Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση για τα συνταγματικά προβλήματα του ειδικού τέλους ακινήτου που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις εναλλακτικές επιλογές που τους προτείνονται.

Κατά του τέλους έχουν κατατεθεί ομαδικές προσφυγές-αιτήσεις ακύρωσης από δημοτικές αρχές, διότι το ειδικό τέλος είναι φόρος αντιτιθέμενος σε πολλαπλές συνταγματικές διατάξεις, παραβιάζει την αρχή της διπλής φορολόγησης και αντίκειται στην αρχή σεβασμού αξίας του ανθρώπου.

Παράλληλα, οι πολίτες καταθέτουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή λόγω λανθασμένων υπολογισμών στους λογαριασμούς.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδρίων του Ομήρειου Π.Κ.Δ.Χ. με ομιλητή τον Δικηγόρο Πειραιά και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. Γιώργο Καραμιζάρη.

ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ κ.κ.ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ



Στην θεία Λειτουργία της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2011,στην Παναγία την Λατομίτισσα θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, και στη συνέχει θα μεταβεί και το Κουκουνάρειο Πνευματικό Κέντρο όπου θα γίνει και ιερατική σύναξη

Ο ΓΙΑΧΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ο Θανάσης Γιάχος, του συνδέσμου διαιτητών Χίου, θα σφυρίξει στο μεγάλο παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Ο 35χρονος τραπεζικός υπάλληλος θα διευθύνει δεύτερο σερί ντέρμπι, αφού την 7η αγωνιστική ήταν ο διαιτητής του αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ (1-1) στο «Χαριλάου».
Φέτος, ο Γιάχος έχει σφυρίξει σε τρία ματς, με όλα να λήγουν ισόπαλα: Πανιώνιος-Εργοτέλης 2-2, Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1 και Άρης-ΠΑΟΚ 1-1. Πέρσι διηύθυνε 11 ματς, μεταξύ των οποίων δύο νίκες του Ολυμπιακού. Το εντός έδρας 2-0 με την Κέρκυρα και το εκτός έδρας 2-0 επί του Εργοτέλη.

Βοηθοί του θα είναι οι Ακρίβος (Αθήνας) και Σωτηρόπουλος (Αχαΐας). Τέταρτος διαιτητής ο Σταύρος Τριτσώνης από την Αθήνα και παρατηρητής διαιτησίας ο Καλαθενός.




enet.gr

Στη Χίο επ'αυτοφώρω συνελήφθη υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας για να ...μη κόψει το ρεύμα

Επ' αυτοφώρω συνελήφθη υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για να κόβει το ρεύμα, να παίρνει «φακελάκι» 500 ευρώ από πολίτη προκειμένου να του επανασυνδέσει το ρεύμα στο σπίτι του.

Το περιστατικό συνέβη στη Χίο την ώρα που ο πολίτης βρισκόταν στο κτίριο της ΔΕΗ για να πληρώσει το λογαριασμό και ο υπάλληλος τον πλησίασε για να του προτείνει τη συναλλαγή.
newpost.gr

Πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 ,θα εορτασθεί σε ολόκληρη τη Χώρα, η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και ορίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Α. Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων από ογδόης πρωινής μέχρι της δύσεως του ηλίου την ημέρα αυτή.
Β. Φωταγώγηση των Δημοσίων , Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων του Νομού, των καταστημάτων ΝΠΔΔ καθώς και των Τραπεζών από τη Δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης της εορτής.

ΩΡΑ 10.15 ΤΕΛΕΣΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

ΩΡΑ 10.45 ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (έναντι ξενοδοχείου «Χανδρής»).

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΟΜΙΛΙΑ από τoν κ. Παναγιώτη Μπάη, Καθηγητή Φιλόλογο, Διευθυντή 3ου Γυμνασίου Χίου.


Με την ευγενική τους φροντίδα ρυθμίζουν :
Τα σχετικά με τις ιεροτελεστίες η Ιερά Μητρόπολη Χίου.
Τα σχετικά με τη συμμετοχή του Στρατού και της στρατιωτικής μπάντας
στις εκδηλώσεις, η 96 ΑΔΤΕ.
Τα της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου
Τα του σημαιοστολισμού ο Δήμος Χίου

Τελετάρχης θα είναι ο κ. Γιώργος Μπελέγρης , Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Παρακαλούμε να παραστείτε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στην έκθεση Philoxenia

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στην 27η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «PHILOXENIA», που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 18/11 στο εκθεσιακό κέντρο της Δ.Ε.Θ- Helexpo, σε κοινό περίπτερο, με τους Δήμους Σάμου και Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
Η έκθεση «PHILOXENIA», αποτελεί την κορυφαία συνάντηση επιχειρηματιών από τον χώρο του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η Περιφέρεια συμμετέχοντας αποσκοπεί:
• Στην παρουσίαση των κυριότερων μνημείων – μουσείων – αρχιτεκτονικής παράδοσης, με αιχμή του δόρατος το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, λόγω της μοναδικότητάς του σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Στην παρουσίαση του θρησκευτικών παραδόσεων και των ιερών προσκυνημάτων των νησιών, δεδομένου ότι αποτελούν πανίσχυρο κίνητρο επισκεψιμότητάς τους από τη Βόρειο Ελλάδα (ιδιαίτερα της Λέσβου και της Χίου), και
• Στην παρουσίαση της τοπικής γαστρονομίας, δεδομένου ότι οι διακοπές στο Βόρειο Αιγαίο κατά κανόνα συνδυάζονται με την ανακάλυψη των πατροπαράδοτων γεύσεων και των παραδοσιακών προϊόντων.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει τον πλήρη συντονισμό και τη συνολική ευθύνη για τη μεθοδική προώθηση των νησιών στο κοινό που θα επισκεφθεί το περίπτερο, ενώ σε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί θα καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων, όσοι επισκέπτες συμμετέχουν στο διαγωνισμό, προκειμένου να αποτελέσουν μελλοντική πελατεία.
Η βάση δεδομένων αυτή, μετά το πέρας της έκθεσης θα διανεμηθεί προς όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού της Περιφέρειας για περαιτέρω επιχειρηματικές ενέργειες προώθησης.
Παράλληλα με τη λειτουργία του περιπτέρου, η Περιφέρεια αξιοποιώντας το πρόγραμμα “Expopartenariat” θα πραγματοποιήσει προκαθορισμένες συναντήσεις μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με τουριστικούς πράκτορες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προβάλλοντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.


Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Επιστολή του Δημάρχου Χίου προς τον πρόεδρο της ΚΑΔΕ για το χαράτσι

Πρόεδρε,

Η δυσχερής συγκυρία, που βιώνουμε, επηρεάζει την οικονομική κατάσταση των δημοτών μας, των οποίων το εισόδημα συρρικνώνεται.




Η αδυναμία κάποιων συμπολιτών μας να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΠ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τους στερεί ένα βασικό κοινωνικό αγαθό κι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται οι δήμοι να στηρίξουμε με κάθε μέσο, τους δημότες μας, που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, προτείνοντας λύσεις πραγματοποιήσιμες, που θα τους προστατεύουν και θα τους δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Προτείνουμε:
Να ανασταλεί η καταβολή της 2ης δόσης, να επανεξεταστεί το μέτρο και να βελτιωθεί, επιλέγοντας άλλο τρόπο είσπραξης.
Να δράσουμε συλλογικά, σε συνεργασία με την ένωση περιφερειαρχών.
Να συστήσουμε ομάδες στήριξης των δημοτών με την επίβλεψη των νομικών συνεργατών των Δήμων.
Να οργανώσουμε την παροχή οικονομικής στήριξης των απόρων συμπολιτών μας με έκτακτα βοηθήματα, μέσω του τμήματος κοινωνικής πρόνοιας των δήμων.


Πολύδωρος Λαμπρινούδης





Πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου

Δήμαρχος Χίου

Μαμούθ ιχθυοκαλλιέργειες και στη Χίο ;

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ----- Εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών αφήνει περιθώριο ν' αναπτυχθούν σε έκταση έως 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που υπογράφτηκε ουσιαστικά στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ηκοινή υπουργική απόφαση θέτει φραγμούς και βάζει μια σειρά από κανόνες στο χωροταξικό μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά νερά. Ομως, με δεδομένη την κυβερνητική πρεμούρα για επενδύσεις τύπου fast-track, αφήνει πεδίο δόξης λαμπρόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις-τέρατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των ελληνικών υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η Ελλάδα είναι Νο1 παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα. Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα κατά 70%-80% και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πόρους της χώρας μας, μολονότι επί Γ.Α. Παπανδρέου η Γενική Διεύθυνση Αλιείας περιφερόταν από υπουργείο σε υπουργείο, μολονότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και η Ν.Δ. έχουν ζητήσει επανειλημμένα να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι τα προγράμματα έχουν βαλτώσει.

Για έναν απ' τους πιο αισιόδοξους τομείς της οικονομίας μας, το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καθοριστεί οργανωμένες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες στο καθεστώς αδειοδότησης, οι ιχθυοκαλλιεργητές να έρχονται σχεδόν μόνιμα σε διένεξη με τους ψαράδες και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, να δημιουργεί όπου θέλει ο καθένας τη μονάδα του ή ν' αναμένει στο ακουστικό του για να την αδειοδοτήσουν, κι άλλα ελληνικά και μη εξαιρετέα. Με κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ.Φ. 2505 τ.Β. 4-11-2011), χωροθετούνται τελικά υδατοκαλλιεργητικές ζώνες, στις οποίες μπορούν να ιδρύονται, να λειτουργούν ή να επεκτείνονται υπό προϋποθέσεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικοί σταθμοί. Σ' αυτές προβλέπεται η συγκρότηση νομικών προσώπων με την επωνυμία Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Οπως επισημαίνεται, οι ΠΟΑΥ θα λειτουργούν συμβουλευτικά στους παραγωγούς και γνωμοδοτικά προς τους περιφερειάρχες της αποκεντρωμένης διοίκησης για την αδειοδότηση ή όχι νέων μονάδων, εφόσον κάποιες περιοχές κριθούν κορεσμένες κ.ά. Μελέτες για τη συγκρότηση ΠΟΑΥ έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε περιοχές όπου υπάρχουν οργανωμένες υδατοκαλλιέργειες: Αμβρακικός, λιμνοθάλασσα Σαγιάδας-Καλαμά Θεσπρωτίας, Θερμαϊκός, Μαλλιακός-Βόρειος Ευβοϊκός, Νότιος Ευβοϊκός, Ιόνια Νησιά (Ιθάκη, Λευκάδα, Κέρκυρα), Πελοπόννησος, Εχινάδες Νήσοι Αιτωλοακαρνανίας, Αττική (Κακιά Σκάλα, Μέθανα και Σαλαμίνα, Πόρος, Υδρα), Βόρειο Αιγαίο (Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Λέσβος), Νότιο Αιγαίο (Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Αγαθονήσι, Χάλκη, Σύμη, Νερονήσι, Στρογγύλη κ.ά.).

Με την απόφαση προβλέπονται και καθορίζονται:

* Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ), με εξαίρεση τη ζώνη Ε, ενώ για τη δημιουργία νέων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών προβλέπονται μελέτες διερεύνησης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

* Θεσμοθετούνται Περιοχές Ατυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ) και περιοχές στις οποίες μπορούν να μεταβούν μεμονωμένοι ιχθυοκαλλιεργητές και ν' αναπτυχθούν έως 5 μονάδες.

* Για χωροθέτηση μεμονωμένης μονάδας προβλέπεται έκταση έως 40 στρεμμάτων για ιχθυοκαλλιέργειες ή έως 20 στρεμμάτων για οστρακοκαλλιέργειες, εφόσον δεν είναι η περιοχή ενταγμένη σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

* Υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες για την εγκατάσταση νέων υδατοκαλλιεργειών ή προβλέπεται αναστολή αδειών νέων μονάδων, ώσπου να διευθετηθούν χωροταξικά οι τωρινές: Λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας, Αταλάντη-Λάρυμνα, Μώλος (Μπούκα Σπερχειού, Αγία Τριάδα), Αργολίδα (Ορμος Βουρλιά, νησί Πλατεία), Κορινθία (Σοφικό, Σελόντας), νησιά Εχινάδες Αιτωλοακαρνανίας, Αμβρακικός, νησί Πάτροκλος Αττικής, Πόρος, Τρίκερι Υδρας.

annio@enet.gr