Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα 7ης Αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


ΝΟ Χίου - ΠαναθηναϊκόςΞεκινάει ξανά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών με την 7η αγωνιστική. Ο ΝΟ Χίου αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο Ιωνικό Κολυμβητήριο το Σάββατο 10/1/15 στις 16:30. Αναλυτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/1/2015
ΝΟ Χίου - Παναθηναϊκός (Σταυρίδης-Μπουδραμής): Κολ. Ιωνικό (16:30)
Υδραϊκός ΝΟ - Παλαιό Φάληρο (Μπιράκης-Κωνσταντινίδης): Κολ. Παλαιού Φαλήρου (17:00)
Νηρέας Λαμίας - ΑΝΟ Γλυφάδας (Κουρέτας-Κατσαρός): Κολ. Παλαιού Φαλήρου (18:30)
ΠΑΟΚ - ΝΟ Καλαμακίου (Σπανούδης-Αχλαδιώτης): Κολ. Ποσειδώνιο (14:30)
Πανιώνιος - Ολυμπιακός (Κουρτίδης-Βόσικας): Κολ. Νέας Σμύρνης (19:00)
Εθνικός Πειραιά - ΝΟ Βουλιαγμένης (Σταυρόπουλος-Σκαλοχωρίτης): Κολ. Πειραιά (19:30)

noxiou.gr

Θα ψεκάσουν το εσωτερικό του «Νorman Atlantic» για να ρίξουν τις θερμοκρασίες


norman_atlantic_
Με τη μέθοδο του «ψεκασμού» τελικά και όχι με τη χρήση υγρού αζώτου θα προχωρήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχηματαγωγού Νorman Atlantic, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Όπως ειπώθηκε, στόχος είναι η επιχείρηση μείωσης της θερμοκρασίας με ειδικό χημικό υγρό που χρησιμοποιείται σε πετρελαιοβιομηχανίες να έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ της Παρασκευής, έτσι ώστε το Σάββατο οι πυροσβέστες να καταφέρουν να μπουν και στο τελευταίο γκαράζ, για να ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα για την ανεύρεση τυχόν πτωμάτων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως μέσα στα οχήματά τους ή στον χώρο των οχημάτων εγκλωβίστηκαν αρκετά άτομα, ανάμεσά τους ενδεχομένως και μετανάστες που είχαν κρυφτεί στα φορτηγά προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ιταλία.
Επίσης από την Εισαγγελία του Μπάρι δόθηκε εντολή στην ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία να μεριμνήσει για τη φύλαξη του πλοίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο ιταλικό λιμάνι βρίσκεται και αξιωματικός της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είναι μηχανολόγος μηχανικός, και θα συνδράμει στις έρευνες δύο συναδέλφους του από το Λιμανικό Σώμα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.

e-nautilia.gr

Παρέμβαση των ναυτεργατικών σωματείων για την πολύνεκρη τραγωδία του «NORMAN ATLANTIC»


norman_atlatic_

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων και Πληρωμάτων Ναυαγωσωστικών – Ρυμουλκών για την πολύνεκρη τραγωδία του «NORMAN ATLANTIC», τονίζουν:
Τα σωματεία μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους συγγενείς των αδικοχαμένων επιβατών του πλοίου «NORMAN ATLANTIC» και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες αυτής της πολύνεκρης τραγωδίας και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπευθύνους.
Το τονίζουμε αυτό γιατί τόσο στην Ιταλία , όσο και στην Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη η επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της εγκληματικής πολιτικής που έχει κριτήριο το εφοπλιστικό κέρδος και αναζήτησης «εξιλαστήριων θυμάτων».
Τα σωματεία μας με ευθύνη έθεσαν εξαρχής κρίσιμα, πραγματικά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και σήμερα επανερχόμαστε καυτηριάζοντας τόσο την προσπάθεια του ελληνικού υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας, όσο και των ιταλικών αρχών που επιχειρούν να αθωώσουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία «VISEMAR DI NAVIGAZIONE» και τη ναυλώτρια – ΑΝΕΚ, τις κυβερνήσεις των δύο κρατών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σημειώνουμε συγκεκριμένα :
Πρώτο, στα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό φορτηγών και εκατοντάδες επιβάτες, κάθε παρατήρηση που αφορά προβλήματα αξιοπλοΐας επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται πολύ αυστηρά και να τίθεται θέμα άμεσης συμμόρφωσης , με την απαγόρευση του ταξιδιού του πλοίου. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του «NORMAN ATLANTIC» οι παρατηρήσεις των επιθεωρητών αφορούσαν προβλήματα στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τους μηχανισμούς στεγανότητας του πλοίου, στα σωστικά μέσα, στον εφεδρικό φωτισμό ανάγκης κ.α.
Η έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα (ιδιωτική εταιρεία) δεν δίνει απάντηση στην ουσία του προβλήματος, πολύ περισσότερο που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι πιστοποιητικά αξιοπλοΐας εκδόθηκαν ακόμα και για σαπιοκάραβα που βυθίστηκαν στην πορεία.
Δεύτερο, παραμένουν τα ερωτήματα για την διαδρομή του «NORMAN ATLANTIC», τις μετασκευές που έχει κάνει, την παραβίαση του προβλεπόμενου αριθμού επιβατών και οχημάτων.
Το χάος που επικράτησε για τον ακριβή προσδιορισμό των επιβατών , οι αντιφατικές λίστες της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ , οι διαφορετικοί αριθμοί των επιβατών που έδωσαν οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές βγάζουν σοβαρό πρόβλημα που πιθανώς σχετίζεται με την πρακτική υπεράριθμων επιβατών.
Τρίτο, στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η μείωση των οργανικών συνθέσεων είναι «κίνδυνος–θάνατος» για την ασφάλεια του πλοίου, γιατί εκτός του προβλήματος της καθημερινής εντατικοποίησης της δουλειάς , ο ανεπαρκής αριθμός του πληρώματος σημαίνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών που δημιουργούνται σε έκτακτες συνθήκες, κι αυτό το πρόβλημα εκδηλώθηκε στο πλοίο «NORMAN ATLANTIC».
Τέταρτο, ιδιαίτερος έλεγχος πρέπει να γίνει για τις αιτίες της πυρκαγιάς, τη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης ανίχνευση και αυτόματης κατάσβεσης, την κατάσταση των πυροσβεστικών μέσων , τη στεγανότητα των τμημάτων του πλοίου , παίρνοντας υπόψη τη γρήγορη επέκταση της φωτιάς.
Έλεγχος , επίσης, πρέπει να γίνει για την καταλληλότητα του συστήματος της άμεσης ενημέρωσης των επιβατών.
Πέμπτο, το πρώτο καθήκον στην περίπτωση ενός φλεγόμενου πλοίου είναι η άμεση εγκατάλειψη και η στράτευση όλων των μέσων για το σκοπό αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιβαίνοντες παγιδεύονται και διαμορφώνεται ανεξέλεγκτη κατάσταση με μεγάλους κινδύνους να καούν άνθρωποι ζωντανοί, να πεθάνουν από ασφυξία , να πέσουν ανοργάνωτα επιβάτες στη θάλασσα, να πάρει το σκάφος κλίση η ακόμα και να ανατραπεί.
Η απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκκένωση του πλοίου αποτελεί βασικό λόγο της τραγωδίας στο « NORMAN ATLANTIC».
Τα γεγονότα τονίζουν πως υπήρχαν δυνατότητες γρήγορης εκκένωσης του πλοίου και δεν αξιοποιήθηκαν γιατί δεν σχεδιάστηκε η επιχείρηση διάσωσης έγκαιρα , άμεσα ,με τη συνδρομή των παραπλεόντων πλοίων ακόμα και αλιευτικών που προσέτρεξαν στο καιγόμενο πλοίο. Ενώ δεν αξιοποιήθηκε ο καθοριστικός ρόλος πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα , την Ιταλία , την Αλβανία, του ελικοπτεροφόρου ιταλικού πλοίου, ελικοπτέρων παντός καιρού και ρυμουλκών –ναυαγοσωστικών ανοικτής θαλάσσης.
Οι ισχυρισμοί περί αδυναμίας έγκαιρης άφιξης πολεμικών πλοίων , αδυναμία πτήσης ελικοπτέρων παντού καιρού και αδυναμία χρησιμοποίησης ναυαγοσωστικών δεν είναι βάσιμοι και η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται από την κακοκαιρία. Για το λόγο αυτό απαιτείται έλεγχος για το αν υπήρξε ο αναγκαίος σχεδιασμός, αν έγινε η αναγκαία, έγκαιρη διακρατική συνεννόηση, αν αξιοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες κινητοποίησης (όλων) των ελικοπτέρων παντός καιρού και των ναυαγοσωστικών των ιδιωτικών εταιρειών που θα μπορούσαν να έχουν συμβολή και στην (έγκαιρη) ρυμούλκηση του πλοίου στο κοντινότερο λιμάνι.
Έκτο, υπάρχει , επίσης ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν προβλήματα στο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης γιατί δεν δόθηκε εντολή να επιβιβαστούν στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «NORMAN ATLANTIC» ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες για την πυρόσβεση και την οργάνωση της εγκατάλειψης του πλοίου. Πρόκειται για πολύ σοβαρή παράλειψη που απαιτείται να απασχολήσει τις έρευνες για τις αιτίες της τραγωδίας.
Συμπερασματικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως πίσω κι από αυτή την τραγωδία βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και η πολιτική που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα.
Τα ίδια τα γεγονότα μαρτυρούν πως οι ευθύνες βρίσκονται στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και την εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο, στην Ελληνική, την Ιταλική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές που επέτρεψαν τον απόπλου οχηματαγωγού-επιβατηγού πλοίου με σοβαρά προβλήματα και δεν πήραν τα αναγκαία κατάλληλα μέτρα, δεν κινητοποίησαν το σύνολο των μέσων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και κατά το δυνατόν ασφαλή εγκατάλειψη του πλοίου.
Είναι απαράδεκτο ότι μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας δεν έχουν δώσει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, των αγνοουμένων και του συνόλου των επιβαινόντων.
Στη βάση της πείρας που έχει συγκεντρωθεί από τα προηγούμενα ναυτικά εγκλήματα και της τραγωδίας του πλοίου «NORMAN ATLANTIC», τα σωματεία μας καλούν τους ναυτεργάτες να ενισχύσουν τον αγώνα τους για τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και θέτουν τους ακόλουθους στόχους πάλης :
• Οι έλεγχοι της αξιοπλοΐας των πλοίων και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών να γίνεται με κρατική ευθύνη και τη συμμετοχή των ναυτεργατών , των ναυτεργατικών σωματείων.
• Να καθοριστούν νέοι αυστηροί κανόνες ναυπήγησης των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων που θα ενισχύουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα
• Να καθιερωθεί υποχρεωτικά σύστημα ρυμούλκησης στην πρύμη, έτοιμο για άμεση και εύκολη χρήση και για τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία.
• Απαγόρευση απόπλου των πλοίων στα οποία υπάρχουν παρατηρήσεις για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, εξασφάλιση της επάρκειας και καταλληλότητας των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
• Απαγόρευση απόπλου των επιβατικών πλοίων σε περίπτωση κακοκαιρίας και κατάργηση της ρύθμισης που μεταφέρει την ευθύνη στον πλοίαρχο.
• Άμεσο, ειδικό έλεγχο της αξιοπλοΐας των παρήλικων επιβατικών πλοίων και των πλοίων που έχουν κάνει μετασκευές.
• Προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις ανάγκες των πλοίων υπολογίζοντας την περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων που οι απαιτήσεις αυξάνονται.
• Εξασφάλιση ουσιαστικής δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των αξιωματικών και των πληρωμάτων των πλοίων, ειδικό βάρος στην εκπαίδευση για τα σωστικά –πυροσβεστικά μέσα, ειδική φροντίδα για την εξασφάλιση της ελληνομάθειας ως «κοινής γλώσσας» συνεννόησης.
• Δημιουργία Σταθμών Έρευνας και Διάσωσης σε νησιά του Βορείου Αιγαίου , στο Ιόνιο Πέλαγος , στη Μεσόγειο Θάλασσα με διακρατική συνεννόηση.
• Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του συστήματος GMDSS ( Διεθνούς συστήματος για την ασφάλεια στη ναυτιλία και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης).

e-nautilia.gr

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ: Η Δημοτική αρχή Χίου (ΝΔ - ΔΗΜΑΡ) προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας - Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου.


Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο νησί να θυμηθεί τις διακηρύξεις της παράταξης που σήμερα διοικεί το Δήμο Χίου: «Ανεξάρτητοι», «ακομμάτιστη», «πολυσυλλεκτική», αποτελούμενη από «νέα» και «φρέσκα» πρόσωπα, έτοιμα να είναι «καλύτερα» στην άσκηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής, ώστε να «φύγει» η προηγούμενη Δημοτική αρχή.
Βεβαίως, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του μέσα από τη Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποίησαν το λαό από την πρώτη στιγμή ότι αυτό που έχει σημασία πίσω από τις ελκυστικές διακηρύξεις είναι οι πολιτικές, και οι πολιτικές αυτές είναι της ΕΕ, του κεφαλαίου που όλοι τους παλιοί και νέοι υπηρετούν με διαφορετικές συνταγές, αλλά με τα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα.
Σήμερα, για ακόμη μια φορά φαίνεται η προσήλωση αυτής της Δημοτικής αρχής σε αυτή την κατεύθυνση. Με την απόφαση - πρωτοχρονιάτικο μποναμά, που στηρίχτηκε απ’ τη ΝΔ, τμήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και αφορά όλες τις λαϊκές οικογένειες του νησιού, 22 δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας στο 1.83 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!
 Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο μεροκαματιάρης, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος θα κληθούν να καταβάλουν για δημοτικά τέλη και δημοτικό φωτισμό αυξήσεις – χαράτσια, που θα δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον προκειμένου να απαλλαγεί ο τομέας καθαριότητας από την ευθύνη του Δήμου και να παραδοθεί σε ιδιώτες που θα πουλούν και θα αγοράζουν υπηρεσίες!
Καλούμε το Χιώτικο λαό να βγάλει συμπεράσματα και από αυτή την απόφαση. Όλοι όσοι πίστεψαν σε κάτι καλύτερο, στο λεγόμενο «μικρότερο κακό» σήμερα βρίσκονται μπροστά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η Δημοτική αρχή «δεν έχει κανένα ταμπού» για το ποιος θα έχει την διαχείριση της καθαριότητας, ακριβώς γιατί υπηρετεί με συνέπεια το σάπιο σύστημα των κερδών, τις αξίες της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Υλικά που οδηγούν στην κρίση, την φτώχεια. Το ερώτημα είναι αν ο λαός είναι διατεθειμένος να φορτωθεί κι άλλα χαράτσια στην πλάτη του, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές ή αν θα οργανώσει την πάλη του για να βγει στο προσκήνιο.
Λέμε καθαρά, πως όλα αυτά τα χρόνια η μόνη σταθερά, η μόνη εγγύηση προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και αγωνιστικής ανάτασης ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, είναι το ΚΚΕ.
Καλούμε το χιώτικο λαό, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ανησυχεί, κάθε αριστερό που αισθάνεται προδομένος από όσα του έταζαν για χρόνια όλες αυτές οι δυνάμεις, που σήμερα αλλάζουν πρόσωπα, να τιμωρήσει αυτούς που προωθούν την πολιτική Δήμος – επιχείρηση, και με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές. Να βάλει πλώρη για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση, με ισχυρό ΚΚΕ.


Tα 8 σημάδια του ΚΑΡΚΙΝΟΥ!


Οκτώ σημάδια-κλειδιά του καρκίνου, που όταν εμφανίζονται θα πρέπει να διερευνώνται αμέσως, κατέγραψαν Βρετανοί επιστήμονες. 




Τα συμπτώματα αυτά φέρονται να προβλέπουν με τέτοια ακρίβεια τον κίνδυνο καρκίνου σε κάποιες ηλικιακές ομάδες που οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως σε ειδικό γιατρό, εκτός κι αν υπάρχει άλλη εξήγηση για την εμφάνισή τους. 


Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο 

του Κιλ, που δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση British Journal of General Practice (BJGP) και σας φέρνει το Athina tv τα συμπτώματα είναι τα εξής:


-Αναιμία (ενδεικτική του καρκίνου του εντέρου)

- Αίμα στα περιττώματα (ενδεικτική του καρκίνου του εντέρου στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες)

- Όγκος στο στήθος (πιθανός καρκίνος του μαστού)

- Ύποπτα ευρήματα στον προστάτη (πιθανός καρκίνος του προστάτη)

- Αίμα στα ούρα (πιθανός ουρολογικός καρκίνος)

- Αίμα στο βήχα (ενδεικτικό του καρκίνου στους πνεύμονες)

- Αιμορραγία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (ενδεικτική γυναικολογικών καρκίνων)

- Δυσκολία στην κατάποση (πιθανός καρκίνος του οισοφάγου)


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Μαρκ Σάρπλεϊ, τα οκτώ συμπτώματα καταγράφηκαν μετά από προσεκτική ανάλυση 25 άλλων μελετών από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τη Δανία και τη Γερμανία.


Η ομάδα αναζητούσε συμπτώματα που σημαίνουν ότι ο ασθενής έχει τουλάχιστον μία στις 20 πιθανότητες να έχει καρκίνο. Παρόλο που οι πιθανότητες εξακολουθούν να είναι χαμηλές, οποιαδήποτε υποψία καρκίνου σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σύντομα σε εξετάσεις και να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.


Μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει η ηλικία που εμφανίζεται το ύποπτο σύμπτωμα. Για παράδειγμα, η εμφάνιση αναιμίας σε μία γυναίκα 21 ετών είναι εξαιρετικά απίθανο να συνδέεται με καρκίνο, κάτι που δεν ισχύει για έναν 60χρονο άνδρα.


Αν ένας ασθενής είναι κάτω των 55 ετών, μόνο δύο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα περνούν το όριο της μίας στις 20 πιθανότητες για ύπαρξη καρκίνου και αυτά είναι τα ύποπτα ευρήματα στον προστάτη και ο όγκος στο στήθος.


Μετά τα 55, αλλά μόνο στους άνδρες, η δυσκολία στην κατάποση ενδέχεται να είναι ένδειξη καρκίνου στον οισοφάγο, ενώ το αίμα στα ούρα είναι επικίνδυνο για γυναίκες και άνδρες άνω των 60.


Ωστόσο, εκπρόσωπος του ιδρύματος Cancer Research UK τόνισε ότι τα οκτώ συμπτώματα δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μοναδικά σημάδια καρκίνου. Όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 200 είδη καρκίνου, με πολλά διαφορετικά συμπτώματα…
ingossip.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Μ’ αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ να κόψει την πίτα στο χώρο του ιδρύματος Μ. Τσάκου, του εφοπλιστή Τσάκου, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ τονίζει στους εργαζόμενους, ότι πρόκειται για κίνηση που επιβεβαιώνει τη μετατροπή ενός ταξικού αγωνιστικού συνδικάτου των συνταξιούχων ναυτεργατών με ιστορία και παράδοση μαζικών αγώνων στο νησί για τα δικαιώματα των ναυτεργατών με ηγέτη τον κ. Ν. Γιόμελο, σε παραμάγαζο των εφοπλιστών.
Ο απλός ναυτεργάτης που βλέπει κάθε μήνα να του μειώνουν τη σύνταξη, να του πετσοκόβουν τα φάρμακα, να έχουν κλείσει τον Οίκο Ναύτη επί υπουργίας του Χιώτη βουλευτή της ΝΔ Μουσουρούλη, να έχουν λεηλατήσει το ΝΑΤ, να πληρώνει κάθε μήνα το χαράτσι ακινήτων, που θαλασσοπνιγόταν για να χτίσει ένα σπίτι, που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα και τη θέρμανση, δεν έχει καμία δουλειά στα «κεράσματα και τους καφέδες» στο σπίτι του εφοπλιστή. Να μην ξεχνά κανείς ότι ως γνήσιος εκπρόσωπος της τάξης του, των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Μ. Τσάκος, έχει κτίσει «ναυτικές σχολές» στις Φιλιππίνες για να έχει φθηνό εργατικό δυναμικό στα πλοία του, διώχνοντας τα ελληνικά κατώτερα πληρώματα και τους αξιωματικούς.
Η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλων όσων κινούνται στις ράγες της ΕΕ, του κεφαλαίου, τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των συνταξιούχων και εν ενεργεία ναυτεργατών. Στηρίζει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, όχι μόνο δίνοντας φοροαπαλλαγές και προνόμια, αλλά εγκρίνοντας και τις μειώσεις μισθών που κάνουν στα ελληνικά ναυτεργατικά πληρώματα. Διαμορφώνουν όλο εκείνο το νομικό οπλοστάσιο που δίνει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο τη δυνατότητα και τυπικά να τραβά στα άκρα την εκμετάλλευση.
Καλούμε τους Χιώτες ναυτεργάτες, συνταξιούχους και εν ενεργεία, να απομονώσουν το ΔΣ της ΠΕΣ ΝΑΤ και τους λιγοστούς εργατοπατέρες, «πρωτοπαλίκαρα» των εφοπλιστών της εποχής, του «εσύ που έφαγες τ’ αυγό». Όλοι αυτοί αποτελούν δηλητήριο στις συνειδήσεις των ναυτεργατών, ταυτίζουν τα κέρδη, τα καράβια του εφοπλιστή, με τον ιδρώτα, τις βάρδιες, τα θαλασσοδαρμένα χρόνια των ναυτεργατών.

Ο δρόμος των ναυτεργατών βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, στον συνεπή ταξικό αγώνα ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος όπου ο πλούτος που παράγουν να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους των εφοπλιστών όπως ισχύει σήμερα. Καλούμε τους Ναυτεργάτες, να γυρίσουν την πλάτη στο ΔΣ και την εργοδοσία, να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους αγωνιστικά και διεκδικητικά στον Οίκο Ναύτη, που χτίστηκε με το αίμα των ναυτεργατών και να απαιτήσουν ό,τι τους έκοψαν κυβερνήσεις και εφοπλιστές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 8/1/ 2015

Καλούνται οι εσπεριδοκαλλιεργητές που υπέστησαν ζημιά στην καλλιέργεια τους από τον παγετό της 08/1/2015, να δηλώσουν εφόσον το επιθυμούν τη ζημιά τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ Δημοτικής Ενότητας Χίου.
Οι εσπεριδοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντίγραφο της δήλωσης καλλιέργειας, ενώ το κόστος εκτίμησης ανέρχεται σε 0,10€ το δένδρο.

Οι δηλώσεις θα γίνονται καθημερινά από τις 12/01 και μέχρι τις 26/01, και ώρα 9:00 μέχρι τις 12:00 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ της Δημοτική Ενότητας Χίου στον Καστρομηνά (θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και στο Δημαρχείο Χίου στη γραμματεία Αντιδημάρχου Καθαριότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ

Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχηθώ σε όλους μια καλή Χρονιά.
Παράλληλα να εκφράσω τη βαθειά  μου θλίψη για τον θάνατο του συμπολίτη μας Παναγιώτη  Πουλιά και να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια  στην οικογένειά του, για τον τόσο άδικο χαμό του.

Με αυτήν εδώ την συνέντευξη, θα μου δοθεί η ευκαιρία να πω κάποια πράγματα, αφού όπως γνωρίζετε, δεν μίλησα σε κανέναν σας από όταν ορκίστηκα Βουλευτής.

Είμαι γενικώς άνθρωπος που δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια και οι υποσχέσεις.

‘Εμεινα σιωπηλή, ακόμα και όταν αντιμετώπισα έναν πρωτόγνωρο ρατσισμό στην ορκωμοσία μου  για την ενδυμασία μου, τις ψήφους που πήρα και πολλά  πολλά  άλλα.
Ο λόγος που διάλεξα τη σιωπή ήταν , γιατί θεωρώ ότι έπρεπε να κριθώ από το έργο μου, όπως είχα άλλωστε αναφέρει τότε στον συνάδελφό σας, τον κ. Χασαπόπουλο και όχι από τις ενδυματολογικές μου επιλογές!
Θέλησα λοιπόν σήμερα να δείξω τι μπόρεσα να κάνω σαν Βουλευτής για το νησί μου και αυτό θα σας παραθέσω.

Η  θητεία μου στο κοινοβούλιο διήρκησε 115 μέρες, δηλαδή 3,5 μήνες.!!!
Μέσα σε αυτό το διάστημα επισκέφθηκα όλα τα Υπουργεία, έμαθα πως γίνεται ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος, το Νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα κάθε Σαββατοκύριακο που δεν είχα υποχρεώσεις στη Βουλή, ήμουν εδώ γυρνώντας όλο το Νησί και καταγράφοντας όλα τα θέματα και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

‘Ολο αυτό το έκανα με μεγάλη χαρά και διάθεση αφού όλοι σας ξέρετε και την αγάπη μου για τη Χίο αλλά και την διάθεσή μου για προσφορά, γιατί η ικανοποίησή μου ήταν τεράστια όταν με την συμβολή μου βοήθησα έστω και λίγο να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κόσμου. Του απλού κόσμου, του οποίου σήμερα ζητώ την ψήφο που κάποτε δεν μου έδωσε.

Ο Αείμνηστος πατέρας μου με έμαθε ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και όλα κερδίζονται με σκληρή δουλειά.

Το Βουλευτικό μου έργο.

-Επιτυχής παρέμβαση για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος της μετεγκατάστασης των γραφείων – Ιατρείων ΕΟΠΠΥ και τη συστέγασή του με το ΠΕΔΥ Χίου για τη μείωση λειτουργικών δαπανών, αλλά και για την διευκόλυνση των ασφαλισμένων.

-Επιτυχής παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και άμεση στελέχωση Αγροτικών Ιατρείων  (Μεταξύ αυτών και του πολυδύναμου Ιατρείου Καρδαμύλων).

-Τοποθέτηση εγκατάσταση ΑΤΜ ( Αυτόματης ταμειολογιστικής μηχανής) στη Βολισσό για την επέκταση του τραπεζικού μας δικτύου.

-Επιτυχής παρέμβαση στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ για την προκήρυξη 4 θέσεων ΕΚΑΒ Χίου λόγω ζωτικών ελλείψεων προσωπικού.
-Στελέχωση της Δασικής Υπηρεσία με επιπλέον  Δασολόγο και Δασοπόνο λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.


-Επιτυχής παρέμβαση στον Υπουργό Πολιτισμού και τους αρμόδιους φορείς για συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Συκούση από το ΕΣΠΑ.

-Οριστική λύση συο πρόβλημα του χρέους της ΔΕΥΑΧ με ρύθμισή του, μετά από κατάθεση τροπολογίας στην  Βουλή.

-Ενέργειες για ενίσχυση  του Ναυτικού Ομίλου Χίου

-Επιτυχής παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας και μεσολάβηση για την ρύθμιση των οφειλών των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης μέχρι ποσοστού 1/3 ( 9500 ευρώ) και επιτυχής ανανέωση της σύμβασής τους.

-Επιτυχής παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για τη μη κατάργηση της Νοσηλευτικής Σχολής Χίου.

-Κατάθεση αναφοράς υπόψη του Υπουργού Ναυτιλίας για την απομάκρυνση του γνωστού Ναυαγίου από το Λιμένα Μεστών.

-Συντονισμός ενεργειών με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακήρυξη της Μαστίχας σαν προϊόν άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την διακυβερνητική επιτροπή της σύμβασης UNESCO.

-Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας για τη διατήρηση του τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο.

-Επιτυχής παρέμβαση για την επίλυση των Γραφειοκρατικών ζητημάτων με σκοπό την ασφαλή μεταφορά των μαθητών κατά τη νέα σχολική χρονιά με λεωφορεία στα σχολεία των περιοχών της Χίου.

-Επιτυχής παρέμβαση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου.

-Συνεργασία με Υ.Π.Α. και αρμόδιους φορείς για το μείζον θέμα της επέκτασης του Αεροδρομίου. Το έργο ξεκινάει οριστικά τον επόμενο μήνα αφού πολλά από τα προβλήματα  διευθετήθηκαν και έτσι το όνειρο του Χιακού λαού για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο θα πάρει σάρκα και οστά στα επόμενα  χρόνια..

-Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την ψήφιση του Νομοσχεδίου Υ.ΠΕ.Κ.Α. ‘’Εισφορά σε Γη και Χρήμα’’  για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του  Συλλόγου Θιγομένων Ιδιοκτητών Χίου.

-Επιτυχής εισήγηση στη αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή και παρέμβαση στο σχέδιο Νόμου , για την προσθήκη διατάξεων που αναβαθμίζουν το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή.

-Επιτυχής παρέμβαση για την ικανοποίηση του αιτήματος σχετικά με την έλλειψη καθηγητή Βιολογίας στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βολισσού και Καρδαμύλων .


-Απαραίτητες ενέργειες και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για αξιοποίηση του Λιμένα Μεστών ως επιλογή προορισμού Κρουαζιερόπλοιων  από και προς Κωσταντινούπολη.

-Κατάθεση ερώτησης στην Βουλή προς τους Υπουργούς, Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, σχετικά με την  ‘’ Παρακράτηση Ευρωπαϊκών Αγροτικών επιδοτήσεων για συμψηφισμό με οφειλές προς ΟΓΑ’’.

-Εισήγηση για την αναθεώρηση τροπολογίας που προτάθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Ν. 4186/2013 σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος της Χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Εισήγηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα της Παροχής Υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανέργων.

Υπάρχουν και ακόμη αρκετά  τα οποία δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν λόγω της διάλυσης της Βουλής όπως:

-Συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας και με Υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα σίτισης των φοιτητών  της Σχολής Μηχανικών. Παράλληλα είχα αποσπάσει τη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για πρόσληψη Μονίμων καθηγητών στη  Σχολή αλλά και αγορά εργαστηρίων.

-Επεξεργασία κατάθεσης Νομού σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ για την Αναβάθμιση – Τροποποίηση του ισχύοντος Νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την αύξησης του ποσοστού ασφαλιστικής κάλυψης σε περιπτώσεις φωτιάς, πλημμύρας ή καταστροφής των καλλιεργειών.

-Συνεργασία με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οργάνωση ενεργειών με τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση  της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής. Ερευνητική υποδομή για την Ναυτιλία και τις μεταφορές.

Ο Θεός ευλόγησε το Νησί μας κι εμείς δεν φανήκαμε αντάξιοι αυτού που έπλασε.

Πικραίνομαι, εξοργίζομαι και αγανακτώ, όταν βλέπω το στολίδι αυτό, να αγκομαχά ακόμα και σήμερα για να επιβιώσει.

Δεν διεκδικώ  την αποκλειστικότητα της αγάπης, όμως δεν μας αξίζει η Χίος να μην είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα και ίσως από τα πρώτα στον κόσμο.

Ξέρετε  γιατί? Γιατί ποτέ δεν ήμασταν ενωμένοι και όλοι μαζί!

Όταν πρωτοεκλέχθηκα, απηύθυνα κάλεσμα σε όλους τους εκλεγμένους, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσουμε ένα άτυπο όργανο όλοι μαζί, έξω από πρωτόκολλα και αφού συμφωνήσουμε για τα ‘’ ΘΕΛΩ ΜΑΣ’’ πρέπει  να τα διεκδικούμε όλοι μαζί !

Η πρότασή μου δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά παραμένει ενεργή και σας υπόσχομαι ότι την επόμενη μέρα, εάν οι συμπολίτες μου με εμπιστευτούν για εκπρόσωπό τους, θα κάνω τα πάντα μέχρι να το πετύχω.

Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ΄’ ότι πέτυχα κάτι εγώ, αλλά ότι θα πετύχει η Χίος μας, γιατί θα είμαστε όλοι μαζί!

Εγώ Αγαπητές μου Φίλες και Φίλοι , πολιτικός με την στενή έννοια του όρου, ξέρετε όλοι ότι δεν είμαι και προσωπικά  χαίρομαι γι΄αυτό !

Ακόμα και σήμερα  κάποιοι ‘’Φωστήρες’’, που έχουν λάμψει δια της απουσίας τους, σε όποιο πόστο κι αν ανέλαβαν, τριγυρίζουν και σχολιάζουν την παρουσία μου στην πολιτική.

Δεν χρειάζεται να απαντήσω, ούτε πρόκειται να ακολουθήσω την τακτική αυτή.

Όσα κατάφερα στους 3,5 μήνες που ήμουν Βουλευτής και σας παρέθεσα προηγουμένως, νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση .

Ξέρω βέβαια, ότι η παρουσία ενός ανθρώπου και ειδικά μιας γυναίκας αυτοδημιούργητης στην πολιτική, χωρίς ίδιον συμφέρον χαλάει την σούπα των ανεπάγγελτων, μόνιμα βολεμένων και αργόσχολων πολιτικάντηδων.

Εγώ, είμαι η Μαρία Σταυρινούδη που αν δεν εκλεγώ Βουλευτής, θα συνεχίσω αυτό που έκανα όλα μου τα χρόνια. Να δουλεύω και να παλεύω για το μέλλον των παιδιών μου και του τόπου μου!

Κλείνοντας θέλω να δώσω μία μόνο υπόσχεση !

Την αγνή αγάπη των απλών ανθρώπων τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά που εισπράττω καθημερινά, θα ήθελα πολύ να μπορέσω να την ανταποδώσω με πράξεις.
Υπόσχομαι ότι θα δώσω κάθε κύτταρο της ψυχής μου για να τα καταφέρω !

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αγαπητό συνάδελφο Κώστα Τριαντάφυλλο για την άριστη συνεργασία που είχαμε αυτό διάστημα, αλλά και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στις επιλογές του, όπως και σε όλους τους συνυποψηφίους μου από όλα τα κόμματα.

Περισσότερο όμως να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Ελλάδα μας!


Πώς θα πάρετε δωρεάν σύνδεση ίντερνετ και φορητό υπολογιστή από το Κοινωνικό Μέρισμα - Κουπόνια για 289.300 δικαιούχους


Στις 04/02/2015 θα αναρτηθούν τα κουπόνια της Ψηφιακής Αλληλεγγύης για τους 289.300 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος σύμφωνα με την προκήρυξη που εκδόθηκε απο το ΤΕΕ που υλοποιεί το πρόγραμμα και καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν να κάνουν τις αιτήσεις τους εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές αλλά και γνωστοποιεί στους δικαιούχους όλες τις λεπτομέρειες για να πάρουν τα δωρεάν λαπτοπ ή Tablet και δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για 12 μήνες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι δικαιούχοι της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης όπου έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα από 04/02/2015 έως 30/06/2015 θα μπορούν να εισέρχονται στην ιστοσελίδα e-inclusion.gr και να εκτυπώνουν τον κωδικό που θα τους δίνει το δωρεάν λαπτοπ ή αλλά tablet και στο internet για 12 μήνες.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας [ΤΕΕ], ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου Ν 1 του. 3614/2007 (ΦΕΚ 267 / Α) της πράξης με κωδ. ΟΠΣ 496034 αναλαμβάνει σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. [ΕΔΕΤ] την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης», της οποίας φορέας πρότασης είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [ΓΓΤΤ] του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων [ΥΠΥΜΕΔΙ].
Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007- 2013» [ΕΠΨΣ], με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης]. Σκοπός της δράσης είναι η πρόσβαση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα σε τεχνολογίες ΤΠΕ, η μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου από πολίτες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, μέσω τεχνικής υποστήριξης / συμβουλευτικής ενημέρωσης στο χώρο τους.
Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού, με επιταγή [κουπόνι] ψηφιακής αλληλεγγύης, στους 289.237 πολίτες που αιτήθηκαν και έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα και παράλληλα κατοικούν στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης [Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη]. Οι πολίτες αυτοί, ως Ωφελούμενοι της δράσης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, θα έχουν τη δυνατότητα να: Αποκτήσουν ή διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο [σταθερή ή δορυφορική, ή κινητή (κινητό ).
Για την περίπτωση της κινητής σύνδεσης επισημαίνεται ότι αφορά μόνο απόκτηση νέας σύνδεσης και όχι διατήρησης υφιστάμενης] Αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook lap-top ή. Υποστηριχθούν και ενημερωθούν κατ 'οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών [ΤΠΕ].
Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός θα παρασχεθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους και Εμπορικές Επιχειρήσεις πωλήσεων υπολογιστικού εξοπλισμού με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα επιλεγούν και θα ενταχθούν στο «Μητρώο Παρόχων / Προμηθευτών» της δράσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας, θα δημιουργηθεί επίσης Κατάλογος Συμβούλων ΤΠΕ, οι οποίοι θα συμβληθούν με τους Παρόχους για την παροχή των υπηρεσιών Υποστήριξης και Ενημέρωσης σε θέματα ΤΠΕ.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός είναι υποχρεωτικές και θα παρέχονται, υπό την προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας του δικαιούχου πολίτη στο κατάστημα του παρόχου / προμηθευτή [αποκλείονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου e-shop], ενώ οι υπηρεσίες υποστήριξης / ενημέρωσης ΤΠΕ είναι προαιρετικές για το δικαιούχο πολίτη και θα παρέχονται, εφ 'όσον ο ίδιος επιλέξει να του παρασχεθούν, στο χώρο του [κατ' οίκον]. Η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 95.872.350,00 €. Χορήγηση και εξαργύρωση της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης και με χρήση των διαπιστευτηρίων (username / password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της ΓΓΠΣ να δει αν είναι επιλέξιμος ωφελούμενος της Δράσης. Όπως γράφουν τα δικαιολογητικα θα μπορεί να τυπώνει τον μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης που του αντιστοιχεί ή να τον λάβει στο e-mail του ή στο κινητό του.
Ο ωφελούμενος μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης, να αναζητήσει Παρόχους / Προμηθευτές που βρίσκονται στην περιοχή επιλογής του και να εντοπίζει τις Προσφορές που τον ενδιαφέρουν, με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες ή / και τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια. Οι ωφελούμενοι, αφού επιλέξουν τον Πάροχο / Προμηθευτή που επιθυμούν, επισκέπτονται το κατάστημα, εντός της περιόδου ισχύος της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, και με τον συγκεκριμένο και μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, επιλέγουν τις παροχές της δράσης.
Οι παροχές της δράσης υπό τη μορφή συγκεκριμένων προσφορών από τους αντίστοιχους Παρόχους / Προμηθευτές θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό προς ενημέρωση και επιλογή τους μετά την επίσκεψη του Ωφελούμενου στο κατάστημα, μετά την 04η Φεβρουαρίου 2015.


aftodioikisi.gr

Πώς θα είναι τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου


Τις διαστάσεις αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ψηφοδελτίων και των φακέλων των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου καθορίζει ΜΕ απόφαση ΤΟΥ Ο υπουργός Μιχάλης Θεοχαρίδης ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.
Σύμφωνα με την απόφαση:
  1. Δ ι α σ τ ά σ ε ι ς ψ η φ ο δ ε λ τ ί ω ν: Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων ορίζονται: α) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι και δέκα (10) βουλευτές, σε 14 x 20 εκατοστά του μέτρου περίπου, β) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) βουλευτές, σε 14 x 25 εκατοστά του μέτρου περίπου, και γ) για τιςεκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από είκοσι έναν (21) και πάνω βουλευτές, σε 14 x 35 εκατοστά του μέτρου περίπου.
  1. Δ ι α σ τ ά σ ε ι ς φ α κ έ λ ω ν: Οι διαστάσεις των φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια, ορίζονται σε 9,50Χ16 εκατοστά του μέτρου περίπου. Οι φάκελοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές λευκής απόχρωσης και φέρουν στην εμπρόσθια πλευρά τους, διαγωνίως, πέντε γραμμές γαλάζιας απόχρωσης, από τις οποίες η μεσαία κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού του μέτρου περίπου.

aftodioikisi.gr

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες


Τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες περιγράφει σε εγκύκλιο του ο υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:  «Οι ετεροδηµότες ψηφίζουν στον τόπο διαµονής τους, τους συνδυασµούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραµµένοι.  Τα εκλογικά τµήµατα ετεροδηµοτών συνιστώνται µε απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νοµού της εκλογικής περιφέρειας του τόπου διαµονής τους, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 55 της εκλογικής νοµοθεσίας (π.δ.26/2012), αλλά µόνο στις πρωτεύουσες των νοµών. Εξαιρούνται οι νοµοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου µπορούν να συσταθούν εκλογικά τµήµατα ετεροδηµοτών και σε άλλους δήµους πλην της πρωτεύουσας ανάλογα µε τη συγκέντρωση ετεροδηµοτών ανά δήµο. Ανάλογα µε τον αριθµό των ετεροδηµοτών µπορούν να συσταθούν αµιγή ή µεικτά εκλογικά τµήµατα».

aftodioikisi.gr

Στον "πάγο" οι απολύσεις στο Δημόσιο - Ποιους υπουργούς δείχνει ο Κ. Μητσοτάκης για την αποτυχία του μέτρου


«Παγωμένες», ένεκα προεκλογικής περιόδου, αλλά, κυρίως, λόγω της απροθυμίας των αρμόδιων υπουργών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, παραμένουν οι υπολειπόμενες 4.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση των συνολικά 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων για τη διετία 2013-2014.
Η προθεσμία υλοποίησης της δέσμευσης έχει τυπικά λήξει με την εκπνοή του περασμένου έτους και, όπως όλα δείχνουν, η επίτευξη του στόχου μετατίθεται για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, προφανώς μετά τις εκλογές. Ακόμα και τότε πάντως είναι εξαιρετικά πιθανό η δέσμευση να μην υλοποιηθεί (ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος), καθώς, μέχρι και σήμερα, οι συναρμόδιοι υπουργοί και, συγκεκριμένα, οι υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών, δεν έχουν ξεκινήσει καν τη διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των ΝΠΙΔ που είναι στη δικαιοδοσία τους.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τη μη συνεργασία των υπουργών, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου στην «Καθημερινή». «Εμείς ως υπουργείο ό, τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τους υπουργούς να πράξουν τα αυτονόητα, τα οποία αποτελούν, εκτός από μνημονιακή δέσμευση και απόφαση του ΚΣΜ », αναφέρουν.
Ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, είχαν διαφανεί οι πρώτες παρεκκλίσεις από το σχεδιασμό των υπολειπόμενων απολύσεων. Την αρχή έκανε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος που αντετέθη στο μέτρο και μάλιστα ήρθε και σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Λοβέρδος, μέχρι και σήμερα, εμμένει στη θέση του, όπως προκύπτει από την άρνησή του να υπογράψει την επανατοποθέτηση μέρους των «διαθέσιμων» διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Πέραν αυτών, σε διαθεσιμότητα βρίσκονται και υπάλληλοι άλλων υπουργείων. Όσοι δεν επανατοποθετηθούν, εκτιμώνται σε περίπου 2.000 άτομα, θα απολυθούν.
Την αντίθεσή του στις απολύσεις έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους φορείς του συγκεκριμένου υπουργείου επρόκειτο να απομακρυνθούν περίπου 850 άτομα, ωστόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά αντίθετα χρειάζονται προσλήψεις. Ακριβώς την ίδια στάση, της μη συνεργασίας, τηρούν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης (150 απολύσεις) και Πολιτισμού (100 απολύσεις).
Συμβασιούχοι
Πέραν των «διαθεσίμων» που δεν θα επανατοποθετηθούν και του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς των παραπάνω υπουργείων, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, οι εναπομείνασες 4.500 απολύσεις θα συμπληρωθούν από επίορκους, από αυτούς που έχουν πλαστά πιστοποιητικά, από παράνομες μετατροπές συμβάσεων, καθώς και από τους 1.800 συμβασιούχους που απασχολούνταν, κυρίως, στους ΟΤΑ, βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον τέθηκαν εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.
Το εάν οι 1.800 θα προσμετρηθούν στις 4.500 απολύσεις παραμένει ανοιχτό, ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα φέρονται να έχουν συμφωνήσει δια της σιωπής.

aftodioikisi.gr

ΣτΕ: Συνταγματική η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών – Απορρίφθηκαν τρεις προσφυγές


Στην απόρριψη ως αβάσιμων και απαράδεκτων των νομικών ισχυρισμών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και 461 πρώην δημοτικών αστυνομικών, από διάφορους δήμους της χώρας που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το καθεστώς της διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν, προχώρησε με τρεις αποφάσεις της (15-17/2015)η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι, σε εφαρμογή των νόμων 4093/2012 (έγκριση μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 -επείγοντα μέτρα εφαρμογής του νόμου 4046/2012, κ.λπ.) και 4172/2013, αλλά και υπουργικών αποφάσεων, καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις και τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι δημοτικοί αστυνομικοί, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ενταχθεί στην Ελληνική Αστυνομία και άλλοι στις φυλακές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Σωτ. Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθ. Αντωνόπουλο, έκρινε ότι η διαθεσιμότητα των πρώην δημοτικών αστυνομικών δεν προσκρούει στα άρθρα 4, 26, 75, 91 102, 103 και 118 του Συντάγματος.
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η θέση σε διαθεσιμότητα του εν λόγω κλάδου των εργαζομένων δεν προσκρούει στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που έχει κυρωθεί με τον νόμο 1850/1989, και ούτε αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση). Επίσης, έκριναν ότι δεν προσκρούει η διαθεσιμότητα στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων και στον Υπαλληλικό Κώδικα.
Στις τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναφέρεται ότι ο νόμος 4172/2103, με τον οποίο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, δεν προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, καθώς η κατάργηση αυτή «υπαγορεύθηκε από την μεταβολή αντιλήψεων του νομοθέτη ως προς τον τρόπο οργανώσεως δημόσιας υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες εντάσσονται στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, αλλά και από επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους, λαμβανομένου υπόψη και του ότι οι υπηρετούντες στη Δημοτική Αστυνομία τελούσαν, επίσης, υπό ιδιαίτερο καθεστώς προσλήψεων, αλλά και υπό ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς, εξαιρούμενο κατ΄ αρχήν από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ακριβώς λόγω της φύσεως των ασκουμένων από αυτούς καθηκόντων».
Επίσης, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν παραβιάζονται: 1) η συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, 2) η συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, 3) η αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και 4) η αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών.
Τέλος, οι σύμβουλοι της Επικρατείας υπογραμμίζουν στις αποφάσεις τους ότι «ο νομοθέτης δεν κωλύεται εξ απόψεως συνταγματικής να καταργήσει την Δημοτική Αστυνομία και μάλιστα χωρίς παράλληλη πρόβλεψη απορροφήσεως του υπηρετούντος σε αυτή προσωπικού».

aftodioikisi.gr