Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΕΣΥ


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την λειτουργία του ΕΣΥ. Αναγκαία μία συμφωνία με τους εταίρους, τόνισε

«Το μνημονιακό σχέδιο ηττήθηκε στις εκλογές. Ζούμε μια δύσκολη επώδυνη πορεία μετάβασης σε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που βάζει πάνω από όλα τις ανθρώπινες ανάγκες. Αυτό διεκδικεί η κυβέρνηση με σοβαρότητα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή επίκαιρη ερώτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου και του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα.
Παράλληλα, χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΣΥ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, διαφορετικά τους τελευταίους μήνες θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα».
«Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Το ΕΣΥ είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε κατάσταση διάλυσης και όλα αυτά οδηγούν σε λειτουργικό μπλακ άουτ.. Η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το σύστημα υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι τεράστια και κραυγαλέα τα ελλείμματα στο κοινωνικό κράτος, η κρίση σοβεί, γι αυτό έχουμε το ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επιχείρημα, για να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία έντιμη και αξιοπρεπή για τη χώρα. Αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους».
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση και βάζει πλάτη στον αγώνα που κάνει, για να πάρουν τέλος τα μνημονιακά μέτρα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα που θα μειώσει ακόμα περισσότερα τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δεν υπάρχει προοπτική να ανακτήσουν τις απώλειες των πέντε τελευταίων ετών της κρίσης.
«Χωρίς πολιτική ρήξη, έξοδο από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει μέλλον. Δεν μπορείς διαφορετικά να ξεδοντιάσεις τον λύκο» υποστήριξε ο κ. Τάσσος.
Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

17.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Από αύριο ξεκινάει να δίνεται το μηνιαίο επίδομα στέγασης, που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 220 ευρώ και, σε πρώτη φάση, αφορά μόνο 1073 άτομα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος στέγασης και επανένταξης και κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Τα 500 άτομα βρίσκονται στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη και 420 σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη.

Όπως είπε η κ. Φωτίου, χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας,που πρέπει να γίνει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος, που συνεχώς γίνεται και πιο δραματικό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ήδη υπάρχει μισό εκατομμύριο πολιτών με κόκκινα δάνεια.

«Παρά την ηρωϊκή προσπάθεια που γίνεται από τις υπηρεσίες, τα πράγματα δεν προχωράνε. Είναι απίστευτες οι ελλείψεις που υπάρχουν, είτε οικονομικές, είτε σε επίπεδο δομών στα θέματα περίθαλψης», τόνισε η κ. Φωτίου.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής συνολικά οι άστεγοι φθάνουν στους 17.720, ανάμεσα τους και πολλοί που κοιμούνται ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο τους.

Ακόμα, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, θα υπάρχει πλήρης και ακριβής εικόνα, ποιοι θα επωφεληθούν από αυτούς που έκαναν αιτήσεις μέχρι τις 30 Μαϊου, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία και ζήτησαν να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κα Φωτίου, έχουν κατατεθεί 300.000 αιτήσεις και, όπως τόνισε, «το τραγικό είναι πως τα 140.000 άτομα ζητούν ρεύμα, ενώ 297.00 ζητούν σίτιση».

«Επιδότηση στέγης ζήτησαν 90.000 άτομα. Ωστόσο, θα δοθεί ένα επίδομα ενοικίου που θα κυμαίνεται από 70 ευρώ - 220 ευρώ μηνιαίως σε 30.000 οικογένειες, δηλαδή μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων θα είναι δυνατό σε πρώτη φάση να καλυφθεί», σημείωσε.

Ακόμα η κα Φωτίου επεσήμανε ότι επιταχύνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ με κονδύλια ύψους 135 εκατ. ευρώ και αφορά τη σίτιση, ενώ έχουν δοθεί οι κάρτες ασφάλισης σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες ώστε να έχουν άμεσα πρόσβαση στο σύστημα υγείας και παράλληλα εξετάζεται και η κάρτα διαδρομών για ανέργους.

Μέσα στα σχέδια του υπουργείου, όπως ανέφερε, είναι και η αξιοποίηση 240 κτιρίων που είναι αυτή τη στιγμή αναξιοποίητα στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα, διερευνά το νομικό πλαίσιο ώστε να ανταποκριθεί στις οικειοθελείς προσφορές που γίνονται από πολίτες που θέλουν να παραχωρήσουν είτε σπίτια είτε πολυκατοικίες για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης έκανε λόγο για «άθλιους της σημερινής Ελλάδας, με νεοάστεγους να κοιμούνται στους δρόμους με μια κουβέρτα», και τόνισε ότι «η εικόνα αυτή είναι εικόνα απόλυτης εξαθλίωσης».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής, για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου για τη χώρα προβλήματος.

811 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ




Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα καθορίστηκε ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016.
Με βάση την απόφαση πρόκειται να εισαχθούν 528 Πλοίαρχοι και 283 Μηχανικοί (συνολικά 811 σπουδαστές), οι οποίοι κατανέμονται 
701 σπουδαστές (456 Πλοίαρχοι & 245 Μηχανικοί) οι οποίοι θα προέρχονται σε ποσοστό 70%, από εισακτέους μέσω πανελλήνιων εξετάσεων και, σε ποσοστό 30%, από απόφοιτους Γενικών & Επαγγελματικών Λυκείων με θαλάσσια εμπειρία.
110 σπουδαστές (72 Πλοίαρχοι & 38 Μηχανικοί), οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/06/stous-811-oi-spoudastes-pou-tha-eisachthoun-stis-akadhmies-emporikou-nautikou/#sthash.OVvqfxQC.dpuf

ΘΕΩΝΑΣ :ΑΜΕΣΗΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ



«Οι συντάξεις κατά το διάστημα που βρίσκομαι στην διοίκηση του ΙΚΑ, από τον περασμένο Φεβρουάριο, ουδέποτε είχαν πρόβλημα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις συντάξεις του Ιούνιου», δήλωσε σήμερα ο νέος διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Θεωνάς, ο οποίος παρέστη στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
 
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ, ο Γιάννης Θεωνάς είπε ότι 125.000 οφειλέτες του ΙΚΑ εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 
Σχετικά με την λειτουργία του ΙΚΑ, ο Γιάννης Θεωνάς τόνισε πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην καθυστέρηση της απόδοσης των συντάξεων, ειδικά στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.
 
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί μόνον εάν δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πλήρη μηχανοργάνωση του Ιδρύματος, και στην ψηφιοποίηση όλης της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος του ως νέος διοικητής του ΙΚΑ, και γι” αυτό έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. - See more at: http://arouraios.gr/2015/06/giannhs-theonas-amesh-proteraiothta-h-plirhs-mhchanografhsh-tou-ika/#sthash.en4awuSl.dpuf

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ



Με έναν άσχημο επίλογο φάνηκε να κλείνει σήμερα το θέμα της αποκατάστασης της οικίας του σπουδαίου λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη, καθώς το συγκεκριμένο σπίτι στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας κατεδαφίστηκε. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Αλμωπίας το σπίτι κατεδαφίστηκε με πρωτοβουλία των κληρονόμων.
Το θέμα ξεκίνησε το 1985, οπότε εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτήριζε το σπίτι ως διατηρητέο. Αρχικά φάνηκε να υπάρχει κινητικότητα για τη διάσωση του κτίσματος στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος λογοτέχνης. Στη συνέχεια οι διαδικασίες "χάθηκαν" ανάμεσα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από δήμους σε νομαρχίες και περιφέρειες και ξανά στους δήμους που προέκυψαν από τις συνενώσεις του "Καλλικράτη". 
Πριν από τρία χρόνια προέκυψε το ζήτημα της παραχώρησης του ακινήτου από τους κληρονόμους στο δήμο. Ο δήμος υποστήριζε ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί τη δωρεά, ωστόσο μία μερίδα των κληρονόμων ζητούσε ως αντάλλαγμα κάποιο άλλο οικόπεδο και μία άλλη διαβεβαίωνε ότι προτίθεται να δωρήσει το ακίνητο χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το σπίτι υφίστατο τη φθορά του χρόνου ενώ σύμφωνα με κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής "φιλοξενούσε" ακόμη και τοξικομανείς. 

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κατεδάφιση, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος επισημαίνει: "Δυστυχώς ως πολιτεία δεν καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να διαφυλάξουμε αυτό το σύγχρονο μνημείο πολιτισμού. Με την συγκατάθεση των κληρονόμων του μεγάλου λογοτέχνη, αφήσαμε ως κοινωνία τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός και δεν πρέπει να νιώθουμε καθόλου περήφανοι γι' αυτό, αντίθετα θα πρέπει να μας προβληματίσει. Εμείς ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα, διαβουλευτήκαμε με τους εμπλεκόμενους, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά. Οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα εξετάσουν όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα". 
Τη λύπη του για το γεγονός εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλάτανου "Μενέλαος Λουντέμης", Φώτης Αραμπατζής, επισημαίνοντας ότι το κτίριο έφτασε πλέον σε σημείο που δεν ήταν επισκευάσιμο ενώ κρίθηκε κατεδαφιστέο πριν από δύο μήνες. 
Τη θλίψη της για την κατεδάφιση του σπιτιού εκφράζει μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ και η δισεγγονή του Μενέλαου Λουντέμη, δικηγόρος και εκπρόσωπος των κληρονόμων Μαρία Σταυρίδου που είχε δηλώσει προ ετών ότι οι συγγενείς της από την πλευρά της προγιαγιάς της, Ζαφειρώς, δεν επιθυμούσαν κανένα αντάλλαγμα σε περίπτωση δωρεάς του ακινήτου στο δήμο. 
Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις στο μέλλον καθώς όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αφού κατεδαφιστεί το οίκημα θα πρέπει μέσα σε τρία χρόνια να οικοδομηθεί και πάλι από τους κληρονόμους με την ίδια εξωτερική όψη. Επί του θέματος αυτού, ο κ. Μπίνος, διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά των κληρονόμων, ο δήμος θα πρέπει να οικοδομήσει το κτίριο με την ίδια εξωτερική αρχιτεκτονική χρεώνοντας το κόστος σε αυτούς.

1,9 ΔΙΣ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ



Mε αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των «κόκκινων» λογαριασμών, αλλά και πολλαπλούς ελέγχους που θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος SAP σκοπεύει η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει το εντεινόμενο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που πλησιάζουν απειλητικά τα 1,9 δισ. ευρώ ή περίπου στο 1/3 του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο, ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ αφορά σε οφειλές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ, ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διευθετήσει ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στους δανειστές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, η νέα ηγεσία της εταιρείας θα εισηγηθεί συγκεκριμένη πρόταση με αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα νοικοκυριά -οι οποίες σήμερα φθάνουν ακόμα και στις 40 για ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών- αλλά και μείωση της προκαταβολής που πρέπει να πληρώσει ο οφειλέτης, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση από το 20% του συνολικού χρέους που είναι σήμερα.
Η νέα πρόταση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πιο αποτελεσματική και αποδοτική εκδοχή του υφιστάμενου προγράμματος διακανονισμών που εφαρμόζει η ΔΕΗ, το οποίο «χωρίζει» τους οφειλέτες σε έξι κατηγορίες ανάλογα με τη συνέπειά τους.
Ταυτόχρονα όμως αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τους κακοπληρωτές και τους κατά σύστημα «μπαταχτσήδες», μέσω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος SAP που τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες, αντικαθιστώντας το σύστημα «Ερμής» για την έκδοση των λογαριασμών.
Με το νέο σύστημα θα διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η κατανάλωση ρεύματος με τα τετραγωνικά του ακινήτου και το ύψος οφειλής και θα ελέγχεται η συμπεριφορά του πελάτη, αν δηλαδή καταναλώνει περισσότερα ή λιγότερα από τότε που σταμάτησε να πληρώνει τον λογαριασμό. Στόχος είναι να μπορέσει η ΔΕΗ να διαχωρίσει, κατά το δυνατόν, αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν, από εκείνους που πραγματικά δεν έχουν.
Οταν διαπιστώνεται ότι ο πελάτης είναι... απλώς κακοπληρωτής, τότε η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή ρεύματος. Τον τελευταίο καιρό η επιχείρηση έχει διενεργήσει αρκετούς ελέγχους και έχει αποκόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές κατοικίες στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής καθώς και σε πολλές επιχειρήσεις, καφετέριες, ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ, καθώς έχουν συρρικνώσει τη ρευστότητά της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης έχει ζητήσει να αρθεί η υποχρέωση της ΔΕΗ να καταβάλει το ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ, που αντιστοιχεί στους λογαριασμούς εκείνους που δεν έχουν εξοφληθεί.

ΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS




Την κλήση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή για το σκάνδαλο της Siemens αποφάσισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τη βουλευτή τηςΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη να διαχωρίζει τη θέση της από τους άλλους βουλευτές του κόμματός της (Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Τραγάκη) και να συμφωνεί με την κλήση του.
Σημειώνεται πως όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, τάχθηκαν υπέρ της κλήσης του Γ. Στουρνάρα με 14 υπέρ, 2 κατά (Γ. Τραγάκης, Χ. Αθανασίου) και 1 παρών (Β. Μεϊμαράκης).