Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΜΠΙΡΑΝΤ




Πέθανε στις 18:29 το απόγευμα της Πέμπτης ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, 72 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ.

Ο Μπιράντ ήταν από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία.

Εδώ και λίγα χρόνια ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta και στην ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet. 


Στο τελευταίο του άρθρο ζητούσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης...

«Η κυβέρνηση (σ.σ. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες», ανέφερε στην στήλη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News - κι έμελλε να είναι η τελευταία πριν πεθάνει, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα - ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

«Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο κουρδικό και στις εξελίξεις που αφορούν τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

«Αυτό το τελευταίο θέμα (σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν) επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.

«Αλλά» - επισήμανε - «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή», επισήμανε.

«Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολιάζει. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», καταλήγει.

Άλλες πηγές έχουν υποστηρίξει ότι η λειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι δυνατή με την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που επεξεργάζεται την εποχή αυτή η τουρκική εθνοσυνέλευση.

ΠΗΓΗ: http://on-news.gr/

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

  


ΕΚΘΕΣΗ. Τον Ιανουάριο του 2006 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο άνθρωπος που είχε περάσει τη ζωή του μέσα στα βιβλία. Ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης ήταν γιος του εκδότη Χρυσόστομου Γανιάρη και την τέχνη της βιβλιοδεσίας την έμαθε από πολύ μικρός από τη μητέρα, του, πρωτοπόρο για την Ελλάδα στη βιβλιοδεσία, Ευφημία Γανιάρη. Την τέχνη της βιβλιοδεσίας ο Ανδρέας Γανιάρης την έμαθε και στην κόρη του, τη Φρόσω Γανιάρη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα την οικογενειακή παράδοση. Από την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στην Estudio Gallery στην Κηφισιά (Κυριαζή 22Α) θα φιλοξενηθούν τα έργα βιβλιοδεσίας τριών γενεών.
Για λίγες μέρες όσοι επισκεφθούν την έκθεση θα κάνουν ένα διαφορετικό οδοιπορικό στη σύγχρονη ιστορία της βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, και στα έργα που ντύθηκαν με την τέχνη και το μεράκι των Γανιάρηδων. «Στη βιβλιοδεσία τέχνης κάθε βιβλίο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, έχει τη δική του προσωπικότητα. Ετσι τα μοτίβα που επιλέγονται να το στολίσουν πρέπει να δένουν αρμονικά με το θέμα του βιβλίου», έλεγε πριν από αρκετά χρόνια ο Ανδρέας Γανιάρης στην «Κ», στο εργαστήριό του στους Αμπελόκηπους. Από το Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας Γανιάρη πέρασε το σύνολο του πνευματικού κόσμου της Αθήνας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Και ο καθένας έβαζε τη δική του πινελιά, τη δική του νότα, μ’ έναν τρόπο μετείχε στο βιβλίο που επρόκειτο να δεθεί. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. - 8 μ.μ.και τα Σαββατοκύριακα ώς τις 6 μ.μ.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ





Το Παράρτημα Ν. Χίου της Μαθηματικής Εταιρίας θα βραβεύσει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, τους μαθητές & τις μαθήτριες 

Έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην τελετή βράβευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν δυο εισηγήσεις Παιδαγωγικού περιεχομένου σχετικά με τους Μαθηματικούς διαγωνισμούς και τη Μαθηματική Παιδεία από τους :
• Λουκά Αμπελιώτη, Δάσκαλο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων
• Γιάννη Ράλλη, Μαθηματικό, Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Χίου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου, (άρθρο 67 Ν. 3852/2010)

Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 22η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου



Στυλιανός Ι. Καμπούρης


Συνημμένα:
Πίνακας θεμάτων ημερήσιας διάταξης
Παρακαλούνται οι παρατάξεις να ορίσουν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με γραπτή δήλωση τους στο Προεδρείο τους ειδικούς αγορητές ανά θέμα.
Με τον ίδιο τρόπο παρακαλούνται να εγγραφούν ως ομιλητές και οι δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να τοποθετηθούν ανά θέμα. (Άρθρο 67, παρ. 6 του Ν. 3852/2010, άρθρο 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 22/01/2013.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 2006/2013 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)

Αρ. θέματος
Θέμα
Εισηγητής
 1
Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2013.
κ. Δήμαρχος, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 2
Έγκριση προϋπολογισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. οικ. έτους 2013.
κ. Φυτούσης, Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
 3
Έγκριση προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας οικ. έτους 2013.
κ. Μυριαγκός, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοι.Π.Αλ.Π.Α.Π.
4
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
5
Έγκριση Τουριστικού Προγραμματισμού έτους 2013
κ. Μούνδρος, Τμήμα Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού
6
Έγκριση αποφάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
κ. Φυτούσης, Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
 7
Έγκριση 1ου Σ.Π. της μελέτης "Βελτίωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Καρδαμύλων"-Παράταση χρονοδιαγράμματος εργασιών.
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 8
Παράταση χρονοδιαγράμματος του έργου "Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων πλατείας Γ. Παπανδρέου".
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 9
Παράταση χρονοδιαγράμματος του έργου "Πλακοστρώσεις οικισμού Συκιάδας".
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 10
Παράταση του χρονοδιαγράμματος της Π.Σ. Δ. Χίου-Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. για την εκτέλεση του έργου "Κατασκευή μικρών ανασχετικών αντιπλημμυρικών φραγμάτων".
κ. Φυτούσης & Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
 11
Απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου επί των οδών Λεωφ. Αιγαίου 34 & Ροδοκανάκη 3.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 12
Παραχώρηση δημοτικής αίθουσας του σχολείου Βικίου στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Βικίου.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 13
Παραχώρηση της πισίνας του Αίπους στην "Προμηθευτική Ομηρούπολης Ο.Τ.Α. Α.Ε."
κ. Αλοιμόνου, Νομική Σύμβουλος
 14
Παραχώρηση δημοτικής αίθουσας Πατρικών για την πραγματοποίηση εκδήλωσης.
κ. Δήμαρχος
 15
Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως εποχικώς λειτουργούσα.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 16
Επιβολή τέλους για κατάληψη κοινοχρήστου χώρου έτους 2012.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 17
Επικαιροποίηση της αριθ. 191/1999 απόφασης του τ. Δήμου Μαστιχοχωρίων.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 18
Διαγραφές οφειλών.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 19
Μεταφορά λογαριασμού από τον Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας του τ. Δήμου Ομηρούπολης.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 20
Αιτήσεις για μείωση μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών
 21
Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης της καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων της ΔΗ.Κ.Ε.Χ.
κ. Κοντούδης, Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Χ.
 22
Συγκρότηση επιτροπών ΕΚΠΟΤΑ.
Οικονομική Επιτροπή
 23
Συνδιοργάνωση Γενικής Εμπορικής Έκθεσης Β. Αιγαίου "ΠΡΟΤΑΣΗ 2013".
Αυτοτελές Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων.
 24
Καθορισμός ανταποδοτικών τελών για το έτος 2013.
Οικονομική Επιτροπή





















































EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"


ΕΡΩΤΗΣΗ

προς
τον Υπουργό Εσωτερικών
και
τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο διάστημα των δέκα και πλέον ετών που υλοποιείται παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των χιλιάδων ωφελούμενων πανελλαδικά, δίνοντας ταυτόχρονα εργασία σε δεκάδες εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκής Ένωση, μέσω Β΄ και Γ΄ Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επειδή το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όταν σταμάτησε η χρηματοδότησή του από την ΕΕ, ανάδοχος του έργου ορίστηκε η ΕΕΤΑΑ Α.Ε., με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», σε συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,  για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, άλλαξαν οι προϋποθέσεις για ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα και ισχύουν σωρευτικά κριτήρια –ο ωφελούμενος πρέπει να είναι άνω των 78 ετών και να μην έχει εισόδημα που να ξεπερνά την κλίμακα του ΕΚΑΣ και να έχει αναπηρία 67% και άνω, αποκλείοντας τα άτομα με απόλυτη αναπηρία- ενώ, οι εργαζόμενοι σε αυτό βρίσκονται μετέωροι εργασιακά, αφού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ, ο αριθμός των ατόμων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ μικρός. Για παράδειγμα, για τη Χίο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος ωφελούμενος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχιση του προγράμματος και τους εργαζόμενους σε αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η μοναδική δωρεάν παροχή σε ηλικιωμένους στο νησί.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο ΦΕΚ δεν αναφέρει στοιχεία και προϋποθέσεις για τη στελέχωση του νέου προγράμματος με το υπάρχον προσωπικό, γεγονός που αφήνει μετέωρους τους έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αποδεδειγμένα προσφέρει κοινωνικό έργο; Με ποια νομική μορφή θα λειτουργεί και πώς θα χρηματοδοτείται;
2.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη Χίο, η οποία, συγκριτικά με άλλες περιοχές υφίσταται ριζικές περικοπές – το πρόγραμμα κινδυνεύει να μην συνεχιστεί- τόσο σε ωφελούμενους, όσο και σε προσωπικό;
3.      Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου των προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα και διεύρυνσης των κριτηρίων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα;


17 Ιανουαρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος


O ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 2013


     Ο Δήμος Χίου ενημερώθηκε με έγγραφη επιστολή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν Προγραμματισμένες Κλαδικές Εκθέσεις για το 2013, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προς ενημέρωση του επαγγελματιών της Χίου σας γνωστοποιούμαι το αντίστοιχο κείμενο:
    ‘’ Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει δρομολογήσει για το 2013 τα εξής 2 Φεστιβάλ:
     Το 4ο Argo Quality Festival – 17,18 & 19 Μαΐου 2013  στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ (Γκάζι), το οποίο θα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων
     Το 4o Argo Quality Festival,  φιλοδοξεί να φιλοξενήσει για 4η χρόνια στην Τεχνόπολη στο Γκάζι μικρούς και μεγάλους παραγωγούς από την Ελλάδα.  Στόχος της διοργάνωσης είναι να προβάλει και να αναδείξει τα ποιοτικά προϊόντα την ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από μια σειρά δράσεων  που θα λάβουν χώρα στο τριήμερο. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καταστεί ο   σημαντικότερος θεσμός στον τομέα των πιστοποιημένων και παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις.
     Το 4ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού – 3,4 & 5 Οκτωβρίου 2013, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ (Γκάζι), ο οποίο θα τελεί  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.
     Στόχος την διοργάνωσης είναι, η ανάδειξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τους τομείς παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης της υγιεινής και της ασφάλειας.’’

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΡΑΗΣ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χιακής Αδελφότητος Αττικοβοιωτίας «ο ΚΟΡΑΗΣ» εύχεται σε όλα τα μέλη και στους ανά τον κόσμο Χιώτες και φίλους της Χίου μια Ευτυχισμένη και Ειρηνική Νέα Χρονιά.
Η Αδελφότητα «Κοραής» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του αρχαιότερου εν Αττική χιακού σωματείου την προσεχήΚυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, στις 11.00 το πρωί στην κοπή της πίττας και τη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο  METROPOLITAN  (Χανδρής), Λ. Συγγρού 385.
Στη γενική συνέλευση θα πραγματο  ποιηθεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της χρονιάς, που πέρασε και θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2013. Θ’ ακολουθήσουν αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την τριετία 2013-16. Καλούμε τους Χιώτες να ενημερωθούν για τα ζητήματα της Αδελφότητας και για τις προσεχείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες και να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο Έτος.
Εκ του Δ.Σ. της Αδελφότητος

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ 16/1/2013



Σας ενημερώνουμε ότι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 16/01/2013, είναι τα εξής:
• Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού της προμήθειας δράσης Τουριστικής Προβολής Δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, προϋπολογισμού 200.000€.Το έργο αυτό ανέλαβε η εταιρεία "Pluscom".
• Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου «Τροφοδότηση με ζεστό νερό από τον ΑΣΠ Χίου για τις ανάγκες του Ιωνικού Κολυμβητηρίου», προϋπολογισμού 165.000€. Ανάδοχος του έργου είναι ο κ.Κακούλας Δημήτρης.
• Έγκριση πρακτικού διαγωνισμού του έργου «Ανακαίνιση και ανάπτυξη οικισμού Νεοχωρίου», προϋπολογισμού 1.000.000€.Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Ο.Π.Α.Α.Χ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανάδοχοι του έργου είναι οι κ. ΣιγάλαςΝ.- Σοροκάκης Χ.

ΘΕΡΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1-6 ΙΟΥΛΙΟΥ




Θερινό Σχολείο 

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων. Μυτιλήνη 1-6 Ιουλίου 2013

Η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του Έργου Πολυνησιωτικότητα (ΕΠΕΔΒΜ/ΕΣΠΑ 2007-2015) και του Διεθνούς Έτους Στατιστικής διοργανώνει Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων. Το Θερινό Σχολείο, αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της ποσοτικής προσέγγισης στην ερμηνεία της πολυπλοκότητας των φυσικών συστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων στην επιστήμη της Οικολογίας, και απευθύνεται σε τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές από την ευρύτερη επιστημονική περιοχή της Οικολογίας. Στα πλαίσια του θερινού Σχολείου θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο φάσμα κλασικών και σύγχρονων στατιστικών μεθόδων, μέσω της εφαρμογής τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων οικολογικών ζητημάτων. Ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί η ευρύτατα διαδεδομένη και συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού R. Στην πρωτοβουλία αυτή θα διδάξουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες στην ανάλυση οικολογικών δεδομένων και στην στατιστική οικολογία. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα €200. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 30 άτομα. Το Θερινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

Stop ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ



Το ενδεχόμενο να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες,  ώστε το ΣΔΟΕ να μην δέχεται και, άρα, να μην ερευνά ανώνυμες καταγγελίες κατά δημόσιων λειτουργών για περιπτώσεις διαφθοράς, εξετάζει η κυβέρνηση μετά το «τσουνάμι» από λίστες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, σχετικό αίτημα πρόκειται να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης (στις 12 το μεσημέρι) των εκπροσώπων των δημάρχων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, μετά και τη δημοσιοποίηση της «λίστας των 105» νυν και πρώην αιρετών που ελέγχονται για μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να προωθηθεί άμεσα και σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υιοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες κατά δημοσίων λειτουργών (οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα).
Σκοπός της ρύθμισης, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ; «Αφενός να σταματήσει ο διασυρμός και η διαπόμπευση των προσώπων και αφετέρου να επιτραπεί στο ΣΔΟΕ να επιτελεί ανεμπόδιστα το ρόλο του για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και τη διεύρυνση των δημοσίων εσόδων».
Συμφωνία και από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ
Μάλιστα, σύμφωμα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα της ΚΕΔΕ υποστηρίζει και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στυλιανός Στασινόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των δημάρχων προέτρεψε τους αιρετούς να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τους ελέγχους ανωνύμων καταγγελιών από τις Αρχές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε πως:
α) το 90% των καταγγελιών κατά αιρετών είναι ανώνυμες,
β) ο ίδιος δεν έδωσε καμία λίστα σε κανέναν και
γ) η «λίστα των 105» αποτελεί «ανακύκλωση» της  «λίστας Τριανταφυλλόπουλου» χωρίς τα πολιτικά πρόσωπα.
Μάλιστα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δημάρχων ότι αν και έχει ζητήσει ΕΔΕ για τη διαρροή της «λίστας Τριανταφυλλόπουλου» εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετικό πόρισμα.
ΚΕΔΕ: Άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων
Να σημειωθεί πως επιπλέον η ΚΕΔΕ  από τον Αντώνη Ρουπακιώτη θα ζητήσει ό,τι ζήτησε και από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ: «την άμεση διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον έλεγχο αιρετών και τη δημοσίευση των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών εάν υπάρχουν».
 aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ




Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη θα έχει αύριο στις 12 το μεσημέρι το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τα εξής αιτήματα:
  • Την άμεση προώθηση ρύθμισης ώστε να μην υιοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες κατά δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε αφενός να σταματήσει ο διασυρμός και η διαπόμπευση των προσώπων και αφετέρου να επιτραπεί στο ΣΔΟΕ να επιτελεί ανεμπόδιστα το ρόλο του για τον οποίο έχει συσταθεί, δηλαδή την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και τη διεύρυνση των δημοσίων εσόδων.
  • Την άμεση διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον έλεγχο αιρετών.
  • Τη δημοσίευση των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών εάν υπάρχουν.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Τα σχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη λιμενική πολιτική και ειδικότερα οι ρυθμίσεις σχετικού νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση και αφορούν στο μέλλον και τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών και περιφερειακών λιμανιών της χώρας, αλλά και των δημοτικών λιμενικών ταμείων αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης σε αρκετά θέματα - συμμετείχαν πολλοί δήμαρχοι πόλεων με λιμάνια– ωστόσο η κατάληξη ήταν ότι η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στη εβδομάδα τις ενστάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις της και για αυτό προσδιορίστηκε νέα συνάντηση με τον κ. υπουργό και την ΚΕΔΕ την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η βασική επισήμανση της ΚΕΔΕ  ήταν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες επί της ουσίας:
  • τα λιμάνια θα εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το συνολικό σχεδιασμό των πόλεων, προκαλώντας αμφίδρομα προβλήματα,
  • δεν υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας και συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των λιμανιών,
  • με τη δημιουργία λιμενικών δικτύων καταργείται το αυτοδιοίκητο των δημοτικών λιμενικών ταμείων.
Επί της ουσίας, όπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω, στην υπερσυγκέντρωση και όχι στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης αφού ανέλυσε τη λιμενική στρατηγική πενταετούς ορίζοντα, τους στόχος και τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους ανέλυσε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, υλοποιείται σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τη διοικητική συνένωση 12 υφιστάμενων ΑΕ σε λιμενικά δίκτυα - Αττικό, Β. Ελλάδας, Δ. Ελλάδας, ΟΛ Ηρακλείου.

Η ΚΕΔΕ για τα λιμενικά δίκτυα
Το ερώτημα που τέθηκε εκ μέρους του εισηγητή αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ , δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη  επ΄ αυτού, είναι μια ποια κριτήρια ορίζονται τα λιμενικά  δίκτυα, με δεδομένο ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Εθνική Λιμενική Πολιτική και σε Χωροταξικό Σχεδιασμό. Δεν γίνεται καμία μνεία στο Εθνικό Χωροταξικό, στα Ειδικά και Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα οποία αναφέρονται στα λιμάνια της χώρας και τα κατηγοριοποιούν.
Η πρόβλεψη δε ότι για την εκτέλεση οποιουδήποτε βοηθητικού έργου για τη λιμενική λειτουργία να απαιτείται προηγούμενη ένταξή του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης του λιμένα με απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της λιμενικής ζώνης, γίνεται με διαδικασίες τελείως ανεξάρτητες από εκείνες που ακολουθούνται για τον σχεδιασμό του υπολοίπου τμήματος των πόλεων και από την μέχρι σήμερα τακτική προκύπτει ότι ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη η τοπική αναπτυξιακή δυναμική.
Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων
Η δεύτερη φάση αφορά στην, εθελοντική συνένωση Λιμενικών Ταμείων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων σε νέα «Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων» στα οποία όμως ισχύουν οι ίδιοι όροι πολεοδόμησης με αυτούς που ισχύουν για τα 4 λιμενικά δίκτυα.
Η εκτίμηση της Αυτοδιοίκησης  είναι ότι αυτή η επιχειρησιακή  συνένωση των λιμένων σε αρκετές περιπτώσεις θα προκαλέσει αύξηση του κόστους λειτουργίας τους και αύξηση του τιμολογίου των λιμενικών υπηρεσιών με τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι δεν διασφαλίζονται οι αντισταθμιστικές ωφέλειες που επιβάλλεται να προσφέρει ο λιμένας στην τοπική κοινωνία λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η λειτουργία του στην περιοχή, αλλά και της ανταγωνιστικής λειτουργίας της λιμενικής ζώνης στην τοπική αγορά.

Χερσαίες ζώνες
Κεντρικό αίτημα για την Αυτοδιοίκηση είναι οι δήμοι να είναι φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης των χερσαίων ζωνών.
Ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι οι χερσαίες ζώνες θα επανακαθοριστούν, χωρίς όμως να αναφερθεί με ποια κριτήρια και ότι  θα γίνει απόδοση ορισμένων  τμημάτων τους.
Η ΚΕΔΕ τόνισε ότι για την πατρίδα μας το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί να φέρει εισόδημα και δεν πρέπει να εξακολουθήσουν τα τρέφονται τα λιμάνια από την εκμετάλλευση εκτεταμένων τοπικών υποδομών των πόλεων, όπως είναι ο χερσαίος χώρος, που καμία σχέση δεν έχει με τη λειτουργία των λιμανιών.

"ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ" - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ



Αγγλικός Τίτλος: Sidewalls
Αυθεντικός Τίτλος: Medianeras
Είδος: Δραματική Διάρκεια: 95' Γλώσσα: Ισπανικά Χώρα: Αργεντινή, Ισπανία, Γερμανία
Σκηνοθεσία-Σενάριο:Γουστάβο Ταρέτo
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Ντρόλας, Πιλάρ Λόπεζ ντε Αγιάλ
Ινέρ Έφρον, Αντριάν Ναβάρο, Ραφαέλ Φέρο

Η Μαριάννα και ο Μαρτίν ζουν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο του Μπουένος Αϊρες. Περνούν ο ένας δίπλα από τον άλλο καθημερινά, ψωνίζουν στα ίδια μαγαζιά, κολυμπούν στην ίδια πισίνα αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ. Ο Μαρτίν βγαίνει σπάνια από το σπίτι μετά τον χωρισμό του, ενώ η Μαριάννα δουλεύει ως αρχιτέκτονας και αισθάνεται ανίκανη να συνάψει οποιονδήποτε σοβαρό δεσμό, αφού βγαίνει από μία τετράχρονη σχέση.
Ο Γκουστάβο Ταρέτο βασίζεται στην ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του, που κέρδισε πολυάριθμα βραβεία παγκοσμίως, και κινηματογραφεί τον λυρισμό του αστικού τοπίου, όπως καθορίζει τις ζωές των κατοίκων τους. Εμπνευσμένο από τις αντιθέσεις μιας αχανούς πρωτεύουσας, το «Medianeras» είναι μια πρωτοποριακή ερωτική κομεντί, η οποία δεν επικεντρώνεται στη σχέση ενός ζευγαριού διαλέγοντας την πεπατημένη, αλλά προτιμά να αφηγηθεί τις μέρες και τις ώρες πριν από τη γνωριμία τους, αναζητώντας το μυστικό της ερωτικής έλξης στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες.

Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρ(Διεθνές Διαγωνιστικό, 2011)

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ


    Το εργατικό κέντρο Χίου καταδικάζει την συνεχή υποβάθμιση των  δημόσιων παροχών υγείας στη Χίο, που πραγματοποιείται στην δυσκολότερη οικονομικά περίοδο για τους πολίτες. . Αντί να εφαρμοστεί μια κοινωνική πολιτική και να ενισχυθούν  οι θέσεις γιατρών  εν τούτοις  ελέω μνημονίου, οι θέσεις γιατρών μειώνονται σε ποσοστό αρκετά πάνω από 10%.  Παράλληλα  ο νέος Οργανισμός του Σκυλίτσειου νοσοκομείου Χίου  προχωρά ακόμη και σε κατάργηση κρίσιμων στις μέρες μας ειδικοτήτων.
    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα υποβάθμισης της λειτουργίας και υπονόμευσης της προοπτικής του Νοσοκομείου Χίου, το οποίο προστίθεται σε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων: που υποχρεώνει τους πολίτες να προσπαθούν να πληρώνουν μόνοι τους τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ τους αναγκάζει να μετακινούνται όλο και συχνότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μειωμένο σταθερά εισόδημα τους,  στην Αθήνα .
     Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές,  έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αρνητικών εξελίξεων στον χώρο της δημόσιας  παροχής υγείας ενώ    ουσιαστικά καταδικάζουν τους πολίτες, εργαζόμενους,  ανέργους  και συνταξιούχους στην στέρηση του δικαιώματος στην ιατρική περίθαλψη, ιδιαίτερα σε ένα νησί που οφείλει να στηρίζεται στις δικές του παροχές υγείας.
     
     Γίνεται φανερό ότι αυτοί που σχεδιάζουν την «σωτηρία» της πατρίδας δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα και την Ελληνική πολυνησία. Η αντιστοίχιση φορέων και υπηρεσιών ανά χιλιάδες κατοίκων δε μπορεί να λειτουργήσει όταν μεσολαβεί θάλασσα και απομόνωση λόγω των δυσμενών εξελίξεων στις συγκοινωνίες του νησιού. 
    
     Η απουσία κοινωνικής πολίτικης  επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, και οδηγεί τους νησιώτες πολίτες στην απομόνωση , και τους εργαζόμενους στον νοσοκομείο Χίου στην απόγνωση  καθώς δεν μπορούν να υπηρετήσουν το λειτούργημα τους.
     Καταδικάζουμε την συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών ζωής μας και καθιστούμε υπεύθυνους τους κυβερνώντες  για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες ενέργειες όχι πια στην ποιότητα  αλλά στην ίδια την ζωή των νησιωτών κατοίκων . καλούμε τους Χιώτες και τις Χίώτισσες να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην υγεία τη δική τους και τον παιδιών τους, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή.  

THΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΕΤ3 ΣΤΗ ΧΙΟ





Από 17/01 συνεργείο της εκπομπής "Του Νερού τα Παραμύθια" , η οποία προβάλλεται από το κρατικό κανάλι της ΕΤ3 κάθε Σάββατο μεσημέρι, θα βρίσκεται στη Χίο.
Θα επισκεφτεί τον Κάμπο και τον Πολυχώρο Citrus, θα δει από κοντά πως φτιάχνονται τα γλυκά, θα κινηματογραφήσει παλιά αρχοντικά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δρόμο της Μαστίχας. Θα επισκεφτεί το εργοστάσιο Μαστίχας και στη συνέχεια θα δει από κοντά τη διαδικασία καθαρισμού στο Πυργί. Θα τραβήξει πλάνα από τα Μεστά και θα μάθει συνταγές που γίνονται με μαστίχα. Στη συνέχεια θα μιλήσει με οικολόγους για να μάθει πως το νησί θα μπορέσει να συνέλθει από τη μεγάλη καταστροφή που μάτωσε την καρδιά όλων των Ελλήνων.
Το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφτεί το ίδρυμα Τσάκου και θα δει από κοντά τα μαθήματα που δίνει ο καραβομαραγκός κ. Μωράκης . Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον κ. Χατζηγεωργίου Νίκο ο οποίος και θα αποκαλύψει τα μυστικά των σπηλαίων.
Την Κυριακή το συνεργείο θα επισκεφθεί τις Οινούσσες.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία της Εταιρείας Παραγωγής της εκπομπής, με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Δήμο Χίου, το Δήμο Οινουσσών, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τη συνδρομή ιδιωτών.
Αναχώρηση του συνεργείου έχει προγραμματιστεί από τη Χίο για τις 21/01