Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

" ΣΠΑΕΙ " ΤΑΜΕΙΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφει η ρύθμιση των 100 δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Η καταληκτική ημερομηνία είναι η επόμενη τετάρτη 27η Μαίου και, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση αγγίζουν τις 500.000. Οι εισπράξεις έχουν φθάσει περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές που έχουν μπει στη ρύθμιση ξεπερνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η υψηλή συμμετοχή στη ρύθμιση οδηγεί σε εισηγήσεις προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να δοθεί παράταση ενός μήνα, έως τις 27 Ιουνίου. Η προοπτική αυτή πάντως ισχύσει μόνον για τη διαδικασία των 100 δόσεων και όχι για τη διαδικασία της προκαταβολής. Η τελευταία (αφορά την καταβολή όποιου μέρους της οφειλής θέλει ο φορολογούμενος με αντάλλαγμα ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων) έχει ήδη παραταθεί κατά έναν μήνα και για να αλλάξει ξανά η προθεσμία, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

tvxs.gr

ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΥΡΩ-ΕΓΓΡΑΦΟΥ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ Eurogroup

Εσωτερικό έγγραφο της διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου που διέρρευσε δείχνει σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, γεγονός που - αν επιβεβαιωθεί - συνεπάγεται και την επίτευξη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου, υπάρχει πρόθεση την ερχόμενη Πέμπτη να κληθούν σε ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων προειδοποιούν οργανωτικά για πιθανή σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ίδια ημέρα. Όμως για να συμβεί αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σημειώνεται πως η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τη διαρροή.

tvxs.gr

Πλειστηριασμοί-STOP: Η κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με το φακό του left.gr


Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τόνια Κατερίνη

Χθες (20/5) όπως και κάθε Τετάρτη συνεχίστηκαν σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας οι πλειστηριασμοί. Παρά το άτυπο μορατόριουμ τις κυβέρνησης με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες για την διακοπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, χθες όπως και τις προηγούμενες φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι/ες με τέτοιους πλειστηριασμούς είτε γιατί οι τράπεζες θέλουν να πιέζουν, είτε γιατί δάνεια έχουν περάσεις στα χέρια διεθνών funds.

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πλήθος ιστορίες κοινωνικής αναλγησίας όπως εκπλειστηριασμοί σπιτιών όπου μένουν ηλικιωμένοι γονείς για χρέη κάποιου παιδιού, ή σπιτιών για χρέη λίγων χιλιάδων απέναντι σε ιδιώτες. Η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων τόσο για την άμεση  αναστολή των πλειστηριασμών, όσο και για την συνολική και κοινωνικά δίκαιη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι επιτακτική. Μέχρι τότε το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς θα βρίσκετε στο πλευρό των πληττόμενων, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς και ταυτόχρονα διεκδικώντας να ακουστεί δυνατά η φωνή όσων οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην υπερχρέωση.
- See more at: http://left.gr/news/pleistiriasmoi-stop-i-kinitopoiisi-sto-eirinodikeio-athinon-me-fako-toy-leftgr#sthash.HUQmv6WD.dpuf

Λόγω σκανδαλώδους σχεδιασμού: Ανακαλείται το πρόγραμμα κατάρτισης για 16.220 ανέργους, νέα πρόσκληση εντός διμήνου


«Η απόφαση ελήφθη επειδή διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη», τονίζει το υπ. Εργασίας. Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου από το υπ. Εργασίας για την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών:

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου ανακοινώνει την απένταξη του έργου της «Επιταγής Κατάρτισης Ανέργων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση», συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 16.220 ανέργους,  ηλικίας 29 έως 64 ετών.
Η απόφαση ελήφθη διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης, καθώς δεν εξασφάλιζε στους ανέργους τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους εξής λόγους:   
Πρώτον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.
Δεύτερον, ο σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε ως κόστος κατάρτισης και πρακτικής άσκησης που θα παρείχαν τα Κέντρα  το ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος του κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1600 ευρώ ανά άνεργο. 
Τρίτον, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η κατάρτιση ανέργων κυρίως με χαμηλά τυπικά προσόντα και δεξιότητες, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές δυνατότητες.  Στην  προκήρυξη του προγράμματος οι πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονταν η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί λοιπόν οι άνεργοι να κατευθύνονται στους παραπάνω κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλεπόταν στην προκήρυξη, οι πρώην ιθύνοντες του σχεδιασμού του προγράμματος, τους διοχέτευαν, κατά κύριο λόγο, στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι, δηλαδή το 62% επί του συνόλου των ανέργων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες. 
Η πριμοδότηση του τεχνικού κλάδου, παρότι ούτε καν αναφερόταν ως δυναμικός κλάδος στην προκήρυξη, είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή κατανομή των κονδυλίων. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, από το συνολικό προϋπολογισμό των 112 εκατομμυρίων ευρώ τα 70 εκατομμύρια κατευθυνόταν στον τεχνικό κλάδο και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια κατανέμονταν στον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και  στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών.
Τέταρτον, η πρόβλεψη κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για τόσο ευρύ φάσμα ηλικιών ανέργων με τόσο ριζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, καθιστούσε  το πρόγραμμα άστοχο και αναποτελεσματικό. Τι κοινό μπορεί να έχει ο άνεργος 29 ετών με τον άνεργο που βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του.
Για αυτούς τους λόγους η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφάσισε την ανάκληση και τον ορθολογικό ανασχεδιασμό του προγράμματος προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά  οι άνεργοι. 
Η νέα πρόσκληση του επανασχεδιασμένου προγράμματος θα δημοσιευτεί εντός διμήνου.
- See more at: http://left.gr/news/logo-skandalodoys-shediasmoy-anakaleitai-programma-katartisis-gia-16220-anergoys-nea-prosklisi#sthash.Rsf0phQB.dpuf

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου εναντίον της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά




Ψήφισμα στο οποίο επισημαίνονται οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η αύξηση του ΦΠΑ, εξέδωσε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Το ψήφισμα πρότεινε η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Περιφερειάρχης τόνισε τον υφεσιακό χαρακτήρα του μέτρου και τις ολέθριες επιπτώσεις του στα νησιά. 

Ακολουθεί το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου: 

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας και παράλληλα την βαθύτατη ανησυχία μας, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά. 

Γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα πραγματικά δεδομένα: 

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση. 

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας. 

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. 

Επισημαίνουμε με έμφαση: 

Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης. 

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία των νησιών. 

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά «ζυγίζει» ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά. 

Πιστεύουμε πως ο ρόλος και η θέση μας επιβάλουν να εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός. 

Η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψή της. 

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην βάλει ταφόπλακα στα νησιά μας, να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που θα οδηγήσει τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα νησιά μας.»

ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ… “ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ” ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ



Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*
Αυτά έλεγαν ο κ.Τσίπας και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Ότι θα καταργούσαν σε ένα νόμο και με ένα άρθρο τα Μνημόνια. Ότι θα επανέφεραν σε ένα άρθρο και με ένα νόμο τους μισθούς και τις συντάξεις. Ότι πρώτα θα καταργούσαν τα Μνημόνια και ότι αφού θα τα καταργούσαν, από εκεί και πέρα – με καταργημένα τα Μνημόνια – θα άρχιζαν τις διαπραγματεύσεις τους με τους «εταίρους».
Αλλά αυτό που τώρα ακούμε είναι… λιγουλάκι διαφορετικό. Αυτό που ακούσαμε από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ότι εκείνη η (επαναλαμβανόμενη) δέσμευση, για κατάργηση σε ένα νόμο και με ένα άρθρο των Μνημονίων, δεν ήταν στην πραγματικότητα παρά ένα… «σχήμα λόγου».
Βάσει αυτής της νέας προσέγγισης, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι μάλλον υπήρξαν και μερικά ακόμα «σχήματα λόγου». Για παράδειγμα:
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ – «σχήμα λόγου»…
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ – «σχήμα λόγου»…
  • Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων – «σχήμα λόγου»…
  • Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς (δήθεν) αλληλεγγύης – «σχήμα λόγου»…
  • Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία – «σχήμα λόγου»…
Μετά από τόσα «σχήματα λόγου», αναρωτιόμαστε: Μήπως κι αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» είναι επίσης ένα «σχήμα λόγου»; Και αν ναι, τότε τι να κρύβεται πίσω από αυτό το τόσο διαδεδομένο «σχήμα λόγου» που δεσπόζει εσχάτως στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων ανεξαιρέτως των κυβερνητικών στελεχών;
Θέσαμε το θέμα την Κυριακή και από την «Real News». Ακούγοντας, δε, τα κυβερνητικά στελέχη να περιγράφουν με όλο και πιο γλαφυρό τρόπο το πόσο κοντά βρίσκονται σε συμφωνία με τους «εταίρους» τους, μια συμφωνία που την περιγράφουν ως «έντιμο συμβιβασμό», θεωρούμε επιβεβλημένο να επανέλθουμε και από το «enikos.gr»:
«Έντιμος συμβιβασμός», λοιπόν. Αλλά τι πάει να πει «έντιμος συμβιβασμός»; Αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» περιλαμβάνει, άραγε, την έξοδο από τα Μνημόνια; Ναι ή όχι;  Περιλαμβάνει, δηλαδή, το αίτημα επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και την αδιαμφισβήτητη εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές;
Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι: Και τι σημαίνει τελικά «έξοδος από τα Μνημόνια»; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε: «Έξοδος από τα Μνημόνια» δεν σημαίνει λόγια. Σημαίνει έργα.
Σίγουρα δεν σημαίνει διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στο όνομα του «μη χειρότερα». Και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει την εμφάνιση της (τάχα μου… «ήπιας) χειροτέρευσης σαν «καλυτέρευση»!
Η «έξοδος από τα Μνημόνια» για να μην αποτελεί «σχήμα λόγου» αλλά λόγω και έργω πολιτική συνέπεια – και άρα πολιτική τιμιότητα - σημαίνει:
  • Κατάργηση όλων των 520 μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν, εφαρμόστηκαν και εξόντωσαν τον ελληνικό λαό από το 2010.
  • Κατάργηση – μέχρι τελευταίου – των 22.000 μνημονιακών άρθρων και διατάξεων που επιβλήθηκαν και εφαρμόζονται στην καμπούρα του ελληνικού λαού.
  • Ανάκτηση όλων των εισοδηματικών απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ.
  • Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Ανάκτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει πριν από το 2010 και που κονιορτοποιήθηκαν με πρόσχημα την κρίση, το χρέος, και τα ελλείμματα.
    • Επιστροφή των κλεμμένων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία που μόνο από το PSI έχασαν πάνω από 12 δισ. ευρώ.
    • Επιστροφή του δικαιώματος της εργασίας στα 1,3 εκατομμύρια εργαζομένων που ρίχτηκαν στην ανεργία αυτά τα χρόνια.
    • Κατοχύρωση επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο στο 1/10 αυτών όπως σήμερα.
    • Επιστροφή του 1 εκατομμυρίου νοικοκυριών στη δυνατότητα να έχουν θέρμανση.
    • Ακύρωση του καθεστώτος που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές στο «λουκέτο».
    • Ακύρωση της φοροληστείας που εκτίναξε τους φόρους κατά 337% για τους αδύναμους όταν οι πλούσιοι και οι ισχυροί είδαν τη δική τους φορολόγηση να αυξάνεται μόλις κατά 9%...
    • Αποκατάσταση των θανάσιμων πληγμάτων που έχουν υποστεί νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες από την μνημονιακή λεηλασία.
    • Ακύρωση και τερματισμό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
    Είναι προφανές, επομένως, ότι «έξοδος από τα Μνημόνια» δεν είναι ούτε η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η αύξηση του ΦΠΑ, ούτε η «δραστική» - κατά Βαρουφάκη - περικοπή των λεγόμενων «πρόωρων συντάξεων», ούτε το ξεπούλημα αεροδρομίων και λιμανιών, ούτε η «αέναη» πληρωμή του τοκογλυφικού χρέους.
    Ανεξαρτήτως, λοιπόν, τι εννοεί η κυβέρνηση κι οι κάθε λογής «εντιμότατοι φίλοι μας» όταν μιλάνε για «συμβιβασμό», ανεξαρτήτως πως τον ορίζουν τον «συμβιβασμό» (κι ας τον ορίσουν όπως τους αρέσει), ένα είναι βέβαιο: Η «εντιμότητα» εν προκειμένω ορίζεται με έναν και μόνο τρόπο: Ως έννοια είναι ταυτόσημη με την «έξοδο από τα Μνημόνια.
    Αυτό θα πει εντιμότητα. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, αν επιχειρηθεί να καμωθεί την πολιτική «εντιμότητα» μέσα από «(προ)σχήματα λόγου», θα είναι καραμπινάτος εμπαιγμός.
     Πριν από τις εκλογές ο κ.Τσίπρας έλεγε:

  
Πριν από τις εκλογές ο κ.Τσίπρας έλεγε:
Πριν από τις εκλογές ο κ.Τσίπρας έλεγε:


*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Πέμπτη 21 Μαίου 2015

ΝΕΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ 'Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!



Η ΕΚΤ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Του ΜΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή των διαπραγματεύσεων, οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και θέτουν ευθέως το δίλημμα«άρον-άρον συμφωνία ή χρεοκοπία»,εντείνοντας την οικονομική ασφυξία. Η στρατηγική στόχευση τους δεν είναι άλλη από την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ για διαιώνιση του καθεστώτος της μνημονιακής κηδεμονίας και λεηλασίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΡΕΜΟΥΝ
Ο Β. Σόιμπλε δεν δίστασε την Τετάρτη να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την οποία κατά βάθος τρέμει, ως την απόλυτη, υποτίθεται, καταστροφή για τη χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της Wall Street Journal και της γαλλικής εφημερίδας Les Echos σχετικά με το εάν μπορεί να επαναλάβει την διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση».
«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας έβαλε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να εκδηλώσει αδυναμία εξόφλησης του χρέους που ωριμάζει αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε .
Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προειδοποίησε την Κομισιόν, η στάση της οποίας απέναντι στην Αθήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιεικής (!) από το Βερολίνο, να διατηρήσει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις επόπτες της υλοποίησης του μνημονικού προγράμματος, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. «Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη αυτών», είπε. "Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς. Αλλά ενεργεί εντός των ορίων της λειτουργίας της".
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε επίσης την τμηματική καταβολή της τελευταίας δόσης σε συνάρτηση με μεταρρυθμιστικά βήματα της Αθήνας. «Τέτοιου είδους σχέδια έχουν βυθιστεί στην άρνηση της Αθήνας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τα φορολογικά».
Ο Β. Σόιμπλε επέμεινε πως «τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία που είτε θα εγκριθεί, είτε θα απορριφθεί από το Eurogroup».
«Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν ανέκαθεν δύσκολες, αλλά πάντα στέφονταν με επιτυχία», ανέφερε και σημείωσε με απύθμενη υποκρισία ότι δεν έχει «σκοπό να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία»!  
Η ΕΚΤ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Στο μεταξύ μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε η ΕΚΤ τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης των ελληνικών τραπεζών (ELA) κλιμακώνοντας μέχρις ασφυξίας το μαρτύριο της σταγόνας , τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του ΕLA κατά 1 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές όσο και αναμενόμενο ότι η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με πιστόλι στον κρόταφο.
Στα πλαίσια της παρελκυστικής τακτικής της ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα την απόφαση για το καθεστώς ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο «κούρεμα» της αξίας τους, ως εκβιαστική εφεδρεία.
Η ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
Πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι κάθε μέρα που περνάει καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τηνπροετοιμασία της Αθήνας να αντισταθεί, την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, την ενίσχυση του αγωνιστικού του φρονήματος και το σχεδιασμό όλων των εναλλακτικών λύσεων που διαθέτει η χώρα για να απαντήσει αποτελεσματικά στους ωμούς εκβιασμούς της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο σύγχρονος κόσμος δεν περιορίζεται στο «αμαρτωλό» τρίγωνο Βρυξέλλες- Βερολίνο- Φρανκφούρτη και στην αγνόηση των μεγάλων ανακατατάξεων που αλλάζουν τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα βάρους του πλανήτη, βυθίζοντας όλο και περισσότερο στην υποβάθμιση και στο τέλμα τη Γερμανική Ευρώπη.
ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

iskra.gr