή υποψήφιος δήμαρχος / περιφερειάρχης, επιλέξτε Σύστημα Διαχείρισης για να μεταβείτε στο ελεγχόμενο σύστημα διαχείρισης των στοιχείων.

aftodioikisi.gr

Δημοσκόπηση Public Issue: 2,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ


Τρεις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται 2,5% της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει στο 24%.
Η έρευνα της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών» διεξήχθη από τις 19 έως τις 25 Μαΐου σε δείγμα 1.200 ατόμων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 30%, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 27,5%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) με 8,5% και στην κατάταξη ακολουθούν: η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.
Τα ποσοστά στην κατηγορία «Λοιπά», με σύνολο 7,5%, κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά! Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%, Ενωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

aftodioikisi.gr

Κάννες: Το e mail του Παπανδρέου που έστειλε τον Βενιζέλο στο νοσοκομείο


Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian με την οποία αναφέρεται στη σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011 έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα της βύθισης της Ευρώπης στο χάος».
Στην έναρξη της εξιστόρησης της κρίσιμης συνόδου η συντάκτρια της εφημερίδας γράφει σε δραματικό ύφος ότι «ήταν ένα γεύμα στο οποίο μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μίλησαν και κανείς δεν έφαγε». Για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί που «αγριοκοίταζαν» τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, τους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο, το έκτακτο δείπνο είχε ξαφνικά μετατραπεί σε καθοριστική στιγμή «που μπορούσε να σώσει ή να διαλύσει την ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ποτέ πριν δεν είχα δει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», θυμάται ο κ Βενιζέλος, τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ πολύ επιθετικό», προσθέτει.
Στον σχολιασμό που παρεμβάλλει η ανταποκρίτρια της Guardian σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις που μόλις τώρα βγαίνουν αναφορικά με εκείνη την ημέρα στις Κάννες, αρχικά από τους Financial Times, ρίχνουν νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης «που είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι η χώρα δεν έχει τον έλεγχο των πολιτικών της».
Προσθέτει ότι το δείπνο στις Κάννες ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωση-«βόμβα» του Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, το οποίο «πολλοί φοβούνταν ότι θα βύθιζε την ήπειρο σε πλήρες χάος», την ώρα που η Ιταλία φαινόταν να ακολουθεί στο δρόμο των προβλημάτων χρέους την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί εξοργίστηκαν με την ανακοίνωση Παπανδρέου και η υπομονή τους εξαντλήθηκε. «Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος», λέει ο κ. Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την [επόμενη] δόση [της βοήθειας], το πρόγραμμα [διάσωσης], το κούρεμα».
Το τελεσίγραφο έθεσε ένα «ανυπόφορο δίλημμα», σχολιάζει η συντάκτρια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες». Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα υποτίθετο ότι θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας, ποτέ για την παρουσία της χώρας στο ευρώ.
Φοβούμενη τα χειρότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου [από την ευρωζώνη] μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, «διότι το αποτέλεσμα [του δημοψηφίσματος] θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ‘όχι’». Τόσο ο Γιούνκερ, «γνωστός για τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα», όπως γράφει η εφημερίδα, όσο και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μιλήσει δημοσίως για εκείνη τη συνάντηση, πλην του τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν που έχει γράψει περί «ψυχολογικού πολέμου». Υπό την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας ο Παπανδρέου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και έπειτα έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ «που υπέκυψε στην κρίση», αντικαθιστάμενος από τον Λουκά Παπαδήμο. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την προσωπική εξιστόρηση της κρίσης σε βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο Σαρκοζί ήταν τόσο εξοργισμένος που πήδηξε στο τραπέζι φωνάζοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «είσαι ένας γαμ… ψυχοπαθής!»
Η Guardian αναφέρει επίσης ότι παρά τις διαψεύσεις από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως ισχυρίζονταν οι Financial Times, έγγραφα που τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας δείχνουν πως όταν η ελληνική αντιπροσωπεία ταξίδεψε για τις Κάννες υπήρχαν ήδη σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ενός Grexit.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι έως τον Μάρτιο του 2012 η ΕΚΤ είχε συντάξει έναν οδικό χάρτη με έκτακτα βήματα που θα λαμβάνονταν αν το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους φαινόταν απίθανο να επιτύχει. Το «σενάριο καταστροφής» περιελάμβανε πάγωμα των καταθέσεων, με τις αναλήψεις να περιορίζονται στα 100 ευρώ την εβδομάδα και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Στη συνέχεια η συντάκτρια σχολιάζει ότι όταν περιγράφει τα γεγονότα των Καννών ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακόμα χλομιάζει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του είχε πει για το δημοψήφισμα διότι ήξερε πως θα διαφωνούσε.
Στην αρχή ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ιδέα, επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήθελε να διαιρέσει περισσότερο τη χώρα ή το κυβερνών κόμμα. Αλλά όταν ένα email από τον Γ. Παπανδρέου τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ο τότε υπουργός Οικονομικών ένιωσε τόσο αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους. «Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το email στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε “Τι θα συμβεί αν χάσουμε;” του απάντησα “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;” Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί», λέει ο κ. Βενιζέλος.
Στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν με ορό, το τηλέφωνο του κ. Βενιζέλου άρχισε να χτυπά. Πρώτος πήρε ο Σόιμπλε, μετά ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν και έπειτα ο Γιούνκερ. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβαινε. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος – έπρεπε να συνοδεύσει τον Παπανδρέου στις Κάννες», σημειώνεται.
Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση «υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό». Αλλά όταν είδε ότι διακυβευόταν το μέλλον της χώρας άλλαξε τακτική. «Η πτήση της επιστροφής [στην Αθήνα] ήταν η πιο δραματική που έχω κάνει ποτέ», λέει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εμμείνει στη θέση του και βγαίνοντας από τη συνάντηση είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιούταν. Εν τω μεταξύ, χωρίς ο Έλληνας ηγέτης να το γνωρίζει, οι Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν δηλώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μία επιλογή: δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ευρωζώνη.
«Ως υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πω κάτι. Αν την επομένη οι Έλληνες ξυπνούσαν με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους τόσο αβέβαιο θα είχαμε απόλυτο πανικό και μαζικές αναλήψεις. Θα είχαμε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ευρωζώνη, πέρα από την αυτοκαταστροφή μας», συνεχίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Καθώς ο κ. Παπανδρέου κοιμόταν στο κάθισμά του, ο Βενιζέλος ετοίμαζε μία δήλωση που θα ήταν τελικά «η αρχή του τέλους του δημοψηφίσματος», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.
Εντός λεπτών από την προσγείωση η οκτώ παραγράφων ανακοίνωσή του δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η θέση της Ελλάδα εντός του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό το κεκτημένο του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα δημοψήφισμα».
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, ήταν 4.45 το πρωί, περίπου τρεις ώρες πριν το άνοιγμα των τραπεζών και εννέα ώρες μετά την έναρξη του γεύματος στις Κάννες. «Η πιο σκοτεινή ώρα της ευρωζώνης είχε περάσει».

aftodioikisi.gr

ANΛΥΤΙΚΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2014 - 2020


Αναλυτικά η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, σήμερα, την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Το Ελληνικό Πρόγραμμα είναι το τρίτο μεταξύ των 28 που εγκρίνεται από την Κομισιόν (μετά της Δανίας και της Γερμανίας), γεγονός που είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και της καλής συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 Περιφέρειες, τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες της Ε.Ε.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (τα οποία βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση με τις Βρυξέλλες και πρόκειται να υποβληθούν επίσημα έως τα μέσα του καλοκαιριού), ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται συνήθως μεταξύ δύο Προγραμματικών Περιόδων.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων θα είναι εμπροσθοβαρείς, προκειμένου να ενισχυθούν οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΝ, μέσα στη χρονιά θα προκηρυχθούν δράσεις για:
- Απασχόληση / εκπαίδευση / κατάρτιση νέων.
- Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, κ.α.).
- Αντιμετώπιση της φτώχειας.
- Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων.
- Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων.
- Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας.
- Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ
- Κοινοτική Συνδρομή ΕΣΠΑ: 19,7 δις. (Δημόσια Δαπάνη 24,6 δις) ευρώ με δυνατότητα επαύξησης κατά 2 δις με την εφαρμογή της ρήτρας αναθεώρησης το 2016.
Σε  αυτό προστίθενται:
οι πόροι του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) περίπου 580 εκ. € (ΔΔ 682 εκ. €) πόροι   από Ταμείο Συνοχής που διαχειρίζονται κεντρικά από ΕΕ αλλά αποκλειστικά για έργα που θα προτείνει η χώρα,
- οι πόροι για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (231,7 εκ. €) (ΔΔ 289,6 εκ. €) και
- οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους (FEAD) που διαχειρίζεται η Χώρα περίπου 281 εκ. € (351 εκ. €).
Το συνολικό ποσό της Κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε περίπου 20,8 δις €. 
Η εκτιμώμενη συνολική Δημόσια δαπάνη ανέρχεται, περίπου, σε 26 δις €.
Τα 7 Εθνικά Επιχειρησιακά προγράμματα (μαζί με την Τεχνική Βοήθεια)
1. «Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία»Προϋπολογισμός: 3,64 δις ευρώ (Δ.Δ. 4,55 δις ευρώ)
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, απορροφά το 25% των πόρων.
9 τομείς προτεραιότητας που προέκυψαν από μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey: Τουρισμός, Αγροδιατροφικός τομέας, Logistics, Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Φάρμακα - Υγεία, Παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δημιουργικές Βιομηχανίες και πολιτισμός. 
Ενισχύσεις για:
- εξαγωγικές επιχειρήσεις,
- πιστοποίηση (branding) αγροδιατροφικών προϊόντων,
- νέες επιχειρήσεις από νέους, γυναίκες
- τουριστική προβολή,
- εξοικονόμηση ενέργειας,
- ανακύκλωση / αξιοποίηση αποβλήτων,
- καινοτομία. 
2. «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου»Προϋπολογισμός: 0,4 δις. Ευρώ (Δ.Δ. 0,5 δις ευρώ)
- Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού, κ.α.
- Αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας.
- Δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης.
- Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας.
3. «Περιβάλλον - Μεταφορές»Προϋπολογισμός: 3,5 δις ευρώ (Δ.Δ. 4,2 δις ευρώ)
- Ολοκλήρωση Διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.
- Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
- Έργα αεροδρομίων, λιμενικά έργα.
- Διαχείριση αποβλήτων.
- Νέες υποδομές αλλά και ολοκλήρωση έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
4. «Εκπαίδευση-Κατάρτιση-Απασχόληση»Προϋπολογισμός: 1,9 δις Ευρώ (Δ.Δ. 2,3 δις ευρώ) συν 0,17 δις (Δ.Δ. 0,214 δις ευρώ) για την απασχόληση των νέων
- Αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΕΚΤ στο ΕΣΠΑ από 25 σε 31%.
- Κατάρτιση / βελτίωση δεξιοτήτων.
- Κουπόνια ανέργων.
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
- Εκσυγχρονισμός ΟΑΕΔ.
- Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για νέους, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους.
- Καινοτόμα προγράμματα για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
- Σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας.
- Μείωση πρόωρης εγκατάλειψης σχολείου.
- Απασχόληση νέων.
5. Πρόγραμμα Αγροτικής ΑνάπτυξηςΠροϋπολογισμός: 4,2 δις Ευρώ (Δ.Δ. περίπου 5,2 δις €) εκ των οποίων 1,2 δις (Δ.Δ. περίπου 1,5 δις €) μέσω Π.Ε.Π.
-  Επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- Στήριξη των παραγωγών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικό χαρακτήρα.
- Στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
- Στήριξη των νέων γεωργών για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- Διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.
- Υποστήριξη πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, προϊόντων και τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.
6. Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (όταν οριστικοποιηθούν οι πόροι)Προϋπολογισμός (εκτιμώμενο ποσό) 250 εκ. € (Δ.Δ. 333 εκ. €)
- Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).
- Ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών για την παραγωγή ειδών με εμπορική αξία.
- Προώθηση της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του τομέα της αλιείας.
- Βελτίωση της οργάνωσης των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. 
Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα
- Προϋπολογισμός: 5,2 δις ευρώ (ΔΔ 6,75 δις €).
- Αύξηση του ποσοστού των Π.Ε.Π. στο συνολικό Πρόγραμμα από 22 στο 35%.
- Ξεχωριστό Πρόγραμμα για κάθε Περιφέρεια (Π.Ε.Π.) μόνο για ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.
- Όλες οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε σχέση με το σημερινό Πρόγραμμα.
- Έμφαση σε αναπτυξιακά έργα αλλά και επιχειρηματικότητα, κοινωνικές δράσεις.
- Πολυτομεακά και πολυταμειακά Προγράμματα. 


epoli.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε."



Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης,  που βρίσκεται στη Χίο επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Χυμοί Χίου ΑΕ» η οποία βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου και τον Δεκέμβριο του 2012 επιδοτήθηκε από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο κ. Μηταράκης αφού ξεναγήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στις μονάδες  παραγωγής και εμφιάλωσης χυμών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί βασικό εργαλείο στήριξης της Ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας. Με ιδιαίτερη χαρά επισκέφθηκα ένα σύγχρονο εργοστάσιο το οποίο αξιοποιεί την τοπική παραγωγή, προσθέτει αξία στο νησί και στηρίζει τις εξαγωγές».

Τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους να ψηφίσουν με την εμπειρία τους από τις πολιτικές της ΕΕ και των Κομμάτων της Τελευταία διάφορες δυνάμεις όπως ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φουντουλάκης έχουν βαλθεί να σύρουν τα ΑμεΑ σε ψήφο ενάντια στα συμφέροντά τους. Κάλεσε στο όνομα της αναπηρίας σε στήριξη των υποψηφίων του κεφαλαίου στον Πειραιά, του συνδυασμού του κ. Μώραλη, αφού όπως είπε «έχει ένα πλήρες πρόγραμμα που αφορά στα άτομα με αναπηρία ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια προσπελάσιμη πόλη». Αλλού υπάρχουν καλέσματα ψήφισης των ΑμεΑ υποψηφίων είτε στις τοπικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές με κριτήριο την αναπηρία, ανεξάρτητα από την πολιτική που πρεσβεύουν. Ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε χώρους που τόσα χρόνια έχουν διαμορφώσει και στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ, την πολιτική υποβάθμισης, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας. Ανεξάρτητα από το αν ανήκουν ή στηρίζουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, συνδυασμούς στην τοπική διοίκηση ή Κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, που έφεραν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, που πετσόκοψαν χιλιάδες ΑμεΑ από επιδόματα, συντάξεις, που στη Χίο και άλλα νησιά στέλνουν ΑμεΑ να περάσουν από ΚΕΠΑ στη Μυτιλήνη ενώ όσοι περιμένουν να περάσουν από ΚΕΠΑ στη Χίο αναμένουν το πότε και αν θα τα καταφέρουν. Ανεξάρτητα από το αν συμπαρατάσσονται με την πολιτική που έκλεισε και συγχώνευσε νοσοκομεία, που έχει μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ στον καλύτερο πελάτη των Ιδιωτικών Μονάδων Υγείας. Ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζουν την πολιτική εκείνη που στέλνει ένα αριθμό ΑμεΑ μέσω του ΕΣΠΑ για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, πουλώντας τάχα «κοινωνική πολιτική». Ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν το σύστημα που αφήνει σήμερα στην Ελλάδα 180.000 παιδιά εκτός Ειδικής Αγωγής, που τα στέλνει στους ιδιώτες ή στα δημόσια σχολεία χωρίς καμία στελέχωση. Αυτά τα ζητήματα, τα προσπερνούν συνειδητά γιατί είναι αποτελέσματα του συστήματός τους, της ΕΕ, του καπιταλισμού, συγκεκριμένων κατευθύνσεων και νόμων που οι χώροι αυτοί ψήφισαν με φανατισμό. Στέκονται στα αυτονόητα, που και πάλι όμως είναι ζητούμενα, όπως η πρόσβαση των ΑμεΑ στις πόλεις που οι ίδιοι έχουν καταστρέψει. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Στις μέρες μας χρειάζεται να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας όπως και οι σύγχρονες ανάγκες τους λαού μας με βάση και τις δυνατότητες της επιστήμης, όχι απλώς το ζήτημα της πρόσβασης, τα πεζοδρόμια και τα κτίρια. Βεβαίως η αναπηρία είναι βασικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όχι μόνο σε μια εκλογική διαδικασία αλλά και στην καθημερινότητα, στη συμμετοχή στην πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενισχύοντας τους Συλλόγους των ΑμεΑ σε κατεύθυνση αγωνιστική με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Η στάση και η ψήφος μας επομένως, πρέπει να δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την εξουσία, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια. Σε όλους τους τομείς και στο φάρμακο, στις υπηρεσίες υγείας, που για να θησαυρίζουν μετατρέπουν τους χρονίως πάσχοντες στους καλύτερους και πιο σταθερούς τους πελάτες. Εκεί είναι η ουσία! Η μόνη γνήσια ψήφος που δεν θα μεταλλαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, που εκφράζει με γνήσιο και αξιόπιστο τρόπο την αντίθεσή μας στην ΕΕ, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που με συνέπεια τόσα χρόνια στήριξε και ενίσχυσε το αναπηρικό κίνημα, το λαό. Που έθεσε στόχους πάλης, που οργάνωσε τον αγώνα για την ανακούφιση από τα καθημερινά άμεσα προβλήματα (χαράτσια, κόψιμο στο ρεύμα κλπ), που παλεύει για Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν φορέα Υγείας χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, που προειδοποίησε καθαρά για το ρόλο της ΕΕ, καλώντας ανοικτά σε αποδέσμευση από την πολιτική της, την ένωση που αγοράζει και πουλά την υγεία στις πλάτες των ΑμεΑ. Είναι η μόνη ψήφος-ασπίδα για τα δικαιώματά μας. Οι ανάπηροι δεν είναι ένα γκέτο, ούτε βρίσκονται σε μια γυάλα ξεκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Στο χώρο της αναπηρίας υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που προέρχονται ή και ανήκουν στη φτωχολογιά, την εργατική τάξη και εκείνοι οι λίγοι, που ανήκουν στην αντίπερα όχθη. Όλοι εμείς που ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία επιβάλλεται από την εμπειρία και το συμφέρον μας να στηρίξουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να μην υποκύψουμε στα διλλήματα και τις πιέσεις του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών επιλέγοντας ποιος δήμιος θα μας σφάξει καλύτερα, ρίχνοντας και πάλι το γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάλπη. Νέστορας Ξυλάς Στέλεχος του ΚΚΕ Μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου


Τελευταία διάφορες δυνάμεις όπως ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φουντουλάκης έχουν βαλθεί να σύρουν τα ΑμεΑ σε ψήφο ενάντια στα συμφέροντά τους. Κάλεσε στο όνομα της αναπηρίας σε στήριξη των υποψηφίων του κεφαλαίου στον Πειραιά, του συνδυασμού του κ. Μώραλη, αφού όπως είπε «έχει ένα πλήρες πρόγραμμα που αφορά στα άτομα με αναπηρία ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια προσπελάσιμη πόλη».
Αλλού υπάρχουν καλέσματα ψήφισης των ΑμεΑ υποψηφίων είτε στις τοπικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές με κριτήριο την αναπηρία, ανεξάρτητα από την πολιτική που πρεσβεύουν.
Ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε χώρους που τόσα χρόνια έχουν διαμορφώσει και στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ, την πολιτική υποβάθμισης, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας.
Ανεξάρτητα από το αν ανήκουν ή στηρίζουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ, συνδυασμούς στην τοπική διοίκηση ή Κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, που έφεραν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, που πετσόκοψαν χιλιάδες ΑμεΑ από επιδόματα, συντάξεις, που στη Χίο και άλλα νησιά στέλνουν ΑμεΑ να περάσουν από ΚΕΠΑ στη Μυτιλήνη ενώ όσοι περιμένουν να περάσουν από ΚΕΠΑ στη Χίο αναμένουν το πότε και αν θα τα καταφέρουν.
Ανεξάρτητα από το αν συμπαρατάσσονται με την πολιτική που έκλεισε και συγχώνευσε νοσοκομεία, που έχει μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ στον καλύτερο πελάτη των Ιδιωτικών Μονάδων Υγείας.   
Ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζουν την πολιτική εκείνη που στέλνει ένα αριθμό ΑμεΑ μέσω του ΕΣΠΑ για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, πουλώντας τάχα «κοινωνική πολιτική».
Ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν το σύστημα που αφήνει σήμερα στην Ελλάδα 180.000 παιδιά εκτός Ειδικής Αγωγής, που τα στέλνει στους ιδιώτες ή στα δημόσια σχολεία χωρίς καμία στελέχωση.
Αυτά τα ζητήματα, τα προσπερνούν συνειδητά γιατί είναι αποτελέσματα του συστήματός τους, της ΕΕ, του καπιταλισμού, συγκεκριμένων κατευθύνσεων και νόμων που οι χώροι αυτοί ψήφισαν με φανατισμό. Στέκονται στα αυτονόητα, που και πάλι όμως είναι ζητούμενα, όπως η πρόσβαση των ΑμεΑ στις πόλεις που οι ίδιοι έχουν καταστρέψει. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Στις μέρες μας χρειάζεται να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας όπως και οι σύγχρονες ανάγκες τους λαού μας με βάση και τις δυνατότητες της επιστήμης, όχι απλώς το ζήτημα της πρόσβασης, τα πεζοδρόμια και τα κτίρια.
Βεβαίως η αναπηρία είναι βασικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη όχι μόνο σε μια εκλογική διαδικασία αλλά και στην καθημερινότητα, στη συμμετοχή στην πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενισχύοντας τους Συλλόγους των ΑμεΑ σε κατεύθυνση αγωνιστική με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Η στάση και η ψήφος μας επομένως, πρέπει να δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την εξουσία, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια. Σε όλους τους τομείς και στο φάρμακο, στις υπηρεσίες υγείας, που για να θησαυρίζουν μετατρέπουν τους χρονίως πάσχοντες στους καλύτερους και πιο σταθερούς τους πελάτες. Εκεί είναι η ουσία!
Η μόνη γνήσια ψήφος που δεν θα μεταλλαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, που εκφράζει με γνήσιο και αξιόπιστο τρόπο την αντίθεσή μας στην ΕΕ, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που με συνέπεια τόσα χρόνια στήριξε και ενίσχυσε το αναπηρικό κίνημα, το λαό. Που έθεσε στόχους πάλης, που οργάνωσε τον αγώνα για την ανακούφιση από τα καθημερινά άμεσα προβλήματα (χαράτσια, κόψιμο στο ρεύμα κλπ), που παλεύει για Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν φορέα Υγείας χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, που προειδοποίησε καθαρά για το ρόλο της ΕΕ, καλώντας ανοικτά σε αποδέσμευση από την πολιτική της, την ένωση που αγοράζει και πουλά την υγεία στις πλάτες των ΑμεΑ. Είναι η μόνη ψήφος-ασπίδα για τα δικαιώματά μας.
Οι ανάπηροι δεν είναι ένα γκέτο, ούτε βρίσκονται σε μια γυάλα ξεκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Στο χώρο της αναπηρίας υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που προέρχονται ή και ανήκουν στη φτωχολογιά, την εργατική τάξη και εκείνοι οι λίγοι, που ανήκουν στην αντίπερα όχθη. Όλοι εμείς που ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία επιβάλλεται από την εμπειρία και το συμφέρον μας να στηρίξουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να μην υποκύψουμε στα διλλήματα και τις πιέσεις του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών επιλέγοντας ποιος δήμιος θα μας σφάξει καλύτερα, ρίχνοντας και πάλι το γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάλπη.
Νέστορας Ξυλάς
Στέλεχος του ΚΚΕ
Μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου




Η διαδήλωση για τον υποβιβασμό των Σχολείων Καλλιμασιάς και Νενήτων δείχνει το δρόμο του αγώνα ενάντια στις προθέσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για τη διάλυση και εξαφάνιση κάθε κοινωνικού αγαθού.


Με παλμό, δυναμισμό και αγωνιστικότητα διαδήλωσαν στην Πλατεία Πλαστήρα, δεκάδες  κάτοικοι, γονείς  και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Καλλιμασιάς και των Νενήτων στις 22 Μαΐου 2014 με αίτημα να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία υποβιβάζονται τα σχολεία τους και από εξαθέσια γίνονται πενταθέσια. Η θέση των μελών  συλλόγων γονέων έδειξε ότι δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν να εφαρμοστούν τέτοιες αποφάσεις που βλέπουν τα πάντα σαν αριθμούς, αφού επικαλέστηκαν και τη νησιωτικότητα και τη μεθοριακή μας θέση.
Εκτός από τους δημοτικούς και περιφερειακούς εκπροσώπους, παραβρέθηκαν και αρκετοί συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Γιώργος Αμπαζής και  εκπρόσωπος της   Λαϊκής Συσπείρωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Μάρκος Σκούφαλος ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, ο Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και πολλά ακόμη μέλη και φίλοι της ΛΑ.Σ.
 Από μέρους των εκπροσώπων μας, Γιώργου Αμπαζή και Μάρκου Σκούφαλου ,
·         Τονίστηκε η βήμα το βήμα κυβερνητική υλοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011, η οποία προβλέπει μια σειρά μέτρα στη γενικότερη κατεύθυνση της συμπίεσης του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας με τη δραστική μείωση των δαπανών.
·         Καταγγέλθηκε απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο με ΚΥΑ προωθεί τον υποβιβασμό των παραπάνω σχολείων, η εν γένει πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Παιδείας με την αποψίλωση του έμψυχου δυναμικού και των υποδομών της.
·         Διευκρινίστηκε ότι η Παιδεία δεν μπαίνει σε τεχνοκρατικά και αριθμολάγνα καλούπια μια και αποτελεί λειτουργία διάπλασης ανθρώπων και όχι μαγειρέματος αριθμητικών στοιχείων.
·         Καλέστηκε ο λαός να επαγρυπνεί και να συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά, όπως σήμερα, σε κάθε ενέργεια των κυβερνητικών εταίρων που στοχεύει στη διάλυση κοινωνικών αγαθών, όπως η Παιδεία.
·         Δηλώθηκε σε κάθε τόνο η συμπαράσταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών  των δύο σχολείων και ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στο πλευρό τους.-

·         Τέλος τονίστηκε η έμπρακτη καταδίκη της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κομμάτων του Ευρωμονόδρομου στην πράξη, με την υπερψήφιση του ΚΚΕ, αφού αυτά τα κόμματα είναι που κλείνουν σχολεία και διώχνουν δασκάλους.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, προκειμένου το Υπουργείο να μην προχωρήσει σε καμία μεταβολή, κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας στη Λέσβο.

Ο Βουλευτής, ο οποίος είχε υποβάλει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό και τον Απρίλιο 2013, υπογραμμίζει εκ νέου στη σημερινή επιστολή του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, και ιδιαίτερα των ορεινών, δυσπρόσιτων, αγροτικών νησιωτικών περιοχών, και ζητά να μην εφαρμοστεί καμία τέτοια απόφαση του Υπουργείου, προτού να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Βουλευτές νησιωτικών περιοχών να έχουν μία προσωπική συνάντηση με τον Υπουργό για να του εκθέσουν τα προβλήματα και τις απόψεις τους, αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου.