Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών


Από τις 15 μέχρι και τις  26 Σεπτεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄& Β΄) για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια περίοδο θα εγγραφούν και οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
-Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης .
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και ευκρινές φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης). Αν η βεβαίωση πρόσβασης έχει εκδοθεί από ιδιωτικό σχολείο, τότε αυτή θα πρέπει να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από τη Δ/νση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται το σχολείο.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες των εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι μεταφοράς θέσης. Για τη μεταφορά θέσης θα ακολουθήσει σχετικό Δελτίο Τύπου.
Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στα Πανεπιστημιακά Τμήματα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας ή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο ή ειδική διάκριση, αν πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για νέους επιστήμονες), όπως και οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας. Οι συγκεκριμένοι επιτυχόντες μπορούν να πληροφορηθούν τα επιπλέον δικαιολογητικά για την εγγραφή τους είτε από τις Γραμματείες των Τμημάτων είτε από την αναλυτική εγκύκλιο εγγραφών που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (http://www.minedu.gov.gr/themata-eksetaseon/82-anakoinwseis-eksetasewn.html).
Οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής κατά την εγγραφή τους, εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, επιπλέον βεβαίωση Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα Δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου, να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω 3 Νομών (Φ.151/64998/Β6/15-6-2011(ΦΕΚ1307Β΄).
Τέλος, οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής μπορούν να πληροφορηθούν τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους είτε από τις Γραμματείες των Τμημάτων είτε από την αναλυτική εγκύκλιο εγγραφών που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (http://www.minedu.gov.gr/themata-eksetaseon/82-anakoinwseis-eksetasewn.html).
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων Σχολών. Επισημαίνεται, ιδιαίτερα, ότι όλοι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες και σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε Σχολής ή Τμήματος. Όσοι δεν θα εγγραφούν στο οριζόμενο χρονικό διάστημα, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής τους.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές. Υπενθυμίζεται, ότι οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: Kαταβολή διατροφικών και προνοιακών επιδομάτων ύψους 125 εκατ. ευρώ


Με το συνολικό ποσό των 5.599.919 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να καταβληθεί στους δικαιούχους το διατροφικό επίδομα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει τα χρήματα στις περιφέρειες αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή τουδιατροφικού επιδόματος στους κατά νομό δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τον Αύγουστο του 2014.
Επίσης, την καταβολή του προνοιακού επιδόματος στους δικαιούχους, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Με την απόφαση αυτή, επιχορηγούνται 64 Δήμοι με το ποσό των 119.650.883,15 ευρώ προκειμένου να καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους το επίδομα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

aftodioikisi.gr

Yπ. Δημόσιας Τάξης: Επιστρέφονται τα στοιχεία κυκλοφορίας ανασφάλιστων αυτοκινήτων, αν οι παραβάτες τα ασφαλίσουν και πληρώσουν το πρόστιμο


Ευεργετικές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων, προβλέπονται σε τροπολογία που προωθήθηκε για ψήφιση στην Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, με τη σύμφωνη γνώμη και των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Ανάπτυξης.
Στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, προβλέπεται ότι θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν από την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου.
Δηλαδή, εφόσον ο παραβάτης προσκομίσει στην Τροχαία την απόδειξη ότι ασφάλισε το αυτοκίνητό του και κατέβαλέ το πρόστιμο, θα παίρνει πίσω τα κατασχεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας, τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσε να τα παραλάβει πριν λήξει ο χρόνος των 6 έως 24 μηνών.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων».

aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: Λύση για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών


Με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη μεταφορά των μαθητών, λύση προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη λύση δεν έχει καμία σχέση με τις παρατάσεις συμβάσεων, με τις οποίες αντιμετωπιζόταν συνήθως το συγκεκριμένο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, και για τις οποίες η χώρα μας λογοδοτεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την τροπολογία ξεπερνιούνται ορισμένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται, αφενός λόγω της καθυστερημένης δημοσίευσης της διαγωνισμών των Περιφερειών και αφετέρου λόγω της μη έγκαιρης συγκρότησης των νέων συλλογικών οργάνων των Περιφερειών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς την επόμενη εβδομάδα.
Με τη ρύθμιση αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι εάν και μετά τους πρόχειρους διαγωνισμούς παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια ο Περιφερειάρχης ή ο Αντιπεριφερειάρχης μπορούν, μέχρι τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, να προσφύγουν σε διαδικασία με διαπραγμάτευση με τους μεταφορείς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που εντοπίζονται στις περιαστικές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης τακτικών δρομολογίων δημόσιας συγκοινωνίας και μάλιστα χωρίς το συνολικό κόστος να υπερβαίνει το αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς.

aftodioikisi.gr

Άρειος Πάγος: Πρέπει να εφαρμόζεται η προσαύξηση 75% του μισθού για την κυριακάτικη εργασία


Όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τις Κυριακές, δικαιούται να λάβει για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού του και εάν δεν του δίνεται ρεπό κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας, δικαιούται επιπρόσθετα και το 1/25 του μισθού του. Αυτή είναι η απόφαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο οποίος δικαίωσε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου και υποχρέωσε σε  κατασκευαστική εταιρεία να του καταβάλλει  το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του κατά τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, ο οδηγός που δούλευε επί δύο χρόνια στην εταιρεία, δεν έλαβε για τις Κυριακές καμία προσαύξηση των αποδοχών του όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία (βασιλικό διάταγμα 748/1966 και υπουργικές αποφάσεις), αλλά ούτε του δινόταν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της εβδομάδος. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι απασχολούμενοι τις Κυριακές, ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η έννοια του αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη είναι ότι ο εργοδότης στις περιπτώσεις που ο μισθωτός εργάζεται τις Κυριακές, αλλά δεν λαμβάνει άλλη ημέρα αναπαύσεως υποχρεούται να καταβάλλει «κάθε τι που ο εργοδότης θα κατέβαλλε στον ίδιο εργαζόμενο αν εργαζόταν σε ημέρα μη αναπαύσεως, χωρίς όμως την προσαύξηση της υπερεργασίας άλλων ημερών και της αναλογίας επιδομάτων αδείας και εορτών».

aftodioikisi.gr

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η εθελοντική κινητικότητα – Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία


Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία προβλέπεται νέα παράταση της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή. Η τροπολογία της παράτασης για την κινητικότητα των υπαλλήλων στην αυτοδιοίκηση, κατατέθηκε προκειμένου οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι να έχουν τα χρονικά περιθώρια για να εκτιμήσουν τις ανάγκες των φορέων που μόλις ανέλαβαν και να αποφασίσουν για την αποδοχή ή ότι των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται, καθώς με τη δεύτερη πυο έληξε στις 29 Αυγούστου δεν συμπληρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός των 2.000 υπαλλήλων, ώστε μαζί με τους 980 του περασμένου Μαΐου να φτάσουν τους 3.000, που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

aftodioikisi.gr