Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


1804 Στο Παρίσι, ο Ναπολέων αναγορεύεται αυτοκράτορας των Γάλλων από τον Πάπα Πίο Ζ'. Ο Κορσικανός με μια όλο νόημα χειρονομία δεν επιτρέπει στον Ποντίφικα να του βάλει το στέμμα. Το τοποθετεί ο ίδιος στο κεφάλι του. Στέφει και την Ιωσηφίνα.
1805 Στο Αούστερλιτς, χωριό βόρεια της Βιέννης, ο Ναπολέων νικά τις ενωμένες δυνάμεις των Αυστριακών και των Ρώσων.
1823 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναπτύσσει το δόγμα, που φέρει το όνομά του: Καμία ευρωπαϊκή δύναμη δεν δικαιούται να επεμβαίνει στις υποθέσεις της αμερικανικής ηπείρου.
1853 Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης ανατρέπει με πραξικόπημα τη Β' Γαλλική Δημοκρατία. Αναγορεύεται αυτοκράτορας κατά το πρότυπο του Ναπολέοντα. Σε αυτό το γεγονός αναφέρεται η γνωστή ρήση του Μαρξ, «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
1875 Σιμωνιακά. Η Βουλή παραπέμπει σε δίκη τους υπουργούς Ιωάννη Βαλασόπουλο και Βασίλειο Νικολόπουλο, καθώς και τους μητροπολίτες Κεφαλληνίας, Πατρών και Ηλείας. Κατηγορούνται για σιμωνία. Οι τελευταίοι χρημάτισαν τους υπουργούς για να πιέσουν την ιεραρχία να τους εκλέξει στις χηρεύουσες μητροπόλεις.
1942 Στις ΗΠΑ ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση. Μετέχει στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.
1944 Στη Θεσσαλονίκη γεννιέται ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.
1979 Στη Λιβύη 2.000 οπαδοί του Καντάφι επιτίθενται στην πρεσβεία των ΗΠΑ.
1981 Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) εμφανίζει πτώση για πρώτη φορά από το 1974. Οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων.
1990 Ο συνασπισμός του Χέλμουτ Κολ αναδεικνύεται νικητής στις πρώτες παγγερμανικές εκλογές μετά το 1932.
2001 Στο Χιούστον των ΗΠΑ, η ενεργειακή εταιρεία Enron δηλώνει χρεοκοπία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΔΑΠ ΚΟΦΙΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ

| |
Τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν, στο γραφείο του, άτομα της Μονάδας ΚΔΑΠ Κοφινά, συνοδευόμενα από εκπαιδευτές της Μονάδας και από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χίου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας( 3ης Δεκέμβρη) ατόμων με αναπηρία και του προσέφεραν ένα δώρο κατασκευασμένο από τα εργαστήριά τους.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ

Με αφορμή τα τελευταία κείμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη θέρμανση του Κολυμβητηρίου από θερμογόνο δύναμη της ΔΕΗ, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Κατ’ αρχάς, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία - που τώρα το επιβάλλει - από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν προς το νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο, ήταν και είναι να αξιοποιήσουμε, πλήρως, τη γειτνίαση με τη ΔΕΗ, ώστε να επαναλειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης από τα περισσεύματα της ατμοπαραγωγής του ΑΣΠ Χίου.

Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με την ευκαιρία της παρουσίας στη Χίο, του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής Νησιών κ. Αναγνώστου και υπηρεσιακών παραγόντων, με τον Πρόεδρο του Ν.Π., κ. Γιαννάρα Μικέ και τον Αντιπρόεδρο κ. Φαρατζή Στέφανο,- οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας για επανασύνδεση του δικτύου, μετά από αδράνεια πολλών ετών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Συνεδρίασε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή « Περιβάλλον, Κλιματική αλλαγή και Ενέργεια (ENVE-V)», στο πλαίσιο δράσης της Επιτροπής των Περιφερειών (Region Comittee), στην οποία συμμετέχει, ως μέλος, ο Δήμαρχος Χίου.
Το κυρίαρχο θέμα της Επιτροπής, κατά την τελευταία συνεδρίασή της για το 2011, ήταν οι προτάσεις της προς την Ολομέλεια της Region Comittee για την αναθεώρηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα και τις εκπομπές, καθώς επίσης η έκδοση Οδηγίας για τον περιβαλλοντικό θόρυβο – μελλοντικές προοπτικές.

Τα θέματα, που ιεραρχήθηκαν για την ατζέντα της Επιτροπής για το 2012, ήταν τα εξής:

1.Εφαρμογή της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα.

2.Η Ε.Ε. και η διεθνής πολιτική για την Βιοποικιλότητα μετά το 2011.

Η προώθηση ενεργειών μεταξύ της περιφερειακής ανάπτυξης και της προστασίας της Βιοποικιλότητας.

Βιοποικιλότητα και βιώσιμη ανάπτυξη είναι δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρουσίαση παραδειγμάτων τοπικών και περιφερειακών ορθών τακτικών, που συνδυάζουν τη Βιοποικιλότητα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που έχουν στον φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό.
Η κλιματική αλλαγή στις ορεινές και παράκτιες περιοχές και οι συνέπειές της για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το μέλλον των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων στις Αγροτικές και Αποκεντρωμένες περιοχές της Ε.Ε.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής θα συνεδριάσει στις 15 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΜΧ ΚΑΙ ΤΗΝ MEDITERRA

Με την ευκαιρία της απονομής ενός ακόμα διεθνούς βραβείου, για τη χιώτικη τσίχλα ΕΛΜΑ, παρακαλώ δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια του Δημοτικού Συμβούλιου Χίου και εμένα προσωπικά για τη διεθνή διάκριση.

Η βράβευση της χιώτικης τσίχλας, προϊόν της ΄Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και της Χιακής Γης, μας τιμά και μας γεμίζει περηφάνια.

Δεδομένου της εξαιρετικής αναγνωσιμότητας του προϊόντος μας καθώς και των γνωστών ευεργετικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του, γνωρίζοντας μια σειρά από ανακοινώσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, που επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγραμμένες ιδιότητες του, επιτρέψτε μου να καταθέσω μία πρόταση στην ΄Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στην Εταιρεία Διακίνησης των προϊόντων της MEDITERRA A.E.

Η πρόταση μου αφορά τη προώθηση του προϊόντος ,( κουφέτο ΕΛΜΑ) στις αεροπορικές εταιρείες Ελλάδας και εξωτερικού, για διάθεση του κατά την έναρξη του ταξιδίου και των πτήσεων.

Σήμερα διαπιστώνουμε όλοι, που ταξιδεύουμε με πτήσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ότι προσφέρονται από τις εταιρείες άλλου τύπου γλυκά (καραμέλες κλπ). Θα μπορούσαν ν’ αντικατασταθούν με το κουφέτο ΕΛΜΑ.

Αυτό θα μπορέσετε να το κεφαλαιοποιήσετε δεόντως, ώστε να διακινηθεί το εξαίρετο μοναδικό προϊόν της Χίου πανελληνίως και παγκοσμίως, σε αεροπορικές πτήσεις και παράλληλα ως μοναδικό προϊόν να συντελεί και στη προβολή του νησιού μας.




Με φιλικούς χαιρετισμούς

και εκτίμηση




Πολύδωρος Λαμπρινούδης

Δήμαρχος Χίου

Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ




Το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο, σύμβολο χαράς και ελπίδας, προπομπός του μηνύματος της αισιοδοξίας και της αγάπης, που φέρνει η Γέννηση του Χριστού, αποτελεί το επίκεντρο της γιορτής, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Αγ. Νικολάου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Μαρίας Π. Λαιμού». Η αφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου διοργανώνεται και φέτος μαζί με τα εκπαιδευτήρια των Οινουσσών, οι μαθητές των οποίων θα παρουσιάσουν χριστουγεννιάτικα και άλλα επίκαιρα τραγούδια υπό τη διδασκαλία του κου καθηγητή μουσικής κου Μιχάλη Δήσσου, ενώ θ’ ακολουθήσει ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με ήχους και νότες γνωστών συνθετών και δημιουργών μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα.

ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟΥ



Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α´θμιας και Β´θμιας Εκπαίδευσης Χίου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Αγωγή στοματικής υγείας με τη μέθοδο της Βιωματικής Μάθησης στα σχολεία», το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10:00 – 12:30 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκομένων φορέων της τοπικής κοινωνίας (Οδοντίατροι, Εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, κτλ) για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος αγωγής υγείας, που θα ξεκινήσει το τρέχον σχολικό έτος σε αρκετά Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αν. Καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Ουλής.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΝ ΑΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Χίου ανακοινώνει στα μέλη του ότι πλέον θα τους χορηγείται με την επίδειξη της κάρτας μέλους του Συλλόγου 20% έκπτωση στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Εταιρείας Πελινναίον. Η Έκπτωση ισχύει μόνο για αγορές από την έδρα της Εταιρείας. Παράλληλα το Δ.Σ. του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Χίου ευχαριστεί την Εταιρεία για την ανταπόκριση στο αίτημα του και τη χορήγηση της έκπτωσης στα μέλη του.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

- Πιστεύουμε ότι το Επιμελητήριοπρέπει να ξεπεράσει τον απλό συμβουλευτικό ρόλο και να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία (συγκοινωνίες, κυκλοφοριακό, νερό κ.λ.π.)
- Επιμελητήριο ανοικτό στους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, στήριγμα στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεών τους
- Το Επιμελητήριο να δημιουργήσει υπηρεσία «υποδοχής» των νέων μελών, βοηθώντας στα πρώτα βήματα επιχειρηματικής προσπάθειας, αξιοποιώντας μελέτες, αλλά και εμπειρία που υπάρχει
- Συνεργασία και στήριξη των συνδικαλιστικών αιτημάτων, έτσι όπως προβάλλονται από Ο.Ε.Β.Ε. ΧΙΟΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία.
- Προώθηση λύσεων συνεργασίας μικρών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση επιβίωσής τους

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
Είμαστε εναντίον του απελευθερωμένου ωραρίου, ζητάμε να αποφασίζουν οι τοπικοί φορείς (Επιμελητήριο,Ο.Ε.Β.Ε.,Εμπορικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο,Ιδιωτικοί υπάλληλοι και Περιφεριακή Ενότητα Χίου). ΚΥΡΙΑΚΗ υποχρεωτική αργία.

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
-Κάθε φορολογούμενος- μικρός Ε.Β.Ε. να φορολογείται με βάση τα καθαρά κέρδη, τα οποία προκύπτουν απ’ την αφαίρεση των εξόδων απ’ τα έσοδά του, όπως αυτά αποδεικνύονται από τα παραστατικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λ.π.),που καταχωρούνται στα βιβλία του και είναι υποχρεωτικά για όλες τις αγοραπωλησίες και τα άλλα έξοδα (ενοίκιο, φως, τηλέφωνο, κ.λ.π.).’Ελεγχος γίνεται στη φορολογική δήλωση, όταν αυτή κατατίθεται στην εφορία και δεν υπάρχουν «ανέλεγκτες υποθέσεις», συνάφειες κ.λ.π.
-Αφορολόγητο ποσό για οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ αυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί, τιμαριθμοποίηση κάθε χρόνο.
-Κατάργηση του συντελεστή φορολογίας για Ο.Ε. και Ε.Ε. Τα κέρδη τους να φορολογούνται σαν προσωπικό εισόδημα των μετοχών τους τους.
-Μείωση του συντελεστή φορολογίας που ισχύει για τους συνεταιρισμούς.
-Φορολογικές ελαφρύνσεις τα πρώτα 3 χρόνια για μικρές επιχειρήσεις.
-Αναγνώριση επιπλέον αφορολόγητου, για εκσυγχρονισμό και τεχνογνωσία, για μικρές επιχειρήσεις.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
-Επαναφορά της επιδότησης επιτοκίου τριών ποσοστιαίων μονάδων (3%) στα νησιά του Αιγαίου.
-Κατάργηση όλων των νόμων-ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καταλήστευση απ’ τις τράπεζες (πανωτόκια, ανατοκισμός).
-Τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και αυξάνουν τα κέρδη των τραπεζών.Πρέπει να μειωθούν σε όφελος επαγγελματιών και καταναλωτών.
-Ουσιαστική δραστηριοποίηση του Τ.Ε.ΜΠ.ΕΑ.Ε.
-Μείωση εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς αυτό να δημιουργεί επιπτώσεις στα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων

-Μείωση των ενοικίων κατά 20%

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

Ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με εκλεγμένους από τους οικολογικούς συνδυασμούς που υποστηρίξαμε, επιχειρούμε μια “ανοιχτή” συζήτηση για το ρόλο μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, τις δράσεις μας , τις πρωτοβουλίες και το όραμα μας για μια κοινωνία με πράσινο και οικολογικό προσανατολισμό.
Σας καλούμε να παρακολουθήσετε την πρώτη ημέρα των εργασιών αυτής της συνδιάσκεψής που ευελπιστούμε να την μετατρέψουμε σε ετήσια. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 στην Αθήνα (Ξενοδοχείο CLASSICAL ATHENS IMPERIAL, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2-6 και Κολωνού, αίθουσα Los Angeles 3, ώρα προσέλευσης 11.30). Από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στη συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Ηλίας Γιαννίρης και οι υποψ. Αντιπεριφερειάρχες Χίου Μαρία Μπογή και Λέσβου Μιχάλης Μπάκας.
Επιθυμούμε μέσα από τη διαδικασία αυτή να προκαλέσουμε ένα γόνιμο και ευρύτερο διάλογο πάνω στα κρίσιμα σημερινά ζητήματα και να αποκτήσουμε έναν εξωστρεφή προσανατολισμό για την καλύτερη διείσδυση και προβολή του οικολογικού μας οράματος στην κοινωνία. Η συνδιάσκεψη έχει δομηθεί σε 3 ενότητες, «Ένας χρόνος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”» που αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Καλλικράτη μέχρι σήμερα και την εμβάθυνση σε πράσινες προτάσεις, «Η αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία» όπου η συζήτηση αφορά στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας και των πόρων με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της αειφορικής γεωργίας, , την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση ΑΠΕ ενώ η τρίτη ενότητα «Κοινωνία και περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» αφορά στη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, οικολογικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, οικονομικές διαστάσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διασφάλιση ποιότητας ζωής. Στην ενότητα αυτή συντονιστής θα είναι ο Μιχ Μπάκας ενώ ο Ηλίας Γιαννίρης θα εισηγηθεί το θέμα «Η αυτοδιοίκηση, η κρίση και η ψευδής αντίθεση: “ανάπτυξη” ή περιβάλλον σήμερα»


Ακολουθεί το Πρόγραμμα της εκδήλωσης


Πρόγραμμα εισηγήσεων στην πρώτη ετήσια συνάντηση/συνδιάσκεψη αυτοδιοικητικών στην Αθήνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
(Ξενοδοχείο CLASSICAL ATHENS IMPERIAL, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2-6 και Κολωνού, αίθουσα Los Angeles 3)
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:10 Έναρξη-Χαιρετισμοί

ΕΝΟΤΗΤΑ 1.
Α. Ένας χρόνος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Η συζήτηση αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής του Καλλικράτη μέχρι σήμερα και εμβαθύνει σε πράσινες προτάσεις

12:10-12:20 Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
α. αδυναμίες στην εφαρμογή
β. διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος
Γιώργος Δημαράς (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ” )

12:20-12:30 Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” στο ΔΗΜΟ
α. αδυναμίες στην εφαρμογή
β. αποκέντρωση, άμεση δημοκρατία, συμμετοχή
Φίλιππος Δραγούμης (Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με τον εκλογικό συνδυασμό “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”)

12:30-12:40 Υποστήριξη των ΟΤΑ κάτω των 3000 κατοίκων από τις Περιφέρειες
Χριστίνα Ευθυμιάτου (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”)

12:40-13:15 Συζήτηση

13:15-13:45 Μικρό διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2.

Β. Η αυτοδιοίκηση μπροστά στην πολιτική συγκυρία
Η συζήτηση αφορά στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας και των πόρων με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας με την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της αειφορικής γεωργίας, , την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση ΑΠΕ.

Β1. Οικονομική κρίση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

13:45-13:55 Αλληλέγγυα οικονομία και κοινωνία.
Γιώργος Μερτίρης (Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ”)

13:55-14:05 Τα «ανοικονόμητα» οικονομικά της αυτοδιοίκησης

Χρήστος Μάτης (Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος με τον εκλογικό συνδυασμό “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”)

14:05-14:15 Σχεδιασμός ευρωπαϊκών προγραμμάτων με “πράσινη” αντίληψη.
Χριστίνα Ευθυμιάτου (υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”.

14:15-14:25 Ο Ν. 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία, νέο πεδίο δράσης για την κοινωνία των πολιτών και τους ΟΤΑ
Σπινθάκης Ευάγγελος (μέλος του Παρατηρητηρίου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την Πελοπόννησο, μέλος του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ” )

14:25-15:15 Συζήτηση

15:15- 16:15 Διάλειμμα (καφές και ελαφρύ γεύμα)


Β2. Κοινωνία και περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης
Η συζήτηση αφορά στη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, οικολογικές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, οικονομικές διαστάσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διασφάλιση ποιότητας ζωής.

16:15-16:25 Η αυτοδιοίκηση, η κρίση και η ψευδής αντίθεση: “ανάπτυξη” ή περιβάλλον σήμερα.
Ηλίας Γιαννίρης (Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ” )
16:25-16:35 Αλληλέγγυα οικονομία με εξειδίκευση στην Γεωργία.
Κώστας Διάκος (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ” )

16:35-16:45 Κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (παραδείγματα από Γερμανία και Κρήτη), Κοινωνικοποίηση της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων (παραδείγματα από Γερμανία και Λακωνία), Αναφορά στο Πρόγραμμα “HELIOS”
Βασίλης Γιόκαρης (Δημοτικός Σύμβουλος αντιπολίτευσης Δήμου Τρίπολης -επικεφαλής εκλογικού συνδυασμού “ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ”


16:45-16:55 Διαχείριση των απορριμμάτων στις νησιωτικές κοινωνίες (παράδειγμα Ρόδου)
Δημήτρης Γρηγοριάδης (μέλος της Γραμματείας του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”)

16:55-17:05 Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες πόλεις
Mιχάλης Tρεμόπουλος (Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” )

17:05-18:00 Συζήτηση και λήξη εργασιών

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δυο Περιφερειακοί σύμβουλοι, οι κύριοι Β. Γιαρμαδούρος και Μ.Βασιλειάς εξέδωσαν ανακοίνωση όπου καυτηριάζουν την εκπροσώπηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης
Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

Το τελευταίο διάστημα απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση στη Σάμο, αλλά και στα άλλα Νησιά του Αρχιπελάγους, το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου προς φορείς, για την συμμετοχή και την παρουσία τους στην Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης, όπου θα συμμετέχει και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.
Βεβαίως και πιστεύουμε στην ανάγκη συνεργασίας των λαών του Αιγαίου και της Μεσογείου, της οποιασδήποτε οικονομικής, τουριστικής, εμπορικής, επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μεγάλη αυτή αγορά της Τουρκίας, μέσα όμως από ένα πλέγμα κανόνων και πλαισίων από την αρχή συμφωνημένων.
Η παρουσία της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου μέσω της χρηματοδότησης επισήμων φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτήν την έκθεση, με η χωρίς εθνόσημο, νομιμοποιεί ουσιαστικά και αναγνωρίζει το παρευρισκόμενο στην έκθεση ψευδοκράτος του Ντενκτάς.
Σε αυτή την πολιτική επιλογή εμείς είμαστε αντίθετοι.
Σε ότι αφορά το ψευδοκράτος της Βόρεια Κύπρου, που σύμφωνα με τις 541 & 550 αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα σε όλο το πλανήτη, παρά μόνο από τη Μητρική τους Τουρκία και το Πακιστάν. Ένα ψευδοκράτος, προϊόν εισβολής, κατοχής και εποικισμού.
Λυπούμαστε που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, καθώς και οι φορείς που ζητούσαν την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας, έβαλαν το οποιοδήποτε πρόσκαιρο και αμφίβολο οικονομικό όφελος, πάνω από τις αρχές μας, την ιστορία μας, αλλά και την Εθνική μας στρατηγική.
Δυστυχώς έως τώρα, από πλευράς Περιφέρειας Β. Αιγαίου, δεν έχει κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο - πρόγραμμα εξειδίκευσης του Τουρισμού για τα Νησιά μας, και άρα οι οποιεσδήποτε αυτές ή άλλες πρωτοβουλίες , θεωρούνται ανεπαρκείς, αποσπασματικές και αρκετές φορές ¨επικίνδυνες¨.
Σήμερα μετά την έγγραφη αποσαφήνιση από πλευράς Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δικαιώνεται το πολιτικά αυτονόητο και ορθό.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, πράττοντας ορθά έδωσε τέλος σε αυτή την τοπική μας παράνοια, και θεωρούμε ότι μετά την τόσο ξεκάθαρη θέση του, κανένας δεν νομιμοποιείται πλέον στη παραβίαση αυτής της οδηγίας.
Ζητάμε από τον περιφερειάρχη κ. Νάσο Γιακαλή και τους συμβούλους της πλειοψηφίας να απορρίψουν την κατά πλειοψηφία απόφαση τους, ενεργώντας σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εισηγηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την χάραξη της τουριστικής πολιτικής για την περιφέρεια του Β. Αιγαίου.