Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ , ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Και το Εργατικό Κέντρο Χίου με πολλούς φορείς του νησιού όπως ο Δήμος Χίου, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι ΑΜΕΑ και πολλοί άλλοι αντιδρούμε στο βάρβαρο, εκβιαστικό, αντισυνταγματικό, αντεργατικό, αντιλαϊκό, παράλογο και πρόχειρο μέτρο του Ειδικού Τέλους Ρευματοδοτούμενων Επιφανειών. Προτιμήσατε αντί να εισπράξετε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας να εισπράξετε άμεσα το τέλος από σπίτι 38 τ.μ. 30 ετών το οποίο νοικιάζει άνεργος και άπορος.
Κύριε Υπουργέ προσήλθε στο Εργατικό Κέντρο, πολίτης 52 ετών μακροχρόνια άνεργος και άπορος στον όποιο προ πολλών ετών του παραχωρήθηκε η οίκηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης, σπίτι 38 τ.μ. από κάτοικο του εξωτερικού με την υποχρέωση τότε να το επισκευάσει (κόστος τότε 3000 ευρώ) Σήμερα πήρε τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα πρέπει να πληρώσει:
• 13,02 για ΔΕΗ
• 8,65 για ΕΡΤ
• 8,33 για Δημοτικά Τέλη και
• 57,00 (114/2) Ειδικό Τέλος
Σύνολο 87,00 ευρώ.
Ο πολίτης δεν έχει ούτε αυτά να πληρώσει αν δεν τον στηρίξει η κοινωνία και ούτε βέβαια μπορεί να πάει στην επιτροπή του παπά, του δασκάλου, και του αστυνόμου αφού το τέλος δεν μπορεί να επιστραφεί σε εκείνον αλλά στην ιδιοκτήτρια η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν την ενδιαφέρει αν θα διακοπεί η ρευματοδότηση του συγκεκριμένου ακινήτου.
Δεν είναι δυνατόν κύριε Υπουργέ να επιμένετε να εισπράξετε αυτά τα χρήματα από αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι και η μοναδική περίπτωση σ’ ολόκληρη την χώρα.
Σας καλούμε να απαλλάξετε αυτούς τους ανθρώπους από αυτό το απαράδεκτο τέλος. Σας καλούμε να το καταργήσετε.

Για το Εργατικό Κέντρο Χίου

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αναστάσιος Κώσταλος Κων/νος Λίνας

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ – ΔΥΟ ΑΦΕΘΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ



Την περασμένη Τρίτη το βράδυ εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν μετά από μία μαραθώνια διαδικασία για τους 5 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης οι οποίοι απολογήθηκαν τα εξής :
Οι δύο κοπέλες και  ο ένας άντρας προφυλακίστηκαν με σύμφωνα γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή. Ο ανήλικος λόγω διαφωνίας Εισαγγελέα και Ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και  η υπόθεση του θα περάσει Δικαστικό Συμβούλιο. Σχετικά με τον αλλοδαπό  ουκρανικής καταγωγής που είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒ




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒ

ΜΕΣΤΑ!


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

164 π.Χ: Ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει τον ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους. (Χανούκα)
1287: Τα θαλάσσια φράγματα υποχωρούν στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της περιοχής και να χάσουν τη ζωής τους 50.000 άνθρωποι.
1911: Ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούντσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στο Νότιο Πόλο.
1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νεόκτιστο γήπεδό της, 95 χιλιάδων θέσεων, που παίρνει το όνομα του προέδρου, αλλά και ποδοσφαιριστή της ομάδας, Σαντιάγο Μπερναμπέου.
1962: Το Μάρινερ 2 της NASA γίνεται το πρώτο διαστημικό σκάφος που πετάει στην Αφροδίτη
2000: Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνει την ίδρυση του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ).

Γεννήσεις

1883: Μανώλης Καλομοίρης, συνθέτης. (Θαν. 3/4/1962)
1895: Πολ Ελιάρ, γάλλος ποιητής, από τους θεμελιωτές του σουρεαλισμού. (Θαν. 18/11/1952)
1911: Γεώργιος Ιβάνοφ, κολυμβητής και υδατοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του. Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο). (Θαν. 4/1/1943)

Θάνατοι

1799: Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης. (Γεν. 22/2/1732)  [Αποφθέγματα]
1943: Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ, αμερικανός γιατρός και πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής. Δημιούργησε τα περίφημα κορν-φλέικ, τα οποία βιομηχανοποίησε ο αδελφός του Γουίλιαμ, ιδρύοντας της εταιρία Kellogg. (Γεν. 26/2/1852)
1989: Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Γεν. 21/5/1921)

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ

Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2011, ήταν η έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Στην εν λόγω συνεδρίαση εγκρίθηκε το πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Χίου, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία πλαισίου στόχων και δράσεων, που θα υλοποιήσουν από κοινού οι δύο φορείς, καθώς και την ενδυνάμωση δεσμών της τοπικής κοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αποφασίσθηκε η έγκριση καταβολής χρηματικών βοηθημάτων - για 4η φορά μέσα στο τρέχον έτος - σε 90 οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας.

Επίσης αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα στην τριμελή επιτροπή (παρ. 1 αρθρου 2 της ΠΥΣ 33/06) για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση διάρκειας 8 μηνών και συγκεκριμένα: 43 εργατών καθαριότητας, 8 οδηγών απορριμματοφόρων, 2 μηχανοτεχνιτών ΔΕ 26, 1 χειριστή μηχανημάτων ΔΕ28 Δ τάξης και 1 χειριστή μηχανημάτων ΔΕ28 Γ τάξης, στην Υπηρεσία καθαριότητας.

Τέλος, ελήφθη απόφαση για διευκόλυνση των οφειλετών του Δήμου Χίου με τμηματική καταβολή των οφειλομένων ποσών, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας (σχετική αναλυτική ενημέρωση θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στον τύπο).
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ





Δ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Νέες συλλήψεις και νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε στη Χίο, δείχνοντας πως η λεγόμενη οργάνωση των Loco’s ήταν ουσιαστικά μια περιφερειακή οργάνωση, ένας μικρό μέρος μίας εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε στη χώρα και διακινούσε ναρκωτικά. Έτσι, μετά τη πρόσφατη σύλληψη είκοσι μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη Χίο, η οποία εισήγαγε και διακινούσε, την τελευταία τριετία, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Χίου, άλλα τέσσερα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης συνελήφθησαν, τις τελευταίες ημέρες, σε Χίο και Μεσολόγγι. Δυο από αυτούς (16χρονος και 19χρονος ημεδαπός) συνελήφθησαν στη Χίο, αντίστοιχα, καθώς στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας είχε προκύψει η συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.

Ο τρίτος (47χρονος ημεδαπός) συνελήφθη, σε οικία κοντά στις Δικαστικές Φυλακές της Χίου, όπου διενεργήθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της αναζήτηση υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προμήθευαν την οργάνωση με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από περιοχές της Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε ο 47χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή 30χρονου ημεδαπού συνεργού του από το Μεσολόγγι, είχε μεταβεί ακτοπλοϊκώς στη Χίο, από την Αθήνα, με σκοπό να φυγαδεύσει τους παραπάνω δυο αλλοδαπούς, έναντι της χρηματικής αμοιβής των 1000 ευρώ.

Ο 47χρονος, επρόκειτο να μεταφέρει αυθημερόν τους 2 υπηκόους Αλβανίας με πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, χρησιμοποιώντας ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει στη σύζυγο του 30χρονου από το Μεσολόγγι.

Στην κατοχή του 47χρονου ημεδαπού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ καθώς και ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό τον Πειραιά. Επίσης σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην παραπάνω οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

Ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο με ακατέργαστη κάνναβη (χασίς).
Πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων και μεγάλος αριθμός καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων (sim).
Το χρηματικό ποσό των 1800 ευρώ.
Επιπλέον, σ’ εγκαταλελειμμένο κτίσμα κοντά στη παραπάνω οικία, βρέθηκε από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκε μια συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 450 γραμμαρίων.

Μετά από συνεργασία και άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αστυνομικών Αρχών, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο Μεσολόγγι και ο 30χρονος ημεδαπός.

Επιπλέον μετά από συντονισμένη αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε χθες, νυχτερινές ώρες, εντοπίσθηκε σε αγροτική τοποθεσία στον Καρφά, μια ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, όπου βρέθηκε αποθηκευμένη και κατασχέθηκε μια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 2.100 γραμμαρίων.

εglimatikotita.gr













Δ

ΑΡΓΕΝΤΙΚΟ : Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ



Το Argentikon ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, ντύθηκε στα γιορτινά του με 120.000 λαμπιόνια και περιμένει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να ζήσουν την μαγεία των Χριστουγέννων!

Η αφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ύψους 27 μέτρων, το ψηλότερο ζωντανό στολισμένο δέντρο με 28.000 λαμπάκια, θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 στις 19.00 και προσκαλεί όλα τα παιδιά να έρθουν να φυσήξουν το άναμμα της ελπίδας, της χαράς και του ονείρου.

Το Κτήμα θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 18 Δεκεμβρίου 2011 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2012 από τις 17.30 έως τις 21.30 (εκτός την 25η Δεκεμβρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012). Ο Άγιος Βασίλης πιστός στο ραντεβού του, θα υποδέχεται τους μικρούς του φίλους από τις 20 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2011, από τις 19.00 έως τις 21.00 (εκτός την 25η Δεκεμβρίου 2011).

Χρόνια Πολλά, Ειρηνικά με Υγεία και Δημιουργία!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ..."Loco's"

| |
Η Δημοτική αρχή εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν στην άψογα οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, που έφερε ένα δυνατό πλήγμα στη μάστιγα των ναρκωτικών και σε κάθε παραβατική συμπεριφορά, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφαλείας στην τοπική μας κοινωνία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΛΑΜΕΝΚΟ




Σεμινάριο Flamenco Κιθάρας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκδηλώσεων του Ωδείου την Κυριακή18 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30μμ. Θα διδάξει ο βιρτουόζος Κιθαρίστας Antonio Negro, Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Ωδείου Αιγέας ή το κατάστημα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, τις ώρες λειτουργίας του Ωδείου ή του καταστήματος αντίστοιχα, μέχρι το Σάββατο17 Δεκεμβρίου 2011 και στα Τηλ. 2271041074 – 2271041104. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής είναι πολλές, θα δοθεί προτεραιότητα σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης συμμετοχής.
O Antonio Negro, γεννήθηκε στη Μασσαλία από γονείς τσιγγάνους της Νότιας Ισπανίας, που εκδίωξε ο δικτάτορας Φράνκο από την πατρίδα τους. Είναι αυτοδίδακτος μουσικός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα έξι του χρόνια. Είναι βιρτουόζος κιθαρίστας με συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει ασχοληθεί με ποικίλα είδη μουσικής πέραν της Ισπανικής και έχει συνεργασθεί με τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ethnic (και όχι μόνο)μουσικής σκηνής: όπως ο Léo Ferré, o Atahualpa Upanki , o Paco de Lucia, o Manolo Sanlucar, o VicenteAmigo και με τους μεγαλύτερους Ισπανούς μουσικούς Flamenco.

ΤΟ 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΕΠΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ

5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου - Ζωγραφιές και μηνύματα στήριξης προς τους απεργούς χαλυβουργο​ύς

Τα τμήματα Β, Δ1, Δ2 και Ε του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου, συζήτησαν για τον ηρωϊκό σας αγώνα που είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης τις ώρες του μαθήματος της πληροφορικής. Ακολούθησαν τα βήματά σαςμε αγωνία μέσα από ανταποκρίσεις, πλάνα και εικόνες από τη ζωή σας στη δουλειά, που είδαμε στο διαδίκτυο, αλλά και την μέχρι τώρα πορεία του σκληρού αγώνα σας. Η αντοχή, η περηφάνια μα πιο πολύ η ανταπόκριση των εργαζομένων από όλη την Ελλάδα πυροδότησε τη δημιουργική σκέψη όλων μας, για το πως κι εμείς μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙΑ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΤΕΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου δίνονται στη δημοσιότητα οι παρακάτω οδηγίες για ενημέρωση των συμπολιτών μας καταναλωτών και πωλητών παιδικών παιχνιδιών , εν όψει των Εορτών.
Με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών επιβάλλεται τόσο οι πωλητές παιδικών παιχνιδιών, όσο και οι αγοραστές να προσέχουν :
1. αν υπάρχει η σήμανση CE, πάνω στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του ή σε συνοδευτικό φυλλάδιο με εμφανή τρόπο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.
2. αν φέρει τα στοιχεία του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα: επωνυμία ή σήμα ή εμπορική ονομασία και τη διεύθυνση του
3. αν φέρει τις προβλεπόμενες προειδοποιητικές ενδείξεις κα οδηγίες χρήσης στην Ελληνική γλώσσα
4. αν υπάρχει κίνδυνος κατάποσης ή εισπνοής αποσπώμενων μερών
5. αν υπάρχει κίνδυνος από μυτερές ή κοφτερές ακμές ή προεξοχές
6. αν υπάρχει κίνδυνος από σχοινιά, κορδόνια, καλώδια και στηρίγματα
7. αν υπάρχει κίνδυνος από το άνοιγμα ραφών
8. αν υπάρχει κίνδυνος από μαγνήτες και μπαταρίες που μπορεί να έχει το παιχνίδι
9. αν υπάρχει κίνδυνος από πιθανή διαρροή υγρού που μπορεί να περιέχει το παιχνίδι
10. αν υπάρχει κίνδυνος γρήγορης ανάφλεξης εξαιτίας του υλικού κατασκευής του παιχνιδιού
11. αν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές
12. αν υπάρχει κίνδυνος από μετανάστευση βαρέων μετάλλων ( ύπαρξη χρωμάτων στο παιχνίδι ή και στη συσκευασία του).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

O Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16/12/2011 (5.00-8.00μ.μ.) και το Σάββατο 17/12/2011 (11.00π.μ.-1.00μ.μ. & 5.00-8.00μ.μ.) στην αίθουσα ολοημέρου του σχολείου. Έτσι προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες να επισκεφτούν το σχολείο και να πιούν μαζί ένα ποτήρι αρωματισμένο κρασί, να γευτούν γιορτινές λιχουδιές και να μοιραστούν τη ζεστασιά που γεμίζει τις καρδιές ο ερχομός των Χριστουγέννων. Για τα παιδιά θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις. Την Παρασκευή στις 6.00μ.μ. προβολή ταινίας και το Σάββατο, την ίδια ώρα, αφήγηση παραμυθιού.

Δ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η επίδειξη ευαισθησίας που κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με αφορμή τις αγωγές πρώην συναδέλφων τους για αναδρομικές αυξήσεις είναι εντελώς υποκριτική και γιατί αποδέχονται την βουλευτική σύνταξη και άλλα προνόμια αλλά και γιατί ψηφίζουν και υπηρετούν τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει στην Βουλή:
- Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν πριν την εκλογή τους ασφαλισμένοι, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους άλλους εργαζόμενους.
- Δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.
2. Επανειλημμένα επίσης το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις για να μπορεί να γίνει έστω και στοιχειώδης έλεγχος του «πόθεν έσχες»:
- Να μετατραπούν υποχρεωτικά σε ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών και οι διάφοροι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που επίσης είναι ανώνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει.
- Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.
- Να καταργηθούν το φορολογικό, το τραπεζικό, το εμπορικό και το επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.
Ακόμα όμως και τα ελάχιστα αυτά μέτρα που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ σκοντάφτουν στην πεισματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσων υποκριτικά σήμερα σηκώνουν την ρομφαία της κάθαρσης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Π.Β.Α." ΣΤΗ ΧΙΟ

Ουσιαστική σημασία για την τοπική μας ανάπτυξη αναμένεται να έχει η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το «Καλάθι Προϊόντων Βορείου Αιγαίου».
Πρόκειται για την εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ήδη από το καλοκαίρι, έχει συσταθεί στην Π.Β.Α. ομάδα εργασίας, από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία κατόπιν διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, αλλά και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει ετοιμάσει ένα κείμενο εργασίας, το οποίο μετά τις παρατηρήσεις που θα γίνουν από τους τοπικούς φορείς, παραγωγούς και επιχειρηματίες των νησιών της Περιφέρειας θα αποτελέσει τη βάση του επιχειρησιακού σχεδίου που θα κληθεί να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα προϊόντα που αποτελούν το «Καλάθι της Περιφέρειάς μας» παράγονται, μεταποιούνται ή και συσκευάζονται στα γεωγραφικά όρια των νησιών μας και είναι σημαντικά για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον μας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για :
 Προϊόντα εθνικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, ή δυνατότητα
 Παραδοσιακά προϊόντα
 Τοπικά προϊόντα που απευθύνονται στις τοπικές αγορές, βελτιώνοντας το βαθμό αυτάρκειας των νησιών μας.
Για το σκοπό αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Χίου οργανώνει Ειδική Εκδήλωσης Παρουσίασης του Προγράμματος την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00 στην αίθουσα της Π.Ε. Χίου «Μιχαήλ Βουρνούς».
Η συμμετοχή των τοπικών παραγωγικών φορέων, των μεμονωμένων παραγωγών και των επιχειρήσεων, η κατάθεση προτάσεων και απόψεων και συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στην προβολή και προώθηση των προϊόντων της Χίου.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΤΡΙΟ ΣΑΜΟΥ ΑΠΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


Κατάληψη στο Διοικητήριο και στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Σάμου πραγματοποιούν από το πρωί σήμερα κτηνοτρόφοι του νομού Σάμου.
Οι παρευρισκόμενοι εκεί εμποδίζουν τους εργαζόμενους να εισέλθουν στον χώρο εργασίας τους και έχουν αναρτήσει ένα μεγάλο πανό που αναγράφει τα εξής «Κτηνοτρόφοι Σάμου – Ικαρίας, Ζωή η Θάνατος».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Το Σωματείο Ιδιωτικών και Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Γυμναστών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών την Κυριακή 18 Δεκέμβρη και ώρα 6:30 μμ, στο δημοτικό αναψυκτήριο, οργανώνουν εκδήλωση-προβολή και συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος του κινήματος απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών».
                Θα μιλήσει η Μαρίνα Κυριάκου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Ι.Υ και ψυχολόγος στο κέντρο πρόληψης κατά των ναρκωτικών.
Θα γίνει προβολή μικρής ταινίας- αφιερώματος.
                Οι φορείς αυτοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Αναψυκτήριο την Πέμπτη 15/12/2011 και ώρα 1μμ σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Απολυτίκιο των Αγ. Ευστρατίου, Αυξεντίου - 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Νέο ραντεβού στο λιμάνι Καρλοβάσου δίνουν σήμερα το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτύρονται για την αντικατάσταση του «Νήσος Μύκονος».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, ενώ και την Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα συναντηθούν εκ νέου στο λιμάνι Καρλοβάσου, καλώντας όσους προγραμματίσουν να ταξιδέψουν να μην επιβιβαστούν στον αντικαταστάτη του «Νήσος Μύκονος».

«Η αντικατάσταση του «νήσος Μύκονος» με το «Ιεράπετρα», που είναι ένα πλοίο σχεδόν 40 χρόνων , θα ολοκληρώσει την απομόνωση του νησιού και θα χειροτερέψει και άλλο την ζωή μας. Οι εφοπλιστές απαιτούν ολοένα μεγαλύτερο κέρδος . Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις απαιτήσεις τους. Εμείς δεν υποκύπτουμε. Είναι δικαίωμα μας η καθημερινή, φθηνή και ασφαλής ακτοπλοϊκή σύνδεση», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Λαική Συνέλευση κατοίκων Καρλοβάσου.

Ανακοίνωση για την κατάσταση των συγκοινωνιών εξέδωσε και η Ν.Ε Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του νομού.

«H κλιμακούμενη υποβάθμιση της ζωής μας συνεχίζεται. Διότι τι άλλο είναι ο από θάλασσα και αέρα αποκλεισμός των νησιών μας;  

Τελευταίο επεισόδιο η αντικατάσταση του πλοίου "Νήσος Μύκονος" από ένα παλαιότερο και πιο αργό πλοίο. Το γεγονός αυτό  ήρθε "σαν κερασάκι στην τούρτα" σε μια σειρά θλιβερών αποφάσεων του επιχειρηματικο-πολιτικού συμπλέγματος που καταδυναστεύει την  καθημερινή ζωή αυτής της χώρας, τόσο στην "μνημονιακή εποχή", όσο και  νωρίτερα:                                                                                                  

Η "καρτελοποίηση" του χώρου των συγκοινωνιών, όσο και άλλων τομέων αιχμής, έγινε με την πρόφαση των κυβερνώντων ότι προασπίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Τώρα ήρθε και η επικυριαρχία του Μνημονίου για να ολοκληρωθεί το σκηνικό. 

Εν τω μεταξύ τα δύο πλοία που είχαμε στην διάθεση μας επί δεκαετίες έγιναν ένα, ταχύπλοο μεν και αξιοπρεπές, αλλά το οποίο με βία ικανοποιούσε την ανάγκη για καθημερινά δρομολόγια από  Σάμο προς Πειραιά, όπως και από Πειραιά προς Σάμο,  σε ώρες που δεν ήταν βολικές  για τους επιβάτες και με εισιτήρια "φωτιά". Η εταιρεία αυτή μόλις έληξε η τουριστική περίοδος, κατά την οποία το πλοίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, μείωσε τα δρομολόγια στα μόλις τρία την εβδομάδα. Τώρα υποβαθμίζει και το πλοίο με το οποίο θα τα εκτελεί. 

Η αεροπορική συγκοινωνία, με τις δυο εταιρείες (Olympic και Aegean) εκεί που ήταν ικανοποιητική, ξαφνικά, επειδή στα πλαίσια του "καρτέλ" μοίρασαν τις πτήσεις τους, επιδεινώθηκε δραματικά.  Το δε εισιτήριο «μετά επιστροφής» αντιστοιχεί στο 25-30% του μέσου μηναίου μισθού ενός εργαζόμενου!  Οι πολίτες του τόπου μας γνωρίζουν ότι ακόμα και όταν εκτελούσαν και οι δύο εταιρείες  δρομολόγια, απλά  ανταποκρίνονταν στα επίπεδα του 1990, όταν η κρατική Ολυμπιακή είχε τέσσερα με πέντε δρομολόγια τη μέρα. Τώρα η κατάσταση θυμίζει προπολεμική  αποικία. 

Οι εκπρόσωποι της τοπικής Κοινωνίας βρέθηκαν στην Αθήνα, για να διαμαρτυρηθούν, αλλά άκουσαν τα γνωστά περί ελεύθερης αγοράς και αδυναμία κρατικής παρέμβασης. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ




Ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ το ζήτημα της προώθησης της κατασκευής του ΧΥΤΑ Βορ Χίου, ένα έργο που έχει καθυστερήσει υπερβολικά εξαιτίας διαφόρων γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Στην δύση του 2011 το ζητούμενο είναι μια συγκροτημένη πολιτική για τα σκουπίδια και όχι αποσπασματικά μέτρα και προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η αλλαγή της συμπεριφοράς μας ως καταναλωτών - παραγωγών απορριμμάτων για τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά. Κάτι τέτοιο αποτελεί στόχο πολλών ευρωπαϊκών χωρών εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και αίτημα εδώ και χρόνια περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων και φυσικά των Οικολόγων Πράσινων. Η λειτουργία ΧΥΤΑ που δεν είναι ΧΥΤΥ (Χώρος υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα και να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίησή τους, είναι πλέον ξεπερασμένη και ιδιαίτερα προβληματική. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν τα τέλη καθαριότητας που καταβάλουν οι δημότες να υπολογίζονται με βάση την ποσότητα που πετάει κάθε δημότης και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου του και την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο.
 Η εμπειρία εφαρμογής παρόμοιων συστημάτων "πληρώνω τέλη καθαριότητας με βάση τα σκουπίδια που πετάω" είναι τεράστια και όχι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα πληρωμής για τα σκουπίδια, που ισχύει και για Δήμους και για πολίτες, που επιβαρύνει οικονομικά τις περιβαλλοντικά ανεύθυνες συμπεριφορές (μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων) και επιβραβεύει με χαμηλά τέλη όσους μειώνουν τα σκουπίδια τους, βοηθάει καθοριστικά στο να γίνουν όλοι οι δημότες μέρος της λύσης.
Ο Δήμος Χίου δεν έχει καν συζητήσει για το κόστος που έπρεπε να αναλάβει με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 31/99 για την συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων κάθε ΧΥΤΑ όχι μόνο κατά την λειτουργία του αλλά και για 30-70 τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που θα σταματήσει η ταφή απορριμμάτων. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προβλέψει, επίσης, με βάση την Οδηγία 31/99. την σταδιακή συγκέντρωση πόρων για την μετέπειτα φροντίδα και περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων από τη λειτουργία των ΧΥΤΑ όταν αυτοί ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους και κλείσουν.
Οι εμβρυακές πρωτοβουλίες για τα στερεά απόβλητα που αναλαμβάνονται στο νησί μας δεν μπορεί πλέον να είναι αποσπασματικές αλλά στη βάση ενός συνολικότερου και καλά επεξεργασμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι αναγκαίο να υπάρξει - μέσα από δομημένη διαβούλευση - ένα νέο τοπικό "σχέδιο αποφυγής, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων με στόχο τα μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020". Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει σαφή χρονοδιαγράμματα και βελτιωμένους ενδιάμεσους ποσοτικούς στόχους, υποχρεώσεις για το Δήμο, παραγωγούς αποβλήτων και πολίτες καθώς και νέα εργαλεία εφαρμογής ώστε να φτάσουμε το 2020 στα μηδενικά απόβλητα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να συνδέεται η χρηματοδότηση των δήμων από κεντρικούς πόρους με το κατά πόσο πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους. Αν τους πετυχαίνουν να προβλέπεται έξτρα χρηματοδότηση, αν δεν τον πετυχαίνουν να μειώνεται αναλογικά η χρηματοδότησή τους από κεντρικούς πόρους. 
Πρέπει λοιπόν να υποχρεωθεί και ο Δήμος Χίου να πετύχει τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων με βάση υπάρχουσες αλλά και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πετύχουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων μας. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η υπάρχουσα νομοθεσία η οποία υποχρεώνει τους δήμους (άρθρο 8 του νόμου 2939) να έχουν εδώ και χρόνια αλλά και να υλοποιούν σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι μόνο των αποβλήτων συσκευασίας (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κα) αλλά και άλλων κατηγοριών αποβλήτων όπως τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα, μπαταρίες/συσσωρευτές, παλιά ελαστικά, παλιά αυτοκίνητα κα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι χωρίς ανακύκλωση δεν έχουμε ούτε ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ αλλά μια ακόμα πολυτελή χωματερή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο άλλα να κατανοήσουμε ότι το κόστος από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ υψηλό και από την περιβαλλοντική αλλά και από οικονομική σκοπιά.