Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ



Σεισμός έγινε πριν από λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 09:58 στην περιοχή της Αμφίκλειας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν 4,3 Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/401578/ektakto-seismos-aisthitos-stin-attiki#ixzz2sc7LwhBN

NEO ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση, του γνωστοποίησε τις θέσεις της για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εντός του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί και τις προτάσεις της αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στο Εμπόριο. Επιπλέον, ζήτησε τη θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, μέσω της ΕΣΕΕ, στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Συνακόλουθα, η ΕΣΕΕ ζήτησε την συνολική ενεργοποίηση της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ που μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να μην παραμείνουν οι κοινωνικοί εταίροι απλοί «συνεργαζόμενοι» του Εθνικού Συμβουλίου, παραθέτοντας απλώς την γνώμη τους, αλλά να μετέχουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία θεωρεί τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος απασχόλησης και τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, μια καλή αρχή για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Πάγια θέση των μικρομεσαίων εργοδοτών της αγοράς είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που ξεκινούν για πρώτη φορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το πλαίσιο δράσης καταπολέμησης της ανεργίας μέσα στην επόμενη διετία θα αφορά 440.000 ανέργους με συνολικό κόστος 1,5 δις ευρώ, ενώ έχει ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια 340 εκ. ευρώ, ώστε σε πρώτη φάση να ισχύσει άμεσα για 100.000 ανέργους, με κύριο στόχο να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι πόροι και να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες εργασίας και επιχειρηματικότητας. Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι το νέο σχέδιο απασχόλησης πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και συνέχεια, ενώ απαιτείται να συνοδευτεί και να υποστηριχθεί από την υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ από τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δις είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δις ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δις και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ.
Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστό είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ.
Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.
Οι μικρομεσαίοι έμποροι είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουμε ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς.



Η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016. Στη περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη μείωση συνοδευτεί με μία σταδιακή αύξηση του μισθού μέχρι 3,1% σε μία τριετία, τότε μπορεί να προκύψει σωρευτικά τόσο αύξηση του μισθού όσο και μείωση του κόστους για τον εργοδότη.
Το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δις, οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δις ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις στα 6,3 δις ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δις στα 26,77 δις ευρώ, με όφελος για τους εργαζόμενους περίπου 805 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθεί σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.
Καθοριστική σημασία θα έχουν οι επικείμενες συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών - εργαζομένων για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διατηρηθεί το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% των αποδοχών, μετά τη λήξη της μονοετούς διάρκειας της στις 31.12.2013. Η ΕΣΕΕ συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου, θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου, την πρόταση της για μεταφορά της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στη σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών των εμποροϋπαλλήλων, ώστε να διευκολύνει μία τελική συμφωνία.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 10:30

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ




Παρατείνεται έως τις 20 Μαρτίου η προθεσμία κάλυψης των προϋποθέσεων για τους επενδυτές που εντάχθηκαν υπό προϋποθέσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους σε αυτό.


Επιπλέον, οι επενδύσεις στην Κεφαλονιά που έχουν καταταχθεί σε αυτήν την κατηγορία, λόγω του σεισμού εντάσσονται οριστικά στο πρόγραμμα χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Αυτά προβλέπει απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα:
  • Στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» έχουν ενταχθεί ήδη 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04€ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 €.
  • Επιπλέον αυτών, δόθηκε η δυνατότητα ένταξης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Τα έργα αυτά είναι 9.406, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 1.246.199.975,26€ και δημόσιας δαπάνης 624.495.306,64€. Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων είναι η υποβολή από τον δικαιούχο έως τις 20.03.2014 (αντί για τις 28 Φεβρουαρίου που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση), ταχυδρομικά ή ιδιοχείρως έως τις 5 μ.μ. στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Η παράταση των είκοσι ημερών δίνεται ύστερα από αιτήματα των επενδυτών και των επιμελητηρίων, παρά την προφανή χρονική στενότητα που υπάρχει, δεδομένου ότι η απόφαση ένταξης των προτάσεων στο πρόγραμμα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου.
Ειδικά για τις επενδύσεις στην Κεφαλονιά, οι επενδυτές δεν χρειάζεται να υποβάλουν αιτήσεις αλλά εντάσσονται οριστικά στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των επιπτώσεων του σεισμού.

ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ 526 ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Την οριστική ανακοίνωση επανατοποθέτησης συνολικά 526 πρώην σχολικών φυλάκων (τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών), που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στα αυξημένα αιτήματα κάλυψης άμεσων λειτουργικών αναγκών του υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον τρόπο αυτόν, το πρόγραμμα κινητικότητας αξιοποιείται έτσι, ώστε να καλυφθούν κενά στον κρίσιμο τομέα της υγείας (βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.
Χθες είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των πρώην σχολικών φυλάκων με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου και στενό συνεργάτη του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτηση 331 πρώην σχολικών φυλάκων, από τους συνολικά 2.300 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ethnos.gr

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΗΡΘΑΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ

Έκτροπα σημειώθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης των Ιατρών της ΝΔ, στα κεντρικά της Λεωφόρου Συγγρού, αφού ήρθαν στα χέρια η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο.
Η Ειδική Κομματική Οργάνωση των Ιατρών της ΝΔ συνεδρίασε έπειτα από πρόσκληση του Γραμματέα Στάθη Τσούκαλου προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο Άδωνι για το ΠΕΔΥ και κατέληξε με τους γιατρούς να να υποβάλλουν αλληλομηνύσεις.
Όπως αναφέρει το iatropedia.gr , όλα ξεκίνησαν όταν η κ.Ανεμουδουρά εγκάλεσε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο ότι δεν έδωσε τον αγώνα που όφειλε να δώσει ώστε να προασπίσει τα αιτήματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που τώρα βρίσκονται μπροστά στην απόλυση..
Ο κ.Βλασταράκος απέρριψε τις κατηγορίες και ανταπάντησε ότι η κ.Ανεμοδουρά δεν δικαιούται να ομιλεί τη στιγμή που ο σύζυγός της συμμετείχε στο παρελθόν σε διάφορες επιτροπές του ΙΚΑ αλλά και στην επιτροπή Θεοδωράκη (Task Force) για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το iatropedia.gr οι κατηγορίες Βλασταράκου προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην κ. Ανεμοδουρά η οποία βγήκε εκτός εαυτού. Το αποτέλεσμα ήταν να πιαστούν στα χέρια και η κ.Ανεμοδουρά να πέσει πάνω σε τοίχο και να χάσει τις αισθήσεις της.
Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων παρευρισκομένων, η κ.Ανεμοδουρά μπερδεύτηκε στα καλώδια που υπήρχαν στο χώρο με αποτέλεσμα να πέσει. Μετά το περιστατικό εκλήθη ασθενοφόρο και η κ. Ανεμοδουρά μεταφέρθηκε στο Τζάνειο
Η απάντηση ΒλασταράκουΟ Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, απάντησε γραπτώς στα όσα του καταλογίζονται.
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ μιλά για φημολογίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με ατύχημα και συμπληρώνει: «Ευχόμενος περαστικά στην κα Ανεμοδουρά, ήθελα να διευκρινίσω πως το περιστατικό το οποίο αναφέρεται ως ατύχημα προέρχεται από διάφορες λεκτικές επιθέσεις τις οποίες πρώτη η κα Ανεμοδουρά εξαπέλυσε εναντίον παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Έχω μιλήσει με τους θεράποντες ιατρούς της οι οποίοι με διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες εξετάσεις που διενεργήθηκαν ήταν φυσιολογικές”.
Καταλήγοντας ο κ.Βλάσταράκος συνιστά «ψυχραιμία προς όλους» τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος αποπροσανατολισμού μας μέσω επικοινωνιακών τακτικών, ειδικά τη σημερινή ημέρα που το αρραγές μέτωπο των ιατρών όλης της χώρας βρίσκεται στους δρόμους για να δώσει τη μάχη ενάντια στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ)».
πηγή: iatropedia.gr
ethnos.gr

AΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανακοίνωση των νέων ληστρικών αυξήσεων στις τιμές των διοδίων. Και η οργή και αγανάκτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί οι οδηγοί καλούνται να καταβάλλουν απίστευτα αυξημένα διόδια για δρόμους που ΘΑ κατασκευαστούν στο μέλλον, αν ποτέ κατασκευαστούν στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που τα οδικά έργα έχουν παγώσει.

Εξάλλου, κανείς δε διασφαλίζει ότι τα οδικά δίκτυα θα έχουν την ποιότητα και τις προδιαγραφές που απαιτούνται, παρ’ όλα αυτά οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι εδώ και χρόνια να προπληρώνουν ουσιαστικά το τίμημα. Είναι δε προκλητικό να καλείται ο διερχόμενος καταναλωτής να προπληρώνει διόδια για δρόμους όπως ο οδικός άξονας Κορίνθου-Πατρών, που αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους δρόμους στην Ευρώπη.

Άλλωστε, διερωτάται κανείς, σε μία εποχή που τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί μέχρι και 50%, σε μία εποχή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ψάχνει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες στην αγορά που θα συμβάλλουν στην μείωση των τιμών, πως είναι δυνατόν να σημειώνονται αυξήσεις στα διόδια, και μάλιστα ύψους 40 κα 50%; Έτσι θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια; Έτσι θα εδραιωθεί το αίσθημα δικαίου στον πολίτη;

(Καταναλώθηκαν απίστευτες ώρες σε συνεννοήσεις μεταξύ υπουργών, σε αντεγκλήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, χύθηκε τόσο μελάνι και καταναλώθηκε τόσο χαρτί για το αν και πως θα γίνει μία «μεταρρύθμιση» που πιθανόν θα συμβάλει στην μείωση της τιμής του γάλακτος  κατά δέκα λεπτά το λίτρο. Και μας λένε τώρα ότι όσα δεκάλεπτα θα γλυτώσει  (αν και όταν…) ένας νοικοκύρης από το γάλα επί 82 ημέρες θα τα δώσει στην αύξηση των διοδίων κάποιας κατασκευαστικής, για ένα ταξίδι Αθήνα – Λαμία! )





Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να υπερασπιστεί επιτέλους τα συμφέροντα των καταναλωτών και όχι των κατασκευαστικών εταιριών.
                                                                                                              

                                                                                                       Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2014

Για περισσότερες πληροφορίες :
Γραμματεία Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Τηλ. 211 8007041
e-mail:  info@pomek.gr

Ιστοσελίδα: www.pomek.gr     

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που έγινε χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λήμνος, η Σάμος και γενικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νάσος Γιακαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Λήμνου και Σάμου κ.κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Στέλιος Θάνος, η βουλευτής Σάμου κα Αγνή Καλογερή, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης και ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στρατής Κόρακας, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών και εμπορικών συλλόγων της Σάμου και της Λήμνου και εκπρόσωποι φοιτητών
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστήριξαν τις θέσεις των φορέων των νησιών καθιστώντας σαφές προς το Υπουργείο ότι τα δρομολόγια δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθώς δε δίνουν λύση στο πρόβλημα, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΕΛ που ήταν παρών δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να αποχωρήσει αν βρεθεί καλύτερη πρόταση.
Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής στην τοποθέτησή του είπε ότι το ακτοπλοϊκό πρόβλημα αφορά το σύνολο των νησιών του Β. Αιγαίου αλλά ειδικά στη Λήμνο τη Σάμο την Ικαρία και τους Φούρνους η κατάσταση είναι τραγική και έχει ξεφύγει από κάθε όριο και τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες μεταφοράς δε μπορούν να συνεχιστούν, Επισήμανε επίσης ότι για τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Λέσβος  η παρούσα κατάσταση δημιουργεί τεράστια προβλήματα και χρειάζεται και άλλο δρομολόγιο. Υπογράμμισε δε την υποχρέωση του κράτους να δώσει λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα καθώς δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.
Απ’ την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους ζήτησε να επαναπροκηρυχθεί η κύρια γραμμή  της Σάμου, ύστερα από την πρόθεση της ΝΕΛ να παραιτηθεί από τις άγονες γραμμές χωρίς καμία απαίτηση αν βρεθεί άλλη εταιρεία που θα αναλάβει την εκτέλεση των δρομολογίων αυτών, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Υπουργείου να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή δίνοντας επιτέλους λύση στο πρόβλημα.
Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση της ΣΑΣ που διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης και εκεί οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης υποστήριξαν τις θέσεις των φορέων. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί άμεση απόφαση, ενώ δόθηκε παράταση 15 ημερών ώστε όλες οι πλευρές να επανέλθουν και να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που ταλαιπωρεί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.




Αρωγή ύψους 2 εκ. ευρώ στο Δήμο Κεφαλονιάς από την τακτική επιχορήγηση των δήμων (ΚΑΠ)



Οικονομική ενίσχυση ύψους 2 εκ. ευρώ θα διατεθεί στο Δήμο Κεφαλονιάς από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων της χώρας.
Ειδικότερα, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όλοι οι δήμοι της χώρας θα συμβάλλουν στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουν πολίτες και Δημοτική Αρχή για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, καταρχάς με το ποσό των 2 εκ. ευρώ.
Παράλληλα η ΚΕΔΕ, αξιοποιώντας τα δίκτυα, τις διεθνείς επαφές και συμμετοχές σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αναπτύξει πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς το νησί, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα εξισορρόπησης των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν ως συνέπεια του εγκέλαδου.


ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένει εκείνος τον οποίο οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο σε σχέση με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και το κοινοβούλιο.
Παρά το γεγονός ότι καθημερινά η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με αρνητικές ειδήσεις για τη λειτουργία του θεσμού – πολλές φορές και από υπαρκτά φαινόμενα – εντούτοις στην πραγματικότητα έχει καθιερωθεί μία άρρηκτη σχέση πολιτών και τοπικών αρχών, όπως προκύπτει και από τα δημοσκοπικά ευρήματα πρόσφατων μετρήσεων. Ειδικότερα όπως προκύπτει από τελευταία έρευνα της Metron Analysis, σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από τους θεσμούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες.
Το γεγονός εξηγείται από τα εξής δεδομένα:
Ο θεσμός έχει εκσυγχρονιστεί πετυχαίνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Έχει βελτιώσει αισθητά την οργανωτική και λειτουργική αποτελεσματικότητα με θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης». Έχει εισφέρει τα μέγιστα στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος με την εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας που έχει καθιερώσει σε όλα τα επίπεδα λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων.
Κυρίως όμως οι πολίτες στην περίοδο της κρίσης αναγνωρίζουν το τεράστιο έργο που αναπτύσσει στον τομέα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής, έχοντας υποκαταστήσει πλήρως το κράτος.
Εκτός αυτών δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών και που βελτιώνουν τις τοπικές υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με βάση τα ανωτέρω το νόημα των επερχόμενων εκλογών αποκτά κρίσιμο ενδιαφέρον για την διεύρυνση και τη θωράκιση των θεσμών τοπικής αυτονομίας στη χώρα, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, ώστε και η πατρίδα μας να αποκτήσει ένα κράτος φιλικό για τον πολίτη χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά που θα παρέχει υπηρεσίες ποιότητας σε όλους με το μικρότερο δυνατό κόστος και θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία οικονομικού και κοινωνικού πλεονάσματος. 

Ταχύτερη έξοδος στη σύνταξη με εξαγορά θητείας

Εφόδιο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.Το κόστος παραμένει υψηλό, παρά τις εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί και οι οποίες σταδιακά θα φθάσουν έως και το 50%.
Με την εξαγορά της θητείας οι ασφαλισμένοι μπορούν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα ακόμα και για τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012 και να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου. Προσοχή χρειάζεται όμως, καθώς για την πλειονότητα των Ταμείων απαιτείται η συμπλήρωση 3.600 ημερών ασφάλισης πριν από την εξαγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και η συμπλήρωση του 58ου έτους.
Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η θητεία μπορεί να συνυπολογιστεί στο συνολικό αριθμό των πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται (μεταξύ των οποίων είναι οι σπουδές, τα τέκνα, κ.ά.).
Όσον αφορά στο κόστος υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ των Ταμείων και ενδεικτικά αναφέρεται πως:
  • Στο Δημόσιο είναι περίπου 90 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
  • Στο ΙΚΑ είναι από 166 έως 475 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται (ανάλογα με τις αποδοχές).
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δίνεται έκπτωση 10% στο Δημόσιο και 15% στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πάντως, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν άμεσα χρήματα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, χωρίς ωστόσο έκπτωση (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που εξαγοράζονται). Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων (αλλά όχι του Δημοσίου) παρέχει διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει:
  • Έκπτωση 30% για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και φέτος.
  • Έκπτωση 50% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.
Σε γενικές γραμμές αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η εξαγορά της θητείας για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος, ενώ περισσότερη σκέψη απαιτείται, όταν τα χρόνια αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την προσαύξηση της σύνταξης.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άντρες στο Δημόσιο, καθώς συμφέρει η θεμελίωση δικαιώματος τη διετία 2011-2012 (και επομένως δεν συμφέρει η εξαγορά αν οδηγεί σε θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010).
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Πώς ο Καμμένος «καίει» και τον ΣΥΡΙΖΑ


Το εσπευσμένο σημερινό ταξίδι δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της Κουμουνδούρου στην Κοζάνη που ακολούθησε η αποκάλυψη ότι ο (προταθείς από τους ΑΝΕΛ) «καναλάρχης» στη Δυτική Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης φλέρταρε με τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό, καταδεικνύει το μέγεθος της ταραχής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖA, που σκέφτεται ακόμη και την απόσυρση της υποψηφιότητά του. 
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης που φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την επιλογή (υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι τα δύο αυτά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που τον είχαν βολιδοσκοπήσει προκειμένου να είναι υποψήφιος στη Δυτική Μακεδονία), ταξίδευσαν στην περιοχή προκειμένου να βρεθούν σε συνεδρίαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σβήσουν τις (τοπικές) φωτιές που άναψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, του οποίου ο Θόδωρος Καρυπίδης εκτός από θαυμαστής είναι και (πολιτικός) φίλος.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην εξ αναβολής (ήταν να πραγματοποιηθεί χθες) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα επιχειρήσει να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο κ. Καμμένος στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και να πείσει τον Π. Λαφαζάνη και την παρέα του να μην επιμείνουν στο «πάγωμα» των υποψηφιοτήτων του Οδυσσέα Βουδούρη και του Θόδωρου Καρυπίδη.
Ανοίγματα και λόγω έλλειψης επιλογών
Όπως λένε γνώστες  των τεκταινόμενων στην Κουμουνδούρου, ελλείψει  πολλών επιλογών λόγω και της άρνησης των βουλευτών να εκτεθούν,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα του κόμματος με τις επιλογές τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχείρησανμε άγαρμπο τρόπο και χωρίς σχεδιασμό να προχωρήσουν σε άνοιγμα, κυρίως, στους ΑΝΕΛ και κατά δεύτερον σε τμήμα του ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Παράλληλα, με τη μη επιλογή Πανούση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου «έκλεισαν» προς το παρόν την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ μπροστά στο φόβο των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων.
Τελικά, όμως η ανάφλεξη δεν ήρθε λόγω Κουβέλη αλλά λόγω Καμμένου, ο οποίος αφού πρώτα «έκαψε» το κόμμα του, τώρα βάζει φωτιά στα… τόπια της Κουμουνδούρου.

aftodioikisi.gr

Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (πίνακας)


Την ετυμηγορία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του «ψαλιδιού» των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων περιμένουν πλέον με …κομμένη την ανάσα τόσο οι «απόμαχοι» ένστολοι, καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης, διευθυντές του ΕΣΥ, δικαστικοί κλπ, όσο και η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανοίξει δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Κίνδυνο τον οποίο καθιστά ορατό η εισήγηση-«κόλαφος» του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο) Διονύση Λασκαράτου, ο οποίος χθες «κατακευράνωσε» τις περικοπές των συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Από την αντίπερα όχθη, οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου «επιστράτευσαν» το επιχείρημα της ύπαρξης επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν τις επίμαχες περικοπές, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης του δημοσίου ελλείμματος και μείωσης του δημόσιου χρέους. Επικαλέστηκαν, δε, την ανάγκη τήρησης υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η απόφαση για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί εντός τους επόμενου τριμήνου από την Ολομέλεια του Ε.Σ η οποία πάντως ήδη από το 2013 εγείρει σοβαρές ενστάσεις για το (5ο κατά σειρά από το 2010) «μαχαίρι» στο εισόδημα των συνταξιούχων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
aftodioikisi.gr

Φρένο στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις λόγω εκλογών


Η Τρόικα καθυστερεί να επιστρέψει και στη διαπραγμάτευση που γίνεται μέσω e mail δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ούτε ζητούνται λίστες με ονόματα για τις 12.000 διαθεσιμότητες του Δεκεμβρίου και για τις 4.000 απολύσεις του 2013 που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η χαλαρότητα που δείχνουν οι πιστωτές συνδέεται με τις εκλογές του Μαίου και αποτελεί προϊόν πολιτικής απόφασης των εταίρων, που δεν θέλουν να δυσκολέψουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πρόωρες εθνικές εκλογές λόγω κατάρρευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου.
Για το λόγο αυτό, έχουν πέσει οι ρυθμοί σχετικά με την επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή θα απολυθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κύκλος αυτός έχει κλείσει οριστικά. Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το μνημόνιο διαρθρωτικών αλλαγών που που θα συνοδεύει το νέο δάνειο ύψους περίπου 20 δισ ευρώ θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει συρρίκνωση προσωπικού. Για την ώρα, όμως, η πίεση έχει μειωθεί και έχει δοθεί σιωπηρή παράταση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου το άγχος της σύνταξης καταλόγων με ονοματεπώνυμα έχει υποχωρήσει.

aftodioikisi.gr