«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, πλήρη συναίσθηση για το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά αυτοδύναμης, εθνικά υπερήφανης που περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον. Aμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει»
«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα.
«Bλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας στους Έλληνες πολίτες. Yποχρέωση και καθήκον μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε», είπε.
«Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά έχει αρχίσει να αλλάζει. Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι «ασφυκτικά τα πλαίσια διαπραγμάτευσης, τα οποία άφησε για τη νέα κυβέρνηση η προηγούμενη».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες. Υπάρχει και ένας σημαντικός παράγοντας. Ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Απεναντίας, είμαστε αυτοί που θέλουν να αποκατασταθεί η ισορροπία. Αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών, γράφουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας, με τους βουλευτές της Ολομέλειας να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την εντολή της 25ης του Γενάρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και προτάσεις, δεν τα φτιάχνει τώρα», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«H Ευρώπη να μην ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Να μην τροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών. Να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»
«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός».
Λάβαμε ξεκάθαρη εντολή για μάχη ενάντια στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε για δωρεάν σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις οικογένειες - θύματα των τελευταίων 5 ετών.
Παράλληλα, προανήγγειλε περιορισμό των προνομίων των υπουργών και των βουλευτών.
«Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να επιστρέψουμε την εξουσία από εκεί που πηγάζει, στο λαό», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, ενώ δώσαμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα γίνει περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%.
«Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, έναν «νέο κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο», καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
«Μάχη ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής»
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος τη μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής. Αλλά και ενάντια στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
- Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών
- Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου
- Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
- Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια»
«Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
«Διαφανής αδειοδότητηση των καναλιών»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στα δάνεια των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμών για τη διαφανή αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας.
«Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ, από μηδενική βάση», τόνισε, δεσμευόμενος για «καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης».
«Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας η ΕΥΠ»
Για τις αλλαγές στο αστυνομικό σώμα τόνισε ότι «η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών», ενώ προανήγγειλε τη μετονομασία της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.
«Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στη δεύτερη γενιά», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
«Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα»
«Προχωράμε σε γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν σήκωσαν ποτέ το βάρος που τους αναλογούσε».
«Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε, αναφορικά με το νέο φορολογικό, ότι:
- Θεσπίζεται ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ
- Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, ώστε «να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».
«Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
«Η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ, δεν περιορίζονται και δεν ακρωτηριάζονται. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια, παίρνουν τέλος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών και την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τέλος στις πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στη φθηνή εργασία, αλλά στην καινοτομία. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας».
«Θα προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.
«Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο»
«Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ωστόσοπως «δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».
«Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
«Η νέα κυβέρνηση φέρνει μαζί της μια νέα αντίληψη για το ρόλο του κοινωνικού κράτους. Δίνει τεράστια σημασία στην στήριξη και τη διεύρυνση του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και την απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail»
«Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail της τρόικας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Στο τέλος του 2015 η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα», πρόσθεσε.
«Θα επουλώσουμε τις πληγές στην Υγεία»
«Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας εξελίχθηκαν σε υγειονομική τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρωταρχική αποστολή είναι να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της κοινωνίας από τα μνημόνια, ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός αποκλεισμός της πλειονότητας πολιτών» από τις υπηρεσίες Υγείας.
«Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, θα οικοδομηθεί ένα δημόσιο ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας, με ανάσχεση της ροής δημοσίων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.
«Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων»
«Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι. Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
«Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, ενώ εκπονούμε σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που σήμερα απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού», σημείωσε.
«Ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων»
«H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Μακριά από εμπορικούς πολέμους», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
«Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».