Αντιδράσεις από πλευράς των εκπαιδευτικών προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ολοήμερων σχολείων και την κατάργηση μαθημάτων. Όλα δείχνουν πως από τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές των δημοτικών θα σχολούν στις 13:15.
Από την επόμενη σχολική χρονιά, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας Νίκου Φίλη καταργείται το ολοήμερο σχολείο που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ., σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Στόχος να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικοτήτων). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου προτείνουν, πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (π.χ. ξένων γλωσσών) να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα εκεί κενά.
Το πρόγραμμα κάθε τάξης μειώνεται κατά 5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αφού θα ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ. και όχι στις 2 μ.μ. Απ’ όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά. Επίσης, κατά μία ώρα μειώνονται στην Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, στην Τρίτη και την Τετάρτη η Μελέτη Περιβάλλοντος, στην Πέμπτη και την Έκτη τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, στην Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Έκτη η Πληροφορική.Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνονται οι ώρες μαθημάτων της μουσικής, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής και της γυμναστικής. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο πως μειώνει τις ώρες των συγκεκριμένων μαθημάτων «για να ενισχυθούν οι ''θιγμένοι'' από την κρίση του ιδιωτικού τομέα» και τονίζει πως έτσι θα ενισχυθεί η παραπαιδεία.
Όσο για το τι θα αντικαταστήσει το ολοήμερο σχολείο; Με βάση την απόφαση Φίλη, οι μαθητές θα παραμένουν εθελοντικά στο σχολείο: θα γευματίζουν (1.20 μ.μ. - 2 μ.μ.), θα μελετούν τα μαθήματά τους (2.15 μ.μ. - 3 μ.μ.), και 3.15 μ.μ. - μ.μ. θα κάνουν μία απασχόληση. Όλα αυτά υπό τον όρο πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 14 μαθητές στο "ολοήμερο σχολείο", των οποίων και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται και θα προσκομίζουν σχετικό παραστατικό.