Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

MEΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΧ

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών πέτυχε η κολύμβηση του ΝΟ Χίου στους χειμερινούς αγώνες κολύμβησης. Συγκεκριμένα η κολυμβήτρια μας Μ. Λάρδα κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα που αγωνίστηκε (50μ, 100μ και 200μ πρόσθιο) στην κατηγορία Παγκορασίδων Β και έπιασε το όριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών. Στην αποστολή του ΝΟΧ συμμετείχαν επίσης η κολυμβήτρια μας Α. Σάντος-Μελαχροινούση στην κατηγορία Παγκορασίδων Β και η Δ. Σκόρδου στην κατηγορία Παγκορασίδων Α'. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των κολυμβητριών μας:
Παγκορασίδων Β'

Μαριάνθη Λάρδα
1η 50μ πρόσθιο 00:36.51
1η 100 πρόσθιο 1:18.73
1η 200 πρόσθιο 2:50.48.

Αλεξάνδρα Σάντος Μελαχροινούδη
21η 50μ ύπτιο 00:37.35
26η 100μ ύπτιο 1:22.99
25η 200μ ύπτιο 3:01.44

Παγκορασίδων Α'
Δήμητρα Σκόρδου
19η 50μ πρόσθιο 00:42.19
19η 100μ πρόσθιο 1:31.04
19η 200μ πρόσθιο 3:18.23


Μ. Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 100μ ΠρόσθιοΜ. Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 200μ Πρόσθιο
Μαριάνθη Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 100μ πρόσθιο χειμερινοί αγώνες 2015Μαριάνθη Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 200μ πρόσθιο χειμερινοί αγώνες 2015

Μ. Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 50μ Πρόσθιο
Μαριάνθη Λάρδα - Χρυσό Μετάλλιο 50μ πρόσθιο χειμερινοί αγώνες 2015

OI ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και του ισότιμου ρόλου της χώρας εντός της Ε.Ε. και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι οι βασικοί άξονες της δράσης της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας», ανέφερε στην έναρξη της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, πλήρη συναίσθηση για το όραμα μιας Ελλάδας κοινωνικά αυτοδύναμης, εθνικά υπερήφανης που περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον. Aμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει»
«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα.
«Bλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας στους Έλληνες πολίτες. Yποχρέωση και καθήκον μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε», είπε.
«Το τοπίο σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένει δύσκολο, αλλά έχει αρχίσει να αλλάζει. Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι «ασφυκτικά τα πλαίσια διαπραγμάτευσης, τα οποία άφησε για τη νέα κυβέρνηση η προηγούμενη».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν δέχθηκε εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος, αλλά δίμηνη, για να δυσχεράνει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες. Υπάρχει και ένας σημαντικός παράγοντας. Ο ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Απεναντίας, είμαστε αυτοί που θέλουν να αποκατασταθεί η ισορροπία. Αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών, γράφουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας, με τους βουλευτές της Ολομέλειας να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
«Δεν διαπραγματευόμαστε την εντολή της 25ης του Γενάρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο και προτάσεις, δεν τα φτιάχνει τώρα», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«H Ευρώπη να μην ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Να μην τροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών. Να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη», πρόσθεσε.
«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»
«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός».
Λάβαμε ξεκάθαρη εντολή για μάχη ενάντια στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε για δωρεάν σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις οικογένειες - θύματα των τελευταίων 5 ετών.
Παράλληλα, προανήγγειλε περιορισμό των προνομίων των υπουργών και των βουλευτών.
«Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να επιστρέψουμε την εξουσία από εκεί που πηγάζει, στο λαό», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, ενώ δώσαμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα γίνει περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%.
«Το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος και ήθος εξουσίας».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, έναν «νέο κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο», καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
«Μάχη ενάντια στο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής»
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος τη μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής. Αλλά και ενάντια στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
- Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών
- Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου
- Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
- Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια»
«Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
«Διαφανής αδειοδότητηση των καναλιών»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στα δάνεια των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμών για τη διαφανή αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας.
«Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ, από μηδενική βάση», τόνισε, δεσμευόμενος για «καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης».
«Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας η ΕΥΠ»
Για τις αλλαγές στο αστυνομικό σώμα τόνισε ότι «η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών», ενώ προανήγγειλε τη μετονομασία της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.
«Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στη δεύτερη γενιά», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.
«Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα»
«Προχωράμε σε γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν σήκωσαν ποτέ το βάρος που τους αναλογούσε».
«Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη», πρόσθεσε.
Παράλληλα, αποκάλυψε, αναφορικά με το νέο φορολογικό, ότι:
- Θεσπίζεται ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ
- Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, ώστε «να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».
«Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
«Η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ, δεν περιορίζονται και δεν ακρωτηριάζονται. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια, παίρνουν τέλος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών και την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων. Τέλος στις πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στη φθηνή εργασία, αλλά στην καινοτομία. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας».
«Θα προχωρήσουμε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.
«Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο»
«Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ωστόσοπως «δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».
«Ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
«Η νέα κυβέρνηση φέρνει μαζί της μια νέα αντίληψη για το ρόλο του κοινωνικού κράτους. Δίνει τεράστια σημασία στην στήριξη και τη διεύρυνση του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και την απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail»
«Εμείς δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε όσα περιέχονται στο γνωστό e-mail της τρόικας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Στο τέλος του 2015 η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα», πρόσθεσε.
«Θα επουλώσουμε τις πληγές στην Υγεία»
«Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας εξελίχθηκαν σε υγειονομική τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πρωταρχική αποστολή είναι να επουλώσουμε τις πληγές στο σώμα της κοινωνίας από τα μνημόνια, ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός αποκλεισμός της πλειονότητας πολιτών» από τις υπηρεσίες Υγείας.
«Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, θα οικοδομηθεί ένα δημόσιο ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας, με ανάσχεση της ροής δημοσίων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος».
Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.
«Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων»
«Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι. Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
«Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, ενώ εκπονούμε σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι ερευνητές που σήμερα απασχολούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού», σημείωσε.
«Ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων»
«H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Μακριά από εμπορικούς πολέμους», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.
«Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων».
 
- See more at: http://ingossip.gr/?

Τι αλλάζει με το νέο Ασφαλιστικό – Ποιες ρυθμίσεις θα αντικατασταθούν


Νέο ασφαλιστικό περιλαμβάνει η ατζέντα της νέας κυβέρνησης με αλλαγές σε τουλάχιστον 20 βασικές και επιμέρους διατάξεις που έχει «χαρτογραφήσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και σκοπεύει να νομοθετήσει σταδιακά αρχίζοντας την επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες.
Οι αλλαγές, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, θα δρομολογηθούν αφού πρώτα εξειδικευτούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:
* Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
* Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο
* Λίφτινγκ στις διατάξεις για  συνταξιοδότηση με βαρέα.
* Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο σκέλος των συντάξεων θα περιλαμβάνουν:
1. Τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ
2. Την αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων
3. Την αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015
4.  Την αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.


aftodioikisi.gr

Η «Νέα Σεισάχθεια» – Ποια τα κυβερνητικά σχέδια για χρέη, δάνεια, φόρους & κατάρτιση περιουσιολογίου


Κούρεμα κόκκινων δανείων ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος του δανειολήπτη θα υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η «νέα σεισάχθεια», όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση μιας μεγάλης κατηγορίας θυμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Nέα», θα βασίζεται στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δάνεια αυτά και θα εμπνέεται από τα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος του προέδρου Ομπάμα «Κάντε το σπίτι σας προσιτό».
Σε ένα άλλο μέτωπο, της φοροδιαφυγής, τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν έμφαση στην κατάρτιση του περιουσιολογίου, όπως και στους ελέγχους των λεγόμενων «τριγωνικών σχέσεων» εταιρειών που καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων.
Η φορολογική αναδιάρθρωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα είναι δύο από τα βασικά όπλα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, με το επιχείρημα ότι θα τα καταφέρει εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν.
Προς το παρόν, πάντως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμη πρόταση προς την κυβέρνηση, για να αυξήσει άμεσα τα έσοδα με μια «περαίωση» των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Ο χρόνος πιέζει, καθώς μόνο τον Ιανουάριο τα έσοδα υστέρησαν έναντι των στόχων κατά 700 εκατ. ευρώ
aftodioikisi.gr
tanea 0702 seis

Δημόσιο: 33 εκατ. το κόστος των επαναπροσλήψεων – Πώς θα προχωρήσει η κινητικότητα


Περίπου 33 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η επαναπρόσληψη των 3.800 απολυμένων ή “που βρίσκονται στην ουρά της απόλυσεις” από το Δημόσιο. Αυτό τόνισε μιλώντας στο mega ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Επανέλαβε, δε, ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα αλλά, όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ  η aftodioikisi.gr, σε καθεστώς κινητικότητα θα μείνουν, μέχρι να βρεθούν τα κενά στη δημόσια διοίκηση που θα καλύψουν, οι απολυμένοι των οποίων οι απολύσεις θα ανακληθουν.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πέρα από την αποκατάσταση των αδικιών προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη σημαντικών κενών που έχουν δημιουργηθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς όπως εξήγησε, το 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονταν σε 920.000 και τώρα είναι 570.000.
Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος κινητικότητας χωρίς τον εκβιασμό της απόλυσης, καθιστώντας και πάλι σαφές ότι: «Η δέσμευσή μας είναι καθαρή. Όλοι όσοι είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με αυτόν τον άδικο και αντισυνταγματικό τρόπο θα επανέλθουν. Ότι το νούμερο είναι μικρό, είναι καλό, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε μεγάλες δημοσιονομικές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Εμείς θα κάνουμε ένα πρόγραμμα πραγματικής κινητικότητας ανάλογα με τις ανάγκες, γιατί το βασικό θέμα της δημόσιας διοίκησης είναι η άνιση κατανομή του προσωπικού. Κανέναν δεν θα απολύσουμε. Το δικό μας πρόγραμμα κινητικότητας έχει σκοπό να κατανείμει το προσωπικό ορθολογικά. Κανείς, όμως, δεν θα απολυθεί, κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του».


aftodioikisi.gr

Προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη η ψήφιση νέου Ρυθμιστικού ΣχεδίουΗ κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (γνωστού και με τα αρχικά ΟΡΘΕ), αλλά κυρίως το «πάγωμα» του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ) από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχολιάστηκαν από τεχνικούς και οικολογικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη ως υπονόμευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, στο βωμό της fast track ανάπτυξης (1). Στη θέση τους προβλήθηκε το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του οποίου αναμένεται να περάσει από διαδικασία έγκρισης το προσεχές διάστημα, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του πρώην ΥΠΕΚΑ και νυν Υπ. Παραγωγικής Ανανσυγκρότησης. Το Πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από τις προσεγγίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που ενθαρρύνουν επενδύσεις ακόμη και πολύ αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, όπως αυτή της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου κινδυνεύει έτσι να παγιδευτεί στο σχεδιασμό που ήδη έχει κάνει με πολύ διαφορετική νοοτροπία η προηγούμενη κυβέρνηση. Εάν όμως θέλει να βάλει το δικό της στίγμα και να καταρτίσει ένα διαφορετικό και ποιοτικότερο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για την πόλη και την περιφέρειά της, τότε θα πρέπει να προτάξει την ψήφιση νέου ΡΣΘ. Για να υποστηρίξει μάλιστα τη νέα φιλοσοφία της θα χρειαστεί να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΟΡΘΕ, ώστε να έχει στη διάθεσή της ένα κατάλληλα καταρτισμένο όργανο, με συντονιστικό ρόλο μεταξύ αυτοδιοίκησης, αρμόδιων υπουργείων και κοινωνικών φορέων της πόλης.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε: «Η νέα ηγεσία του Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναμορφώσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις δικές της αρχές και τις οικολογικές κατευθύνσεις, επισπεύδοντας την ψήφιση νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την πόλη. Ελπίζουμε ότι θα την αξιοποιήσει κατάλληλα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στον "ΑΘΗΝΑ 984" και τον Νίκο Καρούτζο.
Μεταξύ άλλων, είπε: 

Δημοσιογράφος: Αν αντιλαμβάνομα καλά, ο κ. Βαρουφάκης με την πρότασή του για τα perpetual bonds ζητάει το κρατικό χρέος να ξαναγίνει ιδιωτικό... 

Ν. Μηταράκης: «Ιδιωτικό δεν γίνεται, γιατί θα παραμείνει σε ομόλογα που θα έχουν εκδοθεί σε διακρατική μορφή. Αυτό που ζητάει ο κ. Βαρουφάκης είναι λάθος... Η μετατροπή των διακρατικών δανείων σε νέα ομόλογα, τεχνικά, γίνεται. Δεν είναι κακή ιδέα... Ο κ. Βαρουφάκης καταρχήν μιλάει για ομόλογα και δεν μιλάει για ομόλογα ευρείας διασποράς. Η πρόταση του κ. Βαρουφάκη να είναι ομόλογα δεν είναι κακή ιδέα... Υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό. Επειδή το χρέος της Ελλάδας είναι με χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, η αξία αυτών των ομολόγων στην αγορά θα ήταν υποπολλαπλάσια της ονομαστικής τους. Αν το χρέος μας ήταν όλο σε ομόλογα και όλο στις διεθνείς αγορές, η σημερινή πραγματική του αξία θα ήταν υποπολλαπλάσια του χρέους που εμφανίζεται ονομαστικά. Η πρόταση Βαρουφάκη για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, όταν η Ελλάδα έχει ήδη επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι μια χαμένη διαπραγματευτική σφαίρα. Να το ζητάγαμε το 2010, που ήμασταν σε βαθύτατη ύφεση, να υπάρχει πάγωμα των τόκων -γιατί αυτό ζητάει-, όσο ήμασταν σε ύφεση... Τώρα που είμαστε σε θετικούς ρυθμούς, είναι μια χαμένη διαπραγματευτική σφαίρα... Χάνει μια διαπραγματευτική δυνατότητα, πληρώνει στο τραπέζι κάτι παραπάνω σήμερα στην διαπραγμάτευση, για κάτι που τα επόμενα χρόνια, φυσιολογικά, δεν το χρειάζεται. Τα perpetual, εκεί, είναι αρνητικά για την ελληνική οικονομία...».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η απόπειρα τρομοκράτησης του πολιτικού κόσμου θα πέσει στο κενό.
Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται».