Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 46 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Συνολικά 46 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Καρλοβασίου στη Σάμο.
Οι αλλοδαποί επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο και μεταφέρθηκαν στην οικεία Λιμενική Αρχή.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου.
newsbomb.gr

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ



Οι δεσμεύσεις Σαμαρά στον πρόεδρο των ΗΠΑ ξεπερνούν τους «yes man» και την παλιάς κοπής υποτέλεια. Πίσω από τις γενικόλογες και γεμάτες υποκρισία δηλώσεις του τύπου «δεν είναι λύση η λιτότητα», υπάρχει η «αποφασιστική προώθηση» των καταστροφικών «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», για την οποία μίλησαν τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Σαμαράς.
Κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ υπερπροβάλλουν την τοποθέτηση του Ομπάμα «κατά της λιτότητας», ενώ είναι το ΔΝΤ, στο οποίο οι ΗΠΑ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, που έχει επιβάλλει μαζί με την ΕΕ όχι απλά «λιτότητα» αλλά ένα συνολικό σφαγείο των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς με τις εμφυλιοπολεμικές αναφορές του για την «ιστορική συμπόρευση με τις ΗΠΑ» και τις «μάχες για ευγενείς σκοπούς», που παραπέμπουν στον Εμφύλιο, την Κορέα, τον πόλεμο του Κόλπου και τη Λιβύη, διεκδικεί το ρόλο του ενωματάρχη στην περιοχή. Ακολουθεί επικίνδυνους δρόμους δίνοντας στήριξη στα νέα πολεμικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Ιράν, την Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και βεβαίως την Κύπρο, για την οποία προαναγγέλθηκε νέο σχέδιο Ανάν.
Ο Σαμαράς εκθείασε το ρόλο των ΗΠΑ στην καταστολή κινημάτων και στην πραγματικότητα, αντί για την ανεργία έβαλε άλλα στην «πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος»: το κυνήγι των μεταναστών χωρίς χαρτιά και την καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων.
Επίσης, πήρε τα εύσημα για το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνησή του στην ανακατανομή της ενεργειακής πίτας και ουσιαστικά, έβαλε τις ΗΠΑ στο παιχνίδι, υποσχόμενος ιδιαίτερη προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στο εξάμηνο προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα φέρει εγγυήσεις και στήριξη των ΗΠΑ μόνο για να συνεχίσει την εξοντωτική πολιτική που εφαρμόζει και τίποτα παραπάνω. Την πολιτική που ούτως ή άλλως γεννήθηκε στις ΗΠΑ και έχει οδηγήσει τον καπιταλισμό σε μια από τις χειρότερες κρίσεις του. Το δίλημμα δεν είναι «ΗΠΑ ή Γερμανία», δημοσιονομική πειθαρχία και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με «γερμανική λιτότητα ή αμερικανικές πριμοδοτήσεις στο κεφάλαιο». Ο λαός δεν μπορεί να διαλέγει αφεντάδες, ούτε παραλλαγές του ίδιου δρόμου προς την βαρβαρότητα.
Η ελπίδα δεν είναι στο «χάδι» και τις «εγγυήσεις» των ΗΠΑ που θα τις δούμε σίγουρα στα προεκλογικά σποτάκια της ΝΔ, αλλά στον πολιτικό αγώνα των εργαζόμενων που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή επιδρομή και την κυβέρνηση. Στην ικανοποίηση των ζωτικών αιτημάτων εργαζομένων και ανέργων, με άμεση διαγραφή του χρέους, έξοδο από ευρώ και ΕΕ, αντικαπιταλιστική ανατροπή.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κώστα Γιανιάρη, των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Μανώλη Κράκαρη και Αντώνη Γιαννάκη και Δημάρχων και Προέδρων των Λιμενικών Ταμείων του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύσκεψη για την προοπτική δημιουργίας περιφερειακού δικτύου Υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το ενδιαφέρον επένδυσης που κατατέθηκε διαδοχικά το προηγούμενο διάστημα στην Περιφέρεια από τις εταιρείες «Hellenic Seaplanes S.A.» // «Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε.», «Ελληνικά Υδατοδρόμια- Κ2 smart jets» και «European Coastal Airlines». Νωρίτερα είχαν προηγηθεί από την Περιφέρεια οι πρώτες διερευνητικές επαφές όταν προέκυψε η σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης που διάνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας το προηγούμενο πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό καθεστώς.

Ο Περιφερειάρχης διαπιστώνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που ενέχει η δημιουργία περιφερειακού δικτύου Υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συγκάλεσε σε σύσκεψη τους Δημάρχους του Βορείου Αιγαίου και τους Προέδρους των Λιμενικών Ταμείων -που είναι και οι αρμόδιοι για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου- στην οποία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ανέπτυξαν το πλάνο τους και ενημέρωσαν διεξοδικά για τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Η πολύωρη σύσκεψη κρίθηκε από τους συμμετέχοντες ικανοποιητική ως προς την ακριβή ενημέρωση για τη λειτουργία των υδροπλάνων και των διαδικασιών που απαιτούνται για την δημιουργία υδατοδρομίων καθώς και των λύσεων που δύνανται να δώσουν τα υδροπλάνα στο ζήτημα των μεταφορών στο νησιωτικό χώρο.

Πλέον δρομολογούνται οι απευθείας επαφές των εταιρειών με τους αρμόδιους Δήμους και Λιμενικά Ταμεία για την επεξεργασία και προώθηση των προτάσεων.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ IONIAN SKY

Δυο βλάβες στην κύρια μηχανή μέσα σε δυο εβδομάδες, παρουσίασε το πλοίο IONIAN SKY που εκτελεί την άγονο γραμμή στο Αιγαίο.
Αυτή είναι η «δύναμη πατριωτισμού» - όπως αποκάλεσε προκλητικά ο Αντ. Σαμαράς τους εφοπλιστές – οι οποίοι θα συμβάλουν οικειοθελώς στα φορολογικά έσοδα του κράτους τη στιγμή που απολαμβάνουν 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός που μπροστά στα κέρδη του κυκλοφορεί σαπάκια 40 χρόνων στο Αιγαίο απειλώντας την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών, τη στιγμή που εξαιρείται από κάθε φόρο το εισόδημα από εταιρείες που διαθέτουν πλοία ελληνικής σημαίας (ή ξένης σημαίας με την προϋπόθεση πως είναι εγγεγραμμένα στο ΝΑΤ)!

Μονόδρομος για το λαό η κατάργηση των προνομίων του εφοπλιστικού και άλλων μερίδων του κεφαλαίου, η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που προϋποθέτει ρήξη με τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τα κόμματα που την υπηρετούν.

ΞΑΝΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "Olympic Air"

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
και
τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Καταχρηστικές πρακτικές της αεροπορικής εταιρείας «Olympic Air».

Στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, για μία ακόμη φορά, επισημαίνεται η άσκηση καταχρηστικών πρακτικών από την αεροπορική εταιρεία  «Olympic Air», οι οποίες πλήττουν πολυεπίπεδα τον νησιωτικό πληθυσμό της χώρας μας και προσκρούουν σε συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά του.

Για μία ακόμη φορά η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη ζήτηση λόγω της εποχικής ιδιαιτερότητας, προχώρησε σε αύξηση των λεγόμενων premium θέσεων στις πτήσεις της με  αφετηρία ή προορισμό τη Χίο, μειώνοντας αντιστοίχως τις οικονομικές της θέσεις και προκαλώντας οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες, της Χίου. Η ενέργεια αυτή είναι προφανές ότι πλήττει το βιοτικό επίπεδο όσων διαμένουν στη Χίο, επηρεάζοντας δυσμενώς την κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική του νησιού και των κατοίκων του.

Η δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στη γραμμή Αθήνας-Χίου καθιστά καταχρηστική την άμεση και έμμεση επιβολή αύξησης του μεταφορικού κόστους των κατοίκων της Χίου. Αντίκειται δε στα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα άρθρα 1 και 2 του ν.3959/2011.

Ταυτόχρονα παρατηρείται μια άξια αναλύσεως κωλυσιεργία της, αρμόδιας για θέματα αποτροπής μονοπωλιακών και καταχρηστικών πρακτικών, Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, παρά το γεγονός ότι εργάζεται «μεθοδικά και σκληρά», όπως η ίδια αναφέρει στο από 20 Φεβρουαρίου 2013 και με αριθμ. πρωτ.  1559 έγγραφό της, δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει ακόμα το εκκρεμές από το 2010 πόρισμά της για τις αερομεταφορές και δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με όσα συναφή ανέφερα στην από 11 Φεβρουαρίου 2013 ερώτησή μου.

Δεδομένου ότι οι επαναλαμβανόμενες πρακτικές της «Olympic Air» είναι καταφανώς καταχρηστικές, αντίκεινται στις ως άνω διατάξεις και η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού αναλώνεται για μεγάλο  χρονικό διάστημα σε επίπεδο έρευνας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική της «Olympic Air» προς τα νησιά του Αιγαίου;
2. Προτίθεστε να ζητήσετε την άμεση, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με σκοπό τον έλεγχο των συνεπειών από τις μονοπωλιακές καταστάσεις που επικρατούν στις αερομεταφορές στους περισσότερους προορισμούς του Αιγαίου;
3. Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις αερομεταφορές που εκκρεμεί από το έτος 2010;
8 Αυγούστου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΜΟΛΙΣ 662 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ


Μόνον  662 θα είναι οι απολυμένοι της ΕΡΤ που θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου στο νέο φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης τη ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr.
Ο περιορισμένος αριθμός προκύπτει λόγω της συμφωνίας της τρόικας με την κυβέρνηση, για  4.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν από το Δημόσιο έως το τέλος του 2013.
Κι αυτό γιατί από τους 2662 που, τελικώς, απολύθηκαν από την ΕΡΤ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι 2.000 εντάσσονται στον αριθμό των απολυμένων για το έτος 2013.
Καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που θα χρειαστούν για την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ,  οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι που θα προσληφθούν θα υπογράψουν Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και Συμβάσεις Έργου, που δεν λογίζονται ως προσλήψεις, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 662  ατόμων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης .
Να σημειωθεί ότι για τον ενδιάμεσο φορέα έχουν ήδη προκηρυχθεί 1453+589 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. 

aftodioikisi.gr

ΣΤΙΣ 13 Ή 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ . 530,937.45 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ

Στις 13 ή 14 Αυγούστου η καταβολή των Προνοιακών επιδομάτων
Η καταβολή των Προνοιακών επιδομάτων Μαΐου – Ιουνίου, που έχει ήδη ξεκινήσει με την πίστωση του ποσού των 114,6 εκ. ευρώ στους Δήμους -αρμόδιοι Φορείς για την καταβολή αυτών- θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, με πιθανότερες ημέρες αυτές, της Τρίτης 13 ή Τετάρτης 14 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ant1, το Υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.                                                              Για τη Χίο, το προνοιακό επίδομα ανέρχεται στο ποσόν των 530.937,45 ευρώ, ενώ το επίδομα για τους νεφροπαθείς, ανέρχεται στο ποσόν των 26.064,00 ευρώ.
epoli.gr