Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ
Σύσκεψη στα πλαίσια της κινητοποίησης των τοπικών φορέων του Β. Αιγαίου για την επανεξέταση των προτεινόμενων καταργήσεων των νησιωτικών Δ.Ο.Υ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου.
Η  σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή ενώ συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου, οι Βουλευτές Λέσβου . Γιάννης Ζερδελής -εκπροσωπώντας και την βουλευτή Σάμου Αγνή Καλογερή, Νίκος Σηφουνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παντελής Πατερέλλης –εκπροσωπώντας και τους Δημάρχους Χίου και Σάμου. Ο  Δήμαρχος Λήμνου  Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και της γενικότερης δυσκολίας στην επικοινωνία δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν δήλωσαν όμως ότι συντάσσονται με την ανάγκη διατήρησης των Δ.Ο.Υ στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας.
Ακόμη συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής Θανάσης Ελευθερίου, ο περιφερειακός σύμβουλος  Βασίλης Τεντόμας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου  Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής και μέλος της επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Κεντρικής και ΒΔ Λέσβου  Χρήστος Γώγος και η Γενική Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Ν. Λέσβου - Χίου. Μαρία Νικολάρα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σχολίασε για μία ακόμη φορά πως στην εφαρμογή των όποιων μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση δεν λαμβάνεται δυστυχώς υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Παράλληλα υποστήριξε πως οι φορείς του Βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να πορευτούν από κοινού με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για να προασπίσουν τη «νησιωτικότητα» ενόψει όλων των προωθούμενων αλλαγών που επιχειρούνται, υπενθυμίζοντας την προώθηση της δράσης για τη δημιουργία «δικτύου νησιωτικών περιφερειών» με τη συμμετοχή όλων των φορέων των τεσσάρων νησιωτικών περιφερειών της χώρας.

Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι επιπτώσεις για τη νησιωτικότητα και τη ζωή των πολιτών στα νησιά από την κατάργηση αυτών των υπηρεσιών, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών για τις Δ.Ο.Υ και του ότι παρά την σχεδιαζόμενη λειτουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στα νησιά, όπου καταργούνται οι εφορίες, η αποτελεσματικότητά τους θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, διότι πολλές από τις μέχρι τώρα πραγματοποιούμενες εργασίες στις Δ.Ο.Υ δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από τα κέντρα αυτά.

Κατόπιν τούτων και μετά από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και των φορέων των περιοχών αυτών που με διάφορους τρόπους έχουν μέχρι σήμερα εκφραστεί, συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Επειδή με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών πλήττεται η Νησιωτικότητα και το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών μας να ζουν ισότιμα και να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, με τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας μας, να ζητηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών μέσω της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με τον προσφορότερο και συντομότερο τρόπο, πάντως πριν τις 11/1/13, να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής της Α.ΥΠ.ΟΙΚ για την κατάργηση όσων Δ.Ο.Υ λειτουργούν σε νησιά, για την 1/1/2014. Διάστημα που θεωρείται εύλογο για την επανεξέταση του θέματος της διάρθρωσης και κατανομής των Δ.Ο.Υ από το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής Ελλάδας καθώς και την πρόοδο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της δυνατότητας του ΥΠ.ΟΙΚ. να εξυπηρετεί τους φορολογούμενους πολίτες, χωρίς να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις Δ.Ο.Υ.
πηγη lesvos report.gr

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ


     Σήμερα, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012, επισκέφθηκε  το Δήμαρχο Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Τέρενς Κουίκ.
    Η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν το χώρο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΝΕΕΣ "ΑΠΕΙΛΕΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣΗ δαμόκλειος σπάθη του υπουργού Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΑντώνη Μανιτάκη εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τα κεφάλια των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης τόσο σε σχέση με την ορθότητα των στοιχείων που έχουν αποστείλει για τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ ΔΕ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (σε σύγκριση με αυτά της απογραφής) όσο, κυρίως, με την μη αποστολή των περίφημων λιστών της διαθεσιμότητας.
«Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει αναφερθεί και στην υπ'αριθμ. ΔΙΔΑΔ /ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 28770/6.12.2012 προγενέστερη εγκύκλιο (ΑΔA: Β45ΝΧ-ΦΚΧ) της Υπηρεσίας μας, η ακρίβεια των στοιχείων που θα αναγράφονται στα ως άνω έγγραφα θα επιβεβαιωθεί και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά, κάτι άλλωστε που υπογραμμίζεται ρητά και στηνΠράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα (ΦΕΚ 237/τ. Α/5-12-12).
Όπως αναφέρεται, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των στοιχείων του φορέα από το υπουργείο και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το μνημόνιο 3, οι φορείς (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, νομικά πρόσωπα κ.λπ.), πρέπει να προσκομίσουν άμεσα:
Αναλυτική κατάσταση (Υπόδειγμα Ι) η οποία θα περιλαμβάνει τα στοιχεία (ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, τρόπος πρόσληψης) του συνόλου του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων καθώς και των αντίστοιχων ειδικοτήτων για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν μεταφερθεί από ΝΠΙΔ (π.χ., υπάλληλοι γραφείου) και στην οποία θα αιτιολογούνται επαρκώς οι πιθανοί λόγοι εξαίρεσης (π.χ., πρόσληψη με ειδικές διατάξεις). Για περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται ατομικά λόγω οικογενειακής κατάστασης, αναπηρίας, εργασιακής εφεδρείας, λύση υπαλληλικής σχέσης λόγω συνταξιοδότησης κλπ, οι φορείς θα συμπληρώνουν διαφορετικό υπόδειγμα, το Υπόδειγμα ΙΙ.
Έγγραφο με το οποίο θα βεβαιώνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικού / Προσωπικού καθώς και από το γενικό γραμματέα υπουργείου / αποκεντρωμένης διοίκησης / περιφερειάρχη / δήμαρχο/ πρόεδρο ή διοικητή ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ ο συνολικός αριθμός:
  • α) των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας /φορέα (μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας,
  • β) των υπαλλήλων των ως άνω κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων που έχουν αποσπαστεί σε άλλο φορέα (και δεν εργάζονται στην υπηρεσία / φορέα),
    των υπαλλήλων των ως άνω κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων που είναι αποσπασμένοι στην υπηρεσία / φορέα,
  • γ) των μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και των υπάλληλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας,
  • δ) των μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και των υπάλληλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας που έχουν αποσπαστεί σε άλλο φορέα (και δεν εργάζονται στην υπηρεσία / φορέα),
  • ε) των μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και των υπάλληλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας που είναι αποσπασμένοι στην υπηρεσία / φορέα.
Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Μανιτάκης, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, αν και προσδιόρισε τα κενά (στα οποία υποτίθεται ότι θα μετακινηθούν οι σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι μέχρι το Φεβρουάριο) στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε 7.500 -εκ των οποίων 1.065 στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους- για πρώτη φορά είπε τη λέξη απόλυση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να μιλά κανείς για αθρόες απολύσεις, ωστόσο όσοι κριθούν ανεπαρκείς και ακατάλληλοι κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης θα απολυθούν». Προσέθεσε δε ότι ήδη 800 επίορκοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία.
 aftodioikisi.gr