Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ



ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ¨¨ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Mε τον νόμο Ν.4052/01.03.2012  και μέσω αυτού και με μόνη την προϋπόθεση της έκδοσης ενός ΠΔ μπορούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή να καλύψουν λαθρομετανάστες ανοικτές θέσεις εργασίας. Αυτοί φυσικά θα δουλεύουν νόμιμα, για ένα κομμάτι ψωμί (την στέγη θα την έχουν εξασφαλισμένη) στερώντας θέσεις εργασίας από άνεργους Έλληνες (το 1/4 του ενεργού πληθυσμού), πιέζοντας τα ήδη χαμηλά μεροκάματα σε εξευτελιστικά επίπεδα και δημιουργώντας τον πλέον αποτελεσματικό απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Tο άρθρο  84 του Ν.4052/01.03.2012* του κεφαλαίου ΙΓ΄ περί απαγόρευσης απασχόλησης παράνομων μεταναστών εξαιρεί από τη ρητή απαγόρευση του Νόμου όσες περιπτώσεις λαθρομεταναστών υπαχθούν στη διάταξη 37-5 του προγενέστερου Ν.3907/26.01.2011.
Με την σειρά του το άρθρο 37-5 του Ν.3907/26.01.2011 προβλέπει ότι ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που δεν είναι διαχειρίσιμος από το ελληνικό κράτος, μπορεί να κατευθυνθεί με ένα προεδρικό διάταγμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας για συγκεκριμένη απασχόληση με την ιδιότητα του «λαθρομετανάστη» να διατηρείται. Συγκεκριμένα το το άρθρο 37-5 αναφέρει:
«Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσα βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να απασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του χρόνου αναβολής της απομάκρυνσης ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης, ενώ το ως άνω χρονικό διάστημα διαμονής του υπηκόου τρίτης χώρας δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στην περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του ν.3838/2010 περί πρόσβασης στην ελληνική ιθαγένεια ή στην περίπτωση εφαρμογής διατάξεων που αφορούν την πρόσβαση σε καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής.» (Ν3907/26.01.2011)






ΣΑΜΟΣ : ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΛ



Mε πολλά προβλήματα χτύπησε το πρώτο κουδούνι στις σχολικές μονάδες της Σάμου, με πρώτο και κύριο τη μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Οι μεταφορείς αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια αν δεν εξοφληθούν τα χρήματα που τους οφείλει η κυβέρνηση, που για το νομό της Σάμου ανέρχονται στο 1,8 εκατ. ευρώ. Το περιφερειακό συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίαση του να μην αναλάβει το έργο της μεταφοράς αν δεν δοθούν από το υπουργείο Eσωτερικών οι παλιές οφειλές και δεν τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη φετινή μεταφορά.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταφορέων, ενώ όπως σημείωσε, δεν διαθέτει καθόλου προϋπολογισμό προκειμένου να κάνει προγραμματισμό για την αποπληρωμή των χρεών.

«Ήδη το υπουργείο έστειλε 200.000 ευρώ για τον νομό τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ελπίζουμε το υπουργείο να καταφέρει να βρει τα χρήματα ώστε να ξεκινήσει το μεταφορικό έργο, γιατί όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
zougla.gr

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ



Σας ενημερώνουμε ότι δόθηκε έγκριση δημοπράτησης στο Δήμο Χίου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το έργο «Ανακαίνιση και ανάπτυξη οικισμού Νεοχωρίου», μέσω του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτησή του από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ



Ανακοινώνεται από το Δήμο Χίου, ότι μετά από αίτημα του Δημάρχου εγκρίθηκε από το Δασαρχείο, η υλοτομία των καμένων δέντρων και θάμνων από δημότες, κατά μήκος του οδικού δικτύου των οικισμών που επλήγησαν απ'τη φωτιά και τα οποία μπορούν να αξιοποιούν για προσωπική τους χρήση.
Αυτό θα γίνεται με την έγκριση των Αντιδημάρχων των πληγεισών περιοχών και της Δασικής Υπηρεσίας, και οι περιοχές στις οποίες μπορούν να πάνε οι ενδιαφερόμενοι είναι:
Οι δρόμοι από : Κοντυλόπο-Αρμόλια-Βέσσα-Λιθί, Βέσσα-Ελάτα, Κοντού-Πυργί,Πυργί-Ολύμποι, Πυργί-Φανά, Βέσσα-Αγ.Γιώργη Συκούση, Αγ.Γιώργης-Αυγώνυμα-Ανάβατος, Ελίντα, Αγ.Μάρκο- Αυγώνυμα, Αγ.Μάρκο-Νέα Μονή- Αγ.Φανούριο-Γεροντό. Η υλοτομία θα μπορεί να γίνεται και στους αγροτικούς δρόμους των περιοχών αυτών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις Δημοτικές Ενότητες Μαστιχοχωρίων , Ομηρούπολης και Καμποχώρων αντίστοιχα , στις Τοπικές Κοινότητες που προαναφέρθηκαν και στο Δήμο Χίου στην κ.Τάτση Ελένη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου και Δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, με αφορμή τη διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων όλης της χώρας και του Δήμου Χίου, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση,
ΚΑΛΕΙ
Όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μέλη Δημοτικού Συμβουλίου, προέδρους και μέλη τοπικών συμβουλίων), καθώς και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, που εργάζονται και εξυπηρετούν τους δημότες μας, σε κάθε δημοτικό φορέα και υπηρεσία, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου.
Στόχος να ενημερωθούν οι δημότες μας για τους λόγους, που μας οδήγησαν στη διήμερη αναστολή λειτουργίας των δήμων μας και στην υποχρέωσή μας έναντι των πολιτών, να διατηρήσουμε τις βασικές κοινωνικές και προνοιακές δομές, των οποίων η δράση είναι επισφαλής.
Η συνέχιση της λειτουργίας των Δήμων, λόγω της οικονομικής κατάστασης, απειλείται και ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακυρώνεται.
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ


Σε συνέχεια του εγγράφου σας προς την Π.Ε. Χίου, που κοινοποιήσατε στο Δήμο Χίου, το οποίο αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας σας και στην απόφασή σας, να αναστείλετε τη λειτουργία της, μέχρι να εξοφληθείτε, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο Δήμος Χίου, κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΚΤΕΛ (Αστικά και Υπεραστικά), στέκεται αρωγός στην προσπάθεια επιβίωσής τους, μάλιστα τιμολόγιο της εταιρείας σας είναι στη διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου άμεσα να εξοφληθεί o πρώτος λογαριασμός, έναντι της σύμβασης, που έχουμε συνάψει.
Γι' αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που έχουμε υπογράψει για το συγκοινωνιακό έργο στη Βόρεια Χίο, θα πρέπει να συνεχισθεί η παροχή υπηρεσιών εκ μέρους σας, σε διαφορετική δε περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη σύμβαση, που έχουμε συνάψει.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΕΡΙΤΗ



Ο Δήμος Χίου κάνει γνωστό ότι από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 και στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή του ρέματος Σκύλας» θα πραγματοποιούνται εργασίες στην οδό Βερίτη, στο τμήμα της οδού από τη γέφυρα του ποταμού Παρθένη μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Κρήνης. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στην περιοχή των έργων και να ακολουθούν τις υποδείξεις της δημοτικής αστυνομίας και τις προσωρινές πινακίδες εργοταξιακής σήμανσης. Ζητούμε την κατανόηση των συνδημοτών μας για την αναγκαία ταλαιπωρία στην οποία τους υποβάλλουμε.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
Παντελής Αποστολίδης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ




«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ»

Τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία εις βάρος των κατοίκων του Πλωμαρίου Λέσβου, επιχειρεί να βάλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Εκλογική Περιφέρεια Λέσβου.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, η έναρξη κατασκευής αλλά και η ολοκλήρωση του φράγματος (λιμνοδεξαμενής) στη Σεδούντα της Λέσβου έχει καταντήσει… γιοφύρι της Άρτας αφού για πολλοστή φορά οι υποσχέσεις στους κατοίκους του νησιού, αποδείχθηκαν φρούδες.

Έτσι, ενώ το έργο εγκαινιάστηκε το 1999, μία η έλλειψη πιστώσεων, μία η λήξη (από την εκπνοή των προθεσμιών) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μία η απαίτηση εκπόνησης νέων μελετών, μία οι ψεύτικες υποσχέσεις Υπουργών, οδήγησε την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος σε ένα αδιέξοδο, που όμως σκόρπισε μέχρι τώρα, δεξιά και αριστερά, σε εργολάβους και μελετητές, εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία υπόσχεση το 2011 από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Εν τούτοις, παρά τις αναγγελίες για δημοπράτηση του έργου και ένταξή του στη ΣΑΕ 081 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:


ΤΕΡΕΝΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΔΟΥΝΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Στο Πλωμάρι της Λέσβου πάνω από 15 χρόνια κοροϊδεύουν τον κόσμο με το φράγμα (λιμνοδεξαμενή) της Σεδούντας.

Το έργο ήταν ενταγμένο   στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του  Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Το έτος 1999 , ο τότε υπουργός Ντίνος Βρεττός, έκανε τα εγκαίνια θεμελίωσης του έργου , χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης πιστώσεων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η πίστωση εξασφαλίσθηκε, αλλά τότε διαπιστώθηκε ότι είχε... λήξει η ισχύς της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου!

Απαιτήθηκε η εκπόνησης νέας μελέτης, η ανάθεση της οποίας έγινε μετά από πολλά χρόνια και ύστερα πολλές πιέσεις των τοπικών παραγόντων.

Λογικά πρέπει να έχει λήξει και αυτή!

Καθώς ο εμπαιγμός των πολιτών είναι απαραίτητο συστατικό του πολιτικού βίου της χώρας, το 2011 με απόφασή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Κώστα Σκανδαλίδη , ορίστηκε η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως Προϊσταμένη Αρχή , όσο και Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου.

Το έργο αναγγέλθηκε ότι ΘΑ  δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.642.477,87 Ευρώ και ότι ΘΑ είναι ενταγμένο στη ΣΑΕ 081 του εν λόγω Υπουργείου με τον τίτλο «Εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα (Άνυδρο) Ν. ΛΕΣΒΟΥ».

ΑΠΟ τότε μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Διάβασα, μάλιστα, σε ένα παλαιότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας plomarinews.gr ότι «το έργο κινδυνεύει να χαλάσει και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα (περίπου έξι επτά εκατομμύρια ευρώ), θα πάνε στη θάλασσα! (Υπάρχουν για τούτο εμπιστευτικά έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον τότε Νομάρχη Λέσβου)».

Μου το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Μουτζούρης, σε συνάντησή μας στο Πλωμάρι, παρουσία του τέως βουλευτή της νήσου Σπύρου Γαληνού και Πολιτευτών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, λέγοντας ότι «το δίκτυο μεταφοράς του νερού έχει τελειώσει, η μεμβράνη στο φράγμα έχει τοποθετηθεί, αλλά χωρίς νερό θα χαλάσει, εξανεμίζοντας τα χρήματα αγοράς και εγκατάστασή τηςΔεκαεπτά χρόνια μας εμπαίζουν...».

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

1.       Θα ενεργήσετε για την άμεση αποπεράτωση του έργου;

2.       Το έργο αναγγέλθηκε το 2011 ότι ΘΑ  δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.642.477,87 Ευρώ. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Δεσμεύτηκαν ποτέ;

3.      Το έργο εντάχθηκε στη ΣΑΕ 081;

4.      Σκοπεύετε να παραπέμπεψετε στον Οικονομικό Εισαγγελέα όλους όσους ευθύνονται για τις καθυστερήσεις οι οποίες επέφεραν βλάβες στο έργο, άρα διασπάθησαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, επιβαρύνοντας κι άλλο τη τσέπη τους για την αποκατάσταση των ζημιών με τις νέες τρέχουσες αυξημένες τιμές της αγοράς; Αντιλαμβάνεσθε ότι σε αυτούς, όσο το καθυστερείτε, συμπεριλαμβάνεσθε πλέον και ΕΣΕΙΣ;

Ο ερωτών βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ