Σε αυτό το νησί των ειδικών σε όλα τα θέματα, θα πρέπει κάποιες φορές να ακούγεται και η αλήθεια. Μία πολύ σύντομη περιγραφή για την Aegean Regatta για να μπορεί ο κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος να κρίνει το δημοσίευμα που επικρίνει την περιφέρεια βορείου Αιγαίου για την δαπάνη χρημάτων για την φιλοξενία των επιτροπών της Aegean Regatta και όχι των επισήμων της (όπως ειπώθηκε). 
Η Aegean Regatta λοιπόν είναι μία διοργάνωση που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα αγώνα με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή (περίπου 80 σκάφη και άρα 800 ιστιοπλόους). Φιλοσοφία της διοργάνωσης είναι να επισκέπτεται νησιά και περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Στα πλαίσια αυτά για το 2012 η διοργάνωση θα επισκεφθεί τις Οινούσσες και τα Λιμνιά της Βολισσού. Σύμφωνα με στοιχεία της οργανωτικής επιτροπής για κάθε ημέρα παραμονής ο κάθε τόπος "εισπράττει" άμεσα από τους αγωνιζόμενους κάτι παραπάνω από 60 ευρώ το άτομο για διατροφή διαμονή και διασκέδαση, χωρίς καν να ασχοληθούμε με τα ανταποδοτικά οφέλη. Με μία απλή μαθηματική πράξη (πολλαπλασιασμός λέγεται) μπορούμε να δούμε ότι στην Βολισσό θα μείνουν περίπου 96000€ για τις δύο ημέρες και άλλα τόσα σε Οινούσσες και φυσικά σε Μυτιλήνη. 
Για να μπορέσει όμως ο αγώνας να εκτελεστεί χρειάζονται οι επιτροπές αγώνων οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του και άρα τις συμμετοχές του. Αυτές τις επιτροπές ο φίλος μας που έγγραψε το άρθρο (ανώνυμο) και δημοσιεύτηκε στην Chios press σήμερα το πρωί  τις αποκαλεί επισήμους, προφανώς τις ξέρει προσωπικά σε βαθμό που να γνωρίζει τις οικονομικές τους δυνατότητες και εκτιμάει ότι τα 6000€ (όπως σημειώνει) είναι μία περιττή δαπάνη.
Ας μάθουμε λοιπόν την πραγματικότητα:
Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε δύο δαπάνες για την Aegean Regatta, 6000€ για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου  και 4000€ για την Περιφερειακή ενότητα Χίου. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την διαμονή σε Μυτιλήνη και Χίο των 22 μελών της επιτροπής αγώνων καθώς και για την μεταφορά τους προς Μυτιλήνη και από Χίο. Αυτή θα είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ένα τόσο μεγάλο ναυταθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, με τόσα πολλά άμεσα οφέλη. Τα δε ανταποδοτικά οφέλη ο καθένας μπορεί να τα εκτιμήσει μόνος του. 
Η έκπληξη μου για το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα περίμενα κριτική στην περιφέρεια για την πολύ μικρή συμμετοχή της στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Αντί αυτού ο φίλος μας κρίνει ότι θα έπρεπε να μη δοθεί ούτε αυτό το ποσό, καθώς είναι εντελώς περιττά, και ίσως να δοθούν σε κάποιο από τα εσωτερικά φεστιβάλ, γιορτές και άλλου τέτοιου είδους event. Ενώ κανένας δεν ασχολείται με την παντελή (προς το παρόν ελπίζω) απουσία του Δήμου Χίου από την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Ο καθένας μυαλό έχει και μπορεί να κρίνει, αλλά είναι πραγματικά κρίμα να κριτικάρεται μία τέτοιου είδους διοργάνωση από ανθρώπους που δεν ξέρουν και δεν έχουν καμία διάθεση να μάθουν τι είναι αυτό που τόσο εύκολα επικρίνουν......
Μετά λύπης 
Μιχάλης Μπελέγρης
 
Μιχάλης Μπελέγρης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
Ροδοκανάκη & Καναλά 6, Χίος 82100
tel. (+30) 22710-28040, fax: (+30) 22710-28039
mob. (+30) 6947 40 3 519 
e-mail: belegris_michalis@yahoo.gr
url:http://www.domisis-ltd.gr/