Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΦΟΡΙΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ !


Σοκ για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βλέποντας στο taxisnet τι χρωστάνε, διαπιστώνουν ότι από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη και ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που, όμως, το έχουν ήδη πληρώσει!
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από διασταύρωση που διενήργησε στις 2 και 3 Ιανουαρίου με βάση τα στοιχεία  που απέστειλε η ΔΕΗ, εντόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που φαίνεται να έχουν αφήσει απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ από το 2012 για περίπου 1,6 εκατομμύρια ακίνητα.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε από επιλογή, είτε από οικονομική αδυναμία, δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πελάτες σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος  που παρακράτησαν τα χρήματά τους και δεν τα απέδωσαν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν ξανά οι ίδιοι το «χαράτσι».
Όσο περνούν όμως οι ημερες, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν μπαίνοντας στο taxisnet ότι… χρωστούνΕΕΤΗΔΕ και πρέπει να το πληρώσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014, αν και οι ίδιοι πλήρωναν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που τους έρχονταν κάθε μήνα.
Μετά από διαμαρτυρίες και τον απαραίτητο έλεγχο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν τώρα ότι πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών που πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος με λίγες ημέρες  καθυστέρησης μετά την λήξη της προθεσμίας του ειδοποιητηρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές, ήταν οι ενοικιαστές εκείνοι που καθυστέρησαν να πληρώσουν το λογαριασμό και, έτσι, και το ΕΕΤΗΔΕ του ιδιοκτήτη.
Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τους περιλάβει και αυτούς η ΔΕΗ στην  σχετική λίστα με όσους χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ, έστω και αν νόμιζαν ότι πληρώθηκε ή αν το πλήρωσαν οι ίδιοι με λίγες ημέρες καθυστέρησης.
Ειδικά για τους τελευταίους, η ΔΕΗ εισέπραξε τα χρήματα αλλά τα αφαίρεσε από τις χρεώσεις για την κατανάλωση  ρεύματος, χωρίς να ειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν εισπράχθηκε και ότι έχει στείλει ήδη κατάλογο οφειλετών στην εφορία.
Έτσι, ενάμισι χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες αυτοί που νόμιζαν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, βλέπουν στο taxisnet ότι χρωστούν μία ή δύο δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ (συν προσαυξήσεις).
Για να διαπιστώσουν αν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία όμως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει τώρα να ανατρέξουν στις αποδείξεις πληρωμών των λογαριασμών –αν τις έχουν κρατήσει- και να βρουν  τι πλήρωσαν και πότε για ΔΕΗ και ΕΕΤΗΔΕ. Αν καθυστέρησαν αλλά η ΔΕΗ εισέπραξε όλο το ποσό (μαζί με εκείνο που αντιστοιχούσε στο ΕΕΤΗΔΕ) το συνυπολόγισε μόνο για την εξόφληση των χρεώσεων ρεύματος και, άρα, πιθανώς να δουν ότι είχαν και κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο σε επόμενο λογαριασμό. Τα χρήματα που «γλίτωσαν» από τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά θα πρέπει να τα πληρώσουν τώρα για φόρο και προσαυξήσεις στο δημόσιο.
Από την άλλη, ασφαλώς θα ήταν σκόπιμο  σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάσει κάποιος και αν στις πληρωμές που έκανε έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε το ΕΕΤΗΔΕ και όχι ρεύμα, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την εκ νέου χρέωσή του από την εφορία.
www.newmoney.gr (του Κωστή Πλάντζου)



aftodioikisi.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
Το πρόγραμμα της περιοδείας του προέδρου και γραμματέα της ΠΕΜΕΝ Σάββα Τσιμπόγλου και Θανάση Ευαγγελάκη αντίστοιχα, στη Χίο:


ΚΥΡΙΑΚΗ 12-1-2014
11:00 - Κοπή πίττας των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών της ΠΕΜΕΝ στο εργατικό κέντρο Χίου.
17:30 - Ενημέρωση των ναυτεργατών στα Καφενεία της Συκιάδας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-1-2014
10:00 - Συζήτηση με τους σπουδαστές της Α.Ε.Ν. μηχανικών
11:00 – Σύσκεψη Ναυτεργατών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) για τα οξυμένα προβλήματα στο Ε.Κ. Χίου

12:30 – Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για τα ναυτεργατικά θέματα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ


«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» θα πουν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, που θα δουν το καθαρό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο.
Με τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Ειδικότερα για τις νέες διατάξεις που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014) καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
  • Οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται:
  • Οι παγίδες για τα ιατρικά έξοδα:
Πηγή: Εθνος

aftodioikisi.gr