Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΘΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑΣ



Μήνυση κατά παντός υπευθύνου προτίθεται να υποβάλει ο σύζυγος της 49χρονης γυναίκας που ετάφη σήμερα το απόγευμα στο νεκροταφείο της Περαίας και φέρεται να ξύπνησε λίγο μετά την ταφή. Η οικογένεια, συγκλονισμένη από την εξέλιξη, αναμένει το πόρισμα του ιατροδικαστή κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος καλείται να διαπιστώσει εάν πρόκειται για νεκροφάνεια κι αν όντως η γυναίκα ξύπνησε και διαπίστωσε ότι βρισκόταν σε φέρετρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, διαγνώστηκε πριν λίγο καιρό με καρκίνο καλπάζουσας μορφής και νοσηλευόταν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, όπου κι εξέπνευσε στις 5.20 τα ξημερώματα. Ο πατέρας της που ήταν μαζί της μέχρι την τελευταία στιγμή, ανέφερε μιλώντας στο Thestival: «Αφού πήρε την τελευταία δόση κορτιζόνης, άρχισε να αναπνέει έντονα, όμως με μεγάλα κενά. Στα 5.20 τα ξημερώματα σταμάτησε να αναπνέει και ο γιατρός μας είπε ότι πέθανε».
Στις 9.00 η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε στο σπίτι της και στις 18.00 τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και ακολούθησε η ταφή της στα νεκροταφεία της Περαίας, στις 19.30.
Αργότερα και όπως προκύπτει από μαρτυρίες, δυο νεαρά παιδιά που βρίσκονταν στο νεκροταφείο αλλά και ο νεκροθάφτης που έπρεπε να γεμίσει τον τάφο της 49χρονης με χώμα, άκουσαν κραυγές μέσα από το φέρετρο. Αμέσως ο νεκροθάφτης έσπασε το καπάκι της κάσας και διαπίστωσε ότι η γυναίκα ήταν νεκρή, όμως τα μάτια και το στόμα της ήταν ανοιχτά. Συγκλονισμένοι, οι νεαροί, ειδοποίησαν την αστυνομία. Στο σημείο βρίσκεται ο ιατροδικαστής, ο οποίος καλείται να διαπιστώσει αν πρόκειται για νεκροφάνεια.


ΠΗΓΗ THEFESTIVAL

ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΑΔΗ




«Μακάριοι οι νεκροί, οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες» (Αποκ. ιδ, 13)
Με απέραντο σεβασμό και βαθιά συγκίνηση οι θεολόγοι καθηγητές στα σχολεία της Χίου αποχαιρετούμε τον εκδημήσαντα προς Κύριον  εκλεκτό συνάδελφό μας στο μετερίζι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κορυφαίο θεράποντα της ιερής θεολογικής επιστήμης τον αγαπητό σε όλους μας πατέρα Γεώργιο Λιαδή, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.
            Ξεκινώντας από την εύανδρο κωμόπολη των Καρδαμύλων,  βάδισε με επιμονή και υπομονή στο δρόμο της αρετής και της καλλιέργειας των θεολογικών γραμμάτων που είχαν χαράξει οι συμπολίτες του Άγιοι Νικηφόρος ο Χίος και Άνθιμος Βαγιάνος, ο δυναμικός Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Δεληγιάννης και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Ζολώτας.
            Η δίψα του για τα θεολογικά γράμματα οδηγεί τα βήματά του στην παλαίφατο Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου είχε συμμαθητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Δεν περιορίζεται, όμως, στο πτυχίο της Χάλκης. Η θεολογική του παιδεία ολοκληρώνεται αργότερα με την απόκτηση διδακτορικού τίτλου από την Θεολογική Σχολή του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
            Για τον μακαριστό παπα Γιώργη, όμως, η μόρφωση ήταν η πυξίδα της ακάματης και συνεχούς δραστηριότητας του στον αμπελώνα του Κυρίου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Γι’ αυτό και το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο για την Εκκλησία, την εκπαίδευση και τον τόπο μας.
            Η τοπική μας Εκκλησία χάνει έναν πραγματικό στύλο της. Ως ευλαβής λειτουργός του Υψίστου, φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου, στοργικός πατέρας του ποιμνίου του, πολύτιμος σύμβουλος και συμπαραστάτης  εκείνων που ζητούσαν τη βοήθειά του, κερδίζει την εκτίμηση των ανθρώπων που βλέπουν στο πρόσωπό του το αυθεντικό πρόσωπο της Εκκλησίας. Οι πράξεις του υπήρξαν πάντοτε υπέρτερες των λόγων του. Χωρίς καμία διάθεση εγωιστικής προβολής ή επαίνου από τους ανθρώπους γίνεται ο αφανής εργάτης κάθε προσπάθειας. Ο Ποιμενάρχης μας κ. Μάρκος, αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα του και επιθυμώντας να τα αξιοποιήσει για το καλό του συνόλου της τοπικής Εκκλησίας, τον αναδεικνύει πρώτο μεταξύ των συμπρεσβυτέρων του και δεύτερο στην ιεραρχία της χιακής Εκκλησίας.
            Οι σχολικές αίθουσες ήταν για τον παπα Γιώργη μια ακόμη ευκαιρία θυσιαστικής προσφοράς. Με εφόδια την άριστη θεολογική του κατάρτιση, την ικανότητα του να επικοινωνεί με τους μαθητές, την αγάπη του για τα παιδιά και τις αρετές της ευγένειας, της πραότητας και της υπομονής αφήνει εποχή σ’ όλα τα σχολεία που υπηρετεί και κατακτά τις παιδικές ψυχές.
            Είναι πραγματικά αδύνατον να αναφερθεί κανείς σ όλες τις πτυχές του πολυσχιδούς έργου του. Θα ήταν παράλειψή μας, όμως, αν δεν κάναμε ξεχωριστή μνεία στην ακατάπαυστη ερευνητική του δραστηριότητα, χάρη στην οποία ήρθαν στο φως πολλά άγνωστα στοιχεία της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας.
            Πολυσέβαστε πατέρα Γεώργιε, καθώς πορεύεσαι την οδό από τα επίγεια προς τα επουράνια, από τα φθαρτά προς τα άφθαρτα, από τα πρόσκαιρα προς τα αιώνια όλοι εμείς οι «περιλειπόμενοι»  ζητούμε την ευχή σου και σε παρακαλούμε εκεί  στο επουράνιο Θυσιαστήριο όπου θα συναντήσεις τον Αναστάντα Κύριο μας, να δέεσαι για όλους εμάς, όπως το έκανες στις επίγειες προσευχές σου.
            Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου «εν σκηναίς δικαίων» και «εν χώρα ζώντων».


   

Δείτε τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού


aen-aspropyrgos
Μέχρι την Τρίτη 7 Οκτώβριου θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί όλοι οι επιτυχόντες στις ΑΕΝ.
Όσοι δεν παρουσιαστούν, μέχρι και την ημερομηνία που προαναφέραμε, θα αποκλείονται από την φοίτηση και την θέση τους θα καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι της δεύτερης γενικής κατηγορίας που δεν εισήχθησαν.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή σας στις ΑΕΝ είναι τα εξής:
α) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ
β) ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
γ) ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ (ΕΑΝ ΗΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΥΝΑ/ΔΕΚΝ)


e-nautilia.gr

«Νήσος Μύκονος VS Ταξιάρχης»- Οι τιμές και ο χρόνος ταξιδίου

hellenic_vs_nel_
Μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες αβεβαιότητας, μεθαύριο ξεκινά το Νήσος Μύκονος της HSW το πρώτο του ταξίδι από τον Πειραιά για να συνεχίσει από Σάμο προς Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα. Θα είναι το πρώτο από τα δυο εβδομαδιαία επιδοτούμενα δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με την καβάλα, αφού το τρίτο που είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη καταργήθηκε ως ασύμφορο!
Ας δούμε όμως πως είναι η συνολική δομή των πέντε πλέον δρομολογίων προς και από Καβάλα.
Από Λήμνο προς Καβάλα θα έχουμε τη χειμερινή περίοδο πέντε δρομολόγια κατανεμημένα σε τέσσερις ημέρες, αφού το Σάββατο θα υπάρχουν δυο δρομολόγια. Ένα με το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ στις 08:00 και ένα με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στις 14:00. Ήταν ένα πρόβλημα που το είχαμε αναδείξει πριν λίγες ημέρες, αλλά κανενός τοπικού άρχοντος το αυτί δεν ίδρωσε.
Η επιστροφή από Καβάλα κατανέμεται σε πέντε ημέρες, αφού το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ θα παραμένει στο λιμάνι και θα επιστρέφει Κυριακή. Όμως όπως και να το κάνεις, δυο δρομολόγια μέσα στο Σαββατοκύριακο και κανένα την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, δεν είναι και ότι το καλύτερο για το νησί και αν αυτό συνεχίσει και το καλοκαίρι, τότε που η ΝΕΛ δρομολογεί το πέμπτο της δρομολόγιο την Κυριακή, τότε θα έχουν το Σαββατοκύριακο τρία δρομολόγια από και προς Καβάλα. Τι στο καλό! Σαββάτο και Κυριακή θα πέφτει στη Λήμνο όλη η Θράκη!!
Ας πάμε τώρα στο χρόνο ταξιδίου. Ως γνωστόν το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ πραγματοποιούσε το ταξίδι προς Καβάλα σε πέντε και μισή ώρες και καμιά φορά παραπάνω. Τώρα στο πρόγραμμά του ως χρόνος ταξιδίου αναφέρονται οι πέντε ώρες, που μπορεί άνετα να επαληθευτούν. Φυσικά στον τομέα αυτό το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ υπερέχει, αφού θα χρειάζεται μόνο τρεις και μισή ώρες!
Για όσους ενδιαφέρονται για τη Μυτιλήνη, το ταξίδι θα διαρκεί μόνο τέσσερις και μισή ώρες!
Για το κέντρο φυσικά οι είκοσι μία και μισή ώρες που χρειάζονται για να φθάσει κάποιος στον Πειραιά με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, αφού μετά τη Μυτιλήνη θα πιάνει Χίο, τα δυο λιμάνια της Σάμου, Ικαρία, Μύκονο και Σύρο, δεν είναι και πολύ δελεαστικές, αλλά το αναφέρουμε για λόγους ενημέρωσης.
Στο Λαύριο το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ θα φθάνει σε έντεκα ώρες σε όλα τα δρομολόγια, αφού τα Ψαρά είναι πλέον εκτός.
Τέλος, μια σύγκριση στο κόστος μεταφοράς, χρειάζεται, αλλά μπορεί και να σας μπερδέψει, αφού το μετ’ επιστροφής εισιτήριο επιβάτη από και προς Καβάλα κοστίζει με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ 40 € (19,50 προς Καβάλα και 20,5 προς Λήμνο), ενώ με το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 33 € (16 προς Καβάλα και 17 προς Λήμνο). Τα πράγματα όμως αλλάζουν αν ο επιβάτης έχει και ΙΧ αυτοκίνητο (>4,25), γιατί τότε το μετ’ επιστροφής ταξίδι με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ κοστίζει 154 €, ενώ με το ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ο ναύλος κοστίζει 2 € παραπάνω αφού ανέρχεται στα 156€. Τέλος ο ναύλος για Μυτιλήνη ανέρχεται στα 24 € ενώ για Πειραιά – για όσους αρέσκονται στις κρουαζιέρες – θα πληρώσουν 55 €. Διευκρινίζουμε πως όλες οι τιμές εισιτηρίων αναφέρονται στην οικονομική θέση.
Καλά ταξίδια λοιπόν σε όλους μας και ελπίζουμε μετά την επίλυση του προβλήματος με το πλοίο, θα επιλυθούν και τα επί μέρους προβλήματα, όπως αυτό με τα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου.

e-nautilia.gr

ΈΚΤΑΚΤΟ δελτίο επιδείνωσης του καιρού


kataigides_akropoli_
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες σήμερα και από τα δυτικά.
Πιο αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη (25-09-2014) αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
2. Την Παρασκευή (26-09-2014) τα φαινόμενα της προηγουμένης παραγράφου θα επηρεάσουν αρχικά όλη την ηπειρωτική χώρα και βαθμιαία θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στα δυτικά.
3. Το Σάββατο (27-09-2014)
α) βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές θα εκδηλωθούν στη κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποραδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
β) στα ανατολικά θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι ( 8 με 9 μποφόρ) ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα (περίπου 8 με 10 βαθμούς).
γ) τα φαινόμενα σταδιακά θα ασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.



e-nautilia.gr

Πώς πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας- Οι επικρατέστερες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα ονόματα (φωτο)


Εξάρχεια, Πλάκα, Μετζ, Θησείο, Γκύζη … σε μια προσπάθεια καταμέτρησης των πυκνοκατοικημένων σήμερα περιοχών της πρωτεύουσας πολλά ονόματα έρχονται στο νου, αυτό που παραμένει ίσως άγνωστο είναι η αφορμή της κάθε ονοματοδοσίας.
Ποιος ήταν ο Έξαρχος και γιατί ο Γύζης μετονομάστηκε σε Γκύζης, βρέθηκε πράγματι κάποια πλάκα που έδωσε το όνομά της στην ομώνυμη περιοχή και ποιοι αέρηδες φυσούσαν στην Πλάκα; Αν και οι εκδοχές για κάποιες από αυτές είναι αρκετές και αμφιλεγόμενες σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας θα καταγράψουμε τις επικρατέστερες εξ αυτών.
Κλαυθμώνος
Τα επίσημα ονόματά της, στο πέρασμα των χρόνων, ήταν πολλά: Πλατεία Αισχύλου, Πλατεία Νομισματοκοπείου, Πλατεία 25ης Μαρτίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. Παρόλα αυτά η ανεπίσημη ονομασία της, που επικρατεί μέχρι και σήμερα ίσως αποτελεί μία από τις γνωστότερες ιστορίες ονοματοδοσίας. Την εποχή που η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ήταν άγνωστη λέξη, κάθε νέα κυβέρνηση συνήθιζε να απολύει τους προηγούμενους αντικαθιστώντας τους με νέους πιο έμπιστους… Έτσι σε κάθε αλλαγή, οι απολυμένοι ή αλλιώς Παυσανίες, περιφέρονταν στην γύρω περιοχή με κλαυθμούς και οδυρμούς με σκοπό την επαναπρόσληψή τους. Σε μια προσπάθεια περιγραφής της εν λόγω κατάστασης, ο δημοσιογράφος της Εστίας, Δημήτρης Καμπούρογλου, εμπνεύστηκε και έγραψε για πρώτη φορά το όνομα Πλατεία Κλαυθμώνος που από τότε συνοδεύει τόσο την πλατεία όσο και την περιοχή γύρω από αυτή.
Αιόλου – Αέρηδες
Όταν πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους έγινε η Αθήνα το 1905, ο πρώτος δρόμος που χαράχτηκε, ξεκινούσε από τους Αέρηδες, από το ηλιακό Ωρολόγιο του Κυρρήστου κάτω από την Ακρόπολη. Τα ανάγλυφα που υπάρχουν στις οκτώ μαρμάρινες πλευρές του, τα οποία απεικονίζουν τους οκτώ κύριους ανέμους που θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα, ώθησαν τους μελετητές της εποχής να υποθέσουν εσφαλμένα πως επρόκειτο για Αρχαίο Ναό του Αιόλου. Αν και η προέλευση τόσο του ηλιακού ρολογιού όσο και του ανεμολογίου που βρισκόταν απ’ έξω με τα χρόνια αποκαταστάθηκε, τα ονόματα Αέρηδες και Αιόλου διατηρήθηκαν, για την περιοχή και τον δρόμο αντίστοιχα μέχρι και σήμερα.
Σύνταγμα
Έως τις 3 Σεπτεμβρίου του σωτήριου έτους 1843, ήταν γνωστή με το όνομα πλατεία Ανακτόρων ενώ στο σχέδιο πόλεως αναφερόταν ως Πλατεία Θουκυδίδου. Παρόλα αυτά ο εξεγερμένος λαός- υποστηριζόμενος και από τον στρατό- που απαιτούσε «Σύνταγμα», βροντοφωνάζοντας τη μόνη αυτή λέξη έξω από το παλάτι του Όθωνα, αποτέλεσε την αιτία της ονομασίας της εν λόγω πλατείας και της γύρω περιοχής σε Συντάγματος.
Θησείο
Στο λόφο της αρχαίας αγοράς, χτίστηκε το 450 – 440 π. Χ. και διατηρείται μέχρι και σήμερα, ο ναός του Ηφαίστου. Παλαιότερα βέβαια ο ναός αυτός, της βορειοδυτικής πλευράς της Αρχαίας Αγοράς, είχε λανθασμένα ονομαστεί «Θησείο» λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων στις μετώπες του, που σχετίστηκαν με τους άθλους του Θησέα.
Θησείο παρόλα αυτά υπήρξε.Ήταν ένα ιερό που κτίσθηκε το 471-468 π.Χ. για να ταφούν τα οστά του θρυλικού βασιλιά της πόλης, Θησέα, που ο Κίμων έφερε από τη Σκύρο.Αν και η ονομασία του ναού αποκαταστάθηκε, η περιοχή διατήρησε την τότε ονομασία της.
Ζωγράφου
Οι μεγάλες εκτάσεις που διέθετε στην περιοχή ο Ιωάννης Ζωγράφος φαίνεται πως έδωσαν το όνομα του στην περιοχή αυτή. Ο Ζωγράφος, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, μοίρασε και πούλησε σε 100 οικογένειες, τμήματα από τα κτήματά του που συνέστησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα την κοινότητα Ζωγράφου. Οι τότε αναφορές κάνουν λόγο για κατοίκους που διαμένουν στα κτήματα του Ζωγράφου και παρόλο που οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των κτημάτων έχουν διαφοροποιηθεί, η περιοχή ακόμη και σήμερα φέρει το όνομά του.
Ψυρρή
Η ονομασία της περιοχής φαίνεται να προέρχεται από τα μεσαιωνικά χρόνια, από το επώνυμο Ψυρής, που έφερε κάποιος Αθηναίος, ο οποίος είχε κτίσει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χώρο περίπου της σημερινής πλατείας Ηρώων. Η εκκλησία κατεδαφίστηκε, μαζί με άλλες μεσαιωνικές εκκλησίες των Αθηνών, το επώνυμο όμως Ψυρής, το οποίο σημαίνει Ψαριανός- καταγόμενος από το νησί Ψαρά- διατηρήθηκε ονοματοθετώντας την περιοχή. Βέβαια σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η περιοχή πήρε το όνομά της από την αρβανίτικης προέλευσης λέξη ψερι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει χώρος που μαζεύονται οκνηροί, υποδεικνύοντας έτσι τους κουτσαβάκηδες που συγκεντρώνονταν στην περιοχή.
Βαρβάκειος
Στα Ψαρά και στην Ήπειρο ζει ένα είδος γερακιού, με διαπεραστικό βλέμμα, το όποιο φέρει το όνομα «βαρβάκης». Παρομοιάζοντας οι συμμαθητές του το βλέμμα του γερακιού με αυτό του Ιωάννη Λεοντίδη, του έδωσαν το παρατσούκλι «βαρβάκη». Ο Λεοντίδης, πλοίαρχος, καταδρομέας κατά τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο του 1770 και κατόπιν αυλικός σύμβουλος στην αυλή της Αικατερίνης της Ρωσίας, επιδόθηκε σε κοινωφελή έργα στην Ελλάδα και στη Ρωσία και δώρισε με τη διαθήκη του το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος, για την ίδρυση μεταξύ άλλων του Βαρβάκειου Λυκείου. Το νεοκλασικό κτίριο του λυκείου ανεγέρθηκε το 1859, απέναντι από την Αγορά της οδού Αθηνάς, κάηκε το 1944 στα Δεκεμβριανά και κατεδαφίστηκε το 1956. Το μόνο που απέμεινε από αυτό είναι η αγορά απέναντί του που διατήρησε μέχρι και σήμερα το όνομά του.
Πλάκα
Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο του Δ. Καμπούρογλου «Αι παλαιαί Αθήναι» στο σημείο που τέμνονταν οι οδοί Αδριανού και Τριπόδων υπήρχε τοποθετημένη στο έδαφος μια λευκή πλάκα μεγάλων διαστάσεων, η οποία και αποτέλεσε την ανάδοχο της ονομασίας της τοποθεσίας.
«Αλλά διατί Πλάκα; Εις το σημείον κατά το οποίον σήμερον η οδός Κυδαθηναίων τέμνεται δια των οδών Αδριανού και Τριπόδων υπήρχε στερεώς τοποθετημένη επί του εδάφους λευκωτάτη τις και μεγάλων διαστάσεων πλάξ. Ιδού η ανάδοχος ονομασία της τοποθεσίας».
Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν αυτή την εκδοχή θεωρώντας επικρατέστερη εκείνη της αρβανίτικης λέξης «πλιάκα», που σημαίνει παλιό, αρχαίο ή και γιαγιά. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή λοιπόν, οι αρβανίτες και οι λοιποί μουσουλμάνοι μισθοφόροι, που εγκαταστάθηκαν τον 16ο αιωνα στην μέχρι τότε εγκαταλειμμένη περιοχή της Πλάκας, συνήθιζαν να την χαρακτηρίζουν ως παλιά Αθήνα, χρησιμοποιώντας το όνομα Πλιάκα που σιγά-σιγά μετατράπηκε στο σημερινό Πλάκα.
Γκύζη
Το 1901, το μικρό κάθετο δρομάκι στην Αλεξάνδρας πήρε το όνομα Γκύζη από τον μεγάλο ζωγράφο από την Τήνο Νικόλαο Γύζη. Η παράφραση του ονόματος του Γύζη σε Γκύζη οφείλεται στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ζωγράφου , κατά την περίοδο που διέμενε στην Γερμανία, όπου εξαιτίας των λατινικών χαρακτήρων από Γύζης μετατράπηκε σε Γκύζης. Όταν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να τον τιμήσει μετά θάνατον επέλεξε την λανθασμένη εκφορά του ονόματος του κι έτσι η περιοχή που πήρε το όνομα του δρόμου εξακολούθησε να λέγεται Γκύζη.
Γουδή
Σε αναγνώριση της προσφοράς στον επαναστατικό αγώνα του 1821, της οικογένειας Γουδή των Σπετσών, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αποφάσισε να της παραχωρήσει εκτάσεις που κάλυπταν την σημερινή ομώνυμη περιοχή και άλλα τμήματα του Παπάγου και του Χολαργού. Έτσι η περιοχή βαφτίστηκε από τα «κτήματα του Γουδή» μόνο που για αρκετά χρόνια λόγω παρήχησης με το μαγειρικό σκεύος, από Γουδή μετατράπηκε σε Γουδί. Μετά από έρευνα κατοίκου της περιοχής τα αποτελέσματα της οποίας κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του ονόματος Γουδί με το σωστό Γουδή.
Αλεξάνδρας
Η γνωστή αθηναϊκή λεωφόρος, πήρε την ονομασία της από την ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, κόρη του Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, μετά τον πρόωρο θάνατό της. Η Αλεξάνδρα που παντρεύτηκε το 1889 τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς, γιο του τσάρου Αλεξάνδρου Γ’, πέθανε τρία χρόνια αργότερα, κατά τον δεύτερο τοκετό της. Έτσι το 1891 ο εξοχικός χωματόδρομος , που ένωνε την λεωφόρο Πατησίων με τους Αμπελόκηπους, αφού το Πεδίον του Άρεως δημιουργήθηκε πολύ αργότερα(1934), πήρε το όνομα της αδικοχαμένης πριγκίπισσας.
Ιερά Οδός
Η Ιερά Οδός ήταν ο δρόμος που διέσχιζε –για 22 χιλιόμετρα– η πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων. Ξεκινούσε από το Ιερό της Ελευσίνας και κατέληγε στην Ιερά Πύλη των Αθηνών, ερείπια της οποίας σώζονται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, εκεί που καταλήγει και η σημερινή Ιερά Οδός. Αν και για ένα διάστημα, ο δρόμος μετονομάστηκε σε δρόμος του Μωρηά, όταν χαράχθηκε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας, από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ, στις αρχές του 19ου αιώνα, ξαναπήρε την αρχαία του ονομασία, αποτελώντας μέχρι και σήμερα ένα από τα λίγα ονόματα που άντεξαν στην Ιστορία, χωρίς να παραποιηθούν ή να «μετακινηθούν» γεωγραφικά.
Μετς
Το 1872 ο Κάρολος Φιξ , γιος του Ιωάννη Φιξ, ιδρυτή της γνωστής ζυθοποιϊας, άνοιξε στην περιοχή που εκτεινόταν γύρω από τον λόφο του Λογγίνου, την μπυραρία Μετς που αργότερα μετατράπηκε σε καφέ αμάν, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η έμπνευση για την ονομασία της τότε μπυραρίας Μετς, φαίνεται πως προήλθε από την γαλλική πόλη Metz, εκεί όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του γαλλο-πρωσικού πολέμου το 1871.
Φιλοθέη
Η ιστορία της Φιλοθέης ξεκινά από τη δεκαετία του 1920, όταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επέλεξε την περιοχή για να δημιουργήσει έναν οικισμό για να κατοικήσουν οι υπάλληλοί της. Το 1929, με την ίδρυση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης, προτάθηκε η κοινότητα να ονομαστεί Νέα Αλεξάνδρεια. Όμως κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε η κρύπτη όπου είχε καταφύγει και εξέπνευσε η Αγία Φιλοθέη κι έτσι προς τιμήν της, μετονομάστηκε σε κοινότητα Φιλοθέη.
Ψυχικό
Αν και αρκετές οι εκδοχές σύμφωνα με τις οποίες η περιοχή του Ψυχικού ονομάστηκε έτσι, θα αναφέρουμε τις επικρατέστερες. Μια παράδοση αναφέρει ότι στο σημείο αυτό στάθηκε να ανασάνει ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδη που φτάνοντας ανήγγειλε στους Αθηναίους το περίφημο «νενικήκαμεν» και στη συνέχεια ξεψύχησε…. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η ονομασία προήλθε από το πηγάδι που άνοιξε εκεί η Αγία Φιλοθέη κατά το 16ο αιώνα, για να ξεδιψούν οι διαβάτες και οι γύρω αγρότες, ενώ σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή η περιοχή πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι που είχε όμως ανοιχτεί στη νότια πλευρά του Γηροκομείου από τους ιδιοκτήτες του, το οποίο και καταργήθηκε το 19ο αιώνα, κατά τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του κεντρικού αγωγού του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Εξάρχεια
Επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία των Εξαρχείων είναι αυτή που θέλει τον Έξαρχο, έναν Ηπειρώτη κάτοικο της περιοχής να διατηρεί το ξακουστό μπακάλικό του στη γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Από το επίθετό του βαφτίστηκε η γειτονιά του, αρχικά προφορικά και εν συνεχεία και επίσημα.
Χαλάνδρι
Η περιοχή που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φλύα, συνώνυμο της εύκαρπης γης, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή μετονομάστηκε σε Χαλανδρί χάρη στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά Μπέη στον οποίο άνηκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία. Άλλοι πάλι θέλουν την λέξη να προέρχεται από τις λέξεις «χαλάν»+ «ντερέ» όπου ντερές ήταν ο αγάς που διοικούσε επί τουρκοκρατίας το χαλάν, δηλαδή το ρέμα.
Βέβαια υπάρχει και η θεωρία πως το Χαλάνδρι ονομάστηκε έτσι επειδή διέθετε χίλιους άνδρες (Χιλιάνδριον Χαλάνδριον) αλλά και εκείνη που θέλει το Χαλάνδρι να προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «χαλούνδρα» που σημαίνει περιβόλι, απεικονίζοντας τα περιβόλια που παλαιότερα, με τη συμβολή του ρέματος, κατέκλυζαν την περιοχή.
Πηγή: newsbeast.gr

aftodioikisi.gr

Αυξήσεις στους ένστολους από τον Νοέμβριο- Η τελική ρύθμιση για τους μισθούς & τα αναδρομικά


Στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου θα περάσουν οι αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων, για να καλυφθεί τμήμα των απωλειών από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Οι περικοπές αυτές έγιναν στα ειδικά μισθολόγια τον Ιούλιο του 2012 με τον νόμο 4046/2012.
Σύμφωνα με το Έθνος, το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα λάβουν στην παρούσα φάση το 50% του μηνιαίου ποσού που «κόπηκε» πριν από δύο χρόνια, καθώς, όπως έχει εξαγγελθεί, η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών τους στα προ περικοπών επίπεδα θα γίνει σταδιακά.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις συντάξεις η αναπροσαρμογή θα ξεκινήσει από 1η Νοεμβρίου και θα κυμανθεί από 1% ως 13%. Οι «αυξήσεις» θα κινηθούν ανάλογα με τον βαθμό του κάθε στρατιωτικού (από 4 ως και 232 ευρώ το μήνα).
Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά τα ποσά θα κυμανθούν από 104 ευρώ ως και 6.000 και θα καταβληθούν μέχρι το 2016.
Πώς διαμορφώνονται οι μηνιαίες αυξήσεις:
  • Δεκανέας 7 ευρώ το μήνα
  • Επιλοχίας 15 ευρώ το μήνα
  • Αρχιλοχίας 20 ευρώ το μήνα
  • Ανθυπαστπιστής 20 ευρώ το μήνα
  • Ανθυπολοχαγός 12 ευρώ το μήνα
  • Υπολοχαγός 31 ευρώ το μήνα
  • Λοχαγός 44 ευρώ το μήνα
  • Ταγματάρχης 50 ευρώ το μήνα
  • Αντισυνταγματάρχης 59 ευρώ το μήνα
  • Συνταγματάρχης 75 ευρώ το μήνα
  • Ταξίαρχος 99 ευρώ το μήνα
  • Υποστράτηγος 113 ευρώ το μήνα
  • Αντιστράτηγος 137 ευρώ το μήνα




aftodioikisi.gr

Μπαράζ αιτήσεων για πρόωρη σύνταξη- Ποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό τρομάζουν τους εργαζομένους


Άρον άρον επιχειρούν να βγουν στη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, εξαιτίας των επερχόμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό οι οποίες και θα γίνουν μέσα στο 2015.
Στα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφεται μπαράζ αιτήσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από το χώρο της δημόσιας διοίκησης φέτος θα αποχωρήσουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα στα υπόλοιπα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.
Ειδικότερα οι αλλαγές που φοβίζουν τους εργαζόμενους και επιχειρούν να προλάβουν είναι αρχικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών.
Επίσης, η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία), είναι κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται.
Όπως επίσης, η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση ώς και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.


aftodioikisi.gr

Τι αλλάζει για προσλήψεις, μετατάξεις «διαθέσιμων», γονικές άδειες, αναγνώριση προϋπηρεσίας υπαλλήλων


Αλλαγές στις προσλήψεις συμβασιούχων, στις διαδικασίες μετάταξης/μεταφοράς υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και στις γονικές άδειες και τις διευκολύνσεις προς γονείς-υπαλλήλους, επέρχονται με διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης προϋπηρεσίας σε υπαλλήλους ΚΕΠ.
Συγκεκριμένα:
1)      Στο άρθρο 20 ορίζεται ότι η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου πρέπει να γίνει μέσα σε πέντε μήνες από τη σχετική απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής.
2)      Σύμφωνα με το άρθρο 21 η διαθεσιμότητα λήγει για έναν υπάλληλο όταν αναλαμβάνει υπηρεσία στο νέο φορέα μέσω μετάταξης/μεταφοράς. Μέχρι τότε ο φορέας προέλευσης υποχρεούται να του καταβάλει το 75% του μισθού
3)      Σύμφωνα με το άρθρο 22 αλλάζει η διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων/μεταφορών προσωπικού. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι έχουν προτεραιότητα, επιτρέπεται η υποβολή ένστασης στο ΑΣΕΠ κατά των προσωρινών πινάκων αλλά εντός προθεσμίας 10 ημερών αντί ενός μήνα
4)      Με το άρθρο 24 δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους ΚΕΠ να αναγνωρίσουν μέχρι εφτά έτη προϋπηρεσίας
5)      Με το άρθρο 25 τροποποιούνται διατάξεις για γονικές άδειες φυσικών, θετών ή ανάδοχων γονέων, ενώ παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους υπαλλήλους-γονείς όταν πρόκειται για νοσηλεία ή ανατροφή τέκνου
6)     Με το άρθρο 26 επεκτείνεται η μείωση ωραρίου και σε υπαλλήλους-γονείς παιδιών έως 15 ετών με διαβήτη με ποσοστό αναπηρία άνω του 50% και με σύζυγο με ποσοστό αναπηρία άνω του 67% αντί για το ισχύον 100%
7)  Με το άρθρο 32 του απαγορεύεται ο διορισμός ή πρόσληψη στις δημόσιες υπηρεσίες, μονίμου προσωπικού, ή με σύμβαση αορίστου χρόνου, ή ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ανανέωσης της σχέσης εργασίας του, εφόσον στον οικείο φορέα δεν υφίσταται κενή οργανική θέση. Κατ” εξαίρεση μόνο, επιτρέπεται κάτι τέτοιο σε προσωποπαγή θέση, αποκλειστικά στις ρητά οριζόμενες περιπτώσεις (π.χ. συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστική απόφαση, διορισμός αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).


aftodioikisi.gr

Πείτε “αντίο” στην πρεσβυωπία- Τεχνική αποκατάστασης από το Πανεπιστήμιο Θράκης


Περισσότερα από 110 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών είπαν οριστικά “αντίο” στα γυαλιά, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης της πρεσβυωπίας που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας Γεώργιο Λαμπίρη και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.
“Το σύνολο των ασθενών μας, εντός δύο ωρών μετά το χειρουργείο είχε επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ εντός 48 ωρών μπορούσε να επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς χωρίς να έχει ανάγκη τη χρήση διορθωτικών γυαλιών” ανέφερε ο κ. Λαμπίρης.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με χρήση λέιζερ σε άτομα ηλικίας μέχρι 50 ετών, ενώ στους άνω των 50 γίνεται με αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών. Η συγκεκριμένη τεχνική υπόσχεται όχι μόνο καλή αλλά και ποιοτική όραση.
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής χειρουργικής τεχνικής που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2014 στο επίσημο περιοδικό της Αμερικάνικης Ένωσης Χειρουργών-Οφθαλμιάτρων Διαθλαστικής Χειρουργικής & Καταρράκτη (Journal of Cataract & Refractive Surgery). Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα σε ποσοστό άνω του 90% οι ασθενείς μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους χωρίς τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή άλλων βοηθητικών μέσων όπως είναι οι φακοί επαφής. Η ολιστική αυτή προσέγγιση της πρεσβυωπίας και τα πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών που χειρουργήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, είχε σαν αποτέλεσμα να περιγραφεί εκτενώς και να προταθεί ως πρωτοποριακή μέθοδος, στο τελευταίο τεύχος της Επιστημονικής Επιθεώρησης των Χειρουργών-Οφθαλμιάτρων Ηνωμένων Πολιτειών (Ocular Surgery News, US edition).
Τι είναι η πρεσβυωπία
Όπως είναι γνωστό η πρεσβυωπία προσβάλλει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού μετά την ηλικία των 45 ετών. Σχετίζεται με τη γήρανση του οπτικού συστήματος η οποία εκδηλώνεται με τη σταδιακή αδυναμία να εστιάζει ο άνθρωπος σε κοντινά αντικείμενα. Οι άνθρωποι με πρεσβυωπία διαμαρτύρονται ότι εμφανίζουν σημαντική δυσκολία ή αδυναμία να διαβάσουν χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, ένα βιβλίο, να χειριστούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να πληκτρολογήσουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι δυσκολίες για το άτομο εντείνονται όταν συνυπάρχουν κάποιο ή κάποια από τα συνηθισμένα διαθλαστικά σφάλματα, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η υπερμετρωπία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βασικός στόχος της ερευνητικής ομάδας του κ Λαμπίρη ήταν να αναπτυχθεί μια συνολική χειρουργική λύση για τον ασθενή με πρεσβυωπία που θα του προσφέρει ποιοτική όραση χωρίς γυαλιά τόσο για τις μακρινές όσο και για τις κοντινές του δραστηριότητες, επανακαθορίζοντας χειρουργικά τους οπτικούς ρόλους των δύο οφθαλμών και βοηθώντας τους να καλύψουν τις λειτουργικές τους αδυναμίες που εμφανίζονται με την έλευση της πρεσβυωπίας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας επέφεραν έκπτωση της μακρινής όρασης και είχαν ως συνέπεια την πτώση της ποιότητας της όρασης.
“Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να προσφέρουμε μια αξιόπιστη λύση στο σύγχρονο εργαζόμενο άνθρωπο ο οποίος χρειάζεται μια ξεκούραστη και αποτελεσματική όραση τόσο στη βραδινή οδήγηση όσο και στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ταμπλέτας ή κινητού τηλεφώνου. Θέλαμε να τον απαλλάξουμε από το άγχος να έχει πάντα μαζί του ένα ή δύο ζευγάρια γυαλιά, από το να νιώθει ακαθόριστους πονοκεφάλους όταν διαβάζει ή γράφει και κυρίως από το να αισθάνεται μειονεκτικά όταν αδυνατεί να προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του λόγω της όρασής του. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, προσεγγίσαμε συνολικά τον ασθενή, κατανοήσαμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του, και, αντιμετωπίσαμε μαζί με την πρεσβυωπία και το σύνολο των διαθλαστικών ζητημάτων του όπως ήταν η μυωπία, ο αστιγματισμός, ή η υπερμετρωπία. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο γιατί ενώ σε νεανικές ηλικίες, μικροί βαθμοί μυωπίας ή αστιγματισμού δε δημιουργούν καμιά ενόχληση στο άτομο, σε μέσες ηλικίες που εμφανίζεται και η πρεσβυωπία επιφέρουν σημαντική έκπτωση στην οπτική ικανότητα”, εξηγεί ο κ. Λαμπίρης και προσθέτει: “Πέρα από τα εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα της χειρουργικής μας πρότασης, ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης των ασθενών μας οφείλεται στο γεγονός ότι ενσυνείδητα αποφύγαμε οποιαδήποτε σημαντική ταλαιπωρία τους τόσο κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου όσο και κατά τη διάρκεια της επέμβασης”.


aftodioikisi.gr