Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


του    ΜΑΡΚΟΥ ΖΑΝΝΙΚΟΥ 
                                                                                                                                                                        Χίος  11/04/2012                                                       
Προς : ΜΜΕ Νομού Χίου



Αγαπητοί κύριοι που έχετε την ευθύνη της σωστής ενημέρωσης (σωστής η όχι, δική σας επιλογή), αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μια προσπάθεια να «ξυπνήσω» (ας μου επιτραπεί η λέξη) όσους συμπολίτες μου πραγματικά θέλουν να ανοίξουν τα αυτιά και το μυαλό τους για να κάνουν όλους τους πολιτικούς να πάψουν να μας κοροϊδεύουν.
Και σε όλη την διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους θητείας αλλά ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους.
Με την έναρξη λοιπόν της προεκλογικής  περιόδου, βλέπουμε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα πόσο έντονα αλλά και απροκάλυπτα, μα και χωρίς να υπολογίζουν την σημερινή μας κατάσταση, να προσπαθούν να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση, κάνοντας κινήσεις που μας προκαλούν.
Ενδεικτικά εστιάζω την προσοχή σας την συμπεριφορά τους σε θέματα που αποκλειστικά αφορούν την τοπική μας κοινωνία.
Πρώτο λοιπόν και πολύ επίκαιρο θέμα η συζήτηση στην βουλή για το θέμα του Οίκου Ναύτη και την και την τοποθέτηση του κ.Α.Λοβέρδου στην βουλή.
«Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Άρα όποιο ταμείο θέλει να εξαιρεθεί από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία η οποία θα συζητηθεί μετά τις εκλογές.
Όμως  ο Οίκος Ναύτη χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να επιβιώσει. Παρόλα αυτά όμως
ο υπουργός υγείας  κ.Α.Λοβέρδος, την Τρίτη μετά το Πάσχα, προσκαλεί τον κ.Κ.Μουσσουρούλη και την της κ.Ε.Τσουρή να συζητήσουν το θέμα για να βρουν λύση;;;;
Ολοφάνερα λοιπόν φαίνεται  προσπάθεια και των δύο κομμάτων εξουσίας, για συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, με την υπόσχεση της επίλυσης του προβλήματος αλλά μετά….. τις εκλογές. Ούτως ώστε να παραμείνουν οι ψηφοφόροι τους κολλημένοι στα δυο μεγάλα κόμματα, έχοντας την ελπίδα μιας επόμενης τροπολογίας που θα τους λύσει το πρόβλημα.
Τι σου είναι λοιπόν αυτές οι τροπολογίες…. και πώς τις χρησιμοποιούν για να μας
    1
δουλεύουν οι πολιτικοί μας γενικά. Αναφέρομαι λοιπόν σε ένα πάρα πολύ μικρότερο σε κόστος θέμα για να καταλάβετε το δούλεμα που μας κάνουν. Και εννοώ το πολύ γνωστό στην Χιακή κοινωνία  θέμα της απαλλαγής από την φορολογία  της γης του Κάμπου της Χίου. Εδώ δύο φορές κατετέθη τροπολογία με (54) και (94) υπογραφές βουλευτών αντίστοιχα για απαλλαγή, και με διάφορες δικαιολογίες και πολιτικά «τερτίπια» δεν πέρασαν και έτσι είμαστε πάλι στον ίδιο παρονομαστή της επίλυσης του προβλήματος μετά τις εκλογές φυσικά και αφού οι ψηφοφόροι τους πάλι παραμείνουν σταθεροί.   
Και τώρα πάμε σε τακτικές άλλων κομμάτων, που ενώ «αγωνιστικά» φαίνονται ότι «ακουμπούν» το πρόβλημα-αίτημα της κάθε κοινωνικής ομάδας, τελικά το αίτημα γίνεται αιτήματα, από τα οποία κάποια είναι τελείως άκαιρα, κάποια πιθανώς δεν έχουν την ευρύτερη αποδοχή και στήριξη της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων φορέων και πολιτών, και έτσι «περνάει» η γραμμή της σύγκρουσης .Αλλά όταν υπάρχει σύγκρουση υπάρχει και αντίδραση.
Πχ. Η ανεξαρτησία του Οίκου Ναύτη από τον ΕΟΠΥΥ, θα σηματοδοτεί και την διακοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.Και έτσι περάσαμε όλοι καλά και (εννοώ τα κόμματα) που έπαιξαν τα παιχνίδια τους και εμείς «χειρότερα» διότι θα καταρρεύσει το ταμείο μας και θα πάψουμε με ευθύνη μας να έχουμε περίθαλψη.
            Όμως την «Νέα Τρίτη» ο υπουργός υγείας και οι βουλευτές μας θα κουβεντιάσουν το θέμα
και μετά τις εκλογές θα μας πουν τι μπορεί να γίνει!!!!! 
Συμπέρασμα ας κοιτάξουμε ο καθένας μας να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη της ψήφου μας εκεί
που ο καθένας φυσικά βρίσκει τις «αλήθειες» που ψάχνει, το τι και πώς θα είναι εφικτή η κάθε λογική διεκδίκηση του και ποιοι με την υπομονή και φυσικά επιμονή τους θα μπορέσουν σε αυτήν
την δύσκολη εποχή να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Καλό Πάσχα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας,


                                                                                                            Ζαννίκος Μάρκος
                                                                                                     Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν.
                                                                                                           Υποψήφιος της
     Δημοκρατικής Συμμαχίας
                                                                                                        
  Η

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΧΙΟΥ



Σας  γνωρίζουμε ότι η νέα ημερομηνία διεξαγωγής   του διαγωνισμού του έργου:
«Συντήρηση Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού δικτύου Κεντρικής Χίου»

είναι η 23Η   Απριλίου 2012, ημέρα  Δευτέρα  και ώρα λήξης υποβολής προσφορών η 10η πρωινή.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν  να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, μπορούν  να προσέρχονται για να λάβουν οικονομικές προσφορές  στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου μέχρι και την Πέμπτη 19 Απριλίου  2012  και ώρα 14.30 μμ.

                                      Από τη  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Χίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Έληξε σήμερα η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Υποβλήθηκαν 1146 αιτήσεις και αναμένουμε αυτές που θα έρθουν μέσω ταχυδρομείου.
Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου και κατάρτισης του πίνακα κατάταξης υπό την εποπτία του ΑΣΕΠ. Η διαδικασία θα είναι αξιοκρατική και αδιάβλητη και καλούμε τους υποψήφιους να μην εξαπατώνται από τυχόν προεκλογικές υποσχέσεις.

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ






ΑΧθες το απόγευμα έγινε η πρώτη συνάντηση, των διαχειριστών της επίσημης σελίδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ της ΧΙΟΥ και μερικών φίλων ακόμη για να συζητήσουμε την οργάνωση μας, ενόψει εκλογών. Ο χρόνος πιέζει, το διάστημα είναι πολύ μικρό και θέλει πολλή δουλειά και τρέξιμο για να προλάβουμε κάποια πράγματα.
Είχαμε παράλληλα τηλεφωνική επαφή με στελέχη από τα κεντρικά γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συζητήσαμε το θέμα των υποψηφιοτήτων.
Ενδιαφέρον υπάρχει από κάποια άτομα και όταν οριστικοποιηθεί η λίστα των ενδιαφερομένων θα την δημοσιεύσουμε στο κεντρικό site ώστε να ακουστούν γνώμες και να γίνει η καλύτερη επιλογή υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές.
Παρότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον ένα δύο ηχηρά ονόματα της τοπικής κοινωνίας, καταλήξαμε ομόφωνα ότι είναι προτιμότερο να βγουν μπροστά, νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι πολιτικά, από όλες τις κοινωνικές τάξεις που να εκφράζουν τα πιστεύω και τις ιδέες της ιδρυτικής διακήρυξης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια δυσκολία, όσον αφορά τις γυναίκες υποψηφίους και γι αυτό θα παρακαλούσαμε αν υπάρχουν ενδιαφερόμενες να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση, πιθανόν με παρουσία στελέχους από την Αθήνα για την ρύθμιση θεμάτων που επείγουν και στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι όσοι και όσες  το επιθυμούν, κατόπιν συνεννοήσεως, με μήνυμα εδώ (anexartitoiellineschiou@yahoo.gr).
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΜΑΣ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ.
ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΓΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ....

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ



Σφοδρή κριτική του  Οικολογικού Ανέμου για της ανεμογεννήτριες της Χίου
στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Είναι ανεπαρκή και ελλιπή τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί.

Χίος 12-4-2012

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» και περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης συμμετείχε  στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (9-4-2012) με θέμα το σχέδιο της ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA για τις ανεμογεννήτριες (Α/Γ) της Χίου. Η συνεδρίαση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που έχει εκκινήσει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου η οποία λήγει στις 25-5-2012. Το σχέδιο αφορά 75 Α/Γ για τη Χίο, 153 για τη Λέσβο και 125 για τη Λήμνο, εκάστη μεγέθους 2 MW και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα με υποβρύχιο καλώδιο (Λέσβος-Λάρυμνα).

Ο κ. Γιαννίρης παρακολούθησε την εισήγηση της εταιρείας, την εισήγηση της τοπικής πρωτοβουλίας πολιτών Χίου και εγγράφτηκε στον κατάλογο ομιλητών.

Στην  παρέμβαση του ανέφερε:

Α. Ότι οι κάτοικοι των νησιών Χίου, Λέσβου και Λήμνου βρίσκονται σε απαράδεκτο κενό ενημέρωσης  των πολιτών της Χίου, της Λέσβου και της Λήμνου για το σχεδιαζόμενο έργο συνολικής ισχύος 706 MW και ότι παρούσα ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, έστω και για το μέρος που αφορά τη Χίο,  είναι πολύ θετική γιατί κατατίθενται διαφορετικές  απόψεις και γίνεται ουσιαστική διαλογική διαδικασία.

Β. Ότι η νομοθεσία ορίζει ως γνωμοδοτικό όργανο την Περιφέρεια, ωστόσο το σχέδιο είναι καθοριστικό για  το μέλλον του κάθε νησιού για τα επόμενα 25 ή 50 χρόνια και γι’ αυτό θα πρέπει να στείλουν τη γνώμη τους στη διαβούλευση τόσο τα δημοτικά συμβούλια όσο και οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες των τριών νησιών, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Γιαννίρης γνωστοποίησε ότι σε παλιότερη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή τη συζήτηση για τις σχεδιαζόμενες 110 Α/Γ της Ικαρίας, απεφάνθη ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Ικαριακός λαός. Κατ’ αναλογία ο Χιακός λαός είναι αυτός που ουσιαστικά θα πρέπει να αποφασίσει.  

Γ. Ότι, με τον τρόπο που έχουν οριστεί  οι διαδικασίες  από το ΥΠΕΚΑ, υπάρχει ο κίνδυνος τις 75 Α/Γ να διαδεχτούν και άλλες πολύ περισσότερες στο μέλλον, όχι μόνο λόγω νέων αδειοδοτήσεων από τη ΡΑΕ αλλά και λόγω της ευκολίας με την οποία γίνονται οι επεκτάσεις σε υφιστάμενα αιολικά πάρκα, πρακτικά χωρίς νέα διαβούλευση.  Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το αρχικό σχέδιο της ΡΟΚΑΣ-Iberdrola για τη Χίο προέβλεπε 125 Α/Γ. Ζήτησε να τεθεί ένα μέγιστο για κάθε νησί.

Δ. Ότι υπάρχει σαφής έλλειψη στην πληρότητα των μελετών που έχουν κατατεθεί. Συγκεκριμένα:
(1) Δεν έχει κατατεθεί τεχνική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την καλωδιακή σύνδεση  με την ηπειρωτική χώρα. Αυτά πρέπει να τεθούν ως προϋπόθεση για την εξέταση των όρων υλοποίησης των αιολικών πάρκων των τριών νησιών.
(2) Δεν έχει ολοκληρωθεί η ΜΠΕ για τη Χίο αφού λείπει η ειδική ορνιθολογική μελέτη που απαιτείται. Επομένως, η ΜΠΕ που έχει τεθεί σε διαβούλευση δεν είναι πλήρης.  
(3) Δεν υπάρχει μελέτη για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με βρόγχο προς τη Μακεδονία, κάτι που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, και μάλιστα συμφώνησε απολύτως και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ότι απαιτείται και αυτός ο βρόγχος. Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε καν προμελέτη.  
(4) Δεν έχει μελετηθεί η ενσωμάτωση του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου με το δίκτυο των Α/Γ, ώστε να τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία ο πετρελαϊκός σταθμός στη Χίο. Είναι ορατός ο κίνδυνος να παράγεται ρεύμα από τις Α/Γ μόνο για εξαγωγή και χωρίς τοπικό ενεργειακό όφελος.
(5) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις μελέτες που έχουν κατατεθεί για τον τρόπο και τη μέθοδο  της απομάκρυνσης των Α/Γ, των θεμελιώσεων των Α/Γ,  των κτηρίων και των καλωδιώσεων μετά τη λήξη της άδειας και αντίστοιχη πρόβλεψη για την πλήρη αποκατάσταση του τοπίου.
(6) Δεν έχουν εκτιμηθεί σημαντικές διαστάσεις στην κατατεθείσα ΜΠΕ και δεν υπάρχει η εναρμόνισή της με τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την Σύμβαση για το Τοπίο, την προστασία της βιοποικιλότητας και την εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης του έργου στις διεργασίες ερημοποίησης που είναι ενεργές στα νησιά του Αιγαίου.  

Ε. Ότι τα ανταποδοτικά οφέλη των 870.000 ευρώ ετησίως προς το Δήμο Χίου που παρουσίασε η εταιρεία αφορούν τη λειτουργία όλων των Α/Γ 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες το χρόνο και γι αυτό είναι υπερτιμημένα. Ο κ. Γιαννίρης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο στοιχεία από μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς με βάση τα οποία εκτίμησε ότι το πραγματικό ανταποδοτικό ποσό δεν θα ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

ΣΤ. Ότι πρέπει να γίνει οικονομική ανάλυση κόστους οφέλους που να συνεκτιμά την αναπτυξιακή παρεμπόδιση που θα προκαλέσει για δεκαετίες το έργο σε άλλες δράσεις όπως διαφόρων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και οικοανάπτυξης. Ειδικότερα, το προτεινόμενο έργο θα προσφέρει μόνο 15 άμεσες θέσεις εργασίας  για τα επόμενα 25 ή 50 χρόνια ενώ άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ζ. Ότι δεν έχει μελετηθεί ένα άλλο, μικρότερης κλίμακας,  ολοκληρωμένο ενεργειακό σχέδιο για τη Χίο, που να περιλαμβάνει και άλλες μορφές όπως γεωθερμία, βιομάζα, τηλεθέρμανση, υβριδικά-αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά έργα, βιοκλιματικά κτήρια, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και προώθηση της κτηριακής αυτονομίας. Μια τέτοια ενεργειακή κατεύθυνση θα ήταν συμβατή με τη φυσιογνωμία του νησιού, θα απέφερε περισσότερα έσοδα στο Δήμο και θα υπερπληρούσε τους στόχους του 2020 για την κλιματική αλλαγή που αναλογούν στη Χίο.     

Η.  Ότι οι ΜΠΕ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να προηγούνται των τεχνικών μελετών για να υποδεικνύουν τη βέλτιστη τεχνική λύση. Αυτό δεν τηρείται στην περίπτωση της «ΡΟΚΑΣ» γιατί κατατέθηκαν ταυτόχρονα οι ΜΠΕ και οι τεχνικές μελέτες, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η πρόβλεψη του νομοθέτη για επιβολή περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο στάδιο της μελέτης και εκτέλεσης του έργου με τελικό σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω ο κ. Γιαννίρης υποστήριξε ότι με τις μελέτες που έχουν κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς δεν έχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα όλα τα στοιχεία και οι κατάλληλες μελέτες και μετά να ληφθεί η όποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως τάχθηκε κατά των γιγαντιαίων επενδύσεων που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των νησιών και συνηγόρησε για αυτόνομα ενεργειακά συστήματα που θα στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε αξιοποίηση όλων των μορφών ΑΠΕ και όχι μόνο της αιολικής ενέργειας.