Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ






Την πρώτη συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ έδωσε σήμερα  ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Τρείς μέρες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο Δήμαρχος έδειχνε να έχει μελετήσει και  εξειδικεύσει τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής, εισάγοντας ένα μοντέλο άσκησης πολιτικής που δίνει έμφαση στην ορθή διαχείριση, τη συστηματική διοίκηση , αλλά και τους νεωτερισμούς.
Παρουσιάζοντας τους συνεργάτες του, και της αρμοδιότητές τους, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η ύπαιθρος, όπου αποκτά αποκεντρωμένες υπηρεσίες για να λύνονται προβλήματα της καθημερινότητας.
Για το σκοπό αυτό εισάγεται και ο θεσμός του εντεταλμένου συμβούλου
Το μοντέλο διοίκησης έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποκέντρωση δημιουργώντας παράλληλα και οικονομίες κλίμακας.
 Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος
Εντεταλμένοι σύμβουλοι θα αναλάβουν τομείς ευθύνης ως εξής:

Γεωργιάδης- ΥΓΕΙΑ
Ζώας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Καρασούλης ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Πυργάρης  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΝΕΝΗΤΩΝ

Τέλος  ο κ. Ζουμίδης, θα έχει έναν ευρύτερο ρόλο να έρχεται σε επαφή με όλα τα Τοπικά Συμβούλια ώστε να προωθούνται  τα θέματά τους

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
 1.       Στρατής Γδύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
2.       Δημήτρης Καράλης ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
3.       Γιώργος Μπελέγρης   ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
4.       Βιβή Ποταμούση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
5       Γιώργος Παπαδόπουλος ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
6.       Ανδρέας Βεργίτσης   ΝΟΤΙΑ ΧΙΟΣ

Επίσης γενικός γραμματέας του Δήμου, αναλαμβάνει ο κ. Αντώνης Μήλιας

Απαντώντας σε ερωτήσεις του chiosvitrine.blogspot.com σχετικά με τα έσοδα του Δήμου και τον προϋπολογισμό τόνισε ότι στόχος είναι η ποιότητα στην διαχείριση των κονδυλίων, δηλαδή η αξιοποίηση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος των δημοτών. Θα επαναπροσδιοριστούν τα τετραγωνικά ακινήτων, και με μία εκτίμηση, θα εισρεύσουν χρήματα στα δημοτικά ταμεία χωρίς να επιβαρυνθούν  επιπλέον τα δημοτικά τέλη. Επίσης θα υπάρξει εξορθολογισμός και εξισορρόπηση όλων των συντελεστών των δημοτικών τελών, όπως προβλέπει και η Νομοθεσία, αλλά και με πρόβλεψη εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου θα είναι και διαχειριστικός, αλλά και αναπτυξιακός
Αναφερόμενος και στην ακίνητη περιουσία είπε ότι γίνονται προσπάθειες καταγραφής της  και θα  ζητηθεί και η βοήθεια των τοπικών κοινωνιών για  την τελική διαμόρφωσή ενός καταλόγου που θα τα περιέχει όλα.
Ο Δήμαρχος απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις για διάφορα θέματα και κυρίως για τους μετανάστες , και τα σχέδια του Δήμου για εγκατάστασή τους ,σε κάποιο δημοτικό ακίνητο με πιθανότητα και στην ΒΙΑΛ.
Ενημέρωσε επίσης για την εξέλιξη των έργων  έργα του Περιφερειακού, τα σχολικά θέματα, και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Στην πρώτη του συνέντευξη  έδειξε ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια σχέση επαφής με τους δημότες  μέσω των ΜΜΕ,με βάση την ειλικρίνεια και την διαφάνεια.

ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί διαθεσιμότητα, απολύσεις και αποκαθιστά τους απολυμένους στο Δημόσιο – Τι είπε ο Τσίπρας στην ΑΔΕΔΥ


Την εργασιακή νομοθεσία δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει ο Αλέξης Τσίπρας , αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, ενώπιον των προεδρείων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΣΕΒ), με τα οποία συναντήθηκε διαδοχικά ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία. Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, €10 δισ. το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.
Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
«Μαχαίρι» σε απολύσεις, διαθεσιμότητα και αξιολόγηση
Στη συνάντηση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις.  Η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.


aftodioikisi.gr

Αλλαγές στα επιδόματα για οικογένειες με μαθητές- Ποια είναι τα 7 επιδόματα που θα δίνονται με ηλεκτρονική αίτηση


«Όλα σε ένα» είναι το σχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας για τα επτά επιδόματα που δίνονται σε φτωχές οικογένειες, καθώς χθες οι ηγεσίες τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής αίτησης για τη χορήγησή τους.
Ο στόχος είναι διπλός. Το υπουργείο Παιδείας, θέλει να ελέγξει τη σχολική διαρροή και το υπουργείο Εργασίας να εξοικονομήσει πόρους σε περιπτώσεις που οι οικογένειες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχες.
Έλεγχος
Επιλεκτικά για το επίδομα τέκνων παραδείγματος χάριν, οι γονείς υποβάλλουν φορολογική δήλωση και το έντυπο Α21 όπου καταγράφονται η ηλικία και η εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία βρίσκονται τα παιδιά τους.
Η οικογένεια λαμβάνει επίδομα για τη φοίτηση των παιδιών της, χωρίς όμως το σύστημα του υπουργείου Εργασίας να γνωρίζει αν όντως οι μαθητές παρακολουθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα μαθήματα ή έχουν εγκαταλείψει την φοίτηση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σκοπός είναι η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο υπουργείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myschool η οποία ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ενημερώνονται οι υπηρεσίες αν οι λαμβάνοντες το επίδομα τηρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι δικαιούχοι ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Επανέρχεται ο κίνδυνος συνέχισης των απολύσεων στο Δημόσιο και το 2015


Δεν βρίσκεται μόνο η «μεταρρυθμιστική» διάθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από την επιμονή του στην υλοποίηση των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η Τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αν το τρέχον πρόγραμμα απολύσεων και διαθεσιμότητας δεν ολοκληρωθεί με συνέπεια και πληρότητα, τότε θα παραταθεί για να συνεχιστεί το 2015 και ίσως το 2016! Η ηγεσία του ΥΠΔΜ απέφυγε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών να δεσμευτεί σε νέο ποσοτικό στόχο, προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση διαρκείας στο Δημόσιο. Ωστόσο, η υποχώρηση από το στόχο των απολύσεων για το 2014 αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής από τους δανειστές ως αιτία για την ανανέωσή του και το άπλωμά του στην επόμενη χρονιά.
Τελικές αποφάσεις αρχής γενομένης από τη σημερινή απογευματινή συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι…

aftodioikisi.gr

Ομιλία Κώστα Τριαντάφυλλου, Εισηγητή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου (Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014)


«Πάμε να περάσουμε το ποτάμι όλοι μαζί»
«Κύριες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε,
πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που ανεβαίνω στο Βήμα και αισθάνομαι συγκίνηση. Και αισθάνομαι συγκίνηση γιατί ένα νομοσχέδιο, το οποίο ξεκίνησε το 2011 με τη συμβολή πολλών, ανώνυμων και επώνυμων, με πολλούς υπουργούς, μεταξύ αυτών τον κ. Παπαϊωάννου, τον κ. Ρουπακιώτη και τώρα τον κ. Αθανασίου, να επιχειρούν να βάλουν το νομοσχέδιο προς συζήτηση, να το συμπληρώσουν, να το διορθώσουν και να το βελτιώσουν, φτάνει επιτέλους να συζητείται στο Τμήμα Διακοπής Εργασιών, μετά και από δική μας παρέμβαση και πίεση.
Θα ξεκινήσω με μια μικρή ιστορία που αφορά έναν μικρό τόπο, τη Ζάκυνθο, σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τη χώρα μας.
Σε μια εποχή που σκίαζε η μαυρίλα του ναζισμού ολόκληρη την Ελλάδα.
Ήταν το 1943, όταν τα καράβια του θανάτου των Ες – Ες κατέβαιναν το Ιόνιο, προκειμένου να μαζέψουν Έλληνες πολίτες, Εβραίους, για να τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Εκεί λοιπόν, στη Ζάκυνθο, ο Φρούραρχος ζήτησε, με την απειλή του θανάτου, από  έναν ιερωμένο, πνευματικό ηγέτη της θρησκείας στον τόπο του, τον Επίσκοπο Χρυσόστομο, και έναν Δήμαρχο, που εκπροσωπούσε τους Έλληνες της περιοχής, τον Δήμαρχο Λουκά Καρέρ, να παραδώσουν λίστα με τους Εβραίους για να τους φορτώσουν στο καράβι.
Μετά από είκοσι τέσσερις ώρες οι δυο τους παρέδωσαν μια λίστα με δύο ονόματα: του Μητροπολίτη και του Δημάρχου.
Σε αυτούς του αγνώστους ήρωες της πατρίδας μας χρωστάμε το γεγονός ότι μπορούμε και κοιτάζουμε όλους τους λαούς και όλες τις εθνικές μειονότητες και κοινότητες στα μάτια.
Το 1943 δύο άνθρωποι έδειξαν ότι υπάρχει ένα νησί στην Ελλάδα, η Ζάκυνθος, όπου οι Εβραίοι δεν εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σε αυτούς τους δύο αγνώστους ήρωες θα μου επιτρέψετε να πω ότι χρωστάμε τη σημερινή συζήτηση και τη συζήτηση της Παρασκευής, για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσιστικό λόγο, τον λόγο του μίσους που διασπείρεται σαν ιός στην ελληνική κοινωνία της κρίσης.
Σε αυτούς και σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες «δεν συνήθισαν τη μορφή του τέρατος», «δεν του έμοιασαν».
Σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες θεώρησαν ότι το διαφορετικό είναι ο πλούτος της χώρας μας, ότι ο λόγος του μίσους δεν πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά πρέπει να ποινικοποιείται και ότι αυτό το νομοσχέδιο, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί.
Γι’ αυτούς τους Έλληνες και αυτές τις Ελληνίδες δίνουμε αγώνα και νομίζω ότι σήμερα είναι μία από τις κρισιμότερες και πιο σημαντικές συνεδριάσεις που πραγματοποιεί η Βουλή των Ελλήνων. Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν καμία θέση μικροπολιτικοί ή μικροκομματικοί σχεδιασμοί.
Σήμερα πρέπει να ομονοήσουμε ότι οποιοσδήποτε διαδίδει το λόγο του μίσους, του ρατσισμού ή της ξενοφοβίας, με στόχο να υποκινήσει βία κατά προσώπου ή ευάλωτης ομάδας, όπως αυτή περιγράφεται πληρέστατα –μετά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις-, κατά προσώπου ή ομάδας λόγω της διαφορετικής φυλής, του φύλου, της θρησκείας, της εθνικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, θα τιμωρείται από την Ελληνική Πολιτεία.
Όχι γιατί είμαστε κατά της ελευθερίας του λόγου, αλλά γιατί είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα.
Η ελευθερία του λόγου υπάρχει ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, γιατί πρέπει ο Έλληνας και η Ελληνίδα, ο πολίτης αυτής της χώρας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου να έχει τη δύναμη της έκφρασης και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.
Η πληροφόρηση και το διαδίκτυο είναι η δύναμη του πολίτη και αυτή τη δύναμη δεν μπορούν οι άνθρωποι και οι πολιτικοί ή οι ακροδεξιοί ή οι νεοναζιστικοί χώροι να την αξιοποιούν υπέρ τους. Σε αυτό πρέπει να δοθεί μια οργανωμένη θεσμική απάντηση. Η Πολιτεία πρέπει να βάζει την τελεία και από εκεί και πέρα να ξεκινάει η ποινικοποίηση.
Το σημερινό νομοσχέδιο καλύπτει πλήρως όλη την γκάμα των διαφόρων εκφάνσεων του λόγου του μίσους. Γιατί στην παρούσα συγκυρία πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας τα σοφά λόγια: ότι η αποτρόπαια σιωπή των καλών ανθρώπων δεν μπορεί να συνεχίζεται σε μια κοινωνία η οποία σπαράσσεται από τον ρατσισμό, σε μια κοινωνία που η ρατσιστική βία έχει ξεφύγει από τα δικά μας τα ελληνικά, τα δημοκρατικά όρια, σε μια κοινωνία που ο λόγος του μίσους καλλιεργεί στερεότυπα και διαδίδει ψέματα και ψευδή «γεγονότα» προς κάθε κατεύθυνση και ενισχύεται από ένα κλίμα αντιπολιτικό, αντικοινοβουλευτικό, κατά την άποψή μου, αντιδημοκρατικό.
Γιατί αυτό είναι το περιβάλλον του ρατσισμού. Εκεί μέσα, στο θερμοκήπιο του αντικοινοβουλευτισμού επωάζεται και ανθεί ο ρατσισμός και ο λόγος του μίσους και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει να είναι ο θεμελιώδης στόχος όλων των δημοκρατικών κομμάτων.
Θεωρώ ότι αν στη σημερινή συζήτηση δεν κάνουμε πράξη και δεν έχουμε ως φάρο το ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, δεν θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.
Αν αποδεχθούμε ότι ναι, δεν υπάρχει κάλυψη ως προς τα ρατσιστικά αδικήματα και, επομένως, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ποινικοποίηση του λόγου του μίσους, τότε, με συγχωρείτε, αλλά δεν έχουμε πετύχει το μείζον, που είναι ότι ο Έλληνας πολίτης, ανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα ανήκει, αν είναι στην πλειοψηφία ή στη μειοψηφία κάθε φορά, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς να φοβάται ότι λόγω της επιλογής του ή της ιδιότητάς του ή της προσωπικότητάς του ή της καταβολής του κάποιος άλλος θα έρθει να του επιτεθεί λεκτικά ή σωματικά.
Απέναντι σε αυτήν τη λογική του φόβου η δημοκρατία έχει τη λογική της ελευθερίας, έχει τη λογική της αξιοπρέπειας, έχει τη λογική της δικαιοσύνης.
Και σήμερα είναι από τις λίγες στιγμές που το ελληνικό Κοινοβούλιο έρχεται να συζητήσει για αυτά τα θεσμικά θέματα, τις θεσμικές απαντήσεις σε αυτές τις αποτρόπαιες μορφές βίας.
Παλαιότερα όλοι αυτοί οι ακραίοι, όλοι αυτοί οι παρακμιακοί, όλος αυτός ο υπόκοσμος και η παρανοϊκή εκδοχή μιας πολιτικής διαστρέβλωσης αισθάνονταν μόνοι τους. Στο κάθε χωριό ή στην κάθε κοινότητα, η τοπική κοινωνία και η οικογένειά τους, τούς έλεγε ότι οι απόψεις τους είναι περιορισμένες.
Σήμερα το διαδίκτυο, δηλαδή η ίδια τεχνολογία της επικοινωνίας που ενώνει τον κόσμο, μας κάνει να καταλαβαίνουμε το διαφορετικό και μας κάνει να ανεχόμαστε το διαφορετικό, είναι η ίδια τεχνολογία την οποία αξιοποιούν οι ακραίοι και έτσι, αποκτούν τη δυνατότητα να συνασπίζονται σε ομάδες.
Τελικά, λόγω αυτής της δυνατότητάς τους, νομίζουν ότι οι ιδέες τους δεν είναι ακραίες, δεν είναι παρανοϊκές. Στην περίπτωση αυτή το διαδίκτυο ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τους ακραίους με μια λογική στρατολόγησης, τη λογική δηλαδή ότι είναι δυνατόν να συνασπιστούν μεγαλύτερες ομάδες με ακραίο τρόπο, με σκοπό την υποκίνηση της μισαλλόδοξης βίας.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτήν τη λογική πρέπει και το διαδίκτυο να έχει συγκεκριμένους δημοκρατικούς κανόνες.
Γιατί οι ιδέες και οι εικόνες μπορούν να καλλιεργήσουν ψέματα και στερεότυπα, αλλά μπορούν –και συμβαίνει αυτό σήμερα ενόσω μιλάμε- να στρατολογήσουν και να αποπροσανατολίσουν μια νέα γενιά που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας, που βρίσκεται στη μέση μιας πρωτόγνωρης κρίσης, και τελικά να καθοδηγήσουν και να υποκινήσουν περιστατικά ρατσιστικής, βίας που θα έχει ως στόχο την καρδιά της δημοκρατίας.
Απέναντι στον ιό του μίσους εμείς, ως Έλληνες Βουλευτές, έχουμε ένα χρέος: Να σταματήσουμε αυτήν την κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να σταματήσει μόνο με ένα αποφασιστικό νομοσχέδιο, όπως είναι αυτό το οποίο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση.
Ουσιαστικά σήμερα συζητάμε την ποινικοποίηση της ρητορικής του μίσους, που εκτός από το λόγο, έχει στόχο τη βία, την πράξη είτε αυτή γίνεται μέσω του Τύπου είτε δημοσίως είτε μέσω διαδικτύου.
Οι διατάξεις οι οποίες έρχονται σήμερα είναι οι πληρέστερες και είναι και οι πιο προοδευτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό εμείς, που υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο, είμαστε απόλυτα βέβαιοι και είμαστε και περήφανοι που συμβάλλαμε στη σύνταξή του.
Έρχομαι στο ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα του νομοσχεδίου: την κακόβουλη άρνηση γενοκτονιών και του Ολοκαυτώματος.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ποινικοποιείται η άποψη. Ποινικοποιούνται τα αντικειμενικά στοιχεία του συγκεκριμένου αδικήματος, η κακόβουλη άρνηση ή ο εγκωμιασμός ή η αποδοκιμασία ή ο ευτελισμός του γεγονότος, σε συνδυασμό, όμως, με τη συμπεριφορά η οποία στρέφεται κατά ομάδας που προσδιορίζεται πάλι από τα θρησκευτικά, φυλετικά και εθνοτικά της χαρακτηριστικά, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, σε συνδυασμό με έναν λόγο ο οποίος δύναται  να προκαλέσει μίσος ή να ενέχει υβριστικό ή απειλητικό χαρακτήρα. Αυτό είναι το αδίκημα που τυποποιείται εδώ. Δεν τυποποείται καμία απλή άρνηση ιστορικής ή άλλης άποψης.
Βεβαίως, είναι λογικό η Βουλή των Ελλήνων, η οποία νομοθετεί πληρέστατα, να σέβεται τη συνέχεια του χαρακτήρα της Βουλής των Ελλήνων και να θεωρεί ότι οι γενοκτονίες, τις οποίες έχει ανακηρύξει η ίδια, είναι ισχύουσες, είναι ισχυρές και πρέπει να τύχουν ανάλογης ουσιαστικά νομοθετικής αντιμετώπισης. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει ονομαστική καταγραφή τους.
Δεκαεπτά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε καταθέσει μία τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης. Ακούω προσεκτικά την άποψη του κυρίου Υπουργού ότι αυτό πρέπει να πάει σε ένα συγκροτημένο νομοσχέδιο, το οποίο να έχει να κάνει με το οικογενειακό δίκαιο.
Εγώ πιστεύω, και το ΠΑΣΟΚ πιστεύει, ότι πρόκειται περί μιας εκκρεμότητας, η οποία δεν προέρχεται από την καταδίκη μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι μια εκκρεμότητά μας απέναντι στην ισότητα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στη λογική ότι η διάκριση δεν μπορεί να επέρχεται απέναντι στους ανθρώπους με τρόπο τέτοιο, που ουσιαστικά να προσβάλλει τον ίδιο τον πυρήνα της ελληνικής πολιτείας.
Θεωρούμε ότι αυτό έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια τροπολογία στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η ελληνική πολιτεία, τον καιρό της κρίσης, αντιλαμβάνεται ότι πάμε να περάσουμε το ποτάμι όλοι μαζί και τα δικαιώματα του καθενός πρέπει να είναι κατοχυρωμένα.
Με αυτήν την έννοια εμείς υποστηρίζουμε την τροπολογία μας και θεωρούμε ότι έχει ευρύτατη αποδοχή. Θεωρούμε ότι έχει αποκτήσει έναν συμβολικό χαρακτήρα ατομικών δικαιωμάτων και πρέπει να αποτελέσει τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να ρυθμίσει το θέμα με τρόπο συγκεκριμένο. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τόσο τις θεσμικές μας ελλείψεις όσο, όμως, και τα δικά μας προβλήματα, τα δικά μας κωλύματα.
Κλείνω αναφερόμενος στα λόγια ενός μεγάλου, γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ακουστούν σήμερα στην Αίθουσα αυτή:
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Τσιγγάνους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει».

Σας ευχαριστώ πολύ.»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Το Δ.Σ. και η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου συγχαίρει θερμά όλους τους επιτυχόντες των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να συγχαρούμε τους μαθητές και τις οικογένειες των μαθητών  που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, μαθησιακές ή άλλου τύπου δυσκολίες, οι οποίοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις αυτής της χρονιάς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για την επιτυχία των μαθητών που απευθύνθηκαν σε μας, μας εμπιστεύτηκαν και παρακολούθησαν το εξειδικευμένο πρόγραμμα που προτάθηκε από τη διεπιστημονική μας ομάδα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε, ότι, καθώς αυξάνονται τα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, πολλαπλασιάζονται και οι μαθητές που έχουν την ευκαιρία να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται παρά τις όποιες δυσκολίες τους. Τα ονόματα τους δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθούν εξαιτίας της δέσμευσής μας από το ιατρικό απόρρητο. Όμως θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όλους ότι οι δυσκολίες δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων και επιτυχούς επαγγελματικής εξέλιξης. Μπορούν να ξεπεραστούν με θέληση, συστηματική δουλειά και εξειδικευμένη θεραπευτική υποστήριξη.

Καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία!


Παρασκευή Σιδηροφάγη

Πρόεδρος Δ.Σ του

Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ



Από χθες  , οι συγκυρίες αναμφισβήτητα, με έχρισαν ως την μια εκ των εκπροσώπων της Χίου μας στην Βουλή.
Το να υπηρετήσω τον τόπο που γεννήθηκα μεγάλωσα τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου, αποτελεί προσωπικά ύψιστη τιμή. 
Η Χίος μας δεν ανήκει σε κόμματα, δεν χρειάζεται ‘υπεράνθρωπους’, ούτε Αϊνστάιν. Χρειάζεται ομοψυχία, ομόνοια, ανοικτά μυαλά και απλές καθημερινές ,αλλά άμεσες αποφάσεις.
Ανήκω στην Νέα Δημοκρατία από τα νεανικά μου χρόνια, αλλά πάνω απόλα ανήκω στον τόπο που λατρεύω. Δεν πρόκειται ποτέ να αποποιηθώ την κομματική μου ταυτότητα, αλλά πάνω απόλα δεν πρόκειται ποτέ να οπισθοχωρήσω σε οποιοδήποτε θέμα θίγει τα συμφέροντα της Χίου μας!
Δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι, δεν έχω υποχρέωση σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στους λίγους ή πολλούς συμπατριώτες μου, που  με τίμησανμε την ψήφο τους σε όσες αναμετρήσεις έλαβα μέρος
 ( Επιμελητηριακές, Περιφερειακές, Βουλευτικές).
Έχω υποχρέωση και απέναντι στον τόπο μου, που με θλίψη παρακολουθώ να βουλιάζει αργά αλλά δυστυχώς σταθερά στην μιζέρια και την υποβάθμιση.

Η Χίος ανέκαθεν ήταν κέντρο αναφοράς και ένα νησί μοναδικό στην Ελλάδα  όχι μόνο για την μαστίχα του.
Δεν ξέρω να βαυκαλίζομαι, πιστεύοντας ότι μόνη μου θ’ αλλάξω το παραμικρό.
Ξέρω όμως ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία μου τόσο με τον νέο Δήμαρχο, τον αντι-περιφερειάρχη τον έτερο βουλευτή του νησιού μας  και  το επιμελητήριο  , θα είναι απόλυτα αρμονική και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις μου να συμβεί αυτό.
Εάν ενωθούμε όλοι εμείς σε μια γροθιά και παρέα με τον Χιώτη και την Χιώτισσα, τότε η Χίος θα ξαναγίνει σύντομα ΧΙΟΣ!
Ξέρω τι θα πει κρίση, ξέρω τι θα πει απόγνωση, εξάλλου τα ένοιωσα και τα νοιώθω ακόμα στο πετσί μου, κατά την διάρκεια της 30ετους επαγγελματικής μου δραστηριότητας στο νησί.
Ειλικρινά όμως πιστεύω ότι ηττημένος είναι μόνο αυτός που εγκαταλείπει την μάχη. Κι εμείς ποτέ στην ιστορία μας δεν εγκαταλείψαμε την μάχη!
Τέλος θέλω να διευκρινίσω 1-2  θέματα που με αφορούν, και τα οποία κατά κόρον διαβάζω στην νέα μόδα των ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ Blogs.
Δεν είμαι η ιδιοκτήτρια των Mastic Spa. Επί 10 χρόνια έδωσα όσες γνώσεις είχα, σαν Φαρμακοποιός και αισθητικός,  σε συνεργασία με τον πρώην σύζυγο μου και τον αδελφό του, για να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην εφαρμογή της Μαστίχας στην κοσμετολογία.
Ιδιοκτήτριες των Mastic Spa είναι η κόρη μου Βικτώρια και η ανηψιά μου Βίνα. 
Για μένα όμως δημιουργός και παντοτινός ιδιοκτήτης των Mastic Spa στην μνήμη όλων μας, είναι ο Γιάννης Σόδης.
Όσον αφορά την σχέση μου με την πολιτική θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ουδεμία σχέση έχει με τον Γιάννη Σοδη. 
Ο Γιάννης Σοδης ήταν μια ανυπέρβλητη πολιτική και όχι μόνο,  προσωπικότητα, που θα ήταν τουλάχιστον αφελές από μέρους μου να πιστέψω έστω και κατ΄ελαχιστον, ότι εγώ θα συνεχίσω το έργο του.
To όνομα μου είναι Σταυρινούδη Μαρία ,  είμαι περήφανη γι’αυτό και ελπίζω ότι με τις πράξεις μου και την όποια προσφορά μου στο νησί μας, θα κάνω υπερήφανους τόσο τον αείμνηστο πατέρα μου όσο και την μητέρα μου,  η  οποια     ειναι  κοντα  μου  και  με  στηριζει ολο  αυτο  τον καιρο.
Τέλος όσον αφορά τους ‘293’. Είναι εύκολο να απαντήσω επί της ουσίας….
 Θα προτιμούσα όμως να πω ότι αν είχα ακόμα 7 θα έφτανα τους ‘300’. Όσους ακριβώς είχε και ο Λεωνίδας!
Και το λέω αυτό μεταφορικά, θέλοντας να τονίσω ότι οι επιπλέον ‘7’ αποτελούν για μένα την συσπείρωση που πρέπει να έχουμε όλοι οι Χιώτες στις διεκδικήσεις μας.
300 Σπαρτιάτες τα έβαλαν, και εν πολλοίς κατατρόπωσαν, 1,000,000 Πέρσες.
Πιστεύω μου είναι ότι 50,000 Χιώτες ΕΝΩΜΕΝΟΙ είμαστε ικανοί ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Με Τιμή
Σταυρινούδη Μαρία   
Βουλευτής  Χίου

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟY ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ



Ενα θαύμα κατάφερε να πετύχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο παρά την οικονομική στενότητα στην επιστημονική έρευνα, βρήκε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και έφτασε σε μια πρωτοποριακή αλλά και προσοδοφόρα ανακάλυψη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης, η ομάδα του συνεργάστηκε με το Harvard και ανακάλυψε ένα νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, από τη διάθεση του οποίου θα λαμβάνει σταθερό οικονομικό μέρισμα.
Αυτό σημαίνει ότι το εργαστήριο φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου δεν θα περιμένει μόνο το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για να λειτουργήσει, αλλά θα έχει και μια δική του σημαντική και ανεξάρτητη πηγή εσόδων.
Μέσα από τη δράση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο εξασφάλισε πόρους ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από εγχώριες και διεθνείς πηγές χρηματοδότησης και έτσι πληρώθηκαν ταλαντούχοι επιστήμονες και αγοράστηκε εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας.
Πώς μπορεί λοιπόν το ελληνικό πανεπιστήμιο να γίνει φορέας ανάπτυξης της οικονομίας και της επιστήμης;
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης
Ο κ. Γραβάνης προτείνει να εξαιρεθούν οι δαπάνες της παιδείας από τα προγράμματα λιτότητα και επικαλείται το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία μετά την οικονομική καταστροφή τη δεκαετία του 90΄ τριπλασίασε τις δαπάνες στην εκπαίδευση και σήμερα απολαμβάνει διεθνή πρωτιά στην ανταγωνιστικότητα.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο καθηγητής φαρμακολογίας προτείνει τη σύσταση μιας Διεθνούς Επιτροπής Επιστήμης με πρόεδρο τον πρωθυπουργό και μέλη κορυφαίους επιστήμονες και επιχειρηματίες που θα ζητήσουν την εξαίρεση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα από τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Τα νέα φάρμακα
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων συνθετικών ουσιών με νευροπροστατευτικές και νευροαναγγενητικές φαρμακολογικές ιδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Όπως εξηγεί ο κ. Γραβάνης, “οι συνθετικές αυτές ουσίες που ονομάσαμε μικρονευροτροφίνες μιμούνται τη δράση των νευροτροφινών, πολυτπεπτιδικών ουσιών που παράγει ο εγκέφαλος για την προστασία και ανάπτυξη των νευρώνων.»
Το εργαστήριο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση των ασθενών με τη νόσο του κινητικού νευρώνα ALS Worldwide και το τμήμα νευρολογίας και νευροεπιστημών του Harvard για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των μικρονευροτροφινών στη νόσο ALS, μια θανατηφόρα παραλυτική νόσο.
Συνεργάζεται επίσης με το Εργαστήριο Ιστιδικής Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου MIT στις ΗΠΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cambridge της Μ. Βρετανίας για την ανάπτυξη τρισδιάστατων ικριωμάτων κολλαγόνου, στα οποία καλλιεργούνται νευρικά βλαστικά κύτταρα.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν νευροεμφυτεύματα για τη θεραπεία του τραύματος του νωτιαίου μυελού και νευροαισθητήρες για την ανίχνευση νέων ουσιών με νευροαναγεννητική δράση και εφαρμογές στην ανάπλαση του γηράσκοντος ή πάσχοντος νευρικού ιστού.
Πηγή: ΥΓΕΙΑ

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ

Όσοι περπάτησαν τις τελευταίες ημέρες στους γραφικούς δρόμους της Σαντορίνης δεν στάθηκαν για να θαυμάσουν μόνο το... κλασικό ηλιοβασίλεμα, αλλά και για να περιεργαστούν το ελληνικό ηλεκτροκίνητο όχημα «Sunnyclist» που έκανε το απαραίτητο test drive στο νησί.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, πρόκειται για ένα υβριδικό ηλιακό μοτοποδήλατο που χάρη στην καινοτόμο μπαταρία του μπορεί να διανύσει τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα οχήματα της κατηγορίας του χρειάζονται τετραπλάσια χωρητικότητα μπαταρίας για να πραγματοποιήσουν την ίδια απόσταση.
Κατασκευαστής αυτού του πρωτότυπου «πράσινου» τρικύκλου είναι ο Μανόλης Τσικανδυλάκης από την Κρήτη. Πριν το όχημα φτάσει στη Σαντορίνη και εντυπωσιάσει τους τουρίστες, είχε πραγματοποιήσει το γύρο της Κρήτης στα τέλη Ιουλίου διανύοντας 800 χιλιόμετρα σε διάστημα πέντε ημερών.


www.eirinika.gr

Πρόγνωση καιρού: Βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη


prognwsi-kairou
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο της ΕΜΥ, αύριο Τέταρτη, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. εξασθένηση το βράδυ.
Στο ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες που πιθανό να είναι ισχυρές κατά διαστήματα. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ.
Αναλυτική η πρόγνωση για την Τετάρτη
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ από τα δυτικά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν για λίγο ισχυρές κυρίως στις βορειότερες περιοχές. σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και σταδιακά από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές η όμβρους και πιθανόν λίγες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές όπου τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες πιθανόν για λίγο τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη
Καιρός: Στο ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο και το ανατολικό αιγαίο άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. στην υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

e-nautilia.gr