Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

AΠΑΓΟΡΕΨΤΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΜΙΑ 5 ΕΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ





ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει η θήρα στο νησί της Χίου τουλάχιστον για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, έως ότου ανακουφιστεί η πανίδα που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 150.000 στρέμματα. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή της Χίου μετά το σεισμό του 1881 (Δήμαρχος Χίου) αλλά και το ολοκαύτωμα που προξένησαν οι ορδές των Οθωμανών το 1822 (Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας).
Η Διεύθυνση Δασών αρχικά επέτρεψε το κυνήγι στη Βόρεια Χίο, εκεί που έχουν καταφύγει όσα ζώα έχουν γλυτώσει από τις φλόγες, όμως αυτό προκάλεσε την κατακραυγή των πολιτών κι έτσι η Δ.Δ. αναγκάστηκε να απαγορεύσει το κυνήγι σε όλο το νησί για μια εβδομάδα (!).
Σύμφωνα με τη δήλωση του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Χίου « Έλιξ» - η οποία μας άφησε άφωνους - κατά τις πρόσφατες και απολύτως καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί κάποιοι «κυνηγοί» καραδοκούσαν στα όρια των κεκαυμένων πυροβολώντας όσα κατ' αυτούς «θηράματα» προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις φλόγες και τους καπνούς. Η νομιμοποιητική μάλιστα δικαιολογία ήταν πως άρχισε μόλις η επίσημη κυνηγητική περίοδος (!). Τέτοιου είδους συμπεριφορές εκτός του ότι κατάξεφτιλίζουν τη χώρα διεθνώς - περισσότερο από οποιεσδήποτε καρτουνίστικες πράξεις ή συγκαλύψεις φοροδιαφυγής στα τουριστικά θέρετρα – αποτελούν και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναρωτιόμαστε ως πότε οι πολιτικοί θα είναι δέσμιοι αυτού του συνεχούς ψηφοθηρικού φλέρτ προς τις παντοίες ενώσεις κυνηγών. Ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί».
Οι πυρκαγιές έκαψαν υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ειδών. Εκτός αυτού, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι που διεξάγεται κάθε χρόνο (αρχής γενησομένης μετά τις 15 Αυγούστου), το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος. Όπως είναι φυσικό, όσα ζώα μπόρεσαν να διαφύγουν από τις φωτιές, π.χ. πέρδικες, λαγοί και άλλα «θηρεύσιμα» είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές, που όμως έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει έως και εξαφάνιση του πληθυσμού τους.
Εκτός της δυσχερούς αναζήτησης νέου καταφυγίου, τα ζώα με δυσκολία μπορούν να αναζητήσουν τροφή, εφόσον μια από τις πολλές επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι η αλλαγή της σύνθεσης της βλάστησης και, κατά συνέπεια, η αλλαγή της σύνθεσης της τροφής. Οι επιπτώσεις στην πανίδα συνδέονται άμεσα µε τις αλλαγές στη βλάστηση καθώς τα ζώα εξαρτώνται από τον τύπο και την πυκνότητα της βλάστησης σε µια περιοχή προκειµένου να τραφούν, να βρουν καταφύγιο, κ.λπ.
Σύμφωνα με τον Οικολογικό Απολογισμό της Πυρκαγιάς του Ιουλίου 2008 στη Ρόδο, της WWF Ελλάς (Αθήνα, Σεπτέµβριος 2008) «...μακροπρόθεσμα η διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας εξαρτάται από την καλή κατάσταση διατήρησης των γειτονικών άκαυτων περιοχών, από το αν η φυσική βλάστηση θα αφεθεί να ανακάµψει, αλλά και από τη διατήρηση των υφιστάµενων χρήσεων γης. Η διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (βόσκηση, κυνήγι) και η διαχείριση των πόρων (π.χ. υδάτινοι πόροι και λεκάνες απορροής) είναι επιπλέον σηµαντικοί παράγοντες».
Θεωρούμε το αίτημά μας για την απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο ως καθόλα εφικτό και υλοποιήσιμο για τους παρακάτω λόγους:

1) Το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που όχι μόνο δεν συνδέεται (τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες) με τις ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία των δασών και των οικοσυστημάτων. Μερικές από αυτές είναι η διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, η μείωση της βιοποικιλότητας, η μόλυνση της φύσης με μόλυβδο και πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια, κ.λπ.
2) Απαγορεύσεις κυνηγιού έχουν γίνει και άλλες φορές κατά το παρελθόν. Αναφέρουμε ως παραδείγματα: α) τη φετεινή απαγόρευση της θήρας για τρία χρόνια στη Γαύδο από το Δασαρχείο Χανίων, λόγω της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού βασικών θηραμάτων (λαγών και πέρδικας) εξαιτίας της λαθροθηρίας, β) την πενταετή απαγόρευση κυνηγιού στη Φωκά Κορινθίας, και γ) την απαγόρευση της θήρας παντός θηρευσίμου είδους (τριχωτού και πτερωτού) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Αρκαδίας.

Κυρία Εισαγγελέα,

Για όλα τα ανωτέρω ζητάμε να επιβληθεί αναστολή κυνηγίου σε όλο το νησί τουλάχιστον για πέντε χρόνια ώστε να προλάβουν να ανανήψουν τα πληγέντα πουλιά και ζώα της άγριας ζωής. Οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός δεν θα αποτελεί παρά επίφαση με σκοπό τον καθησυχασμό των ενδιαφερόμενων για το περιβάλλον και διαβατήριο στον κάθε αυτοαποκαλούμενο «κυνηγό» για μια κάθετη υπέρβαση οποιαδήποτε δεοντολογίας. Εξάλλου πώς μπορεί να επικαλεσθεί ως «σπορ» η στυγνή δολοφονία της πανίδας που απώλεσε με τόσο τραγικό τρόπο το φυσικό της ενδιαίτημα; Κάποια αιδώς πρέπει να ανασύρετε, έστω και περιστασιακά.


Με εκτίμηση,

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος
Η Αντιπρόεδρος
Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη
Μάριζα Χριστοδούλου
Μαρία Χουστουλάκη

"ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"




STT CAMP 2012
“Summer Training in Transport. Competitiveness, Assessment and Management Polices:
Addressing the Crisis
Χίος, 24 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ίδρυμα «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης
    

Δελτίο Τύπου

Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει το STT CAMP 2012 (https://sttcamp2012.pns.aegean.gr/), κατά το χρονικό διάστημα από 24 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2012, στη Χίο.

Αντικείμενο του Θερινού Σχολείου είναι ο (επανα)προσδιορισμός των βασικών παραμέτρων και παραγόντων άσκησης εθνικών και περιφερειακών πολιτικών που αφορούν στη διοίκηση, στο σχεδιασμό και στη χρηματοδότηση μεταφορικών συστημάτων και υποδομών, με έμφαση στον διεθνώς ανταγωνιστικό χώρο της Ναυτιλίας και των Θαλασσίων, των Χερσαίων και των αεροπορικών, εμπορευματικών-επιβατικών μεταφορών.

Το STT CAMP έχει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή συγκυρία παγκόσμιας κρίσης και ύφεσης, όπου απαιτείται επαναπροσδιορισμός υφιστάμενων πολιτικών και νέος σχεδιασμός για τη συντήρηση, λειτουργία και χρηματοδότηση συστημάτων, δομών οργάνωσης και υποδομών στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, οι έντονες διακυμάνσεις, οι ετερογενείς ναυτιλιακοί κλάδοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι ανισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς καθώς και η χρηματοοικονομική αβεβαιότητα λόγω της διεθνούς κρίσης καθιστούν επιτακτική και επίκαιρη την ανάγκη για την χάραξη εναλλακτικών επιχειρηματικών επιλογών και τον προσδιορισμό  αποτελεσματικών πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση και εντέλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των ναυτιλιακών και μεταφορικών επιχειρήσεων μετά την περίοδο κρίσης.

Το θερινό σχολείο υλοποιείται σε συνεργασία με τα διεθνή ακαδημαϊκά και ερευνητικά δίκτυα TransportNet, PACTS και COST Action TU1001 (Public Private Partnerships in Transport: Trends & Theory – P3T3) και εντάσσεται στα «Διεθνή Θερινά Σχολεία Πανεπιστημίου Αιγαίου» (https://summerschools.pns.aegean.gr) που υποστηρίζονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EKT) και Εθνικούς πόρους,  καθώς και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COST.  To STT CAMP υποστηρίζεται από τις εταιρείες Aegean Airlines, Olympic Air, TRAINOSE, ΙΒΙ Group και Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου Α.Ε., καθώς και από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενείται το θερινό σχολείο.

Στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώνεται εναρκτήρια ανοικτή συνάντηση με θέμα «Οικονομική Κρίση & Πολιτική των Μεταφορών», την Παρασκευή 24 Αυγούστου και ώρα 6:30 μ.μ.. Η εκδήλωση φιλοξενείται στο «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης». Η στρογγυλή τράπεζα θα είναι ανοικτή στο κοινό και το βήμα θα δοθεί στους εκπροσώπους της πολιτείας, των οργανισμών παροχής μεταφορικού έργου και στους χορηγούς μας.


Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της στρογγυλής τράπεζας περιλαμβάνει τους ακόλουθους ομιλητές:
-          Adnan Rahman, Director Cambridge Systematics
-          Δημήτριος Δημητρίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ
-          Λεόντιος Χατζημιχάλης, Νομικός Σύμβουλος Tsakos Shipping
-          Antulio Richetta, Director IBIGROUP

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://sttcamp2012.pns.aegean.gr/

Επικοινωνία:
κ. Εύη Μπαξεβάνη, Κοραή 2Α, Χίος 82100
Τηλ.: +30-6946- 81 24 78, +30 22710 35256 & 35203, Fax. +30 22710 35 299,  

ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ




«ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗN ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»


Τη Χίο θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ ο οποίος έχει αναλάβει και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της συγκεκριμένης Εκλογικής Περιφέρειας.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις με το Δήμαρχο κ. Πολύδωρα Λαμπρινούδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη και στη συνέχεια επισκέψεις στα πυρόπληκτα χωριά του νησιού.

Στις συναντήσεις μαζί με τους Τοπικούς Αξιωματούχους αλλά και στην περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές, ο Τέρενς Κουίκ θα συνοδεύεται από ομάδα Πολιτευτών και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Χίο, οι οποίοι ήδη έχουν ανοίξει φάκελο με όλο εκείνο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο τον οποίο θα ασκήσει το Κίνημα για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στη Χίο.

Σήμερα ο Τέρενς Κουίκ έκανε και την εξής δήλωση:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα τώρα, ότι για τέταρτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Χίο, η κυβέρνηση άλλαξε τον Επιχειρησιακό Συντονιστή. Αυτό δείχνει ότι αντιμετώπισε με τον πιο επικίνδυνο και ερασιτεχνικό τρόπο την επιχείρηση κατάσβεσης διότι ή δεν είχε σχέδιο και «ψαχνόταν» καθ’ οδόν, δηλαδή την ώρα που καίγονταν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πράσινου και μαστίχας στο νησί ή από την αρχή επέλεγε ακατάλληλους ανθρώπους ως επιχειρησιακούς συντονιστές με αποτέλεσμα κάθε μέρα να τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα. Μόνο που η Χίος δεν είναι πουκάμισο και το έργο της πυρόσβεσης θέλει τη μέγιστη υπευθυνότητα η οποία όπως απεδείχθη εκλείπει τελείως.

Όταν θα έρθει η ώρα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα ζητήσουν την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκληματικού κυβερνητικού αλαλούμ σε βάρος της Χίου.

Αύριο Παρασκευή θα επισκεφθώ το νησί όπως είχε προαναγγελθεί, ώστε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε πίσω της η φωτιά πριν προχωρήσουν στις κοινοβουλευτικές τους ενέργειες».


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ, ΠΕΡΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου , απέστειλε εγκύκλιο προς τους Ιερείς των Ναών, ζητώντας τους να την ενημερώσουν , αν έχουν υποστεί ζημιές εξ αιτίας της πυρκαγιάς  Ναοί, παρεκκλήσια, εξωκκλήσια, καθώς επίσης κτήματα και ακίνητα που ανήκουν στους Ναούς.
Σύμφωνα επίσης με την εγκύκλιο, ζητείται να αναφερθεί εάν έχουν υποστεί ζημίες εξ αιτίας της πυρκαγιάς, σε άπορες οικογένειες

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ





Οι άνθρωποι της Τέχνης που έχουν μέχρι στιγμής επικοινωνήσει μαζί μας και έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους στο δράμα του νησιού μας αλλά και το αίτημά τους για να μπει τέλος στα “αναπτυξιακά” σχέδια των μεγάλων επενδύσεων στο νησί και να αφεθεί η φύση να επουλώσει τις πληγές της (η λίστα συμπληρώνεται συνεχώς. Παρακαλούμε όσους υπογράφουν στο http://www.ipetitions.com/petition/epistoliypeka/:
να γράφουν και την ιδιότητά τους διότι υπάρχουν συνωνυμίες αλλά και πιθανότητα να μας διαγφύγει κάποιο όνομα. Ευχαριστούμε.
Δημήτρης Αποστολάκης τραγουδοποιός Χαίνηδες
Αχιλλέας Κυριακίδης μεταφραστής λογοτεχνίας/συγγραφέας
Δημήτρης Νόλλας συγγραφέας
Δημήτρης Σωτάκης συγγραφέας
Αλέξης Σταμάτης συγγραφέας
Γιάννης Λαπατάς σκηνοθέτης
Ελένη Λαδιά συγγραφέας
Εύα Καραϊτίδη εκδότρια
Όλια Λαζαρίδου ηθοποιός
Αλέξης Ζήρας συγγραφέας Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων
Παντελής Θαλασσίνός τραγουδοποιός
Έβης Χρήστου εικαστικός
Γιάννης Μακριδάκης συγγραφέας
Μιχάλης Μακρόπουλος συγγραφέας
Θωμάς Κοροβίνης συγγραφέας
Λίνα Φυτιλή συγγραφέας
Σοφία Κολοτούρου ποιήτρια
Σπύρος Γεωργάς ζωγράφος
Μίτσυ Ακογιούνογλου μουσικός
Κώστας Αρκουδέας συγγραφέας
Χριστίνα Μόραλη κεραμίστρια
Θανάσης Τσίρος συνθέτης στιχουργός
Μαρλένα Πολιτοπούλου συγγραφέας
Βενετία Μακρυνώρη ποιήτρια
Λυδία Θεοχάρη ηθοποιός
Χρυσούλα Χρήστου ηθοποιός
Νίκος Λαμπρόπουλος εκδόσεις Σύγχρονη Έκφραση
Κώστας Λεμονίδης, τραγουδιστης
Βάλη Τσιρώνη , ποιήτρια
Εφη Μαχιμάρη, συγγραφεας
Πάνος Καπώνης, ποιητης
Βασίλης Ρούβαλης, ποιητής
Διονυσης Μαρινος, συγγραφεας
Κωνσταντινος Θεοφανέλλης, συγγραφεας
Πόλυ χατζημανωλάκη, συγγραφέας
κώστας Σφενδουρακης, ζωγραφος
Φωτίου Μαρια, τραγουδίστρια
Νίκος Τακόλας, συγγραφεας
Θέμης Δημητρακόπουλος μεταφραστής
Νίκος Αραπάκης συγγραφέας
Χριστόφορος Κάσδαγλης συγγραφέας-δημοσιογράφος
Χρήστος Φασούλας δημοσιογράφος
Μαρία Πισιώτη, ποιήτρια
Ελένη Τραίου, δημοσιογραφος
Μάκης Δεληπέτρος, δημοσιογράφος
Κατερίνα Νικολοπούλου, δημοσιογράφος
Μαρία Μανολέλη, δημοσιογράφος
Χαρά Φράγκου σκηνοθέτης
Άκανθος ζωγράφος
Βασίλης Αμανατίδης ποιητής μεταφραστής
Μαρία Τσιράκου ποιήτρια
Τάκης Φάβιος, τραγουδοποιός,
Κατερίνα Γεωργίου, δημοσιογράφος
Χρήστος Βαλαβανίδης ηθοποιός/σκηνοθέτης
Χρίστος Καλλίτσης δημοσιογράφος/σκηνοθέτης
Δημήτρης Ταλιάνης, εκδόσεις Τοπίο
Ιωάννα Φραγκιά, συγγραφέας
Ιωάννα Αβραμίδου, μεταφράστρια
Τόλης Νικηφόρου, ποιητής και πεζογράφος
Βασίλειος Χριστόπουλος συγγραφέας
Αγνή Πλάτση δημοσιογράφος
Σπύρος Δερβενιώτης σκιτσογράφος
Παναγιώτης Κελάνδριας πανεπιστημιακός/τραγουδοποιός
Άννα Χατζησοφιά συγγραφέας/ηθοποιός
Αναστάσιος Πετρόπουλος ηθοποιός
Κωστής Ζευγαδέλης συνθέτης
Γεωργία Λαιμού δημοσιογράφος
Χρήστος Αρώνης σκηνοθέτης
Ναταλία Ρασούλη μουσικός/τραγουδίστρια
Ιωσήφ Πολυζωίδης ηθοποιός
Κρυσταλία Πατούλη δημοσιογράφος
Καίτη Ηλιοπούλου στιχουργός
Δημήτρης Δρόσος ηθοποιός
Αλέξανδρος Ντερπούλης συγγραφέας
Θέσια Παναγιώτου συνθέτις/ραδιοφ. παραγωγός
Γιάννης Ευθυμιάδης ποιητής
Κώστας Γκέτσης δημοσιογράφος εκδότης εφημερίδας “Η Γνώμη” Αρτας
Χρύσα Πανταζή δημοσιογράφος/ποιήτρια
Μαρίνα Αργυρίδου ηθοποιός
Σούλα Σιδέρη εικονολήπτης
Ιωάννης Τρύφωνας μουσικός
Κική Δημητριάδη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Καθηγητής Γ. Φρέρης Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Α.Π.Θ.
Μικαέλα Κεφαλογιάννη χορεύτρια/ηθοποιός
Στρατής Βογιατζής κινηματογραφιστής/φωτογράφος
Νίκος Παπακωνσταντίνου μεταφραστής
Στέλλα Μελιγκουνάκη φωτογράφος
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Υδρας
Φωτεινή Παπαχριστοπούλου ηθοποιός/θεατρολόγος
Νασίμ Αλάτρας δημοσιογράφος
Μαρία Κανελλοπούλου ηθοποιός
Βαγγέλης Ραπτόπουλος πεζογράφος
Απόστολος Βεργίνης ποιητής
Χάρης Βλαβιανός ποιητης
Ισίδωρος Λοϊζος φωτογράφος
Χριστίνα Βέργαδου μουσικολόγος
Γιώργος Μπλάνας, ποιητής
Στάθης Κουτσούνης, ποιητής
Μαργαρίτα Φρανελη, συγγραφέας
Άσπα Βόβολα, σκηνογράφος.
Δήμητρα Διδαγγέλου , δημοσιογράφος- ψυχολόγος
Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός
Χρίστος Παπαγεωργίου ποιητής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ




Να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος του ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, επιπλέον των 43.000 που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, ζήτησε η ΚΕΔΕ από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ


Αγαπητέ Θεόδωρε,
Ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον που επέδειξες για την πρωτοφανή καταστροφή στο νησί της Χίου από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18/8/2012, και το οποίο διατύπωσες σε πρόσφατη τηλεφωνική μας συνομιλία.
Πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή, σημαντικό είναι το πλήγμα σε μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας παραγωγών. Έχουν πληγεί μελισσοκόμοι, ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και, κατά κύριο λόγο, μαστιχοπαραγωγοί.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία  και την αποτελεσματικότητα  που έχεις επιδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις, παρακαλώ θερμά να τεθείς επικεφαλής Κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α. που θα επισκεφθεί τη Χίο τις προσεχείς ημέρες, ώστε να έχουμε την ευκαιρία για άμεση ενημέρωση με στόχο την αποκατάσταση των πληγέντων συμπατριωτών μας. 

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ , ΖΗΤΑΕΙ Η Λ.Α.Σ. ΧΙΟΥ


Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας είναι γνωστό, η καταστροφή στη Χίο είναι κυριολεκτικά βιβλική. Γνωρίζετε ότι αρνηθήκατε δις μαζί με το Δήμαρχο να γίνει συζήτηση στο ΔΣ για τα μέτρα πυροπροστασίας του νησιού μπροστά στην αντιπυρική περίοδο,-αίτημα στις 26-3-2012- δείχνοντας έτσι την έγνοια σας για το νησί , αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα σας το Πυργί που τώρα μετρά τις πληγές του.
Με την παρούσα ζητώ να συγκληθεί άμεσα το   Δημοτικό  Συμβούλιο για να συζητήσει τις αιτίες που οδήγησαν σ'αυτή την τραγωδία 
και κυρίως τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μην έχουμε παρόμοιες καταστροφές σε ότι απέμεινε ή πρόκειται να δημιουργηθεί, για να μη συνεχιστεί το κακό το χειμώνα με τις βροχές καθώς επίσης και για την αποζημίωση των πληγέντων. 
·         Ως πρώτο και κύριο μέτρο θεωρούμε την απόφαση του ΔΣ για να κηρυχτεί το νησί πυρόπληκτο για να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις άμεσα γι αυτό και απαιτείται ομόφωνα να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση.
·         Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων. μελισσοκόμων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
·         Ζητάμε να μην αλλάξει η χρήση γης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι  στη Χίο έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν’ αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης. Καμιά επένδυση τύπου ΡΟΚΑΣ-ΙΜΠΕΡΤΟΛΑ!
·         Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και αν θέλετε σ’ αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.
·         Κανένα τέλος στις πυρόπληκτες περιοχές στην ύδρευση  αποχέτευση.
·         Απαλλαγή των πυροπλήκτων από το φορολογία εισοδήματος 2011, αφού πλέον δεν υπάρχει εισόδημα.



ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου.