Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

"MAΡΤΗΣ" ΕΝΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη  ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.
Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.
Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/131#ixzz3T7Q0jTae

Reuters: Κοντά στο 1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης η Ελλάδα

Το «πράσινο» φως αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα, για πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρηματοδοτικής στήριξης και επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από την τράπεζα για αυτή την εξέλιξη. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στα τέλη του περασμένου χρόνου για να γίνει η Ελλάδα χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ώστε να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας πριν από τις εκλογές.
Ομως, η απόφαση για τετράμηνη παράταση επανέφερε το ζήτημα και πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της- 64 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- επρόκειτο να ψηφίσουν για το θέμα την Παρασκευή.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότης και Ανάπτυξης αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, αλλά οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι είναι πιθανή η έγκριση, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.
Αυτή η κίνηση θα ήταν παρόμοια με το εξαετές πλάνο 500-700 εκατομμυρίων προς την Κύπρο, που έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που έλαβε στήριξη από την Τράπεζα πέρυσι.Πηγή: Reuters: Κοντά στο 1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης η Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/193744/reuters-konta-sto-1-dis-apo-tin-eyropaiki-trapeza-anasygkrotisis-i-ellada#ixzz3T2Unzk7F

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

Η δοκιμασία της ρευστότητας ξεκινά για την Ελλάδα, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 298,6 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και οι ελληνικές τράπεζες να ανανεώσουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Συνολικά, οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τους επόμενους τέσσερις μήνες έχουν ως εξής, όπως τις παρουσίασε η εφημερίδα «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα. Σε ό,τι αφορά τα έντοκα γραμμάτια, είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και ανανεώνονται κατά κανόνα από τις ίδιες τις τράπεζες κατά τη λήξη τους κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο, επομένως δεν  μπορούν να αθροιστούν στο σύνολο του έτους.
Mάρτιος
ΔΝΤ: 1,530 δισ. ευρώ
Τόκοι: 750 εκατ. ευρώ
Εντοκα γραµµάτια: 4,6 δισ. ευρώ
Απρίλιος:
ΔΝΤ: 448 εκατ. ευρώ
Τόκοι: 400 εκατ. ευρώ
Εντοκα γραµµάτια: 2,4 δισ. ευρώ
Μάιος
ΔΝΤ: 746 εκατ. ευρώ
Τόκοι: 320 εκατ. ευρώ
Εντοκα γραµµάτια: 2,8 δισ. ευρώ
Ιούνιος
ΔΝΤ: 1,530 δισ. ευρώ
Τόκοι: 450 εκατ. ευρώ
Εντοκα γραµµάτια: 2 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώσει συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, 6,6 δισ. προς ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες και 2,2 δισ. ευρώ σε τόκους.Πηγή: Τι πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο τους επόμενους τέσσερις μήνες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/193751/ti-prepei-na-plirosei-dimosio-toys-epomenoys-tesseris-mines#ixzz3T2THWw2W

ΚΑΤΙ ΔΙΝΟΥΝ , ΚΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝΞεκάθαρη τοποθέτηση ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί κανονικά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε ότι αν χρειαστεί, θα επιβάλλει έκτακτο φόρο, αλλά για τους «έχοντες».

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς -όπως είπε- αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 θα καταβληθεί ως «Δώρο Χριστουγέννων» η 13η σύνταξη σε 1.262.920 δικαιούχους​
Ερωτηθείς εάν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως «δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο». Ο κ. Στρατούλης, πάντως, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από την Παρασκευή, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και το σύνολο της δαπάνης διαμορφώνεται στα 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δεν θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με αποδοχές κάτω των 700 ευρώ θεωρείται δικαιούχος, αλλά έχει υψηλό οικογενειακό εισόδημα, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «υπαρκτό πρόβλημα» και είπε ότι «τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση».

Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γενικότερα πώς θα καλυφθούν οι δεσμεύσεις για προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με κοινωνικές παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ, ο ίδιος δήλωσε ότι «σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση», ενώ σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές «ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ' επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ' όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα».Καμία μείωση σε επικουρικές συντάξεις - Προσεχώς... κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα προκύψουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης». Αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για:

  • τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά,
  • τα βαρέα και ανθυγιεινά,
  • τα ΑΜεΑ και
  • τους ασφαλισμένους πριν από το 1983.
Παράλληλα, σημείωσε ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ και οι οποίες προκαλούν «τρύπες» στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Καμία ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό

 Για το χρηματοδοτικό κενό τους επόμενους μήνες, ο κ. Στρατούλης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός. Δήλωσε, μάλιστα, πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η κυβέρνηση «έχει και λύσεις και προτάσεις», ενώ παρέπεμψε και στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και κατατίθενται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές και αν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το περιεχόμενό της, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Πρόκειται για συμφωνία, για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή» σημείωσε, ενώ για το θέμα των απολυμένωνκαθαριστριών του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένη κατεύθυνση να επισπευστεί η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος και να επανέλθουν στις δουλειές τους». Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες και κατέχοντες άφησε ο υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: «Αν χρειαστεί, θα πληρώσουν οι έχοντες»


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και για λήψη μέτρων που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

​Βαρουφάκης: "Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος φόρος"«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας, εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό. θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος (αυτός ο φόρος)» ανέφερε.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν παράλληλα και τους φόρους τους».

ΦΠΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ και... Γερούν Ντάισελμπλουμ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα τυχερά παιχνίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλλαγή αυτή στον φορολογικό συντελεστή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο Δημόσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πραγματικά ειπώθηκε στον πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί: «Μόλις σκότωσες την τρόικα» και εκείνος του απάντησε: «Τιμή μου».

zougla.gr

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣΈνας δημοσιογράφος και ένας αντικέρ κρύβονταν πίσω από μεγάλη κομπίνα πλαστογραφίας πινάκων ζωγραφικής.

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ένας δημοσιογράφος και ένας αντικιέρ για πλαστογραφία πινάκων ζωγραφικήςΣύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι Γ. Μ. (εκδότης περιοδικού) και Α. Β. (εκτιμητής έργων τέχνης) συνελήφθησαν από την αστυνομία καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, διέπρατταν πλαστογραφίες πινάκων ζωγραφικής, γνωστών Eλλήνων δημιουργών (κυρίως των Τσαρούχη και Οικονόμου), τους οποίους πωλούσαν σε ανυποψίαστους αγοραστές, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος. 

Μάλιστα, για την ίδια υπόθεση, αναζητούνται άγνωστοι «καλλιτέχνες» και άγνωστοι προμηθευτές, συνεργοί τους.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έγινε από άνδρες του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συλλέκτης έδωσε 308.000 ευρώ για τους... πίνακες-μαϊμού


Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε όταν στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων προσήλθε ένας άντρας και κατήγγειλε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο δημοσιογράφο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος αντικέρ και είχε αγοράσει από αυτόν δεκατρία έργα τέχνης, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 308.000 ευρώ, τα οποία στην συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά.

Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες. Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» δημιουργούσαν - ζωγράφιζαν αυτά, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυόμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.

Τα δεκατρία έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.

Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά ενενήντα δύο πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι ανωτέρω κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

zougla.gr

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Τέλος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς διαμηνύει ότι θα βάλει το υπουργείο Παιδείας που μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει σε πολυνομοσχέδιο τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις. 

«Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την αρχή», εξηγεί το σκεπτικό της ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης. «Αντ' αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών». 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το ΑΣΕΠ, παρά την κατάργηση των εξετάσεων, θα έχει ρόλο στη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων, η οποία πολύ πιθανόν να γίνεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου.

Σε πρώτο στάδιο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουράκης και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, θα απορροφηθούν άμεσα οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος έγινε το 2008. Πρόκειται για 500 περίπου άτομα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, ενώ στη συνέχεια θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών των τριών τελευταίων χρόνων. 

Τα κριτήρια που θα τεθούν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα μέσα στον Απρίλη θα αφορούν προϋπηρεσία, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται: 

• Προϋπηρεσία
• Επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ 
• Πτυχία-μεταπτυχιακά
• Γλώσσες
• Ειδικεύσεις (παιδαγωγική επάρκεια)
• Οικογενειακή κατάσταση. 

Τα παραπάνω θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τυχόν προσθήκες. Το υπουργείο ικανοποιεί το αίτημα των αναπληρωτών, ενώ αντίθετα βάζει «πάγο» στα μισθολογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης. Καμία μισθολογική αύξηση δεν αναμένεται, με τους καθηγητές να επισημαίνουν ότι έχουν απώλειες που φτάνουν ακόμα και το 45% των μισθών τους, ενώ το αίτημά τους για μείωση ωραρίου δεν έγινε δεκτό, λόγω των κενών που υπάρχουν στα σχολεία. 

Αβεβαιότητα υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς του χρόνου, καθώς το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να απαντήσει ακόμα σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα μπορέσει να προχωρήσει. Πάντως, η ηγεσία, όσο κι αν ήθελε να το αποφύγει, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά, θα καταφύγει σε προσλήψεις δασκάλων μέσω ΕΣΠΑ. 

Ερωτηματικά από την πλευρά κάποιων εκπροσώπων της ΟΛΜΕ υπάρχουν και για το ζήτημα της αξιολόγησης. Το υπουργείο έκανε λόγο για πάγωμα της αξιολόγησης αλλά θα γίνει... αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, ένας ορισμός για τον οποίο ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι πρόκειται για απλή αλλαγή του ονόματος, τακτική που φαίνεται να ακολουθείται σύσσωμα από την κυβέρνηση. 

zougla.gr

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ : " Η Ε.Ε. ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ "

Ευθέως αποκάλυψε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό λέγοντας χαρακτηριστικά "Μας είχαν στήσει «παγίδα» με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία - Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιο των δανειστών ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση μας σε φθορά, ανατροπή ή σε άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές επιτάγες"
 
Ο Α.Τσίπρας δεν προχώρησε σε καμια φιλοφρόνηση προς την ΕΕ και συνέχισε να αποκαύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Από τις δηλώσεις του αυτές πάντως καθίσταται σαφές ότι έχει στο μυαλό του και άλλες γεωπολιτικές λύσεις,και ότι την συμφωνία την βλέπει ως "γέφυρα"-"ανάσα" μέχρι να προετοιμαστεί η χώρα για παν ενδεχόμενο.
 
Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα "Θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο τον Ιούνιο" και η Ρωσία ετοιμάζεται να ανοίξει την αγορά της ξανά στα ελληνικά προϊόντα και οχι μόνοιμάζεται 
 
Σε εξέλλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό. 
 
Βασικά θέματα της συνεδρίασης θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις, η συμφωνία του Eurogroup και οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
 
Παράλληλα κατά συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η εκλογή νέου Γραμματέα της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας.
 
«Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας»
 
«Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης... Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ταρακούνημα πολλών στον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές και απλά εφαρμόζει μνημόνια.
 
«Ο λαός αισθάνεται να κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Η ανθρωπιστική κρίση μπήκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κερδίσαμε συμμάχους σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο να απαλλαγούμε από τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσης. Είπαμε πολλά αλλεπάλληλα "όχι" , παρά τις συχνά αφόρητες πιέσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν».
 
"Μας είχαν στήσει «παγίδα» με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία - Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιο των δανειστών ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση μας σε φθορά, ανατροπή ή σε άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές επιτάγες.
 
Παρατηρούμε ένα κύμα συμπαράστασης που μόνο στην περίοδο της δικτατορίας είχαμε συναντήσει. Περάσαμε μια δύσκολη μάχη, σε έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο που συνεχίζεται.
 
Διαχωρίσαμε τις δανειακές συμβάσεις από τα καταστροφικά μνημόνια. Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά. Πετύχαμε το τέλος της τρόικας, στο εξής δεν θα κάνουμε με υπαλλήλους, αλλά με την Κομισιόν.  Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων. 
 
Πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.Θα διαψευστούν όσοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο τον Ιούνιο - Τα μνημόνια τελείωσαν. Θα επιδιώξουμε την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την εξευτελιστική επιτροπεία
 
Οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους - Θα ξηλώσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της αδιαφάνειας"
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ - ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ) πραγματοποίησε την πρώτη της παρουσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο της ημερίδας του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε μια εποχή όπου οι νέες αναδυόμενες αγορές της Ανατολής  αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας μαζί με αυτές της Ασίας απέναντι σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από γήρανση του πληθυσμού και εξάντληση των φυσικών της πόρων η Ελλάδα στέκει στο σταυροδρόμι ενός νέου «δρόμου του μεταξιού».
Έτσι η πραγματοποίηση του πρώτου πρακτικά συνεδρίου της ΕΟΕ στην Ελλάδα υποδηλώνει και το ενεργό ενδιαφέρον της Ρωσίας και των υπολοίπων χωρών της Ένωσης για την ανάδειξή της σε χώρα «γέφυρα» στον εμπορικό δρόμο Ανατολής-Δύσης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν  πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι οικονομικών φορέων και επιχειρηματιών,  από την Ελλάδα  και από  τη Ρωσία, το Καζαχστάν, τη Λευκορωσία (εκπροσωπείται επίσημα από τη Ρωσία στη χώρα μας) και την Αρμενία, που συναποτελούν την Ευρασιατική Ένωση.
«Ο στόχος είναι να ανοίξουμε  μια πόρτα συνεργασίας με την δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Ε.Ο.Ε, με πληθυσμό 170 εκατομμυρίων και ετήσιο προιόν 4 τρισ δολαρίων, σε μια εποχή τεταμένων σχέσεων Ανατολής –Δύσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, πρώην Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.  «Η Ευρώπη επιμένει σε πολιτικές λιτότητας» τόνισε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η αύξηση του ΑΕΠ».
Από την πλευρά του ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ των ομιλητών είπε πως «οι Έλληνες έστρεφαν το βλέμμα τους στην Ευρασία, όταν η Ελλάδα δεν είχε ακόμη σύνορα» και  έκανε λόγο για «μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και την εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων» συμπληρώνοντας πως  η συνεργασία με την Ε.Ο.Ε αποτελεί «τη σωστή λύση στο σωστό χρόνο». Εξέφρασε επίσης  τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Καζαχστάν για τη διοργάνωση της EXPO, στην Αστανα το 2017.
Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις από τη Λισσαβώνα ως το Βλαδιβοστόκ
Η πρώτη Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μίλησε θετικά για το άνοιγμα νέων αγορών στον τουρισμό, και για την επέκτασης της τουριστικής σεζόν σε 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ΑΕΠ της χώρας.
Η Ελλάδα είχε πάντα εξαιρετική συνεργασία με όλες τις χώρες της Ε.Ο.Ε.  είπε η κ Κουντουρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας η οποία θα φέρει νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό.
Η Ευρασιατική Ένωση αποτελεί διεθνή οργανισμό, που έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και είναι δομημένη με βάση το πρότυπο της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (εκτελεστικό όργανο της Ενωσης) Βίκτορ Σπάσκι, ο οποίος έκανε λόγο για ενιαία οικονομική και εμπορική προσέγγιση από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση απέκτησε καθεστώς Διεθνούς Οργανισμού την 1η Ιανουαρίου 2015.
Συμμετέχουν σε αυτήν το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Ρωσική Ομοσπονδία, και η Αρμενία, ενώ θα ακολουθήσει  η Κιργισία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σκοπός της είναι η δημιουργία μιας κοινής αγοράς  αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με πολλές συνδεδεμένες χώρες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟ
ΕΡ: Διατυπώνετε αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη συμφωνία της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.  Θεωρείτε ότι δεν ακυρώνει το μνημόνιο και περιορίζει την υλοποίηση των προεκλογικών σας  δεσμεύσεων;
ΑΠ: Δεν θέλω να αναφερθώ δημόσια σε ιδιαίτερες προσωπικές μου απόψεις για την τετράμηνη συμφωνία τις οποίες είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσω σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Ήμασταν δημοκρατικό κόμμα όταν είχαμε 4-5%, παραμείναμε δημοκρατικό κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να παραμένουμε δημοκρατικό κόμμα συμμετέχοντας  στην κυβέρνηση. Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία. Πράγματι , λοιπόν, η συμφωνία με τους  λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας.
ΕΡ: Ο κ. Βαρουφάκης  επιμένει ότι οι ασάφειες του κειμένου συμφωνίας αποτελούν πλεονέκτημα που δίνει ελευθερία κινήσεων και επιλογών στην κυβέρνηση.  Αυτό δεν ισχύει και για την πλευρά των δανειστών;
ΑΠ: Οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας. Οι προκλήσεις για μια ριζοσπαστική πολιτική προοδευτικής διεξόδου από την κρίση, που θα στηριχτεί από το λαό και τους αγώνες του, βρίσκονται μπροστά μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε θετικά σε αυτές τις προκλήσεις παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των πιστωτών και των κατεστημένων κέντρων να αιχμαλωτίσουν την κυβέρνηση και να ακυρώσουν το πρόγραμμα μας.
ΕΡ: Στην περίπτωση που οι θεσμοί αρνηθούν την εφαρμογή σημαντικών μέτρων από τις κυβερνητικές σας δεσμεύσεις η λύση θα είναι ένα δημοψήφισμα ή και προσφυγή στις κάλπες;
ΑΠ: Δεν νομίζω ότι οι λεγόμενοι «θεσμοί» μπορούν να επικαθορίσουν την πορεία της χώρας. Δεν θα ανεχθούμε  ό,τι έκανε πριν τις εκλογές επί χρόνια η τρόικα, να το κάνουν μετεκλογικά οι περίφημοι «θεσμοί». Η πατρίδα μας με τη νέα κυβέρνηση ξεκίνησε μια νέα πορεία για να απαλλαγεί από τη νεοαποικιακή κηδεμονία και να ακολουθήσει έναν ανεξάρτητο δρόμο, ως κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος. Αυτός ο δρόμος που ξεκίνησε με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να ανακοπεί. Και ασφαλώς ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα από όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση με τη βούληση και τους αγώνες του τις επιλογές σε αυτόν τον τόπο.
ΕΡ: Πρέπει το κείμενο συμφωνίας να εγκριθεί από τη Βουλή; Μετά τις ζωηρές αντιδράσει μερίδας κυβερνητικών βουλευτών εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά της ψήφισή του;
ΑΠ: Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου.
ΕΡ: Η νέα συμφωνία προβλέπει συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων στη βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Πως θα πορευτείτε με τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, και τα ΕΛΠΕ;
ΑΠ: Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών δημοσιών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας μας ή δημοσίων ακινήτων -φιλέτων. Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας. Αντίθετα θα ανασυγκροτήσουμε τις επιχειρήσεις που το δημόσιο έχει κεντρικό ρόλο στην ενέργεια, ώστε να αναβαθμιστούν και να παίξουν ένα νέο ρόλο με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.
ΕΡ: Είναι προς όφελος της κυβέρνησης να έρθει η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή, ή πρέπει να αποφευχθεί; Θα την ψηφίσετε μετά και τις ενστάσεις που έχετε διατυπώσει;
ΑΠ: Όπως σας έχω απαντήσει δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να έρθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές στη Βουλή προς ψήφιση

iskra.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSISΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 23,8% ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Η Iskra αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ευρήματα της μετεκλογικής δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis για λογαρισμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά".
Προβάδισμα 23,8% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία τουEurogroup.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 42,1% έναντι 18,3% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Ποτάμι με 5,7% και στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με 5,3%. Το ΚΚΕ έπεται με 4,1% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και το ΠΑΣΟΚ με 3%. Ακολουθούν η Ένωση Κεντρώων με 2,8%, το Κίνημα του Παπανδρέου 1,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, το 68% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 23%θεωρεί λαθεμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με επτά στους δέκα να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup.
Παράλληλα, το 76% αποτιμά θετικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 18% κρίνει αρνητικά τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς την πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 55% του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέρχεται στο 13%.

iskra.gr

Νικολούδης στους NYT: Είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή έως το καλοκαίρι


"Αναζητούμε €120 δισ. στο εξωτερικό", δηλώνει ο υπουργός υπερ-ελεγκτής Παναγιώτης Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων, είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω»
, δηλώνει ο υπουργός υπερ-ελεγκτής Παναγιώτης Νικολούδης σε συνέντευξή του στους New York Times, ενώ εκτιμά πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.

Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολούνταν για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Ερευνώντας μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο κ. Νικολούδης βρήκε κάποια ανησυχητικά νούμερα.
 
Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Με πληροφορίες από "το Βήμα"
- See more at: http://left.gr/news/nikoloydis-stoys-nyt-eispraxi-25-dis-eyro-apo-forodiafygi-eos-kalokairi#sthash.AdXSyTto.dpuf

Επιτυχία η συμφωνία, λέει το 56% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παν. Μακεδονίας


Επιτυχία θεωρεί το 56% την συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ .

Το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί την παράταση αποτυχία, ενώ για το 20% δεν ήταν ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία.  

Συγκεκριμένα, η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι επιτυχία για το 69,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυχία για το 11,5% και ούτε επιτυχία/ούτε αποτυχία για το 19%. Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ 38% θεωρεί την παράταση επιτυχία, 41% αποτυχία, και 21% ούτε επιτυχία/ούτε αποτυχία.
Το 60,5% πιστεύει ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι σωστή,  έναντι 29% που λέει όχι. 
Το 53% εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ 43,5% όχι.
Αναφορικά με την κριτική του Μανώλη Γλέζου, το 30% πιστεύει πως ήταν δίκαιη και συμφωνεί, ένα 25,5% αναφέρει πως συμφωνεί αλλά δεν έπρεπε να γίνει τώρα, ενώ ποσοστό 33% διαφωνεί και τη θεωρεί άδικη. 
Την ίδια στιγμή, η στάση της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων κρίνεται ως θετική (η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση) από το 13,5% , θετική επειδή δεν στήριξε την κυβέρνηση από το 5%, αρνητική επειδή η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση από 3%, αρνητική επειδή η ΝΔ δεν στήριξε την κυβέρνηση από το 70,5%. 
Στο ερώτημα «ποιο συναίσθημα σας γεννά η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» το ποσοστό εκείνων που απαντούν φόβο φτάνει στο 42,5%, 14,5% απαντά ελπίδα, το 23,5% κανένα συναίσθημα και 19,5% δεν πιστεύει ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα. 

 


Τέλος, κακή σε ποσοστό 45% οι ερωτηθέντες θεωρούν την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το 62% πιστεύει πως η δήλωση του Πάνου Καμμένου «θα τα κάνουμε Κούγκι» ήταν κακή.

- See more at: http://left.gr/news/epityhia-i-symfonia-leei-56-symfona-me-dimoskopisi-toy-pan-makedonias#sthash.Ljj61kVx.dpuf

ΞΥΛΕΙΑ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ & ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
ΙΕΡΑ ΝΕΑ ΜΟΝΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ
Τό Ἡγουμενοσυμβούλιον τῆς Ἱερᾶς Νέας Μονῆς Χίου ἀνακοινοῖ, ὅτι ἐκτίθησιν εἰς δημοσίαν φανεράν πλειοδοτικήν δημοπρασίαν τήν ἐκποίησιν τῆς ξυλείας τῶν καμμένων δένδρων ἐκ τῆς πυρκαϊᾶς τῆς 18ης Αὐγούστου 2012, συμφώνως πρός τόν σχετικόν πίνακα Ὑλοτομίας τῆς Διευθύνσεως Δασῶν Χίου 2015.
Ἡ δημοπρασία θά λάβῃ χώραν ἐν τοῖς Γραφείοις τῆς Ἱ. Μητροπόλεως τήν 12ην Μαρτίου 2015, ἡμέραν Πέμπτην, καί ἀπό ὥρας 11ης – 12ης μ.
Πληροφορίαι παρέχονται καθ’ ἑκάστην εἰς τά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τηλ. 2271043045 (ἐσ. 5) π. Δημ. Γεόμελος.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Το ΤΟΔ/ΕΠΣ Χίου ανακοινώνει ότι λόγω εκτάκτου κωλύματος (ασθένεια) αντικαταστάθηκε ο διαιτητής του αγώνα Α' κατηγορίας της 1/3/2015  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ-ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ με τον ΛΙΒΑΝΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ.Επίσης στον αγώνα Β' κατηγορίας της 1/3/2015 ΠΑΝΟΙΝΟΥΣΣΙΟΣ-ΑΕ ΧΙΟΥ ο βοηθός διαιτητής ΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ αντικαταστάθηκε με τον ΣΤΟΥΠΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ.