Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ : ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ

Ακόμα υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα ανέβηκε το θέμα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μετά την εντονότατη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Τσίπρα στην Βουλή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μια αντιπαράθεση γύρω από μια επιχειρηματική κόντρα που εμπλέκει καταβολές δισεκατομμυρίων από το ελληνικό δημόσιο για την αγορά υποβρυχίων που ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί δεν παραδίδονται, την ευρωπαϊκή ένωση που έχει μιλήσει για κρατικές επιδοτήσεις και ανταγωνιστικά ναυπηγικά συμφέροντα αμυντικά και πολιτικά, ξένα και εγχώρια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε χτες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα» και τον προκάλεσε να φέρει στη Βουλή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων που έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει και ειδικότερα για το νόμο του 2010 επί υπουργίας του στο Αμύνης με τον οποίο επιχείρησε να δώσει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα και του ελληνικού δημοσίου.

Απευθύνθηκε μάλιστα στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης προσωπικά, σημειώνοντας πως είναι «πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία κατά το ποινικό δίκαιο» και ζήτησε να καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική «γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δύο μας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην υπόθεση αυτή λέγοντας πως:

«Η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας περιμένω να έρθετε, να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων για κίνητρα, για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν σε αυτή την συκοφαντική εκστρατεία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος στο θέμα αυτό. Σας είπα πως ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσουμε εμείς μια πρόταση για εξεταστική για συνωμοσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα που κινούνται πολύ κοντά σας» ανέφερε.

Στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης παρά τα όσα λέγονται για τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει προ ολίγων εβδομάδων όταν «σήκωσε» το θέμα ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο σημερινός υπουργός αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του στις αρχές Οκτωβρίου για το θέμα σύμφωνα με τις οποίες του «κληροδοτήθηκε από το παρελθόν και είναι εύλογο να συνεχίζει να προκαλεί αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις» δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε τότε δηλωσει πως οι παρεμβάσεις Βενιζέλου στο ζήτημα έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και πως «αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για τη μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση -υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας».

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια 

Τι έχει συμβεί όμως στον Σκαραμαγκά και κατηγορείται ο Βενιζέλος; Ποια συμφέροντα φέρεται να συνδέει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή. η κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε αντιμέτωπη με την ανάγκη διάσωσης 2 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει το Δημόσιο για τα υποβρύχια και συγκεκριμένα 1,3 δισ. μέχρι τον Μάρτιο του 2004 και άλλα 700 εκατ. μέχρι και το 2009 και την προσπάθεια παραλαβής των υποβρυχίων, απαραίτητων για το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα επιδιώχθηκε η διάσωση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας ως ναυπηγικής υποδομής και των θέσεων εργασίας στον Σκαραμαγκά.

Μετά την ψήφιση του νόμου (3885/2010 και άρθρου στον 3892/2010) το Δημόσιο ενέκρινε την οριστική συμφωνία με τον νέο ιδιοκτήτη (75%), Privinvest συμφερόντων του Ισκαντάρ Σάφα με την οποία γινόταν παραγγελία άλλων δύο νέων υποβρυχίων (τύπου «214») αντί του εκσυγχρονισμού παλαιοτέρων. Όμως ακόμα και σήμερα το Δημόσιο έχει παραλάβει μόλις ένα υποβρύχιο, τον «Παπανικολή» και ενώ οι δόσεις του προγράμματος είχαν ξεκινήσει να τρέχουν και έτρεξαν μέχρι τον Μάιο του 2011 τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά και οι εργαζόμενοι μέχρι πρότινος σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας ανά εβδομάδα και πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Ο ιδιοκτήτης του Σκαραμαγκά ζητά την εξόφλησή του και το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία διαιτησίας με όχι τους καλύτερους οιωνούς για την πλευρά του δημοσίου, αναφέρουν κύκλοι του κλάδου. Σημειώνουν παράλληλα όμως πως η συμφωνία και ο νομός Βενιζέλου δεν ευοδώθηκαν διότι ανέκυψαν ζητήματα καταρχήν μεταξύ του βασικού μετόχου των ναυπηγείων (Abu Dhabi Mar/Privinvest που κατέχει το 75%) και του μετόχου μειοψηφίας της γερμανικής (HDW/ThyssenKrupp Marine που έχει το 25, δεύτερον, αγωγή του ΟΣΕ που ζητά από κοινοπραξία στην οποία στο παρελθόν μετείχαν τα ναυπηγεία να του καταβάλει αποζημίωση άνω των 200 εκατ. ευρώ και, τρίτον, αναδρομική καταβολή αποδοχών σε εργαζομένους σε θυγατρική τροχαίου υλικού (πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου).

Ως αναφορά την εμπλοκή μεταξύ των μετόχων σημειώνεται πως τα ναυπηγεία ως ανάδοχος του έργου σύναψαν σύμβαση με τον κύριο υποκατασκευαστή ( την γερμανική HDW/Thyssen-Krupp Marine, που είχε και το 25% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) την οποία σύμβαση επιχείρησαν να επαναδιαπραγματευτούν μεταξύ τους οι μέτοχοι και η νέα η ιδιοκτησία των ναυπηγείων του Ισκαντάρ Σάφα πάγωσε τις καταβολές στους Γερμανούς.

Παράλληλα με όλα αυτά παρέμενε εκκρεμές το θέμα που ηχεί ανοίξει η ευρωπαϊκή επιτροπή περί επιστροφής κρατικών εγγυήσεων ( για παλιότερα προγράμματα) και έτσι η ΕΕ περιόρισε τα ναυπηγεία μόνο σε παραγγελίες για στρατιωτικό υλικό και όχι ιδιωτικές ενώ αξίωσε την εκποίηση της δεξαμενής Νο 5 που τα ναυπηγεία θεωρούν ως αναγκαία υποδομή για τα προγράμματα που εκτελούν.

Σήμερα η Privinvest δεν ολοκληρώνει τις εργασίες των υποβρυχίων - τέσσερα υπό αποπεράτωση, σε ποσοστό 85%- 90%, υποβρύχια, τα "Πιπίνος", "Κατσώνης", "Ματρώζος" και "Ωκεανός"- επειδή δεν της καταβάλλονται οι δόσεις βάσει της συμφωνίας.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας και το Νεώριο 

Το άλλο ανοικτό θέμα που διευθετήθηκε το καλοκαίρι είναι αυτό των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέλος του ομίλου Νεώριο και αφορά τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των ναυπηγείων και του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν βασικό πελάτη για το τελικό τίμημα της προμήθειας πυραυλακάτων. Πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει από το 2000. Η τροποποίηση της σύμβασης για την προμήθεια πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA υπεγράφη στις 30 Απριλίου φέτος μεταξύ της θυγατρικής της Νεώριον, «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφορά την αποπεράτωση των ΤΠΚ 05, 06 και 07.

Καταβλήθηκε τότε προς τη θυγατρική εταιρεία ποσό 25.430.227 ευρώ, κάτι που της επέτρεψε την καταβολή προς τους εργαζομένους καθυστερούμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που άρχισαν στις 21.01.2013 και τη συνέχιση του Προγράμματος των Πυραυλακάτων. Το υπολειπόμενο δε κατά τον παρόντα χρόνο συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 60.225.644,90 ευρώ. Η παράδοση της ΤΠΚ 05 στο Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε 9 μήνες από την ενεργοποίηση της ως άνω με αριθμό 11 Τροποποίησης της Σύμβασης, η παράδοση της ΤΠΚ 06 σε 24 μήνες και η παράδοση της ΤΠΚ 07 σε 34 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επιστολή της προ ενός έτους περίπου η διοίκηση της συγκεκριμένη εταιρεία ανέφερε πως «η αδυναμία του Δημοσίου να αντιμετωπίσει από το 2008 τις συνέπειες της κρίσης στο ναυπηγικό τομέα μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα. Οι δε συνεχείς αλλαγές στο Άμυνας (5 υπουργοί σε 12 μήνες) έδωσαν τη χαριστική βολή.

Οι συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Η επί 3ετία προτεινόμενη λύση του ενιαίου φορέα για τον Κλάδο, που στηρίχθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα ναυπηγεία μας δεν έτυχε καμίας προσοχής. Αυτοί που δουλεύουν επί δεκαετίες στα ναυπηγεία, Εργαζόμενοι και στελέχη αγνοούνται απαξιωτικά. Όλοι συζητούν για τα ναυπηγεία χωρίς τα ναυπηγεία.». Και συνεχίζει λέγοντας πως « μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι υποσχέσεις, προσχηματική κατανόηση για τα προβλήματά μας, δηλώσεις για την αναγκαιότητα σεβασμού των διαδικασιών και της διαφάνειας.

Και παραβλέπεται η άνιση σε βάρος μας μεταχείριση σε σχέση με τον Σκαραμαγκά που περνάει απαρατήρητη και δεν ενοχλεί κανένα. Αλήθεια ποιος έχει καταγγείλει συμβάσεις, σε ποιον χαρίστηκαν καθυστερήσεις, συμβατικές παρεκκλίσεις, έκτακτα βοηθήματα; Φαίνεται ότι η Ελευσίνα/Νεώριο είμαστε τα εύκολα θύματα της αδιαφορίας και αναλγησίας του Κράτους. Και είναι εξοργιστικό ότι κρατικοί φορείς και λειτουργοί αγνοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι λειτουργούμε στα πλαίσια μιας γενικευμένης δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και αντί να βοηθούν εξαντλούν σε βάρος μας όλη τη γραφειοκρατική τους φαρέτρα. Οι λιγοστές εξαιρέσεις δεν αλλοιώνουν τον κανόνα».

Έχουμε λοιπόν δυο ανταγωνιστικά ναυπηγεία με πελάτη το πολεμικό ναυτικό, φτωχό έως ανύπαρκτο πολιτικό έργο, διεθνή ανταγωνισμό με εξαιρετικά χαμηλά κόστη από την Ασία αλλά και την Τουρκία, μεγάλους δυτικούς αμυντικούς υποκατασκευαστές και μια ευρωπαϊκή επιτροπή που δεν επιτρέπει στο ένα ελληνικό ναυπηγεία, του Σκαραμαγκά, να μπει στον ιδιωτικό τομέα αφού δεν επιστρέφει αυτά που θεωρεί κρατικές επιδοτήσεις από τα χρόνια πριν την απόκτησής τους από τον σημερινό μέτοχο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως έχει αφήσει σαφής αιχμές για την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ρόλο πρώην συνεργατών του επιτελείου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τις σχέσεις τους με την υπόθεση αυτή.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τα εξής ερωτήματα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τις αρχές Οκτωβρίου

«1. Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών γερμανικών τραπεζών τις οποίες οι κκ. Ευαγ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψαν μετά την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών που έχει σήμερα στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του προγράμματος των υποβρυχίων;»

«2. Ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του κ. Ισκ. Σάφα στην οποία ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος μεταβίβασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Αρκεί για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος της;»

«3. Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που όφειλαν οι Γερμανοί της HDW και με ευκολία διέγραψε ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που έλαβε σε αντάλλαγμα;»

«4. Πως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος το γεγονός ότι ο «επενδυτής» (!) κ. Ισκ. Σάφα δεν έχει επενδύσει ούτε 1 ΕΥΡΩ σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία αλλά εισέπραξε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πάνω από 400 εκατ. ΕΥΡΩ και συνολικά η εταιρεία ΕΝΑΕ πάνω από 2 δισ ΕΥΡΩ για υποβρύχια που παράτησε αφύλακτα και έφυγε;»

«5. Πώς εξηγεί τις εμπροσθοβαρείς πληρωμές που δεν ήταν συνδεδεμένες με την πρόοδο των εργασιών και καταβλήθηκαν προς μια εταιρεία που δεν παρείχε κανένα επαρκές εχέγγυο ότι θα διατηρούσε ενεργές τις συνεργασίες που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του προγράμματος;»

«6. Πως εξηγεί το γεγονός ότι το τίμημα που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και η σύμβαση που υπέγραψε αφήνει περιθώρια στον εκλεκτό του επιχειρηματία να ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων;»

Και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση πως «ο Νόμος 3885/2010, ως συνέχεια και αναπαραγωγή του νόμου Τσοχατζόπουλου πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές και νομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η συμφωνία του 2010 ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, οδήγησε στο κλείσιμο των Ναυπηγείων και τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την ανεργία και με αυτό το περιεχόμενο μοναδική λύση αποτελεί η καταγγελία της και η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την διάσωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας».

Τις πρωτοβουλίες αυτές κάποιοι θέλουν να είναι η πρόταση της Νεώριο για δημιουργία ενιαίου φορέα για τον Κλάδο και κάποιοι η κρατικοποίηση. Άγνωστο όμως παραμένει το πώς προτείνεται να αντιμετωπιστεί το θέμα των αξιώσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής που έχει επιβάλει περιορισμούς στον Σκαραμαγκά, σημειώνουν κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.


capital.gr

e-nautilia.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΛΟ


Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο World Factbook – 2013 της CIA που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 10 Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες εφοπλιστές φέρονται να ελέγχουν συνολικά 3.319 εμπορικά πλοία διαφόρων τύπων και χωρητικοτήτων.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα της CIA και όσον αφορά πάντα τους στόλους με βάση τα εθνικά χαρακτηριστικά τους (εθνικότητα διαχειριστών) και όχι τους στόλους που φιλοξενούνται σε ανοικτά νηολόγια, όπως αυτά του Παναμά, της Λιβερίας ή των Νήσων Μάρσαλ, οι Έλληνες με τα 3.319 πλοία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους, αναδεικνύονται η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του πλανήτη.

Πρώτη ναυτική δύναμη, σύμφωνα πάντα με την παραπάνω παράμετρο, εμφανίζεται η Γερμανία με τους γερμανούς διαχειριστές πλοίων να ελέγχουν συνολικά 3.847 πλοία.

Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Ιαπωνία με 3.806 πλοία, η Κίνα με 3.589 πλοία και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Χονγκ-Κογκ με 1.985 πλοία.

Στην έκτη θέση εντοπίζεται η Σιγκαπούρη με 1.943 πλοία, στην έβδομη η Ρωσία με 1.582 πλοία, στην όγδοη η Νορβηγία με 1.559 πλοία, στην ένατη η Τουρκία με 1.274 πλοία και την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι ΗΠΑ με 1.187 πλοία.

Η διασπορά των πλοίων των Ελλήνων

Όσον αφορά τα 3.319 πλοία των Ελλήνων, από αυτά τα 860 είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό νηολόγιο, ενώ τα υπόλοιπα 2.459 είναι εγγεγραμμένα σε άλλα νηολόγια πλοίων. Τα πρώτα έξι νηολόγια πλοίων στα οποία προτιμούν οι Έλληνες να εγγράφουν τα πλοία τους είναι τα ακόλουθα:

- Λιβερία (505 πλοία), Μάλτα (469) Νήσοι Μάρσαλ (408 πλοία), Παναμάς (379 πλοία), Μπαχάμες (225 πλοία) και Κύπρος (201 πλοία).

Συνολικά δηλαδή από τα 2.459 πλοία των Ελλήνων που δεν έχουν υψωμένη την γαλανόλευκη, τα 2.187 είναι εγγεγραμμένα σε μόλις έξι νηολόγια πλοίων.

Υπάρχουν ακόμη 264 πλοία που ανήκουν σε Έλληνες διαχειριστές και είναι εγγεγραμμένα σε άλλα μικρότερα νηολόγια πλοίων.

Τέταρτοι σε δύναμη. Πρώτοι σε ποιότητα

Αν και με βάση τα στοιχεία της CIA η ναυτιλία των Ελλήνων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη, δεν συμβαίνει το ίδιο με την θέση που καταλαμβάνει σε επίπεδο ποιότητας στόλου με βάσει τα στοιχεία ενός άλλου σημαντικού αμερικανικού ναυτιλιακού οργάνου, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Διαβάστε περισσότερα στο: theseanation.gr

e-nautilia.gr

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ Cosco


• Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Κίνα του cpt Wei, μεγάλες απώλειες στην μετοχή της εταιρείας.

Όπως είχε γράψει και χθες Κυριακή το Portnet.gr διευρύνονται οι έρευνες για διαφθορά στο «καμάρι» της Κινεζικής ναυτικής αυτοκρατορίας, την COSCO.

H COSCO Holdings ομολόγησε πλέον ότι ένα από τα κορυφαία στελέχη της, αποτελεί αντικείμενο των ερευνών της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε δε ότι ο αντιπρόεδρος της, Xu Minjie , είχε παραιτηθεί. Επιπλέον ανέφερε ότι ήταν «υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές», διατύπωση που χρησιμοποιείται στην Κίνα για να περιγράψει τις έρευνες κατά της διαφθοράς.

Έχει επίσης απαγορευτεί η έξοδος του πρώην προέδρου COSCO Group, Wei Jiafu, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Beijing Times που επικαλείται πηγές της εταιρείας οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παρά τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις η COSCO επιμένει ότι οι αναφορές πως έχει απαγορευτεί η έξοδος του Wei από την Κίνα ήταν αβάσιμες, δεσμεύθηκε όμως να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες της χώρας κατά της διαφθοράς. Αρνήθηκε να κάνει επιπλέον σχόλια επί του θέματος. Ο κάπετν Γουέι είναι αρκετά γνωστός στη χώρα, αφού ήταν ο άνθρωπος – κλειδί εκ μέρους της εταιρείας στις διαπραγματεύσεις για την στρατηγική τοποθέτηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το 2008, πριν ανέλθει στην ηγεσία της εταιρείας. Μάλιστα για την συμβολή του στην επένδυση στον ΟΛΠ βραβεύθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό !

Οι μετοχές της COSCO υποχώρησαν έως και 6,9% στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή σε χαμηλό εννέα εβδομάδων και βρέθηκαν στη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από τις αρχές Ιουλίο .

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έχει εντοπίσει τη διαφθορά σαν απειλή για την επιβίωση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και έχει ξεκινήσει μια σαρωτική εκστρατεία εναντίον της, υποσχόμενος να πάρει σκληρά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η Κίνα ξεκίνησε μια σειρά από έρευνες για τη διαφθορά στον ενεργειακό τομέα, ανακοινώνοντας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ότι πέντε πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαίου της χώρας, της China National Petroleum Corp CNPET.UL , ήταν υπό έρευνα για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις».

Ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Η τελευταία αυτή κίνηση έρχεται καθώς η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ετοιμάζεται για μια τετραήμερη Ολομέλεια το Σάββατο για να ορίσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναθεώρησης και αυξημένης εποπτείας των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η COSCO.

Το China International Maritimes Containers Group, όπου ο Xu υπηρετεί ως μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα «δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις» για την ομάδα, διότι ο Xu δεν συμμετείχε στην καθημερινή λειτουργία .

Ο Xu πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κίνας που εμπλέκεται στην καταστολή της διαφθοράς.

Η COSCO έχει πληγεί από την ταυτόχρονη εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας με το πλεόνασμα των πλοίων από τις αρχές του 2011. Αν και φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην κερδοφορία το τρέχον έτος, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι υπάρχει υπερπροσφορά.

Η μητρική της, COSCO Group, τον Ιούλιο αντικατέστησε τον Wei με τον πρόεδρο και διευθυντή του Ma Zehua εν μέσω της μεγάλης ύφεσης στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η COSCO, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε καθαρή ζημία 1,04 δισ. γιουάν ( 171 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται από την κρατική China Ocean Shipping ( Group) Co, έχει δημοσιεύσει απώλειες για δύο συνεχόμενα χρόνια. Ένα τρίτο έτος των ζημιών θα μπορούσε να προκαλέσει την διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου COSCO Ma Zehua δήλωσε τον Αύγουστο ότι, με την βελτίωση της παγκόσμιας αγοράς ξηρού χύδην κατά το δεύτερο εξάμηνο , η εταιρεία είχε την πεποίθηση ότι θα γυρίσει σε κέρδη για το 2013 μετά από μια ελάττωση των καθαρών ζημιών το πρώτο εξάμηνο.

Η COSCO έχει πουλήσει φέτος τις logistics επιχειρήσεις της, συμμετοχές σε έναν κατασκευαστή containers και χώρους γραφείων για να προσπαθήσει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Ελέγχει επίσης φορέα εκμετάλλευσης λιμανιών και containers με leasing, με την εταιρεία COSCO Pacific.


portnet.gr

e-nautilia.gr

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ , ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Προσκαλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις εθελοντικές ομάδες του νησιού μας, που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις – δράσεις – δρώμενα – στο κέντρο της πόλης μας, σε συνάντηση για τον συντονισμό αυτής της πρωτοβουλίας, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12.00, στο Δημαρχείο Χίου (Δημοκρατίας 2) στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (1ος όροφος).

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12/11/2013 , ΣΤΙΣ 12.30 μ.μ., ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ

 1 Διενέργεια διαγωνισμού για την εκποίηση κινητών πραγμάτων "Ανοξείδωτοι κάδοι
απορριμμάτων".
 2 Δημοπράτηση χερσαίας έκτασης ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση "ΜΥΤΗ ΚΑΡΥΔΑ" Τ.Κ. Λαγκάδας
 3 Αποστολή λογαριασμού εσόδων-εξόδων μηνός Οκτωβρίου.
 4 Ψήφιση πίστωσης για την κάλυψη δαπάνης για την τροποποίηση του συστήματος προνοιακών
επιδομάτων (ΟΠΣΝΑ).
 5 Ψήφιση πίστωσης για τη "Μελέτη αποκατάστασης ΧΑΔΑ και κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης
των Απορριμμάτων Δ. Ε. Αμανής".
 6 Ψήφιση πίστωσης για "Ενεργοποίηση σκοπού κληροδοτ/τος Κων/νου Λαγούδη".
 7 Αίτηση της κ. Αγάλλου Ελένης του Γεωργίου, υπαλλήλου με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. του κλάδου
ΥΕ καθαριστριών, για μετάταξη σε ανώτερη εκπαιδευτική κατηγορία.
 8 Εξέταση ένστασης της εταιρίας DATA ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ Ο.Ε.
 9 Ψηφίσεις πιστώσεων.
10 Αγωγή Δ. Χίου κατά Νικολάου Αμπαζή - Ορισμός δικηγόρου και δικαστικού επιμελητή.
11 Άσκηση ανακοπής κατά πρωτοκόλλου καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήση δημόσιου
Κτήματος - Ορισμός Δικηγόρου .
12 Άσκηση έφεσης κατά της 40/2012 απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου- Ορισμός
Δικηγόρου.
13 Διάθεση πίστωσης από ΚΑ 00-6422 "Λοιπές Συνδρομές".
14 Άσκηση ανακοπής και αίτησης αναστολής κατά πρωτοκόλλου κατεδάφισης έργων σε χώρο
αιγιαλού και θάλασσας - Ορισμός Δικηγόρου.
15 Μη άσκηση έφεσης κατά της 357/2012 απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου.
16 Μετακινήσεις Υπαλλήλων και Αιρετών.
17 Έγκριση πρακτικού πρόχειρου διαγωνισμού για την "Προμήθεια ενός (1) Γεωργικού Ελκυστήρα
(Τρακτέρ)"

ΑΔΕΙΕΣ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας, που είχαν υποβάλει αίτηση για υλοτόμηση έως 31/3/2013, ότι μπορούν από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, να παραλαμβάνουν τις άδειες τους από τη Δ/νση Δασών Χίου, υπό την επίβλεψη της οποίας, έχουν τη δυνατότητα να υλοτομούν - 3 τόνους έκαστος - από τα δημοτικά δάση για ατομική χρήση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου.
Για σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Δασών στο τηλέφωνο: 22710-43333.
Παράλληλα ξεκίνησε από την 1η του μήνα και, θα συνεχισθεί μέχρι την 29η Νοεμβρίου 2013, η υποβολή των αιτήσεων των δημοτών μας, που ενδιαφέρονται να υλοτομήσουν από τα δημοτικά δάση, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ WORLD TRAVEL MARKET 2013 ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση   WORLD TRAVEL MARKET 2013 του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-7 Νοεμβρίου 2013. Η WTM αποτελεί την κορυφαία έκθεση για τους επαγγελματίες του τουρισμού παγκοσμίως. Στην έκθεση παραβρέθηκε και η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία και επισκέφθηκε όλους τους συνεκθέτες του περιπτέρου του ΕΟΤ και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Β. Αιγαίου πραγματοποίησαν σειρά επαφών με επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους και λοιπούς φορείς, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των νησιών του Β. Αιγαίου. Τα στοιχεία των επαφών αυτών θα αποσταλούν από τη Δ/νση Τουρισμού στους επαγγελματίες του Β. Αιγαίου προς αξιοποίησή τους.
Στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών της ΠΒΑ που υλοποιεί για την προβολή του Β. Αιγαίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των νησιών από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη ενώ ακολούθως παρατέθηκε μικρή δεξίωση με τοπικά προϊόντα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφοι οι οποίοι και είχαν προσκληθεί. 
Από τα νησιά της ΠΒΑ οι επαγγελματίες του τουρισμού που συμμετείχαν έκαναν σειρά επαφών με επαγγελματίες από όλο τον κόσμο σε προγραμματισμένα και μη ραντεβού. Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν κρίθηκαν από όλους ως πολύ αποδοτικές, ενώ η γενικότερη αίσθηση ήταν θετική τόσο ως προς το διαμορφούμενο κλίμα προς την Ελλάδα, αλλά και τα νησιά μας ειδικότερα.
Στο stand της Περιφέρειας, πέρα από την προσφορά τοπικών προϊόντων και του έντυπου πληροφοριακού υλικού, διανεμήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης ερωτηματολόγιο με στόχο να αποδώσει μετρήσιμα στοιχεία για την αναγνωρισιμότητα των νησιών του Β. Αιγαίου, τις πηγές πληροφόρησης γι΄ αυτά, την επισκεψιμότητα, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, καθώς επίσης και πληροφορίες που αφορούν το κοινωνικό/δημογραφικό προφίλ των ερωτηθέντων. Στο πλαίσιο της ενέργειας αυτής, διενεργήθηκε διαγωνισμός-κλήρωση για δωρεάν διαμονή στα νησιά του BA Αιγαίου. Τα πακέτα δωρεάν διαμονής ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων: SUNRISE RESORT HOTEL, LESVION HOTEL, PASIPHAE HOTEL, PEBBLE BEACH HOTEL από τη Λέσβο, MEDIEVAL CASTLE SUITES, CHANDRIS HOTELS AND RESORTS, VOLISSOS HOLIDAY HOMES BOUTIQUE HOTEL από τη Χίο.

Η συμμετοχή της ΠΒΑ στην εν λόγω έκθεση πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της δράσης «Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις» του 2ου υποέργου «Ενέργειες Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από πρωτοβουλία των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού και ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει η συνάντηση χωρίς να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι Π. ΤόμσενΚλ. Μαζούχ και Μ. Μορς θα φύγουν την Τετάρτη από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγνωρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτηριστικά εμπλοκής, με την έννοια ότι μένει αναπάντητο το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για 12.500 υπαλλήλους το Δεκέμβριο αλλά και τον αν θα συνυπολογιστούν στις απολύσεις του Δεκεμβρίου οι 800 έως 1000 που θα απομακρυνθούν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Προσθέτουν πάντως ότι αυτή η εμπλοκή δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά ένα γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών: «Όταν οι τροϊκανοί θέλουν να δείχνουν ότι  είναι “κακοί” με την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι “καλοί” με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνιζαν στην  aftodioikisi.gr στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λίγο αργότερα το σενάριο αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς πηγές του ΥΠΟΙΚΟ επέρριπταν την ευθύνη για την αναβολή της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  στην τρόικα.
Plan B για τις απολύσεις του Δεκεμβρίου
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη συνάντηση της Παρασκευής προκύπτει ότι οι δανειστές μας φαίνεται ότι κάνουν δεκτό ότι έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) για 2.000 απολύσεις (πιθανότατα οι της ΕΡΤ), ενώ στη δεξαμενή των υπόλοιπων 2.000 μέχρι το Δεκέμβριο  μπαίνουν 500 υπάλληλοι για λόγους υγείας και 230 επίορκοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα να συνυπολογισθούν οι 800 έως 1.000 εργαζόμενοι των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και οι συμβασιούχοι με προσωρινές διαταγές που θα απομακρυνθούν, τότε η κυβέρνηση πιάνει όχι μόνο τους στόχους για το 2013 αλλά και ένα τμήμα από τις 11.000 του 2014.
Εναλλακτικά, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της,  η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απομακρύνει 1.270 υπαλλήλους ΝΠΙΔ με βάση την αξιολόγηση δομών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να κάνουν οι υπουργοί του.
«Δεδομένη η παράταση»
Αναφορικά με το θέμα της παράτασης,  πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν στην aftodioikisi.gr, ότι στη συνάντηση της Παρασκευής δόθηκε το γενικό σχέδιο αναφορικά με τις πηγές (ΟΤΑ, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία), ωστόσο εξηγήθηκε στην τρόικα ότι «δεν προλαβαίνουμε μέχρι το Δεκέμβριο».
Πρόσθεταν πάντως ότι η παράταση θα δοθεί εκ των πραγμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η διαθεσιμότητα του Ιουλίου που, τελικώς, έγινε διαθεσιμότητα του Σεπτμεβρίου, ολοκληρώθηκε με τους διοικητικούς υπαλλήλους στις αρχές Νοεμβρίου.

aftodioikisi.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑ :ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Ο ΝΟΜΟΣ , ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ


Την προαναγγελία την έκανε στην ουσία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος,όταν πριν μερικές ημέρες  μιλώντας στη Λάρισα τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του 2013, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μία συνολικότερη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.
Οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr λένε ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για κατάθεση του νομοσχεδίου τον Νοέμβριο ανατράπηκαν, καθώς, ναι μεν το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη συμφωνία του στις γενικές γραμμές του σχεδίου αλλά λόγω ανοιχτών ζητημάτων (υποβρύχια, φόρος ακινήτων, κλπ) θέλει να συνεχίσει να έχει στα χέρια του αυτό το διαπραγματευτικό όπλο, κρατώντας στην ουσία «όμηρο» τη ΝΔ.
Άλλωστε, όπως λέει στην aftodioikisi.gr, καλά πληροφορημένος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη «παρά το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς το απέκλεισε δεν αποκλείονται ορισμένες  κοινές υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες». Είναι, δε, σαφές ότι και σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο εκλογικός νόμος θα είναι ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια του κ. Βενιζέλου.
Δύο οι επίσημοι λόγοι για την καθυστέρηση
Ποιοι είναι όμως οι επίσημοι λόγοι που προβάλλονται από το ΠΑΣΟΚ για αυτή την καθυστέρηση:
1)      Η διαβούλευση και η συμφωνία της ελεγχόμενης από το συγκυβερνών κόμμα, ΚΕΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι της Χαριλάου Τρικούπη εκμεταλλεύονται και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους των δημάρχων της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων αναφορικά με το σχέδιο Μιχελάκη.
2)      Τη διαφωνία σε «λεπτομέρειες» του νέου εκλογικού νόμου, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πρόκειται στην ουσία για ρυθμίσεις που αφορούν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, το αν θα υπάρχουν και πόσοι θα είναι οι κοινοτικοί σύμβουλοι κλπ.  Μάλιστα, ως προς το τα δύο τελευταία το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να διαφωνεί με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων στην προ Καλλικράτη εποχή (δηλαδή, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στους καλλικρατικούς δήμους να είναι ίσος με το άθροισμα των συμβούλων στους καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν) αλλά και την κατάργηση ή τη δραματική μείωση των κοινοτικών συμβούλων.
Οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου και η διευρυμένη πλειοψηφία
Στα διαπραγματευτικά όπλα του ΠΑΣΟΚ προστίθεται και η πρόταση να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις εκλογές του Μαΐου μόνο στην περίπτωση που διαμορφωθεί διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή στα πρότυπα του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν μιλούν, τουλάχιστον προς το παρόν, για 180 βουλευτές, όπως, δηλαδή, προβλέπεται για τον εκλογικό νόμο στις εθνικές εκλογές αλλά, λένε ότι,  επιθυμούν να  συναινέσει η ΔΗΜΑΡ αλλά και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε, με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί να πλησιάσει τους 180 (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι οι:  127 ΝΔ, 28 ΠΑΣΟΚ, 14 ΔΗΜΑΡ, 11 Ανεξάρτητοι είναι ακριβώς  180).
Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει εδώ και ενάμιση μήνα η aftodioikisi.gr, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται αφορούν:
-          Την εκλογή δημοτικών συμβούλων από ενιαία λίστα με βάση τη σειρά επιτυχίας τους. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή θα υπάρχει ξεχωριστό
-          Τη μείωση το ορίου εκλογής από την πρώτη Κυριακή από το 50%+1 στο 42%
-          Την κατάρτιση πλήρους συνδυασμού για την κάθοδο στις εκλογές
-          Τη θέσπιση πλαφόν 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο
-          Την επίτευξη πλειοψηφίας τουλάχιστον 50%+1 στο δημοτικό συμβούλιο από την πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου (σήμερα έχει τρία πέμπτα) με την μεταφορά των εδρών που «περισσεύουν» από τους μικρούς συνδυασμούς που δεν θα φτάσουν το 5% αλλά και από τους υπόλοιπους είτε στον α΄ γύρο είτε, εφόσον υπάρξει, στο β΄ γύρο. Πρόκειται, στην ουσία για ένα πλειοψηφικό σύστημα το οποίο αφαιρεί έδρες από τους άλλους συνδυασμούς προκειμένου να πλειοψηφίσει απόλυτα ο πρώτος

aftodioikisi.gr

ΣΤΗ ΧΙΟ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ




Στη  Χίο βρίσκεται από το πρωί (11.11.2013) ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, για τις επίσημες εκδηλώσεις της απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους το 1912.

Θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον χώρο «Ηρώων της Χίου» και μετά η σχολική και στρατιωτική παρέλαση.

Σε αυτό το πολλοστό ταξίδι του στη Χίο, που είναι υπό την κοινοβουλευτική του ευθύνη, ο Τέρενς Κουίκ θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα θα ελέγξει την πορεία διαχείρησης των εκκρεμών προβλημάτων του νησιού που καταγράφει και παρακολουθεί από κοντά το Κίνημα με τη φροντίδα των Πολιτευτών του και της τοπικής Συντονιστικής.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα επιστρέψει αργά το απόγευμα στην Αθήνα.