Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ




Νέος νόμος: Αυστηρότερο το σύστημα αναβολών στο στρατό.
Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Άμυνας, ως προς τις αναβολές για σπουδές και λόγους υγείας. Τι προβλέπεται για τους αντιρρησίες συνείδησης.
"Ψαλίδι" στις αναβολές σπουδών από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και πιο αυστηρό σύστημα αναβολών για λόγους υγείας προβλέπει το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φ. Γεννηματά.
Σύμφωνα με το Έθνος, στο ίδιο νομοσχέδιο για λόγους "ισονομίας" καταργούνται τα επιπρόσθετα προνόμια για τους ανυπότακτους "αντιρρησίες συνείδησης" καθώς και των ποδοσφαιριστών που έχουν συμβόλαια με ομάδες εξωτερικού.
Ωστόσο, δίνονται διευκολύνσεις στην αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού.
Πιο αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προωθούνται
*Σπουδαστές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών, στους σπουδαστές Κολεγίων
- Ελαττώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), αναβολή από το εικοστό όγδοο στο 26ο έτος της ηλικίας.
*Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού
Στην περίπτωση που δύο αδέρφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγουν ανεξαρτήτως ηλικίας το ποιος θα καταταγεί. Με τον ισχύοντα νόμο αναβολή δικαιούται μόνο ο μικρός αδελφός.
*Αδυναμία μετακίνησης για λόγους υγείας
Διευρύνεται το χρονικό διάστημα ενός του οποίου εξετάζονται οι στρατεύσιμοι που αδυνατούν να μετακινηθούν για κατάταξη για λόγους υγείας. Με την εν λόγω ρύθμιση οι υγειονομικές επιτροπές και τα ΕΣΣ εξετάζουν τους στρατεύσιμους κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη και μέχρι 5 εργάσιμες μέρες πριν από την ημέρα αυτή.
*Ειδικά στρατολογικά Συμβούλια
Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια, που εξετάζουν τους κατατασσόμενους εφέδρους πλέον δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να τους κρίνουν ως ακατάλληλους για στράτευση.
*Στρατιωτικές υποχρεώσεις ειδικών κατηγοριών ομογενών
Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα. Εξαιρούνται από τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι ομογενείς που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες προς της αρχικής υπαγωγής τους στις διατάξεις του οικείου άρθρου.
*Ανυπότακτοι
Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα.
*Ρύθμιση για όσους έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη
Οι ανυπότακτοι που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι 1/1/2016. Βασική επιδίωξη της διάταξης είναι η ίση αντιμετώπιση των ανυπότακτων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ εκτιμάται ότι η κατάργηση της εκ των υστέρων τακτοποίησης της ανυποταξίας, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την παραμονή των ανυπότακτων εκτός Ενόπλων Δυνάμεων έως τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
*Κατηγορίες οπλιτών
Τροποποιείται η ισχύουσα διάταξη, επειδή το δικαίωμα των αθλητών που έχουν συμβόλαια με ομάδες του εξωτερικού συνιστά αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση έναντι αυτών που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

IΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ



https://www.youtube.com/watch?v=uIH0fGJpopI


Συνέβη προχθες στην Λακωνία: Ισλαμιστές κατέλαβαν ελληνικό δημόσιο κτίριο στην Σκάλα Λακωνίας ζητώντας "νομιμοποίηση" ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους "ελληνοποίηση" αφού η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι νομιμοποιούνται εν συνεχεία ελληνοποιούνται (και τα παιδιά τους εισάφονται στις πραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων!).


Έτσι, μετά το σάλο που προκλήθηκε με την αποκάλυψη από το defencenet.gr της ανάρτησης ισλαμικής σημαία του ISIL στη Θήβα κάτι που υποδηλώνει ύπαρξη πυρήνων τζιχαντιστών μεταξύ των λάθρο, έρχεται μια πρωτοφανής κίνηση διατάραξης της εσωτερικής ασφάλειας και μάλιστα μέσα σε μια ιδιαίτερα συντηρητική τοπική κοινωνία με ισχυρά εθνικά αισθήματα, όπως είναι πληθυσμός του νομού Λακωνίας
.
Την Μάνη και την ευρύτερη περιοχή ουδέποτε την πάτησαν ακόμα και οι Τούρκοι, αλλά φαίνεται ότι οι λάθρο που εισέρχονται κατά κύματα είναι πιο ισχυροί ακόμα και από αυτούς.
Το ενυτπωσιακό είναι ότι οι ισλαμιστές λάθρο έχουν επιβάλλει το νόμο της Σαρίας μεταξύ της κοινότητας των λάθρο, σε περιοχές-γκέτο της νότιας Λακωνίας, όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων και αστυνομικέε πηγές της περιοχής.
Τώα με άλλοθι τις…συνθήκες "ρατσιστικής βίας" και "αστυνομικής αυθαιρεσίας" οι εργάτες γης κατέλαβαν χθες το δημαρχείο της Σκάλας Λακωνίας.
Τους προσέτρεξαν βέβαια και οι γνωστοί-αγνωστοι "προοδευτικοί" που τους "δασκαλεύουν" να καταγγέλουν συνθήκες "ρατσιστικής βίας", και "αστυνομικής αυθαιρεσίας", προκειμένου σε συνδυασμό με τις υποστηριζόμενες από τον  Τ.Σόρος ΜΚΟ, να επιτύχουν την μόνιμη παραμονή τους στη χώρα, και σε συνδυασμό με την μετανάστευη στο εξωτερικό των νέων Ελλήνων, να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον η "αντικατάσταση" του πληθυσμού.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν λάθρο και οι εγχώριοι υποστηρικτές του ανέφερεαν μεταξύ άλλων:
“Οι μετανάστες εργάτες γης της Λακωνίας έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από τις 3 Ιούλη ενάντια στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας που γίνονται συστηματικά κάθε Παρασκευή συλλαμβάνοντας κόσμο που τον στέλνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και αφού οι εργάτες έχουν δουλέψει ολόκληρη την εβδομάδα. 
Ζητάνε νομιμοποίηση και χαρτιά για όλους, να σταματήσει η αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ζητάνε την παραδειγματική τιμωρία του ρατσιστή δημάρχου και των αστυνομικών που επιτίθενται σε μετανάστες, και να πληρωθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ όλα τα δεδουλευμένα. 
Οι εργάτες γης που δουλεύουν χωρίς ωράρια από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 9, για 26 λεπτά την κάθε κλούβα των 20-25 κιλών, μη ξεπερνώντας τα 18 με 20 ευρώ τη μέρα συνεχίζουν για 5η μέρα την απεργία τους. Με καθημερινές συνελεύσεις αποφασίζουν για την συνέχεια, ενώ μετά και την επίσκεψη του επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και προέδρου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών Τζαβέντ Ασλάμ την Κυριακή 6/7 έκαναν εκλογές φτιάχνοντας Εργασιακή Επιτροπή. Η απεργία τους έχει μπλοκάρει το 100% της συγκομιδής, της διαλογής, της συσκευασίας καθώς και της διανομής των πορτοκαλιών. 
Τους απαγορεύουν να κάτσουν στην πλατεία και στις καφετέριες, τους απαγορεύουν να πάνε στην παραλία για μπάνιο, να πάνε σε ένα κουρείο ή να νοικιάσουν σπίτια. Οι ίδιοι που τους βρίζουν βρωμιάρηδες τους αναγκάζουν να ζουν κατά δεκάδες σε κοτέτσια, σε αποθήκες και ερείπια ενώ ταυτόχρονα τους ζητάνε να πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα νοίκι για αυτές τις άθλιες συνθήκες ζωής”, ανέφερε ο Ετζάζ Άχμεντ που είναι διερμηνέας στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και έχει συνολική εικόνα για τη ζωή των 1.000 και πάνω μεταναστών που ζουν στην περιοχή και προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, αλλά και από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τις αραβικές χώρες. 
Όπως κατήγγειλε ο Μοχάμεντ Ασίφ ο ίδιος ο Δήμαρχος τον χτύπησε πριν από 18 μήνες και μετά έβαλε και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο. “Αφού βγήκα μετά από 18 μήνες γύρισα στην Σκάλα ο δήμαρχος με είδε ξανά και έτρεξε να με ξαναχτυπήσει και άρχισε να με απειλεί. Τώρα με την απεργία πήραμε θάρρος και θέλω να κάνω μήνυση στον Δήμαρχο για να ζητήσω το δίκιο μου”. 
Θύμα ρατσιστικής αστυνομικής βίας έπεσε τρεις βδομάδες πριν και ο Ναντίμ Ασίφ ο οποίος είχε ξεχάσει τα χαρτιά και τα κλειδιά του στο σπίτι του όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο τέσσερις αστυνομικοί με στολή. “Οι αστυνομικοί άρχισαν να με χτυπάνε και μου έσπασαν το χέρι”, τόνισε ο Ναντίμ που ακόμα είναι με επιδέσμους και δυσκολεύεται να δουλέψει. 
Τον αστυνομικό Φώτη Μανωλάκο κατήγγειλε ονομαστικά ο Ιμπράρ Χουσεΐν που είναι παντρεμένος και έχει και παιδί. “Πήγα στο αστυνομικό τμήμα για να κάνω το γνήσιο της υπογραφής. Εκεί ήταν ο Φώτης Μανωλάκος ή Μπάμπης και άρχισε να με βρίζει, μου είπε να φύγω από εκεί και με κλώτσησε. Κανένας δεν τολμάει να πάει στο τμήμα είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει γιατί ξέρει πως ο Μπάμπης θα τον χτυπήσει, θα τον βρίσει και μπορεί να τον στείλει και σε στρατόπεδο”. 
Τον αστυνομικό με το ψευδώνυμο “Μήτσος” από το ΑΤ Βλαχιώτη κατήγγειλε ο Ροζουάν Άχμεντ. “Μου έβαλε χειροπέδες και με πήγε στο τμήμα παρά του ότι έχω νόμιμα χαρτιά πάρα πολλά χρόνια. Μετά από ώρα με άφησε αφού με κλώτσησε και μου είπε να μην με ξαναδεί ποτέ μπροστά του. Μόνο στο χωράφι θα είσαι εσύ, μου λέει. Αυτό το κάνει ένα χρόνο τώρα σε πάρα πολλά παιδιά”. 
Δεκάδες είναι και τα κρούσματα απλήρωτης εργασίας. Οι εταιρίες Αντώνης Κυριακάκος και ΣΙΑ Ο.Ε. και του Γιώργου Μπυράκου χρωστάνε για πάνω από 3 χρόνια μεροκάματα που ξεπερνάνε τα 50.000 ευρώ μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές, όπως κατήγγειλε ο Ζετ Άουλα που μένει από το 1998 στη Σκάλα Λακωνίας”. 
Τι να πρωτοπεί κανείς. Για την απαίτηση των λαθρομεταναστών να νομιμοποιηθούν με το "έτσι θέλω";
Για τους Έλληνες εργοδότες που παρανόμως τους απασχολούν καθημερινά στα χωράφια τους, αντί να δώσουν δουλειές σε άνεργους λιμοκτονούντες Έλληνες;
Τι να πούμε και για το παραμύθι των Κέντρων Κράτησης λαθρομεταναστών.
Ο Πακιστανός το είπε ξεκάθαρα έμεινε 18 μήνες εκεί και αφέθηκε ελευθερος, επιστρέφοντας στην Σκάλα. Δηλαδή κρατήθηκε για να κάνει διακοπές δωρεάν; Υποτίθεται ότι κρατούνται με σκοπό την απέλαση και επιστροφή τους στις πατρίδες τους.
Έχουμε την αίσθηση ότι η κατάσταση στην επαρχία και στη ύπαιθρο είναι χειρότερη από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό προδίδει η ισλαμική σημαία που πρώτο το defencenet.gr σας την έδειξε αναρτημένη έξω από υποσταθμό της ΔΕΗ δύο χιλιόμετρα μακριά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ




Τέλος στις ουρές του ΟΑΕΔ 

Ηλεκτρονικά θα γίνεται σε λίγες εβδομάδες η ανανέωση των καρτών ανεργίας του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, με τροπολογία του υπουργού Γιάννη Βρούτση. 

Το μέτρο αφορά πάνω από 800.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους» στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται πως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου «δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας, αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία».  

ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ|




Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν τα λογιζόμενα ως “εισοδήματα” του πολίτη δεν είναι πραγματικά και αντικειμενικά, αλλά προκύπτουν από ένα “λογιστικό προσδιορισμό” (μέσω των “τεκμηρίων”) με βάση παλιές μεθόδους και πρακτικές, οι οποίες θεσπίστηκαν πολλά χρόνια πριν, σε άλλες εποχές και υπό άλλες συνθήκες.
“Όχι” απαντά ο κ. Γιάννης Σιάτρας, πρόεδρος της νέας πολιτικής κίνησης “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών”(*) ο οποίος καλεί τους πολίτες να συστρατευθούν με το κίνημα και να αντιδράσουν.
Οι “Έλληνες Φορολογούμενοι”, με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο site του κόμματος (www.forologoumenoi.gr) αναπτύσσουν τα νομικά επιχειρήματα της πρώτης δράσης κοινωνικού και νομικού ακτιβισμού που αναλαμβάνουν και παραθέτουν υπόδειγμα προσφυγής (ενδικοφανούς προσφυγής) την οποία προτρέπουν τους πολίτες να υποβάλλουν προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Εκδίδουν οδηγίες, διατυπωμένες από έγκριτους νομικούς, ώστε κάθε Έλληνας που νιώθει ότι δεν αντέχει να πληρώσει τους φόρους που του επιβάλλει το αδίστακτο Κράτος χωρίς να στερηθεί στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και ένδυση, να μπορεί να αμφισβητήσει το εκκαθαριστικό της εφορίας. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται καν δικηγόρος για να προσβάλλει ο υπερφορολογημένος και οικονομικά αδύναμος συμπολίτης μας το εκκαθαριστικό της εφορίας. Το κίνημα, σε συνεργασία με την ομάδα των ακτιβιστών και κοινωνικά ευαίσθητων δικηγόρων που πήραν την πρωτοβουλία, θα μπορέσει να τους κατευθύνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Με την προσφυγή αυτή, οι πολίτες που θεωρούν ότι καλούνται να πληρώσουν υπέρμετρους φόρους, ή που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό που τους επιβλήθηκε, θα ζητήσουν από τη Διοίκηση την ακύρωσή του ή τη μείωσή του. Ως μόνη νομική βάση προβάλλεται η αποδεδειγμένη και πραγματική έλλειψη φοροδοτικής ικανότηταςτου συγκεκριμένου κάθε φορά προσφεύγοντος. Όμως, ακόμη και εάν το αίτημά τους απορριφθεί, αποκτούν το δικαίωμα για προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η πολιτική κίνηση “Έλληνες Φορολογούμενοι” αναφέρει ότι θα συμπαρασταθεί, με νομικές συμβουλές και καθοδήγηση στη διεκπεραίωση των διαδικασιών, στους πολίτες που θα αποτανθούν προς αυτή, ενώ θα παράσχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ακραίων αδικιών οι οποίες κρίνεται ότι οδηγούμενες στη Δικαιοσύνη θα λειτουργήσουν πιλοτικά για την αναθεώρηση της λογικής και του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας.
Αρχιτέκτονας της νομικής στρατηγικής της δράσης αυτής είναι ο ανεξάρτητος (και χωρίς κομματική ιδιότητα) δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Κλειώσης, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο.
Για τη συγκεκριμένη δράση ο κ. Κλειώσης δήλωσε: “Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπερβαίνει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης του φορολογούμενου και της οικογένειάς του (όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών όπου το εισόδημα θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης περισσότερων προσώπων ή καρκινοπαθών ή αναπήρων με αυξημένο κόστος ιατρικής περίθαλψης που δεν καλύπτεται από το κράτος) δεν είναι απίθανο να ευδοκιμήσουν προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών στηριζόμενες επί του νομικού επιχειρήματος ότι το μετά την φορολόγηση εισόδημα θα πρέπει να αρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του φορολογούμενου, διαφορετικά παραβιάζεται υποχρέωση του κράτους να προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Με άλλα λόγια είναι πιθανόν να ξεκινήσει μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν που ακολουθείται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να έρθουν ενώπιον της δικαστικής κρίσης περιπτώσεις “υπερφορολογημένων νοικοκυριών” όπου η επιβαλλόμενη φορολογία οδηγεί σε πραγματική ηθική και οικονομική εξουθένωση.
Τέτοιες περιπτώσεις όμως θα στηρίζονται όχι στην in abstracto αντισυνταγματικότητα του ίδιου του νόμου, αλλά στην ad hoc αντισυνταγματική εφαρμογή του νόμου σε συγκεκριμένη περίπτωση.”
Το ζητούμενο από τη συγκεκριμένη δράση του κόμματος είναι να κληθεί η δικαιοσύνη να δώσει την απάντηση για το εάν και πώς πρέπει να φορολογούνται τα οικονομικά αδύναμα μέλη της κοινωνίας, όχι μέσα από την αντιπαράθεση δογματικών επιχειρημάτων περί αντισυνταγματικότητας, αλλά μέσα από την ρεαλιστική εξέταση των αντικειμενικών συνθηκών διαβίωσης ενός -μεγάλου πλέον- τμήματος του ελληνικού πληθυσμού: Εάν το εισόδημα ενός συγκεκριμένου αδύναμου μέλους της κοινωνίας μας μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του (στέγη, τροφή, εκπαίδευση, ιατρικές δαπάνες, ενδυση, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση), τότε ο πολίτης αυτός έχει φοροδοτική ικανότητα;
Κατά το επόμενο διάστημα, το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες νομικού και κοινωνικού ακτιβισμού εναντίον της άδικης και υπερβολικής φορολογίας. Σκοπός μας είναι να εκπαιδευτεί η κοινωνία να ζητά με συγκεκριμένο τρόπο βελτίωση των φορολογικών θεσμών της. Να αναπτύξει θεσμική συνείδηση και νομοθετική βούληση.
(*) Η πολιτική κίνηση “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από μέλη του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και εκατοντάδες άλλους ενεργούς πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτής και προσωρινός (μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου) Πρόεδρος του κόμματος είναι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Σιάτρας. Οι θέσεις των “Ελλήνων Φορολογουμένων” επικεντρώνονται σε τέσσερις κυρίως τομείς: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το site του κόμματος βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.forologoumenoi.gr .

Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΕΝ ΜΕ ΤΕΙ, ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ




Το θέμα της ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α’ τάξης με τα πτυχία των ΤΕΙ επαναφέρει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Α’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση.
«Κατ’ εκτέλεση του άρθρου 14 του ν.3450/2006, με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν πρότασης των εμπλεκομένων Υπουργών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης με τα πτυχία των Τ.Ε.Ι, των αποφοίτων ΑΕΝ που εισήλθαν σε αυτές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν). Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Π.Δ δημιουργώντας προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνει η κ. Ρεπούση. Και συνεχίζει:
«Για το ακαδημαϊκό έτος 2005 και μετά, στον ν.3450/2006, δεν διευκρινίζεται η διαδικασία ισοτιμίας των διπλωμάτων. Αποτέλεσμα είναι όταν οι απόφοιτοι πάρουν το δίπλωμα Α΄τάξης, αφού ολοκληρώσουν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία και την αναβάθμιση των διπλωμάτων τους στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού(ΚΕΣΕΝ) που διαρκεί περίπου 7-8 χρόνια συνολικά, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα αναγνώρισης των πτυχίων καθώς η διαδικασία δεν είναι ορισμένη.
» Επίσης στο άρθρο 2 παρ.2 του ίδιου νόμου προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων Πανεπιστημίων για τη διοργάνωση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ).Τα προγράμματα αυτά οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις ΑΕΝ».
Καταλήγοντας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ θέτει προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Παιδείας τα εξής ερωτήματα:
1.α.Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Π.Δ του άρθρου 14 του ν.3450/2006 για την αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α΄τάξης των αποφοίτων ΑΕΝ που εισήλθαν σε αυτές πριν από το 2005 και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εκδοθεί;
β.Για τους απόφοιτους του Ακαδημαϊκού έτους 2005 και μετά, με ποια διαδικασία θα γίνει η ισοτιμία του Επαγγελματικού τους δικαιώματος (δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Α΄τάξης) με τον ακαδημαϊκό τίτλο των ΤΕΙ;
2.Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση του Π.Δ του άρθρου 2 παρ.2 του ίδιου νόμου για την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων;

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Π.Α




Της Μαρίας Βουργάνα
Το σχέδιο για την απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο, καθώς και εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα σενάρια που προβλέπουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί μεταξύ των 10.000 έως 25.000 ευρώ.
Το ΔΝΤ έχει προτείνει το όριο των 25.000 ευρώ και στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ με διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας», που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ.
Ειδικότερα:
Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής.
Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ, η οποία θα προκύπτει πλέον από την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όπως:
  • Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής.
  • Όταν ο υποκείμενος στον φόρο διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
  • Εφημεριδοπώλες μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την παρέλευση πενταετίας.
Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των 30 ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι 30 ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, και αν είναι αρνητική μεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση.
Ο υποκείμενος στον φόρο, ο οποίος ενεργεί αποκλειστικά πράξεις για τις οποίες δεν του παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, τα νομικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται στο φόρο καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λαμβάνουν αγαθά ή υπηρεσίες για τις οποίες είναι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ μόνο για τις φορολογικές περιόδους κατά τις οποίες πραγματοποιούν τις ως άνω φορολογητέες πράξεις.
6 Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.

Προσλήψεις 113.000 ανέργων μέσω έξι νέων προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν έξι νέα προγράμματα μέσω των οποίων θα βρουν δουλειά 113.000 άνεργοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους κλάδους της γεωργίας, της ναυτιλίας, της πληροφορικής, του τουρισμού, της Υγείας, των κατασκευών, της ενέργειας.
Αναλυτικά αναμένονται να «τρέξουν» 50.000 θέσεις εργασίας με voucher κατάρτισης και απασχόλησης νέων έως 29 ετών, 16.000 θέσεις για ανέργους χαμηλών επαγγελματικών προσόντων, 12.000 θέσεις για επιδότηση ανέργων 25-66 ετών, 12.000 θέσεις με επιταγή εισόδου για νέους έως 25 ετών, 8.000 θέσεις για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και 15.000 θέσεις για κατάρτιση νέων έως 24 ετών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα χρέη στα Ταμεία- Τελική ρύθμιση με 72 δόσεις & κούρεμα 40% σε πρόστιμα


Νέα ρύθμιση χρεών βρίσκεται επί τάπητος στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα με το τελικό σχέδιο να περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων σε 72, τη διαγραφή του 40% των προστίμων και προσαυξήσεων στις τελευταίες δόσεις και την ένταξη στο νέο πακέτο της ρύθμισης όλων των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όσοι δεν είναι σε ρύθμιση θα μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με αίτηση εντός δύο ή τριών μηνών. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη 16 Ιουλίου σε συνάντηση με την τρόικα.
Το σενάριο για τη ρύθμιση των 72 δόσεων θα εφαρμοστεί πιθανότατα ενιαία και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να συνδυαστεί και με την ενοποίηση της είσπραξης φόρων μέσω εφορίας από έναν ενιαίο λογαριασμό.
Ήδη στο υπουργείο Εργασίας γίνεται και η νομοτεχνική επεξεργασία της ρύθμισης προκειμένου να είναι έτοιμη να δοθεί στην τρόικα στη νέα συνάντηση.

aftodioikisi.gr

Έρχεται φοροκαταιγίδα μέσα στο καλοκαίρι- Τι θα πληρώσουμε από τον Ιούλιο (λίστα)


Λήγει σε λίγες μέρες η προθεσμία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και ήδη οι περισσότεροι φορολογούμενοι σκέφτονται την επόμενη ημέρα οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια, κλπ. Σύμφωνα με την Ημερησία η φοροκαταιγίδα που έρχεται θα ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου και θα διαρκέσει ένα ολόκληρο εξάμηνο μέχρι το Δεκέμβριο.
Ανάμεσα στα χαράτσια που θα έρχονται ένα ένα στους φορολογούμενους είναι:
  • Φόρος εισοδήματος
  • Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
  • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Τέλος επιτηδεύματος
  • Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
  • Τέλη κυκλοφορίας
Το χρονοδιάγραμμα της φοροκαταιγίδας από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο
Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να συγκεντρώσει από την επιβολή των παραπάνω φόρων και τελών 11 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένο η προσδοκία για τα χρήματα που θα φτάσουν στα Ταμεία του κράτους είναι 5,3 δισ. ευρώ από το φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, 1,178 δισ. ευρω από την Eιδική Eισφορά Aλληλεγγύης, 227,7 εκατ. Ευρώ από το Tέλος Eπιτηδεύματος, 141 εκατ. Ευρώ από το φόρο Πολυτελούς διαβίωσης: 141 εκατ. ευρώ, 2,650 δισ. Ευρώ από τον Eνιαίο Φόρο Iδιοκτησίας Aκινήτων και 1,53 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας 2015
Το χρονοδιάγραμμα που έχει κατακτηθεί από το οικονομικό επιτελείο για την είσπραξη φόρων και τελών είναι το ακόλουθο:
31 Iουλίου 2014
  • 1η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 1η δόση ENΦIA
  • 29 Aυγούστου 2014
  • 2η δόση ENΦIA
  • 30 Σεπτεμβρίου 2014
2η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 3η δόσηENΦIA
  • 31 Oκτωβρίου 2014
  • 4η δόση ENΦIA
  • 30 Nοεμβρίου 2014
3η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 5η δόση ENΦIA
  • 31 Δεκεμβρίου 2014
  • 6η δόση ENΦIA
  • Tέλη κυκλοφορίας 2015


aftodioikisi.gr

Ενοποιήσεις Ταμείων κύριας σύνταξης και επικουρικών


Τα σχέδια για έναν εθνικό φορέα συνταξιοδότησης. Τα πρώτα βήματα για την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών φορέων σε ένα Ταμείο, στο Εθνικό Απολογιστικό Ταμείο (ΕΑΤ) περιλαμβάνουν:
1. Ενοποιήσεις των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και των φορέων χορήγησης εφάπαξ.
2. Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερον Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ).
3. Ένταξη του νέου μεγάλου ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
4. Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ με βάση το μοντέλο που επελέγη για το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ. Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει στην υιοθέτηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και για τον κύριο φορέα ασφάλισης των αγροτών.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr

Άρειος Πάγος: Πότε είναι αναγκαίες οι χειροπέδες


Το ζήτημα εάν πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι που προσάγονται για ανάκριση να φέρουν χειροπέδες, απασχολεί τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή.
Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ ασχολήθηκε με το επίμαχο ζήτημα έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν χειροπέδες ακόμη και σε περιπτώσεις αυτόβουλης παρουσίασης, όπως και σε περιπτώσεις υπερηλίκων.
Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει το μέτρο αυτό -εκτός των αναγκαίων περιπτώσεων- καθώς οι προσαγωγές μεταβάλλονται σε θέαμα και υπενθύμιζαν τη διάταξη του άρθρου 278 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναφέρει ότι οι αστυνομικοί «δεν πρέπει να μεταχειρίζονται βία παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη, και δεν επιτρέπεται να δεσμεύουν παρά μόνον όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής».

aftodioikisi.gr

Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού οι «50άρηδες»


Αναπόφευκτη θεωρούν οι ειδικοί την συνέχιση της αύξησης του πληθυσμού των ατόμων ηλικίας 50-64 ετών την επόμενη εικοσαετία. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αλλά και τη συνεχή αύξηση της ανασφάλιστης μισθωτής εργασίας, θα οδηγήσει σε εκτίναξη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για την γήρανση του πληθυσμού και τις συνέπειες στην κοινωνική ασφάλιση, οι επιστήμονες ήταν ξεκάθαροι: η γήρανση εξακολουθεί να απειλεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή τη διαδικασία, οι 50άρηδες αποτελούν «ωρολογιακό μηχανισμό» στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς είτε κάνουν χρήση ειδικών διατάξεων και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, είτε έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις, είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και στερούν από το σύστημα υψηλές εισφορές, καθώς οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από τον μέσο μισθό στην Ελλάδα.
Ως η πλέον κρίσιμη θεωρείται η επόμενη 5ετία, καθώς ολοκληρώνεται η πορεία προς το babybooming, τη συνταξιοδότηση δηλαδή μιας μεγάλης ομάδας ασφαλισμένων, μεταξύ 45 και 64 ετών.
Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο 2020, τόσο αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στο συνολικό έλλειμμα του ασφαλιστικού.
Είναι χαρακτηριστική η εισήγηση του αναλογιστή Βασίλη Μπέτση, κατά την χθεσινή εκδήλωση της ΟΚΕ: Η ηλικιακή ομάδα 45-64 αυξάνει συνεχώς τη συμμετοχή της στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.
Βάσει των στοιχείων του κ. Μπέτση, το 2016 θα απαιτηθεί 0,52% του ΑΕΠ ως πρόσθετη χρηματοδότηση στα ταμεία, ήτοι περί τα 950 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 470 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών συνταξιοδότησης της ηλικιακής ομάδας 45 – 64 ετών. Το 2017, η επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστούν τα ταμεία, θα ανέλθει σε 1,01% του ΑΕΠ, ήτοι 1,88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 920 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Έτος καμπής θεωρείται το 2020, όταν η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ταμεία θα ανέλθει σε 1,24% του ΑΕΠ, ή 2,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,35 δισ. ευρώ θα αφορά στην πρόσθετη χρηματοδότηση για την ηλικιακή ομάδα από 45 έως 64 ετών.
Σύμφωνα με τον αναλογιστή, σημαντικό ρόλο στην συμμετοχή των «50άρηδων» στην αύξηση των ελλειμμάτων, παίζει και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα συνταξιοδοτείται κατά περίπου 50% με τις προϋποθέσεις του παλαιού συστήματος, με μεγαλύτερο δηλαδή συντελεστή αναπλήρωσης στις συντάξεις. Με μια μέση ηλικία εισόδου στην αγορά εργασίας τα 26 έτη, για τους 45άρηδες η προϋπηρεσία φθάνει τα 19 με 20 έτη, ενώ για τους 55+ η προϋπηρεσία αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρήστο Μπάγκαβο, ενώ ο πληθυσμός των ηλικιών 50-64 ετών θα αυξηθεί τα επόμενα 15 χρόνια, για να μειωθεί στη συνέχεια, ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας θα μειώνεται συνεχώς έως το 2050. Συνεπώς το ποσοστό των πιο ηλικιωμένων θα αυξηθεί τα επόμενα 20 χρόνια για να μειωθεί στη συνέχεια. Η εξέλιξη αυτή θα είναι συνέπεια σχετικά αντίθετων μεταβολών και συγκεκριμένα α) της σχετικής συρρίκνωσης της πιο νεανικής ομάδας (50-54 ετών)και β) της σχετικής αύξησης της πιο γεροντικής (60-64 ετών).
Μάλιστα, ο κ. Μπάγκαβος, επισημαίνει πως η μελλοντική εξέλιξη της γονιμότητας δεν θα επηρεάσει τον πληθυσμό αυτό παρά μετά από 50 χρόνια, η θνησιμότητα στις ηλικίες αυτές είναι σχετικά χαμηλή και οι όποιες μεταβολές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τον πληθυσμό στις ηλικίες 50-64 ετών.
Στην χαρτογράφηση της ομάδας των «45-64» προχώρησε και ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί το 37,2% του εργατικού δυναμικού, το 41,2% των απασχολούμενων, το 26,9% των ανέργων και το 48,2% των οικονομικά μη ενεργών της ευρύτερης ηλικίας 15 – 64.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το 8,5% ων απασχολούμενων ηλικίας 45+ είναι εργοδότες, το 32,5% αυτοαπασχολούμενοι, το 54,5% μισθωτοί και το 4,2% βοηθοί.
Σε Γεωργία, δασοκομία και αλιεία απασχολείται το 19,5%, σε χονδρικό – λιανικό εμπόριο το 15,9% και ακολουθούν, το 9,7% στην εκπαίδευση, 9,1% σε δημόσια διοίκηση και άμυνα, το 8,7% στη μεταποίηση, το 1,2% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, και το 0,9% στην παροχή νερού και επεξεργασία λυμάτων.
Στη ζοφερή αυτή εικόνα, πρέπει σύμφωνα με την ΟΚΕ να προστεθεί και η συμμετοχή της ανασφάλιστης εργασίας στην επιδείνωση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι αόρατοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, περίπου 500.000 εργάζονται ανασφάλιστοι, 300.000 πληρώνονται με «μπλοκάκι» παρ” ότι παρέχουν μισθωτή εργασία, ενώ άλλοι 200.000 αμείβονται και ασφαλίζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης παρ” ότι παρέχουν πλήρη απασχόληση.
Όλοι αυτοί, τροφοδοτούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς στερούν από τα ταμεία εισφορές.
Πηγή: euro2day.gr

aftodioikisi.gr

Νοσοκομεία ζητάνε «τα ρέστα» από ανασφάλιστους για λίγες ώρες νοσηλείας


Δεν πίστευε στα μάτια της μια μητέρα από την Κόρινθο, όταν της ήρθε χαρτί από το νοσοκομείο Κορίνθου, που της ζητούσε να καταβάλει 335 ευρώ για λίγες ώρες νοσηλείας του παιδιού της. Σύμφωνα με την ίδια μετέφερε το παιδί της στο νοσοκομείο στις 02:00 τα ξημερώματα, όπου του έβαλαν ορό και το κράτησαν μέχρι τις 10:00 το πρωί. Γι’ αυτές λοιπόν τις ώρες και για το γεγονός ότι το νοσοκομείο «σπατάλησε»… ορό για το μικρό παιδάκι, της ζήτησαν το απίστευτο αυτό ποσό! Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγγελθεί πριν λίγο καιρό και σε νοσοκομείο του Πειραιά με «πρωταγωνιστή» ανασφάλιστο αγοράκι το οποίο έπαθε κρίση άσθματος και έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο λίγες ώρες για να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες (σ.σ. δεν έγινε εισαγωγή). Τα παραπάνω περιστατικά, σύμφωνα με πληροφορίες, «εμπίπτουν» στον «τιμοκατάλογο» νοσηλείας που έχει εκδοθεί επί υπουργίας Λοβέρδου και ο οποίος είναι ακόμη σε ισχύ, αφού έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

aftodioikisi.gr