Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΚΜΨΥ ΧΙΟΥ




Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου (ΚΜΨΥ) της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο  του 2007.
Η ΚΜΨΥ αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς» με στόχο την αποασυλοποίηση και την ένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα.
Διαθέτει ενδεκαμελή διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και Διοικητικό Υπάλληλο.
Οι υπηρεσίες της Κ.Μ.Ψ.Υ  απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων του νομού (σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Δραστηριοποιείται μία φορά στις δεκαπέντε μέρες στη Βολισσό, τα Καρδάμυλα, την Καλλιμασιά και το Πυργί, μία φορά το μήνα στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και στις Οινούσσες και μία φορά το δίμηνο μεταβαίνει στα Ψαρά για να παράσχει τις υπηρεσίες της στους κατοίκους του απομακρυσμένου νησιού. Επιπλέον, προγραμματίζονται καθημερινά ραντεβού για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας της Χίου και των κοντινών περιοχών.
Πέραν των προαναφερθέντων σταθερών υπηρεσιών, η Κ.Μ.Ψ.Υ παρέχει σημαντική υποστήριξη στο νοσοκομείο του νησιού παρέχοντας υπηρεσίες Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής διασυνδετικής όποτε προκύψει ανάλογη ανάγκη.
Από το 2007 έως και τώρα έχει εξυπηρετήσει 921 ενήλικες και 277 παιδιά. Την παρούσα χρονική στιγμή αριθμούνται 244  ενεργά περιστατικά  τα οποία λαμβάνουν τις πολύπλευρες και πολυσύνθετες υπηρεσίες της. Κάθε χρόνο εμφανίζεται μία αύξηση της τάξης του 15% στις προσελεύσεις αιτημάτων από ανθρώπους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες των επαγγελματιών της ΚΜΨΥ, τόσο στην πόλη της Χίου όσο και στις απομακρυσμένες περιοχές που πραγματοποιούνται κλιμάκια.
Παρόλα αυτά ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία των  Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι η φετινή μείωση που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την ψυχική υγεία στο 55%. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μονάδων, ότι μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες καθώς επίσης και ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τραγικά βασικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για ολόκληρη την Ελληνική Κοινότητα, αυτή την περίοδο που το έχει περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ.
Με  την ανάλογη  προτεραιότητα που πρέπει να δίδεται στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, γίνεται αντιληπτό από όλους μας, ότι ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, απαιτούνται ενέργειες οι οποίες θα προάγουν  την ψυχική υγεία, θα έχουν ως μέριμνα την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και των υποτροπών και θα συμβάλουν ουσιαστικά και με ολοκληρωμένο τρόπο στην διατήρηση της ψυχικής υγείας μέσα σε κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη κοινότητα.
Οι ενέργειες αυτές αντικατοπτρίζουν το όραμα και το μεγάλο στοίχημα της ΚΜΨΥ,  που είναι ο αποστιγματισμός της ψυχικής ασθένειας. Η ψυχική ασθένεια θα πρέπει να σταματήσει να βαραίνει αποκλειστικά και μόνο  τον πάσχοντα και την οικογένεια του ή να απομονώνεται και να κρύβεται πίσω από τα κάγκελα των Ιδρυμάτων και σταδιακά  να  διαχέεται,  να διαμοιράζεται και να γίνεται αποδεκτή όπως όλες οι άλλες ασθένειες  που βασανίζουν τους ανθρώπους.
Η ΚΜΨΥ παρά τις κοινωνικό-οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει το έργο της  και παραμένει απτόητη και ακμαία μέσα από την εμπειρία, τα λάθη και τις επιτυχίες, τις αντιξοότητες, και τη δυναμική που χαρίζει η ομαδική εργασία για τον συνάνθρωπο.

“Μη μας το χαλάτε…”
Βοηθήστε και εσείς στην συνέχιση των μονάδων ψυχικής υγείας στέλνοντας σύντομα e-mail διαμαρτυρίας προς:
τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπ. Υγείας (dipsy@yyka.gov.gr),
την Υφυπουργό κα Σκοπούλη (yfyg@yyka.gov.gr) και
τον Υπουργό κ Λυκουρέντζο (minister@yyka.gov.gr)
Είναι ένας τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης.

Δρίζου Χριστίνα
Κοινωνική λειτουργός της ΚΜΨΥ του
Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΙΓΧΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


Το εργατικό Κέντρο Χίου, στο πλαίσιο των κοινωνικών του δράσεων ,  συγκεντρώνει παιχνίδια , καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση , με σκοπό την διάθεση τους σε ανέργους που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κατάστασης να προσφέρουν χαρά στα παιδιά τους ενόψει  της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Όσοι συμπολίτες μας  και  καταστήματα,  ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια μπορούν να φέρνουν παιχνίδια έως τις 5 Δεκεμβρίου,  στο Εργατικό Κέντρο Χίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η κρίση που δοκιμάζει την επιβίωση μας , ας γίνει αφορμή να  αναδεχθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη όλων μας.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΩΟΣ Ο ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΡΑΡΗ



Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ηλικιωμένου από την Καλαμωτή  που είχε χαθεί από χθές το μεσημέρι,.Βρέθηκε σώος  στο ύψος του φράγματος Κατράρη  απο την ΠΥ και κλιμάκιο εθελοντών που είχαν σπεύσει προς αναζήτησή του

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




Σε συνεργασίες με το επίσημο Ταξιδιωτικό Γραφείο του Βατικανού, αλλά και με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Αλβανίας, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, με στόχο την προβολή των προσκυνηματικών περιηγήσεων και διαδρομών και την κατάλληλα προετοιμασμένη υποδοχή των προσκυνητών. «Σχετικό σύμφωνο συνεργασίας έχει ήδη υπογραφεί με το προσκυνηματικό κέντρο του Πατριαρχείου της Μόσχας και ετοιμάζονται συνεργασίες και επαφές με τις εν λόγω Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Ταξιδιωτικό Γραφείου του Βατικανού, έτσι όπως εκφράστηκε αυτό στην τελευταία επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου στη Ρώμη πριν από δέκα ημέρες», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, κατά την ομιλία του στο κεντρικό συνέδριο της 28ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA, στη Θεσσαλονίκη.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο ίδιος επισήμανε ότι σκοπός των συμφωνιών είναι η συστηματικότερη συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων στον τομέα των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Υπογράμμισε δε, ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του τουριστικού μοντέλου και τις κοσμικής αντίληψης περί θρησκευτικού τουρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδράζεται πάνω σε τέσσερις πνευματικούς πυλώνες, οι οποίοι αφορούν την ανάδειξη του θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, καθώς και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.
«Είναι απόδειξη του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην πορεία του χρόνου, που δεν περιορίζεται στην μονομερή κάλυψη θρησκευτικών αναγκών, αλλά επεκτείνεται στην καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσεων του λαού, που συχνά, χαρακτηρίζουν ολόκληρες ιστορικές εποχές και περιόδους», επισήμανε ο κ. Χρυσόστομος.
Σημείωσε, τέλος, ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον συνεργασίας με το Συνοδικό Γραφείο, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της χώρας και όχι μόνο, για την έκδοση -σε ψηφιακή πολύγλωσση μορφή (CDs και DVDs)- όλων των πολιτιστικών μνημείων και των ιερών προσκυνημάτων και μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να έχουμε απτά και ορατά αποτελέσματα και στο θέμα αυτό», κατέληξε.

TO AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ




Οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες Χίου και Λέσβου διοργανώνουν το διήμερο 23-25 Νοεμβρίου εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στα Μουσεία Μυτιλήνης, Χίου και Μύρινας, προκειμένου να γνωρίσει το κοινό το έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η σημασία του για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας, ενώ στις 24-25 Νοεμβρίου τα Μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους στους επισκέπτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αρχαιολόγοι και συντηρητές θα σας ξεναγήσουν στα άδυτα των Μουσείων θα σας μιλήσουν για τον τρόπο που δουλεύουν, για τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και κυρίως για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της Χώρας.
Συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, συνίστανται 1) σε ενημέρωση-ξενάγηση των επισκεπτών ανά 2 ώρες  από τις 9.30π.μ.  ως τις 1.30μ.μ. στους χώρους του Μουσείου, εκθεσιακούς και μη, και στην παρουσίαση του έργου που επιτελείται από τους εργαζόμενούς του(δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής) και 2) σε υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Μυστικό της Σφίγγας» – Η αρχαία νομισματοκοπία της Χίου που απευθύνεται σε μαθητές της  Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά μπορούν να έρθουν είτε με τους δασκάλους τους, είτε με τους γονείς τους, αφού δηλώσουν συμμετοχή ως την Παρασκευή 23/11/2012, στην υπεύθυνη αρχαιολόγο κ. Δέσποινα Τσαρδάκα (τηλ. 22710 44239 & 44650, fax 22710 44650). Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 2 ώρες (9.00-11.00π.μ., 11.00π.μ.-1.00μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη

O EOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ



το πρόγραμμα του εορτασμού 

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΧΩΡΑ




Χάθηκε ο Μπαρμπαρης Κώστας ετων 80 απο Καλαμωτή .έ φυγε χτες το μεσημέρι στις 13.30 το με το αμαξι του κατευθυνόμενος προς Πυργι (πάσχει από άνοια)
Οδηγουσε τo Volswagen jetta με αριθμό 3079 ΙΧΕ.