Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ


Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής» προσκαλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Χίου στην κοινή σύσκεψη που διοργανώνει με την ΕΛΜΕ Χίου και τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων και Λυκείων την Παρασκευή 13/9/2013 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου (πρώην Νομαρχία), με θέμα:

«Οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, η κατάσταση στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού μας (κλείσιμο ολοήμερων, τμημάτων ένταξης, υποχρεωτικές αποσπάσεις, περιορισμός προσλήψεων) και η δράση εκπαιδευτικών και γονιών».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟΥ ΝΑΥΛΟΥ

Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Η συνεισφορά του Έλληνα ναυτικού στην ανάπτυξη του κλάδου της ναυτιλίας είναι εγνωσμένη στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στη διεθνή αγορά, γι’ αυτό και κάθε επιπλέον αναφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιττή.
Σήμερα, ο Έλληνας ναυτικός συμβάλλει, όπως όλοι, στην προσπάθεια για ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, όπως έπραττε διαχρονικά και υφίσταται τις θυσίες που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία, σε ασφαλιστικό, κυρίως, επίπεδο, αλλά και γενικότερα, στο φάσμα της καθημερινότητάς του.
Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση 3324.1/01/13, ΑΔΑ: ΒΛ4ΥΟΠ-ΝΕΞ, ΦΕΚ 1728/15.07.13, τεύχος Β’ καταργούνται: α) ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του συνταξιούχου ναυτικού, με την έκπτωση ναύλου κατά 50% στην οικονομική θέση στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις του, η οποία μέχρι πρότινος ίσχυε και β) η ίδια έκπτωση για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3100 κατοίκων.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου (3324.01/15/03), η οποία ίσχυε μέχρι την υπογραφή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης η έκπτωση στους ναυτικούς δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ήταν νόμιμη υποχρέωση των εταιριών ο εκπτωτικός ναύλος σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι ίδιες εταιρίες διατηρούν μέχρι σήμερα την έκπτωση, ενώ δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως, αίτημα για την κατάργησή της.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.       Ποιοι είναι οι λόγοι της κατάργησης του εκπτωτικού ναύλου για τους συνταξιούχους ναυτικούς, αφού, μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης η έκπτωση αυτή δεν επιβάρυνε το Ελληνικό Δημόσιο, και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες εξακολουθούν να διατηρούν τον εκπτωτικό ακτοπλοϊκό ναύλο;
2.       Ποιο είναι το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση;
3.       Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποιος ο σχεδιασμός σας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και η σύγχυση που δημιουργούνται στους κατοίκους των μικρών νησιών και στους συνταξιούχους ναυτικούς;

12 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Τριαντάφυλλος

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΚΕΔΕ



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αποφάσισε να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μετά τη χθεσινή αδιέξοδη συνάντηση που είχε  με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε νέες μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και για αυτόν του 2014.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές και ως εκ τούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί νέες μειώσεις  των πόρων του 2013 – που είχαν ήδη συμφωνηθεί και με βάσει τους οποίους οι δήμοι εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους – αλλά ούτε και άλλες που προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2014.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 – 30 εκ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό.  Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», τόνισε ο κ. Ασκούνης.
«Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Ότι δηλαδή σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητά μεμονωμένα και ξεκομμένα ένα ζήτημα. Θα πρέπει να ανοίξει συνολική συζήτηση για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση του θεσμού στην περίοδο της κρίσης και για την αναβάθμιση του ρόλου της μέσα στο πολιτικό σύστημα.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα «περί φθαρμένων βλαχοδημάρχων». Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην συντριπτική του πλειοψηφία καταδίκασε ως ύβρεις προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης τις αναφορές αυτές, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαιρέτησε την τοποθέτηση –διευκρίνιση του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Τζόκα ότι σε καμία περίπτωση οι αναφορές αυτές δεν αφορούσαν συλλήβδην το σύνολο των δημάρχων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ




Πειρατική Αλιεία από Τουρκικές Μηχανότρατες στο Αιγαίο

Επαναλαμβανόμενη και προκλητική παραβατικότητα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, από μεγάλα Τουρκικά αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες), κατέγραψε νότια της Σάμου το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με αλιείς της περιοχής, στις 9 και 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Η «πειρατική» αυτή αλίευση δεν σημειώνεται για πρώτη φορά! Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο στο ανατολικό Αιγαίο, σε περιόδους από μέσα Αυγούστου έως και τέλη του Σεπτέμβριου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, προκαλεί το γεγονός πως, τα Τουρκικά σκάφη επιδίδονταν σε παράνομη αλίευση παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εθνικά ύδατα, πολύ κοντά σε παράκτιους οικισμούς και κατά τη διάρκεια της ημέρας(!). Σημειωτέον ότι σε αυτά τα αλιευτικά πεδία δεν επιτρέπεται ούτε οι Ελληνικές μηχανότρατες να δραστηριοποιούνται.

Παρά την προκλητική και παράνομη δραστηριότητα των Τουρκικών αλιευτικών σκαφών, σημειώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παρέμβαση των αρμόδιων λιμενικών αρχών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες, τόσο από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», όσο και από τους αλιείς της περιοχής.

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αλιευτικά αποθέματα, καταδεικνύουν πως το μέλλον της αλιείας στο Αιγαίο είναι αβέβαιο και η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, κρίσιμη. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για περαιτέρω φαινόμενα πειρατικής αλιείας, είτε από Ελληνικούς πολλώ δε μάλλον από ξένους αλιευτικούς στόλους.

Ελπίζουμε η αντίδραση των λιμενικών αρχών να είναι πιο άμεση από εδώ και στο εξής, προκειμένου να αντιμετωπίζονται καίρια και άμεσα τέτοιου είδους παράνομες και καταστροφικές για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλιευτικές δραστηριότητες!



ΠΗΓΗ ARXIPELAGOS

AΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ανεφάρμοστα, όπως αναμενόταν, τα μέτρα «διευκόλυνσης» ενήμερων ενυπόθηκων δανείων.
Οι τράπεζες τορπιλίζουν την εφαρμογή τους ακόμα και για τους λιγοστούς δανειολήπτες που εντάσσονται

Δύο μήνες από την έναρξη της  ισχύος  του Ν.4161/2013, οι ρυθμίσεις που προβλέπει σχετικά με τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια αποτελούν στην ουσία κενό γράμμα. Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε επανειλημμένως τονίσει ότι τα μέτρα αυτά δε θα αφορούσαν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, καθώς προκειμένου να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση θα έπρεπε να πληροί πάνω από δέκα αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλά και οι ρυθμίσεις καθαυτές δεν προσφέρουν ρεαλιστική προοπτική στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγα χρόνια μετά.
Στην ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν απευθυνθεί δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις όμως δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σωρευτικά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι καταναλωτές δεν πληρούν μόνο μία προϋπόθεση: το υπόλοιπο του δανείου τους υπερβαίνει κατά λίγες χιλιάδες ευρώ τις 150.000, έλαβαν το δάνειο λίγες μέρες μετά την 30.6.2010 ή η τράπεζα τους κατήγγειλε τη σύμβαση λίγες μέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσουν καλόπιστα τις ρυθμίσεις, υποσκάπτουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή τους.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει καταγγελίες σχετικά με την απροθυμία ορισμένων τραπεζών να εφαρμόσουν το νόμο. Πιο συγκεκριμένα, δανειολήπτες καταγγέλλουν ότι υπάλληλοι υποκαταστημάτων αρνούνται να παραλάβουν τις αιτήσεις που υποβάλλουν ή καθυστερούν υπερβολικά τη  διεκπεραίωσή τους με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι τράπεζες είτε παρερμηνεύουν είτε ερμηνεύουν πολύ αυστηρά έως κοινωνικά άδικα τις διατάξεις του νόμου, όπως στην περίπτωση ανέργου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποθηκευμένη κατοικία του ώστε να προσπαθήσει να την νοικιάσει για να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του και η τράπεζα απέρριψε την αίτησή του επειδή το βεβαρημένο ακίνητο δεν αποτελούσε πλέον την κύρια κατοικία του! Σημειωτέον ότι η κατοικία του δεν έχει νοικιαστεί και βεβαίως έχει κάνει  διακοπή στους λογ/σμούς ΔΕΗ κτλ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι τέτοια ημίμετρα δε δίνουν λύση στο πρόβλημα δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών και  προτείνει σχέδιο 4 μέτρων που πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
1. Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη
2. Περαιτέρω βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
3. Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων
4. Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας και να προβεί στην άμεση λήψη των μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αποφυγή των κοινωνικών εντάσεων.


ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ


Νέες περικοπές στους Δήμους για Προνοιακά και Διαθεσιμότητα
Αποχώρησε από την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, η οποία και τον επισκέφτηκε, για να συζητήσουν οικονομικές εκκρεμότητες του 2013, αλλά και το τί μέλλει γενέσθαι για την χρηματοδότηση των δήμων κατά το 2014.
Αναπληρωτής Υπουργός και Δήμαρχοι, για άλλη μία φορά, κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τους Δημάρχους - σύμφωνα με δήλωση μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο epoli.gr - να ζητούν από κοινού συνάντηση με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, «αφού με το Οικονομικό Επιτελείο δεν μπορούμε να βρούμε άκρη» όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέες μειώσεις στους πόρους των Δήμων, μέσω της παρακράτησης ποσών για τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και της πληρωμής των δικαιουμένων ποσών των δημοτικών υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς “διαθεσιμότητας”.
«Μείον 25 και 66 εκ. ευρώ στους Δήμους για ’13 και ‘14»
Προνοιακά επιδόματα 2013 & 2014
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Οικονομικών, στην αντιπροσωπεία των Δημάρχων, 19 εκ. ευρώ θα παρακρατηθούν από τους Δήμους, για τα υπολειπόμενα προνοιακά επιδόματα του 2013 και 56 εκ. ευρώ για το νέο έτος!
Διαθεσιμότητα 2012 & 2013
Ο κ. Σταϊκούρας, πέρα της παρακράτησης για τα προνοιακά επιδόματα, ανακοίνωσε στους Δημάρχους πως, και η πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων, που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα επιβαρύνει τους Δήμους, παρακρατώντας τους το ποσό των 6 εκ. ευρώ, για την καταβολή των ποσών σε δημοτικούς υπαλλήλους, που τέθηκαν σε “διαθεσιμότητα” το 2012 και 10 εκ. ευρώ για όλους όσοι τίθενται σε “διαθεσιμότητα” το 2013.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σταϊκούρα, περικόπτονται από τους Δήμους, τα συνολικά ποσά των 25 εκ. ευρώ για το 2013 και των 66 εκ. ευρώ για το 2014, μόνο για “προνοιακά” και “διαθεσιμότητα”.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ακούγοντας τις ανακοινώσεις του αν. Υπουργού Οικονομικών, έκανε λόγο για καταπάτηση της νομοθεσίας. «Οι πόροι αυτοί είναι θεσμοθετημένοι στους ΚΑΠ. Πρέπει να αλλάξει ο Νόμος για να γίνουν αυτές οι παρακρατήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης, με τον αν. Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ανταπαντά: «Είναι απόφαση της Κυβέρνησης και θα εφαρμοστεί».
Για το θέμα της πληρωμής των “διαθεσίμων” ο κ. Ασκούνης είπε: «Δεν μπορούν οι Δήμοι να πληρώνουν υπαλλήλους, που δεν προσφέρουν υπηρεσίες…», με τον κ. Σταϊκούρα, να απαντά, για το θέμα: «Αυτή είναι η απόφασή μας και δεν αλλάζουμε γνώμη…».
Συνεπεία αυτών, οι Δήμαρχοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντίστοιχα, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση - λύση που δεν μπορεί πλέον να δοθεί - σύμφωνα με την ΚΕΔΕ - από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. 

epoli.gr

"ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΙΣ , ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ"



Τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι όλης της Χίου σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Χίου (ΔΗΚΕΧ), πρόκειται να υλοποιήσουν μία δράση ενίσχυσης απόρων οικογενειών και συνανθρώπων μας που χρήζουν βοηθείας με είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών και ειδών που για κάποιους μπορεί να μην είναι χρήσιμα πλέον και για κάποιους άλλους να είναι απαραίτητα. 

Όποιος επιθυμεί να μας προμηθεύσει με είδη και όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί είδη μπορεί να επισκέπτεται τον χώρο της ΔΗΚΕΧ κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 9:00 πμ έως τις 13:00 μμ, από αύριο 13-9-2013.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
κ. Κοντούδη Μιχάλη τηλ: 2271081106
κ. Γιακούμα Αριέττα τηλ: 2271078358 & 6937549013
κ. Ζενιώδη Γεωργία τηλ: 2271078358 & 6970547361

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

-Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς σε κρίσιμα θέματα -Η αντεπίθεση της Κουμουνδούρου και η στρατηγική της κυβέρνησης
Ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς της.
Στο Μαξίμου επικρατεί σκεπτικισμός, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι τα ποσοστά αυτά είναι παροδικά και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα ανακάμψει όταν περάσει το «σκόπελο» του Φθινοπώρου.
Κύκλοι της κυβέρνησης ωστόσο φοβούνται ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη η οποία θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες.
Στελέχη της Συγγρού τις τελευταίες ημέρες σπεύδουν να τονίσουν ότι «είμαστε στο τέλος του δρόμου» και απαιτείται λίγη ακόμα υπομονή, επιχειρώντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις και να προλάβουν το «τσουνάμι» των αντιδράσεων.
Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει αντεπίθεση. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ και σε χθεσινές του δηλώσεις μπροστά σε μαθητές κάλεσε σε αγώνα.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το κοινωνικό μέτωπο που δημιουργείται οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να σφραγίσει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή το επόμενο τουλάχιστον διάστημα.
Η κυβέρνηση, παρά τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε να κρατά στην αρχή, ανησυχεί σφόδρα για το ενδεχόμενο καταλήψεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από μαθητές και φοιτητές.
Στην προσπάθεια αποδυνάμωσης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή, εκμεταλλευόμενη την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τους μαθητές χθες στο Λύκειο της Νέας Ιωνίας.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων
Από το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία, με μειωμένο όμως ποσοστό.
Ειδικότερα στην παράσταση νίκης η Ν.Δ παραμένει μπροστά με 46% έναντι 40% του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ποσοστό της Ν.Δ έχει μειωθεί σε σχέση με το Βαρόμετρο του Ιουλίου και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί, καθώς στην προηγούμενη έρευνα η Ν.Δ στην παράσταση νίκης συγκέντρωνε 53% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34%.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% (αύξηση 1,5% σε σχέση με τον Ιούλιο) και η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 28% (έχοντας χάσει μισή μονάδα). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13% (αύξηση δύο μονάδες), το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31%. Από τον Ιούνιο ωστόσο η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα παραμένει στα ίδια επίπεδα. Πάντως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ότι αρνητικές.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται με μικρή πτώση ο κ.Σαμαράς (37% από 39% στο Βαρόμετρο του Ιουλίου) και ακολουθούν ο κ.Τσίπρας (36%, χωρίς μεταβολή), ο Φώτης Κουβέλης ( 33% από 34%), Πάνος Καμμένος (31% χωρίς μεταβολή), Δημήτρης Κουτσούμπας (22% από 21%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21% από 26%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (15% χωρίς μεταβολή).
Στη θετική εικόνα των κομμάτων όμως προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 39% και ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες με 35%, ΔΗΜΑΡ και Ν.Δ με 30%, ΚΚΕ με 26%, ΠΑΣΟΚ με 18% και Χρυσή Αυγή με 15%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 81% των πολιτών προβλέπει ότι τους επόμενους δύο- τρεις μήνες θα γίνουν πολλές απεργίες και κινητοποιήσεις, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό αυτό ήταν 55%. Σε λάθος κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα πιστεύει το 74% και το 72% δηλώνει ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα με το προσωπικό του εισόδημα.
Το 60% πιστεύει ότι δε χρειάζονται πρόωρες εκλογές, αλλά παρόλα αυτά το 57% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.
Νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα και δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα Ποντίκι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.
Στο ερώτημα «εάν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε;», το 20,5% των ερωτηθέντων απαντάει ΣΥΡΙΖΑ (από 21% τον Ιούλιο),  το 19% ΝΔ (19% τον Ιούλιο), Χρυσή Αυγή το 13,5% (13%), ΠΑΣΟΚ  το 7% (6.5%), ΚΚΕ  το 5% (5,5%), Ανεξάρτητοι Έλληνες  το 4% (4%), και ΔΗΜΑΡ το 3% (3%). Άλλο Κόμμα επέλεξε το 6% (7%), Λευκό/Αποχή 12% (11,5%) και Αναποφάσιστοι/ΔΑ (Δεν απαντώ) 10% (9,5%).


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/345281/anisyhia-sto-maximoy-apo-tis-dimoskopiseis#ixzz2efW70exQ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "iWALKER" ΣΤΑ ΑΡΜΟΛΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «i4WALKER», ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ
               
           Πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Σεπτεμβρίου, στα Αρμόλια, η παρουσίαση των δράσεων του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας «i4WALKER». Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου, που αφορούν στην αναβάθμιση και προβολή των περιπατητικών διαδρομών της Χίου, και παρουσιάστηκαν επίσης, από εξειδικευμένους εισηγητές οι δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου του νησιού για την προσέλκυση οικοτουρισμού.
Ο εντομολόγος κ. Mike Taylor, γνωστός για την αγάπη του στη φύση της Χίου, επεσήμανε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η λiμνοδεξαμενή των Αρμολίων ως βιότοπος λιβελλούλας (dragonfly), παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του, που μέχρι σήμερα τον έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη 17 διαφορετικών ειδών λιβελλούλας στη συγκεκριμένη τοποθεσία και τεκμηρίωσε την άποψη ότι με κέντρο την περιοχή, θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Χίο οικοτουριστική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές με ενδιαφέρον για παρατηρητές της φύσης.
Ο κ. Richard Gabb, ειδικός εντομολόγος και συγγραφέας, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Liverpool, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τον οικοτουρισμό για πολλά χρόνια, κάνοντας έρευνες και δημοσιεύσεις, αλλά και συμμετέχοντας στην οργάνωση τουριστικών πακέτων με το ειδικό αυτό θέμα και ξεναγήσεων, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό πλούτο του νησιού μας και ειδικά από την τοποθεσία της λιμνοδεξαμενής και επισήμανε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και κατάλληλη διαχείριση, η Χίος έχει τη δυνατότητα να μπει στη χάρτη του οικοτουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό της πλούτο και για τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η κ. Ελένη Γαληνού, διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, παρουσίασε με ποιο τρόπο έχει αναπτυχθεί η παρατήρηση πουλιών στο γειτονικό νησί της Λέσβου και τεκμηρίωσε επιστημονικά την άποψη ότι λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και ύπαρξης υδροβιότοπων η Χίος έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες.
Το κοινό παρακολούθησε τις τοποθετήσεις με ενδιαφέρον και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των παραπάνω δυνατοτήτων.


ΔΗΜΟΙ : 616 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ


Σε κατάργηση οργανικών θέσεων στους δήμους προχωράει η κυβέρνηση, την ώρα που, υποτίθεται, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αυτοαξιολόγηση δομών στους ΟΤΑ.
Με χθεσινές ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται 616 οργανικές θέσεις σε τέσσερις δήμους και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Συγκεκριμένα, καταργούνται:

aftodioikisi.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : "ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 12.500


Στην αυριανή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (στη 1 το μεσημέρι) αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα ονόματα 12.500 υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την «τρύπα» 1500 υπαλλήλων, επειδή οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν στείλει τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ, θεωρείται διαχειρίσιμη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε συνεχείς συσκέψεις που έγιναν χθες υπό τον Κ. Μητσοτάκη, η έμφαση δόθηκε στους επίορκους, ως προς τους οποίους υπάρχει αισιοδοξία ότι στην τελική λίστα θα αναφέρεται ένας σημαντικός αριθμός που θα οδηγηθεί σε απόλυση.
Να σημειωθεί ότι:
-Έχουν ενταχθεί από τον Ιούλιο σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.401 υπάλληλοι (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι -οδηγοί- του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης),
-Με βάση το πολυνομοσχέδιο 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς στις 23 Σεπτέμβρίου,
Η υλοποίηση του μέτρου της διαθεσιμότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Προαπαιτούμενο αποτελεί επίσης η αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που παραμένει σε εκκρεμότητα.

aftodioikisi.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ , ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ...

της ΓΙΩΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Αν επισκεφτεί κανείς το μουσείο του μεταξοσκώληκα στο Σουφλί, θα δει φωτογραφίες των μαντηλοφορεμένων εργατριών του προηγούμενου αιώνα, όρθιες, να εργάζονται και να υπομένουν... Εργατριών; Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, θα ξεχωρίσει κορίτσια 10-12 χρόνων. Που εργάζονταν 10-12 ώρες...
Τι θα έλεγε ένας προοδευτικός άνθρωπος εκείνης της εποχής; Ότι η θέση ενός παιδιού δεν είναι ούτε στο χωράφι, ούτε στα γίδια, ούτε στα εργοστάσια. Αντίθετα, «το παιδί θα έπρεπε να μάθει γράμματα». Μα και ο αγράμματος μεροκαματιάρης γονιός, θα έλεγε με τον δικό του τρόπο: «Διάβασε παιδί μου να γλυτώσεις, διότι άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο».
Φυσικά, υπήρχαν και τότε, οι «άλλοι». Εκείνοι που ήθελαν τα παιδιά στο χαμαλίκι, για να φουσκώνει ο μπεζαχτάς τους. Και εκείνοι οι δύσμοιροι γονείς, που αιχμάλωτοι της δικής τους ανάγκης, αμορφωσιάς και φόβου, τραβολογούσαν τα ίδια τα παιδιά τους από τα χέρια του δάσκαλου, φωνάζοντας πως «με τα γράμματα δε γέμισε κανένα στομάχι».
Η Ελλάδα, αλλά και όλη η ανθρωπότητα μόχθησε, πόνεσε, μάτωσε για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Και δεν πήγαν παντού, ούτε την ίδια στιγμή.
Δραματικό φαινόταν το δήθεν ερώτημα: «γράμματα ή δουλειά»; Αλλιώς: «Ψωμί ή παιδεία»;
Πιο ομολογημένη αποτυχία για μια κοινωνία που νομιμοποιούσε ένα τέτοιο ερώτημα και το έθετε ως βάση των αξιών της, δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει!
Το παιδί της κάθε εποχής ήξερε και κάτι άλλο όμως. Το χωράφι, το ορυχείο, το εργοστάσιο, το μαραγκούδικο, ακόμη και στα καλύτερά τους, σήμαινε να μαθαίνεις «να ακούς» και βασικά να λες «ναι», να είσαι υπό επιτήρηση, στις προσταγές του φόβου και του περιορισμού.
Το σχολείο, αντίθετα, ακόμη και το πιο αυταρχικό, στα χειρότερά του, είχε πάντα μια χαραμάδα ελευθερίας, διαφυγής, διαμόρφωσης ελεύθερων κριτικών συλλογισμών.
Εκατό χρόνια πριν, προοδευτικοί και αντιδραστικοί, από τη δική τους σκοπιά ο καθένας, συμφωνούσαν ωστόσο σε τούτο: «Οι μορφωμένοι ανοίγουν δρόμους πρωτόγνωρους με τα μυαλά τους ελεύθερα».
Ένα αιώνα αργότερα, οι παιδαγωγοί, οι κοινωνιολόγοι, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι της εποχής μας, λένε πως, σήμερα, τα αναγκαία ελάχιστα «γράμματα», είναι το ενιαίο 12χρονο σχολείο της ολοκληρωμένης, πολύπλευρης μόρφωσης και καλλιέργειας των παιδιών. Η σωστή παιδεία της εποχής μας προϋποθέτει ακώλυτη, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση, όλων των παιδιών σε ένα ενιαίο σχολείο, που θα προσφέρει τα σύγχρονα «γράμματα», σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης, της παραγωγής, της τέχνης, της φιλοσοφίας, της ιστορίας αλλά και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, των αισθημάτων.
Εκατό χρόνια μετά, υπάρχει η ίδια αγωνία για την επιβίωση και το ψωμί των πολλών, την ώρα που οι ελαχιστότατοι «κατέχουν χίλιες φορές το περιττό».
Είναι ακόμη πιο αδυσώπητος ο αγώνας για την υποδούλωση ή/και την κατάργηση της παιδείας σήμερα. Η μάχη για τον περιορισμό της στα «απαραίτητα», ώστε να μην απελευθερώνει, να μη γεμίζει τους ανθρώπους και τη σκέψη τους. Αλλά, αντίθετα, να αναπτύσσεται τόσο, εκεί και τότε, που να μπορεί να φουσκώνει τα πορτοφόλια των λίγων και να ακρωτηριάζει τη σκέψη των πολλών.
Ένα αιώνα μετά, το ίδιο αφεντάδικο σύστημα, ομολογεί την βαθειά και αξεπέραστη αντιδραστικότητά του.
Κινεί θεούς και δαίμονες, υπουργούς και ΜΜΕ, επιχειρηματίες και συμβουλάτορες, ντόπια και ξένα τρωκτικά.
Σε ποιο σκοπό;
Για να ανασύρει στην επιφάνεια το προαιώνιο ερώτημά του:
«Γιατί όχι λιγότερη παιδεία και περισσότερη υποταγή και του χεριού, της δουλειάς καιτης σκέψης»;
Αυτό ακριβώς κάνουν! Και να γιατί:
Διότι, με το νέο νόμο διώχνουν βίαια τα παιδιά από το σχολείο, προσφέροντάς τα, δωρεάν και ξετσίπωτα, ως απλήρωτα κορμιά στις επιχειρήσεις. Μια σύγχρονη σκλαβιά που την ονομάζουν «μαθητεία», ακολουθώντας το γενικότερο αντιδραστικό βηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Νέο Λύκειο θα χωράει και λιγότερους μαθητές, αλλά και φτωχότερη μόρφωση. Ακόμη πιο ελλιπή, ακρωτηριασμένη και υπόδουλη στο νόμο του κέρδους και στη λογική του σκυψίματος.
Το Νέο Λύκειο θα χωράει πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς, για αυτό κάνουν τις απολύσεις. Αλλά και διαφορετικούς εκπαιδευτικούς: Λοιδωρημένους, απαξιωμένους, χαμάληδες. Αποστερημένους από το εκπαιδευτικό τους έργο, υποταγμένους στην εκάστοτε εξουσία, τους άδικους νόμους της και τις απάνθρωπες αξίες της.
Τολμούν να λένε οι άθλιοι, ότι «θα σταματήσουμε να βγάζουμε άνεργους πτυχιούχους, αλλά θα βγάλουμε ειδικευμένους εργάτες».
Που τα λένε αυτά;
Σε ποια Ελλάδα, σε ποιές επιχειρήσεις και με ποιούς όρους θα δουλέψουν αυτά τα παιδιά; 
Στην Ελλάδα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων;
Της παραγωγικής διάλυσης της πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Της μετατροπής σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη με εργασιακούς όρους του προηγούμενου αιώνα;
Στην Ελλάδα που πωλείται ως οικόπεδο;
Στην Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της, άλλη μια φορά για τη Γερμανία, σε μια νέα υποδούλωση και ταπείνωση, που θα μάθει να τραγουδά τους καημούς της με τους δικούς της Καζαντζίδηδες;
Στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον καπιταλιστικό κόσμο, της λεγόμενης «άνεργης ανάπτυξης»;
Ε, ναι λοιπόν! Το λέμε και εμείς ανοιχτά.
Δε μας ενοχλούν μόνο τα συγκεκριμένα τους μέτρα. Οι απολύσεις των καθηγητών, οι διαρκείς εξετάσεις που διαλύουν τα παιδιά, η μείωση των δαπανών, η ταπείνωση των μισθών, τα σπασμένα τζάμια και τα ερειπωμένα εργαστήρια.
Μας οργίζει ακόμη περισσότερο η γενική τους εικόναΗ ολόμαυρη γραμμή τους που στον αθάνατο εφιάλτη για αυτούς «ψωμί- παιδεία- ελευθερία», απαντάει με «αιχμαλωσία της ανεργίας ή της δουλικής εργασίας, πνευματικό σκοταδισμό με ηλεκτρονικές γιρλάντες και ολοκληρωτισμό ελέγχου της σκέψης και της δράσης».
Ε, ναι λοιπόν! Λέμε όχι σε αυτό το σχολείο τους, σε αυτή τη παιδεία τους, σε αυτή την δήθεν εργασία τους.
Και φυσικά λέμε χίλιες φορές όχι στην ανελευθερία και στον ολοκληρωτισμό τους, που στηρίζεται στον εκβιασμό της πείνας, της ανεργίας και της ανέχειας για να τα επιβάλλει.
Μπορούμε να πούμε ένα πολύ ισχυρό ΟΧΙ σε όλη την πολιτική τους και την φιλοσοφίας τους,
Ακριβώς γιατί εμείς έχουμε όραμα για ένα άλλο σχολείο, μια άλλη παιδεία, μια άλλη εργασία και για την πραγματική δημοκρατία και ελευθερία. Και στο σχολείο και στην κοινωνία.
Εμείς δε θέλουμε να σταβλίζονται τα παιδιά 30-35 σε κάθε τάξη και να τρέχουν μετά-όσων οι γονείς αντέχουν- να κάνουν φροντιστήρια σε γνώσεις μασημένες για εξετάσεις του άγχους και του τίποτα. Να γιατί μιλάμε για 20 παιδιά στην τάξη.
Ναι, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το σχολείο ως στρατώνα και παιδονομείο, αλλά ωςκέντρο μορφωτικής διαδικασίας. Ναι, θέλουμε εκπαιδευτικούς χαμογελαστούς, αφιερωμένους στη δουλειά τους, με ανθρώπινο ωράριο και όχι απαξιωμένους υπαλλήλους που να μετριέται η δουλειά τους με το ρολόι και η προσφορά τους με το κιλό των δήθεν πιστοποιημένων περγαμηνών.
Ναι, εμείς λέμε καθαρά, ότι η μοναδική δουλειά για τα παιδιά έως 18 χρονών, ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, είναι στο σχολείο τους. Να μάθουν τα «σύγχρονα» γράμματα. Η ειδίκευση, η τέχνη, η δεξιότητα πρέπει να αρχίζει μετά και πάντα σε ένα δημόσιο σύστημα.
Και όταν εμείς μιλάμε για δημόσιο σύστημα, εννοούμε δημόσιο και κοινωνικό σύστημα και όχι υπηρέτη και αρωγό για το ιδιωτικό συμφέρον.
Πράγματι, εμείς θέλουμε και διεκδικούμε δημοκρατία και συμμετοχή μέσα στην τάξη και στους συλλόγους εκπαιδευτικών και θεωρούμε αναχρονισμό την αναβίωση ενός σύγχρονου επιθεωρητισμού, μέσω του ιδεολογήματος της "αξιολόγησης’’.
Βεβαίως και δε βλέπουμε την παιδεία και το σχολείο, ούτε ως προθάλαμο των εισαγωγικών, ούτε ως πεδίο εκγύμνασης και προετοιμασίας για την εργασία. Αλλά με ένα αυτοτελή απελευθερωτικό ρόλο.
Πρέπει να απολογηθούμε για αυτό μήπως;
Στην Ελλάδα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Ηράκλειτου και του Δημόκριτου, των φιλοσόφων, των επιστημόνων, των στοχαστών, του θεάτρου και της ποίησης, πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι, επειδή θέλουμε καθολική μόρφωση για όλους, με πρόσβαση και στο πανεπιστήμιο;
Αυτή η αντίληψη για το σχολείο και την παιδεία, είναι ισχυρή και θα βγει νικητής στον αγώνα ζωής και θανάτου που δίνεται σήμερα ενάντια στο σύγχρονο σκοταδισμό των μνημονιακών κυβερνήσεων, στην εποχή του αχαλίνωτου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
Και είναι ισχυρή ακριβώς επειδή ταυτόχρονα συνδέεται με μια άλλη αντίληψη για την εργασία και την κοινωνία.
Είναι, γιατί εμείς θέλουμε ουσιαστική και αξιοπρεπή εργασία και για όλο τον κόσμο. Χωρίς τον εφεδρικό στρατό της ανεργίας, για να πεινάμε οι μισοί και να εκβιάζονται οι υπόλοιποι. Αλλά με μείωση ωρών εργασίας για όλους
Είναι, γιατί θέλουμε σταθερή απασχόληση, με ενιαίες για όλους εργασιακές σχέσεις, που δε θα θυμίζουν τον «μεγάλο αδελφό».
Είναι, γιατί θέλουμε μια κοινωνία, παραγωγή και οικονομία που να αναπτύσσονται για να θρέψουν το λαό μας και όχι για να ταΐζεται ο Μολώχ του κέρδους ή να πληρώνεται ένα τοκογλυφικό χρέος.
Να βγάζει πλούτο που να τον μοιράζει σε αυτούς που μοχθούν.
Αυτός ο πλούτος που παράγουμε με τα χέρια μας και το μυαλό μας, μαζί με τη δίκαιη μοιρασιά του, φτάνει και παρά-φτάνει για ανθρώπινους μισθούς, τουλάχιστον διπλάσιους, όχι μόνο για τους καθηγητές, αλλά για όλο τον κόσμο της δουλειάς, μαζί και για αυτούς που σήμερα είναι στην ανεργία.
Για αυτή την Ελλάδα, για αυτή την κοινωνική προοπτική αγωνιζόμαστε.
Είναι χρέος μας.
Είναι χίλιες φορές ποιο δίκαιο, σωστό, ηθικό και χρήσιμο, από τη βρώμικη δουλειά των κυβερνώντων. Αυτών που απλά συνεργούν και εκτελούν παραγγελίες των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, της ΕΕ, των υπαλληλίσκων με τα γκρίζα κοστούμια της τρόικα.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα. Το δικό τους ποιο είναι;
Μισός στίχος της Λίνας Δημοπούλου (Μικρασιάτικο - 1993), το αποδίδει μια χαρά: ‘’ανθρωπόμορφοι λεφτάδες,
αναλφάβητοι σκυλάδες’’
Με τους (ελαχιστότατους) πρώτους, καβάλα στους δεύτερους φυσικά.
Μας λένε: «Μα που ζείτε; Αυτά δε χωράνε στη σημερινή εποχή, στο σημερινό κόσμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, της μάχης της ανταγωνιστικότητας και της αρχής "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό’’ ».
Συγνώμη, αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα! Και της άθλιας κυβέρνησής τους και όλης της εξουσίας τους που στηρίζεται στο ψέμα και τη βία.
Αν δε χωράνε τα ωραία και τα σωστά πράγματα στον κόσμο τους, τόσο το χειρότερο για τον κόσμο τους! Αυτόν που θέλουν να στήσουν πάνω στις προσδοκίες μας και τις ζωές μας. Τσαλακώνοντας τα όνειρα των μαθητών και των νέων.
Τη συνενοχή μας δεν θα την έχουν!
Και κάτι ακόμη:
Πάνω σε αυτό, πράγματι δε μπορούμε, ούτε θέλουμε και δε θα κάνουμε καμία συμφωνία μαζί τους.
Μέχρι που θα φτάσουμε; Μέχρις εκεί που θα αντέξει η αναπνοή μας.
Αλλά λογαριασμό στους τυράννους και τα θλιβερά παπαγαλάκια τους, δε θα δώσουμε. Ούτε στους συνηγόρους του διαβόλου και τους κήρυκες της ήττας, που δήθεν θέλουν να μας προφυλάξουν από την απογοήτευση.
Μεταξύ μας θα λογαριαστούμε, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια.
Γιώτα Ιωαννίδου, γραμματέας ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 2000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ




Δικαστικό μπλόκο στη διαθεσιμότητα των 2.000 εκπαιδευτικών του περασμένου Ιουλίου που είχαν μπει Ddστο πρώτο κύμα της κινητικότητας.
Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή – με προσωρινή διαταγή του – την αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατέθεσαν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να εξεταστεί η κύρια υπόθεση.
Ωστόσο, διατάσσει την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών που τυχόν απολύθηκαν.


Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες πονοκεφάλους της κυβέρνησης, μιας και υπάρχει “τρύπα” 1.500 δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι πρυτάνεις αρνούνται να συνεργαστούν και να στείλουν τις λίστες με τα άτομα που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν έρθει η τρόικα.