Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΕΝΑΣ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Καινοτόμος εφαρμογή για smartphones & tablets από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με χορηγό την WIND, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας www.cyberkid.gr .

 Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη πρώτη της εφαρμογής για smartphones & tablets, το cyberkid βρίσκεται ήδη στις πρώτες θέσεις σε App store (Νο 21) στην κατηγορία news και Play Store (Νο 43) στην κατηγορία νέα applications. Παράλληλα και την ίδια περίοδο, η επισκεψιμότητα στο site www.cyberkid.gr αυξήθηκε κατά 300%. Τo γεγονός αυτό καταδεικνύει όχι μόνο τη χρηστικότητα της εφαρμογής, αλλά και τη διαρκή ανάγκη γονέων και παιδιών για έγκυρη ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Ειδικότερα, το cyberkid ξεχωρίζει για την καινοτόμο - όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως – Γραμμή SOS - Cyber Alert η οποία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα (touchscreen call) και σε πραγματικό χρόνο με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών, καθώς και κάθε γεγονότος το οποίο έχει να κάνει με κίνδυνο ή απειλή ζωής κατά αυτών. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας www.cyberkid.gr του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με τη χορηγία της WIND.

«Οι νέες γενιές αναπτύσσουν ταχύτατα ψηφιακή νοημοσύνη και κουλτούρα καθώς μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία. Το κινητό τηλέφωνο και το Internet είναι μέρος της ζωής τους από μικρή ηλικία και χρειαζόμαστε θεσμικές πρωτοβουλίες όπως το site “www.cyberkid.gr” και το cyberkid App ώστε να εκπαιδεύονται για να αξιοποιούν την τεχνολογία με θετικό τρόπο» δήλωσε ο Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου application σε εκπροσώπους online Μέσων.

Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη διεθνή τάση συνεχούς ανόδου στις πωλήσεις των smartphones, των έξυπνων κινητών συσκευών που προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο Internet καθώς και σε ένα πλήθος ενημερωτικών, πρακτικών και ψυχαγωγικών εφαρμογών. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι στη χώρα μας πωλούνται παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο smartphones, έχοντας πλέον τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές πωλήσεις κινητών συσκευών. Η αύξηση της διείσδυσης των smartphones έχει οδηγήσει και σε μεγάλη αύξηση της χρήσης του mobile internet από τους καταναλωτές. Στην WIND, μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε σχεδόν 70% αύξηση της χρήσης Mobile internet ανά πελάτη και πλέον οι συνδρομητές WIND καταναλώνουν κατά μέσο όρο μισό GB κάθε μήνα κυρίως για να στείλουν mail και να μπουν στο Facebook από το κινητό τους αλλά και να ψυχαγωγηθούν, καθώς ένα ποσοστό περίπου 40% της χρήσης αφορά σε παιχνίδια που παίζουν στη συσκευή τους.»

186 ATOMΑ ΕΣΩΣΕ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 Ελλήνων και αλλοδαπών υπηκόων από το Πολεμικό Ναυτικό...
Στη φρεγάτα Σαλαμίνα μεταφέρθηκαν με πλήρη ασφάλεια 186 πολίτες. Από αυτούς οι 87 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι είναι 13 Κύπριοι, 12 Βρετανοί, 79 Κινέζοι, 1 Ρωσίδα και 1 Αλβανός. 

Η επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οπότε το πλοίο έφτασε ανοιχτά του λιμανιού Τρίπολης ενώ την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της από τη χώρα στην οποία η κατάσταση είναι έκρυθμη το τελευταίο διάστημα 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανακοινώθηκε ότι σταμάτησε η λειτουργία της πρεσβείας της χώρας μας στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Λόγω των δυσμενών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή, ανακοινώνεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην περιοχή και μεταφέρει, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, Έλληνες πολίτες με τα μέλη των οικογενειών τους που διέμεναν στην Λιβύη, πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών καθώς και το προσωπικό της Πρεσβείας, προς την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ tromaktiko

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Λίγο πριν - λίγο μετά την ορκωμοσία των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, στις 27 Αυγούστου, σε ένα μήνα περίπου δηλαδή, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του επί της ένστασης εκλογής των Χριστιάνα Καλογήρου και Στρατή Κύτελη.

«Κάθε πολίτης μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του όπως ο ίδιος νομίζει. Όλα θα κριθούν όπως ορίζει ο νόμος», είδε δηλώσει μετά την προσφυγή η κ. Καλογήρου, που εμμένει στην αρχική της δήλωση και δε θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο, ενώ ο κ. Κύτελης για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει στο «Ε» ότι «την περιφερειακή αρχή την ορίζει ο λαός και όχι οι υποψήφιοι της τρίτης κατά σειρά ψήφων παράταξης».
Υπόθεση που το δικαστήριο εξέτασε χθες στην έδρα του, στις 12.00΄ το μεσημέρι, σε μια διαδικασία τρίλεπτης περίπου διάρκειας, όπου εκ των ενισταμένων παρέστη μόνο ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, όπως και δικηγόροι όλων των πλευρών, ενώ παρούσα ήταν και η κ. Καλογήρου.
Στις αρχές του μήνα, οι Γιάννης Ζερδελής, Βασίλης Τεντόμας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Μάντζαρης υπέβαλαν ένσταση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσονται η κ. Καλογήρου και ο κ. Κύτελης αντίστοιχα ως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ως γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Λέσβου - Λήμνου, επειδή το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα των εκλογών κατείχαν διευθυντικές θέσεις.
Εν αναμονή απόφασης
Τους τέσσερις εκλογείς που υπέγραψαν την ένσταση, διότι με την ιδιότητα του εκλογέα προσέφυγαν, εκπροσωπούν οι δικηγόροι Στρατής Πέτρου και Στρατής Βαξεβάνης, εκ των οποίων παρέστη χθες στο δικαστήριο ο δεύτερος.
Την κ. Καλογήρου εκπροσωπεί, και παρέστη, ο δικηγόρος Χρήστος Πολίτης, ενώ τον κ. Κύτελη εκπροσωπούν οι νομικοί Γιώργος Κώτσηρας και Σπυρίδων Βλαχόπουλος, εκ των οποίων παρέστη ο πρώτος. Οι διάδικοι, κανείς απ’ τους οποίους δε ζήτησε αναβολή και δε θέλησε να πάρει το λόγο κατά την εξέταση της υπόθεσης, οφείλουν έως και το μεσημέρι της Παρασκευής να έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση εγγράφων και υπομνημάτων, με τα οποία και θα τεκμηριώνουν τις απόψεις-θέσεις τους.
Το διακύβευμα της ένστασης αφορά στο κατά πόσο οι εκλεγέντες έπρεπε και πότε να παραιτηθούν απ’ τις θέσεις που κατείχαν προκειμένου να μην επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν υπήρχε δηλαδή ή όχι κώλυμα εκλογιμότητάς τους εξ αιτίας του γεγονότος ότι ασκούσαν διοίκηση.
Νομικοί που έχουν ασχοληθεί με ανάλογα ζητήματα, υποστήριξαν πως υπάρχει πολύπλοκη νομοθεσία για το θέμα, που μάλιστα διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά στα κωλύματα, ανάλογα με το νόμο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, τόνισαν πως με τον «Καλλικράτη» ισχύουν άλλα δεδομένα για τα κωλύματα, ενώ με τον ίδιο νόμο δεν προβλέπεται νέα εκλογική διαδικασία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα επί των ενστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, για να τελεσιδικήσει η απόφαση και να πάψει να βρίσκεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου σε εκκρεμοδικία, δεν αποκλείεται να περάσει πολύς καιρός, να έχουν αναλάβει και να ασκούν καθήκοντα οι εκλεγέντες.
Κι αυτό γιατί δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, αν κριθεί μη ικανοποιητική, να υπάρξει και συνέχεια με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.ΤΣΑΚΟΣ ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥΤο Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος"-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και
Παράδοσης,mας προσκαλούν στη διάλεξη του κ. Δημήτρη Παπανδρέου,Γενικού
Πρόξενου της Ελλάδος στη Μαριούπολη της Ουκρανίας,με τίτλο: "Η κρίση
στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές της επιπτώσεις στις σχέσεις των
κρατών της ευρύτερης περιοχής-επιρροές στις θαλάσσιες μεταφορές".

Η εν λόγω διάλεξη θα λάβει χώρα στο αίθριο του Ιδρύματος την Τρίτη
12 Αυγούστου και ώρα 21:00.

«Η παιδιατρική κλινική στήθηκε με τη θυσία δύο παιδιών»


Η βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ βρίσκει καθημερινά την υλοποίησή της σ’ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η προοπτική ένταξης της παιδιατρικής στην παθολογική κλινική.
Δεν είναι «φήμη» η καθημερινή υπολειτουργία, του συνόλου των κλινικών (χειρουργική, παθολογική κλπ.)
Δεν είναι «φήμη» ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν το δικό τους Γολγοθά για να ανταποκριθούν στις ελλείψεις, σε ανθρώπινο δυναμικό και φαρμακευτικά είδη.
Δεν είναι «φήμη» ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μειώθηκε κατά 50%.
Δεν είναι «φήμη» ότι λείπουν τα βασικά είδη για την αντιμετώπιση της νοσηλείας των ασθενών και τα αγοράζουν απ’ έξω.
Η παιδιατρική κλινική στήθηκε για όσους έχουν ασθενή μνήμη με τη θυσία δύο παιδιών, αφού η πολιτεία, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ποιότητα ζωής των παιδιών και τους αγώνες των Χιωτών, με μπροστάρηδες τον Σύλλογο Γυναικών Χίου και το ΣΕΣΝΟΧ.
Σήμερα στο όνομα της πολιτικής «Νοσοκομείο Α.Ε.» γίνονται αναγκαίες «προσαρμογές» για την αποδοτική για το σύστημα λειτουργία του, ως επιχείρηση, που οι έχοντες θα μπορούν να απολαμβάνουν ιατρική φροντίδα.
Το ΚΚΕ πάντα μπήκε μπροστά. Έτσι και σήμερα δεν θα επιτρέψει να θυσιαστούν νέοι άνθρωποι για να προωθήσει το κεφάλαιο τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της υγείας.
Η Παιδιατρική Κλινική καθώς και όλες οι κλινικές πρέπει να έχουν μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό

ΤΕ ΧΙΟΥ  ΚΚΕ

Για τις μετεγγραφές φοιτητών απ’το Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ότι «οι μεταγραφές διώχνουν τους φοιτητές». Δυστυχώς η δυνατότητα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων είτε είναι από τη Χίο είτε από άλλο μέρος της Ελλάδας να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη μακριά από τον τόπο κατοικίας τους’, ήταν εδώ και χρόνια περιορισμένη και τώρα πια τείνει να εξαφανιστεί. Παλιότερα υπολογιζόταν ότι χρειάζεται περίπου ένας μισθός κάθε μήνα στην οικογένεια που σπουδάζει παιδί σε άλλη πόλη, τώρα όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει ο επιπλέον μισθός, αλλά αναζητείται και ο βασικός μισθός που θα θρέψει την οικογένεια. Με αυτά τα δεδομένα, το μέτρο των μετεγγραφών μπορεί να ανακουφίσει κάποιες οικογένειες που θα γλιτώσουν τη φοιτητική μετανάστευση. Αναμφισβήτητα και με μετεγγραφές και με κάθε είδους άλλη ενίσχυση, όλοι οι φοιτητές πρέπει να διευκολύνονται να παρακολουθούν και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Όμως οι ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί και άλλες σκέψεις που συζητιούνται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσφυγή στα δικαστήρια όπως σκοπεύει να πράξει η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άλλωστε είναι εκείνη που από καιρό σε καιρό πρωτοστατεί - ανέχεται  να προωθούνται διάφορα προγράμματα επιχειρηματικότητας μέσα στο Πανεπιστήμιο, μπάζοντας ανοιχτά τη λογική της καπιταλιστικής αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο των σπουδών και στα μυαλά των φοιτητών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτηση που έχει ανοίξει αυτό το διάστημα για τις μετεγγραφές φοιτητών, άλλοι λένε λίγο να διευρυνθούν, άλλοι λένε λίγο να περιοριστούν, με κριτήριο πάντα το κόστος. Το κόστος, από τη μια, των ιδρυμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, που θα υπερφορτωθούν φοιτητές την ώρα που αποψιλώνονται από προσωπικό κι έχουν τεράστιες απώλειες στη χρηματοδότησή τους, και το κόστος, από την άλλη, στα μικρά περιφερειακά ιδρύματα, πχ το Π. Αιγαίου, που βλέπει τον ανύπαρκτο προϋπολογισμό του να οδηγεί στην μη αντιμετώπιση καν των λειτουργικών του αναγκών γεγονός που είναι σε βάρος των φοιτητών. Η δική μας πρόταση στην όποια δυνατότητα για μεταγραφές φοιτητών, είναι ο συντονισμένος διεκδικητικός αγώνας, των κατοίκων των νησιών μέσα από τα συνδικάτα, με γονείς, Πανεπιστημιακούς, φοιτητές, εργαζόμενους προκειμένου να διεκδικήσει τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στα ταμπάκικα, τη προώθηση της δεύτερης φάση για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, τη λειτουργία φοιτητικής λέσχης με δωρεάν σίτιση, τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με τα πλοία.
Όλες αυτές οι προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ ιδρυμάτων και υπουργείου Παιδείας γίνονται στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας που βογκάει για να σπουδάσει τα παιδιά της, γίνονται στην πλάτη των φοιτητών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη μετανάστευση και διακόπτουν τις σπουδές τους ή στην πλάτη των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ χωρίς κανένα δικαίωμα, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα.
Γιατί, τότε δε θα συζητούσαμε ούτε για μετεγγραφές, ούτε για παζάρια μεταξύ επαρχιακών και κεντρικών ιδρυμάτων, ούτε για διακοπή σπουδών από φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.
Δυστυχώς η πολιτική της ΕΕ που θέλει τα Πανεπιστήμια επιχειρήσεις διαμορφώνει συνθήκες φοιτητών-πελατών.

Γιώργης Αμπαζής - Μέλος ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Να καταψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τα δάση ζητά από τους νησιώτες βουλευτές ο Οικολογικός άνεμος στο βόρειο Αιγαίο, επειδή υποσκάπτει ένα βιώσιμο μέλλον και δεν επιδέχεται διορθώσεων. Παράλληλα καλούνται οι πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία του WWF και να στείλουν email διαμαρτυρίας στους βουλευτές.

Με έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ κ Τριαντάφυλλου στη συζήτηση για το δασικό νομοσχέδιο στη Βουλή «Το να μην έχουμε τη δυνατότητα να πολεοδομήσουμε, να φτιάξουμε τις πόλεις μας, επειδή υπάρχει το δάσος, αντιβαίνει την κοινή λογική, την λογική της ανάπτυξης, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του δάσους», 

Ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο έκανε την παρακάτω δήλωση:" Μας λειπεί πραγματικά η τοποθέτηση του Χιώτη βουλευτή κ.  Τριαντάφυλλου για το δασικό νομοσχέδιο. Όπου υπάρχει δάσος, πρέπει να μείνει δάσος και η πολεοδομική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των δασών μας. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε άλλη υπονόμευση των δασικών οικοσυστημάτων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την κάλυψη των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης, που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και νησιωτικών "φιλέτων" με διαδικασίες fast track, νομιμοποίησης αυθαίρετων ακόμη και  μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, οικοδόμησης των δασών και νομιμοποίησης τουριστικών εγκαταστάσεων πάνω στο κύμα αλλά και διευκόλυνσης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χωρίς αιτιολόγηση. Και πρέπει να το σταματήσουμε. Ως Οικολογικός άνεμος καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία του WWF και να στείλουν email διαμαρτυρίας στους βουλευτές ζητώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου έστω και την τελευταία στιγμή."

Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΒΡΗ ΓΙΑ 35 ΔΙΣ ΜΑΥΡΑΤην ύπαρξη καταλόγου-φωτιά, που συμπεριλαμβάνει περίπου 24.000-25.000 άτομα τα οποία μετέφεραν σε λογαριασμούς του εξωτερικού 60 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 35 μαύρα, κατήγγειλε χθες για άλλη μία φορά από το βήμα του Αποκαλυπτικού Δελτίου με τον Άκη Παυλόπουλο στον τηλεοπτικό σταθμό Έξτρα 3, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής.
«Θα τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα» τόνισε ο κ. Νταβρής και υπερασπίστηκε το σύνολο των πολιτών που καλούνται να πληρώσουν φόρους με άδειες τσέπες, εφόσον το «σύστημα» δεν επιθυμεί να πιάσει τη φοροδιαφυγή.
Όπως αποκαλύπτει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας:
«Το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο κινείται έξω από κάθε λογική διότι το Σύνταγμα προστάζει ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με την φοροδοτική του δυνατότητα».

«Ξέρουν αυτούς που έβγαλαν λεφτά έξω αλλά ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ να τους πιάσουν», συμπληρώνει.

Εκδηλώσεις 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014
Εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνου Γανιάρη, εκπροσώπων των Βουλευτών, της Δημοτικής Αρχής, της Εκκλησίας, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών η Έκθεση Τοπικών Διατροφικών και Πολιτιστικών Προϊόντων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας.
Αύριο Παρασκευή  1η Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου η Έκθεση «Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών», μία από τις δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας.  Παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού διαγωνισμού της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου σε επιμέλεια των εικαστικών Τιτίκας Σάλλα, Καθηγήτριας ΑΣΚΤ, και Βασίλη Βλασταρά, Επίκουρου Καθηγητή ΑΣΚΤ. Η Έκθεση θα διαρκέσει από 1 έως  24 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 9.00 π.μ. έως 15.30 μ.μ.
Επίσης, το αυριανό πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο της Έκθεσης Τοπικών Διατροφικών και Πολιτιστικών Προϊόντων στο Δημοτικό Κήπο Χίου περιλαμβάνει:
  • 20.30 Αφήγηση παραμυθιού «Υποβρύχιο Μαστίχα» της Μαρίας Φαφαλιού. Ένα παραμύθι με αναφορά στη μαστίχα και στο Χιώτη Ναυτικό. Συμμετέχει ο Παντελής Λύκος με την ορχήστρα του. Ερμηνεία τραγουδιών και αφήγηση: Ευτυχία Διαμαντάρα. Οργάνωση: Mediterra Α.Ε. Χώρος: Δημοτικός Κήπος Χίου
  • 22.00 Προβολή της ταινίας «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη. Με την υποστήριξη της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Χώρος: Cine Κήπος.

Μέχρι και την Κυριακή 3 Αυγούστου συνεχίζεται η προβολή του Φεστιβάλ  Μαστίχας στους Τούρκους Επισκέπτες στο Τελωνείο Χίου με διανομή προωθητικού υλικού και κερασμάτων από προϊόντα μαστίχας.


Κίνδυνος αύξησης δημοτικών τελών – Κίνημα ανυπακοής στους ΟΤΑ


Οι πρώτες αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών στην πρόβλεψη για τα υποχρεωτικά πλεονάσματα που καλούνται να επιτυγχάνουν από το 2015 οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συμμόρφωση στις οδηγίες κατάρτισης του προϋπολογισμού τους, που τους κοινοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική», τονίζει η σχετική απόφαση, ενώ προσθέτει πως «το σύνολο των δαπανών, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεολυσίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των εσόδων αφαιρουμένων των εσόδων από δάνεια».
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr είναι η πρόβλεψη για αύξηση των δημοτικών τελών από το 2015, εφόσον υπάρχουν αστοχίες το 2014. «Οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014″, αναφέρεται συγκεκριμένα.
Δήμαρχοι και περιφερειάρχες με τους οποίους επικοινωνήσαμε δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών, ανεξάρτητα από το πώς θα κλείσει η χρονιά από άποψη εσόδων-εξόδων. Το επιχείρημα των πρωτοεκλεγέντων είναι ότι δεν ευθύνονται για τα χρέη που τους κληροδοτεί η προηγούμενη διοίκηση και δεν πρόκειται να φορτώσουν στους δημότες την ευθύνη για την κακοδιαχείριση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.


aftodioikisi.gr

To κλικ στο taxis δεν αρκεί για να προστατευθεί ο λογαριασμός


Μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της γγ Δημοσίων Εσόδων, στην οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν το λογαριασμό που θέλουν να προστατεύσουν από κατάσχεση (έως του ποσού των 1.500 ευρώ), αποδείχθηκε ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν από την επίσκεψη και στην τράπεζα.
Η σχετική εφαρμογή της γγ Δημοσίων Εσόδων τέθηκε σε ισχύ χθες, Τρίτη, και αναμενόταν να γλιτώσει τους φορολογούμενους από τον κόπο να μπουν στην ουρά της τράπεζας για να δηλώσουν το λογαριασμό τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τελικά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, καθώς δεν έχουν ενταχθεί όλες οι τράπεζες στο σύστημα και άρα δεν μπορούν να ενημερωθούν για τη δήλωση του φορολογούμενου στο Taxis.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι για να είναι βέβαιος κάποιος ότι η εφορία και οι τράπεζες δεν θα «σηκώσουν» τα χρήματα από ένα συγκεκριμένο λογαριασμό, εκτός από την ηλεκτρονική δήλωση στο Taxis, θα πρέπει να επισκεφθεί και την τράπεζα, έχοντας στο χέρι (τυπωμένη) την ηλεκτρονική αίτηση.
Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η ταλαιπωρία αυτή είναι προσωρινή, καθώς η υποχρέωση υποβολής του αποδεικτικού ηλεκτρονικής αίτησης προστασίας του λογαριασμού στις τράπεζες θα γίνεται μέχρι να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα όλες οι τράπεζες.
in.gr
aftodioikisi.gr

«Κόκκινα» δάνεια: Το τελικό σχέδιο για 100.000 επιχειρήσεις


Μία στις τρεις επιχειρήσεις θα καταστεί βιώσιμη μετά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών, τις οποίες έχουν γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησία», υπολογίζεται ότι 100.000 επιχειρήσεις χρειάζονται γενναίες ρυθμίσεις δανείων, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 καθίστανται βιώσιμες στο μέλλον.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού που θα διευθετεί με ταχύτατες διαδικασίες τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους προμηθευτές θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, με σκοπό να αυξήσει των αριθμό των εταιρειών που θα παραμείνουν «ζωντανές».
Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε χθες και την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη και το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Από τον ΣΕΒ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Θ. Φέσσας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Αν. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Δ. Παπαλεξόπουλος και Ευ. Μυτηλιναίος, ο γενικός γραμματέας Ευ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Α. Σκέρτσος.
Ρευστότητα
Ο κ. Φέσσας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ τόνισαν στον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης τη σημασία για την οικονομία και τη ρευστότητα της εκκίνησης της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, επισήμαναν πως η «νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης» να μην προκαλέσει «ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να δικαιωθούν οι… μπαταχτσήδες. Επίσης να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του. Επίσης, προϋπόθεση θα είναι να βάζει και ο ίδιος κεφάλαια για την ανασυγκρότησή της. Οι πιστωτές του θα αποφασίζουν αν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση της εταιρείας. Θα μπορούν να προτείνουν κι άλλα μέτρα όπως την εκχώρηση ποσοστού της εταιρείας, τη συγχώνευση με άλλη, την αλλαγή του μάνατζμεντ κ.λπ.
Η τράπεζα ή οι τράπεζες, αν η επιχείρηση έχει δανειστεί από περισσότερες εκ της μίας, θα υποδεικνύουν λύσεις στην επιχείρηση αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου της. Αυτές μπορεί να είναι η διαγραφή μέρους του οφειλόμενου ποσού, η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η καθιέρωση πολλών δόσεων κ.λπ.
Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να διευθετούνται και άλλες οφειλές της επιχείρησης προς τις τράπεζες, όπως χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές.
«Διακοψιμότητα»
Για τη «διακοψιμότητα», ένα από τα μέτρα-κλειδιά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι ο φάκελος είναι υπό εξέταση και ότι αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Η «διακοψιμότητα» είναι η δυνατότητα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού να διακόπτει ή να περιορίζει την παροχή ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες κατόπιν συμφωνίας έναντι έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος, όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος.
Τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΒ ζήτησαν επίσης την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Επίσης ζήτησαν την αναβίωση της Επιτροπής για την Εθνική Ενεργειακή Πολιτική. Στα αιτήματα των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται επίσης η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Τέλος, ο κ. Φέσσας στην τοποθέτησή του αναγνώρισε τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης», δήλωσε, τονίζοντας ότι το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ δεν είναι αρκετό, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και όχι από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και εξαγωγές.
Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σε συνομιλίες που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ως το τέλος του χρόνου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.
Ηθικός κίνδυνος
Ο κ. Φέσσας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ τόνισαν στον πρωθυπουργό τη σημασία για την οικονομία και τη ρευστότητα της εκκίνησης της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, επισήμαναν πως η «νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης» να μην προκαλέσει «ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να δικαιωθούν οι… μπαταχτσήδες. Επίσης να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων».
Στο ίδιο τραπέζι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ΤΟΥ Χ. ΚΟΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ. ΠΙΟΥ)

aftodioikisi.gr

46 διατάξεις που οδηγούν ταχύτερα στη σύνταξη 250.000 εργαζομένους στο Δημόσιο [λίστα]


Μεγάλη ευκαιρία να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έχουν 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Πρόκειται για 46 συνολικά διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξόδου σε όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Μάλιστα συγκεκριμένες διατάξεις έχουν βρεθεί και στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, καθώς επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση από τα 50 έως και τα 60 (και ενώ πλέον το όριο για πλήρη σύνταξη είναι στα 67 και για μειωμένη στα 62). Ουσιαστικά οι συγκεκριμένες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα να «κατοχυρωθεί» δικαίωμα μόνο με τα χρόνια ασφάλισης. Ειδικά για τις μητέρες απαιτείται ταυτόχρονα με τα έτη ασφάλισης να υπάρχει και ανηλικότητα του τέκνου.
Τη χρονιά που οι ασφαλισμένοι «πιάνουν» τα έτη ασφάλισης κλειδώνουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Οποτε φτάσουν αυτό το όριο μπορούν να αποχωρήσουν, ανεξαρτήτως της ηλικίας συνταξιοδότησης τη συγκεκριμένη χρονιά. Αναλυτικά οι διατάξεις για κατοχύρωση μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είναι οι εξής:
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2010. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 55 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 60 με πλήρη. Η μείωση είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από το 60ο.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη και στα 61 με πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 61ο.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2012. Σε ηλικία 58 ετών καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη και στα 63 πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 63ο.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2010. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2011. Μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας τους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2012. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας μπορούν να λάβουν σύνταξη πλήρη με τη συμπλήρωση του 57ου έτους.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης μέχρι το 2010. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 58ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει με 36 έτη και συμπληρωμένο το 58ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) με 35 έτη ασφάλισης το 2012. Αποχωρούν με 37 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 59ο έτος.
• Γυναίκες στο ΕΤΑΑ με 25 έτη ασφάλισης (21,5 έτη για το ΤΣΑΥ και 25 για ΤΣΜΕΔΕ και Τ. Νομικών) το 2010. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 58.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2011. Καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 58 ετών με 10.800 ένσημα.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2012. Η σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 59 ετών με 11.100 ένσημα.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010. Μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 55 και πλήρη στα 57. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία πριν την αίτηση 5ετία.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2011. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών πλήρη με συνολικά 10.400 ένσημα. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία.
• Γυναίκες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη με 10.800 ένσημα. Για τη μειωμένη απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία 5ετία.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2010. Εχουν «κλειδώσει» δικαίωμα για πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2011. Το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 58ο με συνολικά 36 έτη ασφάλισης.
• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 35 έτη ασφάλισης το 2012. Δίνεται σύνταξη σε ηλικία 59 ετών με συνολικά 37 έτη ασφάλισης.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010 για 35ετία. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 58.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011 για 35ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με 36 χρόνια ασφάλισης.
• Γυναίκες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2012 για 35ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37 χρόνια ασφάλισης.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010. Μπορούν να λάβουν σύνταξη με 10.500 ένσημα σε ηλικία 58 ετών.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 58 ετών με συνολικά 10.800 ένσημα τη στιγμή της αίτησης.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2012. Μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 59 ετών με 11.100 ένσημα.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2010. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2011. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 53 ετών και 9 μηνών με μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών με πλήρη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2012. Αποχωρούν σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη ή σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν και τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία.
• Ανδρες στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης το 2011. Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη και στο 61ο με πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 61ο.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012. Στα 58 καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη και στα 63 πλήρη. Η μείωση είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 63ο.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2010 για 35ετία. Σύνταξη καταβάλλεται σε ηλικία 58 ετών.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011 για 35ετία. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών με 36ετία.
• Ανδρες στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012 για 35ετία. Οι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών με 37ετία.
Ρυθμίσεις για μητέρες σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ειδικά Ταμεία
• Μητέρες στο ΙΚΑ που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 50.
Προσοχή, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο 200 ημέρες από επιδοτούμενο χρόνο ανεργίας και 200 ημέρες επιδότησης ασθένειας εφόσον έχουν διανυθεί εντός 10ετίας από την ενηλικίωση του τέκνου. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χρόνοι κύησης και λοχείας.
Σημείωση: τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες στο ΙΚΑ το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 57 και μειωμένη στα 52. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011 ως 1.200 ημέρες.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες στο ΙΚΑ που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 60 με πλήρη σύνταξη ή στα 55 με μειωμένη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι του ν. 3996/2011 ως 1.500 ημέρες. Σημείωση: τις διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
• Μητέρες ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν στα ειδικά ταμεία πριν το 1983. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 17,5 ως 24,5 έτη ασφάλισης ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 50ο έτος.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 25ετία. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25 έτη ασφάλισης. Μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 50 ετών με μειωμένη σύνταξη και 52 ετών με πλήρη σύνταξη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 4 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.
• Ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία που είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25ετία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως 5 πλασματικά έτη από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011.
Η πόρτα εξόδου ανοίγει σε ηλικία 53 ετών με μειωμένη σύνταξη και 55 ετών με πλήρη σύνταξη.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και από 18,5 μέχρι 21,5 έτη. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 44 μέχρι και τα 50 ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 22 έτη ασφάλισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 4 πλασματικά χρόνια από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55.
• Ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που το 2012 είχαν ανήλικο και 22,5 έτη ασφάλισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 5 πλασματικά χρόνια από τις κατηγορίες του ν. 3996/2011. Μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 58.
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο και 25ετία. Σύνταξη δίνεται στα 50.Προσοχή, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ο πλασματικός των παιδιών, εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής δημόσια υπηρεσία
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2011 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 25 έτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέσσερα πλασματικά χρόνια (π.χ. σπουδές) και εξτρά τα πλασματικά για τα παιδιά. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 52 ετών . Αυτό ισχύει και για τους πατέρες ανηλίκων.
• Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που το 2012 είχαν ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου και 25 έτη. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 55. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέντε πλασματικά χρόνια (π.χ. σπουδές) και εξτρά τα πλασματικά για τα παιδιά. Αυτό ισχύει και για τους πατέρες ανηλίκων.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
aftodioikisi.gr

" ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ "

Ήρθε η ώρα των Δημάρχων να στηρίξουν τους υπαλλήλους τους
Επιστολή απέστειλε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου, των από μετατροπή συμβάσεων Αορίστου Χρόνου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλοντας πως, αποτελεί μία ad hoc διαδικασία, προκειμένου να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, τόσο από τους Ο.Τ.Α., όσο και το ευρύτερο Δημόσιο, καλώντας, παράλληλα, την ΚΕΔΕ, να μη συναινέσει στη διαδικασία αυτή.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κάνει λόγο για έλεγχο των εν λόγω συμβάσεων εργασίας επί νέας βάσεως, δηλαδή, με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις των διατάξεων, που εφαρμόστηκαν για τη μετατροπή, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό νέες απαιτήσεις, που κατά τον χρόνο της μετατροπής δε ζητούσε ο Νόμος. 
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, το Π.Δ. 164/2004 αφορούσε σε συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας Ορισμένου Χρόνου, δεχόμενο με τον τρόπο αυτό, ότι κάθε είδος εργασιακής απασχόλησης (νόμιμο ή μη, τυπικό ή μη) εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής αυτού. Υπό την έννοια αυτή, τόσο τα οικεία Όργανα, που εξέτασαν τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004 όσο και το ίδιο το Α.Σ.Ε.Π., δεν έλεγξαν, ως όφειλαν, εάν οι εργαζόμενοι για το διάστημα της απασχόλησής τους είχαν ασφάλιση, εάν οι συμβάσεις τους είχαν καταρτισθεί νομίμως ή εάν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διατυπώσεις για την καταβολή της αμοιβής τους.
«Ο εκ νέου έλεγχος των συμβάσεων, για την πραγματοποίηση του οποίου θα απαιτηθεί από τους εργαζόμενους και τις Υπηρεσίες να προσκομίσουν ένσημα, που να καλύπτουν πλήρως τα διαστήματα της απασχόλησης, παρά το γεγονός, ότι αυτό δεν συνιστά ευθύνη των εργαζομένων ή αποδείξεις καταβολής αμοιβών και νομιμότητας δαπανών, οδηγεί σε μια από μηδενική βάση, με νέα κριτήρια εξέταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών, οι οποίο καλούνται δέκα περίπου έτη μετά την μετατροπή της σύμβασής τους να αποδείξουν, ότι "δεν είναι ελέφαντες"» τονίζει, χαρακτηριστικά, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Η Ομοσπονδία απευθυνόμενη προς τους Δημάρχους της Χώρας και την Κεντρική Ένωσή τους, ζητά να μη γίνουν «συνένοχοι» στη διαδικασία, να μην «ποινικοποιήσουν» την εργασία στο Δημόσιο - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - καλώντας τους, τέλος, να συμπράξουν μαζί με τους εργαζομένους στην Τ.Α. 
«Η σύμπραξη, που σας ζητά ο κύριος Υπουργός είναι στην πραγματικότητα συνενοχή σε διαδικασίες, που εκφεύγουν ακόμα και της ίδιας της λογικής.
Η σύμπραξη, που σας ζητά ο κύριος Υπουργός είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων εργαζομένων, που έχουν με την αξία τους καταλάβει μια θέση εργασίας, μετά από πολλά έτη ομηρείας.
Η σύμπραξη, που σας ζητά ο κύριος Υπουργός είναι στην πραγματικότητα φενάκη των πραγματικών προθέσεών του, που είναι οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και η ποινικοποίηση της εργασίας στο Δημόσιο.
Αυτός είναι και ο σκοπός της "αξιολόγησης", που προωθεί στο Δημόσιο. 
Καλούμε την Κ.Ε.Δ.Ε. να συμπράξει με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στον αγώνα της για την κατάργηση του επανελέγχου-φερετζέ των απολύσεων, που ευαγγελίζεται ο κύριος Υπουργός και οι πρόθυμοι συνεργοί του. Τα περί προστασίας από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υπαλλήλων που δεν κατέχουν τα τυπικά προσόντα είναι εκ του πονηρού και αποσκοπούν στο να απαξιώσουν και να συκοφαντήσουν το δίκαιο και έντιμο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προστατεύσουν το δικαίωμα στην εργασία τους» τονίζει και συμπληρώνει:
«Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ουδέποτε τάχθηκε κατά της πραγματικής αξιολόγησης, άλλωστε έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση, με κριτήρια και προϋποθέσεις και όχι με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενών προς απόλυση εργαζομένων. 
Ουδέποτε, επίσης, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παρεμπόδισε, παρενόχλησε ή έστω αντιτάχθηκε στον έλεγχο των ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ούτε και στις αυτονόητες κυρώσεις, που η διαπίστωση αυτή συνεπάγεται κάτι για το οποίο σας καλούμε αρμοδίως να ενημερώσετε τον κ. Υπουργό».

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κωνσταντίνου ΓανιάρηΣε πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Π. 1523/30-7-2014), ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. κ. Π. Βογιατζής, με το πρόσχημα συμμόρφωσης  με Κανονισμούς της Ε.Ε., επαναφέρει το θέμα της αλλοίωσης του θεσμικού χαρακτήρα (άρση της αναγκαστικότητας) του μεγαλύτερου αναπτυξιακού και κερδοφόρου συνεταιριστικού φορέα του νησιού μας, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Υπενθυμίζω σε όλους, και ιδιαίτερα στον Βουλευτή Λέσβου, ότι ο θεσμικός χαρακτήρας της Ε.Μ.Χ. υπήρξε αποτέλεσμα προσπαθειών οραματιστών όπως ο αείμνηστος Γ. Σταγκούλης και καρπός αγώνων των μαστιχοπαραγωγών.  Οποιαδήποτε τροποποίηση, οποιαδήποτε αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα της Ε.Μ.Χ. θα αποτελέσει καίριο και καταστροφικό πλήγμα:
·         Στο εισόδημα και στην αξιοπρέπεια των μαστιχοπαραγωγών
·         Στην τοπική οικονομία της Χίου, στην οποία η Ε.Μ.Χ. έχει πρωταγωνιστικό και αναντικατάστατο ρόλο
·         Στις προοπτικές του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, σε μια εποχή που ανοίγονται σημαντικοί και ελπιδοφόροι δρόμοι μπροστά του.
Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, καρπό και της προσωπικής μου πολυετούς διαδρομής στην Ε.Μ.Χ., καλώ όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Χίου, τους Βουλευτές, την Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τις συνεταιριστικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών, να σταθούμε με κοινές και συντονισμένες προσπάθειες στο ύψος των περιστάσεων.

Η προσπάθεια να πληγεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σημερινό εκφραστή τον Βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία της Χίου. Το οφείλουμε στο μέλλον και στην προοπτική του τόπου μας.