Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ , ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΛΠ




Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου & αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014), το οποίο μπορείτε να μελετήσετε στο συνημμένο αρχείο pdf.
Η γνωμοδότηση της επιτροπής ανταγωνισμού έρχεται να επικυρώσει μια σειρά κατευθύνσεων που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και να προωθήσει και νέες στην ίδια κατεύθυνση. Απ’ ότι φαίνεται, δεν απεργάζονται απλά το περαιτέρω «άνοιγμα» του επαγγέλματός μας (έπειτα από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και όσων άλλων ήδη έχουν συντελεστεί εδώ και καιρό), αλλά το πλήρες «ξεχείλωμά» του.
Είναι εξωφρενικό ότι γνωμοδοτεί για ένα ζήτημα που άπτεται των επαγγελματικών δικαιωμάτων η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαίδευσης και ζήτημα των επιστημονικών φορέων των ίδιων των μηχανικών και των συγγενών επαγγελματικών κλάδων.
Η χρονική συγκυρία στην οποία έρχεται δεν είναι προφανώς τυχαία, καθώς μέσα στο γενικότερο καθεστώς ανασφάλειας που επικρατεί στον κλάδο των μηχανικών έχει αρχίσει εκ των πραγμάτων να εγκαθιδρύεται η λογική της απόκτησης πιστοποιήσεων και μάλιστα επί πληρωμή (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Eνεργειακούς Eπιθεωρητές). Μια λογική που καταργεί τμηματικά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και οδηγεί στο κυνήγι πιστοποιήσεων (από ό,τι φαίνεται προωθείται αντίστοιχη διαδικασία και για την τρωτότητα).
Εκτός από τις αιχμές της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και της εμπέδωσης της διαδικασίας της Μπολόνια μέσα και από την ενσωμάτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων σε νόμο, η βασική παράμετρος και κύρια πρόθεση της γνωμοδότησης είναι να εισηγηθεί το σπάσιμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την αποσύνδεσή τους από τα ακαδημαϊκά πτυχία.
Είναι φοβερό το σκεπτικό της επιτροπής ανταγωνισμού που δεν ασχολείται με το περιεχόμενο μιας εργασίας και την επιστημονική επάρκεια που αυτή απαιτεί, αλλά μόνο με το να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κανενός.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Γνωμοδότηση βάσει του άρθρου 23 του ν. 3959/2011 επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την τροποποίηση του ν. 4663/1930 «περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου» και του ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις». (ΦΕΚ 176/Β/30.1.2014)

Δημοτική Παράταξη Ψαριανών «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ»


Ιδρυτική Διακήρυξη – Πλαίσιο Αρχών
του υποψήφιου Δημάρχου Μάρκου Βρατσάνου
Αγαπητοί συντοπίτες μας,
αγαπητοί Ψαριανοί,
Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας μας δεν αποτελούν έννοιες πρωτότυπες, αλλά αντίθετα αρκετά κοινές, εφόσον στον τόπο μας πολλές φορές τα αυτονόητα είναι και τα ζητούμενα. Ωστόσο, την αξία αυτής της προσπάθειας δεν την δίνουν οι λέξεις, αλλά το περιεχόμενο τους και η πιστή εφαρμογή των όσων σηματοδοτούν.
Η «Προοπτική στην Ένωση» δημιουργήθηκε από αυτήν ακριβώς την ανάγκη εφαρμογής των «αυτονόητων», αλλά και την διακαή επιθυμία των μελών της να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, ώστε να πράξουν τα βέλτιστα για τον τόπο, τους ανθρώπους, τα παιδιά και το μέλλον.
Ποιοι είμαστε λοιπόν:
Είμαστε μια ομάδα ανεξάρτητη και εξωκομματική. Δεν είμαστε κόμμα, ούτε εσωκομματική τάση κάποιου κόμματος, ούτε κλειστή ομάδα. Προασπιζόμαστε με κάθε τρόπο το ανεξάρτητο της προσπάθειάς μας και απορρίπτουμε καθέναν που για ιδιοτελείς λόγους επιδιώκει να μας προσδώσει κομματική ταμπέλα.
Είμαστε μια κίνηση πολυτασική, πλουραλιστική, ακόμη και αντιφατική, αφού στο εσωτερικό της συμμετέχουν άτομα με διαφορετικές καταβολές και απόψεις. Όλοι μας, όμως, εργαζόμαστε για έναν κοινό στόχο: Να, βρούμε το θάρρος της γνώμης και της πρότασης, να προσπαθήσουμε για τη σύνθεση και να επενδύσουμε στην δουλειά με την πίστη ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο.
Είμαστε μια πρωτοβουλία συμμετοχική, όπου ρόλο και λόγο στην λήψη των αποφάσεων έχουν, όχι μόνο ο επικεφαλής, τα μέλη και τα στελέχη, αλλά και ο καθένας από εσάς. Είμαστε, με άλλα λόγια, υπέρ της ανοιχτής διαβούλευσης καθώς πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί και έχει τεκμηριωμένη άποψη. Για τον λόγο αυτό σας θέλουμε ενεργούς συμμέτοχους στο εγχείρημα μας.
Είμαστε μια παράταξη εξωστρεφής. Τα Ψαρά βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την Χίο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την χώρα στο σύνολο της. Είμαστε, επομένως, υπέρ των συνεργασιών σε όλο το φάσμα των δράσεων γιατί αυτό θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και πρόοδο. Θέλουμε τα Ψαρά να παίξουν τον ρόλο που τους αξίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι  και όχι  να παραμένουν αποκλεισμένα και απομονωμένα.
Είμαστε μια ομάδα διεκδικητική, μαχητική, αφού απέναντι στην κεντρική εξουσία, που συνήθως στρουθοκαμηλίζει, χρειάζεται αντίδραση. Άλλος ένας λόγος που επιθυμούμε την άμεση επαφή με τον καθένα από εσάς. Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε κοντά  ώστε να γνωρίζουμε ό,τι σας απασχολεί και να το υπερασπιζόμαστε. Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία και ο λόγος ύπαρξης της αυτοδιοίκησης, να έχει δηλαδή ανθρώπινο πρόσωπο. Στο συμπατριώτη σου πρέπει να δίνεις το χέρι και όχι να γυρνάς την πλάτη!
Είμαστε μια παράταξη δημοκρατική. Προσερχόμαστε χωρίς αποκλεισμούς, ίσοι μεταξύ ίσων και ισότιμα απέναντι σε όσους προτείνουν κάτι άλλο ή κάτι διαφορετικό. Προσερχόμαστε με τις απόψεις, τις ιδέες και τις σκέψεις μας σε γόνιμο διάλογο. Με ανεκτικότητα και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με ενδιαφέρον για το διαφορετικό και δίψα για το καινούργιο.
Είμαστε ένας συνδυασμός  που θέλει τον Δήμο να πρωτοπορεί σε ιδέες και δράσεις μέσα από την συνεχή αναζήτηση, εύρεση και υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Είμαστε μια κίνηση με κοινωνική ευαισθησία, η οποία σε συνεργασία με την εκκλησία και την σχολική κοινότητα θα αναπτύξει δράσεις στήριξης των κοινωνικά αδύναμων.
Είμαστε ένας συνδυασμός με προοπτική, καθώς έχουμε επεξεργαστεί ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης. Ένα πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου είναι σε θέση να δώσει προοπτική στο νησί μας.
Είμαστε μια προσπάθεια με πίστη στην ένωση. Με πίστη στην ένωση των δυνάμεων όλων των Ψαριανών. Είμαστε μια παράταξη που δεν μηδενίζει το παρελθόν, δεν απαξιώνει καμία προσπάθεια, δεν τοποθετείται απέναντι σε κανέναν. Είμαστε μια παράταξη, η οποία τοποθετείται υπέρ της ένωσης όλων μας.
Ποιοι είμαστε λοιπόν :
Είμαστε εσείς !!!
Είμαστε για τα Ψαρά

Ψαρά, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!