Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ 6,5 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ "ΚΟΒΟΥΝ" ΜΙΣΘΟΥΣ


Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, την περίοδο δηλαδή που η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο 27,6% και πολίτες και επιχειρήσεις λύγιζαν κάτω από το βάρος της σκληρής φορολογικής πολιτικής και της λιτότητας, οι Έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ναυπηγήσεις νέων πλοίων!

Πρόκειται για ποσό-μαμούθ εν μέσω κρίσης, αυξημένο κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οπότε το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είχε επενδύσει 2,5 δισ. δολάρια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 110 νέα πλοία, για τα οποία επενδύθηκαν τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ούτε κουπί δεν θα φτιαχτεί στα ναυπηγεία της χώρας μας, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε ο ναυλομεσιτικός οίκος «GOLDEN DESTINY» και αποδεικνύουν την τεράστια κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών, κέρδη που πηγαίνουν σχεδόν στο ακέραιο στις τσέπες τους λόγω των προκλητικών φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν.

Στην ετήσια έκθεση της Ένωσής τους για το 2012 – 2013, γίνονται φανερές οι επιδιώξεις της πλειοψηφίας των εφοπλιστών για νέο χτύπημα στα δικαιώματα των ναυτεργατών, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας, καθώς σημειώνουν ότι: «Οι εκτεταμένες παραγγελίες ναυπηγήσεων συνεχίζουν να απορροφούν τα περιορισμένα διαθέσιμα ποσά χρηματοδότησης, η διεθνής ναυτιλία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης το 2013», προαναγγέλλοντας νέες αξιώσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας τους, που σημαίνει τη συνέχιση της προστατευτικής γι' αυτούς πολιτικής από τη μεριά της κυβέρνησης και ακόμα πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών.

Όσο για την «εθελοντική συνεισφορά», στην οποία ας σημειωθεί ότι μερίδα των εφοπλιστών δεν συμμετείχε ούτε με ένα ευρώ, τα σωματεία τονίζουν πως αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι διατυμπανίστηκε σαν «κοινωνικό έργο», καθώς τα 130 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν στην κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια, «αντιστοιχούν σε 20 δολάρια την ημέρα ανά μονάδα πλοίου».

Τα σωματεία των ναυτεργατών ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, καταγγέλλουν τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς που υλοποιούν τις αντιλαϊκές απαιτήσεις τους και καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για να τις ανατρέψουν.

Σημειώνουν ότι προωθείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα πλοία, τη στιγμή που με τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στα καράβια (60.000 υπολογίζονται οι χαμηλόμισθοι, αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία) το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ έχει φτάσει σε 1 δισ. ευρώ. «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όσο συσσωρεύει κέρδη τόσο επιθετικότερο γίνεται, απέναντι στους ναυτεργάτες και συνολικά το λαό», τονίζουν χαρακτηριστικά.




newsbomb.gr

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 15, 2013
Ομάδα 40 ατόμων, που είχαν νωρίτερα εντοπιστεί σε παραλία του νησιού, «κινήθηκε συντεταγμένα και απώθησε βίαια» τους λιμενικούςΈνταση σημειώθηκε την Τετάρτη στη Σάμο όταν ομάδα περίπου 40 παράνομων μεταναστών που είχαν εντοπιστεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην περιοχή «Ποτάμι» κοντά στο Καρλόβασι, κινήθηκε απειλητικά κατά 
λιμενικών και πραγματοποίησε πορεία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι 40 αλλοδαποί αρχικά μεταφέρθηκαν στον τοπικό λιμενικό σταθμό και στη συνέχεια «κατά την παραμονή τους κινήθηκαν συντεταγμένα και απώθησαν βίαια το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβασίου».
Χρειάστηκε, τελικά, η επέμβαση μεγαλύτερης ομάδας λιμενικών και αστυνομικών για να οδηγηθούν πίσω στο λιμενικό σταθμό και από εκεί στο λιμεναρχείο Σάμου όπου και κρατούνται.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για «πρωτόγνωρη» κίνηση σε βάρος λιμενικών και «παρόμοιά της δεν είχε σημειωθεί κατά το παρελθόν».
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου και οι συλληφθέντες θα προσαχθούν ενώπιόν του κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

olympia.gr

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ


Ένα ευρώ και σαράντα λεπτά. Τόσο αξίζει η ζωή μας για την κοινωνία που ονειρεύονται οι «υπεύθυνοι» εντολοδόχοι και εφαρμοστές των μνημονιακών πολιτικών. Ας μη γελιούνται όμως. Έχουν ακέραια την ηθική και πολιτική ευθύνη και για τον 19χρονο Θανάση Καναούτη, τον άνεργο που έχασε τη ζωή του πέφτοντας έξω από τρόλεϊ σε κίνηση, γιατί δεν είχε εισιτήριο! Κυβέρνηση και πνευματικοί ταγοί της «υπευθυνότητας» φρόντισαν όλο το προηγούμενο διάστημα να αναγορεύσουν σε βασική αιτία της κρίσης τους… τζαμπατζήδες, αφού πρώτα είχαν κατηγορήσει και λασπολογήσει εναντίον όποιου αντιστεκόταν. Τώρα, η κοινωνία που οραματίστηκαν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, με την ανεργία να φτάνει στο 60% στους νέους, σκοτώνει τα ίδια της τα παιδιά: Ένας νέος άνθρωπος, 19 χρονών, νεκρός για ένα εισιτήριο… Στο μεταξύ, φρόντισαν να «οπλίσουν» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τέτοιο προφίλ που μετέτρεψαν σε σχεδόν ιδιώνυμο αδίκημα το να μην έχει κάποιος εισιτήριο. Αυτό το πανάκριβο εισιτήριο, το απλησίαστο πλέον για τους περισσότερους πολίτες.
Χθες, ήταν οι «τζαμπατζήδες» η αιτία, οι άνεργοι που δεν έχουν ούτε το 1,40 για το εισιτήριο. Παλιότερα, ήταν όσοι αντιδρούν στις μνημονιακές πολιτικές, πιο πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί, λίγο πιο πίσω πάλι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Αύριο, θα στοχοποιείται ως υπαίτιος της δικής τους, καπιταλιστικής κρίσης, όποιος δεν ταιριάζει με το «προφίλ ευθύνης» και των «ιστοριών επιτυχίας» της κυβέρνησης.
Δουλειά μας είναι να μη συνηθίσουμε τον καθημερινό θάνατο. Δουλειά μας, είναι να νικήσουμε τη μισάνθρωπη, εξοντωτική πολιτική τους και τους ίδιους.
Μαζικά και αποφασιστικά, πρέπει να βγούμε στο δρόμο και να πάρουμε πίσω τις ζωές και τα όνειρά μας.
Δουλειά μας, είναι οι αγώνες για την προστασία των δημοσίων αγαθών και για δωρεάν μεταφορές για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.
Δουλειά μας είναι να τους ανατρέψουμε!


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου