Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Επέτειοι:
Διεθνής Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας.
Γεγονότα


1941: Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ' γίνεται αμοιβαία άρση τουαλληλοαφορισμού.

1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα Ηρακλή - Ατρόμητου στη Βέροια. Θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

1994: Ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.
2007: Την τρίτη θέση σε διαφθορά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International. Πρώτες έρχονται η Ρουμανία και η Λιθουανία.
2007: Ανακοινώνεται ότι η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα αγγίζει το 61%.
Γεννήσεις


1928: Νόαμ Τσόμσκι, αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής. [Αποφθέγματα]

1948: Λάκης Παπαδόπουλος, (Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ), τραγουδοποιός.

1952: Γιώργος Χωραφάς, ηθοποιός. (Πολίτικη Κουζίνα)
Θάνατοι


1894: Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου. (Γεν. 19/11/1805)

1902: Τόμας Ναστ, αμερικανός σκιτσογράφος, ο αποκαλούμενος και «πατέρας του αμερικάνικου καρτούν». (Γεν. 27/9/1840)

1976: Κώστας Μουσούρης, έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και θεατρικός παραγωγός. (Γεν. 1903)Γιορτάζουν:
Αμβρόσιος.

XIΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σήμερα, έχουμε μια Κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε, όχι με ανοχή, αλλά με δημιουργικότητα, όχι ως λύση ανάγκης, αλλά ως τρόπο προάσπισης των συμφερόντων της χώρας. Χωρίς περιστροφές, χωρίς παλινωδίες, χωρίς τακτικισμούς και κυρίως, χωρίς προεκλογικούς αριβισμούς. Προσωπικές πολιτικές βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος περισσεύουν. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από καθαρές λύσεις και όχι πρακτικές μιας ξεπερασμένης και ήδη μακρινής εποχής. Σ’ ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η χώρα πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας», τόνισε η βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, κατά την ομιλία της, στη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού, για το έτος 2012.
Και συνέχισε: «Η θέση της Ν.Δ. είναι θολή και συγκεχυμένη. Θυμίζει το «ολίγον έγκυος». Η στάση «στηρίζουμε και δεν στηρίζουμε», «ψηφίζουμε, αλλά δεν ψηφίζουμε με την ψυχή μας» -όπως ειπώθηκε-, «συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση, αλλά δεν συγκυβερνούμε», είμαστε παρόντες αλλά «ωσεί παρόντες», και με τον «αστυφύλαξ», για τα μάτια της κομματικής βάσης, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι της Ν.Δ. που το αντιλαμβάνονται».
Η βουλευτής αναγνώρισε τις αδικίες, οι οποίες υπήρξαν, λόγω της οριζόντιας εφαρμογής μέτρων, στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, καθώς και τα λάθη για την αναπτυξιακή προοπτική, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Αναφέρθηκε επίσης στα θετικά βήματα, τα οποία έγιναν, τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες και πρότεινε να υπάρξουν άμεσα:
1. «Εθνικό σχέδιο δράσης, στοχευμένο και υλοποιήσιμο, με αρχή, μέση και τέλος, που θα πείσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες στην κοινή προσπάθεια. Συγκεκριμένοι στόχοι – μέτρα – χρονοδιάγραμμα – προοπτική.
2. Ψήφιση και εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης αποδοχής και κοινωνικής συναίνεσης.
3. Εντατικοποίηση και αποτελεσματική διεύρυνση των παρεμβάσεων, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών, η άμεση υπογραφή σύμβασης Ελλάδας – Ελβετίας και η δημοσιοποίηση ονομάτων.
4. Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, για τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες, στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν άπαντες - από την Πολιτεία, την Εκκλησία, την Τ.Α., μέχρι τις ΜΚΟ, και τους εθελοντές και τους οικονομικά ισχυρούς.
5. Ανάσχεση της ύφεσης. Με άμεση αξιοποίηση και βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ). Με απάλειψη όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων – που θα δημιουργήσει ένα κράτος «έξυπνο», «γρήγορο», «αποτελεσματικό» και «ευέλικτο». Ένα κράτος φιλικό για τους πολίτες, θελκτικό για τους επενδυτές και χώρο έμπνευσης για τους υπαλλήλους της Διοίκησης.»
«Η εποχή μας δεν είναι εποχή εφησυχασμού, αμεριμνησίας και έτοιμων λύσεων. Οφείλουμε να κερδίσουμε μια «νέα» θέση στο κόσμο, με προοπτική και ασφάλεια. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί ιστορικά, σε κάθε μεγάλη καταστροφή, αντί να αφανιστεί, ξαναγεννιόταν.
Παραφράζοντας τον Ελύτη, «Οφείλουμε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», κατέληξε η Ελπίδα Τσουρή.

"ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ"




Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στα σχολεία της Χίου με τη συμμετοχή περίπου 1000 μαθητών μέσα στην πόλη της Χίου, στο Βροντάδο, στην Καλαμωτή, στην Καλλιμασιά, στα Νένητα, στις Καρυές, στα Καρδάμυλακαι στη Βολισσό. Η πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τη συνεργασία των αρμόδιων υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων, ενώ υποστηρίχθηκε ιδιαίτερα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν και τα περισσότερα σχολεία που συμμετείχαν. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2012, και τα σχολεία που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στις αρμόδιες διευθύνσεις.
Το αντικείμενο της παρουσίασης-συζήτησης προσαρμόστηκε στην ηλικία και στα ενδιαφέροντα της κάθε ομάδας. Μετά από την αρχική αναφορά στο πώς φροντίζουμε τα ζώα γύρω μας με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες, επικεντρωθήκαμε στις ομοιότητες μεταξύ των ειδών, και αναφερθήκαμε στις ικανότητες τους που είναι διαφορετικές αλλά εξίσου εντυπωσιακές. Μέσα από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι η «αγάπη» για τα ζώα έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες και πως υπάρχει ανάγκη και περιθώριο να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις πρακτικές μας με βάση το σεβασμό που αξίζει κάθε έμβιο ον. Μαθητές και εκπαιδευτικοί προβληματίστηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις συχνές κακοποιήσεις είτε αφορούν επιθέσεις, δηλητηριάσεις, είτε εγκαταλείψεις, και πρότειναν τρόπους άμεσης αντιμετώπισης, ενώ έγιναν και οι εύλογες αναφορές στο κυνήγι.
Οι μαθητές είχαν να πουν πολλά για τα ζώα, ακόμα και αφού χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα και έδειξαν ιδιαίτερη όρεξη να προχωρήσουν σε δράσεις για την προστασία τους. Ελπίζουμε ότι η θέληση αυτή θα βρει ανταπόκριση σε γονείς και εκπαιδευτικούς, όπως στο 4ο Δημοτικό Σχολείο που προχωρά στη δημιουργία μια μαθητικής ιστοσελίδας.
Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, το Δήμο Χίου, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, τον Γιάννη και την Όλγα Λινού για την υποστήριξη αλλά και όσους αγκάλιασαν το πρόγραμμα με τη θερμή τους φιλοξενία.
Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στηρίζουν από την έναρξη του οι: Αδάμη Αικατερίνη, Αττικό Νοσοκομείο Ζώων , Pet shop Happy dog, Λινού Μαρία, Μπαμπλένης Θοδωρής, Σταματίου Σταμάτης , Φαρμάκα Καίτη , Χρήστου Βασιλική.

ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΙΣ 16.08, ΜΕΓΕΘΟΥΣ 3,2 R

Νέος σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.08 στη Μυτιλήνη.

Το επίκεντρό του εντοπίζεται 25 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΕ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Χίου, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, για να του εκθέσει τα προβλήματα λειτουργίας της Πολεοδομίας του Δήμου Χίου και να καταθέσει τις προτάσεις της, για την βελτίωση της.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών για τη κοινή στέγαση της υπηρεσίας και την ενίσχυση στελέχωσης του κυρίως πολεοδομικού ελέγχου.
Εξέθεσε επίσης στον κ. Δήμαρχο, τις πρόσθετες δυσκολίες λειτουργίας εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.
Ο Δήμαρχος άκουσε με κατανόηση τα θέματα, που τέθηκαν και διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής , ότι θα συμβάλει στο μέτρο της αρμοδιότητας του, στην προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομίας του Δήμου Χίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ , ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ , ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Σε υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους, συστήθηκε επιτροπή με εκπρόσωπο από τον Δήμο, το Εργατικό Κέντρο Χίου, την ΑΔΕΔΥ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να αναλάβουν τη στήριξη των πολιτών, που αδυνατούν να πληρώσουν.



Για το σκοπό αυτό και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η εν λόγω επιτροπή πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 12.00 στο Εργατικό Κέντρο Χίου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΕΤΑΑ

Σας ενημερώνουμε ότι την περασμένη Παρασκευή υπογράφηκε η σύμβαση: ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΜΕΣΩ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΕ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ», μεταξύ του Δήμου Χίου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ).



Η εν λόγω σύμβαση αφορά τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» της πρώην ΕΝΑ Χίου, που μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο Χίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη συνέχεια των προγραμμάτων αυτών, που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο.

Αναμένεται σύντομα η σύναψη σύμβασης για τα ΚΔΑΠ Καρδαμύλων και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΣΚΟΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου Κ. Ασκούνη και μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), - μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Χίου, ως πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου -

υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και του υφυπουργού Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμό 2012, στην οποία συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον προϋπολογισμό 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης και αφορούν: 120 εκ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 160 εκ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών και 170 εκ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Επίσης, θετική εξέλιξη είναι και η συμφωνία ότι οι πόροι για έργα και επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), θα αποδίδονται εφεξής απευθείας στους δήμους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα η απόδοση, δηλαδή μέσω του ΠΔΕ, που οδηγούσε σε παρακράτηση μεγάλου μέρους αυτών των πόρων.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ

Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τον φιλοζωικό Σύλλογο Χίου, έχουν αναλάβει τη στείρωση αδέσποτων σκυλιών, τον εμβολιασμό τους καθώς και την περίθαλψή τους, σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια.



Το περασμένο Σάββατο στην πόλη μας δύο στειρωμένα σκυλιά θανατώθηκαν από φόλα, μάρτυρας δε του συμβάντος ήταν ο δήμαρχος. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους δημότες μας, να καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά, ώστε να τιμωρούνται οι ασυνείδητοι, που «δολοφονούν» ανυπεράσπιστα ζώα.

Καλούμε κάθε δημόσια αρχή να επιληφθεί του θέματος και να διεξάγει έρευνα, ώστε να περιοριστούν τέτοιου είδους φαινόμενα, που δεν μας τιμούν.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ: Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Ο χθεσινός σεισμός (5/12/2011) δεν προκάλεσε μόνο αναστάτωση στους κατοίκους της Λέσβου…. αλλά μας έστειλε στην Τουρκία!!

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Σεισμολογίας) η περιοχή που έγινε ο δεύτερος σεισμός (3,7 Ρίχτερ) ανήκει στην Τουρκία!!!

Δεν έχει σημασία αν το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού ήταν η Σκάλα Λουτρών!!! Κατά τους φωστήρες του Εργαστηρίου Σεισμολογίας η Λέσβος έχει πάει Τουρκία.

lesvosnews.net