Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΥΖΟ ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ- ΠΑΜΕ : ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ - ΠΑΜΕ



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΣΤΙΣ 12:00



ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ – ΜΑΖΙΚΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!



Βογκούν οι δημότες μας ο ένας μετά τον άλλον, ιδιαίτερα στους οικισμούς Βροντάδου, Συκιάδας, Λαγκάδας, Καρυών και γενικά στους πρώην δήμους που είχαν υπηρεσίες ύδρευσης και όχι ανώνυμες εταιρείες τύπου ΔΕΥΑΧ από τα χαράτσια στους λογαριασμούς του νερού.



Τη στιγμή που κορυφώνεται η αντιλαϊκή επίθεση της Ιερής συμμαχίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ, ΛΑΟΣ και Μπακογιάννη με τα μεσοπρόθεσμα μνημόνια διαρκείας, αυτή τη στιγμή επιλέγει η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ να σαρώσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Βαριά ευθύνη γι αυτή την κατάσταση φέρει η Δημοτική Αρχή τους ΠΑΣΟΚ και ό ίδιος ο Δήμαρχος, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που δέχτηκαν να διατηρηθεί η ΔΕΥΑΧ σε επίπεδο νομού, αντί να διαλυθεί όπως πρότεινε η παράταξη μας και όπως έδινε τη δυνατότητα και ο ίδιος ο αντιλαϊκός νόμος «Καλλικράτης».



Με σημαία το φορομπηχτικό νόμο που προβλέπει το ειδικό τέλος γι αυτές τις εταιρείες που φτάνει το 80% του λογαριασμού ύδρευσης αποχέτευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας προσποιείται τον Πόντιο Πιλάτο, με τη γνωστή ΠΑΣΟΚΙΚΗ τακτική του «τι να κάνουμε δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο» , λες και διαφωνούν μ’ αυτόν ή λες και ο βίος και πολιτεία των ίδιων και του κόμματός τους είναι φιλολαϊκή.



ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ : ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!!!!!!!!!!



Απαιτούμε τώρα να μειωθούν οι λογαριασμοί με αφαίρεση του ειδικού τέλους ύδρευσης αποχέτευσης.
ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί ο νόμος και να δημιουργηθεί υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Χίου με ταυτόχρονη διάλυση της ΔΕΥΑΧ και οι εργαζόμενοι να περάσουν ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. ΤΩΡΑ ΦΤΗΝΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ! ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ
ΤΩΡΑ να οργανωθεί η πάλη για να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί που τσαλαπατούν τα εισοδήματά μας.

ΚΟΙΣΠΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ (Κοι.Σ.Π.Ε. Το. Ψ.Υ. Ν. Χίου), σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, καλεί τα μέλη – μετόχους της α΄ β΄ και γ΄ κατηγορίας του, με Δελτίο Τύπου, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 14η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μμ στο Κέντρο Ημέρας Χίου, οδός Κουντουριώτη 14.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ

Το έργο περιλαμβάνει την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων του συνόλου της λεκάνης απορροής του ρέματος Σκύλλας, της οποίας η οικιστική περιοχή καλύπτει τις περιοχές νότια – νοτιοανατολικά του Βαρβασίου.

Τα προτεινόμενα έργα χωρίζονται στις εξής δύο κατηγορίες:

α) έργα σύλληψης και ανάσχεσης ομβρίων των ρεμάτων, που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές. Τα έργα αυτά κατασκευάζονται έναντι των κατοικημένων περιοχών και περιλαμβάνουν την κατασκευή μικρών φραγμάτων από σκυρόδεμα, για την ανάσχεση της χειμαρρώδους ροής και συγκράτησης των φερτών υλών, που το νερό συμπαρασύρει κατά την απορροή, ώστε τα φερτά να μην μεταφέρονται στα κλειστά δίκτυα αγωγών ομβρίων.

β) έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των ομβρίων και διοχέτευσης τους στους κατά τόπους αποδέκτες. Ο σχεδιασμός και η διαστασιολόγηση του έργου έχει γίνει στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της ευρύτερης οικιστικής περιοχής ρέματος Σκύλλας.

Επομένως το προτεινόμενο πλέγμα αποχετευτικών - αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο του οποίου επιβάλλεται η ολοκληρωμένη κατασκευή, ώστε να εξασφαλίζονται στην πράξη τα στοιχεία παραδοχών του έργου.

Το αντικείμενο του παρόντος έργου περιλαμβάνει:

τον αγωγό ομβρίων υδάτων επί της οδού Ηρακλείτου και στη συνέχεια δια των οδών Αεροπόρου Περρίκου και Καρτούλη εκβάλει στο ρέμα Μονοδενδρίου λίγο πριν την εκβολή του στο χείμαρρο Παρθένη.
τον αγωγό ομβρίων υδάτων στις οδούς Ιωάννου Χρίστου και, Βερίτη, που θα εκβάλει στον χείμαρρο Παρθένη
τον αγωγό ομβρίων υδάτων από την οδό Παναγίας Ευρετής μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ηρακλείτου και στη συνέχεια, μέσω των οδών Ίππαρχου του Χίου και Μακκά, θα εκβάλει μέσω της οδού Βερίτη στον χείμαρρο Παρθένη
τον αγωγό ομβρίων υδάτων στις οδούς Παπά Ξενάκη Νικόλαου, Παπανδρέου, θα εκβάλει μέσω της οδού Βερίτη, στον χείμαρρο Παρθένη
τον αγωγό ομβρίων υδάτων στην οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη, που θα εκβάλλει στη θάλασσα.
Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου από τις υπηρεσίες του Δήμου Χίου.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΧΙΩΝ ΑΟΙΔΙΜΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΥΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ Β΄ ΚΑΙ ΙΩΑΚΕΙΜ Δ΄



Το Ίδρυμα Πνευματικής και Κοινωνικής Διακονίας Καλλιμασιάς Χίου "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής" τιμά (όπως ορίζει ο Κανονισμός του) τη μνήμη των Χίων αοιδίμωνΟικουμενικών Πατριαρχών κυρών ΙΩΑΚΕΙΜ Β΄& ΙΩΑΚΕΙΜ Δ΄ την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 στη γενέτειρά τους Καλλιμασιά και στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:


v Όρθρος και Θεία Λειτουργία

v Σύντομη επίκαιρη ομιλία

v Μνημόσυνο των Πατριαρχών

v Η καθιερωμένη μικρή δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους στηνενοριακή αίθουσα (Ξενώνα).

Ε. ΤΣΟΥΡΗ : ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Σταθερή προσήλωση στον στόχο ανασυγκρότησης της χώρας με τη ριζική αλλαγή, όχι μόνο των δομών της οικονομίας αλλά και την αλλαγή στρεβλών πρακτικών και αντιλήψεων που έχουν ριζωθεί βαθιά στην κοινωνία και το κράτος, δήλωσε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή.

Η Ελπίδα Τσουρή ανέφερε ότι η κοινή αυτή προσπάθεια οριοθετείται από την «κόκκινη γραμμή» η οποία είναι η συνείδηση του κάθε βουλευτή. Η μάχη δίνεται κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, την ώρα που παίζονται τζόγοι τρισεκατομμυρίων στις πλάτες της χώρας. Παράλληλα τάχθηκε εναντίον του λαϊκισμού τον οποίο χαρακτήρισε «χρόνια αρρώστια του πολιτικού συστήματος», η οποία σε αυτή τη φάση «μπορεί ν’ αποδειχθεί θανατηφόρα αρρώστια και σε ορισμένες περιπτώσεις και κανιβαλισμός».

Υπάρχει λοιπόν, πολιτικό και ηθικό διακύβευμα, αλλά και παιδαγωγική αξία στη στάση μας, τόνισε η βουλευτής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και από τη μια στήνεται αυτό το πολιτικό σκηνικό, από την άλλη ο καθένας από εμάς που σηκώνει έναν σταυρό και ανεβαίνει στο Γολγοθά του και πολιτικά και προσωπικά και συλλογικά και ηθικά έχει φτάσει σ’ ένα σημείο να λοιδωρείται, ν’ απαξιώνεται, να υφίσταται λάσπη στον ανεμιστήρα κατά τόνους και αυτή η λάσπη, επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση επειδή έχω και τρία παιδιά, ξεφεύγει πλέον από τις αντοχές του καθένα μας και περνάει και σ’ ένα άλλο επίπεδο, στο επίπεδο του ότι πρέπει ν’ απολογούμαστε καθημερινά στα παιδιά μας και να δίνουμε εξηγήσεις και να πείθουμε τα παιδιά μας».



Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής της είναι το ακόλουθο:

«Σύντροφε Γραμματέα, έχω την αίσθηση ότι σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γίνει μια προσπάθεια από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο να πεισθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι κοντεύουμε στην επίτευξη των στόχων και άρα πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτούς τους στόχους.

Εξαρχής θέλω να διευκρινίσω ότι σε ό,τι με αφορά, αυτή η προσπάθεια είναι περιττή. Έχω ψηφίσει και θα συνεχίζω να ψηφίζω όλα τα νομοσχέδια τα οποία φέρνει η κυβέρνηση εφ' όσον είναι στη λογική ότι κάτι επιτέλους πρέπει ν’ αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα.

Υπάρχει μόνο μία κόκκινη γραμμή σ’ αυτή την προσπάθεια και αυτή η κόκκινη γραμμή θεωρώ ότι είναι για όλους μας η συνείδησή μας. Κι όταν λέω η συνείδηση, για να είμαι απολύτως σαφής και να μη θεωρηθεί ότι ηθικολογώ, αυτή η κόκκινη γραμμή είναι και θα είναι για όλους μας, ξαναλέω και μέχρι το τέλος, όταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι μικρότερης χρησιμότητας, μικρότερης αποτελεσματικότητας, από τις ζημιές τις οποίες επιφέρει.

Είμαστε πεισμένοι λοιπόν όλοι μας σύντροφε Πρόεδρε, σύντροφε Αντιπρόεδρε, ότι αυτά που γίνονται σ’ αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι αυτά που πρέπει να γίνουν. Είναι αυτά που έπρεπε να γίνουν στα χρόνια τα οποία προηγήθηκαν, δεν έγιναν και τώρα προσπαθούμε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο έχοντας όλους τους παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν συνθήκες ήττας ή νίκης σε μια μάχη, σ’ έναν πόλεμο εναντίον μας.

Έχουμε απέναντί μας την εξαιρετικά δυσμενή διεθνή συγκυρία, όπου πέρα από τους πολιτικούς και άλλους συσχετισμούς, παίζονται και τζόγοι τρισεκατομμυρίων και αυτό είναι σαφές, έχουμε ανοίξει όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και θεσμικά μέτωπα τα οποία υπήρχαν με τις διαστρεβλώσεις τους, με τις ασθένειές τους, με τις παθογένειές τους όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθούμε σ’ ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο, να αλλάξουμε όχι μόνο τη χώρα, όχι μόνο τις δομές της οικονομίας, αλλά πάνω απ’ όλα πρακτικές και αντιλήψεις δεκαετιών, βαθιά ριζωμένες σ’ ένα κράτος το οποίο δε λειτουργούσε, συγκρουόμενοι με συμφέροντα τα οποία ήταν τεράστια, είχαν θεριέψει και βέβαια με την ανάλογη βία την οποία φέρνουν τέτοιου είδους συγκρούσεις.

Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και από τη μια στήνεται λοιπόν αυτό το πολιτικό σκηνικό, από την άλλη ο καθένας από εμάς που σηκώνει έναν σταυρό και ανεβαίνει στο Γολγοθά του και πολιτικά και προσωπικά και συλλογικά και ηθικά έχει φτάσει σ’ ένα σημείο να λοιδωρείται, ν’ απαξιώνεται, να υφίσταται λάσπη στον ανεμιστήρα κατά τόνους και αυτή η λάσπη, επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση επειδή έχω και τρία παιδιά, ξεφεύγει πλέον από τις αντοχές του καθένα μας και περνάει και σ’ ένα άλλο επίπεδο, στο επίπεδο του ότι πρέπει ν’ απολογούμαστε καθημερινά στα παιδιά μας και να δίνουμε εξηγήσεις και να πείθουμε τα παιδιά μας.

Και θέλω να πω, για να κλείσω και το συλλογισμό μου, ότι η μάχη αυτή που δίνουμε, πέραν της πολιτικής και ηθικής αξίας την οποία όλοι μας έχουμε εντοπίσει, έχει και μια παιδαγωγική αξία: Το μήνυμα δηλαδή που δίνουμε απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας, κυρίως όμως απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις νέες γενιές.

Άρα, αυτή η μάχη δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα. Υπάρχει ένα πολιτικό κι ένα ηθικό διακύβευμα σ’ αυτό τον πόλεμο. Πρέπει να είμαστε όρθιοι μέχρι το τέλος να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αξιοπρέπειά μας κυρίως και για τον αυτοσεβασμό μας, προκειμένου αυτό το διακύβευμα να το κερδίσουμε.

Αλλά θεωρώ, κ. Πρόεδρε, ότι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, η χειρότερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε όλοι είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά και πολύ ανησυχώ ότι αυτό από δω και παίρνει διαστάσεις, είναι αυτό που λέμε «λαϊκισμός».

Ο λαϊκισμός είναι αρρώστια, είναι χρόνια αρρώστια του πολιτικού συστήματος αλλά σ’ αυτή τη φάση μπορεί ν’ αποδειχθεί θανατηφόρα αρρώστια και επιτρέψτε μου, να επισημάνω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και κανιβαλισμός.».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΛΙΟΡΗΣ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ



--συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΦΥΛΛΑ--

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για την πορεία του Δήμου Χίου, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, έδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Χαλλιορής.
Λόγω της μεγάλης έκτασης της συνέντευξης, θα δημοσιευτεί σε 4 συνέχειες.
Σήμερα δημοσιεύεται το Α μέρος
- Κύριε Χαλλιορή Είχατε κάνει κάποιες δηλώσεις τότε που συζητιόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό πρόγραμμα. Το παρακολουθείτε, ποιά είναι η εξέλιξή του;

- Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου από τότε είχαμε πει ότι είναι μια συρραφή έργων που δεν έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο και ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό. Είναι μια φιλόδοξη πρόταση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. που φθάνει στο ύψος τριών τεχνικών προγραμμάτων που θα πρέπει να εκπονεί ο Δήμος κάθε χρόνο, από τρία έως τέσσερα τεχνικά προγράμματα, ενδεχομένως να καλύπτει και όλης της τετραετίας τους πόρους που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, με δεδομένο ότι το κάθε τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, του οποιουδήποτε Δήμου, έχει τη βάση του την επιχορήγηση που λέγεται ΣΑΤΑ, που έρχεται από τα κεντρικά ταμεία. Στην περίπτωση δε της Χίου με τη συνενωμένη πλέον μορφή του Καλλικρατικού Δήμου, το ποσό αυτό δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.


- Το τεχνικό πρόγραμμα πόσα είναι;
- Είναι δωδεκάμισι εκατομμύρια ευρώ.


- Τα υπόλοιπα που θα βρεθούνε;
- Είναι ένα καλό ερώτημα, κατά την άποψή μας ο κ. Λαμπρινούδης δεν έχει στόχο να μείνει όλη την τετραετία στο Δήμο. Θέλει να δείξει μια κινητικότητα στην αρχή της θητείας του, να δημοπρατήσει έργα, να δείξει ότι εκείνος και ανταποκρίνεται στα διάφορα αιτήματα που του υποβάλλονται και έργα τα οποία λιμνάζουν θέλει να προχωρήσει, αλλά και νέα έργα, έστω και μ’ αυτή τη μορφή που τα φέρνει, δηλαδή των κατατμήσεων, της αγροτικής οδοποιΐας, μιας πρόχειρης αντιμετώπισης, εν πάση περιπτώσει. Θέλει να δείξει ότι ανταποκρίνεται σ’ αυτό το αίτημα, άποψή μας είναι ότι θα προχωρήσει στη δημοπράτηση έργων, άσχετα αν έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του πόρους να υποστηρίξει όλο αυτό το έργο. Αυτό σημαίνει ότι θα μετακυλιστούν οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο Δήμος σε επόμενο χρόνο, για να είμαστε πιο σωστοί, σε επόμενα χρόνια, γιατί αν τυχόν…..

- Σε επόμενη Δημοτική Αρχή, δηλαδή.
- Και ενδεχομένως και σε επόμενη Δημοτική Αρχή. Αν τυχόν και προχωρήσει στη δημοπράτηση έργων, που με βάση το νόμο έχει τη δυνατότητα να το κάνει, δηλαδή, στο ύψος των δωδεκάμισι εκατομμυρίων ευρώ που είναι το τεχνικό πρόγραμμα, για να πληρωθούν αυτά τα έργα θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια.

- Όταν είπατε προηγουμένως, ότι η γνώμη σας είναι ότι δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία,τι εννοείτε; Ότι θα είναι υποψήφιος για βουλευτής;


- Ναι. Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πολύδωρας ο Λαμπρινούδης αντιλαμβάνεται την πολιτική φθορά που έχει η διαχείριση της καθημερινότητας και η ανάληψη ενός τιτάνιου έργου όπως είναι αυτό, της οργάνωσης ενός Καλλικρατικού Δήμου από τη μια, από την άλλη διαπιστώνει ότι το πλαίσιο το θεσμικό και το ελεγκτικό γίνεται πιο ασφυκτικό για τον τρόπο που έχει μάθει ο ίδιος να λειτουργεί δια της προχειρότητας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα το όποιο κεφάλαιο θεωρεί ως πολιτικό απόθεμα ότι έχει να θέλει να το αξιοποιήσει σύντομα πριν αυτό αρχίσει να φθείρεται. Η πολιτική μας εκτίμησή είναι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ,ο Δήμαρχος θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

- Είχατε κάνει και η παράταξή σας γενικότερα κάποιες καταγγελίες σχετικά με τις χημικές τουαλέτες, αναθέσεις έργων που γίνονται, τις προσλήψεις στο Δήμο που γίνονται με αδιαφάνεια

- Υπάρχουν αρκετές απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω. Υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο διαχείρισης εξουσίας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του Πολύδωρα Λαμπρινούδη ή συνδέεται μ’ αυτό που λέγαμε προηγουμένως, όταν ένας άνθρωπος μάθει ένα μονοπάτι για να πηγαίνει στο σπίτι του, λεωφόρο να του ανοίξεις στη συνέχεια, αυτός έχει μάθει από την πεπατημένη να πηγαίνει.Αυτού του είδους οι πολιτικοί, κατά την άποψή μου, έχουν φέρει τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση ,γιατί δεν μπορούνε να φανταστούν ή να οραματιστούν την επένδυση των πόρων, γιατί αυτό που ξέρουν να κάνουνε είναι η απλή διαχείριση στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη μορφή, σκέφτονται και το πολιτικό τους μέλλον, η σπατάλη των πόρων σε έργα αδιαφανή, σε απευθείας αναθέσεις, σε ύποπτες προσλήψεις, με ένα τρόπο που να συντηρεί αυτό που λέμε πολιτική πελατεία. Αυτή κατά την άποψη μας η πολιτική είναι καταδικασμένη στην συνείδηση του κόσμου, σιγά-σιγά και με δυσκολία το συνειδητοποιεί ο κόσμος και εκτιμούμε ότι στις επόμενες εκλογές ότι η στάση του εκλογικού σώματος θα έχει αλλάξει απέναντι σε αυτού του είδους τις πολιτικές και τους πολιτικούς. Οι καταγγελίες που είχαμε κάνει τότε ξεκινούσαν από τα λεγόμενα έργα μαϊμού-φαντάσματα στο τεχνικό πρόγραμμα. Περίπου ογδόντα (80) τύποι έργων δεν δικαιολογούνταν μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα και σήμερα δεν δικαιολογούνται μέσα στον προϋπολογισμό του. Έχουν όμως αποκτήσει νόμιμα κωδικό που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πληρωθούν έργα που δεν έγιναν ποτέ, που δεν θα γίνουν ποτέ, που δεν έχουν μελέτες σήμερα, που δεν υπάρχουν γι’ αυτά στις υπηρεσίες του Δήμου φάκελος έργου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο αναδείξαμε τότε, το κοινοποιήσαμε σ’ όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ακόμα και στον Εισαγγελέα, το παρακολουθούμε για να μη συμβεί κάτι μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, όπως επίσης, αναδείξαμε το ζήτημα των προσλήψεων, την ονομάσαμε μιας «αυλής» του Δημάρχου, ανθρώπων που καλούνται να αναλάβουν τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου και ειδικού συνεργάτη και όχι μόνο, των οποίων το έργο και η συνεισφορά ελέγχεται γιατί ξεφεύγει από αυτό που θα έπρεπε να έχουν ως σκοπό και να επιτελούν. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο δαπανούνται περίπου τριακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, είναι ένα μεγάλο ποσό που αν φανταστούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να λειτουργούμε δύο κοντά βρεφονηπιακούς σταθμούς.Και η κατάσταση που βιώνει γενικά η χώρα με το δημοσιονομικό πρόβλημα όπως διαμορφώνεται είναι εκρηκτική και πολύ σύντομα θα οδηγήσει και τις δημοτικές αρχές που σκέφτονται με τον τρόπο που ενεργεί και ο Λαμπρινούδης ,να βάλουν στη ζυγαριά τι θέλουν να έχουν. Θέλω να έχω 80-100 βρέφη και τις οικογένειές τους εξυπηρετούμενες, ή θέλω να έχω 8-10 ευχαριστημένους, ικανοποιημένους, ο οποίος θα τους έχω προσλάβει για να μου επιστρέψουν 50-100 ψήφους ο καθένας. Αυτή η λογική, πιστεύω, ότι σύντομα θα μπει στο τραπέζι, γιατί σφίγγουν οι δυνατότητες, να πετάνε από εδώ και από εκεί τα χρήματα.


- Πληροφορηθήκαμε ότι οι χημικές τουαλέτες είναι νοικιασμένες με δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως;

- Υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό είκοσι (20) χιλιάδες για ενοικίαση χημικών τουαλετών. Απ’ αυτά, φαίνεται ότι σε πρώτη φάση δόθηκαν οκτώ χιλιάδες, επτά χιλιάδες οκτακόσια εξήντα, αν θυμάμαι καλά. Εμείς επικεντρωθήκαμε στο γεγονός ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες και τυπικές διαδικασίες. Πρέπει να πούμε ότι αυτό που παλιά γινότανε και όσοι ήτανε εμπλεκόμενοι σ’ αυτό έδειχναν μια ανοχή, εμείς δεν έχουμε καμιά διάθεση, πρόθεση να το στηρίξουμε να συνεχιστεί να γίνεται, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι και οι ανάγκες έχουν αλλάξει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν γίνει, και πρέπει να είναι πιο αυστηροί και όπως αποδεικνύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει μια μαύρη «τρύπα» ,που απορροφά χρήματα από τα δημόσια έσοδα. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και γενικά της εξουσίας. Αυτό, λοιπόν, που είπαμε στο Δήμαρχο είναι ότι υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, σε οποιοδήποτε δημόσια σύμβαση ή δημόσιο έργο να ακολουθούνται. Δεν μπορεί να ξυπνάει ο Δήμαρχος ένα πρωί, να παίρνει τηλέφωνο έναν ιδιώτη, συγκεκριμένα πήρε, όπως έγραψε η εφημερίδα, τον κ. Μιχάλα τον Αλέξανδρο και να του λέει «πήγαινε βάλε χημικές τουαλέτες», «πήγαινε καθάρισε τις στάσεις των λεωφορείων και εγώ θα βρω τρόπο να σε πληρώσω». Αυτά τα πράγματα, εμείς όσο γίνεται, θα τα στιγματίσουμε και θα τα αναδεικνύουμε.



- Επειδή το αναφέρατε αυτή τη στιγμή και επειδή έχω πληροφορηθεί και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Έργα, θεωρητικά, φαίνεται ότι, μικρό έργα, μικρό βελτιώσεις, γίνονται. Ο κόσμος αυτός που τα εκτελεί όμως έχει παράπονα πώς θα πληρωθεί. Τι γίνεται μ’ αυτή την ιστορία;

- Εμείς αν,αντιδράσαμε μ’ αυτό τον τρόπο. Γιατί πολλοί μπορεί να σκεφτήκανε «γιατί φωνάζει ο Χαλιορής και η Νέα Αντίληψη, για τις χημικές τουαλέτες που μπήκαν στις παραλίες, που θα μπορούσαν να χρειάζονται, μια καθαριότητα που γίνεται στους στύλους». Είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει και η δημοτική αρχή αλλά και οι άνθρωποι που συναλλάσσονται με τη δημοτική αρχή, ότι έχουν σφίξει τα πράγματα, ότι οι απαιτήσεις έχουν διαφοροποιηθεί και όσο να’ ναι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό που είπα και προηγουμένως, δεν μπορείς αυθαίρετα, χωρίς να έχεις λάβει μια σειρά από αποφάσεις, να εκθέτεις σε κίνδυνο είτε τους υπαλλήλους που είναι αναγκασμένοι να υπογράψουν, είτε τους εργολάβους ή τους ιδιώτες να μην πληρωθούν τη δουλειά που κάνανε. Άρα, ξεκινάς ,παίρνεις την απόφαση ότι χρειάζεται να γίνει ένα έργο, βρίσκεις τις νόμιμες διαδικασίες και τις ακολουθείς, στο τέλος αυτό το έργο το αναθέτεις, αν είναι ένα μικρό έργο ακόμα και απευθείας, εκεί να το συζητήσουμε, δηλαδή, με την έννοια, δεν πρόκειται να το αναθέσουμε εμείς, ούτε να υποστηρίξουμε και να ψηφίσουμε αναθέσεις, το έχουμε ξεκαθαρίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά παίρνεις την ευθύνη και το αναθέτεις στον άλφα ή βήτα εργολάβο ή ιδιώτη να το κάνει, ξέροντας ότι αυτός θα πληρωθεί. Το να δημοπρατείς, όπως είπαμε και προηγουμένως, δωδεκάμισι εκατομμύρια έργα άλλα αναθέτοντας τα, άλλα δημοπρατώντας κανονικά, ξέροντας ότι αυτά τα έργα δεν θα πληρωθούνε μέσα σε οκτώ, δέκα, δώδεκα μήνες που θα τελειώσουνε, γιατί δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι, δεν θα έχουν εισρεύσει στα δημοτικά ταμεία, αυτό είναι μια ανεύθυνη στάση. Είναι σαν να φεσώνεις την αγορά δύο, τρία χρόνια, διότι ο εργολάβος θα πάρει κάποιους ανθρώπους να δουλέψουνε, θα πάρει κάποια μηχανήματα, μ’ αυτό το πράγμα απλώνεις το πρόβλημα σε όλη την οικονομία της Χίου και αυτό κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ.
ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ
ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΟ Β ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΙΘΙΟΥ

Εγκρίθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Χίου το έργο της αποκατάστασης των ζημιών του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιθίου. Το έργο θα στοιχίσει συνολικά κάτι περισσότερο από 18.000 ευρώ και ανατέθηκε σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση.