Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Όλο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια – Έρχονται ρυθμίσεις


Σε εφαρμογή τίθεται από την άνοιξη το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών για τις γενναίες ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης επίσημης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών εξέφρασαν την εκτίμηση πως σε δύο μήνες, γύρω στον Απρίλιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα είναι σε θέση να δέχονται ακόμη και αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τρία βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια είναι:
Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης
Μετά από έγκριση της Τρόικα, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης για τα νοικοκυριά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στα 600-1.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρότερες δόσεις, με μείωση ακόμη και 70%.
Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες είναι επιμήκυνση κατά 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας δανειολήπτη για την αποπληρωμή. Ακόμη, μείωση κατά 50% των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων.
Συνεργάσιμος δανειολήπτης
Για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με το δανειστή, να παρέχει πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία, να ενημερώνει για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.
Παράλληλα, η μείωση επιτοκίου θα φέρει άμεση ελάφρυνση στις δόσεις που προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης έχουν επιτόκια 7-8%, μειωμένα σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 14-15% που είναι ο μέσος όρος επιτοκίου στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στις πιστωτικές κάρτες κινείται στο 18-19%.
Επιπλέον, αν η οφειλή από καταναλωτικά δάνεια είναι πάνω από 20%, οι τράπεζες ζητούν εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο ακίνητο, η αξία του οποίο μπορεί να καλύψει το δάνειο. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο και δεν ξεπερνά το 5%, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να αυξηθεί στα 30 χρόνια, κάτι που μπορεί να μειώσει δραστικά την μηνιαία δόση.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό συμβούλιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 υποχρεωτικά οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν στις ρυθμίσεις δανείων με αυτά τα κριτήρια. Παράλληλα, οδηγία της επιτροπής εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια των «bad banks» προβλέπει ρυθμίσεις για πάνω από 40.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με οφειλές πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση στο προσωπικό του υπ. Οικονομικών


Αξιολόγηση στο προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών με point system θα διενεργεί εφεξής η ηγεσία του υπουργείου, ξεκινώντας από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα τέθηκαν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για κάθε ημερολογιακό τρίμηνο της θητείας των προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος της Γενικής Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Τα κριτήρια αξιολόγησης της επίτευξης των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των προϊσταμένων καθορίζονται σε ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης με βάση τους τεθέντες στόχους και σε γενικά ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης.
Στα ποσοτικά κριτήρια της αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων περιλαμβάνονται, το πλήθος των διεκπεραιωμένων υποθέσεων επί των εισερχομένων, η αποτελεσματικότητα των δοθεισών οδηγιών, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των επακόλουθων ερωτημάτων, το πλήθος των διενεργηθέντων ελέγχων σε σχέση με τους προγραμματισθέντες, ο χρόνος συγκέντρωσης και δημοσίευσης δημοσιονομικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, ο χρόνος εντοπισμού αποκλίσεων των πραγματοποιήσεων σε σχέση με τον προϋπολογισμό και εισήγηση σχετικών παρεμβάσεων, αλλά και ο χρόνος και η ακρίβεια παροχής δημοσιονομικών στοιχείων στην πολιτική ηγεσία.
Στα γενικά κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται η ενεργή συμμετοχή σε ομαδική εργασία, η τήρηση της εργασιακής δεοντολογίας, οι γνώσεις σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, οικονομικών, λογιστικής,νομικής και πληροφοριακών συστημάτων, η διαρκής ενημέρωση, διοικητική ικανότητα, η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ανθρώπινων και φυσικών πόρων και η έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου.
Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποσοτικών στόχων κυμαίνεται, από έναν (1) μέχρι πέντε (5) βαθμούς ως ακολούθως:
-Από 87,6% μέχρι 100% = 5
-Από 75,1% μέχρι 87,5% = 4
-Από 62,6% μέχρι 75,0% = 3
-Από 50,0% μέχρι 62,5% = 2
-Από 49,9% και κάτω = 1
Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποιοτικών στόχων κυμαίνεται από πέντε (5) μέχρι έναν (1) βαθμό, ως εξής: Με τον βαθμό πέντε (5) αξιολογούνται οι άριστοι, με βαθμό τέσσερα (4) αξιολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, με βαθμό τρία (3) οι καλοί οι οποίοι υπό κάποιες προϋποθέσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργασιών, με βαθμό δύο (2) οι υπάλληλοι με σοβαρές ελλείψεις και με έναν βαθμό (1) οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Σε περίπτωση που από πρόθεση καταχωρούνται αναληθή ή ανακριβή δεδομένα στα ανωτέρω προβλεπόμενα έντυπα αξιολόγησης επίτευξης στόχων ή σε περίπτωση αναιτιολόγητης άρνησης καταχώρησης των στοιχείων σε αυτές, οι εμπλεκόμενοι απαλλάσσονται των θέσεων ευθύνης και διώκονται πειθαρχικά.
Πηγή: news.gr
aftodioikisi.gr

DNA αλόγου σε λουκάνικο εντόπισε ο ο ΕΦΕΤ


DNA αλόγου βρέθηκε σε λουκάνικα έπειτα από έλεγχο του ΕΦΕΤ.
Ύστερα από σχετικούς ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι ανιχνεύθηκε DNA αλόγου και σε άλλο ένα προϊόν.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για «Λουκάνικο Χωριάτικο» με την εμπορική επωνυμία «Nostima» με ημερομηνία παραγωγής 23/2/2013 και ημερομηνία ανάλωσης 25/3/2013.
Το εν λόγω προϊόν παρασκευάζεται – συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ Ι. & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε.» με έδρα το 6ο χλμ Αλεξανδρούπολης – Μάκρης.
Επίσης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι όσον αφορά τους μέχρι σήμερα  εργαστηριακούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας, έχουν ληφθεί εκατό εβδομήντα επτά (177) δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εβδομήντα οκτώ (78) δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει εβδομήντα δύο (72) αρνητικά και (έξι) θετικά δείγματα.

aftodioikisi.gr

Το νέο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (πίνακας)


Μειώσεις έως και 30% θα υποστούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013. Τι θα πάρουν όσοι αποχωρούν μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο νέος μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του βοηθήματος, φέρνει τα  πάνω κάτω.
Το κλειδί στον νέο τύπο είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας, που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, καθώς θα εξαρτάται από πέντε βασικές παραμέτρους:
  1. Από τα έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας των υπαλλήλων.
  2. Από τις υποχρεώσεις του, δηλαδή από τον αριθμό του συνόλου των χορηγούμενων εφάπαξ
  3. Από τις εισφορές που έχον πληρώσει οι υπάλληλοι για το χρόνο  ασφάλισής τους μέχρι το τέλος του 2013.
  4. Από την περιουσία του Ταμείου (ομόλογα, μετοχές κλπ)
  5. Από τα εφάπαξ που οφείλονται σε όσους έχουν ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Ποσά… σε κατήφορο
Τα δεδομένα αυτά θα αλλάζουν κάθε χρόνο και θα βγάζουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ. Αν ο συντελεστής βιωσιμότητας είναι 1 τότε το εφάπαξ δεν θα έχει μειώσεις.
Αν όμως όπως είναι βέβαιο ότι θα συμβεί για να μην υπάρχουν ελλείμματα, ο συντελεστής είναι 0,5 ή 0,6 ή 0,8 τότε αυτό σημαίνει μειώσεις στα χορηγούμενα ποσά.
Στα παραδείγματα του Ελεύθερου Τύπου (πίνακας), έχουν ληφθεί υπόψη σταθερές αποδοχές με αμετάβλητα τα ετήσια έσοδα από το 2014 έως και το 2019(στο ύψος των 300 εκ ευρώ), ενώ επίσης έχουν υπολογιστεί ότι οι αποχωρήσεις, δηλαδή οι νέες υποχρεώσεις του Ταμείου για την καταβολή εφάπαξ κάθε χρόνο, θα κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 10.000 υπαλλήλων.
Μαχαίρι 28%
Το νέο εφάπαξ, θα είναι  μειωμένο και για όσους έχουν αποχωρήσει από την 1η /9/2013 μέχρι και την 31η/12/3013.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 18.300 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα έχουν περικοπές γιατί το ποσό που θα λάβουν θα υπολογιστεί με το συντελεστή βιωσιμότητας του 2014.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα κάνει επίσηςλόγο για γκάφα από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας, καθώς «άλλη απόφαση έφυγε από το υπουργείο και άλλη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ».
Δείτε τον πίνακα:
(κάντε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση) 



Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ημερησία, χωρίς νέα μείωση θα πάρουν το εφάπαξ 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι, που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το καταβαλλόμενο ποσό θα υπολογιστεί με το «παλαιό» σύστημα χωρίς να υπάρξει νέα περικοπή.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, χαρακτηριστικά τονίζεται πως «για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013, η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία».

Οι ημερομηνίες

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως λαμβάνεται πλέον υπόψη η ημερομηνία αποχώρησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
Με τον τρόπο αυτόν γλιτώνουν τις περικοπές ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι του εφάπαξ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά δεν είχε σταλεί η σχετική πράξη στο Ταμείο Πρόνοιας.
Για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους -που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013- το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα υπολογιστεί με ένα «μεικτό» σύστημα. Ειδικότερα σε όσες περιπτώσεις ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης προβλέπεται πως:
Το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή (δηλαδή με το παλαιό σύστημα).
Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 υπολογίζεται με το νέο σύστημα και λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη: το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα, τα έτη ασφάλιση, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού του εισφορών κ.ά.
Στη συνέχεια το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα προκύψει από το άθροισμα αυτών των δύο ποσών, πολλαπλασιαζόμενο με τον εκάστοτε συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου πρόνοιας.

aftodioikisi.gr

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ S/M ΧΑΡΑ

Απειλές για απόλυση, υποχρεωτικές άδειες και τακτικές «διαίρει και βασίλευε» από το Super Market Χαρά που στόχο έχουν να υπογράψουν οι υπάλληλοι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που η εργοδοσία επικαλείται μείωση κερδών, η επιχείρηση ανοίγει νέα καταστήματα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει ως εξής:
Οι εργαζόμενοι του S/M «ΧΑΡΑ» όπως και των άλλων S/M του νησιού μας βιώνουν τη δύσκολη πραγματικότητα της επιβολής Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι εργοδότες του S/M «ΧΑΡΑ» ακολουθώντας το «καλό» παράδειγμα των υπόλοιπων εργοδοτών, έτρεξαν να υλοποιήσουν και αυτοί ,την πολιτική της ΕΕ όπως εκφράζεται μέσα από τα μνημόνια, που ψήφισαν ως συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή πριν λήξει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εμπορίου άρχισαν την τρομοκρατία, τις ηθικές πιέσεις, την καλλιέργεια του φόβου της απόλυσης, την πολιτική «διαίρει και βασίλευε» προκειμένου να περάσουν την ατομική σύμβαση εργασίας.
Η εργοδοσία του S/M «ΧΑΡΑ» επιχειρεί καθημερινά με το πιστόλι στο κρόταφο, οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ,ο καθένας ξεχωριστά, την καταδίκη τους με αντεργατικούς όρους, με μειώσεις μισθών, όπου αύριο πατώντας σ’ αυτά τα «προσωπικά συμβόλαια» θα επιχειρήσει να πάρει πίσω το σύνολο των δικαιωμάτων μας (ωράριο εργασίας, ασφάλιση, απλήρωτες υπερωρίες). Εκβιάζει συνειδήσεις, ασκεί πιέσεις, κάνει βλαπτικές μεταβολές αλλάζοντας τα πόστα εργασίας των εργαζομένων, δίνει υποχρεωτικές άδειες.
Την ίδια στιγμή ενώ επικαλούνται μειώσεις κερδών επεκτείνουν τον κύκλο των εργασιών τους ανοίγοντας νέα καταστήματα. Επιπλέον την ώρα που καταπατούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν μισθούς των εργαζομένων εξευτελίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο, μας δίνουν μαθήματα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Μέσα σ’ αυτό το αντίξοο περιβάλλον από το καλοκαίρι δίνεται μια σπουδαία μάχη από τους εργαζόμενους εργαζομένους του «ΧΑΡΑ» που ανεξάρτητα από την έκβαση της αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη, γιατί ανοίγει δρόμους αντίστασης για τους εργαζόμενους στο κλάδο μας. Μέσα σ’ αυτή τη σκληρή και άνιση μάχη οι εργαζόμενοι δείχνουν το ανάστημα τους και αποδεικνύουν την αξία του συλλογικού αγώνα για αξιοπρέπεια και επιβίωση.
Οι εργαζόμενοι κάθε φορά που δέχονται τους εκβιασμούς των εργοδοτών δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα Εργασιακά Δικαιώματα κατακτήθηκαν μόνο με αγώνες πολλών χρόνων. Σ’ αυτούς τους αγώνες το σωματείο βρέθηκε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, στήριξε το δίκιο τους, συγκρούστηκε με τα σχέδια και τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Το Σωματείο καταγγέλλει τη μεθοδευμένη προσπάθεια των εργοδοτών του S/M «ΧΑΡΑ» για τη κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, που κάλυπτε τους εργαζόμενους στο χώρο του Εμπορίου. Το Δ.Σ. του Σωματείου καλεί τους συναδέλφους εργαζόμενου του «ΧΑΡΑ» και των άλλων S/M , να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και ενωμένοι δίπλα στο Σωματείο να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους. Το μέλλον παρά τις δυσκολίες του σήμερα ανήκει σε μας γιατί εμείς παράγουμε , εμείς δουλεύουμε, σε μας θα πρέπει να ανήκει όλος αυτός ο πλούτος!
Διεκδικούμε
  • Υπογραφή νέων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Για τους εγαζόμενους στο Εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Τη διαφύλαξη της Κυριακάτικης Αργίας.

ΠΗΓΗ aplotaria.gr

Ξεκινά η ενδοδημοτική κινητικότητα


Ως «πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας» προσδιορίζεται η διαδικασία μετάταξης υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλες θέσεις η οποία περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφορά τη μετακίνηση μόνιμων υπαλλήλων και των δήμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των Ενώσεων δήμων και Περιφερειών. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, περιγράφονται όλα τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησης.

aftodioikisi.gr

MINΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ



Του Δημήτρη Τσιούφου
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης οδηγούν οι επιλογές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, το εύρος του οποίου, ωστόσο, δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις κενές θέσεις που θα υπάρξουν, αλλά και από τις γενικότερες σκέψεις του Αντ. Σαμαρά που βρίσκονται σε φάση... ωρίμασης.
Η πρώτη προς κάλυψη θέση δημιουργήθηκε χθες με την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, εξέλιξη που δεν ήταν στις αρχικές επιλογές του πρωθυπουργού, καθώς τη θέση του υποψηφίου δημάρχου πρότεινε στον Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ωστόσο την απέρριψε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και το πρόβλημα με τη διπλή υποψηφιότητα στην Κεντρική Μακεδονία.
Ταυτόχρονα, ιδιαιτέρως πιθανή θεωρείται και η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά, καθώς όλες οι πληροφορίες την φέρουν υποψήφια ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς».
Πληροφορίες, επίσης, φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ως εναλλακτική λύση ανάγκης για την Περιφέρεια Αττικής (σε περίπτωση που δεν δεχθεί να είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρ. Παχατουρίδης) τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά, ο οποίος αν του ζητηθεί δηλώνει πρόθυμος να δώσει τη μάχη στην Αττική, ενώ ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές και η πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να ενισχύσει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ενδέχεται να δημιουργήσει και άλλες «τρύπες» στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επί του παρόντος και τουλάχιστον έως ότου κλείσουν τα ψηφοδέλτια και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα κενά θα καλυφθούν εκ των ενόντων, αλλά το εύρος του ανασχηματισμού (αν απλώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ή αν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές) θα κριθεί από τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί.
Αν γίνει αμέσως μετά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να καλυφθούν απλώς τα κενά ή και να υπάρξουν κάποιες περιορισμένης έκτασης αλλαγής.
Αν, όμως, ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να κάνει τον ανασχηματισμό τον Απρίλιο (μετά την απόφαση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα) και αφού θα έχει καλά νέα για τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, τότε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι ευρείας έκτασης, προκειμένου να πάει στις εκλογές του Μαΐου με ένα καινούργιο σχήμα, που θα σηματοδοτεί και την προσπάθεια εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση.
Στις σκέψεις, τέλος, του πρωθυπουργού είναι να «κρατήσει» τον ανασχηματισμό για τις αρχές Ιουνίου, ώστε σταθμίζοντας και το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου να προχωρήσει σε αλλαγές δομικού χαρακτήρα για να δοθεί η αίσθηση της υπέρβασης και μιας νέας αρχής.


ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΗΕLMEPA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ




Με την παρουσίαση ενός accident case study από τον κ. Ηλ. Λαδά, DPA της εταιρείας μέλος Danaos Shipping Co. Ltd, έληξε ΣΤΙς 12 Φεβρουαρίου 2014, το 1ο διήμερο σεμινάριο της HELMEPA της κατηγορίας με θέμα «Προάγοντας Πνεύμα Ασφάλειας πέρα από την Απλή Συμμόρφωση» του 2014. Η ανάλυση των αιτιών που σχετίζονται κυρίως με τον ανθρώπινο παράγοντα, η σειρά σφαλμάτων αλλά και εξωτερικών παραμέτρων που οδήγησαν στο περιστατικό καθώς και οι συστάσεις για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων έδωσε την αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ Εισηγητή και συμμετεχόντων.
Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, οι 17 αξιωματικοί ΕΝ και στελέχη εταιρειών μελών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα θέματα «Γυμνάσια Εγκατάλειψης Πλοίου» και «Ρόλος και καθήκοντα του Ship Security Officer» από τον Πλ/χο Ν. Ζώη και τα «Γυμνάσια σύμφωνα με τον Κώδικα ISM-Απαιτήσεις SOLAS» από τον κ. Jan De Brabandere, Marine Manager DPA/CSO της Euronav Ship Management (Hellas) Ltd. Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου περιέλαβε τα θέματα «Επιθεωρήσεις Κράτους Σημαίας» από τον κ. Α. Παπαλιμναίο, Manager/Pireaus Training Center, RINA Hellas, τις «Επιθεωρήσεις Κράτους Λιμένα» από τον κ. Ε. Δρακούλη, Αντιπλ/ρχο ΥΝΑ/Αρχηγείο ΛΣ-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τη «Νέα Σύμβαση MLC» από τον κ. Μ. Σιγάλα, Senior ILO Specialist του Hellenic Lloyd΄s S.A. και «Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Περιστατικών» από τον κ. Π. Καλιπέτη, Principal Surveyor του American Bureau of Shipping. Τέλος, «Η νέα STCW και οι απαιτήσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης» παρουσιάστηκαν από την κ. Μ. Κτιστάκη, στέλεχος της HELMEPA.
Όλοι οι συμμετέχοντες, στην ανώνυμη αξιολόγηση τους, θεώρησαν «΄Αριστη έως Πολύ Καλή» την ποιότητα των παρουσιάσεων και δήλωσαν πως συστήνουν την παρακολούθηση τους στους συναδέλφους τους.
Το επόμενο σεμινάριο αυτής της κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί 18-19 Μαρτίου 2014.
Το μήνα Φεβρουάριο, τα διήμερα σεμινάρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA συνεχίζονται ως εξής:
  1. «Διασφαλίζοντας Αποτελεσματική Περιβαλλοντική Διαχείριση πέρα από τις Απαιτήσεις»
    Τρίτη 18 – Τετάρτη 19
  2. «Marine Environmental Awareness»
    Τρίτη 25 – Τετάρτη 26
Δηλώσεις συμμετοχής στο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, τηλ: 210 9343088, email: training@helmepa.gr