Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

EΩΣ 36 ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ



Σε ισχύ τίθεται από αύριο, Τετάρτη, το νέο σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ. Η νέα ρύθμιση προβλέπει εξόφληση του 10% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έως 36 μηνιαίες δόσεις. Έως τώρα ο ανώτατος αριθμός δόσεων για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν 8 και για τις επιχειρήσεις 4 έως 6, ενώ η προκαταβολή και η υπαγωγή στη ρύθμιση ήταν 20%. 

Δεν θα κόβεται το ρεύμα

Όπως επισημάνθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ εκτινάχτηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2011 και μετά και ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή, η ΔΕΗ στοχεύει στο να ανασχεθεί ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται ότι για τους καταναλωτές που υπάγονται με κοινωνικό τιμολόγιο θα συνεχίσει να ισχύει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με πάνω από 40 έως 60 δόσεις. Ενώ, δεν προβλέπεται αποκοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών.
Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10 %.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν «νέα αρχή» στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.
Επίσης, στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο (ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές). Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλλονται από αύριο, Τετάρτη, (χρειάζεται ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ) στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ ή τηλεφωνικά στο 11770. 
Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά, θα λαμβάνουν με courier  τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

ΠΗΓΕΣ: Α” ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΠΕ/ΜΠΕ