Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΤΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ



Τις παροχές περίθαλψης που παρέχονται σε ανασφάλιστους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κάλυψη από πλευράς παροχών περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, παροχές ασθένειας σε είδος, δηλαδή φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούνται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 ασφαλισμένοι του Οργανισμού, και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα. Θα πρέπει ακόμη, οι οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ, να αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα συγκεκριμένα έτη να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου 3845/2010. Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφ' όσον έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού 600 ημέρες εργασίας ή δύο χρόνια. Το κατώτατο όριο του χρόνου εργασίας αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού έτους της ηλικίας, και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ










Ξεκινά από σήμερα, 4 Ιουλίου, η διανομή των ατομικών δελτίων των 473.000 δικαιούχων των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) για το 2014 που κληρώθηκαν στις 2/7/2014. Τα ατομικά Δελτία των κληρωθέντων θα διανέμονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όλης της χώρας.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι:

1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 115.000 άτομα (συνταξιούχους και ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α, και προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους), διάρκειας έως 3 Μαΐου 2015.

2. Πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού για 15.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, διάρκειας έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

3. Εκδρομικό Πρόγραμμα (3ήμερων, 2ήμερων, μονοήμερων εκδρομών) για 50.000δικαιούχους, διάρκειας έως 3 Μαΐου 2015.

4. Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής εισιτηρίων θεάτρου για 93.000 δικαιούχους, διάρκειας έως 31 Μαΐου 2015.

5. Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων για 200.000 άτομα, διάρκειας έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ, ενημερώνει τους δικαιούχους, ότι για τα Προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού οι κληρωθέντες θα πρέπει να προβούν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου, παραλαμβάνοντας την Επιβεβαίωση Κράτησης (voucher, κλπ) από το κατάλυμα της επιλογής τους.

Στη συνέχεια, θα εισέρχονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ«Καταχώρηση κράτησης δωματίου» και θα καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης, τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την προσέλευσή τους στο κατάλυμα. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για την παραλαβή των Δελτίων των εν λόγω προγραμμάτων από τα ΚΕΠ, στα οποία θα εκτυπώνεται η επωνυμία του τουριστικού καταλύματος που έκανε κράτηση ο δικαιούχος.

Τα ονόματα όλων των κληρωθέντων δικαιούχων, οι κατάλογοι των συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ/ΛΑΕ επιχειρήσεων (παρόχων) για όλα τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ο.Γ.Α,  εδώ.
Πηγή: enikos.gr

ΕΦΕΤ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ



Με εντολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακαλούνται από την αγορά παρτίδες τυποποιημένωνφυστικιών, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη της μη επιτρεπόμενης γι’ αυτή την κατηγορία τροφίμου χρωστικής αζωρουμπίνης Ε122.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Φυστίκι Ψημένο», το οποίο βρέθηκε να περιέχει τη μη επιτρεπόμενη γι’ αυτή την κατηγορία τροφίμου χρωστική αζωρουμπίνη Ε122.
Πρόκειται για το προϊόν «Φυστίκι Ψημένο/ Roasted Peanuts– Candia Nuts» με αριθμούς παρτίδας, ανάλωση και βάρος:
Lot 140523 και ημ. Λήξεως 23-05-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.
Lot 140603 και ημ. Λήξεως 03-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.
Lot 140613 και ημ. Λήξεως 13-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.
Lot 140625 και ημ. Λήξεως 25-06-2015 σε συσκευασία βάρους 250 γρ.
Lot 140531 και ημ. Λήξεως 20-02-2015 σε συσκευασία βάρους 3 κιλών
Lot 140627 και ημ. Λήξεως 10-03-2015 σε συσκευασία βάρους 3 κιλών.
Το εν λόγω προϊόν συσκευάζεται στην Ελλάδα από την ΚΑΝΤΙΑ ΝΑΤΣ ΑΒΕΕ, που εδρεύει στις Μαλάδες, στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει κριθεί ως μη ασφαλές.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των ανωτέρω παρτίδων του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΥΠΕΣ: 122 εκατ. ευρώ στους δήμους για προνοιακά επιδόματα - 525.007,66 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ


Το ποσό των 122,2 εκατ. ευρώ κατανέμει το υπουργείο Εσωτερικών σε 64 δήμους της χώρας προκειμένου να καταβάλουν τα προνοιακά επιδόματα για τους μήνες Μάιο- Ιούνιο και τα επιδόματα που αφορούν στην παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων για συνταξιούχους αναπηρίας.

Ο Μητσοτάκης ξεκινάει τις απολύσεις από τους συμβασιούχους Παυλόπουλου


Να ελέγξουν πρώτα τους συμβασιούχους του ΠΔ Παυλόπουλου και μετά αυτούς της Βάσως Παπανδρέου για τυχόν πλαστά πτυχία, καλεί τις υπηρεσίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τονίζει στη δεύτερη κατά σειρά διευκρινιστική εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου υπό τον τίτλο «Παροχή οδηγιών επί της διαδικασίας επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ» χρόνου, και με χρονικό ορίζοντα την τελευταία εικοσαετία, ήτοι οι μετατροπές να έλαβαν χώρα από το έτος 1994 έως σήμερα».
Παράλληλα στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος «σε πρώτη φάση, θα αφορούν τους εν ενεργεία υπαλλήλους»


aftodioikisi.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος»


Την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος
Την ερχόμενη βδομάδα - και προς το τέλος αυτής - θα καταβληθεί το «κοινωνικό μέρισμα» για όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση, αρχικά, και είχε απορριφθεί και για όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος Ιουνίου, αξιολογήθηκαν, και με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια, κρίθηκαν δικαιούχοι.

Αυτό εκτίμησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στον Τ/Σ ant1.

Υπενθυμίζεται ότι, με τα νέα διευρυμένα κριτήρια, το βασικό όριο εισοδήματος από τα 6.000 «πήγε» στα 7.050 Ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά, το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750, από 10.000 Ευρώ, που ήταν αρχικά.

Τέλος, εκτιμάται ότι, κάθε δικαιούχος θα λάβει, περίπου, 600 Ευρώ.



epoli.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ



H ΕΚΠΟΙΖΩ διαπιστώνει ότι πολλά προβλήματα εμφανίζονται στις περιπτώσεις των καταλυμάτων των ταξιδιωτών, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε και για ενοικιαζόμενα δωμάτια ….

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα  κατά τη διαμονή σας σε καταλύματα, που θα πρέπει να  διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ,  είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας. Eιδικότερα η ΕΚΠΟΙΖΩ σας ενημερώνει:

*                                Σε περίπτωση που έχετε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζετε ότι:

·  Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα  και  πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο
·  Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ό,τι ακριβώς ζητήσαμε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, internet, πρωινό,  κλπ)
·  Ο ξενοδόχος δικαιούται να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά), αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.
·  Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα
·  Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ειδοποιήσετε εγκαίρως, δεν έχετε καμία επιβάρυνση, διαφορετικά αναγκάζεστε να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε
·  Για να κατοχυρωθείτε, θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας
·  Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο)
·  Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως  
   τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής

·         Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχτεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει την διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και εν γένει παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.
·         Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.
·         Η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο κάθε είδους κατοικίδιων ζώων απαγορεύεται εκτός αν διατίθεται στο ξενοδοχείο ειδικός για τούτο χώρος. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ξενοδόχου και τουρίστα καταναλωτή για το θέμα αυτό.
·  Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη

*                    Αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια η ΕΚΠΟΙΖΩ σας ενημερώνει να προσέξετε τα παρακάτω:
*                     
·                       Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ
·                       Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη)
·                       Να έχουν σωστό φωτισμό
·                       Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες
·                       Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται  
           υποχρεωτικά στα Δωμάτια

v                 Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας συμβουλεύει στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε :
§       στα γραφεία της Tουριστικής Aστυνομίας , Τηλ. 1571
§      στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τηλ.  210-3310392, 210-3310716                                                                    e-mail: complaints@gnto.gr
§         στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642
                              e-mail: info@efpolis.gr
§         στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ
Αθήνα: τηλ. 210 330.44.44,  e-mail:  info@ekpizo.gr                                                 Θεσσαλονίκη: τηλ.2310257776, e-mail: ekpizothess@ekpizo.gr                                     Πάτρα: τηλ. 2610 222626, e-mail: ekpizopatras@ekpizo.gr                      Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

ΚΑΛΗ ΔΙΑΜΟΝΗ!

ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ

Σε απάντηση της πρόσκλησής σας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα εξής:
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και το δηλωμένο ενδιαφέρον σας να μας ενημερώσετε για τα του ΔΗΠΕΘΕ.
Ωστόσο θεωρούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι τέτοια ζητήματα πρώτον δεν μας είναι ξένα αφενός, αφού γνωρίζετε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό σας σωματείο , έχουν "χύσει αίμα" και για να στηριχθούν τα ΔΗΠΕΘΕ και οικονομικά και θεσμικά να είναι αυτοδύναμα και έχουμε προκαλέσει πάμπολλες συζητήσεις στο δημοτικό Συμβούλιο για τα καλώς ή και κακώς κείμενα στο ΔΗΠΕΘΕ, που επίσης γνωρίζετε.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει και πρέπει να ασχολήθεί ξανά με τα περισσότερα από τα θέματα που θέτετε με εισηγητές και εσάς και όποιον άλλον νομίζει το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ ως νομικό πρόσωπο που είναι.
Σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να δεσμευτεί και να αποφασίσει για τα ζητήματα του ΔΗΠΕΘΕ με τη διαφορά ότι και το προηγούμενο είχε πάρει αποφάσεις που με ευθύνη της πλειοψηφίας αρκετές δεν τηρήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση κάθε συνδυασμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό να αποδείξει αν εννοεί αυτά που λέει ή αν πρόκειται για "έπεα πτερόεντα".
Εμείς πάντως όπως γνωρίζετε αυτά που λέμε αυτά και εννοούμε και δεν εξαρτούμε τη θέση μας από ψηφοθηρικούς σκοπούς, γεγονός που ως ΛΑΣ και ως ΚΚΕ το πληρώνουμε.
Την επιστολή σας την κρατάμε και θα τη θέσουμε για συζήτηση στο νέο δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε από ταπαραπάνω δεν θα παρευρεθούμε στην  εκδήλωσή σας.
 
Ευχαριστούμε
Για τη Λαϊκή Συσπέιρωση
Μάρκος Σκούφαλος
Δημοτικός Σύμβουλος

Ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ στην ενημερωτική συνάντηση αιρετών Αττικής και Πελοποννήσου



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μιλώντας στην ενημερωτική συνάντηση αιρετών Αττικής και Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη και του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου , καλωσόρισε τους νέους αιρετούς, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «σύμμαχος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΚΕΔΕ επιδιώκει συνεργασία και με το υπουργείο Εσωτερικών και με τους εργαζόμενους στους δήμους, για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.  
Ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε τις διαπραγματεύσεις για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την επόμενη χρονιά. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική περιορισμού των πόρων κατά 60% θα είχε οδηγήσει τους δήμους σε οικτρή κατάσταση αν δεν υπήρχε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Κάλεσε δε τον υπουργό Εσωτερικών όπως παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των πόρων του επόμενου οικονομικού έτους.  
Ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «αδήριτη» την ανάγκη να εμπιστευτεί το κράτος την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να στηρίξει την ουσιαστική αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση και το ίδιο να περιοριστεί  στον επιτελικό του ρόλο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης το χαρακτήρισε «κομβικό ζήτημα». «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση» είπε με στόχο την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χαρακτήρισε αυθαίρετo και χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση το σύστημα των ποσοστώσεων. Εξέφρασε επιφυλάξεις ότι το 15% των υπαλλήλων που δεν θα αξιολογηθούν θετικά μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει μεγάλη μάζα για κινητικότητα και απολύσεις. Υπογράμμισε πως θεωρεί θετική την απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κατηγορηματικά» δεν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Ο κ. Ασκούνης πρόσθεσε ότι συνιστά αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός νέου, παγίου συστήματος αξιολόγησης, ως εργαλείο προσυμφωνημένων και προκαθορισμένων ενεργειών βελτίωσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των δομών.  Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού, σημείωσε, θα πρέπει να συναρτάται άμεσα με τους προγραμματικούς ετήσιους και μεσοπρόθεσμους στόχους του φορέα, όπως αυτοί εξειδικεύονται και αναλύονται ανά οργανωτική μονάδα.
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η σύσταση τριμερούς επιτροπής (υπουργείων – ΚΕΔΕ – εργαζομένων) προκειμένου να καταλήξει σε ένα νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης, που θα συνδεθεί με προκαθορισμένους στόχους και θα εφαρμοσθεί καταρχήν πιλοτικά το 2015, ώστε να προκύψουν κάποια πρώτα συμπεράσματα και να ακολουθήσουν βελτιώσεις στο σύστημα.
Για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο και πέρυσι, δηλαδή στα 180 εκ. ευρώ για να μη μείνει εκτός κανένα παιδί.
Ειδικά για τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ο κ. Ασκούνης είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επαναφορά των αρμοδιοτήτων αυτών γιατί με την κατάργησή τους η εικόνα των πόλεων είναι άθλια, τα προβλήματα στα σχολεία πολλά, ενώ επεσήμανε ότι χάθηκαν σημαντικοί πόροι για τους δήμους. Επίσης ζήτησε άμεση ρύθμιση του θέματος των σχολικών καθαριστριών και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη του σχολικού έτους.
Ο κ. Ασκούνης εξέφρασε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ να υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση και ζήτησε να σταματήσει το «παιχνίδι» των περιφερειαρχών να μοιράζουν υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις έργων στους δήμους.
Ακόμη. τόνισε ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών εξ αντικειμένου οδηγεί στην υποβάθμιση και των δύο και επανέφερε την πρόταση για τον διαχωρισμό τους.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο θέμα των έντεκα ελεγκτικών μηχανισμών της Αυτοδιοίκησης ξεκαθαρίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση τάσσεται υπέρ ενός συστήματος ελέγχου που διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία των δήμων. Τόνισε όμως την ανάγκη να τηρείται η νομιμότητα και γι΄ αυτούς που ελέγχουν την Αυτοδιοίκηση.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή των νέων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι αυτή πρέπει να γίνει με το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ζήτησε δε από τους αιρετούς ενότητα γιατί, όπως είπε, στόχος είναι η ριζική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.
«Να είμαστε ενωμένοι γιατί απέναντί μας δεν έχουμε μόνο το κράτος. Αλλά και πολλές κατεστημένες δυνάμεις και φορείς που δεν θέλουν την αποκέντρωση, που δεν πιστεύουν και δεν θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ MAY FRASER ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΒΥΛΟΥΣ





Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου διοργανώνει την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας «Μιχαήλ Βουρνούς» συνέντευξη Τύπου ανοικτή στο κοινό της Χίου με θέμα το έργο της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας χαράκτριας και ζωγράφου JULIETTE MAY FRASER και τις νωπογραφίες της στο μικρό εκκλησάκι της Υπαπαντής των Βαβύλων.

            Η συνέντευξη τύπου γίνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης της Αυστραλής ακαδημαϊκού Browen Wade – Leeuwen, από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Συδνεϋ Αυστραλίας, η οποία και πρόκειται να μιλήσει για τη σημασία του έργου της Fraser στη Χίο, που αποτέλεσε και το λόγο της επίσκεψής της στον τόπο μας.   

Ένα (ακόμη) Ζάππειο να σωθούμε


samaras-zappeioΜας έλειψαν εκείνα τα μαγικά πρωινά που μας μάζευε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο και μας έλεγε πως το φάρμακο (μνημόνιο) σκοτώνει τον ασθενή (Ελλάδα). Τότε η Ελλάδα μόλις είχε μπει στο μνημόνιο και ο ασθενής ακόμη το πάλευε..

Μας έλειψαν εκείνες οι ωραίες παρουσιάσεις με τα οικονομικά στοιχεία που μας έδειχνε ο αρχηγός της ΝΔ, με το όνειρό του για τη Νέα Ελλάδα, χωρίς χρέος και με μπόλικη Ανάπτυξη, Ανάπτυξη, Ανάπτυξη. Του άρεσε να το λέει 3 φορές για να το χωνέψουμε. Και όλα αυτά θα τα κατάφερνε σε 2-3 χρόνια το πολύ. Του είχαν μάλιστα βγάλει το παρατσούκλι του Χάρι Πότερ, κάποιοι κακεντρεχείς!

Μας έλειψε εκείνο το τεράστιο σχέδιο που είχε ο Αντώνης Σαμαράς για την προστασία των αδυνάμων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Και την περιβόητη αποκατάσταση των αδικιών, μόλις αυτός θα αναλάμβανε την εξουσία. Δυστυχώς κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι πέθαναν και δεν πρόλαβαν να τις δουν.. (από φυσικά αίτια! γιατί όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες δούλεψαν άψογα).
Σήμερα δύο χρόνια μετά και με τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό, έχουμε 2 εκ. ανέργους, απροσδιόριστο αριθμό εκ. λαθρομεταναστών, χιλιάδες αστέγους και πεινασμένους στα συσσίτια, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές, με εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συλλαμβάνονται καθημερινά, τις εξαγωγές να βυθίζονται και τα νοικοκυριά να είναι βαλτωμένα στα χρέη και την απελπισία. Έχουμε συμπολίτες μας να αυτοκτονούν και άλλους να μεταναστεύουν. Έχουμε ανθρώπους που φεύγουν όπως όπως.. είτε από τη ζωή είτε από τη χώρα! Έχουμε μία Χρυσή Αυγή γίγαντα, έχουμε καρτέλ, έχουμε απ' όλα..
Αυτό που ακόμη δεν έχουμε και ψάχνουμε, είναι τα ισοδύναμα μέτρα που υποσχόταν ο αρχηγός της ΝΔ, αντί των φόρων του τότε κακού ΠΑΣΟΚ. Ίσως κάπου εκεί στα καθίσματα του Ζαππείου, να είναι χαμένο εκείνο το χαρτί του μνημειώδους αντιμνημονιακού συγγράμματος που περιέγραφε τα ισοδύναμα μέτρα.. Και αν δεν ήταν κάποια στιγμή η ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα θα είχε «ακούσει» την τρόικα και θα είχε καταργήσει και το νόμο Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς.

Μην έχουμε αυταπάτες! Το όνειρο της «άλλης» σωτηρίας ξεκίνησε από τα μαγικά Ζάππεια..

Καλούμε τον Πρωθυπουργό που είχε εκείνο το θεϊκό «δεξιό σχέδιο» στο τσεπάκι και που τελικά κατέληξε να ψάχνει υπουργούς Οικονομικών στους συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, να παραδώσει τα κλειδιά του Ζαππείου στον Αλέξη Τσίπρα. Να δώσει την ευκαιρία και στον Αλέξη να δοκιμάσει και αυτός τις δυνατότητές του, να μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Γιατί έχει κι αυτός το μαγικό ραβδάκι. Σίγουρα! Και μοιάζει πολύ στον Αντώνη Σαμαρά.

Και οι δύο τους, στις πιο κρίσιμες περιόδους για τη χώρα, αρνήθηκαν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες και προτίμησαν πουλώντας φύκια, να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Ίσως επειδή μοιάζουν τόσο πολύ, να ονειρεύονται σήμερα, να συγκυβερνήσουν.

Μας έλειψαν τα Ζάππεια..
Θέλουμε ένα (ακόμη) Ζάππειο για να σωθούμε!


Γρηγόρης Σταματιάδης

www.tokentro.gr

"EY ZHN " AΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒ

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014  και ώρα 07:00 μ.μ, στην έναρξη της έκθεσης έργων των παιδιών που παρακολούθησαν τα δημιουργικά εργαστήρια «ΕΥ ΖΗΝ" συμμετέχοντας με τον δικό τους τρόπο στα 90χρονα του Σωματείου  μας.
Παράλληλα, οι «Καλλιτέχνες εν Δράσει»Ειρήνη Σεζένια, Έρη ΚαρύδαΘεανώ Ξεντέ και Αγγελική Μουζήθρα που δίδαξαν σ΄αυτά, μαζί με τις Μαρία ΜπριλήΧρυσούλα Μιχοπούλου, Αλέκα Γλύκα, Γιασεμή Μονιού και Αθηνά Ιτάλικου, εκθέτουν  δημιουργίες τους σ’ ένα καλοκαιρινό παζάρι.

       Ημέρες και ώρες λειτουργίας :
  • Παρασκευή 4 Ιουλίου από 19:00 έως 21:00, 
  • Σάββατο 5 Ιουλίου από  17:00 έως 19:00 &
  • Κυριακή 6 Ιουλίου  από 10:00 έως 12:00 και 17:00 έως 19:00.

Σας περιμένουμε

Μικρή ΔΕΗ…. Μεγάλα Συμφέροντα!


Συνεχίζεται το ξεπούλημα της περιουσίας που ανήκει στον Ελληνικό λαό και των επιχειρήσεων που παράγουν και διαθέτουν κοινωνικά αγαθά.
Τι να σημαίνει άραγε «μικρή» ΔΕΗ για τους καταναλωτές; Λέτε ο ιδιώτης να έχει κοινωνικές ευαισθησίες ή θα τον ενδιαφέρει η κερδοφορία του και πως θα την αυξήσει; Λέτε να τον ενδιαφέρουν τα κοινωνικά τιμολόγια και τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ή θα πρέπει να ξαναέχουμε θύματα για να τους ξαναθυμηθούμε; Λέτε τελικά μέσα από το δήθεν ανταγωνισμό να ωφεληθούμε οι καταναλωτές; Ή θα γίνει όπως με τα πλοία και τα αεροπλάνα που απομόνωσαν το νησί μας.
Επιπλέον εμείς οι Χιώτες πρέπει να σκεφτούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο νησί μας έχει πολύ μεγάλο κόστος, μπορούσε όμως η ενιαία ΔΕΗ να συμψηφίζει αυτό το κόστος με τη φθηνή ενέργεια που παραγόταν στα λιγνιτορυχεία και να μας προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια με ενιαίο τιμολόγιο. Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά;
Εμείς οι εργαζόμενοι λέμε

ΟΧΙ στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών.
ΝΑΙ στην κοινωνική πολιτική και στα φθηνά τιμολόγια των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και θα στηρίζουν την κοινωνία.

            Καλούμε το Χιώτικο Λαό να σταθεί εμπόδιο σ’ αυτό το ξεπούλημα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝΧ

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης προς τους Υπουργούς Οικονομικών κύριο Γκίκα Χαρδούβελη και Εσωτερικών κύριο Αργύρη Ντινόπουλο. Θέμα της ερώτησης είναι το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών των 9 ΔΕΥΑ και ειδικότερα η επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Χίου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της από το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης την 30/05/2014. Ο Βουλευτής εξέθεσε το ιστορικό της χρηματοδότησης των 9 ΔΕΥΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη δεκαετία του ’90, προκειμένου να πραγματοποιηθούν απαραίτητα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, αλλά και τις ρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν προκειμένου να αποπληρωθούν τα συγκεκριμένα έργα με τρόπο δίκαιο σε σχέση και με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ της χώρας που ανέλαβαν σε δεύτερο χρόνο αντίστοιχα έργα, αλλά με σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης. Στην ερώτησή του ο Βουλευτής υπογραμμίζει την άδικη μεταχείριση ειδικά της ΔΕΥΑ Χίου σε σχέση με τις υπόλοιπες 8 ΔΕΥΑ αναφορικά με τη διαδικασία αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών, αλλά και την ανάγκη για άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων των 9 ΔΕΥΑ από τα ποσά των Κ.Α.Π. , τα οποία προορίζονται για τις ΔΕΥΑ, πριν τη διανομή τους με παρακράτηση του 100% της επιχορήγησης αυτής, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση της ΕΔΕΥΑ την 18/03/2014 και με αρ. πρωτ. 1584.