Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Επιχείρηση «τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι» στις φυλακές Λάρισας – Πώς προσπάθησαν να περάσουν κινητά στους κρατούμενους


Με τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι αερομοντελισμού άγνωστοι επιχείρησαν να περάσουν κινητά τηλέφωνα στις Φυλακές της Λάρισας, αλλά η ενέργεια τους έγινε αντιληπτή από την εξωτερική φρουρά των Φυλακών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία αργά χθες το βράδυ υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς είδε το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι να πέφτει στο έδαφος, στη δυτική πλευρά των Φυλακών σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων από την περίφραξη, και διαπίστωσε ότι πάνω ήταν κολλημένη με μονωτική ταινία μια χάρτινη συσκευασία.
Το ελικοπτεράκι παραδόθηκε σε αστυνομικούς της Ομάδας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Ο.Ε.Ε.Μ.) και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (Τ.Ε.Ε.) Λάρισας και η έρευνα που έκαναν έδειξε ότι μέσα στη χάρτινη συσκευασία υπήρχαν πέντε κινητά τηλέφωνα, πέντε καλώδια καλώδια φόρτισης τους, έξι κάρτες sim και δύο ακουστικά.
Ταυτόχρονα άρχισαν οι έρευνες της Αστυνομίας, για να εντοπιστούν τα άτομα που έθεσαν σε λειτουργία το ελικοπτεράκι, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

aftodioikisi.gr

Φορο-κυνηγετική σεζόν από Σεπτέμβριο: Τα 4 «ραβασάκια» της Εφορίας και τα επιδόματα που θα επιστραφούν


Γράμμα… από την Εφορία, θα βρουν στις πόρτες τους επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές  χιλιάδες φορολογούμενοι.
Μέσα στο Σεπτέμβριο, αφενός κάποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν τα σχετικά ειδοποιητήρια μέσω των οποίων θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που έχουν ήδη εισπράξει από  επιδόματα τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν δικαιούνταν και αφετέρου κάποιοι άλλοι θα λάβουν τα ραβασάκια για την αποπληρωμή  του χαρατσιού της ΔΕΗ  το οποίο δεν είχαν καταβάλλει και το οποίο έχει μεταφερθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Στο στόχαστρο και όσοι έχουν ανασφάλιστο αυτοκίνητο οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα και πρόστιμα προκειμένου να μη χάσουν το δίπλωμα και την άδειά τους.
Πέρα από τα… ραβασάκια για το φόρο εισοδήματος, ακινήτων και λοιπών άλλων φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ταχυδρομηθούν και τα εξής δύο ειδοποιητήρια:
-Για την αποπληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ κατά την περίοδο Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014 σε όσους φορολογούμενους δεν το είχαν καταβάλλει. Τα στοιχεία εστάλησαν ήδη από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών και πλέον καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν. Οσοι δεν τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους αυτή θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.
-Επιστολές στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων μέσω των οποίων θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας ως «ποινή» παράβολο 250 ευρώ. Τα ραβασάκια αναμένεται να φθάσουν στους παραλήπτες τους εντός των επόμενων μηνών.
Επιστροφή επιδομάτων
Αντιμέτωποι με την Εφορία, όμως, αναμένεται να βρεθούν και χιλιάδες άλλες φορολογούμενοι καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι των αρμόδιων υπηρεσιών για αυτούς που πήραν χρήματα από το κράτος αλλά είτε δεν τα δικαιούνταν είτε δεν τα χρησιμοποίησαν για το σκοπό που τα πήραν. Συγκεκριμένα ραβασάκια θα λάβουν οι φορολογούμενοι στις εξής δύο περιπτώσεις:
Όσοι εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και δεν το έπραξαν.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την  «Καθημερινή» μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε ξεκινάει η νέα σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καταναλωτές που εισέπραξαν προκαταβολή της επιδότησης – αντιστοιχούσε στο 25% του συνολικού ποσού ή περίπου 8,75 λεπτά ανά λίτρο – αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Αρμόδια για τον έλεγχο, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, είναι η ΓΓΔΕ.
Χρήματα πίσω θα δώσουν και οι γονείς που εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων. Η προκαταβολή καταβλήθηκε με βάση τα εισοδήματα του 2012. Θα γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν όσοι εισέπραξαν την προκαταβολή εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και με βάση τα εισοδήματα του 2013.

aftodioikisi.gr

Αξιολόγηση: Τι προβλέπεται για το 15% των υπαλλήλων που θα λάβουν «κάτω από τη βάση»


Οι τροποποιητικές αλλαγές του νόμου της αξιολόγησης, αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα αξιολογηθούν θετικά, δημοσιεύθηκαν σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, για όσους υπαλλήλους ενταχθούν στο ποσοστό του 15% όσων λάβουν χαμηλή βαθμολόγηση, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, ή την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης, αλλά και την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας. Παράλληλα αποκλείεται οποιαδήποτε δυσμενή υπηρεσιακή ή μισθολογική συνέπεια.
Ακόμη, ο νόμος ορίζει ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013, καθώς και ότι  εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Επιπλέον η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει να αντιδρά απέναντι στην αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις. Η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για μια αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας «δεξαμενής» προς απόλυση υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, δεν είναι λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανησυχούν ότι η διαδικασία αξιολόγησης, θα έρθει να συνδεθεί με τις αποδοχές κάθε εργαζομένου. Επομένως υπάρχει η καχυποψία ότι η χαμηλή βαθμολόγηση, θα συνδεθεί στο μέλλον με περικοπές.
Η διάταξη του νέου νόμου αναφέρει:
« Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές.»
«Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:
α) Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.
β) Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.
γ) Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.
δ) Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ..
ε) Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας».
« Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».
«Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 4172/2013 (Α” 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β) Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013.
Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης του έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου.»
«Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται, και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές».

aftodioikisi.gr

Η βίβλος του εργαζόμενου: Τα 10 βήματα που οδηγούν στην αύξηση αποδοχών


Μπορεί οι περισσότεροι να βρίσκονται σε διακοπές, ωστόσο ο Αύγουστος θα δώσει σε λίγες ημέρες τη θέση του στον Σεπτέμβριο και η άδεια στην επιστροφή στην εργασία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ονειρεύονται αύξηση αποδοχών, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι πάντα το πώς να την ζητήσουν, χωρίς να φάνε… τα μούτρα τους.
Σύμφωνα με το Business Insider, αυτός είναι ο δεκάλογος που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να καταφέρει να δει τις αποδοχές του να αυξάνονται:
1. Να ξέρεις την αξία σου
Αυτό είναι ο συνδυασμός της χρησιμότητάς σου στην εταιρεία, στην αποδοτικότητά σου από το πόστο σου, αλλά και στη σύγκριση των αποδοχών ατόμων που εργάζονται σε άλλη εταιρεία στο ίδιο πόστο.
2. Να γνωρίζεις επακριβώς τις δυνατότητες της εταιρείας όπου εργάζεσαι
Αν την περίοδο που επιθυμείς να λάβεις αύξηση, η επιχείρηση στην οποία απασχολείσαι είναι σε διαδικασία απολύσεων και περικοπών εξόδων, τότε καλύτερα να το αναβάλεις για λίγο αργότερα.
3. Το σωστό «timing» είναι το παν
Η ώρα που θα επιλέξεις για το κρίσιμο ραντεβού είναι ίσως η πιο σημαντική κι εξαρτάται κατά πολύ κι από τη διάθεση που θα έχει ο εργοδότης, η οποία δυστυχώς,καθορίζεται κι από παράγοντες που δεν μπορείς ούτε να ελέγξεις ούτε να προβλέψεις.
4. Να έχεις απτές αποδείξεις
Καλό θα ήταν διά παν ενδεχόμενο, να έχεις τυπώσει πληροφορίες και στοιχεία γύρω από τους μισθούς συναδέλφων σε ανάλογα πόστα σε ανταγωνιστικές εταιρείες και γιατί όχι,φεύγοντας να αφήσεις ένα αντίγραφο στον εργοδότη. «Scripta manent» εξάλλου.
5. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση
Γράψε «τον λόγο σου» και διάβασέ τον αρκετές φορές. Ζήτησε από φίλους να σε ακούσουν να κάνεις «πρόβα» του τι θα πεις και να σου πουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, μην αποστηθίσεις κάτι, γιατί όταν θα μιλάς θα πρέπει τα επιχειρήματά σου να τα αποδίδεις με φυσικό τρόπο.
6. Ζήτα ό,τι έχεις να ζητήσεις ξεκάθαρα
Δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσεις παθητική φωνή. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις την έκφραση «Αξίζω ή δικαιούμαι αύξηση», αντί για τη:«Λοιπόν, θεωρώ ότι ίσως, αν συμφωνείτε, θα μπορούσα να λάβω κάποια αύξηση;».
7. Να έχεις στο μυαλό σου ένα ποσό, αλλά να μην… ενδώσεις εύκολα
Συνήθως, η ερώτηση: «Πόσο αύξηση θέλεις;» είναι παγίδα για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση και να λάβεις όσο το δυνατόν λιγότερα. Το καλύτερο θα ήταν πριν από τη συνάντηση να τσεκάρεις την κατάσταση προσωπικού και τις αποδοχές,για να έχεις μια συνολική εικόνα.
8. Εσω έτοιμος για την επόμενη κίνησή σου
Τι θα κάνεις αν ο εργοδότης σου απαντήσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία αύξηση; Αν το δεχθείς χωρίς καμία συζήτηση, τότε θα δώσεις την εντύπωση πως μπλόφαρες. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις εγγράφως το πότε θα γίνει ένα επόμενο ραντεβού για την ίδια συζήτηση, χωρίς να το αφήσεις αόριστα για το μέλλον.
9. Ο,τι προσφορά σου δοθεί, θα πρέπει να την λάβεις εγγράφως
Οι λόγοι κυριών δεν είναι ποτέ κυριών αν δεν έχει χυθεί το μελάνι στο χαρτί.
10. Δείξε ευγνωμοσύνη
Πρέπει να δείξεις στον εργοδότη ένα βαθμό ευγνωμοσύνης.
Πηγή: iefimerida.gr

aftodioikisi.gr