Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΜΣΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Λάθη, παραλείψεις αλλά και πολιτικοί συμβιβασμοί. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα μελανά σημεία της πολιτικής που φαίνεται να ακολούθησε ο Πολ Τόμσεν στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα οποία τίθενται στο μικροσκόπιο ερευνητών.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ προτίθεται να βάλει στο μικροσκόπιο τον Πολ Τόμσεν, διερευνώντας λάθη, παραλείψεις αλλά και πολιτικούς συμβιβασμούς που ενδεχομένως έγιναν από το 2010 έως σήμερα στην Ελλάδα
Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - IEO) του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την απολογιστική του έκθεση, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε λανθασμένους χειρισμούς που ενδεχομένως έγιναν από το 2010 έως σήμερα. Σε αρκετές περιπτώσεις στελέχη της κυβέρνησης είχαν επισημάνει την άκαμπτη στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σε διάφορα θέματα προς διαπραγμάτευση (απολύσεις, ασφαλιστικό, μισθοί, συντάξεις), ακόμα και όταν οι εκτιμήσεις και τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν ότι θα μπορούσαν να μην ενεργοποιηθούν σκληρά μέτρα στο πλαίσιο υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να κληθεί για να δώσει διευκρινίσεις, ενώ για τη στάση και τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά θα ερωτηθούν και στελέχη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Στο μικροσκόπιο και η έκθεση του 2013

Ενδεικτική των προθέσεων του ΙΕΟ είναι η σαφής διαφοροποίησή του από την έκθεση αξιολόγησης που είχε καταρτίσει το ΔΝΤ τον Μάιο του 2013 αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του πρώτου προγράμματος της Ελλάδας.

Η έκθεση αυτή ήταν αρκετά… επιεικής, αναγνωρίζοντας ελάχιστα λάθη στον παγκόσμιο οικονομικό οργανισμό. Ειδικότερα, η ευθύνη για την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαροί τριγμοί στην ευρωζώνη- αποδόθηκε στους Ευρωπαίους και στην απροθυμία τους να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης και του ελληνικού προβλήματος.

«Αν και μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ» ανέφερε η έκθεση του Μαΐου, ενώ όσον αφορά τα προβλήματα που εντοπίζονται στη χώρα, αυτά έχουν να κάνουν με την «αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ευρύτερα του δημοσίου τομέα (απολύσεις, κινητικότητα)».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα έργα και οι ημέρες του τέως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, καθώς και του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Μάρεκ Μπέλκα, που σύμφωνα με τότε στελέχη του οργανισμού υπαναχώρησαν στις ευρωπαϊκές πιέσεις κατά τη συνομολόγηση του πρώτου ελληνικού προγράμματος.

zougla.gr

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Απορρίπτεται από τη ΔΗΜΑΡ το νέο πρωθυπουργικό κάλεσμα για συναίνεση.
Σε σχόλιό της η Αγίου Κωνσταντίνου τονίζει ότι «η ΔΗΜΑΡ με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων της έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να συνεχισθούν οι πολιτικές που εγκλωβίζουν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει παράταση αυτών ακριβώς των αδιέξοδων πολιτικών. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».
Το protothema.gr αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού είχε ζητήσει την τοποθέτηση συνεργατών του κ. Κουβέλη οι οποίοι ανέφεραν: «Παράταση της κυβερνητικής θητείας σημαίνει παράταση αυτής της πολιτικής».

protothema.gr

ΣΥΡΙΖΑ : Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο πρωθυπουργός θέλει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η συνειδητοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά πως δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος ο αριθμός από το σύνταγμα των 180 ψήφων, τον εξανάγκασε σήμερα να επαναλάβει τις ήδη γνωστές του θέσεις, διανθισμένες για άλλη μια φορά με αρκετή δόση επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως είναι απολύτως φανερό πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται στο γνωστό mail Χαρδούβελη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός φοβάται την προσφυγή στις κάλπες «Μπορεί ο κ. Σαμαράς να τάζει σε διάφορους συμμετοχή σε νέα κυβερνητικά σχήματα, μπορεί να τον τρομάζουν τα σχέδια διάφορων συστημικών κέντρων για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», πιο πολύ όμως φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, από μια νέα πορεία. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου θα ολοκληρωθεί και ο λαός θα μιλήσει, η ελπίδα θα νικήσει το φόβο, η δημοκρατία θα νικήσει» καταλήγει η ανακοίνωση .


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/535454/syriza-o-samaras-fovatai-tis-ekloges#ixzz3MXcwVtsu

18000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 6000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ



Αναζητούν Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.
Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES, και μάλιστα στα Ελληνικά, εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!
Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν... τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης...
«Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στην εφημερίδα «Εθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα.
«Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.
Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.
Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.
Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.
«Τα προγράμματα, για τα οποία συνεργαζόμαστε με το δίκτυο EURES, πραγματοποιούνται στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για ομάδα γιατρών στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκπαίδευση στην Αθήνα. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη πού θα έχουν δουλειά στη Φινλανδία - ακόμη και το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν. Δίνουν συνέντευξη στους νέους εργοδότες πριν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα κι έτσι γνωρίζουν για τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας που θα έχουν. Φυσικά το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγέντες υποψηφίους», εξηγεί η Μαρίζα Κέρμαν, διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας.
Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία. Στα προγράμματα παρέχεται επίσης δωρεάν υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του επαγγελματία υγείας στη Φινλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υποστήριξη για οικογενειακά θέματα (σχολεία για τα παιδιά) καθώς και διασύνδεση με τοπικά δίκτυα υποστήριξης.
Από την εφημερίδα «Έθνος»

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ήταν παλαιό πολιτικό στέλεχος και από εκείνους που αντιστάθηκαν ενεργά στη δικτατορία και πλήρωσαν τη μη συμμόρφωσή τους με το καθεστώς των συνταγματαρχών

Έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Νίκος Καργόπουλος, παλαιό πολιτικό στέλεχος και από εκείνους που αντιστάθηκαν ενεργά στη δικτατορία και πλήρωσαν τη μη συμμόρφωσή τους με το καθεστώς των συνταγματαρχών.



Ο Νίκος Καργόπουλος έγινε περισσότερο γνωστός όταν εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το 1975, όπου αναδείχθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του Κινήματος, φθάνοντας μέχρι τη θέση του Γραμματέα της πανίσχυρης, τότε, Επιτροπής Οργανωτικού.

Διαφώνησε σε πολλές από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι αποχώρησε, λόγω διαφωνιών, από το Κίνημα το 1981, όταν όλοι εγγράφονταν μαζικά.

Ο Νίκος Καργόπουλος γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1948 στην Αθήνα. Από 15 χρονών οργανώθηκε δραστήρια στη Νεολαία της ΕΔΑ και, στη συνέχεια, στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

Φοιτητής στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το φθινόπωρο του 1966, αναμίχθηκε δραστήρια από την πρώτη ημέρα στην αντιδικτατορική Αντίσταση, με αποτέλεσμα να μπει νωρίς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της χούντας και να συλληφθεί στη διάρκεια των γεγονότων της κηδείας του Γεωργίου Παπανδρέου στις 3 Νοεμβρίου 1968.

Δικάστηκε από το στρατοδικείο της δικτατορίας, καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και εξέτισε την ποινή του στις Φυλακές Αβέρωφ και Κορυδαλλού. Αποφυλακίστηκε στις 26 Μαρτίου του 1970.

Οι χουντικές πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου τον απέβαλαν από το πανεπιστήμιο και του αφαίρεσαν τη φοιτητική ιδιότητα, κατά πάγια πρακτική εναντίον όλων των φυλακισθέντων ή εξορισθέντων αντιστασιακών φοιτητών και σπουδαστών.

Μετά και τη διακοπή της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών, το 1972 κλήθηκε και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία υπό δυσμενέστατες συνθήκες.

Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους συναγωνιστές του συνέπηξαν το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), από τις γραμμές του οποίου ο Νίκος Καργόπουλος αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με το σθένος και την επιμονή που τον χαρακτήριζαν πάντα.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) από την ίδρυσή του, και συμμετείχε ενεργά και επίμονα στο ΔΣ του μέχρι την ώρα του αποχωρισμού.

Η κηδεία του θα γίνει από το Νεκροταφείο της Ηλιούπολης τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ώρα 3 μ.μ.
ΠΗΓΗ protothema.gr

Iδρύεται το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα


udatodromio_
Tην απόφαση με την οποία ιδρύεται το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα οΥπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την απόφαση το επισπεύδον Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χορηγεί δια του αρμοδίου Υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου, στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας άδεια λειτουργίας αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας (υδατοδρόμιο) στη θαλάσσια περιοχή λιμένα Κέρκυρας για τη χρήση της από υδροπλάνο.
Η αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αναβαθμίζει τη μέχρι σήμερα συγκοινωνιακή διασύνδεση της χώρας. Επισημαίνεται ότι με τον ερχομό των υδροπλάνων δημιουργείται μία νέα προοπτική για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη νησιωτική πολιτική. Η χρήση των υδροπλάνων μπορεί να δώσει ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κάνει πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας με δύσκολα προσβάσιμους συγκοινωνιακούς προορισμούς.
Σημειώνεται ότι το υδατοδρόμιο λειτουργεί ως τόπος από/προσθαλάσσωσης υδροπλάνων με σκοπό τη μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου και φορτίου, την εξυπηρέτηση πτήσεων της Γενικής αεροπορίας, πτήσεων αεροπορικών εργασιών και την παροχή πτητικής εκπαίδευσης.
Μετά την υπογραφή της απόφασης, η οποία έγινε παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού, Άντζελας Γκερέκου, και του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρου Ανδριώτη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:
«Σήμερα εισάγουμε μια καινούρια μορφή συγκοινωνίας που συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προάγει αυτό που εμείς αποκαλούμε «νησιωτικότητα». Όπως έχω τονίσει, η πολυνησία της χώρας αποτελεί για εμάς πλούτο και αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Η πατρίδα μας έχει θάλασσα, έχει λίμνες και όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να υποδεχτούμε τη λειτουργία των υδροπλάνων. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και θα αδειοθοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια, ώστε από φέτος το καλοκαίρι να έχουμε τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων στη χώρα».
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε τα εξής:
«Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ως επισπεύδον Υπουργείο, ολοκλήρωσε μαζί με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τη διαδικασία για την πρώτη αδειοδότηση υδατοδρομίου που θα χωροθετείται στο λιμάνι της Κέρκυρας. Σήμερα δίνουμε μια νέα πνοή στη συγκοινωνιακή κάλυψη της χώρας, εισάγοντας ένα νέο μεταφορικό μέσο που θα διασυνδέει μεταξύ τους τα νησιά, τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, τις λίμνες αλλά και πολλούς προορισμούς στο εξωτερικό. Θα φέρει πιο κοντά το κέντρο και τους πολίτες μεταξύ τους, και θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στη μεταφορά πολιτών και εμπορευμάτων, όσο και στον τουρισμό».

e-nautilia.gr

Πόσοι βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από τα 62 – Τι λένε τα στοιχεία από το σύστημα “Ήλιος” (πίνακας)


Κάτω των 62 ετών είναι οι 9 από τους 10 νέους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη τους τελευταίους 4 μήνες, από τα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Δεκέμβριο καταγράφουν την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους των ασφαλισμένων, να κάνουν χρήση όλων των ειδικών διατάξεων που ισχύουν, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια, υπό τον φόβο των νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.
Η τάση αυτή, όπως επισημαίνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», κορυφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς μια σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ειδικές διατάξεις που προβλέφθηκαν για το διάστημα από το 2010 και έως το 2012, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν χρήση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Τα στοιχεία του τετραμήνου Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014 είναι αποκαλυπτικά. Το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, όμως, για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό νέων ασφαλισμένων που βγήκε στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει το σύστημα «Ηλιος», ανά μήνα, κατά τον Δεκέμβριο, από τους συνολικά 10.722 συνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη για πρώτη φορά, το 43,5% ήταν άνω των 62 ετών. Μεταξύ 51 και 61 ετών συνταξιοδοτήθηκε το 34,7%, από 62 έως 67 ετών ήταν το 21,3%, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 21,9% που συνταξιοδοτήθηκε άνω των 68 ετών. Ενα 3,3% των νέων συνταξιούχων ήταν ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας φωτογραφίζουν την ύπαρξη ειδικών διατάξεων που δίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων τη δυνατότητα συνταξιοδότησης πολύ πριν από το γενικό όριο των 67 ετών, δεν είναι όμως απόλυτα διαφωτιστικά, καθώς αφορούν στο σύνολο των κύριων συντάξεων, στις οποίες συγκαταλέγονται τόσο οι συντάξεις γήρατος, όσο και οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.
Το σύστημα «Ηλιος» ρίχνει επίσης φως σε μια σειρά σημαντικών στοιχείων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014:
–  Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 άτομα.
–  Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.523.296 εκ των οποίων οι 12.354 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.
–  Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 2.331.601.409,10 ευρώ, ανεβάζοντας την αντίστοιχη συνταξιοδοτική δαπάνη για το σύνολο του έτους στα 27.738.352.144,33 ευρώ.
–  Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε στους νέους συνταξιούχους το τελευταίο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 267.115.659,34 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο καταβλήθηκαν 34.680 νέες συντάξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν επικουρικές. Ο αριθμός πάντως είναι υπερδιπλάσιος τόσο του Νοεμβρίου (15.508), όσο και του Οκτωβρίου (15.169) και του Σεπτεμβρίου (19.812).
–  Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 953,58 ευρώ.
–  Το σύνολο των συντάξεων για το έτος 2014 που έχουν ανασταλεί (λόγω θανάτου ή γάμου) είναι 102.393.
Η έκθεση καταγράφει επίσης και τις παροχές προνοιακών επιδομάτων, όπου ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 168.538 (177.711 καταβαλλόμενα επιδόματα). Η συνολική μηνιαία δαπάνη για τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 56.711.895 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το έτος 2014 έφτασε σε 662.920.120 ευρώ.
kathimeri
Πηγή γραφήματος: «Καθημερινή»

Προτεραιότητες για το ασφαλιστικό
Tρεις είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, όπως τις περιέγραψε ο Γ. Βρούτσης με την ευκαιρία δημοσιοποίησης των νεότερων στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος «Ηλιος».
Η πρώτη, όπως έχει καταγραφεί και στις προτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα των δανειστών κατά τις διαπραγματεύσεις που διεκόπησαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε εγχώριο επίπεδο, αφορά τον περιορισμό των αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ο υπουργός έκανε λόγο για «αδικίες και στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τόλμη».
Η δεύτερη, αφορά την ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων με τις οποίες βάσει του σχεδιασμού θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση και την απονομή σύνταξης.
Η τρίτη, που ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 είναι η κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πλέον, και με την ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων, το ασφαλιστικό σύστημα είναι ανθεκτικότερο σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αποδεικνύουν και οι αναλογιστικές μελέτες που εκπονούνται, ενώ κατήγγειλε όσους «καλλιεργούν κλίμα πανικού για μικροκομματικές ή ακόμη και προσωπικές σκοπιμότητες».
Πηγή: «Καθημερινή»

aftodioikisi.gr

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015: Οι δόσεις και οι κρίσιμες ημερομηνίες


Σε οκτώ ή και λιγότερες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015 όπως αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σε τροπολογία που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να κατοχυρωθεί με νόμο η παράταση της προθεσμίας των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2014, θα αναφέρεται ότι η προθεσμία για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 αλλάζει και μετατίθεται για τις 31/03/2015.
Ως αποτέλεσμα, το νωρίτερο που μπορεί να βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015, είναι ο μήνας Απρίλιος του 2015 προκειμένου και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έχουν χρόνο να ετοιμάσουν και να «ανεβάσουν» στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά. Από τη στιγμή που ο φόρος θα βεβαιωθεί Απρίλιο, η πρώτη δόση θα πρέπει να λήγει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Μαίου του 2015 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση.
Έτσι, ο φόρος ακινήτων της επόμενης χρονιάς θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις στην καλύτερη περίπτωση για τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα περιλαμβάνει τρεις κρίσιμες ημερομηνίες:
30/12: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Η παράταση ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών ενώ η τροπολογία (σ.σ απαιτείται νόμος για να κατοχυρωθεί η νέα ημερομηνία) αναμένεται στη Βουλή τη Δευτέρα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα κλείσει στις 23:59 το βράδυ της επόμενης Τρίτης
31/03/2015: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων με τις αλλαγές που έγιναν στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων μέσα στο 2014. Βάσει αυτών των τροποποιήσεων, θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Όποιος δεν κάνει τροποποίηση, εννοείται ότι θα πληρώσει φόρο με βάση το περιεχόμενο του περιουσιολογίου όπως θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2014.
01/01/2015: Από αυτή την ημερομηνία και μετά, οποιαδήποτε μεταβολή γίνει στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να δηλώνεται στην εφορία το πολύ μέσα σε 30 ημέρες. Κανονικά αυτό έπρεπε να γίνει από τις αρχές του 2014, ωστόσο λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων φτάσαμε στις αρχές του 2015.

aftodioikisi.gr

«Μάχη» δημάρχων-περιφερειαρχών για το νέο ΕΣΠΑ - Η τροπολογία που προκάλεσε τη «σύρραξη»


Ικανοποιημένους τους δημάρχους και δυσαρεστημένους τους περιφερειάρχες άφησε η τροπολογία, που εισήχθη στη Βουλή από το βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καράμπελα και αφορά το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, με απόφαση της ΚΕΔΕ και σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) συγκροτείται «Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ)», η οποία θα λειτουργεί ως «υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ». Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και η σύνθεσή της θα περιλαμβάνει δύο μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ με τους αναπληρωτές τους, ένα μόνο μέλος από το περιφερειακό συμβούλιο και εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -της «διορισμένης περιφέρειας» - με τον αναπληρωτή του.
Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της κάνοντας λόγο για μια ανακοίνωση που «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» , καθώς οι ΟΤΑ α 'βαθμού αποκτούν ρόλο στο σχεδιασμό των κοινοτικών κονδυλίων. Κάνει λόγο για διόρθωση αδικιών και σημειώνει ότι οι δήμοι απουσίαζαν επιδεικτικά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων από το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, «αν και είμαστε ο κρατικός θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες» .
«Όλοι μαζί, Κεντρική Εξουσία, Αυτοδιοίκηση Α 'και Β' Βαθμού, οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά, σε ισότιμη βάση, προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Το «καπέλωμα»
Οι πρώτες αντιδράσεις λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας ήρθαν, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, από την περιφέρεια Αττικής, η οποία έκανε λόγο για « κοινοβουλευτική εκτροπή ΜΕ ΤΗΝ οποία το η κυβέρνηση επιχειρεί ΝΑ υποβαθμίσει ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ χειραγωγήσει υλοποίηση Των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ ) από τις περιφέρειες ». Πηγές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι με αυτήν την τροπολογία επιχειρείται το «καπέλωμα» των Περιφερειών μέσω ΚΕΔΕ. «Ας σημειωθεί τέλος ότι η τροπολογία - εξπρές κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που συζητήθηκε μεν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αν και η κυβέρνηση το ...« μαγείρευε »έξι ολόκληρους μήνες ...», κατέληγε η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής.
Ύστερα από εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ), υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα , το οποίο ζητά από την κυβέρνηση την «άμεση κατάργηση του άρθρου 24Α του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας« α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156 / 16.6.2012) στο Ελληνικό Δίκαιο, Τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α 297) και άλλες διατάξεις », η οποία ψηφίστηκε χθες.
«Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη τροπολογία που συστήνει« Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) », η οποία θα λειτουργεί ως« υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ », ουδέποτε αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του νέου ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη τροπολογία ουδόλως συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση των ΠΕΠ και στοχεύει στην απομείωση του ρόλου των Περιφερειών. Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στην κατάργηση της ψηφισθείσας άρον - άρον, χωρίς συζήτηση, τροπολογίας », αναφέρεται συγκεκριμένα στο ψήφισμα της ΕΝ.ΠΕ.

aftodioikisi.gr

Εφάπαξ 3 ταχυτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους: Ποιοι είναι οι «τυχεροί»


Εφάπαξ τριών ταχυτήτων θα χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με το τελικό ποσό να συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία εξόδου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Έθνος, «τυχεροί» είναι όσοι αποχώρησαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Ειδική φόρμουλα θα ισχύσει για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μέχρι τον Δεκέμβριου του 2013 ενώ εξετάζονται σενάρια για όσους εξήλθαν εντός του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νέα ρύθμιση, που θα προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για περίπου 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013.
Συνολικά περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή μέχρι και έναν χρόνο για την καταβολή της παροχής. Από αυτούς 4.500 πρόλαβαν και αποχώρησαν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα πάρουν το εφάπαξ χωρίς νέα μείωση.
Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα υπάρξουν διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το αν η έξοδος από το Δημόσιο έγινε μέσα στο 2013 ή το 2014.
ethnos 2012 efapax a
ethnos 2012 efapax b
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΜΕ ΧΙΩΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

Συνάντηση με συνταξιούχους ναυτικούς στον Παγχιακό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού είχε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
 

Νέα γραμμή παραγωγής από την Elbisco, επιδοτούμενη από τον Αναπτυξιακό Νόμο
 
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, εγκαινίασε μέσα στην εβδομάδα τη νέα γραμμή παραγωγής ψωμιού της εταιρείας ELBISCO, η οποία ενισχύθηκε από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πικέρμι Αττικής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας επεσήμανε:

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια μιας επένδυσης που συμβάλλει στην ενδυνάμωση της παρουσίας μιας Ελληνικής επιχείρησης με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας, και καθώς βγαίνουμε πλέον από την δίνη της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης, είναι όχι μόνο παρήγορο αλλά και εξαιρετικά ελπιδοφόρο να ολοκληρώνονται σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας αλλά γιατί δημιουργούν το υπόβαθρο για την αύξηση της απασχόλησης, της παραγωγής και των εξαγωγών που τόσο ανάγκη έχει η Ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό μοντέλο της χώρας αλλάζει.

Από ένα μοντέλο που στηριζόταν στα δανεικά, στην κατανάλωση και την δημόσια δαπάνη σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα, στον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά πλέον.

Η λειτουργία  της νέας υπερσύγχρονης γραμμής ψωμιού στο εργοστάσιο του Πικερμίου επιδοτήθηκε κατά 15% από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Το γεγονός αυτό προκαλεί ασφαλώς μεγάλη ικανοποίηση καθώς μόνο το 2014 υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ακολούθως εντάχθηκαν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 484 επενδυτικά σχέδια συνολικού Προϋπολογισμού 2,6 δις Ευρώ. 

Η συνολική ενίσχυση αυτών των σχεδίων ανέρχεται στα 922 εκ.  Βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το κομβικό σημείο: Στη διαδικασία της υλοποίησης των επενδύσεων που σχεδιάστηκαν το 2014 και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ημέρα με την ημέρα νέες παραγωγικές δραστηριότητες θα ενισχύουν την κοινή μας προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου.

Και είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί αδιατάρακτα και να μην υπονομευθεί από τις πολιτικές εκείνες που επί σειρά ετών μας οδήγησαν στην αποβιομηχάνιση, τη συρρίκνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη διόγκωση του δημοσίου τομέα και τα ελλείμματα».

Κλείστε τη μύτη στην πολιτική δυσωδία! Να φυσήξει καθαρός αέρας μετά από εκλογές



Η λαίλαπα της παρακμής της πολιτικής πρακτικής απλώνεται πλέον παντού, δημιουργώντας τεράστιες ευθύνες για την Κυβέρνηση. Από τις ρουσφετολογικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της τελευταίας στιγμής στη Βουλή, την εκχώρηση των Δασών στα εργολαβικά συμφέροντα, την υποστήριξη των παρανομιών της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική και μέχρι τα DVD απόπειρας εξαγοράς βουλευτών στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να κλείσουν τη μύτη στην πολιτική δυσωδία που έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα. Ελπίζουν και προσπαθούν ώστε μετά τις διαφαινόμενες εθνικές εκλογές να φυσήξει ξανά καθαρός αέρας, ανοίγοντας μία νέα σελίδα βιώσιμης προοπτικής και ελπίδας. 

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CHIOSVITRINE.BLOGSPOT.COM




ΟΙ  ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ  CHIOS VITRINE ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ "ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ" ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!