Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ



Το γύρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάνει η αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία.
Δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υποστήριξη που χρειάζεται για την εκλογή νέου προέδρου ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, σχολιάζει το πρακτορείοBloomberg.
Όπως επισημαίνει, 160 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, 135 βουλευτές δεν έδωσαν την στήριξή τους και πέντε βουλευτές δεν ήταν παρόντες. Η προσοχή τώρα στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζει ξανά ότι η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές στην Ελλάδα, ξυπνώντας μνήμες του 2012. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν χειρότερο από ό,τι ανέμενε η κυβέρνηση. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας δεν είναι εφικτή», τόνισε σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.
Αναφέρει δε ότι ενώ ο Αν. Σαμαράς κατάφερε να προσελκύσει την ψήφο πέντε βουλευτών εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, η καλύτερη του ευκαιρία να συγκεντρώσει τους 180 και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «αυτοί οι 135 που δεν ψήφισαν υπέρ του Στ.Δήμα, μπορεί να μειωθούν στους 119 στις επόμενες ψηφοφορίες και θα εκλέξουμε πρόεδρο».
Σύμφωνα με το Associated Press οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα απέχει πάρα πολύ από τους 200 που απαιτούνταν και προσθέτει ότι πλέον απαιτείται η υποστήριξη της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλιστεί η ψήφιση του υποψηφίου της Ν.Δ
Το France 24 από την πλευρά του αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη από 200 βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο.
Αναλυτές ανέφεραν σήμερα ότι η κυβέρνηση ήλπιζε να συγκεντρώσει την στήριξη περίπου 5-6 ανεξάρτητων βουλευτών σήμερα, και λίγους ακόμη την επόμενη εβδομάδα, πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο αρκετοί βουλευτές που είχαν υπολογιστεί να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας του Στ. Δήμα, είτε ψήφισαν αντίθετα είτε απουσίαζαν.

ΠΗΓΗ 4 NEWS

Φιάσκο στη σύνοδο για το κλίμα, στη Λίμα του Περού Μόνη πηγή αισιοδοξίας η Σύνοδος Κορυφής των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή



Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα τελείωσε στη Λίμα του Περού, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, με ένα αδύναμο κείμενο από τις κυβερνήσεις του κόσμου, το οποίο έρχεται σε οξεία αντίθεση με τα αιτήματα των κοινωνικών κινημάτων. Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες είναι υπεύθυνες για την έλλειψη μιας δίκαιης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης του πλανήτη και την αύξηση της αδικίας. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών πριν από το 2020 που θα θέσουν τις βάσεις για τον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων και θα επιταχύνουν την μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την αυξημένη ενεργειακή απόδοση.
Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών δεν μπόρεσαν καν να εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα 100 δις δολάρια ετησίως, για τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020. Σε μια κίνηση που υπονομεύει την ήδη δυσχερή θέση των πιο ευάλωτων χωρών, αφαίρεσαν τελείως οποιεσδήποτε διατυπώσεις για «απώλειες και ζημίες».
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια σημάδια αισιοδοξίας. Χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία, έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική δράση για το κλίμα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις τους για ενίσχυση των ΑΠΕ, περαιτέρω μείωση των δασικών εκπομπών, και τις συνεισφορές τους προς την κεφαλαιοποίηση του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα. Μακριά από τις αίθουσες των διαπραγματεύσεων, τα κοινωνικά κινήματα έδωσαν δυναμικά το παρόν, με τη Σύνοδο Κορυφής των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή (Cumbre de los Pueblos), που διενεργήθηκε παράλληλα με τις συνομιλίες του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 10 Δεκεμβρίου για την υπεράσπιση της Μητέρας Γης. Κάλεσαν για δικαιοσύνη και πραγματικές λύσεις για την κλιματική κρίση, όπως άμεσες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σταμάτημα των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων και της αποδάσωσης, οικοδόμηση τοπικά προσαρμοσμένων ανανεώσιμων ενεργειακών λύσεων, μετατροπή των διατροφικών μας συστημάτων, και όλα αυτά στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η ελάχιστη διάθεση για πρόοδο και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις των χωρών επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη σύνοδο του ΟΗΕ. Δυστυχώς μένουν μόνο 12 μήνες έως την τελική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2015 στο Παρίσι και στον ορίζοντα δεν φαίνονται ιδιαίτερα σημάδια προόδου. Ούτε και στη χώρα μας φαίνεται ιδιαίτερη διάθεση για συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Πόσες κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την απομάκρυνση από τη φούσκα του άνθρακα; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από σημαντικές επενδύσεις σε αποδοτικές καινοτόμες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες

Έλλειψη ιατρών στο ΠΕΔΥ και τα αγροτικά ιατρεία της Χίου




Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Υγείας



Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, έπειτα και από σχετικές ερωτήσεις που προηγήθηκαν, συζητήθηκε με τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, το θέμα του Οίκου Ναύτου Χίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι του νησιού σε ό,τι αφορά στην υγειονομική περίθαλψή τους, είναι γνωστά και πολλά.

Το αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, είχε δημόσια δεσμευτεί ότι επέκειτο η άμεση πρόσληψη 900 επικουρικών ιατρών στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας, μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η στελέχωση, με επικουρικούς ιατρούς, του Οίκου Ναύτου Χίου, το οποίο εντάσσεται στο ΠΕΔΥ Χίου.

Μάλιστα, σε συνεννόηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, στην προκήρυξη για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, συμπεριελήφθησαν οι ειδικότητες τριών παθολόγων-γενικών ιατρών, ενός καρδιολόγου, ενός παιδιάτρου και ενός μικροβιολόγου, για τoν Οίκο Ναύτου Χίου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογίστηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου. Όμως, φθάνοντας στα μέσα Δεκεμβρίου, έχει υπάρξει ενδιαφέρον μόνο από έναν ιατρό βιοπαθολόγο και δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Επίσης, η δημιουργία κέντρου αίματος  στη Χίο συζητιέται από το καλοκαίρι, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Αντιθέτως,  ο διευθυντής του ΠΕΔΥ στη Χίο, στις τοπικές εφημερίδες, πρόσφατα, έκανε λόγο για αναστολή λειτουργίας  του εργαστηρίου του ΠΕΔΥ  από την αρχή του επόμενου έτους.

Εξίσου, δύσκολη είναι και η κατάσταση στα αγροτικά ιατρεία του νομού, όχι μόνο στις δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε χωριά που βρίσκονται σχετικά κοντά στην πόλη της Χίου. Το αποτέλεσμα είναι οι αγροτικοί ιατροί να υπερβάλουν εαυτούς, για να καλύψουν τις ανάγκες πολλών χωριών και οι κάτοικοι να ζούν σε κλίμα ανασφάλειας σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε για τις ειδικότητες ιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου, για τις οποίες δεσμευθήκατε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν πραγματοποιήθηκαν αιτήσεις;
  2. Υπάρχει εξέλιξη για τη δημιουργία κέντρου αίματος στη Χίο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων;

  3. Ποιος ο σχεδιασμός για την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων που παραμένουν ακάλυπτα στο νομό της Χίου;

17 Δεκεμβρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

Κοινή πρόταση για καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας



Πρόταση για καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κατέθεσαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία και υιοθετήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στη Ρώμη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, των αντιπροέδρων Δημήτρη Καφαντάρη και Γιάννη Καραγιάννη με τον Marco Galdi και τον Γιάννη Κορίνθιο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αθανασιάδης, αποδεχόμενος την πρόταση, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας τόνισε ότι στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης αποτελεί υποχρέωση της Δύσης να μεταλαμπαδεύσει ιδίως στους νέους, το πνεύμα και τις αξίες του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού.
Πρότεινε δε να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας την 24η Οκτωβρίου. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας για την προβολή της Ελλάδας και τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι ήδη έχει δρομολογηθεί για το θέμα συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη
Ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) επισήμανε το γενικό φαινόμενο της πτώχευσης της κλασσικής παιδείας και υπογράμμισε ότι ως επένδυση για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των παροικιακών σχολείων, το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί  και θεσμικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ υιοθέτησε και αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και θα συμβάλει με κάθε αναγκαίο μέσο και τρόπο για τη στήριξη και επιτυχία της.

Βάζει λουκέτο το Δημόσιο - Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν


Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου των υπηρεσιών, έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης, με αίτημα την ακύρωση των απολύσεων στο Δημόσιο και την αποτροπή νέων. Εξάλλου, έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα νομαρχιακά τμήματά της να προγραμματίσουν ανάλογες συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και διαβήματα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
"Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες που οδηγούν σε απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας που βρίσκονται μέχρι τώρα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ιεραρχώντας το στόχο ακύρωσης των απολύσεων και αποτροπής νέων απολύσεων ως προτεραιότητα για το Δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, αποφάσισε να κηρύξει τη 17η Δεκεμβρίου 2014 ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υπεράσπιση των απολυμένων συναδέλφων μας καθώς και των δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου που συρρικνώθηκαν ή καταργήθηκαν.
Την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 1μ.μ., πραγματοποιούμε συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των συναδέλφων κηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.
Καλούμε τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αυτή την ημέρα να προγραμματίσουν συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, διαβήματα διαμαρτυρίας κλπ. για να αναδείξουν το κορυφαίο για το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο θέμα των απολύσεων.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει, παράλληλα, Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 για τους υπαλλήλους των Νομών στους οποίους θα πραγματοποιηθούν δράσεις κατά τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου τους.
Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 για να διεκδικήσουμε:
  • Την αποτροπή των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Την κατάργηση του νόμου της διαθεσιμότητας
  • Τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών που καταργήθηκαν ".

Απεργία διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων
Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα και αύριο 17 και 18 Δεκεμβρίου, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αντιδρούν στο θέμα της διαθεσιμότητας, ενώ σήμερα στις 13:00 θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ διοργανώνουν, παράλληλα, συνέντευξη Τύπου στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, όπου θα συμμετάσχουν, επίσης, μέλη ΔΕΠ και εκπρόσωποι των φοιτητών.
Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της διαθεσιμότητας θα παραχωρήσουν σήμερα στις 12:30 στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» και οι πρυτανικές Αρχές των πανεπιστημίων Αθηνών και Πειραιά.

aftodioikisi.gr

Αύριο δίνονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ σε 720 χιλιάδες δικαιούχους


Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ για το τέταρτο τρίμηνο να καταβληθούν αύριο 18 Δεκεμβρίου σε 720 χιλιάδες δικαιούχους. Όπως είχε γίνει γνωστό οι καταβολές των οικογενειακών επιδομάτων θα γίνουν έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό υπολογισμό και έτσι τα χρήματα θα πιστωθούν αύριο στους δικαιούχους ενώ αρχικά ήταν να μπουν στους λογαριασμούς τον Ιανουάριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ, 50 χιλιάδες δικαιούχοι δεν έχουν επικαιροποιήσει τις αιτήσεις τους. Η διοίκηση του ΟΓΑ έχει διευκρινίσει ότι όσοι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων, δεν είχαν υποβάλει μέχρι 18 Νοεμβρίου 2014 αίτηση Α21 δεν θα πληρωθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Του Φώτη Τριάρχη
Λίγες ώρες πριν το προεδρείο της Βουλής εκφωνήσει το όνομα του Σταύρου Δήμα για την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φθάνουν στο απόγειό τους.

Οι πιέσεις, οι τακτικισμοί και η στρατηγική, από όλες τις πλευρές, κλιμακώνονται.

Η κυβέρνηση κάνει και ξανακάνει υπολογισμούς επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το τοπίο. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι σταματά πλέον την οξεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξήγησή της: θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση στο πολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση να εμφανιστεί ως η υπεύθυνη δύναμη και να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ -εφόσον συνεχίσει την τακτική της αντιπαράθεσης-, αλλά κυρίως να ηρεμήσει το κλίμα μεταξύ των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, από τη μεριά τους, δεν εμφανίζονται δεδομένοι. Θέλουν να ψηφίσουν -και πιθανότατα αυτό θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία-, αλλά επιθυμούν να δείξουν ότι πέτυχαν και κάτι. 

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν εμφανίζονται δεδομένοι. Θέλουν να ψηφίσουν -και πιθανότατα αυτό θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία-, αλλά επιθυμούν να δείξουν ότι πέτυχαν και κάτιΓια παράδειγμα, οι «8» που συνυπέγραψαν κείμενο για συναινετική εκλογή Προέδρου, αλλά παράλληλα και για ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 και αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν πρόκειται εύκολα να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν δεν πάρουν κάτι χειροπιαστό. Με εξαίρεση τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες, οι υπόλοιποι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και αναμένεται να ψηφίσουν «παρών» στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ή να απουσιάσουν.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε κίνηση της τελευταίας στιγμής: να αποσύρει την υποψηφιότητα Δήμα - ή να παραιτηθεί οικεία βουλήσει ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος - και να αντικατασταθεί με κάποιον που θα άρει τις επιφυλάξεις τους, όπως λένε.

Οι σίγουροι

Δεδομένου ότι τα δύο κόμματα της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχουν διαρροές, αφού και οι «παπανδρεϊκοί» ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν Δήμα, το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές και στις Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜΑΡ. Η δήλωση Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει αργυρώνητο όποιον βουλευτή ψηφίσει υπέρ της εκλογής Δήμα αναπτέρωσε το ηθικό της συγκυβέρνησης. 

Όπως επίσης και η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε πως η ρευστότητα στην αγορά τελειώνει και κάλεσε τους βουλευτές να προσμετρήσουν στη στάση που θα κρατήσουν για την προεδρική εκλογή αυτήν την παράμετρο. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, τα αριθμητικά δεδομένα για την κυβέρνηση έχουν ως εξής: σίγουροι είναι οι 155 (άθροισμα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και ακόμη 7 ανεξάρτητοι. Σύνολο 162 βουλευτές, πολύ μακριά από τους 180. 

Ωστόσο, πολλά θα κριθούν και από τις «γιάφκες» που στήθηκαν το βράδυ της Τρίτης. «Έχει πολύ ξενύχτι απόψε» έλεγε χθες προς το zougla.gr ένας εκ των βουλευτών που κλίνουν προς το «ναι», εννοώντας συναντήσεις και δείπνα μεταξύ ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. 

(155) ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: ΝΑΙ

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ: ΟΧΙ 

Χ.Α.: ΟΧΙ

ΑΝΕΛ: ΟΧΙ 

Πάνος Καμμένος: ΟΧΙ 
Παύλος Χαϊκάλης: ΟΧΙ (Έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση μείζονος εθνικού θέματος μπορεί να αλλάξει τη στάση του) 
Σταυρούλα Ξουλίδου: ΟΧΙ (Έχει κάνει τις ίδιες δηλώσεις με τον Παύλο Χαϊκάλη, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει σε καμία περίπτωση) 
Μαρίνα Χρυσοβελώνη: ΟΧΙ 
Τέρενς Κουίκ: ΟΧΙ 
Γιάννης Δημαράς: ΟΧΙ 
Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά: ΟΧΙ 
Έλενα Κουντουρά: ΟΧΙ 

ΔΗΜΑΡ: ΟΧΙ 

Θωμάς Ψύρρας - Νίκη Φούντα - Νίκος Τσούκαλης: Συνυπέγραψαν το κείμενο των «8» με το οποίο ζητούσαν συναινετική εκλογή Προέδρου και ορισμό εκλογών το 2015. Είναι πιθανό ο Ν. Τσούκαλης και ο Θ. Ψύρρας στο τέλος να αλλάξουν στάση και να υπερψηφίσουν για Πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία. Η Ν. Φούντα δήλωσε δύο φορές ότι δεν θα ψηφίσει. 

Οι υπόλοιποι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσουν την απόφαση που έχουν λάβει τα συλλογικά όργανα του κόμματος. 

Ανεξάρτητοι βουλευτές 

Κατερίνα Μάρκου: ΝΑΙ
Θεοδώρα Τζάκρη: ΟΧΙ 
Οδυσσέας Βουδούρης: ΟΧΙ
Θόδωρος Παραστατίδης: ΟΧΙ
Χρυσούλα Γιαταγάνα: ΟΧΙ
Ραχήλ Μακρή : ΟΧΙ 
Μίμης Ανδρουλάκης : ΟΧΙ 
Πέτρος Τατσόπουλος: ΟΧΙ 
Μάρκος Μπόλαρης: ΟΧΙ
Γ. Κουράκος: «Ναι» σε ΠτΔ υπό προϋποθέσεις

Βασίλης Οικονόμου: «Παρών» στις δύο πρώτες - Ναι στην τρίτη
Σπύρος Λυκούδης - Γρηγόρης Ψαριανός: Ναι και στις τρεις 
Βασίλης Καπερνάρος - Μίκα Ιατρίδη - Γιώργος Κασαπίδης - Χρήστος Αηδόνης - Παναγιώτης Μελάς - Κώστας Γιοβανόπουλος - Γιώργος Νταβρής - Πάρις Μουτσινάς: κλίνουν προς το ΝΑΙ

Στάθης Μπούκουρας - Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: ΝΑΙ 

Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας δεν αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 163 - 164 βουλευτές, ενώ στην τρίτη φαίνεται πως 174 θα τον ψηφίσουν, εκτός αν αλλάξει δραματικά η πολιτική συγκυρία (αλλαγή υποψηφίου ή αλλαγή πρωθυπουργού ή δέσμευση για ημερομηνία εκλογών).

Ανακοίνωση του Μαξίμου για την πρώτη ψηφοφορία
Την ίδια ώρα, μήνυμα προς τους βουλευτές εν όψει της σημερινής, πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη το μεσημέρι της Τετάρτης από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται: «Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

zougla.gr

Πρόγραμμα Λατρευτικῆς Διακονίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου μηνός Ἰανουαρίου 2015.


E-mailΕκτύπωσηPDF
Πέμπτη 01.01.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Θεία Λειτουργία   
Σάββατο 03.01.2015   Ἃγιος Ἐφραίμ Κάμπου   Μεθεόρτιος Ἑσπερινός, ὣρα 5.30 μ.μ.
Κυριακή 04.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Νικολάου Καρδαμύλων   Θεία Λειτουργία
Τρίτη 06.01.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Θεία Λειτουργία
Τρίτη 06.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου Χίου   Μ. Ἑσπερινός, ὣρα 6.30 μ.μ.
Τετάρτη 07.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου Λαγκάδος   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 07.01.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Ἑσπερινός - Κήρυγμα, ὣρα 5.00 μ.μ.
Σάββατο 10.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Ματθαίου Κοφινᾶ   Ἑσπερινός, ὣρα 5.00 μ.μ.
Κυριακή 11.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Σιδηροῦντος   Θεία Λειτουργία
Κυριακή 18.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 21.01.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Ἑσπερινός - Κήρυγμα, ὣρα 5.00 μ.μ.
Σάββατο 24.01.2015   Ἱερός Ναός Εἰσοδίων Θεοτόκου Ἒξω Διδύμας   Ἑσπερινός, ὣρα 5.30 μ.μ.
Κυριακή 25.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Φρουρίου   Θεία Λειτουργία
Τρίτη 27.01.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Πατρικῶν   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 28.01.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Ἑσπερινός - Κήρυγμα, ὣρα 5.00 μ.μ.
Πέμπτη 29.01.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Μουτσαίνης   Μ. Ἑσπερινός, ὣρα 5.30 μ.μ. 
Παρασκευή 30.01.2015  Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Θεία Λειτουργία

Το ίδιο Α.Φ.Μ θα πρέπει να κρατήσουν δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί


Τη διατήρηση του ίδιου Α.Φ.Μ για δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Eσωτερικών. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση είναι ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να κρατήσουν το ίδιο Α.Φ.Μ καθώς υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο.

aftodioikisi.gr

“Παρκάρουν” τα ΙΧ στις εφορίες – 50.000 καταθέσεις πινακίδων (διαδικασία)


Ισχυρά παραμένουν για χιλιάδες υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων τα κίνητρα «ακινητοποίησης» των οχημάτων τους και παράδοσης των πινακίδων. Τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και οι εξωφρενικοί φόροι πολυτελούς διαβίωσης επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες με υπέρογκα χαράτσια, τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν, λόγω της εισοδηματικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν δηλώσει «ακινησία» για τα οχήματά τους και έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους στις ΔΟΥ υπερβαίνουν ήδη τους 50.000.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται ότι φέτος ο συνολικός αριθμός των οδηγών που θα παραδώσουν πινακίδες μπορεί να ξεπεράσει τους 135.000, δηλαδή το περσινό αριθμό. Αν αυτό συμβεί, τότε οι απώλειες εσόδων θα είναι μεγαλύτερες από τα 50.000.000 ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί.
Οι… ανάσες
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2014:
  1. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία για όσα Ι.Χ. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.
  2. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ.
Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 3.820 ευρώ.
  1. Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2015. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2016 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.
Η διαδικασία
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους στις ΔΟΥ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αναγκαίο να προσκομίσουν:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014
ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα ακόλουθα στοιχεία: Επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ.), τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας, λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.
Επαναφορά
Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές:
* αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του 2015 (έτος για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες) απαιτείται η πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή τελών που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας και επανακυκλοφορίας του οχήματος μέχρι την 31η-12-2015
* αν η επανακυκλοφορία γίνει το 2016, θα πρέπει να καταβληθούν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αλλά και επιπλέον 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.
Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, όπως άλλωστε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015.
Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει, εξάλλου, τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν για έως και δύο ημέρες το μήνα, πληρώνοντας «ημερήσια» τέλη 1,9 ευρώ.
Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΥΟ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται ειδική πινακίδα από …χαρτόνι που έχει το διακριτικό «Μ».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr