Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Στην έγκριση των έξι επενδυτικών σχημάτων που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Χίου προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για τα εξής σχήματα: 
  1. Α.Τ.Ε.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, με έδρα στην Αθήνα, Ελλάδα
  2. MAJESTIC MARINE ENGINEERING LLC FZE, με έδρα στη Fujairah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  3. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έδρα στην Αθήνα, Ελλάδα
  4. Σύμπραξη των εταιρειών ARCHIRODON GROUP N.V. με έδρα στο Dordrecht, στην Ολλανδία, Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΙΝΤ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έδρα στη Ρόδο, Ελλάδα και ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα στη Ρόδο, Ελλάδα
  5. SETUR SERVIS TURISTIK ANOMIM ŞIRKETI, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία
  6. ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έδρα στην Κάρπαθο, Ελλάδα
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση, μέσα από την οποία θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου και να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
Κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία και τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην έγκριση των παραπάνω σχημάτων, αφού απευθύνθηκε στην Επιτροπή Άρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενημερώνοντάς την για την ταυτότητα των επενδυτικών σχημάτων.


naftemboriki.gr

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ " ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ "A message from the campaign

Το Χαμόγελο του Παιδιού


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει καθημερινά!
Τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, έχουν πλέον αδειάσει, ως συνέπεια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρίες στη χώρα μας.
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας προσφέρει ο καθένας ότι μπορεί και ας χαρίσουμε χαμόγελα σε χιλιάδες παιδιά!
1x

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ

  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Επιβάρυνση της υγείας των μαθητών από τη μεταφορά της σχολικής τσάντας.

Εδώ και παρά πολλά χρόνια υπάρχει έντονος προβληματισμός, ανησυχία και αγωνία στους γονείς για την επιβάρυνση της υγείας των παιδιών τους από τη συνεχόμενη αύξηση του βάρους της σχολικής τσάντας και του φορτίου που σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές από και προς το σχολείο, ειδικά στις τάξεις του Δημοτικού όπου η σωματική ικανότητα των παιδιών δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να αντέξει τέτοια βάρη και επιπρόσθετα, σε αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.
Σύμφωνα με πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10%  του σωματικού βάρους ενός μαθητή ή μαθήτριας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες τοποθετήσεις, η άρση και μεταφορά μιας σχολικής τσάντας, της οποίας το βάρος υπερβαίνει το μέγιστο συνιστώμενο βάρος, διαταράσσει και επιβαρύνει τη φυσιολογική ανάπτυξη και υγεία των μαθητών της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο βάρος της σχολικής τσάντας σε συνδυασμό με τη λανθασμένη τοποθέτησή της στον ώμο του μαθητή, επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση και παροδικές παραμορφώσεις όπως κύφωση και λειτουργική σκολίωση εκ στάσεως.
Το Υπουργείο Παιδείας σε παλιότερη εγκύκλιό του (Αριθ.Πρωτ.Φ.7/531/129567/Γ1/15-10-2010) επιδίωξε επί της ουσίας να μεταφέρει την ευθύνη για το ζήτημα στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Όμως έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, την έκδοση των βιβλίων, την κατάσταση των σχολικών κτιρίων (απουσία ερμαρίων και χώρων γυμναστικής), τη μείωση των ωρών γυμναστικής αλλά και την κατάργηση σχολικών μονάδων ή τη διάλυση της δημόσιας μεταφοράς των μαθητών, που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εξ’ αυτών σε όλη τη χώρα να κάνουν διαδρομές χιλιομέτρων για να πάνε στο πλησιέστερο σχολείο.
Το πρόβλημα πάνω απ’ όλα είναι παιδαγωγικό και είναι ευθύνη του κράτους. Γιατί είναι επίσημη κρατική πολιτική η βίαιη μετατόπιση όγκου και διδακτέας ύλης προς τα κάτω, σε πρώιμες ηλικίες, σε τάξεις του Δημοτικού ή ακόμα και στο Νηπιαγωγείο και η διαδικασία του φορτώματος από νωρίς που συνοδεύεται με την αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι δομημένα και τα σχολικά βιβλία που εισήχθησαν από το 2006-2007 στα οποία μπαίνουν διδακτικοί στόχοι που στην προηγούμενη φάση έμπαιναν σε μεγαλύτερες τάξεις.
Μια σειρά μέτρα (εξέταση παιδιών για μυοσκελετικά προβλήματα, αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα, επίλυση λειτουργικών-κτιριακών προβλημάτων στα σχολεία, ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και δραστηριοτήτων) που έχουν προταθεί από τους αρμόδιους φορείς πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη και να μην ανατεθούν στη «διακριτική ευχέρεια» εκπαιδευτικών και γονιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το παραπάνω πρόβλημα.


Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Γιώργος Λαμπρούλης

EΠΙΔΟΜΑ 200 ΕΥΡΩ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ
Το δικαίωμα να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα έως για 12 μήνες εξασφαλίζουν από 1/1/2014 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, εφόσον βέβαια πληρούν συγκεκριμένες προυποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε δύο βασικές αλλαγές όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η ημέρα του νέου έτους.
Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οι «άνεργοι ηλικίας 20-66 ετών που έχουν εξαντλήσει την δικαιούμενη τακτική επιδότηση, δικαιούνται επίδομα μακροχρόνιου ανέργου ύψους 200 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών, όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και προσαυξανόμενο με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί».
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα
1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 20ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 66ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 66ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.
3.Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.
4.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
Ποιά είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται
Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση.
Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του Στην προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται : α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Πρωθυπουργού και Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, οι Καρδιτσιώτες τον τιμούν με μια διημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ζωή και το πολιτικό του έργο.
Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας έγινε γνωστός για τη στρατιωτική του δράση κατά τους  Βαλκανικούς (τον αποκαλούσαν ο Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα.
Κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952. Επί κυβερνήσεως του απαλλοτριώθηκαν τα περισσότερα τσιφλίκια και αποδόθηκε η γη στους καλλιεργητές. Η διημερίδα θα ξεκινήσει το Σάββατο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Εκεί θα εκφωνήσουν λόγο γνωστές προσωπικότητες του πολιτικού χώρου αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. .κ. Στέλιο Παπαθεμελή, δικηγόρο-πρ. Υπουργό, Σαράντο Καργάκο, συγγραφέα-ιστορικό και Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγο ε.α-Δρα Πολιτικών Επιστημών. Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο γιος του Υπασπιστή Παπαμαντέλου του Νικ. Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΠροσφυγικώνΣωματείων, κ.Αντώνιος Οραήλογλου.  Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, κυρία Βασιλική Τσιαπόκη, « Καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας, στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου θα λειτουργεί και ειδική έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του Νικόλαου Πλαστήρα ( όπλα, στολές, προσωπικό του γραφείο) καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ολόκληρη τη ζωή του». Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών (210/8254304,6976/704654)


protothema.gr

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΙΔΟΥ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ , ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΑΕΙ


Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν αλλάζει. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για υπαναχώρηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου. Ως προς τις απολύσεις, ανέφερε ότι όσοι φύγουν από τα ΕΑΣ θα προσμετρηθούν στη λίστα του 2013, ενώ για το 2014 απολύσεις θα προέλθουν και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε τα εξής:
-Διαθεσιμότητα: Ως προς την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας, το ΥΠΔΜ έχει εκπληρώσει το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που εκκρεμεί.
-Απολύσεις 2013: Οσοι αποχωρήσουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ θα προσμετρηθούν στον αριθμό των 4.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του έτους. Θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία ΝΠΙΔ, ήδη ο υπουργός Υποδομών έχει μιλήσει για το Ταμείο Οδοποιίας και συμφωνώ μαζί του.
-Απολύσεις 2014: Ενα μέρος θα προκύψει από τη διαθεσιμότητα, από όσους δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και δεν θα μετακινηθούν αλλού όταν περάσει το 8μηνο. Θα υπάρξει επίσης περιορισμός στο μέγεθος ΝΠΙΔ, όχι ως ξαφνικός θάνατος, αλλά ως απόρροια αξιολόγησης. Δεν θα πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος για οργανισμούς με πλεονάζον προσωπικό. Πολλά από τα ΝΠΙΔ έχουν πλεονάζον προσωπικό που πρέπει να εντοπιστεί.
-ΑΕΙ: Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση ως προς τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ενδεχομένως να υπάρξουν διορθώσεις στους πίνακες μετά από τις αιτήσεις θεραπείας. Θέλω να είμαι απόλυτος και κατηγορηματικός ως προς αυτό. Ο υπουργός Παιδείας έχει διαψεύει όσα γράφτηκαν για υπαναχώρηση.
-ΟΤΑ: Εχουμε δώσει στους δήμους μέσα από μια νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διαδημοτική κινητικότητα. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Η άλλη μεγάλη εκκρεμότητα αφορά στην αξιολόγηση του ΕΟΠΠΥ. Και εκεί θα υπάρξει αυστηρή αξιολόγηση των γιατρών.

aftodioikisi.gr

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ


" Οι πόλεις εξελίσσονται στο χρόνο και αλλάζουν μορφές αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση σε όλο το μήκος της προκυμαίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Τραπεζοκαθίσματα που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμια και δεν αφήνουν χώρο για τους πεζούς, πλαστικά περιτυλίγματα “στεγάζουν” δημόσιους χώρους επεκτείνοντας επιχειρήσεις, η κεντρική πλατεία της πόλης έχει γίνει πάρκινγκ για μηχανάκια και στην δυτική μεριά της προκυμαίας οι ψαράδες πρέπει να περάσουν ανάμεσα από τα τραπέζια χώρων εστίασης για να πάνε στη βάρκα τους. 

Το αποτέλεσμα είναι να θυσιάζεται η εικόνα της πόλης στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων, να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των πεζών, να μην υπάρχει καμία φροντίδα για την ασφαλή μετακίνηση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (γυναίκες με καρότσια, ΑΜΕΑ) και να αλλοιώνεται η όψη ενός από τα ομορφότερα λιμάνια στην Ελλάδα. "

ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 13,5 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΟΤΑ


Έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις ΟΤΑ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, προώθησε την ένταξη τριών έργων Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), συνολικού προϋπολογισμού 12.111.843,67 ευρώ και 221 συνολικά θέσεων εργασίας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους. 
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε τα τεχνικά δελτία σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
ΔικαιούχοςΠοσόΈργο
Δήμος Λαρισαίων4.827.341,73 ευρώΒιοκλιματική Ανάπλαση Τμήματος Ιστορικού Κέντρου Λάρισας
Δήμος Σερρών4.310.968,90 ευρώΒιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων στο Δήμο Σερρών
Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου3.025.839,67 ευρώΒιοκλιματική Αναβάθμιση Δημόσιου Ανοικτού Χώρου (Οδός Φ.Φλώρου - Πάρκο Κατσαντώνη) Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου
Σύνολο12.111.843,67 ευρώ

Τα αναμενόμενα οφέλη των παραπάνω έργων είναι πολλαπλά και σημαντικά, καθώς βελτιώνουν αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των περίοικων, αλλά και όλων των κατοίκων των ανωτέρω Δήμων και των επισκεπτών τους. Από τις προτεινόμενες βιοκλιματικές αναβαθμίσεις αναμένεται:
· Βελτίωση του μικροκλίματος του πυκνοδομημένου αστικού ιστού των γύρω περιοχών.
· Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο.
· Αύξηση χώρων πρασίνου.
· Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
· 221 νέες θέσεις εργασίας.
«Με τη δημιουργία αυτών των πρότυπων βιοκλιματικά αναβαθμισμένων υπαίθριων χώρων οι περιοχές θα καταστούν προνομιούχες και ελκυστικές, ενισχύοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα στους περιμετρικούς δρόμους, παρέχοντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, από τις οποίες θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας», σχολιάζει σε σχετική του ανακοίνωση το Υπουργείο. 
Επισημαίνεται ότι, όλα τα προτεινόμενα έργα δίνουν βαρύτητα στην εύκολη προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά, ώστε να κινούνται με άνεση και ασφάλεια στους προτεινόμενους υπαίθριους χώρους.
Αμέσως μετά τις αποφάσεις ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έναρξης των έργων εντός του 2013.
Εξάλλου, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προώθησε την ένταξη τεσσάρων (4) προτεινόμενων έργων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.363.767,25 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπέγραψε τα τεχνικά δελτία για τους εξής Δήμους σύμφωνα με τον πίνακα:
ΔήμοςΠοσόΈργο
Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου381.000 ευρώΔράσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου
Δήμος Λαμιέων596.135,60 ευρώΠαρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης αθλητικών υποδομών - εγκαταστάσεων του Δήμου Λαμιέων
Δήμος Ν. Κυνουρίας191.631,65 ευρώΕνεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου (Δημαρχείο) του Δήμου Νότιας Κυνουρίας
Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας195.000 ευρώΠαρεμβάσεις στο κτίριο του Δημαρχείου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας
Σύνολο1.363.767,25 ευρώ
Από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται:

· Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης – εξοικονόμηση ενέργειας.

· Μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

· Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

· Νέες θέσεις εργασίας. 

Αμέσως μετά τις αποφάσεις ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης των πράξεων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων έως το τέλος του 2015.


aftodioikisi.gr

ΒΑΤΕΡΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΕΙ


Η είδηση ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα παρά τις υποχωρήσεις του υπουργείου Παιδείας ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία για το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πλέον πολύ πιθανό να χαθεί το εξάμηνο και 78.000 φοιτητές βρίσκονται σε πλήρη ομηρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο βαθύτερος λόγος της επιμονής των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία είναι ότι αναμένονται τις επόμενες μέρες δικαστικές αποφάσεις που θα καθιστούν άκυρη την υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λόγω της διαδικασίας που προηγήθηκε. Η μέθοδος της «αυτοαπογραφής» αναμένεται να κριθεί διάτρητη, καθώς καθένας μπορούσε να γράψει ό,τι τυπικό προσόν ήθελε χωρίς να προσκομίζει κάποιο αποδεικτικό.
Αυτή η εξέλιξη θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλοο οποίος χθες υποστήριξε ότι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει παρανόμως κλειστό εξαιτίας μίας μικρής μειοψηφίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

aftodioikisi.gr

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Το Πρωτοδικείο Αθηναών με τρεις αποφάσεις του δικαιώνει σχολικούς φύλακες από τους Δήμους Μεταμόρφωσης, Πεντέλης και Πετρούπολης, που είχαν προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών«, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης, η οποία αναφέρεται σε κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσο του επιδιωκόμενου σκοπού«. Η διαθεσιμότητα χαρακτηρίζεται «ισοπεδωτικός θεσμός» που εισάγει «ένα νέο είδος sui generis απολύσεων«, «προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και «εφαρμόζεται χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες«.
Το δικαστήριο διατάσσει την επαναπασχόληση των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους και δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση της διαθεσιμότητας που εφαρμόζεται μετ εμποδίων.

aftodioikisi.gr

ΟΡΙΣΤΙΚΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Οριστικό \ΟΧΙ\ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές
Οριστική και αμετάκλητη φαίνεται πως είναι η απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μη στηρίξει τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος Yπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με τον Eκλογικό Νόμο των επικείμενων Αυτοδιοικητικών Eκλογών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του epoli.gr, το «ντέρμπι» - όπως είχαμε γράψει από τις 29 Σεπτεμβρίου  - ανάμεσα στα στελέχη που συντάσσονται με τις θέσεις του κ. Μιχελάκη, όπως ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, και τους «συντρόφους» τους, που θεωρούν πως, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος των Εθνικών Εκλογών (Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης κ.λπ.) έχει βγάλει νικητές τους δεύτερους…!
Η «επικράτηση» αυτή αντικατοπτρίζεται και στο ψήφισμα που έλαβε χτες η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, στο οποίο εκφράζεται η ρητή και κατηγορηματική αντίθεση, τόσο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και στο «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «κυριάρχησε» και στα πηγαδάκια των «πράσινων» και όχι μόνο δημάρχων, κατά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με τους περισσότερους να συμφωνούν απόλυτα με την συγκεκριμένη επιλογή.
Άλλοι πάλι επέμεναν πως, μόνο με τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα μπορέσουν «να διασωθούν ορισμένοι από τους "πράσινους" υποψηφίους».
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως έλεγαν, έρχεται «χιονοστιβάδα», τόσο κατά των υποψηφίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και κατά των «γαλάζιων»…!


epoli.gr