Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

EΞΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ



Το χρονικό ενός εκ προ μελέτης εγκλήματος αποκαλύπτουν 6 έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Guardian και της Süddeutsche Zeitung και αποδεικνύουν ότι οι δανειστές γνωρίζουν πλήρως και εξ αρχής ότι η έως τώρα «θεραπεία» λιτότητας που επέβαλλαν στην Ελλάδα δεν οδηγεί πουθενά.
Πρόκειται για έγγραφα που έχουν εκπονήσει οι ίδιοι οι «θεσμοί – πιστωτές», προέρχονται από την τελευταία προκαταρκτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και αποδεικνύουν ότι ακόμη κι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα περικοπών και φόρων που της ζητώνται, το χρέος δεν θα είναι και βιώσιμο ούτε το 2030.
Ένα από τα έξι έγγραφα ήταν μέρος της τελικής πρότασης που έστειλαν οι δανειστές στην Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή. Κι όπως ο ίδιος ο Guardian επισημαίνει, αυτή η ίδια η πρόταση των πιστωτών έρχεται να αποδείξει και να αποδεχθεί ότι για να επέλθει ουσιαστική και διατηρίσιμη ανάκαμψη στην Ελλάδα επιβάλλεται η μείωση του χρέους.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι ακόμη στο 118% του ΑΕΠ το 2030, ακόμη κι αν η χώρα προχωρήσει στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που αξιώνουν οι δανειστές. Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι υψηλότερο από το 110% που το ΔΝΤ θέτει ως όριο για να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Τα έγγραφα παραδέχονται ότι υπό το βασικό σενάριο «σημαντικές παραχωρήσεις» είναι απαραίτητες για να βελτιωθούν οι πιθανότητες της Ελλάδας να απελευθερωθεί από τη θηλιά της χρηματοδότησης του χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει ανάπτυξη 4% το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόλις στο 124% μέχρι το 2022. Αυτό το σενάριο επίσης απαιτεί έσοδα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, πέντε φορές πάνω από την εκτίμηση του βασικού, επικρατέστερου σεναρίου.
Όλα τα σενάρια προϋποθέτουν ένα τρίτο πρόγραμμα από τους πιστωτές – με όλα τα σενάρια όμως, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους της κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, να πετύχει δηλαδή τον στόχο που τέθηκε στο περίφημο  Eurogroup του Νοέμβριο του 2012.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικές αποκλίσεις και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν κάνει αδύνατη την επίτευξη των στόχων του 2012 υπό οποιοδήποτε σενάριο», αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα των πιστωτών.
Τα έγγραφα, τα οποία έχουν δει οι αναλυτές του Guardian, αποκτήθηκαν από την Süddeutsche Zeitung, μετά την αποστολή τους στους Γερμανούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα, με την προοπτική της έγκρισης της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας τους. Είναι η ψηφοφορία που δεν έγινε ποτέ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Η «γενναιόδωρη προσφορά» του επενδυτικού πακέτου
Τα ίδια έγγραφα ρίχνουν φως και στο επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ, το οποίο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γερμανική κυβέρνηση τονίζουν ότι προσφέρθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το δεύτερο από τα έξι έγγραφα με τίτλο  «Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» αποδεικνύει ότι η προσφορά των 35 δις δεν αφορά ad hoc επενδύσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία επιχορήγηση της ΕΕ που είναι κανονικά στη διάθεση όλων των χωρών- μελών. Και όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung η πρόσβαση στο ρευστό απαιτεί 15% συγχρηματοδότηση στην περίπτωση της Ελλάδας, την οποία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Εξαιτίας αυτού, η Ελλάδα έχει αδιάθετα τα ποσά από τα 38 δισεκατομμύρια των διαθέσιμων επιχορηγήσεων το διάστημα 2007-2013.
Το τρίτο έγγραφο περιγράφει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το σχέδιο εκταμίευσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, αναφέροντας πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 15 δισεκατομμύρια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως τα τέλη Νοεμβρίου. Το ρευστό θα δινόταν σε πέντε δόσεις ξεκινώντας από τον Ιούνιο (μόλις το ελληνικό κοινοβούλιο θα ενέκρινε τις προτάσεις) για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Όμως το 93% των κονδυλίων θα πήγαινε απευθείας στην κάλυψη του κόστους ωρίμανσης του χρέους για τη διάρκεια της παράτασης.
Τα υπόλοιπα έγγραφα καλύπτουν τις δράσεις που αναμενόταν να λάβει η Ελλάδα σε διαβούλευση με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ενα από αυτά τα έγγραφα δημοσιεύθηκε και από την Κομισιόν το σαββατοκύριακο.
Το πλάνο βασίζεται σε στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ από το 2015 έως και το 2018 αντίστοιχα. Ακόμη, περιλαμβάνει τις γνωστές αλλαγές στον ΦΠΑ που θα έδιναν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που οδηγεί σε εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ το 2016.

tvxs

ΝΑΤΟ ΚΑΤΑ "ΘΕΣΜΩΝ"




«H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ...
ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έχουν προτείνει στην κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.


Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ



Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποφασίσει για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για το πρωι. Η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη καθώς από χθες το βραδυ η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, αν και η ΕΚΤ δηλώνει πως θα συνεχίσει να θεωρεί φερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες για ακόμα πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα, μέσω της ΤτΕ, θα ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι επέκταση του ορίου ρευστότητας μέσω του ELA. Μέλη της ΕΚΤ ωστόσο δηλώνουν πως ο ELA θα παραμείνει σταθερός μέχρι την Κυριακή.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ





Οι καθηγητές Οικονομικών Σχολών και Πανεπιστημίων της Ελλάδας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο παρακολουθούμε με αγωνία τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, σε αυτό το κομβικό σημείο, απαιτούνται τα αυτονόητα που συμπεριλαμβάνουν την εθνική συνεννόηση, τη διατήρηση της θέσης  μας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, το οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποίησης, σχεδιασμένο από κοινού με τους εταίρους και δανειστές, πρέπει να χαρακτηρίζεται από όσο το δυνατόν μικρότερες υφεσιακές συνέπειες και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το ταχύτερο δυνατόν. Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα βυθίζει ξανά την οικονομία σε νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού.

Είναι δεδομένο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή οι δύο προτάσεις (δανειστών και κυβέρνησης) βρίσκονταν σε τροχιά σύγκλισης, παρά τις επιμέρους διαφορές. Θεωρούμε ότι το πραγματικό διακύβευμα του Δημοψηφίσματος που έχει προκηρυχθεί, ανεξαρτήτως της διατύπωσης του ερωτήματος που έχει τεθεί, είναι ένα: η παραμονή ή όχι, της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πιθανότατα και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας από τις χώρες της ευρωζώνης έχει διακοπεί, μετά την αποχώρηση της Ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις, σε μία στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία προοπτική εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης. Ήδη βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διολίσθησης σε μια πορεία που αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, θα οδηγήσει σε αναντίστρεπτη κατάληξη εθνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη. Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (που παρά την οξύτατη κρίση των προηγούμενων ετών είχαν ως τώρα αποφευχθεί) δημιουργούν ένα πρώτο ρήγμα αποκοπής μας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ.  
 Κατά την εκτίμησή μας, οι υφεσιακές συνέπειες μίας χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι πολύ βαρύτερες από τις συνέπειες ενός επώδυνου συμβιβασμού. Μια άτακτη απομάκρυνση της χώρας μας από τον πυρήνα της Ευρώπης θα έχει καταστροφικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες.
 Βραχυπρόθεσμες συνέπειες: κλείσιμο τραπεζών, απώλεια των καταθέσεων, έλλειψη βασικών καταναλωτικών προϊόντων και πρώτων υλών, μαρασμό του  τουρισμού, μαύρη αγορά, υπερπληθωρισμό, μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας, καταβαράθρωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, βαθιά ύφεση, οξεία προβλήματα στη δημόσια υγεία και στην άμυνα, κοινωνική αναταραχή.
 Μεσοπρόθεσμες συνέπειες: διεθνή απομόνωση της χώρας, αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, υπανάπτυξη και υπο-επένδυση, διακοπή εισροής κοινοτικών κονδυλίων, υψηλή ανεργία με υψηλό πληθωρισμό, σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου, αποδυνάμωση βασικών λειτουργιών του κράτους.
 Όλα αυτά δεν πρέπει να συμβούν μετά από 5 χρόνια θυσιών και προσαρμογής, ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, με ευνοϊκές προοπτικές ελάφρυνσης του χρέους. Δεν πρέπει να συμβούν, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει περάσει ξανά για πρώτη φορά στην ανάκαμψη, κι οι άλλες χώρες της περιφέρειας αναπτύσσονται ταχέως μειώνοντας την ανεργία. Δεν πρέπει να συμβούν στην πιο ευνοϊκή συγκυρία της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να βοηθά την ανάκαμψη με άφθονη ρευστότητα και μηδενικά επιτόκια. Δεν πρέπει να συμβούν σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να προχωρήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, επ’ ωφελεία των χωρών του Νότου.
 Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε πιθανότατα και σε πορεία εξόδου από την ΕΕ, με επιπτώσεις ανυπολόγιστες και καταστροφικές για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο πυρήνα της ΕΕ που είναι η ευρωζώνη. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αυτονόητη απάντησή μας στο πραγματικό ερώτημα του Δημοψηφίσματος είναι: ΝΑΙ.


1.       Αγγελίδης Τιμόθεος
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
2.       Αδάμ Αντώνης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
3.       Αλεξάκης Παναγιώτης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
4.       Αλεξάκης Χρήστος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
5.       Αναγνώστου Αγγελική
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
6.       Ανδρονικίδης Ανδρέας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
7.       Ανδρουτσόπουλος Ίων
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
8.       Ανδρουτσόπουλος Κωνσταντίνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
9.       Αντωνίου Φάμπιο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
10.   Απέργης Νικόλαος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
11.   Αποστολόπουλος Θόδωρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
12.   Αρβανίτης Στέλιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13.   Αργουσλίδης Πάρις
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
14.   Ατσαλάκης Γεώργιος
Πολυτεχνείο Κρήτης
15.   Αυλωνίτης Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
16.   Βακόλα Μαρία
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
17.   Βαρσακέλης Νίκος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
18.   Βασιλάτος Βαγγέλης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
19.   Βελέντζας Κώστας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
20.   Βενέτης Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Πατρών
21.   Βέττας Νικόλαος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
22.   Βουδούρη Ειρήνη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
23.   Γαγάνης Χρυσοβαλάντης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
24.   Γάτσιος Κωνσταντίνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
25.   Γεωργίου Ανδρέας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
26.   Γεωργούτσος Δημήτριος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
27.   Γιαγλής Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
28.   Γιαμουρίδης Δανιήλ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
29.   Γιαννακόπουλος Νίκος
Πανεπιστήμιο Πατρών
30.   Γιαννέλης Δημήτριος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
31.   Γιαννέλης Νίκος
Πανεπιστήμιο Κρήτης
32.   Γιωτόπουλος Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
33.   Γκενάκος Χρήστος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
34.   Γκλαβίνης Παναγιώτης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
35.   Γρίβα Κρίνα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
36.   Δαμιανός Δημήτρης
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
37.   Δεδούλης Μανόλης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
38.   Δεληπάλλα Σοφία
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
39.   Δεμοιράκος Ευθύμιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
40.   Δημέλη Σοφία
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
41.   Δημητριάδη Ζωή
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
42.   Διάλλα Βιολέττα
Πανεπιστήμιο Αθηνών
43.   Δότσης Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
44.   Δουκίδης Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
45.   Δράκος Αναστάσιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
46.   Ελευθερίου Κώστας
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
47.   Ευστράτογλου Σοφία
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
48.   Ζαχαριάς Λευτέρης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
49.   Ζοπουνίδης Κωνσταντίνος
Πολυτεχνείο Κρήτης
50.   Ζουμπουλάκης Μιχάλης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
51.   Ήντουνας Κωνσταντίνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
52.   Ηρειώτης Νικόλαος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
53.   Θαλασσινός Λευτέρης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
54.   Θωμαδάκης Στάυρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
55.   Θωμάκος Δημήτριος
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
56.   Ιατρίδης Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
57.   Ιορδάνογλου Χρυσάφης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
58.   Ιωαννίδης Αντώνης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
59.   Ιωαννίδης Σταύρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
60.   Ιωάννου Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
61.   Καβουσανός Εμμανουήλ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
62.   Καζάκος Πάνος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
63.   Καινούργιος Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
64.   Καλαμπούκης Θεόδωρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
65.   Καλογήρου Γιάννης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
66.   Καλυβίτης Σαράντης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
67.   Καμμάς Παντελής
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
68.   Καραβέλη Ελένη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
69.   Καραγιάννης Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
70.   Καραμάνης Κωνσταντίνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
71.   Καρκαλάκος Σωτήρης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
72.   Κασιμάτης Κωνσταντίνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
73.   Κατρανίδης Στέλιος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
74.   Κατσίμη Μαργαρίτα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
75.   Κοέν Σάνδρα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
76.   Κόλλιας Χρήστος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
77.   Κοντούλη Μαρία
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
78.   Κορλίρας Παναγιώτης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
79.   Κοτταρίδη Κωσταντίνα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
80.   Κουντούρη Φοίβη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
81.   Κουρέτας Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
82.   Κρητικός Μανώλης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
83.   Κυριαζής Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
84.   Κυριαζής Νικόλαος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
85.   Κυριαζίδου Κατερίνα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
86.   Κυρίτσης Γιάννης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
87.   Κυρκιλής Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
88.   Κωνσταντίνου Παναγιώτης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
89.   Κωνσταντόπουλος Πάνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
90.   Κωστελέτου Νικολίνα
 Πανεπιστήμιο Αθηνών
91.   Κωστής Κώστας
Πανεπιστήμιο Αθηνών
92.   Κώτσιος Στέλιος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
93.   Λαδή Στέλλα
Πάντειο Πανεπιστήμιο
94.   Λεβεντάκης Ιωάννης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
95.   Λεκάκος Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
96.   Λελεδάκης Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
97.   Λιαργκόβας Παναγιώτης
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
98.   Λιαρόπουλος Λυκούργος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
99.   Λοϊζίδης Γιάννης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
100.                        Λουρή Ελένη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
101.                        Λουρίδας Παναγιώτης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
102.                        Λώλος Σαράντης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
103.                        Μαλεύρης Νίκος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
104.                        Μάλιαρης Πέτρος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
105.                        Ματσαγγάνης Μάνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
106.                        Μέργος Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
107.                        Μεταξάς Θεόδωρος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
108.                        Μηλλιού Χρυσοβαλάντου
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
109.                        Μιαούλη Νατάσα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
110.                        Μπαλιός Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
111.                        Μπάλλας Απόστολος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
112.                        Μπαλτάς Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
113.                        Μπαλτάς Νικόλαος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
114.                        Μπασιάκος Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
115.                        Μπέλλου Βικτώρια
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
116.                        Μπένος Θεοφάνης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
117.                        Μπένος Νίκος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
118.                        Μπήτρος Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
119.                        Μπίλιας Γιάννης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
120.                        Μπλαβούκος Σπύρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
121.                        Μπουραντάς Δημήτριος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
122.                        Μπουραντώνης Δημήτρης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
123.                        Μπουρνόβα Ευγενία
Πανεπιστήμιο Αθηνών
124.                        Μπρισίμης Σοφοκλής
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
125.                        Μυλωνάς Νικόλαος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
126.                        Μυλωνίδης Νίκος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
127.                        Νίκας Χρήστος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
128.                        Νικολάου Ιωάννης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
129.                        Νικολέρης Θεόδωρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
130.                        Νικολίτσα Δάφνη
Πανεπιστήμιο Κρήτης
131.                        Νικολόπουλος Ανδρέας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
132.                        Ντέμος Αντώνης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
133.                        Ντεμούσης Μιχάλης
Πανεπιστήμιο Πατρών
134.                        Ξανθάκης Μανώλης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
135.                        Ξεπαπαδέας Τάσος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
136.                        Οικονομίδης Γιώργος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
137.                        Οικονομίδου Κλαίρη
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
138.                        Οικονόμου Αθηνά
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
139.                        Οντόνελ  Όουέν (O’ Donnel Owen)
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
140.                        Παγκράτης Σπύρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
141.                        Παγουλάτος Γιώργος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
142.                        Πάλλης Θάνος
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
143.                        Παλυβός Θεόδωρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
144.                        Παναγιωτοπούλου Λήδα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
145.                        Παναγιώτου Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
146.                        Παναγόπουλος Αντρέας
Πανεπιστήμιο Κρήτης
147.                        Παντελίδης Θεολόγος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
148.                        Παπαβασιλείου Νικολάος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
149.                        Παπαδάκης Βασίλειος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
150.                        Παπαδάμου Στέφανος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
151.                        Παπαδημητρίου Στράτος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
152.                        Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
153.                        Παπαδόπουλος Χρυσολέων
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
154.                        Παπαθανασίου Ιάσων
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
155.                        Παπαλεξανδρή Νάνση
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
156.                        Παπαναστασόπουλος Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
157.                        Παπανδρέου Ανδρέας
Πανεπιστήμιο Αθηνών
158.                        Παπαπανάγος Χάρρυ
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
159.                        Παπασταθοπούλου Πωλίνα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
160.                        Παπαχρήστου Γιώργος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
161.                        Παπούλιας Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
162.                        Παρασκευόπουλος Χρήστος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
163.                        Πασιούρας Φώτης
Πολυτεχνείο Κρήτης
164.                        Πατρώνης Βασίλειος
Πανεπιστήμιο Πατρών
165.                        Πατσουράτης Βασίλειος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
166.                        Πέκκα-Οικονόμου Βικτωρία
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
167.                        Πελαγίδης Θοδωρής
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
168.                        Πετράκης Μανόλης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
169.                        Πετρίδου Ευγενία
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
170.                        Πεχλιβάνος Λάμπρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
171.                        Πιττής Νικήτας
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
172.                        Πολέμης Μιχάλης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
173.                        Πολλάλης Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
174.                        Πουρναράκης Ευθύμιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
175.                        Πραγγίδης Ιωάννης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
176.                        Πραματάρη Κατερίνα
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
177.                        Ράικου Μαρία
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
178.                        Ρεπούσης Παναγιώτης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
179.                        Ρέππας Παναγιώτης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
180.                        Ρηγίνος Μιχάλης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
181.                        Ρηγοπούλου Ειρήνη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
182.                        Ρουμανιάς Κώστας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
183.                        Σακελλάρης Πλούταρχος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
184.                        Σακέλλης Γιάννης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
185.                        Σαλαβού Ελένη
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
186.                        Σάμιτας Αριστείδης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
187.                        Σαρρής Αλέξανδρος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
188.                        Σαρτζετάκης Ευτύχιος
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
189.                        Σιδηρόπουλος Μωυσής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
190.                        Σιουρούνης Γρηγόρης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
191.                        Σκλιάς Παντελής
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
192.                        Σκορδίλη Σοφία
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
193.                        Σκούντζος Θεόδωρος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
194.                        Σκούρας Αθανάσιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
195.                        Σκούρας Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Πατρών
196.                        Σκούρας Σπύρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
197.                        Σόντερκουιστ Κλας Έρικ
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
198.                        Σπινέλλης Διομήδης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
199.                        Σπύρου Σπύρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
200.                        Σταθακόπουλαος Βλάσιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
201.                        Σταματόπουλος Γιώργος
Πανεπιστήμιο Κρήτης
202.                        Σταυρακούδης Αθανάσιος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
203.                        Συμεωνίδης Σπύρος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
204.                        Σύρης Βασίλειος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
205.                        Σώρρος Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
206.                        Σωτηρόπουλος Δημήτρης
 Πανεπιστήμιο Αθηνών
207.                        Ταραντίλης Χρήστος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
208.                        Τάτσος Νίκος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
209.                        Τζαβαλής Ηλίας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
210.                        Τζελέπης Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Πατρών
211.                        Τζίνιους Μαργαρίτα
Πανεπιστήμιο Κρήτης
212.                        Τζιώνας Γιάννης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
213.                        Τζουβελέκας Βαγγέλης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
214.                        Τήνιος Πλάτων
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
215.                        Τοπάλογλου Νίκος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
216.                        Τουμπής Σταύρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
217.                        Τραγάκη Αλεξάνδρα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
218.                        Τσακανίκας Άγγελος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
219.                        Τσακίρης Νίκος
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
220.                        Τσακλόγλου Πάνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
221.                        Τσαμουργκέλης Γιάννης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
222.                        Τσίντζος Παναγιώτης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
223.                        Τσιπούρη Λένα
Πανεπιστήμιο Αθηνών
224.                        Τσιριτάκης Μανώλης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
225.                        Τσιώνας Ευθύμιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
226.                        Τσούκαλης Λουκάς
Πανεπιστήμιο Αθηνών
227.                        Υφαντόπουλος Γιάννης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
228.                        Φιλιππόπουλος Αποστόλης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
229.                        Φουντάς Στυλιανός
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
230.                        Χαλαμανδάρης Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
231.                        Χαλικιάς Ιωάννης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
232.                        Χαριτάκης Νίκος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
233.                        Χασσίδ Ιωσήφ
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
234.                        Χατζηαντωνίου Δαμιανός
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
235.                        Χατζηπαναγιώτου Πάνος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
236.                        Χατζής Αριστείδης
Πανεπιστήμιο Αθηνών
237.                        Χλέτσος Μιχάλης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
238.                        Χλωμούδης Κώστας
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
239.                        Χορταρέας Γιώργος
Πανεπιστήμιο Αθηνών
240.                        Χουλιάρας Αστέρης
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
241.                        Χρήστου Γιώργος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
242.                        Χριστόπουλος Δημήτρης
Πάντειο Πανεπιστήμιο
243.                        Χριστοπούλου Σοφία
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
244.                        Ψαλτόπουλος Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Πατρών
245.                        Ψαριανός Ιάκωβος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
246.                        Ψυλλάκη Μαρία
Πανεπιστήμιο Πειραιώς