___
Στην πρόθεση ψήφου και στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές», το 41,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 19,2% απαντά ΝΔ. Ακολουθούν, το ΠΟΤΑΜΙ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ισοψηφούν με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στην Βουλή, καθώς εμφανίζει ποσοστό μικρότερο του 3% και συγκεκριμένα 2,9%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%, ενώ το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» αγγίζει το 10,6%.
Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στην χώρα μας», το 43,3% (περίπου 4 στους 10) εμφανίζεται αρκετά …απαισιόδοξο αν και έχουν περάσει μόλις 40 ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αν και τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές ολοένα και περισσότεροι Έλληνες, όπως φαίνεται και στην κάρτα που ακολουθεί, έβλεπαν τα πράγματα με ουδέτερη και θετική ματιά, μετά τις τελικές διαπραγματεύσεις και την συμφωνία για τετράμηνη παράταση του Eurogroup, το 43,3% των Ελλήνων βλέπει τα πράγματα άσχημα και μόνο το 15,9% ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον της χώρας! Την ίδια ώρα, ένα 39,1% δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι "ούτε καλά, ούτε άσχημα".
Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης»: το 51, 8% απαντά ελπίδα, το 24,9% λέει περηφάνια και το 8,8% αισθάνεται αυτοπεποίθηση.Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανησυχία, το 24,4% δηλώνει ότι φοβάται, ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως ντρέπονται για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει και ένα 0,3% που αποφεύγει να απαντήσει.
Όσον αφορά στο ερώτημα "Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα" η εικόνα σύμφωνα με την έρευνα της MRB έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με την προεκλογική περίοδο! Πιο συγκεκριμένα, για το 55,1% καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ένα 22,9 % εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5%κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά την μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.
Για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% δεν βλέπει με καλό μάτι τα έως τώρα πεπραγμένα του πρωθυπουργού.
Οι χειρισμοί του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη αξιολογούνται θετικά από το 70,4% των ερωτηθέντων. Σε ποσοστό 24,6%, ωστόσο, κρίνουν μάλλον αρνητικά ή αρνητικά τα πεπραγμένα του.
Στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», όπως φαίνεται και στην παρακάτω κάρτα, η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν περίπου 20 στους 100 Έλληνες (ποσοστό 19,7%), οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.
Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,1%), η νέα συμφωνία, σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί ή μάλλον αποτελεί συνέχιση του μνημονίου. Τρεις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 31,2%), όπως φαίνεται και στην κάρτα που ακολουθεί, βλέπουν τη συμφωνία σαν πραγματικά κάτι καινούργιο.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την ασφάλεια των καταθέσεων και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όπως φαίνεται από την παρακάτω κάρτα, δεν συμφωνεί με εκείνους που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκληρύνει την στάση της προς τους εταίρους ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε grexit ή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Αναλυτικότερα, στην ερώτηση "Εσείς θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ" το 59,8% απαντάει "σίγουρα όχι" ή "μάλλον όχι". Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 38,4% απαντάει "σίγουρα ναι" ή "μάλλον ναι". Όσον αφορά την ερώτηση "εσείς προσωπικά θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεσα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων" το 44,2% απαντάει "σίγουρα ναι" ή "μάλλον ναι", την ώρα που ένα 52,2% λέει "σίγουρα όχι" ή "μάλλον όχι".
Σύμφωνα με την έρευνα, το 57,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εσωκομματικές διαφωνίες θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα πρόβλημα στην κυβέρνηση, με το 38,7% να εκφράζει ωστόσο αντίθετη γνώμη.